Ängöl: ”Vi vill vara Kalmars stolthet” | Nyheter i Kalmar – 24 timmar om dygnet – Helt gratis
Veckans Företag

Ängöl: ”Vi vill vara Kalmars stolthet”

Det började med ett litet bryggeri i källaren – nu har det vuxit till att producera 150 000 liter öl om året. Ängöl har inga planer att sakta ner på tempot.

Hanna Thulin

Kl.18:03, 1 juni, 2017

8 bilder
 • Johan Håkansson, vd för Ängöl, har alltid haft ett intresse för att brygga öl. Foto: Hanna Thulin
  Johan Håkansson, vd för Ängöl, har alltid haft ett intresse för att brygga öl. Foto: Hanna Thulin
 • Det är svårt att missa Ängöls lokaler när man svänger upp mot Kalmar från E22:an. Foto: Hanna Thulin
  Det är svårt att missa Ängöls lokaler när man svänger upp mot Kalmar från E22:an. Foto: Hanna Thulin
 • Malten är rostad olika länge vilket plockar fram olika smaker. Humlen kommer packeterad som pellets. Foto: Hanna Thulin
  Malten är rostad olika länge vilket plockar fram olika smaker. Humlen kommer packeterad som pellets. Foto: Hanna Thulin
 • Tankarna är fyllda inför sommarens väntade försäljning. Foto: Hanna Thulin
  Tankarna är fyllda inför sommarens väntade försäljning. Foto: Hanna Thulin
 • Just nu ingår det fem olika smaker i Ängöls sortiment. Foto: Hanna Thulin
  Just nu ingår det fem olika smaker i Ängöls sortiment. Foto: Hanna Thulin
 • Bryggverket, som är hjärtat av bryggeriet, står precis vid fönstret som vätter ut mot den trafikerade infarten till Kalmar. Foto: Hanna Thulin
  Bryggverket, som är hjärtat av bryggeriet, står precis vid fönstret som vätter ut mot den trafikerade infarten till Kalmar. Foto: Hanna Thulin
 • Personalen hos Ängöl gör alla moment själva. Här får flaskorna sina etiketter. Foto: Hanna Thlin
  Personalen hos Ängöl gör alla moment själva. Här får flaskorna sina etiketter. Foto: Hanna Thlin
 • Det finns plats i de
  Det finns plats i de "nya" lokalerna att sätta in fler tankar. Foto: Hanna Thulin

Johan Håkanssons intresse för öl började redan hemma i familjehemmet år 1993 då han började brygga eget nere i källaren.

– Jag var inte ens 20 år så jag kunde inte gå till bolaget för att köpa öl. Jag tyckte nog att det var spännande att hålla på med alkohol men insåg ganska snart hur kul jag tyckte att det var att laborera med ingredienser för att få fram olika smaker. Det höll jag på med i många år, ibland med kompisar och ibland för mig själv, säger Johan.

År 2009 bestämde han sig för att starta ett riktigt bryggeri. Det tog ett tag att hitta finansiering, utrustning och de perfekta lokalerna. Till slut flyttade han in i den charmiga och mysiga lokalen på Ängö, vilket var en bidragande faktor till ölets namn.

– Det var bra efterfrågan redan från början. Vi har vuxit mer och mer på den lokala marknaden då Systembolagen här runtomkring och restauranger erbjuder ölet. Vi tvingades söka nya lokaler, vilket fick ta sin tid då vi ville ha något perfekt, och slog till när vi hittade det här läget med perfekt exponering precis vid infarten till Kalmar, säger Johan.

Ängöl vill vara Kalmars stolthet vad det gäller dryck. De försöker sätta en egen prägel på ölet men hämtar inspiration från ölländer som Tjeckien, Belgien och England. Just nu har de fem olika öl i sortimentet och ibland olika säsongsöl eller specialbrygder.

– Nu handlar det mest om att växa in i kostymen och lokalerna. Vi måste öka försäljningen och det finns förutsättningar för det. Men det är inte helt enkelt att få in en dryck hos Systembolaget. Det gäller att kunderna frågar efter den och uppe i Norrland frågar man inte efter Ängöl utan sin egna lokala öl. Vår julöl såldes däremot nationellt och det var när de offererade och vi vann ett blindtest.

Ängöl gör allt själva från marknadsföring till tappning och alla i personalen tar en station i taget. De brygger 150 000 liter per år, vilket är lika mycket som ett större bryggeri som till exempel Åbro brygger på en skift. Ängöl köper färdig malt, vilket är korn som har rostats olika länge för att ta fram unika smaker.

Malten blandas med varmt vatten i bryggverket sen silas det bort precis som i en kaffebryggare. Då får man fram vört som man sedan kokar med humlen. Det är humlen som ger doften och smaken av det beska. Sedan kyler vi ned vätskan och fyller upp i tankar där jästen tillsätts.

Under jäsningen omvandlas sockret i malten till alkohol och kolsyra. Jäsningen tar cirka en vecka sedan ska ölet lagras i några veckor till. Minst en månad tar det innan ölet är färdigt att drickas.

– Man måste tänka en månad framåt hela tiden vilket innebär att vi har alla tankar fyllda inför sommaren. Det är många turister som kommer hit och vill testa de lokala dryckerna, säger Johan.

Ängöl erbjuder även provningar i sina lokaler för till exempel svensexor, kick-offer och företag vilket har visat sig vara populärt.

– Öl har blivit en kultdryck de senaste åren, vilket jag tycker är häftigt, så jag upplever att de som kommer hit oftast ställer väldigt insatta frågor om processen. Många lämnar också sina tidigare fördomar om öl här när de lämnar provningen.

Att kunna ha provsmakning är inte en självklarhet utan en av fördelarna med att ha bryggeriet i just Kalmar.

Alkohollagen tolkas väldigt olika i olika kommuner, att vi får ha en servering här med provsmakningstillstånd från kommunen är fantastiskt då det är många andra som har fått ett nej.

Den lokala anknytningen till Kalmar är också väldigt viktig för Ängöl.

– När vi flyttade till de här lokalerna satte vi bryggverket, som är hjärtat, vid fönstret så att alla kan se det. Det dyker upp många öletiketter, som Mariestad och Mellerud, som utger sig för att tillverkas just där vilket inte stämmer. Hos oss ska det inte vara något tvivel om att Ängöl är ett lokalt öl som bryggs här, avslutar Johan.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Öländsk camping bland de bästa i landet

En av landets populäraste husbilssajter har listat Sveriges bästa ställplatser – och på topp tio-listan hittar vi en öländsk camping.

Karl-Oskar Karlsson

Kl.15:40, 24 maj, 2018

Öländsk camping bland de bästa i landet
Foto: Arkiv.

MISSA INTE: Alla nyheter från Öland – besök våra nya sajt 24Öland.se

Det är husbil.se som sammanställt information från användarna på sajten och därmed listat Sveriges 50 bästa ställplatser.

Överst på listan hittar vi Ställplatsstockholm med sina 48 platser, varav 38 stycken med el.

Stenåsa Stugor och Camping placerar sig på nionde plats med motiveringen:

”Naturskön camping nära havet – 400 meter till stranden med 26 husbilsplatser.”

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

De öppnar ny butik: ”Vill vara tillgängliga”

Då slår de upp portarna: "Våra produkter har varit populära.

Karl-Oskar Karlsson

Kl.11:22, 23 maj, 2018

De öppnar ny butik: ”Vill vara tillgängliga”
Foto: Arkiv/Karl-Oskar Karlsson

Sedan ett antal år tillbaka driver bönderna Tony Åhlund och Emanuel Olsson en butik under namnet Mysinge Kött i Bårby på södra Öland. Om knappt en månad slår de upp portarna till ytterligare en, i Färjestaden.

– Vi tycker att butiken i Bårby fungerat bra och våra produkter har varit populära. När det här tillfället dök upp bestämde vi oss för att testa, säger Emanuel Olsson.

Mysinge Kött har övertagit Skördebutikens tidigare lokaler och invigningen sker onsdagen den 13 juni.

– Då kommer vi ha en premiärkväll med lite provsmakning med olika leverantörer på plats.

Känner ni er redo?
– Ja, men det tycker vi. Många grejer är på plats redan och vi vill göra det här för att komma närmare kunden och dessutom vill vi vara mer tillgängliga, säger Emanuel Olsson.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Centrala butiken upphör: ”Väljer konsten, hälsan och familjen”

Lördag blir butikens sista dag.

Hanna Thulin

Kl.18:30, 21 maj, 2018

Centrala butiken upphör: ”Väljer konsten, hälsan och familjen”
Foto: Martin Persson

Heminrednings- och presentbutiken Busiga RumStorgatan i Kalmar meddelar att man kommer att stänga.

På sin Facebooksida skriver de att arbetet med butiken har tagit för mycket tid – tid som de hellre lägger på familjen.

Redan nu kommer barnen i kläm med butiken och våra bisysslor har börjat ta mer tid. Så vi måste helt enkelt välja för att det skall fungera. Vi väljer konsten, hälsan och familjen. När vi väl tagit beslutet kändes det som ett stort ok från våra axlar lyfte och vi längtar efter att få färdigställa de jobb och projekt vi redan påbörjat.

Sista dagen som man kan handla i butiken blir på lördag denna vecka.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Kalmarchef på topp 100-lista: ”Såklart jätteglad”

När Handelskammaren listar 100 kompetenta kvinnor finns ett lokalt namn med.

Andreas Norinder

Kl.11:30, 21 maj, 2018

Kalmarchef på topp 100-lista: ”Såklart jätteglad”
Anna Blom, vd för Länsförsäkringar i Kalmar län, till höger på bilden. Foto: Arkiv/Samuel Slättman

Det är Anna Blom, vd för Länsförsäkringar Kalmar län och stationerad i Kalmar, som uppmärksammas av Handelskammaren. Listan är skapad för att öka mångfalden och kompetensen i det sydsvenska näringslivet.

– Det är egentligen förvånansvärt att det 2018 behövs en lista som visar att det finns kompetenta kvinnor – det borde vara en självklarhet att det finns lika många kompetenta kvinnor som män, säger Anna Blom i ett pressmeddelande.

Genom att söka och filtrera listan kan man lätt få fram kompetenta kvinnor inom ämnen som entreprenörskap, hållbarhet, marknad och vd.

Ulrika Dieroff, chef för affärsservice på Handelskammaren, säger att det är ”uppenbart att valberedningar och bolag behöver hjälp att hitta de kompetenta kvinnor som finns därute”.

– Jag hoppas att listan hjälper de som behöver inspiration till att söka utanför sina vanliga nätverk i jakt på kompetens. Jag är såklart jätteglad över att finnas med på samma lista som väldigt kompetenta, kvalificerade och meriterade personer, oavsett om de är män eller kvinnor, säger Anna Blom.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Dessis framtid snart bestämd: ”Vi är relativt nära ett beslut”

Det nuvarande kontraktet går ut i höst: "Vi måste justera något och ta ett rejält omgrepp".

Magnus Jansson

Kl.06:41, 21 maj, 2018

Dessis framtid snart bestämd: ”Vi är relativt nära ett beslut”
"Vi ska försöka fixa det här så snart som möjligt", säger Ressel Rederis VD Ulla Ressel. Foto: Magnus Jansson

Framtiden för färjan Dessi är på väg att bestämmas. I förra veckan var representanter från familjeföretaget Ressel Rederi på besök i regionen. I torsdags satt VD Ulla Ressel och hennes dotter Desirée – tillika ekonomiansvarig i företaget – i möte med Färjestadens Företagsgrupp och Mörbylånga kommun.

– Vi är relativt nära ett beslut. Både vi och de har fått hemläxa och ska försöka fixa det här så snart som möjligt. Men det är inte klart förrän man skrivit under, poängterar Ulla.

LÄS MER: TV+TEXT: Säsongspremiären avklarad för Dessi: ”En vacker färd”

Färjan trafikerar Kalmarsund mellan Färjestaden och Kalmar för åttonde säsongen i rad. Det nuvarande kontraktet går ut i höst. Uppdragsgivare är Färjestadens Företagsgrupp, som backas upp av Mörbylånga kommun, Kalmar kommun och Trafikverket.

– Det är ingen hemlighet att Dessi haft väldigt sviktande passagerarsiffror. Så i nuläget är det en minusaffär för oss att köra henne. Ska man binda upp sig för framtiden så kan det inte vara så, då måste man justera något och ta ett rejält omgrepp: ”Hur ska vi köra, vad ska vi fokusera på?”. Att köra tomma turer är som att sitta och riva tusenlappar, säger Desirée och fortsätter:

– Det blir ju svart eller vitt. Ser vi en framtid med förutsättningarna så kan det bli affär. Går vi hem och räknar på de förutsättningar som ligger – och märker att det fortfarande blir röda siffror – då blir det ingen affär. Vi är ett privat, litet företag och kan inte ha en dålig affär framför oss, för det har sluttat varje år nu. Dessi är som ett störtande plan.

Desirée och Ulla Ressel. Färjan M/S Dessi är döpt efter Desirée. Foto: Magnus Jansson

Desirée och Ulla Ressel. Färjan Dessi är döpt efter Desirée. Foto: Magnus Jansson

Det avtalet som parterna diskuterar sträcker sig över fem år. Den långa tidsperioden är främst något som uppdragsgivaren haft önskemål om.

– Vi har också velat ha det tidigare, men har samtidigt inte velat sitta fast i ett dåligt avtal. Det ska ju vara bra för bägge parter. Vi får se vad det blir, säger Ulla.

Årets säsong har börjat positivt. Det är dock för tidigt att dra för stora växlar av passagerarstatistiken. Rederiet upplever att den stora frågan som man kämpar med att är att bli allmänt kända i området och komma ut till en större massa.

– Många vet inte ens att vi börjat köra i år. Enligt våra enkätundersökningar är folk jättenöjda och ger tummen upp, men det blir ju inte så många tummar om ingen åker med oss, säger Desirée.

Ytterligare en aspekt att ta hänsyn till är framtida förändringar i Kalmar och Färjestaden som eventuellt kan påverka färjetrafiken negativt. När träbryggan i Kalmarsundsparken stod färdig inför 2014 ska rederiet ha tappat 25 procent av sina passagerare från tidigare år.

– Det var en stor grej. Alla badgäster, som förut tog färjan över till Öland, försvann för oss då. Det var ett hårt slag att ta och det gör också att man har funderingar och tankar kring att binda upp sig i fem år, säger Desirée Ressel.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng