Nu ska jättebryggan invigas: ”En av kommunens finaste badstränder”

På söndag är det dags för den officiella invigningen av den 160 meter långa storsatsningen i Vita sand.

Andreas Norinder

Andreas Norinder

Kl.10:27, 8 juni, 2017

Nu ska jättebryggan invigas: ”En av kommunens finaste badstränder”
Den nya bryggan är 160 meter lång. Foto: Kalmar produktutveckling

24Kalmar har tidigare rapporterat om byggandet av den nya jättebryggan i Vita sand i Hagby, söder om Kalmar. Satsningen kostar sex miljoner kronor och bryggan sträcker sig cirka 160 meter ut i havet.

Klockan 16:00 på söndag är det äntligen dags för invigning.

– Vi jobbar både för landsbygden och för centrum av Kalmar kommun. Vita sand är en av kommunens finaste badstränder så vi är mycket stolta över att få visa upp vår satsning som gynnar både lokalbefolkningen och turismen, säger Johanna Petersson (C), ordförande i servicenämnden, i ett pressmeddelande.

Den befintliga bryggan i Vita sand är 70 meter lång, så den nya blir alltså nästan 100 meter längre. En liknande jättebrygga har redan satts upp i Kalmarsundsparken.

–  Vi vill att Kalmar ska vara bryggornas kommun. Bryggan i Kalmarsundsparken har blivit en stor succé och nu känns det bra att även en ort utanför centrala Kalmar också får en liknande brygga, sa Ingemar Einarsson (C) till 24Kalmar i höstas.

Vid invigningen kommer det bland annat att finnas gratis glass, lotteriförsäljning och ponnyridning. Kommunalrådet Johan Persson (S) är också med på invigningen.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Antalet bilstölder ökar

Antalet bilstölder ökar i landet visar ny statistik från Larmtjänst.

Anders Nilsson

Anders Nilsson

Kl.12:28, 22 oktober, 2017

Antalet bilstölder ökar i Sverige. De första nio månaderna har det genomförts 2874 bilstölder av rattar, navigationsenheter, eller strålkastare i landet. Det kan jämföras med 2421 stölder samma period förra året. Skadekostnaderna uppgick till 166 miljoner kronor. Stölderna har ökat igen efter en minskning våren 2016 då polisen ökade sina insatser mot internationella stöldligor.

Länet som drabbats hårdast är Stockholms län med 1522 stöldtillfällen, vilket är en ökning med 12 procent jämfört med förra året. Även Skåne län har en negativ trend. 587 stölder har skett i år, det kan jämföras med 270 stöldtillfällen samma period förra året, det är mer en fördubbling.

– Den dramatiska ökningen av bildelsstölder under de senaste månaderna är mycket bekymmersamt. Att stöldligorna snabbt har byggt upp sin verksamhet igen visar att det krävs långsiktiga och uthålliga åtgärder för att komma till rätta med problemet, säger Torbjörn Serrander, utredare Larmtjänst.

Också Hallands län har en negativ utveckling, 78 stöldtillfällen hittills i år, det är en ökning med 13 procent. Däremot i Västra Götalands län har stölderna minskat med 40 procent jämfört med förra året, i år har det skett 288 stöldtillfällen.

Av bilfabrikanterna är BMW mest drabbad med 60 procent av de totala stölderna. Det är främst rattar och navigationssystem som stjäls. Även stölder ur Volkswagenbilar ökar markant jämfört med förra året där framförallt navigationssystem stjäls. En positiv trend är dock för alla Volvoägare, hos bilar med märket Volvo minskade stölderna med 30 procent, till 140 stycken, där främst huvudstrålkastare stjäls.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Älg sköts ihjäl efter drama på flygplatsen

Skyddsjägare fick ringas in.

Viktor Jerner

Viktor Jerner

Kl.11:00, 22 oktober, 2017

Älg sköts ihjäl efter drama på flygplatsen
OBS! Älgen på bilden har ingenting med texten att göra. Foto: Wikimedia Commons

Under söndagsmorgonen upptäckte personal på Kalmar Öland Airport att en älg sprang runt inne på flygplatsområdet, det rapporterar tidningen Barometern.

– Den har tagit sig in via ett 30-40 meter långt staket som nu är helt nedrivet, säger Karin Lagerlöf, marknadschef på Kalmar Öland Airport, till Barometern.

Skyddsjägare kallades in i ärendet och framåt 10-tiden på söndagen kom bekräftelsen på att älgen hade skjutits ihjäl.

– Jag har inte varit med om något liknande under mina fyra år här på flygplatsen, fortsätter Karin Lagerlöf.

Enligt Lagerlöf ska läget nu vara under kontroll och flygtrafiken går som planerat under dagen.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

LISTA: Jobben du ska undvika om du vill ha hög lön

De här tio jobben ger minst i plånboken i slutet av månaden.

Viktor Jerner

Viktor Jerner

Kl.10:02, 22 oktober, 2017

LISTA: Jobben du ska undvika om du vill ha hög lön
Foto: Wikimedia Commons

Nedan finns listan över de tio jobb som just nu ger allra lägst månadslön i Sverige, sammanställda av tidningen Dagens industri.

Marknadsundersökare och intervjuare 19.400 kr
Kafé- och konditoribiträden 20.400 kr
Övrig hemservicepersonal m.fl 20.500 kr
Övriga servicearbetare 21.400 kr
Bärplockare och plantörer m.fl. 21.900 kr
Växtodlare och djuruppfödare. blandad drift 22.300 kr
Eventsäljare och butiksdemonstratörer m.fl. 22.500 kr
Barnskötare 22.600 kr
Restaurang- och köksbiträden m.fl. 22.600 kr
Taxiförare m. fl. 22.600 kr

På andra sidan spektrumet finns yrken som exempelvis chefer inom bank, finans och försäkring, som tjänar uppemot 120.000 kr i månaden. Det betyder att gapet mellan de bäst betalda jobben och de sämst betalda ligger nära 100.000 kr.

– Det finns ingen rimlighet i att det är så stora skillnader. Vi ser även att utvecklingen går åt fel håll med ett ökat lönegap och det är oroande, säger Lasse Thörn, chef över enheten för avtalsfrågor på LO till Dagens Industri.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Byteatern söker hem i Kalmar för uppsättning

Nu kan du och ditt hem bli värdar för en teaterföreställning.

Karl-Oskar Karlsson

Karl-Oskar Karlsson

Kl.09:08, 22 oktober, 2017

Byteatern söker hem i Kalmar för uppsättning
Foto: Arkiv

Det är Byteatern i Kalmar län som söker värdar för deras unika uppsättning av Henrik Ibsens klassiska drama ”Ett Dockhem”.

”Vi söker par i Kalmar län som vill ta emot våra tre skådespelare och publik på upp till 30 stycken i sitt gemensamma hem”, skriver Byteatern i ett pressmeddelande.

Kraven är ganska enkla. Man ska vara ett par som bor tillsammans i en lägenhet eller i ett hus. Om man har hemmaboende barn behöver man ordna barnvakt i några timmar.

”Resten tar vi hand om”, skriver Byteatern.

Föreställningen kommer spelas mellan den 16 februari och 4 maj 2018.

”Vi söker par både för denna spelperiod och för repetitioner under januari och februari. Exakta datum och klockslag sätts i samråd med värdarna.”

Här kan du läsa om hur man anmäler sitt intresse.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Tova använder dans för att berätta om mobbning

Tova Lindberg har själv funnit trygghet i dansen och hoppas kunna erbjuda det till andra skolungdomar.

Hanna Thulin

Hanna Thulin

Kl.07:01, 22 oktober, 2017

Tova använder dans för att berätta om mobbning
Tova Lindberg har själv funnit trygghet i dansen och hoppas kunna erbjuda det till andra skolungdomar. Foto: Hanna Thulin

När Tova Lindberg gick på högstadiet upplevde hon utfrysning av sina klasskamrater och kände att hon inte riktigt passade in. Hennes räddning blev dansen som gav henne trygghet och ett välkommet avbrott i vardagen.

– Jag har dansat sedan jag var liten och har alltid älskat att få uttrycka mig på det sättet, säger hon.

Tova går på Calmar Internationella skola och när det var dags att välja en idé till sitt UF-företag fick hon fundera ett tag men landade till slut i tanken att använda sig av dansen.

– Jag har alltid brunnit för att hjälpa andra. Jag kom på att jag kunde kombinera dansen med mina erfarenheter med utanförskap. Jag kommer att hålla i danslektioner för mellan- och högstadieelever där jag samtidigt pratar om mobbning. Jag hoppas kunna få dem att fundera över varför man inte ska mobba och även prata om konsekvenserna.

Inom kort kommer Tova att ta kontakt med skolorna i Kalmar för att introducera sin idé men många har redan hört av sig och tycker det låter spännande.

– Jag hoppas skolorna ska lägga in det som en obligatorisk aktivitet för att så många som möjligt ska komma. Dans är ingen tjejaktivitet och vi kommer inte att dansa i kjolar om någon är orolig över det. Jag vill ta vara på energin som alla har och utrycka den i dans.

Tova har dansat flera olika sorters stilar men fokuserar nu på Dansmix och MTV-dans som är likt det man ser i musikvideor.

– Musiken kommer att vara anpassad till ämnet och budskapet kommer att visa sig fysiskt genom dansen. Jag vill visa att alla kan göra skillnad och det här är sättet som jag kan bidra på. Man ska inte skämmas över att prata om att man känner ett utanförskap för man är inte ensam, avslutar hon.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng