sILLY SEASON

FBC Kalmarsund testar spelare från lägre divisioner

Nye tränaren Emil Stille håller i sin första träning i FBC Kalmarsund. Då får spelare från lägre divisioner chansen att visa upp sig.

Samuel Slättman

Samuel Slättman

Kl.14:21, 25 april, 2017

FBC Kalmarsund testar spelare från lägre divisioner
William Larsson har redan förlängt med FBC Kalmarsund. I kväll håller nye tränaren Emil Stille första träningen med Larsson och övriga laget. Foto: Arkiv.

På tisdagskvällen håller FBC Kalmarsunds nye tränare Emil Stille sin första träning med laget i Kalmar sportcenter. På passet kommer spelare från lägre divisioner att delta och visa upp sig.

– Egentligen är det en vanlig träning där Emil (Stille) får chansen att träffa alla. Sedan har vi bjudit in ett par stycken spelare från lägre serier, men jag väljer att inte gå ut med några namn, säger sportchefen Adam Kallenberg.

Sedan tidigare är Östra SK-försvararen Max Johansson klar för spel i FBC Kalmarsund nästa säsong.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

FBC-comeback gav poäng i premiären – ”Mackan” klev av skadad

Fyramålsunderläge och skyttekungen skadad. Ändå fick FBC Kalmarsund med sig en pinne hem från Gotland.

Samuel Slättman

Samuel Slättman

Kl.21:54, 22 september, 2017

FBC-comeback gav poäng i premiären – ”Mackan” klev av skadad
Målkungen Marcus Johansson klev av premiären med en fotskada. Foto: Arkiv.

Efter första perioden av den allsvenska premiären var ställningen mellan Visby IBK och FBC Kalmarsund 1–1. I andra drog hemmalaget i väg och vann till sist mittenakten med hela 5–1.

– Det låter kanske konstigt när jag säger att vi var bättre spelmässigt i andra perioden än i första. Men det vi gjorde var att vi tappade tålamodet och bollen i fel lägen och lät dem kontra, säger lagkaptenen Johan Wittberg.

Inför tredje perioden låg FBC under med fyra bollar men precis som förra säsongens möte (då FBC vände 6–0 till 7–11) hittade man en väg in i matchen.

– Vi började spela lite rakare och mer primitivt och lyfte in bollar på kassen för att hitta mål den vägen, och det fungerade.

Både 6–3 och 6–4 kom från Kim Nilssons klubba. Med 2.55 kvar satte Wittberg 6–5 och minuten senare kvitterade Anton Nilsson på passning från Tim Nyander.

– Det påminde väldigt mycket om matchen förra året när vi var här, konstaterar Wittberg.

Förlängningen såg länge ut att sluta mållös, men med 53 sekunder kvar att spela avgjorde Visbys Wilmer Viinamäki med ett skott som tog på FBC-spelare och in i egen kasse.

– Det här var en väckarklocka. Långa stunder av matchen spelar vi ett spel som vi inte riktigt behärskar. Vi måste spela rakare och utnyttja vår fysik. Det är ändå starkt av att komma tillbaka och få med oss poäng härifrån. Visby är ett lag som kommer vara med i toppen, säger Wittberg.

Oroväckande för FBC:s del var skyttekungen Marcus Johansson tvungen att kliva av efter halva matchen. ”Macke” har under försäsongen haft problem med fötterna och till sist blev smärtan för stor.

– Vi snackade innan matchen och han tyckte det kändes bättre då. Vi jinxade väl det, säger tränaren Emil Stille.

 

FaktaVisby IBK–FBC Kalmarsund 7–6 eft. förl. (1–1, 5–1, 0–4, 1–0)

Målskyttar, FBC Kalmarsund: Kim Nilsson 2, Johan Wittberg 2, Simon Nilsson, Anton Nilsson.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

VISBY IBK – FBC Kalmarsund

FBC vill bryta dystra premiärsviten: ”Vore skönt med en bra start”

Två raka premiärtorskar ska på Gotland bytas mot seger. "Vi åker med det bästa vi har".

Samuel Slättman

Samuel Slättman

Kl.08:00, 22 september, 2017

FBC vill bryta dystra premiärsviten: ”Vore skönt med en bra start”
FBC Kalmarsund, med nya tränaren Emil Stille, är redo för allsvensk premiär mot Visby IBK. Foto: Samuel Slättman.

Två raka premiärer har slutat med FBC-förlust mot Lindås IBK. Säsongen 15/16 slutade matchen 6–5 och förra hösten skrevs siffrorna till 6–4.

– Det har börjat tufft ett par år så det hade varit skönt med en bra start. Alla är taggade för att börja spela om poäng, säger nya tränaren Emil Stille, som på torsdagskvällen tog färjan från Oskarshamn till Visby.

– Vi åker med det bästa vi har – 17 utespelare och två målvakter.

LÄS MER: Tränaren om pressen på FBC: ”Hoppas att jag klarar det”

Visby IBK är ett av de lagen som förväntas slåss om någon av de fyra topplaceringarna som leder till playoff i vår.

– Det är ett bra lag. Ett av de lagen som kommer vara med och slåss i toppen, det är jag övertygad om. Framförallt är de bra i medgång. Likväl kan de vara lite mjuka när det går emot, säger Stille och poängterar vikten av att stå emot en eventuell anstormning i början av matchen.

– De brukar komma ut hårt. Är vi bara med där så kommer det falla ut till vår fördel i slutet.

LÄS MER: FBC:s tjeckiska målvaktsjätte: ”Förlitar mig på min kropp”

Matchen startar klockan 19.00. 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

FBC-tränaren Bernhardsson: ”Spelarna ska inte vara robotar”

Disciplin blandat med eget ansvar – så ska FBC Kalmarsunds damer ta sig tillbaka till SSL.

Samuel Slättman

Samuel Slättman

Kl.22:45, 21 september, 2017

FBC-tränaren Bernhardsson: ”Spelarna ska inte vara robotar”
Rasmus Bernhardsson förfogar över en ung men utvecklingsbar FBC-trupp. Foto: Samuel Slättman.

Efter fjolårets fiaskosäsong i SSL (inte en enda vinst) var FBC Kalmarsund och tränaren Christoffer Suominen överens om att gå skilda vägar. I maj presenterades 24-årige Rasmus Bernhardsson, senast i Östra SK, som ny huvudtränare. 

– Jag försöker vara tydlig i mitt ledarskap med vad jag håller fast vid och vad jag släpper på. Spelarna ska inte vara robotar ute på planen utan de ska kunna lösa situationer själva. Innebandy är inte schack utan som spelare måste du göra olika bedömningar och ta olika beslut beroende på situationen.

Rent konkret, vad tummar du absolut inte på?

– Försvarsspelet, över huvud taget. Där måste det vara en helhet och hänga samman. Börjar man tumma på någonting där funkar inte nästa steg.

Och vad släpper du till spelarna?

– Powerplay släpper jag nästan helt fritt. Även uppspel med boll. Där är det en fördel att jag inte ritar upp fyra uppspel och säger ”gör så här”. Efter två videoanalyser hade motståndarna vetat exakt hur vi spelar.

På lördag inleder FBC den allsvenska säsongen med hemmamatch mot nykomlingen IBF Linköping. En stor skillnad i jämförelse med förra gången FBC spelade i allsvenskan är serieindelningen.

Nu finns det fyra allsvenska serier i Sverige med åtta lag i varje. Varje lag möter varandra två gånger vilket innebär 14 matcher per lag inom sin serie. Dessutom kommer FBC spela åtta matcher (fyra hemma- och fyra bortamatcher) mot lag från allsvenskan västra.

– Jag tycker det är ett intressant upplägg. Dels får vi inte så många långa bortamatcher och när det är väl är längre resor så spelar man två matcher per helg vilket sparar en del ekonomiskt.

FBC Kalmarsunds trupp har under sensommaren blivit allt smalare. Först försvann Annie Moreau i början av september och så sent som i veckan meddelande Clara Larsson att hon flyttar till Växjö för att börja studera.

– Det är en spännande trupp med en väldigt lokal förankring. Vi vill att truppen ska mogna. När den har mognat då kanske det är dags att börja prata om Superligan. Vi är inne i en process nu och den processen får ta så lång tid den behöver. Vi ska inte stressa igenom någonting, säger Bernhardsson.

– När gruppen är mogen att spela i Superligan ska vi gå dit och då ska vi också stanna kvar.

Vad finns det för uttalat mål i år? Vad är rimligt?

– Om man kollar på pappret är det inte omöjligt att vi slåss om topp två och kval. Men det kortsiktiga målet är hela tiden att göra bra prestationer och vinna matcher. Det är klyschigt men vi måste ta match för match. Är vi sedan i pole position inför ett kval kommer jag vara världens lyckligaste tränare.

FBC Kalmarsunds allsvenska premiär spelas i Kalmar sportcenter på lördag klockan 15.00.

FaktaRasmus Bernhardsson

Ålder: 24
Tidigare klubbar, spelare: Mullsjö
Tidigare klubbar, ledare: Mullsjö, Fagerhult, Östra
Familj: Flickvän
Bor: Djurängen

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

FBC:s tjeckiska målvaktsjätte: ”Förlitar mig på min kropp”

193 centimeter lång och 94 kilo tung - FBC Kalmarsunds nya burväktare tänker utnyttja sin storlek.

Samuel Slättman

Samuel Slättman

Kl.19:44, 21 september, 2017

FBC:s tjeckiska målvaktsjätte: ”Förlitar mig på min kropp”
Jan Binder. Foto: Samuel Slättman.

Ett av förra säsongens stora utropstecken, målvakten Rasmus Abrahamsen, försvann oväntat från FBC Kalmarsund i somras.

När laget på fredagen går in i den allsvenska säsongen 17/18 är nye tjecken Jan Binder det självklara förstavalet i kassen.

– När Kalmarsund dök upp och jag snackade med Adam (Kallenberg, sportchef) och tränade med laget en gång blev det mitt förstaval. I slutändan var det ett enkelt val då jag visste att jag skulle få mer speltid här. Hade jag stannat i Linköping hade jag kanske fått fem-tio matcher, berättar Binder när 24Kalmar träffar honom innan en träning.

– Två veckor in i sommarträning fick jag veta att Rasmus (Abrahamsen) skulle lämna. Men det var bara information för min del. Jag visste att han hade gjort det bra men nu får jag fajtas med en annan Rasmus (Stenström) i stället.

LÄS MER: FBC binder upp tjeckisk målvakt: ”Väldigt förväntansfull”

Ytterligare en anledning bakom flytten till FBC var drömmen om en plats i den tjeckiska vm-truppen nästa vinter. Mästerskapet avgörs i just Tjeckien och Binder är en av flera målvakter som är aktuella.

– Det var också ett skäl till att jag valde att flytta till Kalmar. Jag behöver matcher och nästa år kommer VM spelas i Tjeckien. Givetvis är det en dröm att spela ett hemma-VM.

– Vi har fyra-fem målvakter som slåss om platserna. Nye tränaren Kettunen (Petri) har sagt att vi alla startar med samma förutsättningar. Förhoppningsvis är det ett plus för mig att jag spelar i ett bra allsvenskt lag.

Med sina 94 kilo fördelade på 193 centimeter är Binder en stor målvakt.

– Jag förlitar mig mycket på min kropp. Jag är ganska stor och inte så snabb så jag sitter ganska långt in i målet och gör många ”enkla räddningar”.

FBC Kalmarsund spelar premiär på fredag borta mot mot Visby IBK. 

FaktaJan Binder

Ålder: 27
Familj: Singel
Från: Havirov, Tjeckien
Position: Målvakt
Längd: 193 centimeter
Vikt: 94 kilo
Aktuell: Debuterar för FBC Kalmarsund i fredagens premiär mot Visby IBK

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Forward lämnar FBC Kalmarsund – två dagar före premiären

Ska studera på annan ort.

Karl-Oskar Karlsson

Karl-Oskar Karlsson

Kl.11:26, 21 september, 2017

Forward lämnar FBC Kalmarsund – två dagar före premiären
Clara Larsson lämnar FBC Kalmarsund. Foto: FBC Kalmarsund

Två dagar innan seriepremiären hemma mot IBF Linköping kom en tung smäll för FBC Kalmarsund. Forwarden Clara Larsson lägger ner sin allsvenska satsning.

Orsaken till det sena avhoppet är studier på Linnéuniveristet i Växjö. I ett pressmeddelande skriver FBC Kalmarsund att båda parterna har kommit överens att bryta avtalet.

Clara Larsson kom till FBC Kalmarsund inför förra säsongen från Endre IF. Hon noterades för åtta poäng i Superligan, fördelat på fem mål och tre assist.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng