LISTA: Fem biofilmer att se fram emot i sommar

Sommarens bioutbud bjuder på allt från talande apor till explosiva biljakter.

Viktor Jerner

Kl.10:04, 9 juli, 2017

LISTA: Fem biofilmer att se fram emot i sommar
Foto: Pressbild/Sony Pictures

Trots att sommaren är den årstid då vädret är som bäst och aktiviteter utomhus är som mest lockande så är det också den säsong då biobesöken är som allra högst. Därför landar också de mest påkostade och publikfriande ofta under sommaren.

24Sverige har nedan listat fem av de mest lovande och emotsedda filmerna ur sommarens utbud.

ska%cc%88rmavbild-2017-07-06-kl-11-00-56
Karin Konoval och Amiah Miller i ”Apornas planet: Striden”. Foto: Pressbild/20th Century Fox Sverige.

”Apornas planet: Striden” – Premiär 12:e juli

Regissören Matt Reeves ger oss den tredje och sista delen i den emotionellt drabbande berättelsen om Caesar (Andy Serkis) och hans tappra gäng talande apor. De fortsätter sin kamp för att överleva människornas våld i en oförlåtande post-apokalyptisk framtid och får här ett nytt hot, ”The Colonel” (Woody Harrelson), att tampas med. Både den första och särskilt andra filmen i nystarten av serien har imponerat rejält och om man ska lita på förhandssnacket så blir det här den vassaste av allihop. (Trailer)

ska%cc%88rmavbild-2017-07-06-kl-12-35-17
Fionn Whitehead i ”Dunkirk”. Foto: Pressbild/Warner Bros Pictures.

”Dunkirk” – Premiär 17:e juli

Jag har personligen lite blandade känslor kring filmskaparen Christopher Nolan, men att hans filmatiseringen av Operation Dynamo – evakueringen av allierade trupper vid Dunkirk under andra världskriget – blir en av sommarens största biohändelser finns det ingen tvekan om. Rollistan blandar unga och nya namn med giganter som Tom Hardy, Kenneth Branagh och Cillian Murphy. Nolan har själv beskrivit filmen som mer av en ”spänningsfilm” snarare än en regelrätt krigsfilm, vilket känns lovande. (Trailer)

ska%cc%88rmavbild-2017-07-06-kl-12-37-55
Lily James och Ansel Elgort i ”Baby Driver”. Foto: Pressbild/Sony Pictures. 

”Baby Driver” – Premiär 26:e juli

Efter att ha lämnat ”Ant-Man” efter bråk med Marvel har nu Edgar Wright (”Scott Pilgrim vs. the World”, ”Hot Fuzz”) laddat om med ett hjärteprojekt. Kärleken för filmer som ”The Driver” (Walter Hill, 1978) har lett honom till actionladdade ”Baby Driver” där Ansel Elgort spelar en getaway-förare som på grund av en hörselskada konstant lyssnar på musik, musik som präglar hur han kör. Efter premiären i USA har filmen hyllats till skyarna och många menar att det är Wrights bästa film hittills, vilket säger en hel del. (Trailer)

ska%cc%88rmavbild-2017-07-06-kl-12-38-59
Charlize Theron i ”Atomic Blonde”. Foto: Pressbild/Noble Entertainment.

”Atomic Blonde” – Premiär 28:e juli

När ena halvan av regissörsduon bakom ”John Wick” tar sig an en spionstory som utspelar sig i Berlin precis innan murens fall, då är första parkett på premiärdagen ett måste. Addera sedan skådespelare som Charlize Theron, James McAvoy, John Goodman och Sofia Boutella i mixen och biljetten är såld. Det bjuds på paranoia á la kalla kriget, ljuvlig pop från 80-talet, neon, Berlin-betong och fighter som fortsätter på ”John Wick”-spåret. Theron fortsätter sin resa som actionhjältinna efter ”Mad Max: Fury Road”, självklart vill man hänga med. (Trailer)

logan-lucky-2
Channing Tatum, Riley Keough och Adam Driver i ”Logan Lucky”. Foto: Pressbild/Scanbox. 

”Logan Lucky” – Premiär 25:e augusti

Steven Soderbergh, regissören bakom bland annat ”Ocean’s Eleven” och dess uppföljare, gör en ny film om ett gäng rånare, men den här gången är de inte lika intelligenta, skickliga eller fina i kanten som Danny Oceans team. Istället är det de arbetslösa syskonen Clyde (Adam Driver), Mellie (Riley Keough) och Jimmy Logan (Channing Tatum) som kläcker en plan kring kring ett välbesökt NASCAR-race. För lite extra hjälp söker de sig till den kriminella galningen Joe Bang (Daniel Craig) och saker och ting går givetvis inte riktigt som planerat. Soderbergh är briljant, och här verkar han vara på riktigt lekfullt humör. (Trailer)

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Skälby blir spelplats för populär sommarteater: ”En perfekt match”

I sommar kommer det att lösas mysterier på Skälby Gård när LasseMajas Detektivbyrå flyttar in.

Hanna Thulin

Kl.13:33, 23 februari, 2018

Skälby blir spelplats för populär sommarteater: ”En perfekt match”
Tina Burvall, Olle Cardell, Iris Holmström Ståhl och Magnus Kviske bjuder Kalmarborna på teater i sommar. Foto: Hanna Thulin

Sedan tidigare är det klart att den, då, traditionella sommarteatern med Astrid Lindgren-tema vid Slottet både har bytt tema och spelplats. I år kommer den istället att spelas på Skälby gård och man har valt att sätta upp LasseMajas Detektivbyrå.

– Att vara på Skälby känns väldigt bra då det redan är en naturlig plats för barnfamiljer att vara på. Det finns även fler möjligheter här vad det gäller scen och annat. Vid slottet får man inte gräva i marken med risk för att stöta på ett skelett, säger Magnus Kviske som producerar teatern och även kommer att stå med på scen.

LÄS MER: Populär sommarteater byter spelplats – lämnar Kalmar slott

Från Skälbys sida ser man det som en perfekt match.

– Det är något sånt här som vi har väntat på. Vi har velat utnyttja den area vi har till mer kultur i form av musik och teater då det är det som vi har saknat. Jag hoppas att det blir en långvarig lösning, säger Tina Burvall, gårdsföreståndare på Skälby.

Under en fin sommardag kan Skälby ha uppåt 1 000 besökare.

– Jag tror att det kan bli en hel del som köper drop in-biljetter när de är på besök här och ser att det är en teater på kvällen. Vi kommer också att ha caféet öppet under kvällarna och vi bjuder in besökarna att ta med sig sina picknickfiltar, säger Tina Burvall.

Föreställningen bygger på de tre böckerna Mumiemysteriet, Cafémysteriet och Cirkusmysteriet. I huvudrollerna som Lasse och Maja kommer man få se de bekanta ansiktena Olle Cardell och Iris Holmström Ståhl som spelade i Emil i Lönneberga förra året. De kommer att spela tre föreställningar i veckan under sex veckors tid.

– Det var ett tufft beslut då vi förra året hade fyra stycken fantastiska skådespelare som delade på rollerna men inför i år så valde vi att enbart köra på två. Det blir spretigare om man byter skådespelare under de olika föreställningarna så det här blir en säkerhet för ensemblen, säger Magnus Kviske.

Skådespelarna själva är väl bekanta med LassaMaja-böckerna och ser fram emot att spendera sommarlovet på Skälby Gård.

– Det kommer bli jättekul, jag har sett alla filmerna, julkalendern och läst några av böckerna. Jag gillar när det är mysterier, säger Iris.

Är du bra på att lösa mysterier?
– Jag är bra på att lista ut vem som har ätit den sista kakan hemma. För det är alltid antingen jag eller pappa, säger Iris.

Har ni hunnit läsa manuset än?
– Jag har läst hela manuset och det är jättebra, säger Olle.

Vilka vi får se i de övriga rollerna är ännu inte klart.

– Vi söker fortfarande skådespelare och kommer att hålla auditions framåt våren. Det är många som redan har sökt och det är intresse från hela Sverige, säger Magnus Kviske.

LasseMajas Detektivbyrå har premiär på Skälby Gård i slutet av juni.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

KLART: De spelar på Kalmar Stadsfest i sommar

Rutinerad rock och modern pop kommer att ljuda från högtalarna i augusti.

Hanna Thulin

Kl.12:25, 23 februari, 2018

KLART: De spelar på Kalmar Stadsfest i sommar
Foto: Arkiv

Redan med de första två artistsläppen till Kalmar Stadsfest så bjuds det på både rutin och modern stjärnglans.

Det är Östra Småland som skriver att rockbandet Hammerfall och artisten Rhys är klara för stadsfesten.

Fredagen den 10 augusti spelar Hammerfall som kanske är mest kända för låten Hearts on Fire. Dagen efter, den 11 augusti, är det dags för Rhys som har släppt låtar som Last Dance och Too good to be true.

 


Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Klinton ger konsert i Gröna salen

"Vi är mycket glada för att ha lyckats engagera denna extraordinära talang".

Samuel Slättman

Kl.12:06, 22 februari, 2018

Klinton ger konsert i Gröna salen
Dinara Klinton. Foto: Pressbild/Emil Matveev.

Den 7 mars kommer den unga, ukrainska pianisten Dinara Klinton till Gröna salen Kalmar Slott. 

– Vi är mycket glada för att ha lyckats engagera denna extraordinära talang och ser fram emot att få bjuda vår publik i Kalmar på en minnesvärd pianokväll med ett varierat och intressant program, säger Sten Franzén, ordförande i Kammarmusikföreningen som arrangerar konserten.

Klinton är utbildad vid Royal College of Music i London och var den första mottagaren av det prestigefyllda Benjamin Britten Fellowship. Hon har vunnit flera internationella priser och framträder över hela världen.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

BILDEXTRA: Mäktig scenshow på is intog Kalmarsalen

Den ryska cirkusen tog Kalmar med storm på onsdagskvällen.

Karl-Oskar Karlsson

Kl.19:02, 21 februari, 2018

BILDEXTRA: Mäktig scenshow på is intog Kalmarsalen
Foto: Karl-Oskar Karlsson.

För första gången någonsin gästar The Russian circus on ice Sverige – och på onsdagen gjorde den bejublade turnén ett stopp i Kalmar.

Många hade tagit sig till Kalmarsalen för att bevittna den mäktiga familjeshowen som är en blandning av cirkus, isdans, teater och musikal i en häftig färgsättning.

På scenen var en speciell plastis utlagd – och med hjälp av olika redskap – bjöd skådespelarna på akrobatiska konster i massor.

Se vårt stora bildspel från Alice i Underlandet här nedan.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Stjärnrapparen klar för Öland Roots

Den öländska festivalen har presenterat en ny stor bokning inför 15-årsjubileet.

Karl-Oskar Karlsson

Kl.14:03, 21 februari, 2018

Stjärnrapparen klar för Öland Roots
Timbuktu kommer till Öland i sommar. Foto: Arkiv/Wikimedia Commons.

Helt Off är ett skånskt reggaeband som genom åren ofta gjort gemensamma spelningar tillsammans med den kända rapparen Timbuktu.

För åtta år sedan gjorde de en spelning tillsammans på Öland Roots – och till sommarens festival är det dags igen.

– Att få till Helt Off featuring Timbuktu har varit en dröm i fler år. Det var åtta år sedan de senast var på festivalen tillsammans och vad passar väl bättre än att få till det till sommarens jubileum då vi firar 15 år som festival, säger Alexander Sjöbäck Kraft från den ideella kulturföreningen Öland Roots, i ett pressmeddelande.

Festivalen äger rum den 12-14 juli på dansbanan i Sandbergen.

Sedan tidigare är artister som Svenska Akademien, Partiet, Tanya Stephens, Steel Pulse och Maxida Märak klara för festivalen.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng