Wings for life

Tusentals deltar i internationella löparfesten

På söndagen ställer sig omkring 3000 personer på startlinjen i Wings for life. Klockan 13:00 går starten på Stortorget – och efter 30 minuter börjar målgångsbiljen jakten på löparna.

Andreas Norinder

Andreas Norinder

Kl.08:26, 7 maj, 2017

Tusentals deltar i internationella löparfesten
Omkring 3000 personer väntas delta i Wings for life Kalmar-Öland. Foto: Arkiv

Wings for life är ett av världens största välgörenhetslopp och arrangeras samtidigt på en rad olika platser. Några av städerna som är med är MelbourneDubai, Milano, Wien, Moskva och Pretoria.

Välgörenhetsorganisationen mål är att finna ett botemedel mot ryggmärgsskador och det första loppet arrangerades 2014, där Kalmar-Öland har varit med sedan starten. Till skillnad från vanliga lopp så ska mållinjen komma till löparna och inte tvärtom. Detta i form av en speciell bil som börjar rull 30 minuter efter starten.

LÄS MER: Wings for life kan ställas in: ”Kommer ha en diskussion”

I Kalmar går rutten från Stortorget, över Ölandsbron och ner på södra delarna av ön. För att hinna över Ölandsbron behöver man springa cirka en mil på drygt en timme.

Det är en hel del kända ansikten som deltar i loppet och en av dessa är Thomas Fogdö. Han är en före detta elitutförsåkare som bröt ryggen under ett träningspass och blev förlamad från midjan och neråt. I fjol hann Fogdö med nästan 14,9 kilometer.

– Det var otroligt spännande att se hur långt jag skulle hinna, men också frustrerande när jag hörde bilen och såg att 15-kilometersskylten var så nära. Försökte öka men det räckte inte. Det var lite frustrerande, säger han till Wings for lifes hemsida.

Loppet brukar locka mängder med besökare och de bästa publikplatserna är utmed Ängöleden samt i Färjestaden.

– Jag upplevde loppet oerhört positivt. Otroligt trevlig stämning innan men också under loppet var det glada tillrop från både publik och deltagare. Sånt gillar jag, säger Thomas Fogdö.

Andra kändisar som deltar i loppet är lokala sportprofilerna Rasmus Elm, Kim Nilsson samt ”Årets Eldsjäl”, Linnéa Thurfjell och företagarna Annelie Sjöstedt samt Anna Barkevall.

Den maximala distansen är 10 mil men så långt har ingen deltagare någonsin hunnit. Italienaren Giorgio Calcattera har det internationella rekordet med 88,44 kilometer från loppet i Milano i fjol.

I Kalmar vann Pétur Bjarnason herrklasen på knappt 58 kilometer och Linnea Winberg hann längst av damerna med strax över 40 kilometer.

Tävlingen innebär också en del påverkan på trafiken. I fjol avgjordes Wings for life under Kristi himmelfärdshelgen, vilket skapad stort tryck på Ölandsbron och många fastnade i timslånga köer.

Ölandsbron har ett körfält öppet för trafik i vardera riktning under tiden som tävlingen pågår. Förutom det är det begränsad framkomlighet på delar av Ängöleden och centrala gator i Mörbylånga.

Tidigare i veckan kunde 24Kalmar rapportera om att löparfestens framtid i Kalmar är osäker, då reparationerna av Ölandsbron pågår för fullt i maj 2018.

Här kan du läsa mer om historien bakom Wings for life.

FaktaHär arrangeras Wings for life 2017:

Melbourne, Australien
Brasilia, Brasilien
Santiago, Chile
Dubai, Förenade Arabemiraten
Kakheti, Georgien
Milano, Italien
Zadar, Kroatien
Guadalajara, Mexiko
Breda, Nederländerna
Stavanger, Norge
Wien, Österrike
Poznan, Polen
Kolomna-Moskva, Ryssland
Olten, Schweiz
Bratislava, Slovakien
Ljubljana, Slovenien
Valenica, Spanien
Cambridge, Storbritannien
Kalmar-Öland, Sverige
Pretoria, Sydafrika
Tainan, Taiwan
Izmir, Turkiet
München, Tyskland
Santa Clarita (Californien), USA
Sunrise (Florida), USA

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Undvik att flyga dessa veckodagar

Ny statistik visar vilka veckodagar du bör undvika för att inte bli försenad.

Matilda Larsson

Kl.21:24, 23 november, 2017

Undvik att flyga dessa veckodagar
Foto: Matilda Larsson.

Över 150 000 svenskar har hittills i år drabbats av flygförseningar på över tre timmar, enligt statistik framtaget av AirHelp.

Vilka dagar och tider som flest flygförseningar sker varierar mellan flygplatserna, enligt Airhelp.

Malmö Airport bör du undvika att flyga på söndagar då var femte flyg, 20,5 procent är försenade. Den tidpunkt som innebär störst risk att bli försenad oavsett veckodag är mellan kl 16-21.59.

Den dag som du riskerar minst flygförseningar på Malmö Airport är tisdagar, då knappt var tionde flyg, 9,1 procent, är försenade. Tidpunkten då minst flyg är försenade är mellan kl 06-11.59, oavsett veckodag.

Stockholm Arlanda Airport bör du undvika söndagar men på Landvetter Airport bör du undvika måndagar. På Skavsta Airport är det istället flest förseningar på fredagar.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Premiär för inredningsbutik i Baronen: ”Känns fantastiskt kul”

Under torsdagen var det invigning för Baronens nya pop-up-butik.

Hanna Thulin

Hanna Thulin

Kl.20:23, 23 november, 2017

Premiär för inredningsbutik i Baronen: ”Känns fantastiskt kul”
Felicia Särmark och Ulrica Wallberg passade på att ta ett glas bubbel under premiärmorgonen. Foto: Hanna Thulin

Under torsdagen var det full aktivitet på Baronens Köpcenter när H&M Home hade sin stora nyöppning. En annan butik som också hade premiär var Paradisverkstadens pop-up butik som tagit över Kompaniets gamla lokaler och kommer att sälja keramik och heminredning där fram till jul.

– Det känns fantastiskt kul att vara igång, vi jobbade ända in på småtimmarna igår för att få allting färdigt, säger Felicia Särmark.

Butiken är endast tillfällig och kommer att upphöra efter nyår och som det ser ut nu finns inga planer för en permanent butik på fastlandet.

– Vi missar stora delar av julhandeln i butiken i Färjestaden så att få vara här är perfekt. Vi är inte vana vid att få se så mycket folk under vintern, säger Felicia.

BILDEXTRA: Här öppnar nya H&M Home i Baronen

I entrén är det full fart och det bjuds på bubbel dagen till ära. Att få öppna samtidigt som stora H&M Home gör att Paradisverkstadens premiär hamnar lite i skuggan men det är en hel del kunder som letar sig in i butiken även under den första timmen på dagen.

– Vi hade väl egentligen hoppats på att få öppna imorgon (fredag) men det här är inte så dumt ändå. Det lär vara mycket folk som kommer hit under dagen, säger Ulrica Wallberg.

Kommer ni själva att springa bort till H&M sen?
– Ja, det kommer absolut bli en tur dit!

Imorgon är det Black Friday och dagen till ära har butikerna på Kvarnholmen gått ihop för att öppna redan vid klockan 07.00 så att alla shoppingsugna kan klämma in några fynd innan jobbet.

– Det blir verkligen en rivstart på vår tid här. Så tidigt är vi inte vana vid att gå upp men det kommer nog gå bra, säger Ulrica och skrattar.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Ny demensstrategi ska möta framtidens utmaningar

Omsorgsnämnden antog den nya strategin under torsdagen.

Linus Vedmar

Linus Vedmar

Kl.20:23, 23 november, 2017

Ny demensstrategi ska möta framtidens utmaningar
Foto: Pixabay.

Antalet personer som lider av demens i Sverige väntas öka kraftigt fram till 2030 och den totala samhällskostnaden i landet är över 60 miljarder kronor. Det innebär nya utmaningar för bland annat Kalmar, och för att möta de har omsorgsnämnden antagit en ny demensstrategi.

 

Den nya strategin innehåller bland annat ”tydliga satsningar” mot bredd och spets, i enighet med Socialstyrelsens nationella riktlinjer, och en nollvision, som innebär att tvångsåtgärder minimeras och att dörrarna öppnas på dagtid.

– Genom strategin tar vi ett jättekliv för att möta en sjukdom som berör en miljon svenskar. Satsningarna på ökad kompetens och fokus på nya arbetssätt är viktiga delar för att omsorgstagare med demenssjukdomar ska kunna erbjudas en ännu bättre omsorg i Kalmar, säger Michael Ländin (S), omsorgsnämndens ordförande, i ett pressmeddelande.

Den nya demensstrategin omfattar även forskning i samarbete med Linnéuniversitetet och en satsnings mot så kallade e-hälsa.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Högt betyg till hemtjänst och boende efter granskning

"En eloge till personalen som möjliggör detta."

Linus Vedmar

Linus Vedmar

Kl.19:53, 23 november, 2017

Högt betyg till hemtjänst och boende efter granskning
Foto: Arkivbild.

Varje år genomför Socialstyrelsen en undersökning för att kartlägga de äldres uppfattning om sin vård och omsorg. Alla personer som är 66 år eller mer och som tar del av hemtjänsten eller bor på särskilt boende har en möjlighet att besvara enkäten.

I årets undersökning får Mörbylånga kommun ett högt betyg. Det är såväl hemtjänst som kommunens särskilda boenden som blir lovordade i undersökningen.

– Vi har från politikens sida lagt extra vikt vid omsorgen varför det är extra roligt att både hemtjänst och särskilt boende får så goda betyg. En eloge till personalen som möjliggör detta, säger Carl Dahlin (V), ordförande i vård- och omsorgsutskottet, i ett pressmeddelande.

Även bland vårdpersonalen är det goda omdömet till glädje.

– Det är ett resultat av att vi alltid försöker lyssna på de boende och tillgodose deras önskemål på aktiviteter, säger Jenny Westerlund, enhetschef på Äppelvägens särskilda boende.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

De kan bli bäst i världen: ”Helt fantastiskt”

Nominerade till världspris vid gala i La Manga.

Karl-Oskar Karlsson

Karl-Oskar Karlsson

Kl.19:29, 23 november, 2017

De kan bli bäst i världen: ”Helt fantastiskt”
Foto: Pressbilder.

På lördag kväll äger World Golf Awards 2017 rum på La Manga Club i Spanien. Bland de nominerade återfinns en golfanläggning från Öland i fyra olika kategorier, varav ett är ett världspris och ett annat ett europapris.

– Egentligen är det helt fantastiskt när man tänker efter. Att vara nominerade till ett pris som världens bästa är stort och jäkligt coolt måste jag säga, säger Magnus Lagerlöf, vd för Ekerum Resort Öland.

LÄS MER: Ekerum Resort nominerad till internationell utmärkelse

World´s Best Eco Friendly Golf Facility 2017 är ett pris där nio golfbanor från hela världen är nominerade.

– Vi är tre banor från Europa och sex från andra världsdelar som kan få det här hållbarhetspriset.

Varför är ni nominerade tror du?
– Generellt är vatten en bristvara. På Ekerum har vi satsat många miljoner de senaste åren på att bygga ut vårt dammsystem för att ta tillvara på regnvatten som vi sedan vattnar banan med. Dessutom har vi gjort om en av våra banor där vi plockat fram den ursprungliga öländska naturen med sanden ovanpå kalkstenen. Det har även gjort att vi fått ett helt annat insektsliv på Öland och insekter som inte synts på Öland på över hundra år är nu tillbaka.

Man har även bytt ut hela bevattningssystemet till det allra senaste och mest hållbara för att spara så mycket vatten som möjligt.

– Det här är ett arbete vi inledde 2014 och som har burit frukt nu när vi uppmärksammas världen över. Sedan har vi sparat runt 15 miljoner liter vatten de senaste åren tack vare våra satsningar.

Vidare är Ekerum nominerade till priset som Europas bästa anläggning.

– Ett otroligt kvitto för oss att vi är på rätt väg med förvandlingen från enbart en golfklubb till en eventarena, säger Lagerlöf.

– Ekerum fungerar som en stor konferens där man inte bara spelar golf. Vi har allt från hinderbana, powerwalk, paddeltennis, mountainbike, mässarena och arrangemang av bröllop. Tittar man på övriga nominerade är det flotta slott i Skottland och påkostade ställen. Ekerum är mer folkligt och feel-good-känsla. Men det är ändå häftigt att vara nominerad.

Man har även chansen att ta hem priset som Sveriges bästa golfhotell för fjärde året i rad.

– Det farliga är att man inte uppskattar det lika mycket när man vunnit det tre år i rad och är nominerade till världspriser. Men självklart är det jätteviktigt för oss och man kan nästan säga att man blir lite besviken om vi inte skulle få det.

Det fjärde och sista priset som Ekerum är nominerade till är det som Sveriges bästa golfbana.

– 20 olika banor är nominerade och jag spelar ju golf själv, och kan erkänna att vi inte är Sveriges bästa där. Men vi är helt klart i rätt sällskap, och är även den enda golfbanan i regionen som är med i den klassen, säger Lagerlöf.

Lagerlöf flyger till Spanien på fredagsmorgonen och galan startar på lördagskvällen.

– Runt midnatt på lördag vet vi hur det har gått. Det är så himla spännande det här, säger vd:n.

FaktaPriserna som Ekerum kan vinna:
World´s Best Eco Friendly Golf Facility 2017.
Europe´s Best Golf Venue 2017.
Sweden´s Best Golf Hotel 2017.
Sweden´s Best Golf Course 2017.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng