BLOGG: Drömmen om en sommarbostad vid havet

Vi har väl alla sett att både villa- och bostadsrättspriserna har ökat rejält i Sverige de senaste åren, denna prisökning gäller även på landets fritidshus.

Redaktionen

Redaktionen

Kl.09:48, 12 maj, 2017

BLOGG: Drömmen om en sommarbostad vid havet
Foto: Pontuz Löfgren AB

Priserna på fritidsbostäder har gått upp i snitt nio procent, vilket ger siffran på 1,6 miljoner kronor för genomsnittsfritidshuset i hela Sverige. Största prisökningarna är i kommuner som Älvdalen och Eskilstuna, där steg priserna med runt 30 procent. På Värmdö utanför Stockholm kostar fritidshusen hela 4 miljoner kronor.

Fritidshusen i vårt närmaste område med den högsta ökning var i Kronobergs län med 23 procent. Var får man då mest för pengarna? Jo, i Örebro län ligger snittpriset för ett fritidshus på 716 000 kr, Kronoberg, som är vårt grannlän, ligger också lågt i genomsnittspris medan Stockholms län toppar listorna på ca 2,6 miljoner.

– De senaste åren har bostadsmarknaden varit på stark framfart och prisuppgångarna har gjort att många nu har större utrymme att låna pengar på sina befintliga bostäder. Tillsammans med det låga ränteläget bidrar det till att allt fler har möjlighet att köpa en semesterbostad. Det har lett till ett högt tryck på fritidshusmarknaden och en kraftig prisökning under 2016.

Här steg fritidshuspriserna mest under de senaste tolv månaderna:

1. Gnesta kommun 32 procent
2. Älvdalens kommun 30 procent
3. Eskilstuna kommun 28 procent
4. Nynäshamns kommun 27 procent
5. Marks kommun 25 procent
6. Lysekils kommun 19 procent
7. Katrineholms kommun 19 procent
8. Tjörns kommun 19 procent
9. Hudiksvalls kommun 17 procent
10. Åre kommun 16 procent

Vi släppte precis ut ett riktigt ”wow” fritidshus på marknaden som vi har visning på nästa helg, Det är ett av våra hus till försäljning som fått mest klick på Hemnet och på vår annonsering på Facebook så det ska bli spännande att följa utvecklingen i den affären.

// Ulrika Hjort

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel