LISTA: Fem biofilmer att se fram emot i sommar

Sommarens bioutbud bjuder på allt från talande apor till explosiva biljakter.

Viktor Jerner

Viktor Jerner

Kl.10:04, 9 juli, 2017

LISTA: Fem biofilmer att se fram emot i sommar
Foto: Pressbild/Sony Pictures

Trots att sommaren är den årstid då vädret är som bäst och aktiviteter utomhus är som mest lockande så är det också den säsong då biobesöken är som allra högst. Därför landar också de mest påkostade och publikfriande ofta under sommaren.

24Sverige har nedan listat fem av de mest lovande och emotsedda filmerna ur sommarens utbud.

ska%cc%88rmavbild-2017-07-06-kl-11-00-56
Karin Konoval och Amiah Miller i ”Apornas planet: Striden”. Foto: Pressbild/20th Century Fox Sverige.

”Apornas planet: Striden” – Premiär 12:e juli

Regissören Matt Reeves ger oss den tredje och sista delen i den emotionellt drabbande berättelsen om Caesar (Andy Serkis) och hans tappra gäng talande apor. De fortsätter sin kamp för att överleva människornas våld i en oförlåtande post-apokalyptisk framtid och får här ett nytt hot, ”The Colonel” (Woody Harrelson), att tampas med. Både den första och särskilt andra filmen i nystarten av serien har imponerat rejält och om man ska lita på förhandssnacket så blir det här den vassaste av allihop. (Trailer)

ska%cc%88rmavbild-2017-07-06-kl-12-35-17
Fionn Whitehead i ”Dunkirk”. Foto: Pressbild/Warner Bros Pictures.

”Dunkirk” – Premiär 17:e juli

Jag har personligen lite blandade känslor kring filmskaparen Christopher Nolan, men att hans filmatiseringen av Operation Dynamo – evakueringen av allierade trupper vid Dunkirk under andra världskriget – blir en av sommarens största biohändelser finns det ingen tvekan om. Rollistan blandar unga och nya namn med giganter som Tom Hardy, Kenneth Branagh och Cillian Murphy. Nolan har själv beskrivit filmen som mer av en ”spänningsfilm” snarare än en regelrätt krigsfilm, vilket känns lovande. (Trailer)

ska%cc%88rmavbild-2017-07-06-kl-12-37-55
Lily James och Ansel Elgort i ”Baby Driver”. Foto: Pressbild/Sony Pictures. 

”Baby Driver” – Premiär 26:e juli

Efter att ha lämnat ”Ant-Man” efter bråk med Marvel har nu Edgar Wright (”Scott Pilgrim vs. the World”, ”Hot Fuzz”) laddat om med ett hjärteprojekt. Kärleken för filmer som ”The Driver” (Walter Hill, 1978) har lett honom till actionladdade ”Baby Driver” där Ansel Elgort spelar en getaway-förare som på grund av en hörselskada konstant lyssnar på musik, musik som präglar hur han kör. Efter premiären i USA har filmen hyllats till skyarna och många menar att det är Wrights bästa film hittills, vilket säger en hel del. (Trailer)

ska%cc%88rmavbild-2017-07-06-kl-12-38-59
Charlize Theron i ”Atomic Blonde”. Foto: Pressbild/Noble Entertainment.

”Atomic Blonde” – Premiär 28:e juli

När ena halvan av regissörsduon bakom ”John Wick” tar sig an en spionstory som utspelar sig i Berlin precis innan murens fall, då är första parkett på premiärdagen ett måste. Addera sedan skådespelare som Charlize Theron, James McAvoy, John Goodman och Sofia Boutella i mixen och biljetten är såld. Det bjuds på paranoia á la kalla kriget, ljuvlig pop från 80-talet, neon, Berlin-betong och fighter som fortsätter på ”John Wick”-spåret. Theron fortsätter sin resa som actionhjältinna efter ”Mad Max: Fury Road”, självklart vill man hänga med. (Trailer)

logan-lucky-2
Channing Tatum, Riley Keough och Adam Driver i ”Logan Lucky”. Foto: Pressbild/Scanbox. 

”Logan Lucky” – Premiär 25:e augusti

Steven Soderbergh, regissören bakom bland annat ”Ocean’s Eleven” och dess uppföljare, gör en ny film om ett gäng rånare, men den här gången är de inte lika intelligenta, skickliga eller fina i kanten som Danny Oceans team. Istället är det de arbetslösa syskonen Clyde (Adam Driver), Mellie (Riley Keough) och Jimmy Logan (Channing Tatum) som kläcker en plan kring kring ett välbesökt NASCAR-race. För lite extra hjälp söker de sig till den kriminella galningen Joe Bang (Daniel Craig) och saker och ting går givetvis inte riktigt som planerat. Soderbergh är briljant, och här verkar han vara på riktigt lekfullt humör. (Trailer)

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

BILDEXTRA: Lill Lindfors bjöd på skönsång i Musik på Larmtorget

Under tisdagskvällen var det dags för årets sjunde "Musik på Larmtorget" och den folkkära Lill Lindfors stod för musiken.

Jesper Norell

Jesper Norell

Kl.21:35, 25 juli, 2017

4 bilder
 • Foto: Jesper Norell
  Foto: Jesper Norell
 • Foto: Jesper Norell
  Foto: Jesper Norell
 • Foto: Jesper Norell
  Foto: Jesper Norell
 • Foto: Jesper Norell
  Foto: Jesper Norell

Lill Lindfors debuterade i slutet av 50-talet, skivdebuterade 1962 och sedan dess har låtarna rullat in. Låtar som Jag tycker inte om dig. Under 60-talet ville Lill inte sjunga så mycket schlager, så hon gjorde om sångerna till bossa novalåtar eller samba.

Hon är en folkkär artist som nu även är UNICEF-ambassadör. På senare år har hon gjort många jazzkonserter och sjungit in nya tonsättningar av svensk lyrik.

Under tisdagen gästade hon Kalmar under årets sjunde Musik på Larmtorget.

Häng med i bildspelet nedan:

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Jecko & Jessie – den hyllade showen återvänder

Humorduon återvänder till Kalmar för tredje året i rad. Nu med ett nytt, aldrig tidigare visat nummer.

Jesper Norell

Jesper Norell

Kl.16:38, 25 juli, 2017

Jecko & Jessie – den hyllade showen återvänder
Foto: Pressbild

Humorduon Jecko & Jessie gör ett hat trick i Kalmar när de för tredje året i rad kommer tillbaka med sin hyllade show ”Bara skoj”. Showen kommer spelas på Kalmar slotts yttre borggård. Duon Joakim ”Jecko” Assarsson och Karin ”Jessie” Odermatt är spända inför föreställningarna.

– Det känns jätteroligt. Vi gillar verkligen Kalmar och dess slott. Det är så himla, himla vackert. Det finns en speciell känsla där som inte kan hittas någon annanstans, säger ”Jecko” Assarsson.

Enligt Jecko är torsdagens biljetter redan slutsålda, men det finns fortfarande en chans att få platser under fredagens föreställning.

I showen kommer det ingå både nycirkus, trolleri, teater, farlig jonglering och slapstickakrobatik.

– Föreställningen heter ju ”Bara skoj”, där hela idén bakom Jecko och Jessie kommer ifrån. Det är jättemycket skratt, slapstick och improvisation. Vi tar mycket hjälp av publikens energi. Är det redan knasigt blir det bara knasigare, säger Jecko.

Den hyllade showen kommer spelas den 27 juli klockan 16.00, och den 28 juli klockan 17.00. Därutöver har den i år utökats med ett nytt nummer som inte visats tidigare.

– Vi har förberett i flera dagar och övat på det nya numret. Det blir ju världspremiär för det i Kalmar, vilket känns jätteroligt, säger Jecko.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

BILDEXTRA: Nostalgichock när 90-talets stjärnor återuppstod

Festivalen Vi som älskar 90-talet påminde de tusentals besökarna om en svunnen tid. "Är hela känslan man vill åt".

Samuel Slättman

Samuel Slättman

Kl.18:56, 22 juli, 2017

BILDEXTRA: Nostalgichock när 90-talets stjärnor återuppstod
Foto: Samuel Slättman.

Under 90-talet ”brejkade” eurodance-musiken och artister som E-Type, Aqua, Vengaboys, Haddaway och Dr. Alban blev världsstjärnor. På lördagen samlades eliten från den svunna tiden på Fredriksskans då endagarsfestivalen Vi som älskar 90-talet kom till Kalmar.

– Jag är egentligen en rocktjej men det är sommarvärmen och hela känslan man vill åt. Det påminner en om tonåren och ger en nostalgitripp, säger besökaren Sofie från Öland.

24Kalmar besökte festivalen under Pandoras spelning. Resultatet av upplevelsen finner du i galleriet nedanför.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Biorecension: Dunkirk

Christopher Nolan är en av filmvärldens främsta regissörer och har gång på gång levererat magnifika blockbusters. Efter ”The Dark Knight”-trilogin, ”Inception” och ”Interstellar” är hans första krigsfilm här, och förväntningarna är stora .
Så tycker Filmtopps recensent om bioupplevelsen:

Redaktionen 24Sverige.se

Redaktionen 24Sverige.se

Kl.12:45, 21 juli, 2017

Biorecension: Dunkirk
Foto: Pressbild

Dunkirk baseras på evakueringen av 400 000 engelska soldater från den franska kuststaden Dunkerque som omringades av nazisternas armé i början av andra världskriget. Churchill hoppades att som bäst lyckas få 30 000 mannar tillbaka till hemlandet. Det var ett omöjligt projekt som skulle komma att skrivas in i världshistorien.

Det börjar med en spektakulär öppningssekvens som sätter tempot för filmens resterande speltid. I rasande fart följer vi stridspiloten Farrier (Tom Hardy), lokalinvånarna Dawsons och soldaterna Gibson, Tommy och Alex (Harry Styles), som på olika vis vill samma sak – komma hem till sina familjer. Vi får också följa en traumatiserad soldat (Cillian Murphy) som plockas upp av ett civilt fartyg.

Christopher Nolan gör det han kan bäst: bygga upp intensiva scener som får även den mest stresstålige att bita på naglarna. Hans berättande går direkt att känna igen; ett växelberättande med flera trådar som knyts ihop elegant. Fast Nolans tidigare brister återfinns även här. Karaktärerna känns ofta underutvecklade och själva helhetsbilden är inte lika magnifik som detaljerna. Och det görs med mer hjärna än hjärta.

Det ska även sägas att filmen mer eller mindre utesluter kärleksrelationer och även kvinnliga roller. Men samtidigt känns det inte helt lätt att veta var dessa skulle hitta sin plats i en berättelse som väljer att tydligt fokusera på de mest inblandade i själva stridens hetta. Och vilken hetta det blir.

I vissa scener är krigets klaustrofobi skräckinjagande påtaglig och det märks att Nolan har valt att fokusera på den enskilde soldatens helvete snarare än att återge de stora arméernas slakt. Samtidigt kan detta grepp få betraktaren att underskatta den faktiska hotbilden mot den brittiska armén.

Nolans regi i Dunkirk påminner om den i Interstellar där han använde sig av statiska och spännande kameravinklar. Det finns ett stilsäkert allvar i hans sätt att berätta, vilket väger upp för den bristande brutaliteten i hans filmer.

Dunkirk känns oerhört autentisk, men något som sänker verklighetskänslan är hur Nolan undviker att visa blod. Det här är blockbuster för vuxna och unga, men rent objektivt vore det mer rättvist mot historien att inte ducka för dess mer grymma aspekter. Under bombräderna längs den franska kusten flyger kroppar men inga bortsprängda lemmar. Men likväl bjuder Dunkirk på en av årets häftigaste och mest omskakande bioupplevelser.

Betyg: 4/5

ft_betyg_4 film betyg

FaktaTitel: Dunkirk

Manus & Regi: Christopher Nolan

Med: Fionn Whitehead, Tom Hardy, Cillian Murphy m.fl.

Genre: Action, Drama

Speltid: 1 tim 46 min

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

BILDEXTRA: Lokala artister värmde upp torget för Nisse Hellberg

Kalle Johansson värmde tillsammans med Maria och Tove Skagerlind upp publiken på Larmtorget.

Samuel Slättman

Samuel Slättman

Kl.21:47, 20 juli, 2017

BILDEXTRA: Lokala artister värmde upp torget för Nisse Hellberg
Foto: Samuel Slättman.

Torsdagens huvudakt på Musik på Larmtorget var Wilmer X-sångaren Nisse Hellberg. Inför Hellbergs spelning värmde de lokala artisterna Kalle Johansson och Maria och Tove Skagerlind upp publiken.

Se bilder från kvällen i galleriet här nedanför.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng