SM i musikquiz kommer till Öland

Den nationella tävlingen har blivit en succé och i sommar avgörs en av deltävlingarna på Öland.

Klara Alvunger

Klara Alvunger

Kl.11:29, 16 juni, 2017

SM i musikquiz kommer till Öland
Tävlingen kommer hållas på 25 olika platser i Sverige, i år kommer den till Köpingsvik. Bild: www.estreet.nu

Tävlingen äger rum på 25 olika platser från norr till söder över hela landet och i år är Sinus Bar i Köpingsvik ett av de ställen där den kommer utspela sig.

Quizen, som beskrivs som en succé, går av stapeln den 28:e juni klockan 19:30 och håller på över sommaren i sju veckor. Under dessa veckor kommer 1482 lag tävlar i sammanlagt 121 deltävlingar. Vinnarna kommer sedan delta i Sverigefinalen den 9:e september.

Musikquizen går ut på att olika lag bestående av fyra personer svarar på frågor som leds av en känd svensk trubadur. Denne kommer ställa frågorna och framföra låtarna live. Vinnarna kommer erhålla en guldbiljett som tar dem till regionfinalen som hålls vecka 33.

Nyheterna för i år är att quizen kommer hållas både på onsdagar och torsdagar och alla deltävlingar hålls samtidigt över hela landet, med samma frågor.

Musikquizen är ett samarbete mellan Evenemangskontoret AB och olika rutinerade svenska trubarurer. I år samarbetar även folk o folk och Ginger Joe. Lineupen på vilka trubadurer som kommer leda quizerna presenteras inom kort på Musikquiz-SM:s hemsida.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Konstkurs lockade många till Skälby: ”Jättehärligt”

I fyra dagar har det pratats färger, perspektiv och konstupplevelser på Skälby, då det hållits en kurs i landskapsmåleri.

Klara Alvunger

Klara Alvunger

Kl.13:00, 22 juni, 2017

3 bilder
 • Intresserade kunde ta sig till Skälby för att lära sig mer om landskapsmåleri. Foto: Johan Hjärtstrand
  Intresserade kunde ta sig till Skälby för att lära sig mer om landskapsmåleri. Foto: Johan Hjärtstrand
 • Johan Hjärtstrand har hållit i kursen. Foto: Klara Alvunger
  Johan Hjärtstrand har hållit i kursen. Foto: Klara Alvunger
 • Kurserna hölls på Skälby. Foto: Klara Alvunger
  Kurserna hölls på Skälby. Foto: Klara Alvunger

Idén om konstkursen blev till för lite mer än ett år sedan. Johan Hjärtstrand har alltid brunnit för att måla och när han blev arbetslös började han och en kollega fundera på om det skulle gå att sätta ihop en konstgrupp. Tanken blev verklighet och en kurs startades upp under hösten. Konceptet visade sig vara populärt så i år kickade även en sommarkurs igång.

– Vi vill satsa på det konstnärliga kunnandet. Alla konstintresserade kan komma till träffarna för att få tips på hur man kan skapa mer realistiska konstverk. Ett sätt att göra det på är att jobba mycket med färger och kontraster, förklarar Johan Hjärtstrand.

Fler och fler har hoppat på kursen och i sommar bestod gruppen av 13 personer i blandade åldrar mellan 16 till över 70 år.

– Jag blev glatt överraskad för det finns ett stort intresse. Träffarna i sommar har varit underbara, vi har till exempel haft väldig tur med vädret. Skälby är även en bra plats för landskapsmåleri, eftersom omgivningen är så fin, säger Johan Hjärtstrand.

Konstkurserna kommer fortsätta i höst från 7 augusti för alla som vill. Enligt Johan Hjärtstrand handlar målning om mer än talang.

– Alla kan lära sig att måla, bara man är intresserad och villig att öva.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Pirathistoria spelas upp i ny föreställning på slottet

Musik, mat och historia kombineras i ny interaktiv show på Slottsrestaurangen som har premiär den 5 juli. "Det är en spektakulär historia och show".

Hanna Thulin

Hanna Thulin

Kl.18:24, 21 juni, 2017

Pirathistoria spelas upp i ny föreställning på slottet
Daniel Alleved som Kommendant Tomas Gärffelt, Filip Rörström som Ryttmästare Gustav Drake af Hagelsrum, Niklas Brevested som styrman Pär Länsman, Walfrid Lindsgård som Baron Gustav Adolf Skytte af Duderhof, Josef Appelqvist som Hovmästare Samuel Printz, Viktor Olsson som skeppsgossen Lars Nilsson & Niklas Hellström, manus och regi.

I sommar är det premiär för en alldeles ny historisk föreställning på Slottsrestaurangen i Kalmar. Showen kretsar kring de både adelsmännen Gustaf Adolf Skytte av Duderhof och Gustav Drake av Hagelsrum som hade sitt säte i Kalmar.

– Det hela utspelar sig på 1660-talet. Skytte och Drake blev dömda för att vara pirater vilket var väldigt ovanligt. Det är en helt sann historia och eftersom händelserna hamnade i rätten finns de bevarade i vittnesprotokoll från den tiden, säger Daniel Alleved som är en av hjärnorna bakom projektet.

Föreställningen heter passande nog Draken & Skytten – En Historisk Musikföreställning. Gästerna kommer inte bara att få lära sig mer om några av Kalmars mest intressanta historiska personer, de kommer även att bjudas på tidsenlig mat och dryck. Det är inte heller en historia som endast utspelar sig på scen utan även ute i lokalen.

– Det är en spektakulär historia och show som kombinerar många olika element och vi vill få publiken att interagera med oss på olika vis.

Medverkar i föreställningen gör Daniel Alleved, Walfrid Lindsgård, Eric Jonsson, Niklas Brevestedt, Viktor Olsson och Josef Appelqvist. Musiken är skriven av Daniel Alleved och manus av Niklas Hellström.

På onsdagen släpptes den första låten, Vart än segel mig bär, som kommer att vara med i föreställningen som har premiär den 5 juli.

– De som har fått smyglyssna på den tycker att den är jättebra och en perfekt sång för Kalmar. Vi hoppas att alla kommer gilla sången – och föreställningen – lika mycket som vi gör, avslutar Daniel.

Biljetter till föreställningen går att köpa här. Lyssna gärna på sången i spelaren nedan.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Kalmar Stadsfest breddar årets program

Arrangörerna satsar i år på ett större utbud av aktiviteter under Kalmar Stadsfest.

Klara Alvunger

Klara Alvunger

Kl.10:27, 21 juni, 2017

Kalmar Stadsfest breddar årets program
Årets Stadsfest bjuder på många aktiviteter. Foto: Arkiv

Årets upplaga av Stadsfesten, som är den 10-12 augusti och hålls i bland annat Kalmar Stadspark, kommer att innehålla många aktiviteter. Det är Destination Kalmar och Kultur- och fritidsförvaltningen som anordnar tillställningen och det kommer att bjudas på bland annat musik, mat och barnteater.

Det område som har utökats är utbudet av artister som ska uppträda. Under festdagarna kommer man till exempel kunna lyssna på olika rookieband från hela landet, vilka är inbjudna av Talent Coach. Dessutom finns det möjlighet att besöka konserter där Simone Moreno, Anders Linder, Mönsterås Bluesband och Eddie Oliva spelar.

För barnen finns det Supersportis, en aktivitet där de under lördagen får prova på olika sporter. Dessutom kommer olika föreställningar spelas, till exempel besöker Pappa Kapsyl stan med sina dinosarielåtar.

Ett av årets nya evenemang är Testfest, där familjer kan prova på aktiviteter i Stadsparken helt gratis.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

TV: Emil har intagit Kalmar slott

Med en vecka kvar till premiären av föreställningen Emil i Lönneberga vid Kalmar slott så repas det för fullt i värmen. Vi tog oss dit för att kolla hur det går med uppladdningen inför den 27:e Juni.

Rickard Johansson

Rickard Johansson

Kl.18:16, 20 juni, 2017

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Internationella artister gästar Stadsparken

Det omtyckta evenemanget ”Musik i Stadsparken” utökar sitt utbud av artister från utlandet.

Klara Alvunger

Klara Alvunger

Kl.09:41, 20 juni, 2017

5 bilder
 • Freestyle Phanatix uppräder med dans och beatboxing. Foto: Alla tiders Kalmar
  Freestyle Phanatix uppräder med dans och beatboxing. Foto: Alla tiders Kalmar
 • John Spillane från Irland kommer spela. Foto: Alla tiders Kalmar
  John Spillane från Irland kommer spela. Foto: Alla tiders Kalmar
 • Freedoms Trio med musiker från Moçambique, Norge och Brasilien bjuder på lekfull instumentalmusik. Foto: Alla tiders Kalmar
  Freedoms Trio med musiker från Moçambique, Norge och Brasilien bjuder på lekfull instumentalmusik. Foto: Alla tiders Kalmar
 • West of Eden spelar keltisk och irländsk musik. Foto: Ala tiders Kalmar
  West of Eden spelar keltisk och irländsk musik. Foto: Ala tiders Kalmar
 • The String Contingent från Australien bjuder på bluegrass, folkmusik och jazz. Foto: Alla tiders Kalmar
  The String Contingent från Australien bjuder på bluegrass, folkmusik och jazz. Foto: Alla tiders Kalmar

På onsdag drar årets upplaga av musikevenemanget ”Musik i Stadsparken” igång, vilket anordnas av Kultur- och fritidsförvaltningen. I år kommer det även finnas en familjescen med musik- och dockteater, barnopera, en hiphopsaga och urban dans med beatboxing, vilka presenteras i samarbete med Länsmusiken, Kalmar Teaterförening och Riksteatern.

Varje onsdag under hela sommaren fylls Stadsparken av musik från olika artister. Bland annat ska Freedoms trio med musiker från Moçambique, Brasilien och Norge uppträda. Den irländske singer-songwritern John Spillane, som även är känd för sin TV-serie ”Spillane the Wanderer”, kommer att ha en dubbelkonsert med irländske John Carter.

Besökare kommer dessutom ha möjlighet att lyssna på en australiensisk trio som heter The String Contingent, vilka uppträder med bland annat jazz och folkmusik. West of Eden är en grupp som ska bjuda på keltisk och irländsk musik. Även New Orleansjazz kommer att spelas av Anders Linder i samband med Kalmar Stadsfest.

Evenemanget håller sig inte bara till Stadsparken utan det finns möjlighet att besöka dockteater i samband med familjescenen i Smedby den 30 juni. Dansgruppen Freestyle Phanatix uppträder i Norrliden med beatboxing den 21 juli.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.