Kalmar Animal Save manifesterade utanför slakteri

Under måndagsförmiddagen manifesterade djurrättsorganisationen Kalmar Animal Save utanför KLS Ugglarps. "Det är så mycket våld och lidande innanför de där väggarna".

Viktor Jerner

Kl.18:01, 12 juni, 2017

Kalmar Animal Save manifesterade utanför slakteri
Foto: Martin Smedjeback.

Cirka tio-tolv personer från den nystartade djurrättsorganisationen Kalmar Animal Save begav sig kring 10-tiden under måndagen till KLS Ugglarps där de arrangerade en fredlig manifestation för djurens rättigheter.

– Vi hade plakat med oss där det stod allt från ”ett sista farväl” till bilder på hundar och grisar, plakat som talar för djurens skull. Vi hade även en skylt där det stod ”tuta för djuren” och det var många som tutade, vi fick mycket uppmärksamhet, berättar Catherine Rindstig i Kalmar Animal Save.

LÄS MER: Manifestationen vid slakteriet saknade tillstånd

När organisationens första aktion någonsin skulle arrangeras var KLS Ugglarps ett självklart val gällande plats.

– Det är en väldigt stor anläggning och de slaktar 10 000 djur varje vecka, varav 9 000 är grisar, sen även nötboskap, får och lamm. Det är så mycket våld och lidande innanför väggarna, det vill vi uppmärksamma, säger Catherine.

– Jag tror att de flesta tycker om djur, man kanske inte vill veta vad som händer bakom slakteriets väggar. Vissa väljer att blunda för sanningen, så vi vill öka medvetandet hos folk, att man tar ansvar för det man stoppar i munnen, fortsätter hon.

Manifestationen var först placerad i rondellen vid nöjeskrogen Sandra och AniCura djursjukhus där djurtransporterna brukar komma in, men Catherine och de andra i manifestationen märkte snabbt att något inte stämde.

– Det kom inga transporter, så vi gick bort till den bakre ingången vid macken Ingo längre bort, och när vi väl var där kom lastbilarna borta vid de ordinarie ingångarna där vi befann oss tidigare, säger Catherine.

– Vi delade då på oss men djurtransporterna som vi till slut kom i närheten av hade nedfällda luckor och släpptes in direkt. Det var tydligt att de inte ville att vi skulle se djuren, fortsätter hon.

Catherine har under dagen varit i kontakt med företagets vd Jonas Tunestål som förnekade att det fanns någon sorts taktik för att motverka manifestationen.

– Vi ska få komma och göra ett studiebesök i alla fall, det är väldigt positivt. Det känns bra att vi kan få lite insyn i hur det går till innanför väggarna, säger Catherine.

I LÄS MER: Manifestation mot slakteri saknade tillstånd

Kalmar Animal Save kommer i fortsättningen försöka arrangera liknande manifestationer en gång i månaden, och andra stora aktörer inom slakt och köttkonsumtion kan bli aktuella framöver.

– Det finns bland annat en väldigt stor kycklinganläggning i Mörbylånga där de hängs upp-och-ner levande, samlas in av maskiner och hanteras inte alltid av så djurvana personer, säger Catherine.

– Det är många aspekter där också som vi är emot. Allt handlar bara om produktion och konsumtion, från födsel till slakt. Vi måste dra ner på köttkonsumtionen, för djurens, hälsans och miljöns skull, avslutar hon.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Rutinerad brödraduo tar över City-pizzerian

Då öppnar de upp sin nya verksamhet i centrala Kalmar.

Karl-Oskar Karlsson

Kl.20:09, 20 februari, 2018

Rutinerad brödraduo tar över City-pizzerian
Foto: Karl-Oskar Karlsson.

Sedan tidigare driver bröderna Ali och Mehmet Tasin Pizzeria Oxen i Oxhagen. Nu expanderar duon och öppnar nytt i gamla City-pizzerians lokaler på Östra Sjögatan i Kalmar.

– Vi kommer köra samma stuk som på Oxen. Det kommer bli pizzor, kebab, gyros och veganska och vegetariska rätter med god kvalitet, säger Ali Tasin.

Ali har arbetat i branschen sedan han kom till Sverige för åtta år sedan – och har arbetat på Pizzeria Oxen sedan dess. Mehmet har hela 25 år i branschen.

– Sättet vi arbetar på är ganska bra, tycker vi, och det verkar som att kunderna uppskattar arbetet vi lägger ner, säger Ali Tasin.

För tillfället pågår renoveringen av lokalen som ligger vägg i vägg med Pressbyrån.

– Vi öppnar den 1 mars och hoppas att våra kunder som åker ut till Oxhagen från centrum, kommer till oss nu när vi öppnar en pizzeria lite närmare.

De kommer fortsätta driva pizzerian i Oxhagen parallellt med nytillskottet i centrala Kalmar som kommer heta Kvarholmens Pizzeria.

Totalt skapas tre nya arbetstillfällen när den nya pizzerian slår upp portarna.

– Jag kan lova att vi har stans bästa pizzor. Det är en garanti, säger Ali Tasin.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Man tog sig in och stannade på biograf efter stängning

Han åtalas nu för olaga intrång.

Hanna Thulin

Kl.19:10, 20 februari, 2018

Man tog sig in och stannade på biograf efter stängning
Foto: Arkiv

Den 3 december ska en man född -92 ha trängt sig in och stannat kvar i Sagabiografen i Kalmar.

Mannen åtalas nu för olaga intrång och biografen yrkar ett skadestånd på drygt 4 400 kronor.

Mannen varken erkänner eller förnekar brott.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Nu ska de sälja sin prisbelönta verksamhet

Lämnar den populära matvagnen.

Karl-Oskar Karlsson

Kl.18:29, 20 februari, 2018

Nu ska de sälja sin prisbelönta verksamhet
Foto: Calmar Falafel. Foto: Privat.

Ölandsfalafeln från foodtrucken Calmar Falafel har knappast undgått någon i regionen. Så sent som i höstas prisades köksmästaren Robert Petersson för sin populära rätt och gick vidare till riksfinalen i Matverk 2018.

– Det känns såklart jättekul att bli uppmärksammad. Vår falafel är redan väldigt populär bland lokalinvånarna, sa Robert Petersson till 24Kalmar då.

LÄS MER: Prisbelönad Ölandsfalafel till riksfinal: ”Såklart jättekul”

Redan i höstas hintade Petersson om att de var på väg att öppna upp en vegansk grossistverksamhet till restauranger.

– Vi är i processen att bli ett bolag som kommer bli ett familjeföretag där vi kommer fokusera på fler veganska rätter, sa han då.

Nu har det blivit verklighet – och via köp- och säljsidan Blocket – ligger den populära foodtrucken ute till försäljning.

Vi söker en engagerad person som kan driva det i samma anda och som tar vara på vår stabila veganska kundkrets”, skriver Calmar Falafel i annonsen.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Efter studentskandalen – nu utreder kåren händelsen

"Har aldrig varit med om något liknande tidigare."

Karl-Oskar Karlsson

Kl.17:45, 20 februari, 2018

Efter studentskandalen – nu utreder kåren händelsen
Foto: Arkiv/Pixabay.

Det var i lördags som studentföreningens årliga traditioner gick för långt.

– Den går ut på att den gamla styrelsen ska grisa ner en lokal och så ska den nya styrelsen städa upp efter dem, sa Robert Loeffel, polisens presstalesperson, till 24Kalmar.

Fyra män ska då ha tagit tag i en tjej i 25-årsåldern och lagt henne med ryggen mot bordet och dragit henne fram och tillbaka för att använda henne som en trasa för att torka bort kladdet.

– Hon ska ha blivit oerhört kränkt över detta och killarna tog inte hänsyn till att hon sa nej och försökte slita sig loss.

Nu agerar studentkåren på uppgifterna genom att försöka ta reda på vad som har hänt.

– Jag har aldrig varit med om något liknande tidigare eller hört något liknande, säger Vidar Justegård, studiesocialt ansvarig vid Linnéstudenterna, till P4 Kalmar.

Han har personligen haft kontakt med de berörda parterna, men meddelar att han ännu inte fått en helt klar bild över vad som hänt.

– Jag vill inte spekulera i det förrän vi har konkret fakta på vad som har hänt innan vi som kår kan göra ett uttalande i ärendet, säger han till P4 Kalmar.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

TV: Lockande sommarvibbar i Ida Grattes nya musikvideo

"Vi ville ha mycket varma färger & sommarkänsla," säger Ida Gratte.

Hanna Thulin

Kl.17:03, 20 februari, 2018

TV: Lockande sommarvibbar i Ida Grattes nya musikvideo
Foto: Skärmdump

I söndags släppte Ida Gratte musikvideon till nya låten 05:09 som handlar om den där tiden på dygnet då utenatten möter morgonen. Videon är en uppenbar flört till varmare sommarnätter.

– Filmare och regissör är en Kalmarkille som heter Michael Tiedtke. Ideérna har vi spånat fram tillsammans. Vi ville ha mycket varma färger & sommarkänsla. Vilket passar extra bra nu när man nästan glömt bort att blå himmel och gröna ängar faktiskt existerar, säger Ida Gratte.

Videon spelades in under sensommaren förra året.

– Låten kom ut 20 oktober vilket är exakt 4 månader sen idag. Så videon har varit ett långt projekt och det är skönt att ha fått ut den nu.

Den som har koll på Kalmar känner säkert också igen sig i vissa av scenerna.

– Vyerna över åkrarna och havet är filmat på Öland och stadsdelarna här i Kalmar. Att få Kalmar att se storstadsaktigt ut kanske inte är det lättaste men utanför Baronen lyser det fint om nätterna, säger Ida.

05:09 var den senaste låten som Ida släppte men fler är på väg.

– Nu fokuserar jag på nya låtarna till kommande EP i studion, så nytt material kommer inom en snart framtid! Det ska bli kul att komma med nya låtar, avslutar hon.

Kolla in videon i spelaren nedan.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng