Malin Almqvist: ”Ingen dag är den andra lik”

Som länsråd och tillförordnad landshövding i Kalmar fyller Malin Almqvist dagarna med utmaningar och intressanta uppdrag. ”Det värsta vore om det blev för slentrianmässigt”.

Hanna Thulin

Hanna Thulin

Kl.07:02, 23 april, 2017

Malin Almqvist: ”Ingen dag är den andra lik”
Malin Almqvist trivs bra med livet just nu. Foto: Hanna Thulin

I somras fick Kalmars länsråd Malin Almqvist kliva in i rollen som landshövding över Kalmar län under uppmärksammade former när den föregående landshövdingen, Stefan Carlsson, valde att avgå.

– När man börjar som länsråd vet man att man kan behöva gå in som landshövding så jag var lite förberedd på att det skulle kunna hända, men det är ändå en stor roll att fylla med mycket ansvar. Tack och lov har jag fantastiska chefer runt omkring mig som hjälper till och har gjort det relativt enkelt för mig att fylla båda positionerna som länsråd och landshövding, berättar Malin.

Att bli myndighetschef var inget som hon drömde om när hon var yngre, då var det istället lärare som gällde. Hon blev så inspirerad av sin underbara fröken, Lillian, att hon läste vidare på högskolan vilket innebär att hon är pedagog i botten. Däremot hann hon bara arbeta drygt ett år som lärare innan hon fick ett erbjudande om att bli politiker på heltid.

– Det var också en dröm som hade växt fram hos mig under mitten av 90-talet, så jag valde att gå den banan istället när jag fick chansen. När jag ser tillbaka på det jag har velat göra så märker jag att det finns ett tema att jag föredrar att arbeta med människor och att få vara med i samhällsutvecklingen på något sätt.

Sedan 2012, efter 20 år inom politikeryrket, övergick hon istället till att jobba för staten som länsråd. Länsstyrelsen som myndighet har i uppdrag att se till att den nationella politiken genomförs regionalt samt att det som sker i Kalmar även förmedlas upp på regeringsnivå. En dag på jobbet för Malin kan alltså vara väldigt varierande.

– Men det är också det som gör att jag trivs, ingen dag är den andra lik, det värsta vore om det blev för slentrianmässigt. Som länsråd har jag ett väldigt internt perspektiv och som landshövding ett externt. Man kan säga att Länsstyrelsen är ett Sverige i miniatyr och jag får jobba med otroligt viktiga utvecklingsfrågor för länet inom alla olika områden.

På frågan om vad hon är mest stolt över i sin karriär så berättar hon att regionens sätt att hantera integrationsfrågan gör henne rörd bara hon pratar om det. När alla kommuner i länet hade sitt senaste gemensamma möte satt det med en representant från Migrationsverket som häpnade över Kalmar läns förmåga att samarbeta och vilja att lösa problem.

– Han hade aldrig varit med om något liknande. Vi diskuterade hur vi skulle fördela de som fått permanent uppehållstillstånd. Hultsfred vill och har även tagit in många fler än vad de klarar av, förra året skulle de ta emot 10 personer men fick 600. När de nu inte kan ta emot fler så vill vi ändå behålla dem inom regionen genom en vidarebosättning vilket alla kommuner såklart ställer upp på. Vi har ett fantastiskt samarbete i länet.

Hon upplever att hon har förmågan att lyssna in och känna av folk vilket är egenskaper som passar bra hos en ledare.

– Det blir inte bra om jag springer före de andra. Jag tar hellre en veckas längre betänketid för att alla ska hinna tänka igenom beslut än att det ska gå snabbt. Visst kan jag ta snabba beslut om det behövs men jag gillar att sova på saken.

Malin berättar att hon aldrig upplevt att hon stött på motstånd för att hon är kvinna. Däremot har hon varit med i situationer som troligen inte hade uppstått om hon varit man.

– Det var värre när jag jobbade med politik. När jag skulle prata i landstingsstyrelsen började männen att småprata eller fippla med sina telefoner. Då fick jag säga att jag tänkte vänta med att prata tills att de pratat klart. Det var till och med så att kvinnor från andra partier kom upp och sa att det var bra gjort när jag stod på mig.

På möten hon kommit till har hon mötts av kommentarer om att det är trevligt med ”lite kvinnlig fägring”. Malin berättar även om en kvinnlig kollega som blev presenterad som ”länets snyggaste kommunalråd” innan hon skulle gå upp på scenen för att tala.

Sånt är inte okej, då måste man ha någon förberedd replik om att det är tur att det inte är någon skönhetstävling. En man hade aldrig fått samma kommentar. Däremot tycker jag att det går åt rätt håll när det kommer till jämställdhet och vi jobbar väldigt mycket med sådana frågor både i Sverige och på länsstyrelsen, säger hon och fortsätter:

– Det är viktig att försöka uppnå en 40/60 fördelning mellan könen i många sammanhang. En period hade vi 62 procent kvinnor anställda hos länsstyrelsen och en revisor frågade om jag tyckte att det var ett bekymmer. Varför skulle det vara det när det på många arbetsplatser är 80 procent män svarade jag då, berättar Malin.

Även när hon kommer hem så kan hon ha svårt att släppa jobbet då hon gärna pratar om det för den som vill lyssna. Men det är fortfarande en vardag som måste gå runt och fyra barn som ska skjutsas till olika träningar.

– Jag har ett förflutet som musiker så när jag vill slappna av händer det att jag sätter mig vid pianot för att spela och sjunga en stund. Annars tycker jag att det kan vara skönt att bara få rensa i en rabatt eller gå ut en stund i skogen. Jag tycker det är viktigt att ha någonting som är helt annorlunda från jobbet att kunna ägna sig åt på fritiden.

Hon berättar att en av hennes yngsta döttrar en gång sammanfattade vad som är det viktigaste i livet.

Livet, kärlek och vännerna tyckte hon och jag kan hålla med. Ett liv med mening är meningen med livet. Det är viktigt för mig att det jag gör är betydelsefullt både för mig och andra. Sen är det viktigt att få umgås med de man älskar och ha ett jobb där jag trivs vilket jag har. Jag har ett så himla bra liv just nu, säger Malin men skyndar att tillägga:

– Däremot vore det trevligt med en ny landshövding. Jag har ingen aning om när de kommer att tillsätta en ny men jag ser fram emot det, avslutar hon.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Matvaran återkallas – kan innehålla plast

Produkten har bara sålts i Sverige.

Michael Olsson

Michael Olsson

Kl.22:43, 22 september, 2017

Matvaran återkallas – kan innehålla plast
Foto: Pixabay

Livsmedelsverket meddelar att Lantmännen Cerealia återkallar en produkt efter att en obehaglig upptäckt gjorts i en av deras varor.

Det är matlådan ”Gooh Korv Stroganoff” som återkallas från marknaden, då man har upptäckt spår av plast i produkten.

Det är endast förpackningarna med bäst före-datumet 28 oktober 2017 som återkallas, övriga produkter är det inget fel på.

Lantmännen skriver att återkallelsen görs som en säkerhetsåtgärd.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Fyllde kundvagnar för 18 000 – rusade ut ur butik

Fyra män lastade kundvagnarna fulla och lät bli att betala.

Michael Olsson

Michael Olsson

Kl.22:12, 22 september, 2017

Fyllde kundvagnar för 18 000 – rusade ut ur butik
Foto: Rickard Johansson

Under fredagseftermiddagen strax före 16-tiden inträffade en märklig stöld vid Coop i Giraffens köpcentrum. Fyra män, i åldrarna 41 till 60 år, fyllde två kundvagnar fulla med varor från butiken och passerade sedan kassan utan att betala.

Polisen skriver på sin hemsida att väktare observerade stölden och kunde gripa två av gärningsmännen på platsen, medan de andra två hann lämna köpcentret, innan de greps av polis i en bil vid McDonalds.

Totalt uppgick stöldgodset i kundvagnarna till 18 000 kronor och de fyra männen som greps fördes till polishuset i Kalmar.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Efter flera veckors regnande – sensommarvärme på ingång

Regnjackan och gummistövlarna kan ställas undan för att torka.

Samuel Slättman

Samuel Slättman

Kl.21:07, 22 september, 2017

Efter flera veckors regnande – sensommarvärme på ingång
Foto: Max Pixel.

Under de senaste veckorna har vädergudarna bjudit på grå himmel och regn över Kalmar och Öland. Men nu äntligen verkar det som om turen vänder.

Enligt SMHI:s senaste prognos drar ett högtryck in över området under lördagen vilket ger temperaturer runt 17 grader flera dagar i följd. Störst solchanser är det på söndagen och måndagen.

Det fina, regnfria vädret ser sedan ut att stanna långt in i nästa vecka, men då med något lägre temperaturer.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Gymmets storsatsning klar – nu väntar invigning

Yogasal med golvvärme och modern "maskinpark" är några av nyheterna. "Vi har höjt oss en hel del", säger ägaren.

Samuel Slättman

Samuel Slättman

Kl.20:18, 22 september, 2017

8 bilder
 • Pelle Ström, delägare i Wellness Studio på Kvarnholmen, testar den nya yogasalen. Foto: Samuel Slättman.
  Pelle Ström, delägare i Wellness Studio på Kvarnholmen, testar den nya yogasalen. Foto: Samuel Slättman.
 • Pelle Ström. Foto: Samuel Slättman.
  Pelle Ström. Foto: Samuel Slättman.
 • Cirkelträningssalen har fått sig ett lyft med ny matta, nytt tak och ny belysning. Foto: Samuel Slättman.
  Cirkelträningssalen har fått sig ett lyft med ny matta, nytt tak och ny belysning. Foto: Samuel Slättman.
 • I den nybyggda gymdelen finns maskiner där fria vikter hängs på. Foto: Samuel Slättman.
  I den nybyggda gymdelen finns maskiner där fria vikter hängs på. Foto: Samuel Slättman.
 • I den nybyggda gymdelen finns maskiner där fria vikter hängs på. Foto: Samuel Slättman.
  I den nybyggda gymdelen finns maskiner där fria vikter hängs på. Foto: Samuel Slättman.
 • Receptionen är utbytt. Foto: Samuel Slättman.
  Receptionen är utbytt. Foto: Samuel Slättman.
 • Foto: Samuel Slättman.
  Foto: Samuel Slättman.
 • Foto: Samuel Slättman.
  Foto: Samuel Slättman.

För nästan exakt ett år sedan skrev 24Kalmar om Wellness Studios planer på att utöka träningslokalerna vid Kopparslagen. På lördag invigs gymmets nya satsning där den toppmoderna yogasalen är kronjuvelen.

– Yogan växer otroligt mycket i alla målgrupper. Förr var den nischad och man placerade personer som yogade i ett visst fack. I dag finns det något för alla, säger Pelle Ström, delägare i Wellness Studio City.

Salen har plats för ett 30-tal utövare och är bland annat utrustad med golvvärme och ställbar LED-belysning i olika färger.

– Yoga har blivit en folklig friskvårdsaktivitet skulle jag säga. Helt säkert har det att göra med att yogan ökar rörligheten och samtidigt är avstressande. Det är även ett komplement till andra idrotter och annan typ av träning, säger Ström.

Totalt har gymmet expanderat med tvåhundra kvadratmeter. Förutom yogasalen har även en helt ny gymdel byggts och utrustats med moderna träningsmaskiner.

– Vi valde att sätta in en ny serie av träningsmaskiner där man använder sig av lösa vikter. Traditionellt sett har man magasin som åker upp och ner. Det här tilltalar de som vill ha ännu mer känsla i träningen – de som vill ha känslan av fria vikter som hantlar och skivstänger.

LÄS MER: 400 kvadrat i Guldfågeln – Wellness studio expanderar

I samband med nybyggnationerna har man även passat på att renovera reception, omklädningsrum, bastu och toaletter.

– Jag tror att folk kommer känna att vi har höjt oss en hel del snäpp och att vi har tänkt lite nytt, avslutar Ström.

På lördag klockan 10-13 har gymmet öppet hus och visar då upp sina lokaler för gamla och nya medlemmar.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Butiken satsar och bygger ut: ”Gäller att hänga med”

I onsdags påbörjades arbetet med att bygga ut butiken med 225 kvadratmeter.

Hanna Thulin

Hanna Thulin

Kl.18:36, 22 september, 2017

Butiken satsar och bygger ut: ”Gäller att hänga med”
Foto: Arkiv

För nästan exakt tio år sedan byggdes ICA Nära i Trekanten och nu är det dags för en liten uppdatering av butiken. I onsdags påbörjades arbetet med att bygga ut butiken med 225 kvadratmeter.

– Det har varit i tankarna i något år. Jag känner att man måste satsa lite framåt. Det byggs många nya hus och tomter här i Trekanten och då gäller det att hänga med. Sedan var det även dags att byta ut kylsystemet också till ett mer miljövänligt alternativ så då passade det bra att göra nu, säger handlaren Ulf Andersson.

Kommer kunderna att störas mycket av arbetet?
– Det har varit lite bökigt nu de första två dagarna men sedan kommer det inte att märkas och kunderna kommer inte att störas så mycket. Det är först runt jul som det ska börjas riva lite väggar men det ska gå rätt så smidigt.

Förutom utbyggnaden kommer även entrén till butiken att bli sprillans ny.

– Det är fantastiskt kul. Om allt går enligt planerna så kommer allt att stå klart i mitten januari. Det är roligt att man väljer att satsa även här på landsbygden och inte bara i stan, avslutar Ulf.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng