BILDEXTRA: Kolgrillen mitt i stan har öppnat

Istanbul slog upp portarna och blottlade hjärtat i verksamheten – den 467 kilo tunga kolgrillen från Turkiet.

Samuel Slättman

Samuel Slättman

Kl.19:31, 11 juni, 2017

BILDEXTRA: Kolgrillen mitt i stan har öppnat
Foto: Samuel Slättman.

I måndags öppnade kolgrillen IstanbulStorgatan i Kalmar. I lokalerna som förr inhyste puben KM erbjuds nu bland annat lunchbuffé, vattenpipor, kvällar med livemusik och sportbar.

– Det känns jättebra att ha öppnat. Det är kul att jobba inom restaurangbranschen. Tufft men kul, säger restaurangchefen Behidzhe Akifova. 

LÄS MER: De startar unik restaurang i anrika lokaler

I köket, vänd ut mot matsalen, står verksamhetens hjärta och blänker. Den 467 kilo tunga kolgrillen är importerad direkt från Turkiet.

– Det blir en annan smak när maten tillagats på kolgrill. Den blir mer rökig än om det görs på gas, säger Akifova.

Kolla in kolgrillen och övriga delar av Istanbul genom att bläddra bland bilderna i galleriet nedanför.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Strandrestaurang till salu: ”Ett fantastiskt läge”

Efter totalrenoveringen – nu säljs restaurangen för miljonbelopp.

Samuel Slättman

Samuel Slättman

Kl.20:26, 15 december, 2017

3 bilder
  • Djupvik by the sea ligger ute till försäljning. Foto: Mäklarringen.
    Djupvik by the sea ligger ute till försäljning. Foto: Mäklarringen.
  • Foto: Mäklarringen.
    Foto: Mäklarringen.
  • Foto: Mäklarringen.
    Foto: Mäklarringen.

Restaurangen Djupvik by the sea norr om Borgholm ska säljas. Matstället, som under förra vintern och våren totalrenoverades, ligger bokstavligt talat ett stenkast från Kalmarsunds strand.

– Det är ett helt fantastiskt läge, och tomten som ingår sträcker sig en bra bit ut mot stranden så det finns möjligheter att göra någonting riktigt häftigt, säger mäklaren Frida Langå, som tillsammans med kollegan Simon Rydman, ansvarar för försäljningen.

– Tidigare var det mer en pizzeria men efter renoveringen har de nuvarande ägarna drivit en schysst krog med bra käk nu under sommaren, säger Rydman.

Utgångspriset för den 141 kvadratmeter stora restaurangen och tomten på cirka 1 400 kvadratmeter är satt till 1 995 000 kronor. Eftersom fastigheten är friköpt finns det stor utvecklingspotential, menar Rydman.

– Byggnaden, marken och det mesta av inventarierna ingår. Vanligtvis när en restaurang säljs måste man hyra av en fastighetsägare men det gäller inte här.

Finns det några intressenter?
– Det finns några spekulanter och det är en kille som är sugen. Vi skulle kollat på den under helgen men fick förhinder, säger Rydman.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

veckans företag

Zilox: ”Vi kommer växa mer och mer”

För nio år sedan tvingades han fly från Irak till Sverige. Nu siktar Kaiwan Harez företag på att bli ett av de största i branschen.

Samuel Slättman

Samuel Slättman

Kl.18:15, 14 december, 2017

2 bilder
  • Zilox grundare och ägare Kaiwan Harez i lokalerna på Verkstadsgatan i Kalmar. Foto: Samuel Slättman.
    Zilox grundare och ägare Kaiwan Harez i lokalerna på Verkstadsgatan i Kalmar. Foto: Samuel Slättman.
  • Kaiwan Harez. Foto: Samuel Slättman.
    Kaiwan Harez. Foto: Samuel Slättman.

Kalmarföretaget Zilox har funnits sedan februari 2015 och inriktar sig på att sälja och montera storkök i restauranger, kaféer och pizzerior. Men historien om Kaiwan Harez bolag sträcker sig betydligt längre tillbaka i tiden än så.

För nio år flydde kurdiske Harez och hans familj från Irak. Han lämnade hus, bil och sin firma där han arbetade som kyltekniker och tog sig via Turkiet till Sverige.

LÄS MER: Widéns Åkeri: ”Alla drar sitt strå till stacken”

I sitt nya hemland fick Kaiwan gå en kort kurs och visa upp sina meriter innan han blev licensierad kyltekniker. Sedan han startade Zilox för 2,5 år sedan har ett nytt kontaktnät med kunder byggts upp.

– Det går jättebra och vi kommer växa mer och mer. Hittills har jag inte behövt göra någon reklam alls för företaget, säger Kaiwan.

I takt med att företaget växer kommer nyanställningar att göras. Inom kort börjar frun Hannan att arbeta på kontoret och Kaiwan beräknar att ytterligare ett tiotal personer snart kommer anställas.

– Pratar vi framtid tänker jag tio anställda om bara ett år. Just nu håller jag på att ta fram en katalog som ska delas ut till restauranger och pizzerior i hela Sverige.

Nyckel till Zilox framgång är de konkurrenskraftiga priserna och flexibiliteten. Kaiwan importerar nya pizzaugnar, stekbord, kylar, frysar och andra produkter direkt från fabriker i Spanien, Italien och Storbritannien. Dessutom monterar han köken själv och säljer även begagnade storkök.

– I Spanien och Italien har de bäst kvalitet när det kommer till restaurangutrustning, säger Kaiwan.

– Det finns många leverantörer och vi har alla nästan samma pris. Men är vi femhundra kronor billigare så räcker det för att kunderna ska välja oss.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

De bygger multiarenan – för 93 miljoner

Nu är det klart vilket företag som får uppdraget att bygga KIFAB Arena.

Karl-Oskar Karlsson

Karl-Oskar Karlsson

Kl.10:06, 14 december, 2017

De bygger multiarenan – för 93 miljoner
Michael Gelebo, vd för KIFAB och Magnus Petersson från Multibygg. Foto: Pressbild

Efter alla turer med ifrågasättande av bygglovet och avbrutna upphandlingar är det äntligen klart vilka som ska bygga KIFAB Arena. Multibygg kommer både riva den befintliga byggnaden, Bränslehuset, och uppföra den nya arenan, som kommer bli FBC Kalmarsunds nya hemvist.

– Vi vet om att det är en tuff byggkonjunktur i Kalmar och de flesta har fullt upp. Därför blev vår tidsnivå i den förra upphandlingen alldeles för tuff för att lyckas. I den nya vändan ändrade vi genomförandetiden med sex månader och fick in tre anbud istället för två, säger Michael Gelebo, vd för KIFAB.

LÄS MER: Arenabygget försenas – anbuden blev för dyra

Den nya arenan som ska bereda plats innebandy, volleyboll och basket, men även löparbanor och längdhoppsgrop, väntas stå klar till julen 2019.

– Dessutom gick vi ner från 106 miljoner till 93 miljoner för bygget, vilket känns kanonbra. Vi har jobbat med det här projektet länge och det här känns som ett bra steg i riktningen att bidra till Kalmars attraktivitet, säger Gelebo.

Under januari månad inleds projekteringen och i mars beräknas rivningen av den befintliga byggnaden starta.

Det kommunala bolaget KIFAB kommer äga arenan som i sin tur kommer hyra ut den till Kalmar kommun. Sedan är det kultur- och fritidsförvaltningen som fördelar ut tiderna mellan föreningarna.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Historisk etablering när restaurangkedja öppnar

"Det blir en utmaning", säger franchisetagaren inför fredagens premiär.

Karl-Oskar Karlsson

Karl-Oskar Karlsson

Kl.19:33, 13 december, 2017

Historisk etablering när restaurangkedja öppnar
Foto: Pressbild.

På fredag öppnar den första fast food-kedjan med året runt-restaurang på Öland när Sibylla slår upp portarna i det nya handelsområdet Triangeln i Borgholm.

– Läget utmed väg 136 gör att vi kommer kunna dra nytta av både gäster inne från Borgholm och förbipasserande på vägen. Sommartid är det väldigt mycket turisttrafik som går här och den blir mycket viktig för oss, säger Christina Svantesson, franchisetagare som ska driva Sibylla i Borgholm.

LÄS MER: Snabbmatskedja etablerar sig på Öland

Hon har lång erfarenhet av att driva gatukök och arbetade inom Sibylla-kedjan fram till 2015, när hon drev restaurangen i Karlsborg.

– Det blir en utmaning, men det älskar ju jag. Man märker att många är positiva till att en året runt-verksamhet etablerar sig och jag hoppas därför att många kommer försöka gynna oss under lågsäsong, säger hon.

Joakim Carlsson är vd för Sibylla.

– Det är fantastiskt roligt att åter få in Tina i Sibylla-kedjan och med hennes närvaro och kunskap så kommer det absolut att gå bra. Jag tror att Borgholm har en perfekt storlek som ort för Sibylla. Vi ser ju även att de som ligger längs stora turiststråk har en väldigt positiv utveckling över hela Sverige, säger han.

Den nya restaurangen är 164 kvadratmeter stor och har plats för 44 sittande gäster inomhus.

Utöver Sibylla ska även Beijer Bygg etablera sig i det nya handelsområdet.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Växande kooperativ flyttade in i nya lokaler: ”En stor förändring”

Ordspråket "allt under samma tak" blev verklighet när Lantmännens hus invigdes.

Samuel Slättman

Samuel Slättman

Kl.06:52, 13 december, 2017

4 bilder
  • Leif Johansson och Fredrik Bodin rullade ut röda mattan när Lantmännens hus invigdes. Foto: Samuel Slättman.
    Leif Johansson och Fredrik Bodin rullade ut röda mattan när Lantmännens hus invigdes. Foto: Samuel Slättman.
  • Foto: Samuel Slättman.
    Foto: Samuel Slättman.
  • Foto: Samuel Slättman.
    Foto: Samuel Slättman.
  • Foto: Samuel Slättman.
    Foto: Samuel Slättman.

På tisdagen klippte kommunalrådet Johan Persson och Per Lindahl, ordförande i Lantmännen i Kalmar-Öland, det blågula bandet och förklarade Lantmännens hus invigt.

– Nu har vi alla våra funktioner under ett och samma tak, säger en glad Leif Johansson, verksamhetschef.

– Det blir en stor förändring för oss. Äntligen kan vi möta kunderna tillsammans, säger Fredrik Bodin, regionchef för Lantmännen Landbruk.

I de cirka 2 300 kvadratmeter stora lokalerna utanför Smedby finns nu samtliga delar som kooperativet erbjuder: Lantmännen Maskin, Lantmännen Lantbruk och Swecon (försäljning av Volvo-maskiner).

– Det underlättar, det blir ett naturligt sätt att möta kunden. När han eller hon ändå är inne och handlar reservdelar till sin traktor kan vi även ha ett samtal om hans växtskyddsbehov eller gödselaffärer, säger Fredrik Bodin, vars avdelning tidigare har hållit till i Växas lokaler i Smedby.

– Även att samordna gemensamma kampanjer och aktiviteter som fältvandringar kommer bli enklare. Vi kommer bli mycket tajtare och det är en jättestyrka, fyller Leif Johansson i.

Sammanlagt kommer 34 personer att arbeta i Lantmännens hus. Kooperativets distrikt Kalmar-Öland har, sedan starten för två år sedan, gått från noll till 450 medlemmar.

– Vi har satsat rejält och är här för att stanna. Vi har haft en fantastisk utveckling sedan vi kom hit för två år sedan. Vi växer hela tiden och allt fler vill göra affärer med oss, avslutar Bodin.

I bildspelet kan du se bilder över butiken och verkstaden i Lantmännens hus.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng