Veckans Företag

Partykompaniet: ”Vi har svart bälte i planering och logistik”

Att gå från att spela musik på bröllop till att arrangera event för över tusen besökare där kungen kan dyka upp är ett stort steg att ta. Partykompaniet i Kalmar har gjort just det.

Hanna Thulin

Kl.18:20, 15 juni, 2017

2 bilder
  • Robin Fredsson, Christian Persson och Emma-Jessica Johansson är det som utgör basteamet på Partykompaniet i Kalmar. Foto: Hanna Thulin
    Robin Fredsson, Christian Persson och Emma-Jessica Johansson är det som utgör basteamet på Partykompaniet i Kalmar. Foto: Hanna Thulin
  • Planering är a och o när det kommer till att arrangera event. Här går de igenom checklistan inför nästa veckas festligheter. Foto: Hanna Thulin
    Planering är a och o när det kommer till att arrangera event. Här går de igenom checklistan inför nästa veckas festligheter. Foto: Hanna Thulin

Det hela startade år 2002 när vännerna, och konkurrenterna, Christian Persson och Jonas Svendsén, som jobbade som DJ:s på var sitt håll valde att alliera sig. De insåg att istället för att tävla om de uppdrag som fanns så kunde de gå ihop och starta ett företag tillsammans.

– Vi hade jobbat tillsammans på Brofästet och hade haft hand om krogshowerna vid jul och aktiviteterna runt konferenser och liknande. Vi kompletterade varandra bra då Jonas hade koll på den tekniska biten och jag hade erfarenhet av att vara restaurangchef för bland annat Scandic och O’learys, berättar Christian.

LÄS MER: Kallskänken: ”Vi gör allt på vårt sätt”

Killarna började genom det nystartade företaget Partykompaniet att uppträda och spela på privata fester men växte snabbt och kom snart att innefatta catering och uthyrning av saker som möbler och högtalare. Redan under första året omsatte de en miljon kronor.

– Vi byggde på med scener, tält och anställde kockar samtidigt som vi drev restaurang på Sandras och Byttan. Till slut insåg vi att det finns de som är riktigt duktiga på uthyrning av till exempel tält och att det finns de som är bra på att laga mat. Så vi gick till att bli projektledare som har kontakt med kunden och tar hjälp av underleverantörer.

Sedan sex år tillbaka driver Christian företaget själv och idag är Partykompaniet en renodlad eventbyrå. När de startade hade de 95 procent privata kunder och 5 procent företag, idag är det precis tvärtom. Numera arrangerar de event över hela Sverige och nischar in sig mot större företag som kräver lite mer muskler.

– Har man ett arrangemang som man vill ska bli proffsigt, exklusivt och inte har musklerna till att fixa själv så ska man ringa till oss. Numera händer det att vi tackar nej till förfrågningar som vi vet att en mindre aktör klarar minst lika bra, säger Christian och fortsätter:

– Hälften av våra kunder finns utanför Kalmar och vi är med och fightas med de stora bolagen. Vi har jobbat med IKEA-invigningar i Kalmar, Uppsala och Haparanda. Nästa vecka har vi en sittning med 680 stycken ätande i Oskarshamn och en invigning med kungen på Öland. I Kalmar har vi gjort Guldfesten i nio år vilket är ett prestigefyllt uppdrag och som visar att vi är en seriös aktör eftersom kommunen har många riktlinjer man ska följa.

Christian berättar om Robert Wells 25-års jubileum med Rhapsody som de arrangerade i Tennishallen. 1 200 gäster skulle under fyra dagar serveras tre rätter mat om dagen.

– I tennishallen finns det knappt ett riktigt golv och ström, än mindre plats för att laga mat. Vi lyckades genomföra uppdraget med bravur genom att inhysa oss i Stagneliusskolans skolkök. Sedan kunde vi transportera maten i värmeskåp till tält som stod utanför lokalen där den gjordes iordning. Sedan skulle allt diskas, dammsugas och städas innan det var dags att köra samma sak dagen därpå.

Som mest har Partykompaniet omsatt tolv miljoner kronor och under ett år har de som mest haft sammanlagt 140 personer på lönelistan. I kärnverksamheten är de dock endast tre stycken som får det dagliga arbetet att gå runt; Christian, Emma-Jessica Johansson och Robin Fredriksson.

– När andra säger att de jobbat på en eventbyrå kanske det innebär att de delat ut lite flygblad men så är det inte här. Här får man verkligen göra allt, säger Robin.

– Vi levererar alltid 110 procent och har ofta högre ambitioner än kunden. För att kunna jobba här måste man ha svart bälte i planering och logistik, framförhållning och checklistor är a och o för att lyckas. Personligen känner jag att vi har hittat rätt sätt att driva företaget på och det hade inte gått utan dessa viktiga nyckelspelare, säger Christian.

LÄS MER: Här hittar du alla tidigare reportage om Veckans Företag.

Christian berättar att det är en drivkraft att lyckas med ett evenemang men att det ger en extra liten guldkant på tillvaron att också får jobba med så många kändisar. Samir och Viktor, Robert Wells, Shirley Clamp, Lisa Nilsson och Laila Bagge är bara några namn av alla offentliga personer som Partykompaniet har arbetat med genom åren.

– Sånt är roligt och folk är alltid sugna på att träffa och prata med dem. Det är kul att få se hur de är privat, vissa är precis som man tror och andra inte. Vi är manager åt Willy Björkman från Bygglov till exempel. Han har sovit hemma hos mig flera gånger och på kvällarna ligger vi på var sin soffa och tittar på programmet. Han är exakt likadan privat som man ser på tv.

Inom fem år räknar eventbyrån med att vara en av de absolut största på eventmarknaden och målet är att få vara med på ett hörn när en av deltävlingarna av Melodifestivalen arrangeras.

– Tyvärr har vi ju ingen lokal här som rymmer något sådant och inte tillräckligt med hotellrum. Det är den största utmaningen och det negativa med Kalmar men vi hoppas på framtiden. Vi har ju precis fått en ny hyresvärd här på Guldfågeln arena och hoppas kunna få göra större event här under de 350 dagarna på året som den står tom. Kalmarsalen är en aula i jämförelse.

Fram till den dagen som Kalmar bygger en ny anläggning så kommer Partykompaniet att fortsätta köra på och erbjuda proffsiga och välplanerade event.

– Vi vet vad vi kan, vi har gjort en resa från att vara Partykompaniet till att bli Eventbyrån Partykompaniet. Här på hemmaplan vet man att vi finns och många förknippar oss nog med de lite mindre sakerna som att man kan hyra en högtalare eller få hjälp av oss vid en 50-årsfest men vi är mycket mer än så, avslutar Christian.

Veckans företag
Vet du något företag som du tycker att vi borde uppmärksamma? Tipsa oss genom att mejla redaktionen@24kalmar.se eller skriv till oss på Facebook.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Restaurang tömdes innan konkurs: ”Väldigt konstigt”

Larmet ska ha varit avstängt när lokalen plundrades.

Karl-Oskar Karlsson

Kl.16:15, 22 februari, 2018

Restaurang tömdes innan konkurs: ”Väldigt konstigt”
Foto: Arkiv.

24Kalmar har tidigare skrivit om Istanbul BBQ och deras satsning på restaurang och nattklubb i centrala Kalmar. Däremot föll den inte så väl ut som de hade hoppats på och efter att de inte längre fick ha öppet sent och spela hög musik försattes bolaget i konkurs den 13 februari i år.

När konkursförvaltaren och en värderingsman skulle se över värdet på inventarierna i lokalen märkte de att det mesta hade försvunnit.

LÄS MER: Central sportbar ute till försäljning

– Ägarna menar att de haft inbrott strax före konkursen. Vid tidpunkten för själva inbrottet ska lokalerna dessutom ha varit avlarmade, men när vi kom dit några dagar senare var det larmat, säger konkursförvaltaren Erik Gabrielsson.

Inom kort ämnar Gabrielsson att upprätta en polisanmälan för inbrottet och stölden av restaurangspisar, stekhällar, kylar och övriga inventarier.

– Faktum är ju att någon har tagit sakerna. Det hela känns väldigt konstigt, men det är inte min sak att lägga mig i det polisiära. Det är inte ägarna som har polisanmälts, utan själva brottet. Jag har meddelat försäkringsbolaget att jag kommer polisanmäla det här, säger Gabrielsson.

Efter händelsen har konkursförvaltaren mottagit flera tips från allmänheten.

– Anonyma uppgiftslämnare har kommit in med tips om var grejerna kan finnas. Tips som jag kommer lämna vidare till polisen, säger Gabrielsson.

Har ägarna polisanmält inbrottet?
– Nej, det har de inte gjort.

24Kalmar söker ägaren.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Rutinerad brödraduo tar över City-pizzerian

Då öppnar de upp sin nya verksamhet i centrala Kalmar.

Karl-Oskar Karlsson

Kl.20:09, 20 februari, 2018

Rutinerad brödraduo tar över City-pizzerian
Foto: Karl-Oskar Karlsson.

Sedan tidigare driver bröderna Ali och Mehmet Tasin Pizzeria Oxen i Oxhagen. Nu expanderar duon och öppnar nytt i gamla City-pizzerians lokaler på Östra Sjögatan i Kalmar.

– Vi kommer köra samma stuk som på Oxen. Det kommer bli pizzor, kebab, gyros och veganska och vegetariska rätter med god kvalitet, säger Ali Tasin.

Ali har arbetat i branschen sedan han kom till Sverige för åtta år sedan – och har arbetat på Pizzeria Oxen sedan dess. Mehmet har hela 25 år i branschen.

– Sättet vi arbetar på är ganska bra, tycker vi, och det verkar som att kunderna uppskattar arbetet vi lägger ner, säger Ali Tasin.

För tillfället pågår renoveringen av lokalen som ligger vägg i vägg med Pressbyrån.

– Vi öppnar den 1 mars och hoppas att våra kunder som åker ut till Oxhagen från centrum, kommer till oss nu när vi öppnar en pizzeria lite närmare.

De kommer fortsätta driva pizzerian i Oxhagen parallellt med nytillskottet i centrala Kalmar som kommer heta Kvarholmens Pizzeria.

Totalt skapas tre nya arbetstillfällen när den nya pizzerian slår upp portarna.

– Jag kan lova att vi har stans bästa pizzor. Det är en garanti, säger Ali Tasin.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Nu ska de sälja sin prisbelönta verksamhet

Lämnar den populära matvagnen.

Karl-Oskar Karlsson

Kl.18:29, 20 februari, 2018

Nu ska de sälja sin prisbelönta verksamhet
Foto: Calmar Falafel. Foto: Privat.

Ölandsfalafeln från foodtrucken Calmar Falafel har knappast undgått någon i regionen. Så sent som i höstas prisades köksmästaren Robert Petersson för sin populära rätt och gick vidare till riksfinalen i Matverk 2018.

– Det känns såklart jättekul att bli uppmärksammad. Vår falafel är redan väldigt populär bland lokalinvånarna, sa Robert Petersson till 24Kalmar då.

LÄS MER: Prisbelönad Ölandsfalafel till riksfinal: ”Såklart jättekul”

Redan i höstas hintade Petersson om att de var på väg att öppna upp en vegansk grossistverksamhet till restauranger.

– Vi är i processen att bli ett bolag som kommer bli ett familjeföretag där vi kommer fokusera på fler veganska rätter, sa han då.

Nu har det blivit verklighet – och via köp- och säljsidan Blocket – ligger den populära foodtrucken ute till försäljning.

Vi söker en engagerad person som kan driva det i samma anda och som tar vara på vår stabila veganska kundkrets”, skriver Calmar Falafel i annonsen.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Ännu en verksamhet lämnar Kvarnholmen

Efter drygt fem år – nu lämnar Hilda Nielsen sin salong i centrala Kalmar.

Karl-Oskar Karlsson

Kl.20:08, 18 februari, 2018

Ännu en verksamhet lämnar Kvarnholmen
Foto: Karl-Oskar Karlsson.

Sedan 2012 har Hilda Nielsen drivit frisörsalongen Hildas Hair & MakeupSödra Långgatan i Kalmar. Snart är det dock slut med det då salongen ligger ute till försäljning.

– Vi börjar bli till åren och när man driver eget är man ständigt uppbunden. Nu längtar vi efter lite mer frihet så vi får tid över till att resa, säger hennes man Richard Nielsen.

LÄS MER: Butik på Kvarnholmen slår igen – satsar på webbshop

Duon meddelar dock att de tror stenhårt på Kvarnholmens utveckling.

– Jag är ständig optimist och tror att Kvarnholmen kommer lyfta i och med det nya universitetet. Det kommer bli ett annat flöde i stan och vi ska vara rädda om det. Det är inte många städer som har så trevliga centrum.

Vad ska ni göra nu?
– Nu ska vi varva ner lite och ta det lugnt. Njuta, helt enkelt.

Vem hoppas ni ska ta över?
– Någon som kan driva det vidare. Verksamheten går bra och det finns en trogen kundkrets. Dessutom är lokalen fantastisk och vi har redan haft spekulanter som tittat på den. Sen finns det ju flera skönhetssalonger på Södra Långgatan, vilket man kanske skulle kunna profilera sig med. Här ser man varandra som kollegor – inte konkurrenter.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Affärskontakter i fokus när Startup bar kommer till Kalmar

"Det blir lite matchmaking för investerare och entrepenörer", säger Nicholas Murigu.

Samuel Slättman

Kl.19:42, 17 februari, 2018

Affärskontakter i fokus när Startup bar kommer till Kalmar
Nicholas Murigu, styrelseordförande i Kalmar Co, anordnar tillsammans med Starta & Driva Företag Startup bar. Foto: Arkiv/Hanna Thulin/Töufik Alami.

Onsdagen den 14 mars kommer konceptet Startup bar till restaurang Magasinet i centrala Kalmar.

– Det är en kreativ arena där entrepenörer, intressenter och nyfiket folk kan träffas under avslappnande former. Man kan mingla och njuta av en schysst after work, säger Nicholas Murigu, styrelseordförande i Kalmar Co. 

Startup bar anordnas av tidningsmagasinet Starta & Driva Företag. I konceptet ingår även Pitch bar, vilket innebär att entrepenörer får chansen att träffa investeraren Karl Schultz från investmentbolaget R2K Ventures.

– Då har man chansen att på 15 minuter presentera sin idé. Det blir lite matchmaking mellan entrepenörer och investerare. Om ett intresse uppstår kan man sedan gå vidare med ett uppföljningsmöte, säger Murigu.

På plats kommer även delegationer från Lettland och Ukraina att vara.

– Det är aktörer som främjar socialt entreprenörsskap – de är dörröppnarna nummer ett. De har liknande roller som jag har i Sverige, säger Murigu.

Vilka skulle du säga att det här är intressant för? 
– Både etablerade entrepenörer, studenter som funderar på att starta sitt första företag och de som bara är nyfikna. Enda syftet är egentligen att visa att entreprenörsskap kan vara schyst och avslappnat, säger Murigu.

Förutom Kalmar kommer Startup bar till Stockholm, Uppsala, Malmö, Borås, Jönköping, Örnsköldsvik, Göteborg, Östersund och Sundsvall.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng