Undersökning: Kvinnor vågar inte gå ut på kvällen

Enligt Statistiska Centralbyrån är det en betydligt större del kvinnor än män som är oroliga över att gå ut när mörkret har fallit.

Hanna Thulin

Hanna Thulin

Kl.21:15, 26 april, 2017

Undersökning: Kvinnor vågar inte gå ut på kvällen
Foto: Arkiv

Statistiska Centralbyrån har gjort en undersökning om levnadsförhållanden. Den visar att mer än var femte kvinna, 23 procent, någon gång under året har avstått från att gå ut på kvällen. Detta för att det finns en oro över att bli överfallen eller hotad.

Hos männen är det endast sex procent som har känt samma sak.

– Rädslan är högre hos kvinnor, det märker vi. Men jag tror att det hänger ihop med att vi som kvinnor tidigt får lära oss att vara rädda om oss. Vi skall tänka på hur vi klär oss, att vi inte blir för fulla, ser till att ha sällskap hem och så vidare. Men tittar man på klubbmiljöer där vi jobbar är det ju vanligare med våld mellan män, säger Lisen Andréasson som jobbar med organisationen Nattskiftet till Svt Nyheter.

Enligt SCB:s undersökning är det sju procent av svenska folket som varit utsatta för hot eller våld någon gång under det senaste året.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel