Här är träningsmetoden som förlänger ditt liv | Nyheter i Kalmar – 24 timmar om dygnet – Helt gratis

Här är träningsmetoden som förlänger ditt liv

Så ska du träna för att leva tre år längre.

Mia Martelleur

Kl.21:01, 1 maj, 2017

Här är träningsmetoden som förlänger ditt liv
Att syssla med löpning kan förlänga ditt liv med tre år. Foto: Pexels

Har du svårt att hinna till gymmet, eller kanske inte råd med en massa dyr utrustning? Lugn. Allt du behöver är ett par löparskor.

Enligt forskning så ska löpning förlänga livet mer än någon annan aktivitet. Studien visar att löpare tenderar att leva tre år längre jämfört de som inte springer alls. Om man springer fort eller långsamt och ofta eller oregelbundet ska inte spela någon större roll. Enligt forskningen så kan du få 3,2 extra år i livet av att springa två timmar i veckan i 40 år.

– Naturligtvis går inte detta i det oändliga. Löpning gör inte människor odödliga. Förväntad livslängd är begränsad till cirka tre extra år oavsett hur mycket man springer, säger Duck-chul Lee, huvudförfattare till studien och professor vid Iowa State University till New York Times.

Forskningen tittade på andra träningsformer med, som promenader, cykling och simning, men ingen visade samma inverkan på livslängden som löpning.

Varför löpning har denna effekt på livslängden är inte helt fastställt, men forskarna har sina teorier om att det har att göra med att löpning kan minska risken för högt blodtryck och för mycket blodfetter.

– Resultaten visar att människor som springer också tenderar att vara människor som lever längre, men inte att själva löpningen direkt orsakar ökningen i livslängden. Löpare lever vanligtvis också hälsosamma liv och deras livsstilar kan spela en stor roll i dödligheten, säger Duck-chul Lee.

– Men även om man har den möjligheten i åtanke så visar datan att löpning kan förlänga våra liv, avslutar han.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Vårtecknet: Då börjar Dessi trafikera Kalmarsund

Under veckan pågår förberedelserna i hamnen i Färjestaden.

Magnus Jansson

Kl.07:08, 18 april, 2018

Vårtecknet: Då börjar Dessi trafikera Kalmarsund
Färjan är belägen i Färjestadens hamn. Foto: Magnus Jansson

På måndag morgon den 23 april inleds årets färjesäsong när M/S Dessi gör sin premiärtur över Kalmarsund. Under veckan pågår förberedelserna för fullt i hamnen i Färjestaden.

– Det är som vanligt när man startar upp inför en säsong. Man fejar, målar och kollar allting som ska fyllas på. Alla certifikat håller på att uppdateras och vi har haft brandservice här i dag, säger Lisa Eriksson på tisdagen.

LÄS MER: Dessis framtid hotad: ”Räcker inte till för en sund affär”

Eriksson är en av två skeppare som kommer att ansvara för själva körningen under säsongen. Färjan har förvarats på Oskarshamnsvarvet under vinterhalvåret och kördes ner till hamnen i Färjestaden i måndags.

–  Allting fungerade jättebra under resan ner. Det har gjorts lite genomgångar, service av maskiner och sådär under vintern för att allt ska må bra. Så nu är det bara de sista detaljerna som ska genomföras för att den ska vara redo på måndag.

Dessi har trafikerat Kalmarsund sedan 2011. Färjesäsongen 2017 var den sämsta hittills sett till antalet passagerare och kontraktet med Ressel Rederi går ut efter 2018. Årets säsong sträcker sig fram till 29 september.

FaktaM/S Dessi

Byggd i Danmark 2006, ombyggd för cykeltrafik i Simrishamn.
Längd: 20 meter, bredd: 8 meter, djupgående: 1,6 meter
900 hästkrafter. Marschfart 10 knop.
Max 118 passagerare.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

QUIZ: Kan du orden från högskoleprovet 2018

I helgen skrev tusentals svenskar högskoleprovet. Hur många rätt hade du fått på provets orddel?

Hanna Thulin

Kl.07:05, 16 april, 2018

QUIZ: Kan du orden från högskoleprovet 2018
Foto: Flickr

I lördags satt tusentals svenskar i skolsalar över hela landet och svettades över orddelen i högskoleprovet. Här kan du testa dig själv och se hur många rätt du hade fått.

Lyckas du pricka in 20 rätta svar?

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Studie: Konserter är hälsosammare än yoga

Därför kan dina konsertbesök öka livslängden med tio år.

Matilda Larsson

Kl.13:52, 15 april, 2018

Studie: Konserter är hälsosammare än yoga
Foto: Pxhere, Pixabay.

Att yoga får oss att bli lugna, hälsosamma och må bättre är det många som är överens om.

Men att gå och se en konsert kan få oss att må ännu bättre än att utöva yoga, enligt en ny studie.

Det var brittiska The Sun som först rapporterade att experter har kommit fram till resultatet genom att mäta och jämföra hjärtfrekvensen hos testpersoner när de fick gå på en konsert, en yogalektion eller fick promenera med sin hund.

Man mätte bland annat välmående och stressnivå hos personerna före och efter sina aktiviteter, varav man kom fram till att de som lyssnade på en 20 minuter konsert mådde bättre än de andra deltagarna.

Enligt Patrick Fagan, beteendeexpert på Goldsmith’s University i London, Visade resultaten att testpersonernas humör höjdes med 21 procent efter en konsert. Det kan jämföras med att de som deltog i 20 minuters yoga höjde humöret med 10 procent. De som promenerade med hunden mådde vara sju procent bättre efteråt, enligt studien.

– Vår forskning visar vilken djupgående inverkan konserter har på hälsa, lycka och välmående – där regelbunden närvaro är nyckeln, säger Patrick Fagan till The Sun.

Enligt forskningen kan välmående i genomsnitt förlänga livsspannet med hela nio år, där ytterligare forskning från universitetet föreslår att ett konsertbesök varann vecka kan förlänga livsspannet med nästan ett årtionde.

– Vi vet alla hur kul det är att se sitt favoritband eller artist live, men nu har vi bevis (på hur hälsosamt det är), säger Nina Bibby, talesperson på O2 som också har varit med och tagit fram studien.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

JUST NU: 160 hushåll utan el

Strömavbrottet slog till under torsdagsförmiddagen.

Viktor Jerner

Kl.09:23, 12 april, 2018

JUST NU: 160 hushåll utan el
Foto: Arkiv/Pixabay

Kalmar Energi meddelade under torsdagsförmiddagen att drygt 160 hushåll är utan el i området kring Tegelviken.

Tekniker jobbar på problemet, men någon prognos kring när felet kan vara löst finns inte i nuläget.

Texten uppdateras.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

BILDEXTRA: Ädelstenar och Moder Jord inspirerade under modevisning

Under onsdagseftermiddagen visade Plusgymnasiets sistaårselever i stylistklassen sitt projektarbete genom en modevisning på Baronen.

Hanna Thulin

Kl.21:28, 11 april, 2018

BILDEXTRA: Ädelstenar och Moder Jord inspirerade under modevisning
Foto: Hanna Thulin

Plusawards 2018, som projektet heter, hade i år temat fantasy och det syntes verkligen på modellerna som gick ner för catwalken. Publiken bjöds påkreationer med inspiration från de fyra elementen och vissa stylister hade verkligen tagit ut svängarna med kläder, smink och kroppsmålningar.

– Det känns jättebra, det har tagit så lång tid att göra det här och äntligen fick vi allting klart. Jag har sprungit runt som en yr höna med att ringa sponsorer och annat. Den största utmaningen har varit tiden och organisationen, det får inte blir kaos, säger Simone Van Der Weiden, projektledare.

Hon visade även upp sin egna kreation på catwalken. För två dagar sedan kom hon på vad det var som hon skulle göra.

– Jag fick springa till Panduro för att köpa strasstenar. Jag ville inte ha ett element att utgå ifrån men jag har alltid gillat stenar och samlar på dem och då blev det naturligt att göra utifrån en ädelsten som heter Titankvarts, berättar hon.

mv6Linnéa Augustinsson och Simone Van Der Weiden. Foto: Hanna Thulin

Simones modell, Linnéa Augustinsson, fick gå catwalken ner med höga, strassklädda klackar som fångade blicken hos de flesta i publiken.

– Jag är inte så van vid att gå i så höga klackar men jag har inga problem med det så det var lugnt. Jag tycker det är jättekul att få vara med på det här, däremot går det så snabbt! Man stylas i en hel dag och så är det bara några sekunder som man väl är uppe på scenen, säger Linnéa.

I höstas fick kalmarborna en förhandsvisning av elevernas kunskaper när de gick en zombiewalk genom Kalmar. Kolla in tv-klippet från dagen här.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng