Duran & Mollan storsatsar inför jubileumspremiären | Nyheter i Kalmar – 24 timmar om dygnet – Helt gratis

Duran & Mollan storsatsar inför jubileumspremiären

Den omtyckta duon har underhållit barnfamiljer i tio år. I veckan firas jubileet med en sprakande allsångsföreställning.

Klara Alvunger

Kl.06:56, 26 juni, 2017

Duran & Mollan storsatsar inför jubileumspremiären
Duran & Mollan-gänget kommer fira jubileet med en allsångsshow på slottet. Foto: Arkiv

Duran & Mollan var först ett projekt som bara skulle pågå i ett år. Nu, tio år senare, är skådespelarna fortfarande igång och underhåller sin växande publik. Nu på onsdag, den 28 juni, är det äntligen dags att fira jubileet efter flera månaders planerande och detta ska göras med en livlig allsångsshow.

– Föreställningen kommer bjuda på lite återblickar, men den innehåller även nya delar. Till exempel kommer vi sjunga en nyskriven ”Ja må du leva-låt”, som vi hoppas kommer fastna så att publiken kan sjunga den hemma, berättar Anna Rydell som medverkar som Duran och manusförfattare.

Att de är omtyckta råder det ingen tvekan om. Biljetterna till föreställningen är snart slutsålda och deras låtar på Spotify har överskridit en miljon lyssningar. De flesta som lyssnar är från Kalmar, men duons publik växer även i Stockholm, något som Anna Rydell tycker är jättekul.

– Vi ska på turné i höst där vi åker till olika svenska städer. Turnén kommer avslutas i Stocholm, det ska bli roligt.

I nuläget ligger dock fokuset på allsångsshowen och att underhålla publiken.

– Jag hoppas att publiken känner att de får en chans att fira i samband med föreställningen, för vi brukar säga att det alltid finns något att fira. När det händer så mycket tråkigt i världen är det viktigt att hitta saker att glädja sig åt, säger Anna Rydell.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Singelaktuella bandet till Way out west

Spelar på den populära festivalens förfest.

Karl-Oskar Karlsson

Kl.14:11, 23 maj, 2018

Singelaktuella bandet till Way out west
Rasmus Arvidsson och Patrik Åberg i Avantgardet. Foto: Pressbild/Anton Lernstål.

Förra veckan släppte Avantgardet singeln Ut i natten, och låten När solen går ner, som precis som låtarna på förra plattan, producerats av den välkände producenten Jocke Åhlund. Kritikerna har hyllat singeln – och bandet har även låtit meddela att man snart släpper ett nytt album.

Nu är det även klart att bandet gästar Göteborgsfestivalen Way out west. Avantgardet ska spela på festivalens förfest den 1 juni.

Bandets frontfigur och sångare Rasmus Arvidsson är ursprungligen från Nybro med bor numera i Glömminge.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

KLART: De uppträder på Kalmars nyaste festival: ”Fräscht”

Tre akter är hittills klara för festivalen.

Hanna Thulin

Kl.19:47, 21 maj, 2018

KLART: De uppträder på Kalmars nyaste festival: ”Fräscht”
Foto: Arkiv/Pressbild

Den 12 juli kommer Kalmars nya festival Amazing Thursday att äga rum på Rävspelet i Kalmar.

Nu är de första artisterna som kommer att uppträda släppta. Kalmarpubliken kommer bland annat att kunna sjunga med tillsammans med Miss Li och lyssna på Petter och Hästpojken.

– Det är starka namn som lockar en bred publik. Till skillnad från de andra festivalerna så känns det fräscht, säger Oscar, inhyrd kreatör för festivalen.

Arrangörerna har bland annat tagit hjälpa av Kalmarborna för att välja rätt artister till festivalen.

– Det var därför vi tog med Petter faktiskt, han var inte aktuell från början men när vi gjorde en omröstning så reagerade folk bäst på honom och Miss Li. Sedan har vi också tittat på vad folk lyssnar på i området tack vare en kontakt vi har på Spotify, säger arrangören.

Ytterligare artister kommer att släppas inom kort.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Ölänning deltar i P4 Nästa: ”Känns så himla fint att bli vald”

Han deltar med sin egenskrivna låt: "Jag hoppas att folk tycker den är bra och röstar på mig".

Magnus Jansson

Kl.09:36, 21 maj, 2018

Ölänning deltar i P4 Nästa: ”Känns så himla fint att bli vald”
Joel Wirsén är en av artisterna som kommer uppträda inför publiken på Larmtorget i sommar. Fotokollage: Arkiv

Han fick upp ögonen för musiken under sin fleråriga vistelse i Australien. Nu ska Joel Wirsén delta i Sveriges Radios musiktävling P4 Nästa på Larmtorget i Kalmar. Ölänningen, med låten Always will love you, är ett av sammanlagt tolv bidrag som är utvalda att tävla. Totalt ska fem tävlingskvällar gå av stapeln.

– Det känns så himla fint att bli vald. Jag är riktigt peppad att få spela på Larmtorget med så många bra medtävlande. Jag hoppas att folk tycker min låt är bra och röstar på mig, men om jag kommer vidare till länsfinalen så är det bara en bonus.

LÄS MER: Kärleken gjorde Joel till australisk medborgare

24Öland har tidigare skrivit om hans äventyr utomlands. Då uppträdde han som trubadur på barer och restauranger vid olika tillfällen. Via sin ansökan och sitt deltagande i tävlingen hoppas han kunna bygga vidare på sin musikkarriär.

– Jag fick idén rätt tidigt men tvekade att söka in först. Sedan så tänkte jag: ”men tusan, det är väl bara att köra, om jag ska framåt med min musik så är det här något jag verkligen borde göra”. Soundet växte och blev så himla bra med hjälp av Peter på Unik (ungdomshus i Kalmar).

Vad handlar den om? 

– Den handlar om kärlek, så klart. Den där genuint fina känslan när man vet att man hittat den rätta kärleken och man är beredd att göra precis allt för den personen. Jag vill tillägga bara att jag fick mycket bra ”pushning” av min vän,  artisten Tomas Kaya, som verkligen tyckte jag borde gå in i studion.

Totalt kom det in 23 ansökande bidrag till tävlingen i år. Joel Wirsén tävlar på Larmtorget den 12 juli.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Familjen låser in andra i lägenheten: ”Får en timme på sig”

"Det ska inte vara otäckt här, man ska istället bli överlycklig när man lyckats lösa något," säger de.

Hanna Thulin

Kl.20:26, 20 maj, 2018

Familjen låser in andra i lägenheten: ”Får en timme på sig”
Hälften av familjen Nilsson, Louise, Billy och Ingrid, sitter i soffan som står i Bertil Söderqvists dödsbo. Foto: Hanna Thulin

Det hela började med att Billy Nilsson var lite för självsäker och kaxig när han och familjen var på ett escape room i Göteborg.

– Jag sa att något sånt här skulle vi ju kunna ha hemma, det finns inte i Kalmar. Det hände inget på ett tag men när vi sedan träffade de som vi hade varit med i Göteborg och de undrade hur det gick med projektet så var det bara att sätta igång, säger han.

Sagt och gjort. När källarlokalen på Banérgatan i Funkabo stod ledig så bestämde sig familjen för att testa sig på att bygga ett eget escape room.

– Hade vi inte testat så hade vi alltid undrat, säger Billy.

I mars öppnade familjen Nilsson, beståendes av pappa Billy, mamma Ingrid, barnen Louise, Sofia och Simon samt svärsonen Filip Karlsson, upp The Mystery.

escaperoom3

Ett escape room går ut på att man blir inlåst i ett rum och under en bestämd tid ska lösa en rad uppgifter med hjälp av ledtrådar för att kunna ta sig ut. I The Mysterys första rum ska man snarare hitta gömda pengar istället för att behöva ta sig ut.

– Lägenheten är ett dödsbo efter en man som hette Bertil Söderqvist och det säga att han har gömt undan pengar i lägenheten. Man har en timme på sig att hitta dem innan flyttfirman kommer, säger Ingrid.

Det är familjemedlemmarna själva som har kommit på historien och alla ledtrådar och det har varit en hel del testandes och provandes innan man nu anser sig vara klara med det första rummet.

– Vi märkte att de som gick in i rummet löser uppgifterna på ett sätt som vi inte hade tänkt oss och då får vi tänka om lite för vi vill ju att det ska ligga på rätt svårighetsnivå. Vi har fått bygga bort genvägarna och nu känns det som att vi har fått en bra balans.

escaperoom2

De berättar att rummet ligger på en nybörjarnivå.

– Vi har haft professionella spelare som åker runt för att samla på sig erfarenheter och de tycker att rummet är ganska lätt. Men de som aldrig har gjort något sånt här innan kan behöva hela timmen på sig för att lösa det. Hittills har alla klarat rummet men några har fått lite ledtrådar av oss när det har börjat närma sig slutet.

De som har varit på lite kusliga och läskiga escape rooms tidigare och tyckt att det varit lite väl stressigt behöver inte oroa sig.

– Det ska inte vara otäckt här, man ska istället bli överlycklig när man lyckats lösa något. Det tycker vi att alla har varit när de varit här, det bubblas och pratas när de är klara med rummet. Trots att det inte är läskigt så får man ändå igång stresskänslan när man väl är där inne och det får verkligen igång människorna, säger Ingrid.

Familjen har redan börjat bygga och spåna på idéer på ett andra rum som man räknar med kommer vara lite svårare och förhoppningsvis står klart till hösten. Hur långt man vill ta konceptet i framtiden återstår att se.

– Vi har börjat i en liten skala för vi vet ju inte heller hur det tas emot, men det blir mer och mer populärt i Sverige. Vi vill kunna driva det under kvällstid och helger och folk ska ha roligt här och det är väl den nivån vi vill hålla. Vi har inga större ambitioner att växa men om ungarna sen vill satsa mer på det så kör vi, säger Billy.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Insamlingsäventyret blev en succé: ”Man har lite träningsvärk”

Vädret bjöd på sol under stor del av tiden, men duon ställdes ändå inför vissa utmaningar: "Vid ett tillfälle var det nästan lite otäckt".

Magnus Jansson

Kl.17:35, 19 maj, 2018

Insamlingsäventyret blev en succé: ”Man har lite träningsvärk”
Kompisduon genomförde paddlingen på fem dagar. Foto: Privat

MISSA INTE: Alla nyheter från Öland – besök våra nya sajt 24Öland.se

I söndags kväll steg Andreas Lönander och Marcus Sandahl från Landsbro i land vid Saxnäs. Uppdraget att paddla Öland runt på fem dagar blev lyckat, och insamlingen till TSC-lägret är just nu uppe i cirka 55 000 kronor.

LÄS MER: Han hjälper sin svårt sjuka son – ska paddla Öland runt

– Vi är jättenöjda. Både med insamlingen och att vi lyckades med vår plan att paddla runt på fem dagar. Det är det nog inte så många som gjort det. Insamlingen pågår dessutom månaden ut, hela maj är en TSC-månad, säger Andreas Lönander.

Hur har det känts i kroppen den här veckan?

– Det känns ändå bra, men visst, man har lite träningsvärk och jag vill inte paddla igen nu direkt. Det är en stor psykisk påfrestning också, det är det värsta; tio-elva timmar i kanot per dag. Det är ju som Vasaloppet eller Vätternrundan.

Duon rundade norra udden den andra dagen. Foto: Privat

Norra udden rundades den andra dagen. Foto: Privat

De gav sig iväg vid sextiden varje morgon. Sammanlagt blev det alltså fyra övernattningar längs med kusten för kompisduon. Den första ägde rum ”i höjd med Löttorp”; den andra ”i höjd med Löttorp fast på östra sidan”; den tredje ”i höjd med Borgholm fast på östra sidan” och den fjärde ”nästan nere vid södra udden”. På den andra dagen fick de besök av familjerna som kom med matleverans vid Kårehamn.

– Då blev man laddad och vi fick lite extra energi. När vi skulle runda norra udden den andra dagen så blåste det som tusan med rejält höga vågor. Då var det nästan lite otäckt. Och under lördagen var det rätt dimmigt, så då gällde det att ligga nära strandlinjen för att inte tappa bort oss själva. Men överlag var det soligt och fint väder, och vi är jättenöjda som sagt, säger Andreas Lönander.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng