Ny forskning: Light-läsk ökar risk för flera sjukdomar

Allt för mycket light-produkter kan leda till allvarliga konsekvenser, enligt ny amerikansk forskning.

Redaktionen 24Sverige.se

Redaktionen 24Sverige.se

Kl.21:01, 23 april, 2017

Ny forskning: Light-läsk ökar risk för flera sjukdomar
Foto: Mostphotos

Att läskedryck är skadligt för kroppen är känt sedan länge, men att även light-läsk kan ha extrema bieffekter visar ny forskning vid Boston University. En studie, publicerad i tidskriften Stroke, kopplar nu samman artificiellt sötade drycker med en kraftigt förhöjd risk för både stroke och demens.

I studien har forskare analyserat en grupp på 4372 personer och deras intag av artificiellt sötade och sockrade drycker under en tioårsperiod. Resultaten visade att de som drack minst en light-dryck om dagen löper tre gånger så hög risk att drabbas av demens och stroke, jämfört med de som drack läsk mindre än en gång i veckan.

Enligt studien kunde man inte dra liknande slutsatser med vanligt sötade drycker.

– Vår studie visar att det behövs mer forskning inom det här området med tanke på hur mycket artificiellt sötade drycker människor dricker. Men även om vi inte hittar ett samband mellan stroke eller demens och konsumtion av vanligt sockrade drycker, betyder det inte att det är ett hälsosamt alternativ, säger Matthew Pase, en av forskarna bakom studien, till Daily Mail.

Aftonbladet skriver att American Beverage Association, som representerar dryckesindustrin i USA, gick ut med ett uttalande då studien publicerats som bygger på att studien inte kan bevisa något:

”Myndigheter som FDA, WHO och EFSA har alla genomfört grundliga tester av kalorisnåla sötningsmedel. De har alla nått samma slutsats – de är säkra att förtära.” 

 

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Ny på jobbet – så gör du snabbt succé

Första dagen på nya jobbet? Här är 17 saker du bör tänka på för att ha mindre ångest.

Ny på jobbet – så gör du snabbt succé
Foto: Arkiv

Det är lätt att känna sig stressad, nervös och full av ångest när man börjar på ett nytt jobb. Man vill kunna passa in så fort som möjligt och leva upp till förväntningarna som finns.

Karriärexperten Lynn Taylor berättar för Business Insider om 17 saker som är viktiga att tänka på när du är ny på jobbet.

 1. Var förberedd och våga ställ frågor
 2. Se till att vara på plats i god tid
 3. Bygg en uppfattning om hur det sociala landskapet ser ut
 4. Ta det lugnt och slappna av
 5. Le
 6. Var inte tyst och blyg
 7. Pressa inte dig själv, det hjälper inte att försöka för mycket
 8. Blir du frågad att äta lunch, tacka inte nej
 9. Lyssna och var uppmärksam
 10. Var observant på hur beslut tas
 11. Våga prata med dina nya kollegor
 12. Se till att utstråla energi
 13. Lär dig de professionella reglerna
 14. Sitt inte med mobilen – ha den på ljudlöst
 15. Var engagerad och visa intresse
 16. Tänk på ditt kroppsspråk
 17. Var dig själv

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Här är träningsmetoden som förlänger ditt liv

Så ska du träna för att leva tre år längre.

Mia Martelleur

Kl.21:01, 1 maj, 2017

Här är träningsmetoden som förlänger ditt liv
Att syssla med löpning kan förlänga ditt liv med tre år. Foto: Pexels

Har du svårt att hinna till gymmet, eller kanske inte råd med en massa dyr utrustning? Lugn. Allt du behöver är ett par löparskor.

Enligt forskning så ska löpning förlänga livet mer än någon annan aktivitet. Studien visar att löpare tenderar att leva tre år längre jämfört de som inte springer alls. Om man springer fort eller långsamt och ofta eller oregelbundet ska inte spela någon större roll. Enligt forskningen så kan du få 3,2 extra år i livet av att springa två timmar i veckan i 40 år.

– Naturligtvis går inte detta i det oändliga. Löpning gör inte människor odödliga. Förväntad livslängd är begränsad till cirka tre extra år oavsett hur mycket man springer, säger Duck-chul Lee, huvudförfattare till studien och professor vid Iowa State University till New York Times.

Forskningen tittade på andra träningsformer med, som promenader, cykling och simning, men ingen visade samma inverkan på livslängden som löpning.

Varför löpning har denna effekt på livslängden är inte helt fastställt, men forskarna har sina teorier om att det har att göra med att löpning kan minska risken för högt blodtryck och för mycket blodfetter.

– Resultaten visar att människor som springer också tenderar att vara människor som lever längre, men inte att själva löpningen direkt orsakar ökningen i livslängden. Löpare lever vanligtvis också hälsosamma liv och deras livsstilar kan spela en stor roll i dödligheten, säger Duck-chul Lee.

– Men även om man har den möjligheten i åtanke så visar datan att löpning kan förlänga våra liv, avslutar han.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Därför firar vi valborg

Välkomnande av våren, ungdomsfest, helgonfirande eller skrämmande av häxor – det finns flera olika anledningar till att vi firar valborg. Och de sträcker sig långt tillbaka i tiden.

Mia Martelleur

Kl.08:51, 30 april, 2017

Därför firar vi valborg
Foto: Anders Bergström / Mostphotos

Valborgsmässoafton infaller den 30 april, mitt emellan vårdagjämning och midsommar och firas bland annat för att fira vinterns sista dag och välkomna våren. Det är i dag en av de mest storfestade högtiderna i Sverige, där det är mer regel än undantag att föreningar och organisationer anordnar brasor och aktiviteter, och många ungdomar tar tillfället i akt att festa och supa.

För många är traditionen en symbol för våren och ljuset och eldar tänds symboliskt sett för att bränna upp det gamla och ge plats för det nya. Förutom detta så fyller även vår kung Karl XVI Gustav år då, vilket firas med flaggdag.

Men traditionen har även sitt ursprung i den katolska kyrkan i Tyskland, och kom till Sverige redan på medeltiden. Det var till minne av helgonet Sankta Walpurgis (Valborg) som man på valborgsmässoafton (kvällen före valborgsmässan som infaller den 1 maj) firade helgonet. Walpurgis levde på 700-talet och ska ha helgonförklarats på 800-talet.

Redan på medeltiden ska valborgsfirandet ha förknippats med ungdomar och festande. I de gammaldanske områdena (Skåne, Halland och Blekinge) ska pojkar och flickor ha gått runt i byarna och uppvaktat bönder. När de ville samlas tände de eldar för att få uppmärksamhet och locka till sig skaran ungdomar – vilket kan vara en alternativ tolkning till hur majbrasorna startade.

En annan anledning till majbrasan är att man förr i tiden brukade släppa ut sina boskap kring den 1 maj och då ansågs det bra att tända en eld för att hålla vargar och vilda djur borta från sina boskap. Men det kunde även vara för att skrämma bort häxor. Valborgsnatten, natten mellan valborgsmässoafton och valborgsmässan, sågs även som häxsabbaten. Det skulle vara en natt där häxor, oknytt och annat övernaturligt flög runt och eldarna var därför ett sätt att skrämma bort dem och skydda sig.

Förutom att det finns många anledningar till det traditionsenliga firandet av valborg och eldandet av brasorna så finns det även olika meningar kring vad själva elden heter. Valborgseld, majbrasa, majbål, valborgsmässobål eller majkase – känt barn har många namn och vad som är vanligast beror på var i Sverige du befinner dig. Men majbrasa ses ofta som det vanligaste namnet på eldarna.

 

Källa: Nordiska museet, Traditioner.se, Wikipedia, 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

QUIZ: Vad kan du om påsken?

Varför firar vi påsk? Hur stort är det största påskägget i världen?
Har du koll på påskfakta? Testa släktingarna och ta reda på dina skills genom att delta i vårt quiz!

Mia Martelleur

Kl.19:07, 14 april, 2017

QUIZ: Vad kan du om påsken?
Foton: Mostphotos

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel