LISTA: Bästa resmålen – om magen får bestämma | Nyheter i Kalmar – 24 timmar om dygnet – Helt gratis

LISTA: Bästa resmålen – om magen får bestämma

Att resa utefter var maten är som bäst blir allt vanligare. En ny stor undersökning visar vilken plats du ska åka till om du är ute efter god mat.

Redaktionen 24Sverige.se

Kl.09:47, 1 juli, 2017

LISTA: Bästa resmålen – om magen får bestämma
Foto: Creative Commons

Booking.com har nyligen släppt en global undersökning om matresor. Undersökningen visar att tre av fyra resenärer världen över  som rest minst en gång under 2016 och planerar minst en resa under 2017 – skulle åka till en plats som är känd för god mat och dryck.

Just maten kan vara skillnaden mellan om du uppfattar en resa som minnesvärd eller inte.

Åtta procent menar att de reser för att få äta på en finare restaurang och sju procent för sitt vinintresse. De som är mest benägna att låta sitt matintresse styra på resande fot är millenniegenerationen, där en av tio kombinerar sin kärlek till street food med att resa

– Matresor är en växande trend. Resenärer planerar resor som kretsar kring smakupplevelser och vill grotta ner sig i den lokala kulturen, av vilken mat är en stor del. Folk är inte bara ute efter exklusiva gastronomiska upplevelser på lyxrestaurang, de vill även smaka på lokala rätter och street food, säger Pepijn Rijvers, marknadschef på Booking.com i ett pressmeddelande.

Se hela topp 25-listan i faktarutan.

FaktaTopp 25 hetaste resmålen efter mat och dryck:

 1. Hong Kong, Hong Kong

 2. Sao Paulo, Brasilien

 3. Tokyo, Japan

 4. Aten, Grekland

 5. Kuala Lumpur, Malaysia

 6. Melbourne, Australien

 7. Bangkok, Thailand

 8. Granada, Spanien

 9. Las Vegas, USA

 10. Buenos Aires, Argentina

 11. Singapore, Singapore

 12. Warsawa, Polen

 13. Porto, Portugal

 14. Valencia, Spanien

 15. Florens, Italien

 16. Milano, Italien

 17. Sydney, Australien

 18. Krakow, Polen

 19. Istanbul, Turkiet

 20. Lissabon, Portugal

 21. München, Tyskland

 22. Köpenhamn, Danmark

 23. Sevilla, Spanien

 24. Bryssel, Belgien

 25. Rom, Italien

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

VIMMEL

BILDSPEL: Extra vimmelbilder från helgen

I fredags var 24Kalmars fotograf ute i vimlet – kanske fastnade du eller någon du känner på bilderna?

Redaktionen 24Sverige.se

Kl.14:30, 17 april, 2018

BILDSPEL: Extra vimmelbilder från helgen
Foto: Björn Björnetoft

På fredagskvällen var 24Kalmars vimmelfotograf Björn Björnetoft och kollade in läget på LegendsHarrys, O’Learys och Krögers.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Vimmel

BILDEXTRA: Kolla in helgens vimmelbilder!

I helgen var 24Kalmars fotograf ute i vimlet – kanske fastnade du eller någon du känner på bilderna?

Redaktionen 24Sverige.se

Kl.09:13, 16 april, 2018

BILDEXTRA: Kolla in helgens vimmelbilder!
Foto: Fredrik Mårtensson

24Kalmars vimmelfotograf Fredrik Mårtensson kollade in läget på LegendsHarrys, O’Learys och Krögers.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

TV+TEXT: Upplev Kalmar i miniatyr från tåget

Kalmar Modelljärnvägsklubb har jobbat med sin bana i snart 40 år och här och var längst med spåret står några mycket bekanta Kalmarbyggnader.

Hanna Thulin

Kl.20:27, 15 april, 2018

Kalmar Modelljärnvägsklubb är en av de äldsta modelljärnvägsklubbarna i Sverige med sina 40 år på nacken, i höst planerar man att fira födelsedagen med dunder och brak. I en källarlokal i södra Kalmar samlas de cirka 30 medlemmarna för att både köra tåg och bygga järnvägen.

Ordförande i klubben, Daniel Jonsson, har varit medlem sedan han var 11 år gammal. Hans specialitet är att bygga husen som står längst med modelljärnvägen.

– Jag har nog ställt dit flest hus på anläggningen, berättar han.

När de väljer ut vilka hus som ska få äran att finnas med på banan så finns det vissa kriterier. Huset måste först och främst passa in. Det ska också gärna finnas något lockande med det, som att medlem eller en nära släkting har bott i det.

– Vi väljer gärna hus som många i Kalmar känner igen. När man har valt hus gäller det om att hitta något att utgå ifrån. I bästa fall har vi ritningar från kommunens arkiv men annars får fotografera och skissa av huset. Vi använder oss också av Länsmuseets fotodatabas för att få äldre bilder på husen. Då år man en uppfattning om några detaljer är för nya eller för gamla för att vara med.

Sagabiografen. Foto: Hanna Thulin

Sagabiografen. Foto: Hanna Thulin

När huset väl är utvalt gör man en modell av det för att se så att det passar in. Funkar det så skärs det ut i en lasermaskin innan det sätts ihop.

– Man vill skapa något som ser verkligt ut. Det ska vara lite skitigt och medtaget. Ibland stöter man på problem när det ska sättas ihop och då går man till ett annat projekt som är roligare, vissa projekt kan bli liggandes i flera år, säger Daniel.

Finns det planer på att bygga till exempel domkyrkan?
– Det är alltid tre byggnader som folk frågar om – domkyrkan, slottet och vattentornet men det blir ett storleksproblem då de är för stora i jämförelse med de andra husen.

Rådhuset syns i bakgrunden med en station inspirerad av Hultsfred i förgrunden. Foto: Hanna Thulin

Rådhuset syns i bakgrunden med en station inspirerad av Hultsfred i förgrunden. Foto: Hanna Thulin

Daniel berättar att charmen med just modelljärnvägar är att det kombinerar så många olika färdigheter och intressen.

– Det är fantastiskt kul i alla dess former. Många bygger modellflygplan men här får man agera snickare när man sätter ihop allt, historiker när man forskar om byggnaderna, finmekaniker och datatekniker när det kommer till tågen. Det är avkoppling när man behöver det men samtidigt problemlösning och funderingar om nästa projekt.

Kent Rosengren har också varit med i klubben sedan han var ung då han och hans järnväg i källaren blev utslängda när hans syster behövde ett större rum. Till skillnad från Daniel så brinner Kent lite extra för naturen runt banan.

– Alla gillar olika men jag tycker landskap och miljö är roligast. När jag bygger någonting så vet jag exakt vad jag vill uppnå, säger han och pekar på ett område av banan som hittills är relativ kalt:

– Här föreställer jag mig en varm sommardag med talldoft i luften och slöa, surrande flugor. Ibland är min fantasi lite för stark.

Tittar man noga upptäcker man många små detaljer, som den här älgen, runt om banan. Foto: Hanna Thulin

Tittar man noga upptäcker man många små detaljer, som den här älgen, runt om banan. Foto: Hanna Thulin

Klubben har sina egna juntor där de samlas för att bygga träd och buskar av tråd, strössel och hårsprej. Kalmarklubben har också investerat i två stycken lasermaskiner för att kunna sälja byggsatser vilket fungerar som klubbens inkomst.

– De är väldigt omtyckta och detaljerade. På så sätt får vi in till hyra, försäkring och material. Det är precis så att det går runt.

Ju mer man tittar på modelljärnvägen desto fler detaljer upptäcker man. Kent pekar ut ett hus där lampan lyser på andra våningen.

– Där bodde Lars Malkar, en gammal trotjänare som inte lever längre, i det vänstra fönstret hade vi många klubbmöten på 80- och 90-talet. Hans gamla hund, Pricken, sitter utanför ett sommarhus här på banan.

På övervåningen hade klubben många klubbmöten hos Lars Malkar på 80- och 90-talet. Foto: Hanna Thulin

På övervåningen hade klubben många klubbmöten hos Lars Malkar på 80- och 90-talet. Foto: Hanna Thulin

Kommer ni någonsin att bli färdiga med banan?
– Jobb har vi så att det räcker och blir över och då planerar vi ändå på att bygga ut. Det händer att folk skriver att deras järnvägar är färdiga men då brukar jag kommentera att har man en färdig modelljärnväg så har man bristande fantasi. Tycker man att man är färdig så är det bara att vända sig om, titta där man började och se vad man vill bygga om eller göra mer detaljerat, säger Daniel.

För de som är intresserade av att se banan i verkligheten eller kanske till och med bli medlem så är det fritt fram att besöka klubben i deras källare.

– Besökare är alltid välkomna här när vi har vår verksamhet, hälsar Daniel.

Kolla in fler bilder i galleriet nedan, känner du igen alla byggnader? Och glöm inte titta på videon i spelaren ovan som filmades på anläggningen för något år sedan.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

FAMILJEFYS MED EMELIE

TV: Så tränar du hela kroppen utomhus

Emelie Elmes visar 15 övningar som du kan göra helt utan redskap.

Redaktionen 24Sverige.se

Kl.09:51, 14 april, 2018

Äntligen är den här, solen. Helt plötsligt ser vi grannarna ute i trädgårdarna, löparna i spåren och soldyrkarna i lä bakom husknutarna. Nu upplever många att det är svårt att få till träningen. Den prioriteras bort i allt annat som måste göras.

Personligen så kombinerar jag gymträningen med utomhusträning under vår och sommar. Det finns så otroligt mycket du kan göra med den egna kroppen som redskap.

LÄS MER: TV: Så testar du dina inre magmuskler

LÄS MER: Alla artiklar av ”Familjefys med Emelie”

Varva trädgårdsarbetet med korta träningspass eller passa på att köra några övningar när du ändå ska ligga och gassa i solen. Självklart ska du ligga och pressa om det är vad du vill och behöver.

Det jag försöker säga är att om du vill hålla igång träningen under vår och sommar, då har du alla möjligheter i världen.

Träning är en färskvara och om du tar uppehåll nu så får du börja om i augusti igen. Du kanske inte behöver köra lika ofta och lika länge under de varma månaderna?

Släpp pressen på att utvecklas och träna för att underhålla det du byggt upp och kämpat för istället. Tränar du tio minuter i solen idag så är det tio minuter mer än alla dem som inte tränar alls.

I filmen ser du 15 övningar som är ständigt återkommande på mina utomhuspass. Hoppas du hittar din morot att hålla igång träningen året runt!

Emelie Elmes

Här hittar du Emelies Instagramkonto ”Familjefys”

Malkas milon 2

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Ölandsprofilens nya satsning: ”Äntligen dags”

En oförmåga att kunna äta grönsaker har nu resulterat i My Martens nya hälsoprojekt.

Hanna Thulin

Kl.20:02, 13 april, 2018

2 bilder
 • My Martens doppar tårna på hälsokostmarknaden. Foto: Lisa Höök
  My Martens doppar tårna på hälsokostmarknaden. Foto: Lisa Höök
 • Det är den öländska fotografen Linda Brolin som tagit produktbilderna. Foto: Linda Brolin
  Det är den öländska fotografen Linda Brolin som tagit produktbilderna. Foto: Linda Brolin

My Martens från Öland har aldrig kunnat äta grönsaker och vad det beror på vet hon hon knappt själv.

– Rent krass så tror jag att det är kombinationen av både konsistens och smak. På äldre dar’ har jag försökt att trycka ner dem i en mixer men i ärlighetens namn har det inte gått så bra. Jag lever inte riktigt som jag lär, säger My som är personlig tränare och coach.

Tidigare jobbade hon som florist och är bekant för många ölänningar genom butiken My’s blommor utanför Färjestaden. För resten av svenska folket gjorde hon sig ett namn i tv-programmet Ensam mamma söker för några år sedan. Nu kan hon lägga till hälsokostskapare till resumén. Under fredagen lanseras hennes hälskotillskott Grönsaksboost, ett piller som är fullproppat med vitaminer.

– Det är ett projekt som varit i görningen under en längre tid men jag var tvungen att bromsa det när blomsterbutiken gick i konkurs. Jag var tvungen att komma ur utmattningen innan jag kunde ta tag i det men nu är det äntligen dags.

Då hon själv alltid haft svårt med grönsakerna och till och med testat på både hypnos och terapi för att kunna äta dem så var det här nästa steg att ta för att få i sig de näringsämnena som hon missar.

– Immunförsvaret behöver grönsakerna och det är vetenskapligt bevisat att de som äter mer grönt har mindre risk att drabbas av cancer. Det ska inte ersätta vanlig kost men det är ett bra komplement. Det är jätteviktigt att lära sig mer om vad man äter.

Grönsaksboost är Mys första steg ut på hälsokostmarknaden men det är inte nödvändigtvis hennes enda.

– Jag är en entreprenör och älskar att kombinera nytta med nöje. Jag måste kunna stå för produkterna men kan säga att vi har lite grejer på gång. Jag kan inte avslöja något än men det finns en liten plan framåt.

My, som i huvudsak försörjer sig genom sin blogg och genom den är en av Sveriges största influencers, bor numera i Stockholm men pendlar fortfarande hem till ön med jämna mellanrum då hennes son går i skolan där tillsammans med sina syskon.

– Många tror att jag har flytt ön men så är det inte. Jag vill blanda in Öland så mycket som jag kan i det jag gör. Jag vill skapa event på Öland för att bidra till att förlänga säsongen under våren och hösten. I början av juni kommer jag och Sabina Dufberg bland annat att ha en fitness- och spaweekend på Hotel Skansen dit alla är välkomna oavsett om man är vältränad eller inte.

My säger även att hon har planer för ett event under skördefesten men ännu är inget spikat. Oavsett om det blir av eller inte så ser det ut som att hon kommer att ha fullt upp året ut.

– Jag återhämtar mig fortfarande från min utmattningsdepression och tar ett steg i taget. Sakta men säkert börjar jag ta mig tillbaka vilket känns fantastiskt kul, avslutar My.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng