LISTA: Fem biofilmer att se fram emot i sommar

Sommarens bioutbud bjuder på allt från talande apor till explosiva biljakter.

Viktor Jerner

Viktor Jerner

Kl.10:04, 9 juli, 2017

LISTA: Fem biofilmer att se fram emot i sommar
Foto: Pressbild/Sony Pictures

Trots att sommaren är den årstid då vädret är som bäst och aktiviteter utomhus är som mest lockande så är det också den säsong då biobesöken är som allra högst. Därför landar också de mest påkostade och publikfriande ofta under sommaren.

24Sverige har nedan listat fem av de mest lovande och emotsedda filmerna ur sommarens utbud.

ska%cc%88rmavbild-2017-07-06-kl-11-00-56
Karin Konoval och Amiah Miller i ”Apornas planet: Striden”. Foto: Pressbild/20th Century Fox Sverige.

”Apornas planet: Striden” – Premiär 12:e juli

Regissören Matt Reeves ger oss den tredje och sista delen i den emotionellt drabbande berättelsen om Caesar (Andy Serkis) och hans tappra gäng talande apor. De fortsätter sin kamp för att överleva människornas våld i en oförlåtande post-apokalyptisk framtid och får här ett nytt hot, ”The Colonel” (Woody Harrelson), att tampas med. Både den första och särskilt andra filmen i nystarten av serien har imponerat rejält och om man ska lita på förhandssnacket så blir det här den vassaste av allihop. (Trailer)

ska%cc%88rmavbild-2017-07-06-kl-12-35-17
Fionn Whitehead i ”Dunkirk”. Foto: Pressbild/Warner Bros Pictures.

”Dunkirk” – Premiär 17:e juli

Jag har personligen lite blandade känslor kring filmskaparen Christopher Nolan, men att hans filmatiseringen av Operation Dynamo – evakueringen av allierade trupper vid Dunkirk under andra världskriget – blir en av sommarens största biohändelser finns det ingen tvekan om. Rollistan blandar unga och nya namn med giganter som Tom Hardy, Kenneth Branagh och Cillian Murphy. Nolan har själv beskrivit filmen som mer av en ”spänningsfilm” snarare än en regelrätt krigsfilm, vilket känns lovande. (Trailer)

ska%cc%88rmavbild-2017-07-06-kl-12-37-55
Lily James och Ansel Elgort i ”Baby Driver”. Foto: Pressbild/Sony Pictures. 

”Baby Driver” – Premiär 26:e juli

Efter att ha lämnat ”Ant-Man” efter bråk med Marvel har nu Edgar Wright (”Scott Pilgrim vs. the World”, ”Hot Fuzz”) laddat om med ett hjärteprojekt. Kärleken för filmer som ”The Driver” (Walter Hill, 1978) har lett honom till actionladdade ”Baby Driver” där Ansel Elgort spelar en getaway-förare som på grund av en hörselskada konstant lyssnar på musik, musik som präglar hur han kör. Efter premiären i USA har filmen hyllats till skyarna och många menar att det är Wrights bästa film hittills, vilket säger en hel del. (Trailer)

ska%cc%88rmavbild-2017-07-06-kl-12-38-59
Charlize Theron i ”Atomic Blonde”. Foto: Pressbild/Noble Entertainment.

”Atomic Blonde” – Premiär 28:e juli

När ena halvan av regissörsduon bakom ”John Wick” tar sig an en spionstory som utspelar sig i Berlin precis innan murens fall, då är första parkett på premiärdagen ett måste. Addera sedan skådespelare som Charlize Theron, James McAvoy, John Goodman och Sofia Boutella i mixen och biljetten är såld. Det bjuds på paranoia á la kalla kriget, ljuvlig pop från 80-talet, neon, Berlin-betong och fighter som fortsätter på ”John Wick”-spåret. Theron fortsätter sin resa som actionhjältinna efter ”Mad Max: Fury Road”, självklart vill man hänga med. (Trailer)

logan-lucky-2
Channing Tatum, Riley Keough och Adam Driver i ”Logan Lucky”. Foto: Pressbild/Scanbox. 

”Logan Lucky” – Premiär 25:e augusti

Steven Soderbergh, regissören bakom bland annat ”Ocean’s Eleven” och dess uppföljare, gör en ny film om ett gäng rånare, men den här gången är de inte lika intelligenta, skickliga eller fina i kanten som Danny Oceans team. Istället är det de arbetslösa syskonen Clyde (Adam Driver), Mellie (Riley Keough) och Jimmy Logan (Channing Tatum) som kläcker en plan kring kring ett välbesökt NASCAR-race. För lite extra hjälp söker de sig till den kriminella galningen Joe Bang (Daniel Craig) och saker och ting går givetvis inte riktigt som planerat. Soderbergh är briljant, och här verkar han vara på riktigt lekfullt humör. (Trailer)

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Biorecension: ”Kingsman: The Golden Circle”

Uppföljaren till "Kingsman: The Secret Service" är här och bjuder på skön humor blandad med actionsekvenser av hög klass.

Redaktionen 24Sverige.se

Redaktionen 24Sverige.se

Kl.14:50, 22 september, 2017

2 bilder
 • "Kingsman: The Golden Circle" visas nu på svenska biografer. Foto: 20th Century Fox
 • Channing Tatum, Halle Berry och Taron Egerton har roller i nya
  Channing Tatum, Halle Berry och Taron Egerton har roller i nya "Kingsman". Foto: 20th Century Fox

Den skoningslösa 50-talsnostalgikern och knarkdrottningen Poppy (Moore) har onda planer. Då Kingsman är ett hinder för hennes planer, utplånar hon hela organisationen. De enda som överlever attacken är Eggsy (Egerton) och hans pålitlige medarbetare Merlin (Strong). Återigen är dessa två de enda som står i vägen för en maktgalnings planer. Det visar sig dock att det finns hjälp att finna i USA, i form av en liknande organisation. Tillsammans med sina amerikanska bundsförvanter ger de sig ut i världen för att bekämpa terror på en global nivå.

Tankarna går lätt till Indiana Jones-filmerna (de tre första i alla fall), med vilka Steven Spielberg återupplivade det populära matinéäventyret från Hollywoods gyllene era. På samma sätt har regissör Vaughn presenterat oss för en hjälte som bär många likheter med James Bond, fast med en komisk twist och actionsekvenser som inte ens Bond-filmerna kan mäta sig med.

Till strukturen är det inte mycket som skiljer Kingsman: The Golden Circle från en Bond-film. Den största skillnaden finner man i de lustiga detaljerna. Medan en Bond-skurk gömmer sig i en bas under vattnet eller i ett berg, gömmer sig Poppy i gamla ruiner i djungeln. Twisten kommer i form av att hon förvandlat ruinerna till en hyllning till 50-talsnostalgi, som har en amerikansk diner, en bowlinghall och en teaterscen där Elton John, som spelar ”sig själv”, tvingas spela låtar han inte ens tycker om. Detta är en underbart parodisk variant av Bond-skurkarnas flådiga högkvarter. På ett av sina uppdrag måste Eggsy placera en sändare på en skurks flickvän. Denna sändare placeras med hjälp av en kondom han sätter på fingret, som måste placeras i en slemhinna. Detta är en kul pik mot James Bond, som sitt kvinnotjusande till trots, aldrig så mycket som nämnt en kondom.

Actionsekvenserna fortsätter att hålla hög klass. Det som särskiljer Vaughn från många andra actionregissörer är hur han placerar oss åskådare. Medan många förlitar sig på skakig kamera och snabba klipp, vet vi alltid exakt vad som händer, trots att actionsekvenserna ofta har ett rappt tempo. Den sekvens som gjorde Kingsman: The Secret Service till en så minnesvärd film var scenen i kyrkan, där Vaughn använder denna teknik för att ge oss en av de mest intensiva actionsekvenser jag någonsin sett. Han ger oss en liknande sekvens även i denna film. Den är dock långt ifrån lika imponerande.

Kingsman: The Golden Circle är en klart godkänd actionkomedi. De komiska bitarna fungerar minst lika bra som i första filmen. Elton John, som alltså spelar ”sig själv”, är troligtvis det roligaste i filmen när han, iklädd en papegoje-dräkt, har fått nog och löper amok. Det är när det kommer till actionsekvenserna som filmen hamnar i den där gamla uppföljar-fällan; de känns lite som upprepningar och kan inte mäta sig med första filmen. Dessutom dras fokus från den engelska gentlemannen till den amerikanska cowboyen i den här filmen. Och den engelska gentlemannen är en viktig del av Kingsman som koncept. Som Harry (Firth) säger i första filmen: ”Manners maketh the man.” Detta citat yttras även i denna film, men som en sorts parodi på sig själv. Och denna parodi fungerar inte i sammanhanget.

När jag går och ser en actionfilm på bio ska det inte mycket till för att jag ska bli nöjd. Jag tyckte till exempel att Fast & Furious 8 var en klart godkänd actionrulle. Jag förväntade mig att se biljakter, bil-race, exploderande bilar och diverse andra fartfyllda sekvenser med bilar. Och det var precis vad jag fick. Jag var nöjd. Det är lite så jag känner för Kingsman; The Golden Circle; jag är nöjd. Samtidigt är en liten del av mig besviken, eftersom det känns som att Matthew Vaughn har mer att ge.

Bäst: Pikarna mot James Bond

Sämst: Uppföljar-misstagen

Betyg:

ft_betyg_3

Recensionen är skriven av våra bloggare på Filmtopp.se

FaktaFilm: Kingsman: The Golden Circle (2017)
Regi: Matthew Vaughn
Manus: Jane Goldman & Matthew Vaughn
Med: Taron Egerton, Mark Strong, Julianne Moore, Edward Holcroft, Colin Firth, Channing Tatum, Pedro Pascal, Halle Berry, Jeff Bridges, Hanna Alström, Björn Granath, Lena Endre, Elton John m fl.
Genre: Action, komedi
Speltid: 2 tim, 21 min

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Dansk ”spökjägare” kommer till Kalmar

Miraklet från Jylland gör turnéstopp i Kalmar.

Samuel Slättman

Samuel Slättman

Kl.19:16, 21 september, 2017

Dansk ”spökjägare” kommer till Kalmar
Karsten Torebjer kommer till Kalmar teater i vår. Foto: Pressbild.

Den svenska komikern och skådespelaren Patrik Larsson har under sin karriär gjort en mängd udda karaktärer som fått folk att skratta i tv-soffan och på hans shower.

I vår ger han sig ut på Sverigeturné med sin mest kända karaktär – det galna danska mediet Karsten Torebjer. Den senaste showen med spökjägaren blev helt slutsåld, och nu hoppas Torebjer på en ny succé.

Turnén börjar den 28 februari i Stockholm och därefter ska showen “Karsten Torebjer – Miraklet från Jylland” stanna till i 19 städer innan den avslutas i huvudstaden den 14 april.

Den 14 mars kommer Karsten Torebjer till Kalmar och uppträder på Kalmar teater. Biljetterna till showen släpps den 27 september.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Blueskonsert på Söderport

På fredag kommer de till Kalmar.

Karl-Oskar Karlsson

Karl-Oskar Karlsson

Kl.09:04, 21 september, 2017

Blueskonsert på Söderport
Foto: Pressbild.

Bluesföreningen Crossroads arrangerar en konsert med paketshowen Blues Caravan på fredag kväll på Söderport.

I Blues Caravan ingår de amerikanska musikerna Big Daddy Wilson och Vanessa Collier och britten Si Cranstoun. De backas upp av ett internationellt bluesband där den kända kvinnliga gitarristen Laura Chavez ingår.

Konserten startar klockan 21.30.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Lokalprofiler gestaltar Kalmarfamiljens imperium

Societetsfamiljen Jeanssons liv blir föreställning. På onsdagen har den premiär på klassiska Villa Solbacken.

Karl-Oskar Karlsson

Karl-Oskar Karlsson

Kl.14:23, 20 september, 2017

3 bilder
 • Martin Bergvall Nilsson gestaltar förstebetjänt Algotsson. Foto: Karl-Oskar Karlsson
  Martin Bergvall Nilsson gestaltar förstebetjänt Algotsson. Foto: Karl-Oskar Karlsson
 • Katarina Ellborg och Jörgen Nordström – här som Sigrid och John Jaensson. Foto: Karl-Oskar Karlsson
  Katarina Ellborg och Jörgen Nordström – här som Sigrid och John Jaensson. Foto: Karl-Oskar Karlsson
 • Peter Hausenkamp som den fiktiva karaktären Rolf Rolf. Foto: Karl-Oskar Karlsson
  Peter Hausenkamp som den fiktiva karaktären Rolf Rolf. Foto: Karl-Oskar Karlsson

Under mitten av 1800-talet och fram till slutet av 1960-talet var det familjen Jeansson som dominerade i Kalmar. När familjens imperium var som störst sägs det att upp emot 70 procent av Kalmar arbetande befolkning fanns med på familjens lönelista.

För snart ett år sedan startade krögaren Martin Bergvall Nilsson sin verksamhet i familjens tidigare hem, Villa Solbacken ute på Svensknabben i Kalmar.

– Man märkte direkt att här har det hänt grejer – och ju mer vi öppnade upp för allmänheten, desto fler historier och minnen väcktes till liv, säger Martin Bergvall Nilsson.

I det mytomspunna huset levde familjen Jeansson fram till 1960-talet.

– Eftersom att det finns så mycket historia i väggarna här frågade jag två bekanta om de inte kunde skriva ett manus till en föreställning. Visst, sa dem, men med ett villkor – att jag själv är med.

– Man har ju lite hybris och ganska dålig självinsikt, så självklart är jag med, säger Martin Bergvall Nilsson.

Efter runt 200 timmars övande genomfördes generalrepetitionen under tisdagskvällen. På onsdagen är det skarpt läge.

– Tanken var att vi skulle ha tre föreställningar till en början. Men gensvaret har blivit så enormt att vi nu är uppe i 18 stycken, vilket känns så himla kul.

Jörgen Nordström och Katrina Ellborg har skrivit manus och texter. Martin Bergvall Nilsson producerar och den fjärde i ensemblen är Peter Hausenkamp.

Jeanssons – en epok – är en föreställning där fakta blandas med påhittade historier.

– Avsnitten med familjen Jeansson har vi hållit oss till fakta, medan de fiktiva karaktärerna tar ut svängarna ganska så rejält, säger Bergvall Nilsson, som själv spelar förstebetjänten Algotsson.

Några premiärnerver?
– Ja, visst är det så. Men samtidigt ska det bli väldigt kul och skönt att komma i gång.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Känd skådespelare gästar Kalmar med ny föreställning

Då kommer de till Kalmar.

Karl-Oskar Karlsson

Karl-Oskar Karlsson

Kl.14:10, 20 september, 2017

Känd skådespelare gästar Kalmar med ny föreställning
Cecilila Frode. Foto: Anna-Lena Ahlström

Cecilia Frodes nya föreställning ”FRÅN DET BLÅ SKÅPET” ger sig ut på turné i landet.

Föreställningen har premiär i Kristianstad den 27 september och kommer till Kalmar och Kalmar teater den 1 december.

”FRÅN DET BLÅ SKÅPET” ger publiken ett möte både med det vackra och det fula, det bekväma och det obekväma. Historia och nutid knyts ihop, både tanke och handling växer och gränser tänjs.

Cecilia Frode är känd från flera en rad svenska filmer och tv-serier. Bland andra Talismanen, Kommisarie Späck, Mäklarna och Klassfesten.

FaktaTurnélista:
27 september, Kulturkvarteret, Kristianstad.
28 september, Halmstad teater.
29 september, Ystads teater.
30 september, Palladium, Malmö.
29 november, Falkhallen, Falkenberg.
30 november, Växjö teater.
1 december Kalmar teater.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng