Pirathistoria spelas upp i ny föreställning på slottet

Musik, mat och historia kombineras i ny interaktiv show på Slottsrestaurangen som har premiär den 5 juli. "Det är en spektakulär historia och show".

Hanna Thulin

Hanna Thulin

Kl.18:24, 21 juni, 2017

Pirathistoria spelas upp i ny föreställning på slottet
Daniel Alleved som Kommendant Tomas Gärffelt, Filip Rörström som Ryttmästare Gustav Drake af Hagelsrum, Niklas Brevested som styrman Pär Länsman, Walfrid Lindsgård som Baron Gustav Adolf Skytte af Duderhof, Josef Appelqvist som Hovmästare Samuel Printz, Viktor Olsson som skeppsgossen Lars Nilsson & Niklas Hellström, manus och regi.

I sommar är det premiär för en alldeles ny historisk föreställning på Slottsrestaurangen i Kalmar. Showen kretsar kring de både adelsmännen Gustaf Adolf Skytte av Duderhof och Gustav Drake av Hagelsrum som hade sitt säte i Kalmar.

– Det hela utspelar sig på 1660-talet. Skytte och Drake blev dömda för att vara pirater vilket var väldigt ovanligt. Det är en helt sann historia och eftersom händelserna hamnade i rätten finns de bevarade i vittnesprotokoll från den tiden, säger Daniel Alleved som är en av hjärnorna bakom projektet.

Föreställningen heter passande nog Draken & Skytten – En Historisk Musikföreställning. Gästerna kommer inte bara att få lära sig mer om några av Kalmars mest intressanta historiska personer, de kommer även att bjudas på tidsenlig mat och dryck. Det är inte heller en historia som endast utspelar sig på scen utan även ute i lokalen.

– Det är en spektakulär historia och show som kombinerar många olika element och vi vill få publiken att interagera med oss på olika vis.

Medverkar i föreställningen gör Daniel Alleved, Walfrid Lindsgård, Eric Jonsson, Niklas Brevestedt, Viktor Olsson och Josef Appelqvist. Musiken är skriven av Daniel Alleved och manus av Niklas Hellström.

På onsdagen släpptes den första låten, Vart än segel mig bär, som kommer att vara med i föreställningen som har premiär den 5 juli.

– De som har fått smyglyssna på den tycker att den är jättebra och en perfekt sång för Kalmar. Vi hoppas att alla kommer gilla sången – och föreställningen – lika mycket som vi gör, avslutar Daniel.

Biljetter till föreställningen går att köpa här. Lyssna gärna på sången i spelaren nedan.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Succé för Kalmarbandets nya singel

Släpper ny platta till våren. "Det kommer bli sjukt häftigt det här."

Karl-Oskar Karlsson

Karl-Oskar Karlsson

Kl.16:00, 11 december, 2017

Succé för Kalmarbandets nya singel
2 Blyga Läppar. Foto: Pressbild

I fredags släppte det Kalmarbaserade bandet 2 Blyga Läppar en ny singel som streamades över 24 000 gånger – redan under den första dagen.

– Låten fick ett fantastiskt mottagande, vilket känns fantastiskt kul. Det ska bli intressant att se hur den står sig mot all julmusik som spelas just nu. Men vi tänker att folk lär tröttna på det snart, säger Linus Sundvall.

LÄS MER: Kalmarband tar över helt kryssningsfartyg: ”Få förunnat”

Vad är det för typ av låt?
– Man kan väl säga att det är en liten flört med 80-tals-pudelrocken. Vi försöker alltid blanda stilar i våra egna låtar hela tiden och vill inte begränsa oss. Tidigare har vi bland annat haft med lite reggae-toner i någon låt och så där.

”Nu som då” är 2 Blyga Läppars sjunde singel sedan den senaste plattan. Enligt Sundvall kan fansen räkna med ett nytt skivsläpp under våren.

– Vi brukar släppa våra singlar en och en och därefter samlar vi ihop dem till en platta. Så kommer vi göra den här gången också och går allt som vi tänkt blir det till våren.

Tidigare i höstas blev 2 Blyga Läppar delägare i nöjeskrogen Sandra och satsningarna på utestället har avlöst varandra under hösten och vintern. Nästa stora evenemang på hemmaplan för bandet blir den 26 januari – när de kommer göra en spelning på Sandra.

Dessutom arrangerar 2 Blyga Läppar en egen kryssning i början av mars, något som 24Kalmar har skrivit om tidigare.

– Det kommer bli sjukt häftigt det här, säger Linus Sundvall.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Kör gästar soppkök – sjunger för clowner på sjukhus

"Vi hoppas att eftermiddagen kommer innehålla något som passar de flesta".

Samuel Slättman

Samuel Slättman

Kl.10:32, 9 december, 2017

Kör gästar soppkök – sjunger för clowner på sjukhus
Vox Communis och sjukhusclownerna Martin Ibohm och Mikael Lovestedt. Foto: Arkiv.

Kalmarkören Vox Communis fyller tio år. Det firar man på lördagen med en julkonsert på Teatervallen vid klockan 16 där alla intäkter går till sjukhusclowner som roar sjuka barn på länets vårdinstitutioner.

TV: Vox Communis förbereder för julkonsert

LÄS MER: TV: Vox Communis förbereder för julkonsert

”Publiken kommer att bjudas på traditionell julmusik blandat med lite nyare toner samt riktigt gott julfika”, skriver körens Birgitta Axelsson Edström i en inbjudan. ”Vi hoppas att eftermiddagen kommer att innehålla något som passar de flesta åldrar från små till stora”.

Med på scen kommer även trubaduren Johan Gustafsson från Färjestaden att finnas.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Biorecension: Suburbicon – ”George Clooney är tillbaka”

Läs vår recensents utlåtande om kriminalkomedin.

Redaktionen 24Sverige.se

Redaktionen 24Sverige.se

Kl.22:03, 8 december, 2017

Biorecension: Suburbicon – ”George Clooney är tillbaka”
Foto: Pressbild

George Clooney är tillbaka för sjätte gången som regissör med kriminalkomedin “Suburbicon”, där han har tagit hjälp av bröderna Coen med manusförfattandet. Trots en intressant story fullspäckad med Coen-referenser och en bred rollista, med namn som Matt Damon, Julian Moore och Oscar Isaac, kommer filmen enbart att bli ihågkommen som en ”fattigmans-Fargo”.  

George Clooney har som regissör blandat och gett. Karriären började lovade med kriminalkomedin Cofessions of a Dangerous Mind 2002, skriven av den legendariske manusförfattaren Charlie Kaufman. Tre år senare följde han upp succén med det politiska dramat Good Night, and Good Luck som blev sexfaldigt Oscarsnominerad, varav den gode Clooney blev nominerad för bästa regissör. Däremot floppade filmer som Leatherheads och The Monuments Men, och många kritiker såg framför sig en ojämn karriärutveckling. Hans senaste film Suburbicon förstärker den bilden och ger nytt bränsle åt hans belackare.

“Suburbicon” utspelar sig 1959 i det vita samhället med samma namn. Trygghet och glädje väntar alla familjer som flyttar dit för att sadla om från storstadsstressen. ”Vi har till och med vår egen kör”, konstateras stolt i början av en amerikansk reklamsnutt med syfte att locka till sig bosättare. Den harmoniska idyllen ser på förhand orubbad ut, men när den afroamerikanska familjen Mayers flyttar in grannskapet väller rasismen upp till ytan likt ett vulkanutbrott. Samtidigt drabbas grannfamiljen av ett inbrott som kommer att få ödesdigra konsekvenser.

George Clooney har på senare tid blivit lite en favoritskådis hos Joel och Ethan Coen, mer kända som bröderna Coen, och har florerat i tre av deras filmer. I Suburbicon har den 56-årige skådespelaren tagit hjälp av bröderna och vapendragaren Grant Heslov i manusförfattandet. Coen-dramaturgin är uppenbar när storyn avhandlar vanliga medborgare som slår sig in på brottets bana med en – i alla fall vid första anblicken – kassaskåpssäker plan. Ett tränat Coen-öga kan dessutom hitta referenser i Suburbicon till klassiker som Blood SimpleThe Big LebowskiFargo, och Burn After Reading. Den nödigaste referensen är en stalkande Volkswagen bubbla, hämtad från brödernas första film Blood Simple från 1984, och som senare återanvändes i hyllningssyfte i The Big Lebowski.

George Clooney lyckas ingjuta en filmisk 50-tals känsla med lena och jazziga saxofonsolon, som varvas med dramatisk bombastisk musik i Hitchcock-anda. Storyn känns mångbottnad när Clooney lyfter främlingsfientlighet och otrygghet, och sänder samtidigt ut en påminnelse om att 50-talets samhällsproblem lever i högsta grad än i dag. Problemet är att han blir är för ivrig i sitt berättande och förutsägbarheten blir för stor, och filmen når tidigt sitt antiklimax. Många scener känns dessutom överflödiga och ogenomtänkta.

George Clooney-polaren Matt Damon försöker sig på en William H. Macy Fargo, men till skillnad från Macys tour de force som den patetiska och desperata billförsäljaren Jerry, är Damons porträtt stelt och mediokert. Det blir även smått ovärdigt när Oscar Isaac, som annars är en briljant skådespelare, dyker upp som gubben i lådan i ett så överdrivet tempo att en duracell-kanin hade kroknat redan efter några minuter.

Suburbicon, som nästan känns som en Coenfilm, hade mått bättre av att bröderna hade tagit över regissörrollen. Den kommer som bäst att bli ihågkommen som en ”fattigmans-Fargo”. Om ens det.

ft_betyg_2

 

FaktaOriginaltitel: Suburbicon (2017)
Regissör: George Clooney
Manus: George Clooney, Joel Coen, Ethan Coen & Grant Heslov
Genre: Thriller, drama, komedi
Med: Matt Damon, Julian Moore, Oscar Isaac m.fl.
Speltid: 1 tim 45 min

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Kalmarkrog arrangerar ny tävling – ska utse stans bästa dj

Nu har du chansen att vinna det ärofyllda priset som Kalmars bästa dj.

Karl-Oskar Karlsson

Karl-Oskar Karlsson

Kl.20:29, 8 december, 2017

Kalmarkrog arrangerar ny tävling – ska utse stans bästa dj
Foto: Creative Commons.

Roland Rahhal, nöjeschef på Harrys, är hjärnan bakom arrangemanget och menar på att det finns enormt många duktiga dj:s i Kalmar.

– Nu vill vi en gång för alla utse Kalmars bästa dj. Vi vet om att det finns många duktiga där ute – både yngre och mer erfarna, säger han.

Tävlingen kommer pågå under januari och februari – och anmälningstiden går ut den 1 januari.

– Det finns några favoriter som vi gärna ser är med. Det optimala hade varit om det anmälde sig ett tiotal. Men vi hoppas att det blir 15-20 stycken, säger Roland, som la ut evenemanget på Facebook under fredagen – och redan under de första timmarna ramlade de första anmälningarna till tävlingen in.

Tävlingen kommer utformas som ett battle, där dj:s går upp två och två och kör i en halvtimme vardera i två set, uppe på nattklubben på Harrys.

– Därefter få publiken rösta genom att skriva på en lapp vilken dj de tyckte var bäst och vi kommer även ha en konferencier som leder tävlingen.

Från grundomgången går man vidare till en semifinal som under februari månad mynnar ut i en final – där Kalmars bästa dj ska koras.

– Det här är helt nytt från Kalmar och förstapriset är 10 000 kronor och en vandringspokal. Tvåan får ett tröstpris på 1 000 kronor i presentkort på Harrys, säger Roland Rahhal.

Här kan du läsa mer om tävlingen och hur man anmäler sig.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

TV-stjärnorna kommer till Kalmar

Magikerna sätter upp dubbla föreställningar i Kalmarsalen.

Karl-Oskar Karlsson

Karl-Oskar Karlsson

Kl.12:02, 8 december, 2017

TV-stjärnorna kommer till Kalmar
Brynolf och Ljung kommer till Kalmar nästa höst. Foto: Pressbild

Efter den utsålda turnén ”Hokus Pokus Motherf*ckers!” återkommer succéduon Brynolf & Ljung, kända från tv med programmet ”Brynolf & Ljung – Street Magic” i TV4, med den nya showen ”Cirkeln”.

Föreställningen har premiärCirkus i Stockholm under hösten 2018 och därefter ger sig tv-magikerna ut på turné i landet.

”Med hjälp av fingerfärdighet, psykologi och suggestion suddas gränsen ut för vad som är möjligt och vad som egentligen borde vara omöjligt”, beskrivs showen i ett pressmeddelande.

Den 17 november nästa år sätter Brynolf & Ljung upp två föreställningar i Kalmarsalen – och biljetterna släpptes under fredagen.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng