Under tisdagen presenterade politikerna i Kalmar för sjunde året i rad cykelbokslutet. På plats fanns Bertil Dahl (V), Mattias Adolfsson (S), Ingemar Einarsson (C) och Thomas Eidrup, cykelstrateg samhällsbyggnadskontoret, för att prata om de satsningar som har gjorts, görs och kommer att göras på cykeltrafiken i Kalmar.
– 20 procent av transporten i Kalmar görs via cykel och vi har väldigt många som cyklar här. Vi har lagt mycket pengar på cykeltrafiken, över 50 miljoner kronor är planerade till det under de kommande tre åren och lika stor satsning har gjorts bakåt i tiden, säger Bertil Dahl och fortsätter:
– Det är en viktig utvecklingsfråga. Vi vill att man ska cykla då det både är hälsofrämjande, ekonomiskt och effektivt.
De senaste åren har man sett en positiv trend gällande antalet cyklister i Kalmar men sedan förra året visar det på en nedgång vilket är en minskning som man har sett i hela landet. Det är dock inget som man oroar sig för särskilt mycket.
– Tittar på på de faktiska siffrorna så rör det sig inte om en så stor del. Det kan finnas många anledningar som påverkar och inte minst vädret. Är det en regnig sommar så är det färre som vill cykla, säger Mattias Adolfsson.
En av anledningarna till tappet är att fler åker kollektivt men Thomas Eidrup som står bakom cykelbokslutet har också jobbat fram teorier om vad det kan bero på.
– Det är färre barn och ungdomar som cyklar. De får istället skjuts av sina föräldrar till skolan, vilket såklart är av omtanke då man inte vill att ens barn ska råka ut för en olycka, men vilket gör att det blir ännu fler bilar i omlopp runt skolorna. Vi vill komma ifrån den spiralen, säger Thomas Eidrup.
Just cykelvägar till och från skolor är något som har och kommer att fortsätta prioriteras.
– I och med att Linnéuniversitetet öppnar i centrum kommer det att bli fler cyklister åt det hållet då vi räknar med att 80 procent av studenterna cyklar. Där kommer det att göras både mindre och mer omfattande förändringar för en säkrare väg. Vi jobbar också med vägen till kommande Tallhagsskolan, säger Mattias Adolfsson.
Överlag så ligger olycksstatistiken i Kalmar på en låg nivå om man jämför till antalet cyklister och invånare.
– Trafikverket har en nollvision om att det inte ska ske några olyckor över huvud taget vilket är en vision vi såklart delar. Det man kan säga är att Kalmar ändå ligger bra till med en relativt låg andel olyckor både när det kommer till singelolyckor och kollisioner, säger Thomas Eidrup.
Förra året införde man även cykelparkeringar i anslutning till Kvarnholmen för att minska antalet cyklar på exempelvis Larmtorget.
– Vi kommer att sätta oss ner inom kort för att diskutera hur vi ska göra i år. Det har visat sig att folk gärna tar cykeln så långt som möjligt och kanske inte föredrar att parkera några meter bort från torget, säger Thomas Eidrup.
Läsarkommentarer
Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.