LISTA: Fem biofilmer att se fram emot i sommar

Sommarens bioutbud bjuder på allt från talande apor till explosiva biljakter.

Viktor Jerner

Viktor Jerner

Kl.10:04, 9 juli, 2017

LISTA: Fem biofilmer att se fram emot i sommar
Foto: Pressbild/Sony Pictures

Trots att sommaren är den årstid då vädret är som bäst och aktiviteter utomhus är som mest lockande så är det också den säsong då biobesöken är som allra högst. Därför landar också de mest påkostade och publikfriande ofta under sommaren.

24Sverige har nedan listat fem av de mest lovande och emotsedda filmerna ur sommarens utbud.

ska%cc%88rmavbild-2017-07-06-kl-11-00-56
Karin Konoval och Amiah Miller i ”Apornas planet: Striden”. Foto: Pressbild/20th Century Fox Sverige.

”Apornas planet: Striden” – Premiär 12:e juli

Regissören Matt Reeves ger oss den tredje och sista delen i den emotionellt drabbande berättelsen om Caesar (Andy Serkis) och hans tappra gäng talande apor. De fortsätter sin kamp för att överleva människornas våld i en oförlåtande post-apokalyptisk framtid och får här ett nytt hot, ”The Colonel” (Woody Harrelson), att tampas med. Både den första och särskilt andra filmen i nystarten av serien har imponerat rejält och om man ska lita på förhandssnacket så blir det här den vassaste av allihop. (Trailer)

ska%cc%88rmavbild-2017-07-06-kl-12-35-17
Fionn Whitehead i ”Dunkirk”. Foto: Pressbild/Warner Bros Pictures.

”Dunkirk” – Premiär 17:e juli

Jag har personligen lite blandade känslor kring filmskaparen Christopher Nolan, men att hans filmatiseringen av Operation Dynamo – evakueringen av allierade trupper vid Dunkirk under andra världskriget – blir en av sommarens största biohändelser finns det ingen tvekan om. Rollistan blandar unga och nya namn med giganter som Tom Hardy, Kenneth Branagh och Cillian Murphy. Nolan har själv beskrivit filmen som mer av en ”spänningsfilm” snarare än en regelrätt krigsfilm, vilket känns lovande. (Trailer)

ska%cc%88rmavbild-2017-07-06-kl-12-37-55
Lily James och Ansel Elgort i ”Baby Driver”. Foto: Pressbild/Sony Pictures. 

”Baby Driver” – Premiär 26:e juli

Efter att ha lämnat ”Ant-Man” efter bråk med Marvel har nu Edgar Wright (”Scott Pilgrim vs. the World”, ”Hot Fuzz”) laddat om med ett hjärteprojekt. Kärleken för filmer som ”The Driver” (Walter Hill, 1978) har lett honom till actionladdade ”Baby Driver” där Ansel Elgort spelar en getaway-förare som på grund av en hörselskada konstant lyssnar på musik, musik som präglar hur han kör. Efter premiären i USA har filmen hyllats till skyarna och många menar att det är Wrights bästa film hittills, vilket säger en hel del. (Trailer)

ska%cc%88rmavbild-2017-07-06-kl-12-38-59
Charlize Theron i ”Atomic Blonde”. Foto: Pressbild/Noble Entertainment.

”Atomic Blonde” – Premiär 28:e juli

När ena halvan av regissörsduon bakom ”John Wick” tar sig an en spionstory som utspelar sig i Berlin precis innan murens fall, då är första parkett på premiärdagen ett måste. Addera sedan skådespelare som Charlize Theron, James McAvoy, John Goodman och Sofia Boutella i mixen och biljetten är såld. Det bjuds på paranoia á la kalla kriget, ljuvlig pop från 80-talet, neon, Berlin-betong och fighter som fortsätter på ”John Wick”-spåret. Theron fortsätter sin resa som actionhjältinna efter ”Mad Max: Fury Road”, självklart vill man hänga med. (Trailer)

logan-lucky-2
Channing Tatum, Riley Keough och Adam Driver i ”Logan Lucky”. Foto: Pressbild/Scanbox. 

”Logan Lucky” – Premiär 25:e augusti

Steven Soderbergh, regissören bakom bland annat ”Ocean’s Eleven” och dess uppföljare, gör en ny film om ett gäng rånare, men den här gången är de inte lika intelligenta, skickliga eller fina i kanten som Danny Oceans team. Istället är det de arbetslösa syskonen Clyde (Adam Driver), Mellie (Riley Keough) och Jimmy Logan (Channing Tatum) som kläcker en plan kring kring ett välbesökt NASCAR-race. För lite extra hjälp söker de sig till den kriminella galningen Joe Bang (Daniel Craig) och saker och ting går givetvis inte riktigt som planerat. Soderbergh är briljant, och här verkar han vara på riktigt lekfullt humör. (Trailer)

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Efter sommarens succé – stjärntrion gör ny turné

Kommer tillbaka till Öland nästa sommar.

Karl-Oskar Karlsson

Karl-Oskar Karlsson

Kl.08:07, 23 november, 2017

Efter sommarens succé – stjärntrion gör ny turné
GES gör en ny turnésommar. Foto: Pressbild

Sommarens sex spelningar i Borgholms slottsruin var en efterlängtad comeback för GES. Nu har Anders Glenmark, Thomas ”Orup” Eriksson och Niklas Strömstedt fått blodad tand och ger sig ut på en ny sommarturné med 18 stopp nästa sommar.

– Vi hade så himla kul i somras på Öland och det var över så fort. Efter den sista spelningen tyckte vi allihop att det hade varit så roligt. De veckorna vi höll på med det där var så lustfyllda att vi tänkte vad sjutton, det är ju en sommar nästa sommar också, säger Strömstedt, till TT.

LÄS MER: Biljettrusning efter GES – släpper extra konserter

Turnén startar i Rättvik den 11 juli och avslutas i Stockholm den 25 augusti. Den 19 juli återvänder trion till Borgholms slottsruin.

FaktaGES turnéplan:
11/7 Rättvik, 14/7 Vadstena, 19/7 Borgholm, 20/7 Falkenberg, 21/7 Lysekil, 16/7 Malmö, 27/7 Båstad, 31/7 Burgsvik, 2/8 Karlstad, 3/8 Göteborg, 4/8 Kristianstad, 10/8 Järvsö, 11/8 Kramfors, 16/8 Skövde, 17/8 Eskilstuna, 18/8 Örebro, 24/8 Uppsala, 25/8 Stockholm.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

BILDEXTRA: Folkkär trio levererade årets första julshow

Se bilderna från Sverigepremiären av Vår jul med Kalle Moraeus, Wiktoria och Loa Falkman.

Samuel Slättman

Samuel Slättman

Kl.20:30, 22 november, 2017

BILDEXTRA: Folkkär trio levererade årets första julshow
Foto: Samuel Slättman.

På onsdagskvällen gästade den folkkära trion Kalle Moraeus, Wiktoria och Loa Falkman Kalmarsalen. Julshowen Vår jul hade Sverigepremiär och 24Kalmar var på plats när några av årets första jultoner sjöngs.

Se bilderna från showen i galleriet.

LÄS MER: TV: Stjärntrio laddar för Sverigepremiär – i Kalmar

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Efter biljettstormen – succébandet fixar extrakonsert

"Biljetterna tog slut direkt."

Karl-Oskar Karlsson

Karl-Oskar Karlsson

Kl.12:27, 22 november, 2017

Efter biljettstormen – succébandet fixar extrakonsert
Foto: Anton Lernstål/Pressbild

I tisdags skrev 24Kalmar om Avantgardets turnéavslutning som äger rum i KalmarSöderport den 15 december.

Trycket efter biljetter blev extremt och sålde slut blixtsnabbt. Så pass att bandet ordnar en extrakonsert dagen efter, den 16 december.

LÄS MER: Då spelar Avantgardet på hemmaplan

”Ni är så fina! Biljetterna tog slut direkt och vi är helt sjukt ödmjuka och tacksamma längs hela glasriket över att få spela en extra kväll tillsammans med er. Ett tips är nog att köpa så fort det går även till den 16/12. Älskar er!”, skriver Avantgardet i evenemanget på Facebook.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Drömmen om en podd blir verklighet: ”Så himla kul”

De nyfunna vännerna vill sprida glädje, kunskap och inspiration.

Hanna Thulin

Hanna Thulin

Kl.18:33, 21 november, 2017

Drömmen om en podd blir verklighet: ”Så himla kul”
Emelie Ruukel och Ida Glasberg har startat en ny podd. Foto: Privat

Ida Glasberg och Emelie Ruukel träffades för första gången för ett och ett halvt år sedan på Ung Cancer-festivalen i Malmö.

– Emelie kom fram till mig när vi stod och skulle gå in för sista avslutningen, alla skulle säga hej då till varandra och vi skulle ta kort alla tillsammans. Hon kom fram, sa hej och sen pratade vi på som om vi hade känt varandra hela livet. Det var inte tyst en sekund och jag visste att jag hade snubblat in i vad som kom att bli en fantastisk vänskap, berättar Ida som är från Kalmar.

När Emelie frågade om Ida kunde tänka sig att vara med i en video på hennes kommande Youtubekanal frågade Ida om de inte skulle starta en podd istället och beslutet togs med en gång.

– Vi började spåna på namn, teman, vad vi ville ha ut av podden och vad den skulle handla om. Det blev många sms fram och tilllbaka. Någonstans tänkte vi väl att vi hade en dröm att uppnå tillsammans. Vi hoppades att detta inte skulle bli en ouppfylld dröm, ett vardagligt snack, något som vi bara skulle prata om men aldrig genomföra.

Deras önskan gick i lås och exakt ett år senare spelade de in det första avsnittet av ”Vår Verklighet” på samma plats i Malmö som de först träffade varandra.

– Vår tanke är att podden ska bidra med lite glädje, lite kunskap och lite inspiration. Vår önskan är att inom en snar framtid bjuda in gäster till vissa avsnitt för att kunna sprida deras verklighet eller någon annans verklighet till andra. Podden kommer att handla om främst vår, men också andras verklighet, med allt vad det innebär. Vi ser så mycket fram emot framtiden att det är galet.

Hur känns det att vem som helst kan lyssna på era diskussioner?
– Jag har nog inte riktigt greppat det än. Att göra en podd har länge varit en dröm för mig. Det känns galet och tänka på att människor vill lyssna på vad just jag har att säga. Men så himla kul, säger Ida.

Här kan man lyssna på tjejernas första avsnitt.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Då spelar Avantgardet på hemmaplan

Succébandet avslutar året i Kalmar.

Karl-Oskar Karlsson

Karl-Oskar Karlsson

Kl.11:53, 21 november, 2017

Då spelar Avantgardet på hemmaplan
Rasmus Arvidsson och Patrik Åberg. Foto: Pressbild

Precis som i fjol avslutar det hyllade succébandet Avantgardet från Nybro året på Söderport i Kalmar.

Bandet har slagit igenom med dunder och brak i musik-Sverige och det kritikerrosade debutalbumet För månda dyra skor och döda ögon följdes upp av succéplattan På östkusten intet nytt.

Den 15 december sker spelningen på hemmaplan.

”Efter närmare 50 spelningar avslutar Avantgardet sitt succébetonade 2017 på hemmaplan. Precis som i fjol kommer bandet till Söderport i Kalmar för att sätta punkt för året som inneburit ännu en hyllad skiva och upphöjd turné.”, skriver man i evenemanget Avantgardet på Söderport på Facebook.

Under året har bandet spelat på flertalet festivaler och var bland annat en del av den sista Emmabodafestivalen.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng