Veckans Företag

Ängöl: ”Vi vill vara Kalmars stolthet”

Det började med ett litet bryggeri i källaren – nu har det vuxit till att producera 150 000 liter öl om året. Ängöl har inga planer att sakta ner på tempot.

Hanna Thulin

Hanna Thulin

Kl.18:03, 1 juni, 2017

8 bilder
 • Johan Håkansson, vd för Ängöl, har alltid haft ett intresse för att brygga öl. Foto: Hanna Thulin
  Johan Håkansson, vd för Ängöl, har alltid haft ett intresse för att brygga öl. Foto: Hanna Thulin
 • Det är svårt att missa Ängöls lokaler när man svänger upp mot Kalmar från E22:an. Foto: Hanna Thulin
  Det är svårt att missa Ängöls lokaler när man svänger upp mot Kalmar från E22:an. Foto: Hanna Thulin
 • Malten är rostad olika länge vilket plockar fram olika smaker. Humlen kommer packeterad som pellets. Foto: Hanna Thulin
  Malten är rostad olika länge vilket plockar fram olika smaker. Humlen kommer packeterad som pellets. Foto: Hanna Thulin
 • Tankarna är fyllda inför sommarens väntade försäljning. Foto: Hanna Thulin
  Tankarna är fyllda inför sommarens väntade försäljning. Foto: Hanna Thulin
 • Just nu ingår det fem olika smaker i Ängöls sortiment. Foto: Hanna Thulin
  Just nu ingår det fem olika smaker i Ängöls sortiment. Foto: Hanna Thulin
 • Bryggverket, som är hjärtat av bryggeriet, står precis vid fönstret som vätter ut mot den trafikerade infarten till Kalmar. Foto: Hanna Thulin
  Bryggverket, som är hjärtat av bryggeriet, står precis vid fönstret som vätter ut mot den trafikerade infarten till Kalmar. Foto: Hanna Thulin
 • Personalen hos Ängöl gör alla moment själva. Här får flaskorna sina etiketter. Foto: Hanna Thlin
  Personalen hos Ängöl gör alla moment själva. Här får flaskorna sina etiketter. Foto: Hanna Thlin
 • Det finns plats i de
  Det finns plats i de "nya" lokalerna att sätta in fler tankar. Foto: Hanna Thulin

Johan Håkanssons intresse för öl började redan hemma i familjehemmet år 1993 då han började brygga eget nere i källaren.

– Jag var inte ens 20 år så jag kunde inte gå till bolaget för att köpa öl. Jag tyckte nog att det var spännande att hålla på med alkohol men insåg ganska snart hur kul jag tyckte att det var att laborera med ingredienser för att få fram olika smaker. Det höll jag på med i många år, ibland med kompisar och ibland för mig själv, säger Johan.

År 2009 bestämde han sig för att starta ett riktigt bryggeri. Det tog ett tag att hitta finansiering, utrustning och de perfekta lokalerna. Till slut flyttade han in i den charmiga och mysiga lokalen på Ängö, vilket var en bidragande faktor till ölets namn.

– Det var bra efterfrågan redan från början. Vi har vuxit mer och mer på den lokala marknaden då Systembolagen här runtomkring och restauranger erbjuder ölet. Vi tvingades söka nya lokaler, vilket fick ta sin tid då vi ville ha något perfekt, och slog till när vi hittade det här läget med perfekt exponering precis vid infarten till Kalmar, säger Johan.

Ängöl vill vara Kalmars stolthet vad det gäller dryck. De försöker sätta en egen prägel på ölet men hämtar inspiration från ölländer som Tjeckien, Belgien och England. Just nu har de fem olika öl i sortimentet och ibland olika säsongsöl eller specialbrygder.

– Nu handlar det mest om att växa in i kostymen och lokalerna. Vi måste öka försäljningen och det finns förutsättningar för det. Men det är inte helt enkelt att få in en dryck hos Systembolaget. Det gäller att kunderna frågar efter den och uppe i Norrland frågar man inte efter Ängöl utan sin egna lokala öl. Vår julöl såldes däremot nationellt och det var när de offererade och vi vann ett blindtest.

Ängöl gör allt själva från marknadsföring till tappning och alla i personalen tar en station i taget. De brygger 150 000 liter per år, vilket är lika mycket som ett större bryggeri som till exempel Åbro brygger på en skift. Ängöl köper färdig malt, vilket är korn som har rostats olika länge för att ta fram unika smaker.

Malten blandas med varmt vatten i bryggverket sen silas det bort precis som i en kaffebryggare. Då får man fram vört som man sedan kokar med humlen. Det är humlen som ger doften och smaken av det beska. Sedan kyler vi ned vätskan och fyller upp i tankar där jästen tillsätts.

Under jäsningen omvandlas sockret i malten till alkohol och kolsyra. Jäsningen tar cirka en vecka sedan ska ölet lagras i några veckor till. Minst en månad tar det innan ölet är färdigt att drickas.

– Man måste tänka en månad framåt hela tiden vilket innebär att vi har alla tankar fyllda inför sommaren. Det är många turister som kommer hit och vill testa de lokala dryckerna, säger Johan.

Ängöl erbjuder även provningar i sina lokaler för till exempel svensexor, kick-offer och företag vilket har visat sig vara populärt.

– Öl har blivit en kultdryck de senaste åren, vilket jag tycker är häftigt, så jag upplever att de som kommer hit oftast ställer väldigt insatta frågor om processen. Många lämnar också sina tidigare fördomar om öl här när de lämnar provningen.

Att kunna ha provsmakning är inte en självklarhet utan en av fördelarna med att ha bryggeriet i just Kalmar.

Alkohollagen tolkas väldigt olika i olika kommuner, att vi får ha en servering här med provsmakningstillstånd från kommunen är fantastiskt då det är många andra som har fått ett nej.

Den lokala anknytningen till Kalmar är också väldigt viktig för Ängöl.

– När vi flyttade till de här lokalerna satte vi bryggverket, som är hjärtat, vid fönstret så att alla kan se det. Det dyker upp många öletiketter, som Mariestad och Mellerud, som utger sig för att tillverkas just där vilket inte stämmer. Hos oss ska det inte vara något tvivel om att Ängöl är ett lokalt öl som bryggs här, avslutar Johan.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Här är årets innovativa Skapa-pristagare

De båda entreprenörerna har chansen att kamma hem vinsten i riksfinalen i november.

Karl-Oskar Karlsson

Karl-Oskar Karlsson

Kl.14:27, 19 september, 2017

3 bilder
 • Andreas Hermansson och John Nyberg. Foto: Karl-Oskar Karlsson
  Andreas Hermansson och John Nyberg. Foto: Karl-Oskar Karlsson
 • Malin Almqvist och David Lengström, vd för Almi Företagspartner Kalmar län, delade ut priset till Andreas Hermansson som årets unga innovatör. Foto: Karl-Oskar Karlsson
  Malin Almqvist och David Lengström, vd för Almi Företagspartner Kalmar län, delade ut priset till Andreas Hermansson som årets unga innovatör. Foto: Karl-Oskar Karlsson
 • John Nyberg tar emot Skapas utvecklingspris. Foto: Karl-Oskar Karlsson
  John Nyberg tar emot Skapas utvecklingspris. Foto: Karl-Oskar Karlsson

På tisdagen prisades två driftiga innovatörer från länet i Residenset i Kalmar. Årets Skapa-pristagare tog emot årets utvecklingspris samt priset för unga innovatörer.

Skapas utvecklingspris är instiftat till minne av uppfinnaren Alfred Nobel och har delats ut sedan 1986. Årets pris gick till John Nyberg, vars företag Pure Bio Synergy Sweden AB, arbetar för att ta hand om jordens vatten, och då främst i tropiska områden i världen. Företaget har möjliggjort att rengöra vatten med användning av ozon.

– Priset har flera betydelser. Dels är det ett erkännande för det vi har, att det har potential och är stort. Dels är det betydelsefullt att det uppmärksammas och att budskapet sprids. En tredje aspekt är värdet i prissumman som kan användas för att bygga vidare på och utveckla det vi gör, säger John Nyberg, från det Ankarsrum-baserade företaget.

Priset som delas ut av Skapa-stiftelsen och Almi Företagspartner, är på sammanlagt 25 000 kronor.

Årets unga innovatör-pris gick till Andreas Hermansson och Storebro Lyan AB. Företaget riktar främst in sig på att bygga billiga bostäder på löpande band.

– Vi bygger till ett kvadratmeterpris 40 procent under våra konkurrenter. Dessutom är vi mer effektiva och har mycket färre mantimmar än andra tillverkare, säger han.

– Att få priset betyder mycket för mig personligen och för företaget. Att ens innovation blir sedd efter alla timmar och pengar nerlagda i brandtester och konstruktion i en väldigt konservativ bransch. Att nu kunna bygga mindre lägenheter bland annat studentlägenheter och hus till en mycket lägre kostnad och hög standard kombinerat med att miljötänket finns redan i tillverkningsprocessen till energianvändning i boendet.

Det var sjunde gången som priset på 15 000 kronor för unga innovatörer delades ut.

Nu har både Pure Bio Synergy Sweden AB och Storebro Lyan AB chansen att vinna den prestigefyllda tävlingen som avgörs i Stockholm den 9 november. I kategorin för utvecklingspriset tävlar de olika regionvinnarna om 550 000 kronor. De unga innovatörerna tävlar om sammanlagt 250 000 kronor.

Juryn i Kalmar län består av Almi Företagspartner, Regionförbundet Kalmar län, Kalmar Science Park och Uppfinnarna Kalmarsund.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Då öppnar exklusiva designbutiken i Kalmar

Snart är det dags för invigning. "Det ska verkligen bli jättekul".

Karl-Oskar Karlsson

Karl-Oskar Karlsson

Kl.20:16, 18 september, 2017

Då öppnar exklusiva designbutiken i Kalmar
EM Severins öppnar shop-in-shop-butik. Foto: Pressbild/Muuto

Redan i våras skrev 24Kalmar.se om den nya designbutiken som möbelföretaget EM Severins planerade att öppna i sina lokaler på Odalvägen.

Nu är det klart när den nya butiken slår upp portarna.

– Invigningen kommer ske den 5 oktober, men själva butiken öppnar för våra kunder lördagen den 7 oktober, meddelar Kalle Nilsson, som driver familjeföretaget i fjärde generationen.

Butiken med namnet Magasin Severin kommer fokusera på exklusiv inredning med skandinavisk design.

– Framför allt är temat mycket svensk och dansk design, säger Kalle Nilsson.

Ytan beräknas bli 1 200 kvadratmeter stor och fyllas av möbler från cirka 50 exklusiva varumärken.

– Men redan fram emot årskiftet siktar vi på att ha 60 stycken.

Butiken kommer fyllas av mängder med inredningsdetaljer och belysning.

– Det ska verkligen bli jättekul. Vi är väldigt duktiga på att sälja i det segmentet med hög kvalitetsnivå. Dessutom är marknaden ganska begränsad geografiskt, samtidigt som vi tror stenhårt på det här. I dag måste man åka till Norrköping, Linköping, Lammhult eller söderut för att hitta något liknande.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

De har öppnat nytt kontor i Kalmar

Bemanningsföretag med 750 anställda har etablerat sig i Kalmar.

Karl-Oskar Karlsson

Karl-Oskar Karlsson

Kl.11:50, 17 september, 2017

De har öppnat nytt kontor i Kalmar
Kjell-Åke Rutzell jobbar på Kalmarkontoret. Här tillsammans med vd Dan Samuelsson. Foto: Arkiv/Nils Jönsson

Sedan mitten av augusti återfinns bemannings- och rekryteringsföretaget Wikan Personal i Kalmar.

Företaget har i dag runt 750 anställda och en vanlig vardag arbetskraft på omkring 200 industrier, kontor och andra arbetsplaster runt om i landet.

– Vi finns på flera olika orter från Mörrum i väst och upp mot Kalmar och även mot Nybro- och Emmabodahållet, säger Kjell-Åke Rutzell, som tillsammans med kollegan Inger Lilja, jobbar på Kalmarkontoret.

Företaget sysslar med traditionell bemanning och rekrytering, men anses ändå jobba annorlunda.

– Vi jobbar med mycket stort engagemang, både med att lära känna företagen, men även våra anställda konsulter. Wikans arbetssätt har visat sig vara uppskattat hos såväl kundföretagen som hos våra anställda.

Initialt har Wikan Personal nischat sig mot industri- och byggföretag.

– Men det finns inget som säger att vi ska stanna där. Vi är både med på kollektiv- och tjänstemannasidan.

Rekryterings- och bemanningsföretaget som startades för sex år sedan finns i dag i Kristianstad, Tomelilla, Vetlanda, Eksjö, Skellefteå, Lund, Karlskrona och numera även i Kalmar.

– Vi försöker alltid att jobba så långsiktigt som möjligt och erbjuder allt från enklare tjänster till specialister. Industierna går bra i dagsläget, så det skriks efter bra kompetens.

– Kalmarkontoret är bemannat ett antal dagar i veckan och vi utgår även från Karlskrona. Att vara lokalt förankrade är en av våra framgångsfaktorer, säger Kjell-Åke Rutzell.

Rekryterings- och bemanningsföretaget Wikan Personal startades för sex år sedan och finns i dag i Kristianstad, Tomelilla, Vetlanda, Eksjö, Skellefteå, Lund, Karlskrona och numera även i Kalmar.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Sista dagen för hyllad Kalmarbutik: ”Lite melankoliskt”

Vid klockan sex på fredagskvällen stänger dörrarna till butiken för gott.

Hanna Thulin

Hanna Thulin

Kl.11:04, 15 september, 2017

Sista dagen för hyllad Kalmarbutik: ”Lite melankoliskt”
Foto: Privat/Arkiv

För knappt fyra år sedan öppnade Madeleine Petersson sin vintagebutik Bonbons på Smålandsgatan på Malmen. I butiken kunde man hitta möbler, kläder och inredningsdetaljer vilket uppskattades av trendsetters på tidningar, bloggar och sociala medier.

I maj lade Madeleine ut butiken till försäljning med förhoppningen om att någon skulle vilja ta över och driva den vidare. Så har det tyvärr inte blivit. Idag, fredag, blir istället butikens sista dag.

– Det är lite melankoliskt men det känns bra och jag är redo. Jag hade gärna sett att någon tog över den och det är många som har hört av sig och varit intresserade men av diverse anledningar har det inte blivit av. Då bestämde jag mig för att stänga ner, säger Madeleine.

Madeleine kommer fortsätta med Bonbons webshop så hon kommer inte lämna handelsbranschen helt. Annars ser tillbaka på de fyra åren i butiken med glädje.

– Det har varit fantastiska år där jag har träffat människor som jag aldrig hade träffat annars. Jag har lärt mig så mycket om försäljning, ekonomi och inköp men nu känner jag att det är dags att gå vidare.

Fysiskt sett kommer hon inte att gå så långt då hon stannar i lokalerna på Smålandsgatan. De kommer istället att renoveras till att bli kontor där Madeleine och hennes vän Sofia Ekholm ska ha sin digitala mediabyrå, Social Stories.

– Gamla kunder får jättegärna komma in för att hälsa och ta en kaffe, avslutar hon.

På fredagen är butiken öppen mellan klockan 11-18 för utförsäljning.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Kalmarbutik köps upp av stor kedja

Efter 10 år i egen regi har man nu valt att lämna över butiken.

Hanna Thulin

Hanna Thulin

Kl.06:58, 15 september, 2017

Kalmarbutik köps upp av stor kedja
Foto: Arkiv

Det är djuraffärskedjan Arken Zoo som går in och köper upp Kalmarägda Djurkompaniet, som bland annat har butiker i Kalmar vid Giraffen och Färjestaden vid Ölands Köpstad.

– Det är inte utan stolthet vi lämnar över Djurkompaniet till Arken Zoo. Vi har ägt butikskedjan i närmare 10 år och har de sista åren mer än fördubblat omsättningen. När vi nu står inför nästa steg i kedjans utveckling tror vi att Arken Zoo, bättre än vi, säkrar butikernas utveckling och därmed tryggar våra medarbetares framtid, säger Peo Persson i Kalmar, huvudägare i Djurkompaniet i ett pressmeddelande.

Djurkompaniet har tolv butiker ute i landet samt e-handel som alla nu kommer att övergå till Arken Zoo. Övertagandet sker den 2 oktober men till en början kommer det inte att märkas hos kunderna då verksamheten inledningsvis fortsätter som vanligt.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng