Här är årets entreprenörer: ”Kan nå ut i världen”

Från och med i år kan entreprenörer ansöka om ett pris som ska hjälpa dem att etablera och utveckla sina verksamheter.

Klara Alvunger

Kl.10:02, 28 juni, 2017

2 bilder
  • Samarbetet mellan Konica Minolta, KalmarCo och Kalmar kommun har resulterat i ett nytt pris för entreprenörer. Foto: Klara Alvunger
    Samarbetet mellan Konica Minolta, KalmarCo och Kalmar kommun har resulterat i ett nytt pris för entreprenörer. Foto: Klara Alvunger
  • Miranda Arvidsson driver företaget No Exclusion och Eric Bergsjö står bakom Ångestskolan. Foto: Klara Alvunger
    Miranda Arvidsson driver företaget No Exclusion och Eric Bergsjö står bakom Ångestskolan. Foto: Klara Alvunger

Det är en samarbete mellan KalmarCo, Konica Minolta och Kalmar kommun som gör det möjligt för personer i kommunen att göra sina idéer till verklighet.

– Vi ville hitta två personer som vi tror på och priset de får kan höja deras företag till 3.0, säger Martin Rosén från KalmarCo som är en av initiativtagarna till priset.

I priset, som är värt cirka 50 000 kronor och som delades ut för första gången på onsdagsförmiddagen, ingår rådgivning, en utbildningsresa till Berlin och kontakter med profiler som kan gynna just det enskilda entreprenörskapet. Bland årets elva sökande var det Miranda Arvidsson med företaget No Exclusion och Eric Bergström med Ångestskolan som vann.

– Det känns som att bådas idéer ligger rätt i tiden. No Exclusion jobbar förebyggande mot mobbning och det känns som att det är väldigt aktuellt, det pratas ju till exempel mycket om det i media, förklarar Miranda Arvidsson.

Eric Bergström startade Ångestskolan efter egna erfarenheter. Han tyckte att det var jobbigt att läsa tunga psykologtexter och han ville göra det lätt för andra som också mår dåligt att ta till sig kunskap. Hans idé var därför att göra om texter till filmer, som han sedan la ut på nätet.

– Det gör att informationen blir lättillgänglig, på Facebook kan man ju till exempel dela med sina vänner hur lätt som helst. Med mitt företag har jag dock märkt av att det mest är kvinnor som tar till sig hjälpen. Männen skjuter bort det, mycket på grund av machokulturen, och det är något vi måste jobba med, hävdar han.

Under prisutdelningen fanns även Christian Hultén som är företagslots på Kalmar kommun, Lars Hofverberg från Konica Minolta och Jessica Bergsjö från KalmarCo.

– Vid urvalet gick vi från tre håll: affärsidén, personligheterna hos entreprenörerna och så ville vi få reda på hur pass mycket projektet skulle hjälpa dem och deras företag, säger Jessica Bergsjö.

Både Eric Bergström och Miranda Arvidsson är tacksamma för priset och främst tror de att rådgivningen kommer ge resultat.

– Detta kommer verkligen hjälpa företaget att få en explosionsartad kickstart, säger Miranda Arvidsson.

Samarbetspartnerna hoppas på en prisutdelning även nästa år.

– För Kalmar innebär detta pris en otrolig tillväxtmöjlighet. Det kanske får folk med idéer att starta företag och det skapar arbetsmöjligheter, säger Christian Hultén.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Nu ska de sälja sin prisbelönta verksamhet

Lämnar den populära matvagnen.

Karl-Oskar Karlsson

Kl.18:29, 20 februari, 2018

Nu ska de sälja sin prisbelönta verksamhet
Foto: Calmar Falafel. Foto: Privat.

Ölandsfalafeln från foodtrucken Calmar Falafel har knappast undgått någon i regionen. Så sent som i höstas prisades köksmästaren Robert Petersson för sin populära rätt och gick vidare till riksfinalen i Matverk 2018.

– Det känns såklart jättekul att bli uppmärksammad. Vår falafel är redan väldigt populär bland lokalinvånarna, sa Robert Petersson till 24Kalmar då.

LÄS MER: Prisbelönad Ölandsfalafel till riksfinal: ”Såklart jättekul”

Redan i höstas hintade Petersson om att de var på väg att öppna upp en vegansk grossistverksamhet till restauranger.

– Vi är i processen att bli ett bolag som kommer bli ett familjeföretag där vi kommer fokusera på fler veganska rätter, sa han då.

Nu har det blivit verklighet – och via köp- och säljsidan Blocket – ligger den populära foodtrucken ute till försäljning.

Vi söker en engagerad person som kan driva det i samma anda och som tar vara på vår stabila veganska kundkrets”, skriver Calmar Falafel i annonsen.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Efter studentskandalen – nu utreder kåren händelsen

"Har aldrig varit med om något liknande tidigare."

Karl-Oskar Karlsson

Kl.17:45, 20 februari, 2018

Efter studentskandalen – nu utreder kåren händelsen
Foto: Arkiv/Pixabay.

Det var i lördags som studentföreningens årliga traditioner gick för långt.

– Den går ut på att den gamla styrelsen ska grisa ner en lokal och så ska den nya styrelsen städa upp efter dem, sa Robert Loeffel, polisens presstalesperson, till 24Kalmar.

Fyra män ska då ha tagit tag i en tjej i 25-årsåldern och lagt henne med ryggen mot bordet och dragit henne fram och tillbaka för att använda henne som en trasa för att torka bort kladdet.

– Hon ska ha blivit oerhört kränkt över detta och killarna tog inte hänsyn till att hon sa nej och försökte slita sig loss.

Nu agerar studentkåren på uppgifterna genom att försöka ta reda på vad som har hänt.

– Jag har aldrig varit med om något liknande tidigare eller hört något liknande, säger Vidar Justegård, studiesocialt ansvarig vid Linnéstudenterna, till P4 Kalmar.

Han har personligen haft kontakt med de berörda parterna, men meddelar att han ännu inte fått en helt klar bild över vad som hänt.

– Jag vill inte spekulera i det förrän vi har konkret fakta på vad som har hänt innan vi som kår kan göra ett uttalande i ärendet, säger han till P4 Kalmar.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

TV: Lockande sommarvibbar i Ida Grattes nya musikvideo

"Vi ville ha mycket varma färger & sommarkänsla," säger Ida Gratte.

Hanna Thulin

Kl.17:03, 20 februari, 2018

TV: Lockande sommarvibbar i Ida Grattes nya musikvideo
Foto: Skärmdump

I söndags släppte Ida Gratte musikvideon till nya låten 05:09 som handlar om den där tiden på dygnet då utenatten möter morgonen. Videon är en uppenbar flört till varmare sommarnätter.

– Filmare och regissör är en Kalmarkille som heter Michael Tiedtke. Ideérna har vi spånat fram tillsammans. Vi ville ha mycket varma färger & sommarkänsla. Vilket passar extra bra nu när man nästan glömt bort att blå himmel och gröna ängar faktiskt existerar, säger Ida Gratte.

Videon spelades in under sensommaren förra året.

– Låten kom ut 20 oktober vilket är exakt 4 månader sen idag. Så videon har varit ett långt projekt och det är skönt att ha fått ut den nu.

Den som har koll på Kalmar känner säkert också igen sig i vissa av scenerna.

– Vyerna över åkrarna och havet är filmat på Öland och stadsdelarna här i Kalmar. Att få Kalmar att se storstadsaktigt ut kanske inte är det lättaste men utanför Baronen lyser det fint om nätterna, säger Ida.

05:09 var den senaste låten som Ida släppte men fler är på väg.

– Nu fokuserar jag på nya låtarna till kommande EP i studion, så nytt material kommer inom en snart framtid! Det ska bli kul att komma med nya låtar, avslutar hon.

Kolla in videon i spelaren nedan.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Ytterligare en begärs häktad för överfallsvåldtäkten

Anhölls under måndagen.

Karl-Oskar Karlsson

Kl.16:14, 20 februari, 2018

Ytterligare en begärs häktad för överfallsvåldtäkten
Foto: Arkiv.

I fredags häktades en 18-årig man, misstänkt för en överfallsvåldtäkt, som ägde rum i september månad förra året i Norrliden.

– Det är olika utredningsåtgärder som har gjort att vi har kunnat plocka in den här personen. Vi utesluter inte att fler kommer att frihetsberövas, sa polisens presstalesperson Robert Loeffel till Östra Småland tidigare i veckan.

LÄS MER: 18-åring häktad för grov överfallsvåldtäkt

På tisdagen begärdes ytterligare en man häktad, misstänkt för våldtäkt. Han anhölls i sin frånvaro i måndags förmiddag och hämtades in en timme senare.

Även den andre misstänkte gärningsmannen är 18 år gammal.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Mystiskt intrång på förskola – kylskåpet larmade

Man vet inte exakt hur eller varför någon tagit sig in i lokalerna.

Hanna Thulin

Kl.16:06, 20 februari, 2018

Mystiskt intrång på förskola – kylskåpet larmade
Foto: Arkiv

Någon gång under helgen ska en förskola i Kalmar ha haft påhälsning i sina lokaler.

– Personalen fick ett temperaturlarm från kylskåpet och när de kom dit så stod ett fönster, kylskåpsdörren och flera dörrar på avdelningen öppna, säger Robert Loeffel, polisens presstalesperson.

Ingenting ska saknas från platsen och man har inte heller några misstänkta gärningsmän i nuläget. En polisanmälan är gjord gällande olaga intrång.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng