Visma Group köpte upp Kalmar-baserad IT-leverantör

IT-leverantören Comenius, med sin bas i Kalmar Science Park, köps nu upp av nordiska Visma Group. "Vi ser fram emot att expandera servicen för både existerande och nya kunder".

Viktor Jerner

Viktor Jerner

Kl.16:31, 27 juni, 2017

Visma Group köpte upp Kalmar-baserad IT-leverantör
Comenius-teamet. Foto: Arkiv

I ett inlägg på Facebook som lades upp på tisdagen meddelade Kalmar-baserade Comenius, leverantör av IT-tjänster och tidigare ett av 24Kalmars veckans företag, att företaget har blivit uppköpt av den nordiska koncernen Visma Group.

– För att utveckla verksamheten vidare var det viktigt att hitta en ägare med en stark lokal och internationell marknadsposition och kunskap. Det är med stor entusiasm som vi nu går ihop med Visma, den ledande leverantören av digitala HR-tjänster i Norden, säger Niklas Gunnebrant , VD på Comenius, i ett pressmeddelande.

– Vi är övertygade om att den här sammanslagningen kommer leda till ömsesidiga förmånliga möjligheter som kommer öka vår förmåga att leverera hållbara lösningar för våra kunder, fortsätter han.

Jan Ivar Borgersen, divisionansvarig för Visma Affär, är också mycket nöjd med sammanslagningen och de dörrar som öppnas.

– Comenius är ett flexibelt och kundinriktat företag som tydligt visar stark kompetens och kunskap i sitt team. Det är med stolthet vi berättar att Comenius nu är en del av Visma och vi ser fram emot att expandera servicen för både existerande och nya kunder, säger han i ett pressmeddelande.

Sammanslagningen leder också till att Comenius nu söker nya medarbetare till sitt team.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Veckans Företag

Halltorp Rördelar AB: ”Vi är svenska mästare”

I sprillans nya lokaler trivs familjeföretagen Halltorps Rördelar AB och Carrab Brake Parts AB perfekt. Med lojal personal och stora resurser ser de ljust på framtiden.

Hanna Thulin

Hanna Thulin

Kl.18:38, 21 september, 2017

6 bilder
 • MakarnaGöran och Carina Hallberg äger Halltorp Rördelar AB och Carrab Brake Parts AB. Foto: Hanna Thulin
  MakarnaGöran och Carina Hallberg äger Halltorp Rördelar AB och Carrab Brake Parts AB. Foto: Hanna Thulin
 • Bromsmonteringsdetaljer packas i påsar som sedan säljs till bildelsgrossister och tillverkare av bromsbelägg. Foto: Hanna Thulin
  Bromsmonteringsdetaljer packas i påsar som sedan säljs till bildelsgrossister och tillverkare av bromsbelägg. Foto: Hanna Thulin
 • Ordning och reda är viktigt i hela lokalen. Foto: Hanna Thulin
  Ordning och reda är viktigt i hela lokalen. Foto: Hanna Thulin
 • Hos Halltorp Rördelar lagras rör av alla storlekar. Foto: Hanna Thulin
  Hos Halltorp Rördelar lagras rör av alla storlekar. Foto: Hanna Thulin
 • Så har kan en typisk order se ut hos Halltorp Rördelar. Foto: Hanna Thulin
  Så har kan en typisk order se ut hos Halltorp Rördelar. Foto: Hanna Thulin
 • De nya lokalerna är helt nybyggda och skräddarsydda för just Halltorp Rördelar och Carrab Brake Parts. Foto: Hanna Thulin
  De nya lokalerna är helt nybyggda och skräddarsydda för just Halltorp Rördelar och Carrab Brake Parts. Foto: Hanna Thulin

Halltorp Rördelar AB har en historia som sträcker sig 130 år tillbaka i tiden men det är inte förrän år 2010 som makarna Göran och Carina Hallberg tog över det efter att Göran suttit som VD i företaget i två år. Enkelt sagt så importerar företaget rör och rördelar i alla storlekar och lagerför dem. Produkterna används av VVS och industrikunder.

– Det är inte många som vet att vi finns här i Kalmar och de flesta tror att vi håller på med rörinstallationer vilket inte är fallet, säger Göran som är VD.

Företaget låg tidigare på Amerikavägen men sedan den 1 mars i år så huserar man i nya lokaler på 4 000 kvadratmeter på Franska Vägen. I byggnaden ryms även familjens andra bolag – Carrab Brake Parts AB. De importerar bromsmonteringsdetaljer till personbilar som paketeras i kit och sedan säljs till bildelsgrossister och tillverkare av bromsbelägg.

– Vi köpte Carrab Brake Parts AB år 2013 och år 2016 förvärvade vi även en av Halltorp Rördelars konkurrent i Malmö. För att kunna fortsätta växa så kunde vi inte vara kvar på tre olika ställen. Vi ville ha allt under samma tak och då var nya lokaler den bästa lösningen. Det är en jättespännande resa som vi har gjort och det var en rejäl flytt när alla bolag skulle hit, säger Carina.

Halltorp Rördelar AB och Carrab Brake Parts AB rör sig i två helt olika branscher men det finns många likheter mellan dem ändå.

– Båda bolagen har idag en ganska betydande import från Asien och på det här sättet kan vi utnyttja transporter genom samlastning. Vi såg också möjligheten att kunna använda Carrab Brake Parts, som är duktiga på att packa, till att hjälpa Halltorp Rördelar packa mindre rördelar till de kunder som efterfrågar detta. Sedan försöker vi få det administrativa att bli så gemensamt som möjligt, säger Göran.

Båda företagen har även en internationell kundbas. På rörsidan är man ganska ensamma i sin nisch och har en stor marknad i Norden.

– Det händer att konkurrenter handlar av oss då vi lagerhåller allting och kan skicka det i princip samma dag. Vår slogan är att vi är svenska mästare på rördelar och vi är kända för att kunna fixa fram grejer när det behövs.

Carrab Brake Parts befinner sig på en större marknad där konkurrensen är tuffare då man mäter sig mot hela fordonsindustrin.

– Vi brukar säga att vi är den lilla leverantören med de stora resurserna. Vi vill att det ska vara personligt och engagerat och de stora resurserna leverantörer som tillverkar för vår räkning. Hos oss vet våra kunder att de får produkter som passar exakt till rätt årsmodell, säger Göran.

Halltorp Rördelar och Carrab Brake Parts är riktiga familjeföretag. Göran och Carina äger de båda bolagen och alla tre av deras söner arbetar i något av dem.

Personalen är oerhört viktig för oss och är vår absolut största tillgång. Det är jätteviktigt att man går till jobbet med glädje och har roligt på arbetsplatsen. Vi är ett riktigt bra gäng och det har blivit ännu bättre nu när vi är på samma ställe och kan sitta tillsammans på alla raster. Vi är 15 personer i huset vilken också är en fördel då det är smidigt att samlas och informera alla på samma gång. Sen vet jag att en närvarande chef är väldigt viktig att ha, Göran är alltid glad och inspirerar andra vilket ökar sammanhållningen i gänget, säger Carina.

Idag har bolagen en omsättning på 60 miljoner sammanlagt.

– Vi ska fortsätta framåt och vill bygga en sund verksamhet som bygger på en sund tillväxt. Jag vill inte sätta ett omsättningsmål utan vill istället driva ett företag som bygger på att man vill utvecklas. Slutar man att ha mål och visioner så krymper verksamheten på sikt.

Skulle ni kunna tänka er att köpa ytterligare ett bolag så småningom?

– Det tror jag säkert. Man blir mer och mer van vid situationen vid varje process man går igenom. Jag känner mig inte avskräckt. Vi får hålla utkik på ett objekt som passar in och där vi kan utnyttja de kunskaper och resurser som vi redan har. Det kan vara på en helt ny marknad eller så har det en koppling till det vi redan håller på med, säger Göran.

Än så länge finns det inga planer på att flytta verksamheten från Kalmar.

– Vi trivs väldigt bra med att driva företag i Kalmar och har ett bra kontaktnät. Vår verksamhet är inte beroende av vart vi finns. Många talar om att infrastrukturen kan vara ett problem här men jag har aldrig upplevt det som ett bekymmer, det är sånt man får räkna med oavsett vart man är.

Eftersom hela familjen är inblandad i företagen så blir det en hel del snack om jobbet även där hemma.

– Att driva sitt eget företag är ett sätt att leva. Man lever och andas med företaget och alla borde får känna hur det är då det är otroligt inspirerande när man får fatta alla beslut själv. För vår del gör det inget om det blir mycket jobbsnack men man får hitta de där små rummen där vi pausar allt sånt, säger Carina.

– Att vara egenföretagare är inget normalt jobb på något sätt, det är jobb alla dagar i veckan om man vill det men jag känner inte att det är en belastning. Det är ett privilegie att inte ha någon måndagsångest. Så som vi har haft det nu är det nästan en förutsättning att ha haft hela familjen involverad. Det känns som en naturlig del att sedan få föra företagen som man har varit med och byggt upp vidare till sönerna om de är intresserade, avslutar Göran.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Ny ”small box”-butik invigdes i centrala Kalmar

"Vi tror att vårt koncept är helt rätt".

Karl-Oskar Karlsson

Karl-Oskar Karlsson

Kl.10:56, 21 september, 2017

2 bilder
 • Patric Wisth i den nya butiken som slog upp portarna på torsdagen. Foto: Karl-Oskar Karlsson
  Patric Wisth i den nya butiken som slog upp portarna på torsdagen. Foto: Karl-Oskar Karlsson
 • Foto: Karl-Oskar Karlsson
  Foto: Karl-Oskar Karlsson

Det var många som hängde på låset när Elgigantens phonehouse-butik slog upp portarna för första gången på torsdagen. Den lilla ”small box”-butiken på Baronen riktar främst in sig på mobiltelefoner och andra bärbara elektronikprylar.

Patric Wisth är butiksansvarig.

– Jag tror verkligen på den här affärsidén med att samla alla operatörer på samma ställe. Det finns inget liknande i Kalmar, så det kändes självklart för mig att hoppa på det här tåget, säger Patric Wisth, som tidigare arbetat som biträdande butiksansvarig på Tre.

Till en början kommer han och två säljare att arbeta i butiken.

– Vi siktar även på att ta in en deltidare, men inget är klart där än.

Josef Bensadoun är ansvarig för Elgigantens phonehouse-butiker i Sverige.

– I andra städer har vi varit väldigt framgångsrika där vi startat liknande ”small box”-butiker. De etablerar vi ofta i stadskärnan, medan de stora varuhusen ligger ute på handelsplatser, precis som här i Kalmar.

– Vi tror att vårt koncept är helt rätt och når även ut till många fler kunder på det här sättet, säger han.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

BILDEXTRA: Premiär för Hemköps nya butik

På torsdagsförmiddagen slog livsmedelskedjan upp portarna i Gesällen för första gången.

Hanna Thulin

Hanna Thulin

Kl.10:08, 21 september, 2017

BILDEXTRA: Premiär för Hemköps nya butik
På torsdagen var det invigning i Gesällen. Foto: Hanna Thulin

Det hade samlats en hel del förväntansfulla kunder som köade utanför Hemköp när butiken hade premiär i sina nya lokaler på torsdagen.

BILDEXTRA: Smygtitta på Hemköps splitter nya lokaler

Butiksytan är på cirka 1500 kvadratmeter och man har valt att lägga ett stort fokus på färskvaror och färdigmat. Senare i oktober kommer även Hemköps e-handel, som främst finns i större städer, lanseras i Kalmar.

– Det är kul att äntligen få komma igång och att det är så mycket folk här. Jag kommer sova skönt sen ikväll, Sara Engström, teamledaren för kassan.

Under eftermiddagen kommer 24Kalmars egna Mästerkock Emma Håkansson att finnas på plats i butiken för att bjuda på lite tilltugg.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Flera butiker försvinner från Kvarnholmen – därför stänger de

"Jag vill gå vidare med andra utmaningar", säger en av butiksägarna. "Kände att det var för dyrt", säger en annan.

Samuel Slättman

Samuel Slättman

Kl.18:15, 20 september, 2017

Flera butiker försvinner från Kvarnholmen – därför stänger de
Butikerna Cityväskan, Calmareboden och Topiary försvinner från Kvarnholmen. Foto: Samuel Slättman.

I fredags stängde inredningsbutiken TopiaryKaggensgatan. Vid årsskiftet försvinner Cityväskan på samma gata och även Calmarebodens ägare Anders Rimsäter har meddelat att han slår igen sin köks- och inredningsaffär.

Åsa Wiklund, ägare till Topiary, berättar att den ekonomiska biten är en del av beslutet.

– Delvis är det det. Vi håller på på med mycket homestyling och konsultation och då känner jag att det var för dyrt att ha ett showroom här. I stället kommer vi jobba hemifrån, direkt till kund, säger Wiklund som har drivit butiken i elva år.

– Det är sorgligt. Jag har underbara grannar men man måste vända blad någon gång. Vi har gjort en jättebra match. Vår kundkrets har inte varit så stor men de vi har haft har varit helt enorma. De kommer bli en väldig saknad.

Enligt Wiklund har näthandeln tagit över många av kunderna och mycket av intäkterna de sista åren.

– Webbhandeln slår ut något enormt. Det sortimentet vi har haft har inte varit extra utsatt men i dag kan man köpa allt från kosmetika, elektronik och kläder på nätet. Det är den utvecklingen vi har, konstaterar Wiklund.

Shanta Nyblom driver fram till årsskiftet Cityväskan en bit längre upp på gatan.

– Vi har funnits i samma lokal i 31 år och jag har jobbat med väskor ännu längre än så. Allt har sin tid och jag känner att jag vill gå vidare med andra utmaningar – det är inget annat än det som ligger bakom, säger Nyblom, och passar samtidigt på att tacka alla kunder hon haft under åren.

Butiken CalmarebodenSödra Långgatan har funnits i 35 år. Nu väljer ägaren Anders Rimsäter att avveckla verksamheten och sälja fastigheten, uppger Barometern.

Rimsäter har till tidningen avböjt att kommentera handelsklimatet på Kvarnholmen eller berätta om vad han nu ska ägna sin tid åt.

Björn Mortensen, vd för Kalmar City, menar att det är naturligt att butiker läggs ner emellanåt:

– Det kommer och går butiker i stadskärnan. Vi har 289 verksamheter igång på en kommun med 65 000 invånare och har i stort sett inga lediga lokaler på Kvarnholmen. När det är så många verksamheter blir det en viss ruljans, konstaterar Mortensen.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Då öppnar nya butiken i Baronen

Företagets satsning fortsätter – nu öppnar de sin andra butik i Kalmar

Karl-Oskar Karlsson

Karl-Oskar Karlsson

Kl.12:21, 20 september, 2017

Då öppnar nya butiken i Baronen
Foto: Arkiv

24Kalmar.se har tidigare skrivit om elektronikjättens planer på att etablera sin andra butik i Kalmar på Baronen. Nu är det klart att de slår upp portarna till den lilla konceptbutiken i morgon, torsdag.

– Kalmar är en stad med framtiden för sig och med det nya köpcentret hittade vi också det perfekta läget för ytterligare en butik, säger Niclas Eriksson, vd på Elgiganten.

Den nya butiken erbjuder ett produktutbud med fokus på den mobila livsstilen med smarttelefoner och andra bärbara produkter.

– Vi har väldigt bra erfarenheter från andra städer som visar att två eller flera butiker på samma ort fungerar som starka komplement till varandra. Framför allt innebär det att vi blir lättillgängliga för fler kunder, vilket är väldigt uppskattat av kunderna, säger Niclas Eriksson.

Etableringen har lett till fyra nya arbetstillfällen i Kalmar.

Invigningen äger rum klockan 10.00 på torsdagen.

Under morgondagen invigs även Hemköps nya butik i Gesällen.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng