Silly season

FBC binder upp tjeckisk målvakt: ”Väldigt förväntansfull”

Efter att ha provspelat med FBC Kalmarsund är det nu klart att den landslagsmeriterade målvakten förstärker laget.

Andreas Norinder

Andreas Norinder

Kl.08:39, 16 maj, 2017

FBC binder upp tjeckisk målvakt: ”Väldigt förväntansfull”
Jan Binder, med moderklubb Torpedo Havírov, är klar för FBC Kalmarsund. Foto: Linköping FBC/Jonathan Rudman

Som 24Kalmar tidigare har rapporterat så var den tjeckiske målvakten Jan Binder och provtränade med FBC Kalmarsund i slutet av april. Nu meddelar FBC att målvakten är klar för två år i föreningen.

–Jag är väldigt förväntansfull. FBC Kalmarsund har en proffsig organisation med dom högsta målen och jag ser fram mot säsongen tillsammans med mitt nya lag. Jag tror det kommer bli en bra säsong, säger Jan Binder till hemsidan.

Den nästan två meter långa målvakten har tidigare spelat i KAIS Mora och Linköpings FBC i division 1. Han har även representerat lag i tjeckiska och schweiziska förstaligorna.

– Jag har haft som mål att få in en målvakt med Jannes spelstil och vi har haft dialog med honom hela våren. Vi har nu Rasmus som är en mindre, snabb och rörlig målvakt och med detta får vi in en annan spelstil med storlek som täcker mycket, säger FBC:s sportchef Adam Kallenberg till hemsidan.

I VM-kvalet 2016 kom Binder med i All Star Team och han siktar nu på att ta en plats i truppen till VM på hemmaplan.

– Han har bra spelförståelse och har stora ambitioner med sin innebandy. En riktigt bra kille för gruppen som kommer satsa allt hos oss för att ge sig chans att bli uttagen i det tjeckiska landslaget till VM 2018, säger Adam Kallenberg.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

FBC-Backen varvar ner: ”Finns inte motivationen blir det tufft”

Efter att ha snubblat på mållinjen i play-offet till SSL väljer FBC Kalmarsunds-backen Jacob Lingmerth att varva ner. Han kommer under nästa säsong representera FBC Ungdom som spelar i division 2.

Filip Edvardsson

Kl.11:30, 21 juni, 2017

FBC-Backen varvar ner: ”Finns inte motivationen blir det tufft”
Foto: Arkiv

Beslutet har växt fram under en längre tid. Redan inför förra säsongen kände FBC Kalmarsund-backen Jacob Lingmerth att det kanske var dags att varva ner. Men storsatsningen som föreningen gjorde lockade tillräckligt för att fortsätta en säsong till.

– När man får chansen att spela med världens bästa innebandyspelare, Kim Nilsson, är det lockande. Det, tillammans med att jag trivdes bra i laget och inte ville svika mina lagkamrater låg till grund för mitt beslut att fortsätta satsa, säger Jacob Lingmerth.

När Kalmarsund sedan missade SSL kände han, likt inför säsongen som var, att det var dags att trappa ner.

– Det tar ju väldigt mycket tid. Finns inte motivationen där blir det tufft, säger Jacob Lingmerth.

Med det i tanken har han nu valt att spela för FBC Ungdom i division 2 under nästa säsong. Något som kommer vara mindre tidskrävande, men ändå en utmaning.

– Jag hoppas kunna bidra både på och utanför planen med min erfarenhet från allsvenskan, säger Jacob Lingmerth.

Men även om division 2-spel kommer kräva en del tid. Är det inte alls på samma nivå som i ett allsvenskt lag. Något han kommer ta vara på.

– Jag kommer ju få mer tid över att leva ett ”normalt” liv. Dels att jag kan jobba som vanligt nu, men även att jag har mer fritid. Kanske kommer jag resa lite mer. Däremot kommer jag ändå lägga mycket tid på att följa FBC Kalmarsund, säger Jacob Lingmerth.

 

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

sILLY SEASON

FBC värvar U19-landslagsspelare

Förra säsongen vann den unga backen VM-guld med U19-landslaget. "En väldigt lovande innebandyspelare".

Samuel Slättman

Samuel Slättman

Kl.14:54, 16 juni, 2017

FBC värvar U19-landslagsspelare
Annie Moreau är klar för FBC Kalmarsund. Foto: FBC Kalmarsund.

FBC Kalmarsund har gjort klart med försvarsspelaren Annie Moreau. Den 19-åriga backen tillhörde förra året SSL-laget Rönnby men var utlånad till Östra SK i division 1. 2016 var hon i Kanada med U19-landslaget och spelade hem ett VM-guld till Sverige.

– Det känns jättebra att få spela i Kalmarsund. Jag ser verkligen fram emot det. Jag känner några i laget sedan tidigare och det kommer att ge mig en trygghet att snabbt komma in i gruppen, säger Annie Moreau till klubbens hemsida.

Nye FBC-tränaren Rasmus Bernhardsson, också med ett förflutet i Östra SK, är nöjd med nytillskottet:

– En oerhört viktig värvning för oss då vi får in en back med offensiva kvalitéer. Hon är en ung och väldigt lovande innebandyspelare som har höga ambitioner med sin innebandy. Att en spelare med den karaktären och ambitionsnivån väljer oss ser jag som ett kvitto på att vi är ett attraktivt val med bra förutsättningar, säger Bernhardsson.

Moreaus kontrakt sträcker sig över två säsonger. Förra säsongen gjorde hon sju poäng på tio matcher i division 1.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

sILLY SEASON

Succémålvakten lämnar FBC: ”Jag har redan flyttat hem”

Rasmus Abrahamsen värvades som backup men avslutade förra säsongen som odiskutabel etta. Nu lämnar han FBC Kalmarsund.

Samuel Slättman

Samuel Slättman

Kl.22:49, 14 juni, 2017

2 bilder
  • Rasmus Abrahamsen lämnar FBC Kalmarsund. Foto: Arkiv.
    Rasmus Abrahamsen lämnar FBC Kalmarsund. Foto: Arkiv.
  • Rasmus Abrahamsen. Foto: Arkiv.
    Rasmus Abrahamsen. Foto: Arkiv.

Inför förra säsongen var tanken att nye FBC-målvakten Rasmus Abrahamsen skulle ”se och lära”. Men när förstemålvakten Victor Johansson i september meddelade att han lägger av kastades burväktaren från Linköping in i hetluften.

När säsongen senare summerades hade 21-åringen växt ut till ett av lagets absolut största utropstecken.

Men trots succén, och trots att han har ett år kvar på kontraktet, kan 24Kalmar avslöja att Abrahamsen nu lämnar FBC Kalmarsund.

– Jag har redan flyttat hem till Linköping, berättar Abrahamsen och förklarar sitt beslut:

– Innebandyn gick jättebra, bättre än förväntat. Men framför allt trivdes jag inte med boende och jobb. Det kändes som det räckte med ett år. Man har ju familj och alla vänner som man känt sedan barnsben här i Linköping.

Vet du var du ska spela nästa säsong?

– Jag har inte varit i kontakt med någon klubb. Eftersom jag fortfarande har kontrakt ett år måste någon köpa ut mig. Vi får se hur det blir.

I mitten av maj blev det klart att den tjeckiske målvakten Jan Binder ansluter till FBC Kalmarsund.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

KLART: Han blir ny huvudtränare för FBC:s damer

Sedan uttåget ur SSL har FBC Kalmarsund varit utan huvudtränare. På onsdagen presenterades vem som tar över.

Andreas Norinder

Andreas Norinder

Kl.14:05, 31 maj, 2017

KLART: Han blir ny huvudtränare för FBC:s damer
André Piechowicz, Rasmus Bernhardsson och Per Viberg. Foto: Pressbild

Efter en mycket svag säsong i SSL så valde huvudtränaren Christoffer Suominen att lämna posten. Istället tog han över division 2-laget Slätafly Flyers (Herr).

FBC Kalmarsunds damlag meddelar att de gör en nysatsning för att komma tillbaka till SSL inom två säsonger. Nu huvudtränare blir 24-årige Rasmus Bernhardsson från Mullsjö.

– Med Kalmarsund som förening och den satsning som nu genomförs för ett återtåg till världens bästa liga motiverar mig som tränare och känns som en utmaning helt i linje med vad jag har sökt, säger Rasmus Bernhardsson till FBC:s hemsida.

– I framtiden ska vi tillsammans utveckla morgondagens stjärnor. Det finns idag få klubbar som erbjuder samma fina förutsättningar för spelarna att utvecklas i.

De tre senaste säsongerna har han varit tränare i Östra SK:s damlag. Bernhardsson har även varit tränare för Mullsjö AIS och Fagerhult/Habo IB. Noterbart är att även FBC:s herrlag hämtade sin nya tränare från Östra SK (Herr) i form av Emil Stille.

– Bernhardsson har en anfallsinriktad syn på innebandy som kommer att lyfta damerna och vidareutveckla såväl spelarna som laget. Med Rasmus är jag övertygad om att vi kommer att nå nya nivåer, säger André Piechowicz från FBC:s sportkommité.

– Rasmus har en modern tränarstil som innefattar att ta hjälp av digitala verktyg för att utveckla spelet och laget.

Den nya ledarstaben kompletteras med Mikael Hallström som assisterande tränare. Den 53-årige stockholmaren bor numera på södra Öland och har varit aktiv inom daminnebandyn i över 15 år. Han var bland annat med och tog SM-guld med Djurgårdens damer 2011.

– Jag brinner för att skapa en gruppdynamik med hög tilltro till varandra. Att få gruppen att tillsammans arbeta för varandra och utveckla individen är en stor utmaning som ledare där jag tror att jag har en del att bidra med, säger Mikael Hallström.

Förutom Bernhardsson och Hallström kommer Liza Dahlgren, Frida Carlberg och Jill Karlström att ingå i den nya tränarkonstellationen.

Sportchefen Adam Kallenberg får en mer definierad roll som ansvarig för den sportsliga satsningen i både herr- och damlaget.

– Jag tycker att det känns fantastiskt att Adam med sin kompetens inom träning, kost och rent grenspecifikt säkerställer kvalitén i den sportsliga verksamheten i båda våra elitlag. Vi får nu en röd tråd i verksamheten som vi har saknat säger klubbchefen Per Viberg till FBC:s hemsida.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

sILLY SEASON

Ännu en FBC-talang flyttas upp i a-truppen

"Hon kan gå hur långt som helst", säger sportchefen.

Samuel Slättman

Samuel Slättman

Kl.21:02, 23 maj, 2017

Ännu en FBC-talang flyttas upp i a-truppen
Foto: Arkiv.

Nellie Karlsson och Alma Bäckstedt flyttades förra veckan upp i a-truppen. På tisdagen meddelade FBC Kalmarsunds sportchef Jessica Fivelstedt att även Amanda Lind, 16, tar klivet upp från FBC Ungdom.

– En ung talang vars styrkor är hennes passningsspel, positionsspel och skott. Jag är jätteglad för att hon blir en del av oss, hon kan gå hur långt som helst. Vi kommer få ett ett mixat lag med unga, hungriga spelare och äldre rutinerade, säger Fivelstedt.

Förra säsongen gjorde Lind, som både kan spela back och center, fem poäng i division 2.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng