IFK Kalmars anfallskugge tillbaka: ”Känns som det var jättelänge sedan jag spelade”

IFK Kalmar tar emot Holmlunds IF Allingsås på Gröndals IP. Efter en matchs avstängning är den offensivt viktiga Amanda Fredriksson tillbaka på planen.

Filip Edvardsson

Filip Edvardsson

Kl.07:50, 1 juli, 2017

IFK Kalmars anfallskugge tillbaka: ”Känns som det var jättelänge sedan jag spelade”
Foto: Rickard Johansson

Efter förra helgens långa bortamatch mot Assi IF spelar IFK Kalmar på hemmaplan under lördagen. De gästas då av Holmalunds IF Allingsås från Göteborg. En som är lite extra taggad på match är anfallsstjärnan Amanda Fredriksson, som är tillbaka efter avstängningen i förra matchen.

– Det känns som det var jättelänge sedan jag spelade, så det ska bli väldigt kul att få spela match igen. Sen är det ju alltid lite extra kul med hemmamatcher, säger Amanda Fredriksson.

Efter en bra träningsvecka där flera spelare kommit tillbaka har fokuset legat på det egna uppbyggnadsspelet, samt etableringen av spelet i anfallszon. Något man inte varit helt nöjd med under den senaste tiden.

– Vi har tagit rätt mycket poäng vilket såklart är bra. Men vårt spel har inte varit lika bra som vi hoppats på, så det har vi försökt förbättra, säger Amanda Fredriksson.

Med risk för upp till 5.5 mm regn under lördagen kan det bli en tuff match. Naturgräset Gröndals IP kommer få ta rejält med stryk samtidigt som det kommer bli svårsprunget för spelarna. Dock bekymrar det inte Amanda Fredriksson speciellt mycket.

– Det är klart det kommer påverka, matchbilden kommer bli lite annorlunda om det regnar mycket. Men det blir samma sak för båda lagen så det gäller bara att inte ta något föregivet och vara beredd på en hård kamp.

Motståndarna Holmlunds IF Allingsås parkerar på en åttonde-plats i tabellen. Med en hemmaförlust i ryggsäcken från förra helgen mot AIK kan IFK Kalmar vara beredda på att möta ett revanschsuget lag.

Matchen spelas under lördagen på Gröndals IP klockan 15.00.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

IFK Kalmar vill ta revansch: ”Kommer bli tufft för Västerås”

IFK Kalmar åker och gästar Västerås BK 30 i den 16:de omgången av damernas Elitettan.

Filip Edvardsson

Filip Edvardsson

Kl.08:02, 19 augusti, 2017

IFK Kalmar vill ta revansch: ”Kommer bli tufft för Västerås”
Elsa Karlsson, IFK Kalmar. Foto: Rickard Johansson

Efter förra helgens tunga förlust mot Mallbacken blickar IFK Kalmar framåt. Detta genom att gästa Västerås BK 30Ringvallen under lördagen i Elitettan. I veckan har de fokuserat på att försöka justera delarna som fungerade mindre bra i förlustmatchen.

– Vi kände att vi inte kunde hantera Mallbackens höga press. Vi blev strandade och det straffade oss. Även vår egna press fungerade inte heller som vi ville, så det har vi bland annat tränat på under veckan. Men jag tycker det har sett bra ut, berättar lagkaptenen Elsa Karlsson.

Nu står Västerås för motståndet. Laget som IFK Kalmar tog emot på Gröndals IP april under premiäromgången. Då blev det vinst med 5-1 för hemmalaget. Trots de stora siffrorna i senaste mötet, finns det inte utrymme för underskattning.

– De ligger ju i mitten av tabellen, vilket är bra för en nykomling. Vi vet att de har en duktig forward som gör en del mål, men vi vill försöka att hålla fokuset på vårt egna spel.

För hennes egna del tycker hon att formen är bra. Trots förlusten senast där man släppte in tre mål.

– Jag tycker det känns bra. Det var som sagt sådär senast, men det är kul att höst-säsongen dragit igång.

Och det är ett taggat lag som beger sig Ringvallen på lördag. Detta i jakten på att återuppta vinst-trenden de hade innan senaste omgången.

– Det kommer bli tufft för Västerås. Vi är grymt revanschsugna.

Matchen spelas under lördagen klockan 15:00.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

KRÖNIKA: IFK Kalmar – Succén bakom de offensiva stjärnorna

IFK Kalmar går nu in i ett par veckor långt uppehåll. Ett välförtjänt sådant efter att ha levererat fantastiska prestationer under större delen av de inledande 14 matcherna.

Filip Edvardsson

Filip Edvardsson

Kl.20:00, 16 juli, 2017

KRÖNIKA: IFK Kalmar – Succén bakom de offensiva stjärnorna
Foto: IFK Kalmar

Som i många andra sammanhang satte den första matchen prägel på hela säsongen. IFK Kalmar startade sitt tredje raka år i elitettan med att besegra Västerås BK 30 med 5-1. Anfallsfotbollen flödade och Amanda Fredriksson smällde in ett hattrick. En återkommande syn flera gånger under säsongen. Offensiven har blivit väldigt hyllad av framförallt medierna, vilket har gjort att grunden till framgången nästan glömts bort, väggen till defensiv.

När laget gick in till försäsongen var det med ett huvudfokus.

– Vi skulle sätta defensiven och hitta en trygghet, sade assisterande tränare Niclas Hejdenberg.

Med det meriterade mittbackslåset Elsa Karlsson och nyförvärvet från Piteå Elin Bergkvist var man en bra bit på vägen. Ett samarbete som vuxit sig starkare och starkare med tiden. Under de inledande 14 omgångarna har IFK Kalmar släppt in 13 mål. Ackompanjerade av ytterbacks-nyförvärven Emma Öjert och Emma Danielsson är det numera ett av seriens bästa försvar. Något statistiken visar då man vid samma tidpunkt förra året hade släppt in 22 mål. Men ingen försvarslinje är komplett utan sin målvakt. Lovisa Johansson, som är en av de mer rutinerade i laget, trots sina 25 år, har varit stabiliteten själv mellan stolparna.

Den gamla klyschan ”anfall är bästa försvar” är välkänd landet över efter att ha användts frekvent av bland annat sportkommentatorn Arne Hägerfors. I IFK Kalmars fall skulle jag vilja vända på det och plocka fram en ny term. Nämligen ”försvar är bästa anfall”. Jag vet, det låter konstigt, men jag ska förklara. För att ett anfallsspel ska fungera krävs det att spelarna vågar. För att spelarna ska våga krävs det att de litar på varandra. När de offensiva spelarna vet i bakhuvudet att om de tappar bollen, finns där ett försvar som princip stoppar allt. Då vågar man mer som spelare, och det leder i många fall till att spelet sitter. Och när spelet sitter blir det mål, något IFK Kalmar verkligen visat prov på under säsongen.

Sen ska man inte ta ifrån den offensiva lagdelen deras prestationer som varit fantastiska under de flesta matcherna. Efter att ha gjort 36 mål på 13 matcher förtjänar alla på mittfältet samt i anfallslinjen att hyllas, men då hade detta blivit en kortare bok.

Trots detta är det i slutänden enkelt att man fastnar för fronttrion, likt när man pratar om FC Barcelona med Neymar, Suaréz och Messi. Emma Jones, Valerie Obita Carlzon samt Amanda Fredriksson har stått för 28 av de 36 målen som gjorts. Ett imponerande facit av spelare som verkligen kompletterar varandra. Där finns snabbhet, teknik, spelsinne och styrka. Allt som krävs för ett topplag i elitettan, men kanske även på högre nivå?

IFK Kalmar ligger som sagt på andra plats i Elitettan. Om matchen mot Umeå IK varit sista omgången, hade vi haft ännu ett lag i fotbollsallsvenskan från ”Sveriges bästa sommarstad” under nästa år.

Nu återstår 12 omgångar där allt kan hända. Det räcker med ett par skador för att det ska skita sig, eller att man tar matcher förgivet. Men det tror jag inte kommer hända. Alla gånger jag talat med tränaren Jonas Walfridsson har han tryckt på vikten vid att ta en match i taget. Håller de fast vid fokuset kommer de till hösten få fundera på om Gröndals IP är tillräckligt stort. För då väntar allsvenskt spel för IFK Kalmar 2018. Det är jag helt säker på.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

IFK Kalmar vann när toppkonkurrenterna tappade

IFK Kalmar gästade Hovås Billdal i Elitettan. Efter 90 minuter kunde Kalmar räkna in tre säkra poäng på kontot.

Filip Edvardsson

Filip Edvardsson

Kl.20:09, 8 juli, 2017

IFK Kalmar vann när toppkonkurrenterna tappade
Foto: Rickard Johansson

Det var toppen mot botten i damernas Elitettan. IFK Kalmar besökte jumbon Hovås Billdal IF på bortaplan. Det visade sig att det finns en viss klasskillnad mellan lagen. Detta då IFK Kalmar stod som segrare efter 90: minuter med 3-1. Men det tog ett tag innan man fick in första målet.

Efter 25:minuter sprack Hovås Billdals nolla då Erin Gunther smekte upp en frispark i krysset. Ett resultat som stod sig halvleken ut. I andra halvlek var det dags för anfallsstjärnan och före detta Hovås Billdal-spelaren Valerie Obita att kliva in i handlingen. Efter ett volleymål och ett friläge som hon förvaltade på bästa sätt stängde hon matchen. Något tränaren Jonas Walfridsson givetvis var nöjd med.

– Jättekul för Valerie att hon gör två mål, men jag vill samtidigt lyfta hela laget som gör en bra insats.

Han är framförallt nöjd med hur laget tog sig an matchen som på förhand var lite oförutsägbar. Detta med tanke på att IFK Kalmar var väldigt stora favoriter.

– Det är alltid lite tufft att möta lag som är sämre, men jag tycker ändå att vi håller uppe det bra. Vi växer in i matchen och skapar en hel del chanser.

Trots den övertygande segern kunde det blivit ännu fler mål. Bland annat genom en lite märklig situation.

– Ja, vi gjorde ett mål på en hörna som blev avvinkad för offside. Jag vet inte riktigt hur domarna kunde hitta den, säger Jonas Walfridsson.

I slutet av matchen lyckades hemmalaget reducera genom en hörna. Lite surt för Kalmar då det i princip det var de ända läget de hade emot sig.

– De hade några strösituationer över matchen, men aldrig något som kändes riktigt farligt, säger Jonas Walfridsson.

Utöver IFK Kalmars vinst fick de en del resultat med sig i de övriga matcherna. Tabelltrean AIK tappade poäng mot Västerås samtidigt som serieledaren Växjö DFF endast fick ett kryss mot Holmlunds Alingsås. Laget som IFK Kalmar slog med 8-1 på hemmaplan i senaste omgången. Efter 13 omgångar ligger IFK Kalmar sju poäng efter Växjö DFF samt fyra poäng före AIK.

Nu återstår en omgång i Elitettan innan det är dags för ett kortare uppehåll.

Nästa match spelas den 13 Juli hemma på Gröndals IP då den gamla storklubben Umeå IK FF kommer på besök.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Poängtapp mot toppkonkurrenten för IFK Kalmar

IFK Kalmar lyckades bara ta en poäng i bortamatchen mot Assi IF. Trots en tunn trupp är laget ändå nöjda med hur de genomförde matchen.

Filip Edvardsson

Filip Edvardsson

Kl.16:13, 25 juni, 2017

Poängtapp mot toppkonkurrenten för IFK Kalmar
Elsa Karlsson, IFK Kalmar. Foto: Rickard Johansson.

Under söndagen spelade IFK Kalmar bortamatch mot Assi IF i Elitettan, laget som skuggar Kalmar i tabellen. Efter 90 minuters spel på en ganska dålig konstgräsplan slutade matchen 1-1. Ett resultat som var ganska rättvist i slutänden.

– Det var en jämn match. De hade mer bollinnehav medan vi hade lite fler målchanser. Så det kunde ha gått åt vilket håll som helst kändes det som, säger Elsa Karlsson, back i IFK Kalmar.

Om man ser till bortalagets prestation var den klart godkänd. Framförallt i andra halvlek.

– Vi spelar bra i första. Men i andra höjer vi oss. Framförallt defensivt då vi blir kompaktare och stänger deras spel, säger Elsa Karlsson.

Trots en ny anfallsuppsättning, var även offensiven bra. Flera positionsändringar gjordes inför matchen då truppen var ovanligt tunn. Elsa Karlsson ser det som en styrka att laget kan leverera, trots att flera stycken spelade på ovana positioner.

– Det är en styrka hos oss att vi kan anpassa oss till situationen och göra det bra. Det visar att den goda form som vi haft under säsongen håller i sig.

Snabba kontringar var det främsta IFK Kalmar hade i anfallsväg. Utöver detta var det även en del fasta situationer som skapade oreda i Assi-försvaret. Backen Elsa Karlsson hade ett par chanser under matchen. Framförallt det andra läget var väldigt nära att återge Kalmar ledningen.

– Det var en hörna som seglade över alla ner mot mig. Då drog jag den på volley, men tyvärr gick den en halvmeter utanför, säger Elsa Karlsson.

För IFK Kalmar väntar nu en lång resa hem. Tillskillnad från dit-resan blir det det enbart flyg. Först till Arlanda, sedan vidare hem till Kalmar.

 

 

FaktaAssi IF - IFK Kalmar 1-1 (1-1)

0-1 Erin Gunther

1-1 Paulina Hedquist

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

IFK Kalmar flyger norrut för att ta sig an serietrean

IFK Kalmar är på plats i Kalix för att möta Assi IF i damernas Elitettan. Efter en lång resa ska de nu försöka få med sig tre poäng hem.

Filip Edvardsson

Filip Edvardsson

Kl.07:58, 25 juni, 2017

IFK Kalmar flyger norrut för att ta sig an serietrean

IFK Kalmar firade midsommar likt alla andra i fredags, men för spelarna blev det att gå och lägga sig tidigt. Dagen efter var det nämligen dags att åka norrut, närmare bestämt till Kalix.

– Det var en lång resa, men det är skönt att vi äntligen är framme nu, säger Jonas Walfridsson, tränare i IFK Kalmar.

Anledningen är att IFK Kalmar ska spela nästa match i damernas elitettan.Där ställs de mot Assi IF. Efter en bra träningsvecka där Jonas Walfridsson fått de svaren han sökt är de nu redo för toppmatchen som stundar.

– Vi har fått ändra lite positioner. Bland annat har Emma Danielsson klivit ett steg upp i banan från vänsterbacken. Men det har sett bra ut så jag är inte orolig, säger Jonas Walfridsson.

För Kalmars del kommer de behöva klara sig utan den avstängde offensiva stjärnan Amanda Fredriksson. Ett stort tapp för laget.

– Givetvis är Amanda duktig och viktig för oss, men vi har spelare som kommer gå in och göra det bra. Det är jag övertygad om, säger Jonas Walfridsson.

En av dem är unga anfallstalangen Josefine Nilsen. 17-åringen, som vanligtvis spelar ytterforward kommer få ta hand om den centrala anfallsrollen.

Josefine har varit väldigt duktig under säsongen. Hon har gjort en del poäng och visat en fin form under den senaste tiden, så jag vet att hon kommer lösa uppgiften bra,säger Jonas Walfridsson.

Motståndarna Assi IF, ligger på tredje plats i tabellen. En poäng bakom IFK Kalmar som ligger på andra plats. Det kommer med andra ord bli en jämn match, där detaljerna kommer avgöra.

Tålamod är en av de viktigaste delarna i matchen. Vi får inte bli stressade, även om vi skulle komma in i en mindre bra period. Assi och vi gör båda mycket mål så försvaret blir en nyckel. Vi måste helt enkelt vara fokuserade under hela matchen, säger Jonas Walfridsson.

Utöver Amanda Fredriksson, saknar IFK Kalmar även Ida Andersson (avstängd) och Valerie Obita (bröllop).

Matchen spelas under söndagen med start klockan 13.00.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng