De jagar nya entreprenörer: ”Ingen jäkla mellanmjölk”

Ny tävling ska uppfylla två personers företagsdröm. "Du sitter på en grym idé och är jäkligt driven – kör liksom".

Samuel Slättman

Samuel Slättman

Kl.06:32, 18 maj, 2017

3 bilder
  • Martin Rosén och Jessica Bergsjö, KalmarCo, letar nu efter två blivande egenföretagare. Foto: Samuel Slättman.
    Martin Rosén och Jessica Bergsjö, KalmarCo, letar nu efter två blivande egenföretagare. Foto: Samuel Slättman.
  • Jessica Bergsjö. Foto: Samuel Slättman.
    Jessica Bergsjö. Foto: Samuel Slättman.
  • Martin Rosén. Foto: Samuel Slättman.
    Martin Rosén. Foto: Samuel Slättman.

– Att ge folk chansen – det är vad den här tävlingen handlar om. Vi vill hitta de här entreprenörerna som kanske sitter hemma eller på ett jobb där de inte trivs och tänker och drömmer om någonting annat, säger Jessica Bergsjö, grundare av KalmarCo, när hon förklarar syftet med tävlingen där två nya entreprenörer ska hittas och prisas.

Bakom tävlingen står affärsnätverket KalmarCo, företaget Konica Minolta och Kalmar kommuns näringslivsenhet.

– Jag träffar massor av smarta människor men det är just att ta det här steget. Ibland blir jag nästan arg, du sitter på en grym idé och är jäkligt driven – kör liksom, fyller Martin Rosén i, medgrundare av KalmarCo.

De två personerna som, efter gallring och pitchning framför en jury, står som segrare kan vänta sig en kickstart på den nya karriären. I priset ingår bland annat en betald arbetsplats på KalmarCo i sex månader, en resa till Berlin och 50 timmar värdefull mentorstid med flera företag.

– Det vi har fått ihop i det här paketet är grymt, det är ingen jäkla mellanmjölk. Om man blir en av de två har man en jäkla chans. Är man hungrig finns det väldigt mycket att hämta, säger Rosén.

– Det handlar så himla mycket om kontakter. Är man nyinflyttad eller nyanländ i Kalmar och inte har varit i entreprenörssvängen tidigare är det kontakter, kontakter, kontakter som gäller. Det är det vi har laddat paketet med egentligen, plus en fysisk arbetsplats, säger Bergsjö, som tycker det är synd att inte fler vågar ta klivet och starta eget.

– Ett karaktärsdrag hos entrepenörer är riskvillighet. Det står emot trygghet. Vi här kan alla skriva under på att vi vågar ta risker, även om de är kalkylerade. Den villigheten måste man ha med sig och den stimuleras inte alltid i ett samhälle som vårt.

Av alla platser som Bergsjö har besökt i världen är det en som sticker ut när det kommer till just företagsamhet.

– Jag har aldrig sett så mycket entreprenörsskap som när jag rest i västra Afrika. Där är människor fattiga men har ett helt annat driv och lust. Får man en chans då tar man den och satsar, avslutar Bergsjö.

Mer information om tävlingen och hur man deltar hittar du här.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel