Så många langar alkohol i Kalmar

Valborg är en riktig festhögtid då många passar på att dricka alkohol. Dock är det inte alla som får handla på Systemet utan försöker skaffa sig starkare drycker på annan väg.

Hanna Thulin

Hanna Thulin

Kl.19:36, 28 april, 2017

Så många langar alkohol i Kalmar
Foto: Arkiv

Enligt statistik från Brottsförebyggande rådet som Nyhetsbyrån Siren har tagit fram så är det inte mindre än 344 anmälningar om langning som har gjorts i Kalmar sedan år 2000.

Sett till kommunen som har flest anmälningar, Lund med 1 211 stycken, så ligger Kalmar i lä och generellt sett har alkohollagningen minskat dramatiskt under de senaste åren.

I fjol anmäldes 875 sådana brott i Sverige, vilket är en minskning med 36 procent från året innan. Jämfört med toppåret 2012 är minskningen än mer dramatisk: 77 procent.

– Antalet niondeklassare som inte dricker är idag större än antalet som dricker. Vi har inte sett så låga nivåer sedan vi började med våra mätningar 1971. Varför det minskat så kraftigt vet vi inte, men vi ser en liknande utveckling internationellt, säger Anna Raninen, avdelningschef på Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning (CAN), till Nyhetsbyrån Siren.

Langningen idag kan ske efter överenskommelser på sociala medier, men väldigt få unga uppger sig få tag på alkohol på nätet.

– Den vanligaste källan är äldre kompisar och kompisars syskon. Vi ser att föräldrar generellt blivit bättre på att inte förse sina barn med alkohol, säger Anna Raninen till Nyhetsbyrån Siren.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Kalmar län har de oroligaste föräldrarna inför valborg

Mer än fyra av tio föräldrar fruktar att deras tonårsbarn ska dricka alkohol i samband med valborg.

Andreas Norinder

Andreas Norinder

Kl.16:12, 28 april, 2017

Kalmar län har de oroligaste föräldrarna inför valborg
Foto: Arkiv

Organisationen IQ verkar för en smartare syn på alkohol och är ett fristående dotterbolag till Systembolaget. I samband med valborg har de genomfört en enkätundersökning för att se hur oroliga föräldrarna är för deras barns kontakt med alkohol.

Undersökningen visade att 35 procent var oroliga för att tonårsbarnen skulle dricka på valborg. Norrbottens län hade den lägsta siffran (23 procent) och Kalmar län hade den högsta med 44 procent.

– Under Valborg så kommer många unga att dricka alkohol för första gången. Det är viktigt att som förälder vara beredd på det. Att prata med sitt barn om alkohol är alltid viktigt och inför Valborg kan ett sådant samtal ha stor betydelse både för föräldrar men inte minst för deras barn, säger Juan-Pablo Roa, vd på IQ, i ett pressmeddelande.

IQ har bland annat satsat på ”Tonårspalören”, en bok som föräldrarna får hemskickade till sig och tanken är att underlätta till samtal om alkohol mellan föräldrar och barn.

– Att som förälder utgå från sin egen tonårstid i samtal om alkohol med sin tonåring blir inte alltid rätt. Tiderna förändras och hur ungdomar dricker alkohol har också förändrats rejält. Idag är exempelvis sociala medier ett forum för unga att få tag på alkohol, något som är bra för föräldrar att ha koll på, säger Juan-Pablo Roa.

I faktarutan hittar du fem konkreta tips till tonårsföräldrar inför söndagens valborgsfirande.

FaktaFem tips till tonårsföräldrar inför valborg:

1. Visa att du bryr dig
Prata med din tonåring om Valborg, vad ska de göra, vilka ska de träffa, var ska de vara. Berätta hur du ser på alkohol, tider osv.

2. Bjud inte på alkohol och köp inte ut
Forskning visar att tonåringar som bjuds på alkohol hemma börjar dricka tidigare och de dricker också mer Om du som förälder köper ut alkohol till ditt barn "visar" du att det är ok att de dricker. Risken att ditt barn råkar illa ut ökar också.

3. Hjälp till att säga nej
Som förälder är det viktigt att ge sitt barn bra argument. Berätta att det är helt okej att säga nej, även när alla andra säger ja.

4. Håll kontakten
Det är bra att bestämma en tid under kvällen då ni kan höras av på telefon. Det är även bra att som förälder finnas tillgänglig om något skulle hända.

5. Kom överens med andra föräldrar
Prata med andra föräldrar om hur de ser på alkohol, vilka tider som gäller för deras barn osv.

Mer information finns på www.tonårspalören.se

Källa: IQ

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Fritt fram för offentligt drickande på Kvarnholmen

Kommunstyrelsen har tagit beslut om att ändra de lokala föreskrifterna. Nu får man dricka starköl, vin och sprit inom tre centrala områden.

Andreas Norinder

Andreas Norinder

Kl.11:26, 6 april, 2017

Fritt fram för offentligt drickande på Kvarnholmen
Inom de tre streckade områdena får man dricka starkare alkoholdrycker. Foto: Pexels/Skärmdump

Inom områdena Kattrumpan, Rävspelet och Slottet får man numera dricka alkohol som är starkare än 2,25 procent, så länge förtäringen inte ”föranleder olägenhet i fråga om ordning och nykterhet”, enligt en tjänsteskrivelse.

Initialt skulle även stadsparken omfattas, men det området plockades bort i det slutgiltiga förlaget. Nu ska ärendet upp i kommunfullmäktige för beslut.

– Många vill sitta på en filt med ett glas rosé med utsikt över slottet. Däremot är det viktigt att följa upp beslutet och se vilka konsekvenser det får, säger Christopher Dywik (KD) till Barometern.

Det var i maj förra året som servicenämnden föreslog att de lokala ordningsföreskrifterna skulle uppdateras. Detta för att ”främja den allmänna ordningen i samband med att Kalmar växer och att allt fler människor rör sig i de centrala delarna av staden”, enligt tjänsteskrivelsen.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Extra många poliskontroller under trafikveckan

Denna vecka kommer polisen att stoppa extra många fordon för att få fast de som kör onyktra i trafiken.

Hanna Thulin

Hanna Thulin

Kl.06:50, 14 mars, 2017

Extra många poliskontroller under trafikveckan
Foto: Genre/Arkiv

Mellan den 13-19 mars, är det en nationell ”trafikvecka” med fokus på nykterheten i trafiken.

Huvudsyftet med trafikveckan är framför allt att uppmärksamma faran med att köra onykter och att stoppa missbruk. Därför arbetar man både genom att vara synliga i trafiken och genom att göra nykterhetskontroller på de platser och tider det finns chans att förhindra påverkade förare från att köra.

– Med alkohol eller andra droger i kroppen är du en livsfarlig bilförare, både för dig själv och för andra, säger Ursula Eriksson, trafikstrateg vid polisen.

Det görs flera insatsveckor under året och de är gemensamma inom EU. Polisen genomför under dessa veckor extra många trafikkontroller där de kontrollerar körkort, att föraren är nykter, att bälte och skyddsanordningar används korrekt och fordonets uppgifter stämmer.

Polisen skickar även med några råd som man kan följa:

Vägra åka med en onykter förare.
Hindra andra från att köra påverkade.
Tipsa polisen via 114 14 om du misstänker att någon i din närhet kör berusad. Vid pågående brott ringer du 112.
Kom ihåg att lämna så mycket information du kan om fordon, färdvägar, tidpunkter med mera. Du kan vara anonym.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Ny forskning: Män tål inte alkohol bättre än kvinnor

Allmänhetens bild av att män tål mer alkohol än kvinnor kanske inte stämmer, det menar åtminstone vissa forskare.

Samuel Slättman

Samuel Slättman

Kl.22:07, 12 mars, 2017

Ny forskning: Män tål inte alkohol bättre än kvinnor
Foto: Pexels.

Sven Andréasson är överläkare vid Beroendecentrum Stockholm och professor i socialmedicin, uttalar sig om ämnet i P1 Morgon.

– I de vanliga konsumtionsnivåerna som folk i allmänhet dricker där ser man inte större skador till följd av alkohol bland kvinnor än bland män, säger Sven Andréasson, överläkare vid Beroendecentrum Stockholm och professor i socialmedicin, till P1.

Sven Andréasson menar dock att när konsumtionen blir högre, då ser man en ökande skillnad mellan kvinnor och män. Han argumenterar också för att kvinnor i själva verket tål alkohol bättre än män eftersom kvinnors beteende under alkoholpåverkan är mindre skadligt jämfört med mäns.

– Män blir mer risktagande, blir mera aggressiva, utsätter andra för mer våld än vad kvinnor gör. Därför kan man säga att kvinnor hanterar påverkan av alkohol bättre, säger han till P1.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Nya fotbollstalanger skrev på livsviktigt avtal

Alkohol och droger – ingenting för unga IFK Kalmar-spelare. "Det ska fungera som en morot".

Anton Israelsson

Anton Israelsson

Kl.10:15, 7 februari, 2017

Nya fotbollstalanger skrev på livsviktigt avtal
IFK Kalmars kamp mot alkohol, narkotika, doping och tobak. Foto: arkiv

Fotbollsföreningen IFK Kalmar bedriver sedan några år tillbaka ett program för att stötta tjejerna att inte börja med alkohol, narkotika, doping eller tobak (ANDT). 

Programmet innebär att spelarna vid 13 till 14 års ålder skriver på ett avtal i samtycke med ungdomarnas föräldrar som sträcker sig över en treårsperiod, där spelaren binder sig till att vara drogfri under hela perioden.

I helgen som var fylldes Kalmar Superbowls lokal när ungdomarna med drogavtal  från IFK Kalmars tjejer presenterade sina bowlingkunskaper.

– Det är fantastiskt att se tjejerna i sina ljusblå tröjor skratta och ha så kul tillsammans, helt otroligt, säger IFK Kalmars Lennart ”Kool” Johansson.

Om man följer avtalet får tjejerna ta del av 2 000 kronor vardera och erbjuds även att delta i olika aktiviteter under åren.

IFK Kalmars tanke är att ge ungdomarna stöd och motivation till att avstå från alkohol, narkotika, doping och tobak.

– Det är meningen att det ska fungera som en morot för att förhindra olika former av grupptryck, säger Johansson.

Utöver detta bedriver IFK Kalmar idrottsskola, fotbollskola och en tjejliga. IFK Kalmar står även för en del av Kalmars nattvandring.

– Det är kul, många tjejer vänder sig till oss. Det här är något som måste uppmärksammas ännu mer, avslutar Johansson.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel