IFK KAlmar - Umeå IK FF

IFK Kalmar tar emot forna storlaget: ”Det är ett välorganiserat lag”

För IFK Kalmar väntar en sista hemmamatch innan det kortare uppehållet. Denna gång är det Umeå IK FF som står för motståndet.

Filip Edvardsson

Filip Edvardsson

Kl.07:40, 13 juli, 2017

IFK Kalmar tar emot forna storlaget: ”Det är ett välorganiserat lag”
Foto: Arkiv

IFK Kalmar som stationerar på en andra plats i elitettan tar emot Umeå IK FF under torsdagen på Gröndals IP. Efter en fin men lite annorlunda träningsvecka är man mer än redo inför matchen som väntar.

– Det är lite annorlunda med veckomatch. Vi har tagit det lite lugnare än vanligt eftersom det är så tätt mellan matcherna. Men trots det har vi haft fokus på vårt spel och framförallt, hur vi ska hitta olika samarbeten högre upp i  plan, säger Niclas Hejdenberg, assisterande tränare i IFK Kalmar.

Det gamla storlaget Umeå står alltså för motståndet. Ett lag som inte ska underskattas. Det fick Kalmar erfara förra gången de möttes.

– Det är ett välorganiserat lag som spelar med en klassisk 4-4-2 uppställning. Förra gången vi möttes var vi utspelade i första halvlek. Dock ägde vi andra efter att ha gjort ett par justeringar i halvlek. Det blir en svår match som vi verkligen måste prestera en bra insats i, säger Niclas Hejdenberg.

Utöver det som händer på planen ska man ha med sig att Umeå IK kommer ha två flygresor i benen, något som kan spela roll i matchen.

– Klart det kan påverka. Det är alltid en fördel att spela på hemmaplan. Men det blir lite ovant för oss också då man ska jobba som vanligt på dagen, vilket man inte brukar göra i vanliga fall, säger Niclas Hejdenberg.

En lagdel som verkligen har imponerat den senaste tiden är försvaret. En lagdel som man väldigt stort fokus vid redan i början av försäsongen. Faktum är att det var det första tränarna lade fokus på under året.

– Vi lade väldigt mycket tid på att sätta försvaret under försäsongen. Det i kombination med bra nyförvärv har gjort att vi har haft ett av seriens bästa försvar, berättar Niclas Hejdenberg.

Han tror även att den stabila defensiven ligger till grund för en stark offensiv.

– Tryggheten av att veta att man har ett stabilt försvar tror jag gör att de vågar mer i anfallsspelet.

En som IFK Kalmar får klara sig utan är mittfältaren Fanny Nilsson. Efter en tuff vecka bakom sig är hon inte tillgänglig för torsdagens match.

– Jag stukade foten i förra matchen så jag har inte tränat på hela veckan. Sen har jag åkt på en förkylning så jag kommer inte kunna vara med och spela, säger Fanny Nilsson.

IFK Kalmar tar emot Umeå IK FF på Gröndals IP på torsdagen med start 18.00.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

KFF-ikonen invald i Wall of Fame: ”En väldigt stor ära”

En av Kalmars FF:s största profiler genom tiderna är årets val till den prestigefulla Wall of Fame.

Andreas Norinder

Andreas Norinder

Kl.14:11, 21 september, 2017

KFF-ikonen invald i Wall of Fame: ”En väldigt stor ära”
Foto: Kalmar FF/Bildbyrån

Varje år utser Kalmar FF:s historiska akademi en eller två legendariska spelare och ledare som hedras med en plats på Wall of FameGuldfågeln Arena.

I år är det Henrik Rydströms tur att få sitt porträtt på väggen. Hyllningen sker i samband med helgens hemmamatch mot Östersunds FK.

– Det är givetvis en väldigt stor ära. Det är ju bara att kolla på vilka namn som har förärats det tidigare. Samtliga är ju förebilder för mig, säger Henrik Rydström i ett pressmeddelande.

Rydström blir den 24:e legendaren som avporträtteras på Wall of Fame. Han fick beskedet av ordförande Mattias Rosenlund innan onsdagens match mot Halmstads BK.

– Jag blev genuint glad. Det fanns inte i min tankevärld att jag skulle bli invald nu, säger Rydström.

Motiveringen:

Mer engagemang och lidelse för sin förening än KFF:s nummer 8 gav prov på under en A-lagskarriär som spände över 20 säsonger går inte att föreställa sig. Alltid obrottsligt lojal men aldrig okritisk. En fullödig pådrivare, både som spelare och som tränare”.

henrik-rydstro%cc%88m

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

KHC ifrågasätter kommunens hyresnivåer: ”Känns inte alls rättvist”

Kalmar HC:s ordförande vill få upp debatten till ytan.

Karl-Oskar Karlsson

Karl-Oskar Karlsson

Kl.12:01, 21 september, 2017

KHC ifrågasätter kommunens hyresnivåer: ”Känns inte alls rättvist”
Tobias Johansson, ordförande i Kalmar HC. Foto: Arkiv

På en presskonferens den 1 juni i år tillkännagav Kalmar kommun att man tog över Guldfågeln Arena från Kalmar FF. Därefter har det under en tid förhandlats om Kalmar FF:s hyra av arenan. Enligt uppgifter till tidningen Barometern har siffror som 250 000 kronor per år nämnts. Obekräftade uppgifter har även nämnt 25 000 kronor per match, vilket skulle innebära 375 000 kronor per år.

Nu reagerar Kalmar HC:s ordförande Tobias Johansson på uppgifterna.

– Jag vill verkligen inte låta som någon grinig surgubbe, men det handlar inte om att jag missunnar någon annan förening. Jag vill ha en dialog och god relation med alla inblandade. Däremot ställer jag mig väldigt frågande till uppgifterna om hyresnivån på Guldfågeln Arena, säger Tobias Johansson.

Kalmar HC betalar 20 procent av sina biljettintäkter till hemmamatcherna i Iffehallen till Kalmar kommun.

– Vi är en liten förening, och att vi i sammanhanget ska dra ett så pass tungt lass medan en elitförening, som drar in betydligt mer pengar, inte ska behöva betala någonting, om man ser det i det sammanhanget, det känns inte alls rättvist.

Trots att kommunen äger Guldfågeln Arena, sägs KFF fortfarande få sälja arenanamnet. Något som Kalmar HC, som också bedriver sin verksamhet i en kommunal anläggning, inte får göra.

– När det kom på tal om att sälja arenanamnet på Iffehallen, svarade kommunen att man inte får sälja namn på kommunala anläggningar. Jag undrar varför det är så pass annorlunda villkor när det gäller elitföreningar? Det är svårt för oss i Kalmar HC att ta nästa kliv när vi ständigt får jobba i motvind.

Samtidigt medger Johansson att Kalmar FF betalar tillbaka mer till kommunen i och med spel i allsvenskan.

– Men jag tycker att man borde se till värdet i alla idrotter i staden. Vi begär inte mycket alls. Däremot är vi i en av kommunens absolut sämsta hallar, och betalar en väldigt hög hyra, medan Kalmar FF, som elitförening, har en av de nyaste och modernaste i landet, samtidigt som de inte betalar någonting alls knappt, om man ser det proportionerligt.

I och med att inget beslut är taget hoppas Tobias Johansson att debatten kommer upp till ytan.

– Jag anser att det behöver diskuteras och ifrågasättas, ifall de här uppgifterna skulle stämma. Jag vill inte bråka, men anser att hyresvillkoren borde vara likvärdiga för samtliga Kalmars föreningar.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Lindsdalsanfallaren stängs av efter derbyknuff

"Ångrade mig direkt – men det borde inte bli en längre avstängning".

Karl-Oskar Karlsson

Karl-Oskar Karlsson

Kl.11:11, 21 september, 2017

Lindsdalsanfallaren stängs av efter derbyknuff
Filip Quist stängs av i två matcher. Foto: Arkiv

Det var i derbymatchen mellan Lindsdals IF och IFK Berga på Fjölebro som Lindsdalsanfallaren Filip Quist visades ut efter gruff i slutskedet.

– Vår spelare Fredrick Rosqvist blev tacklad bakifrån ganska fult, som jag upplever det. Då blev det lite gruff och jag gick dit för att knuffa till Jesper Nilsén (spelare i Berga) för att visa att det inte var okej. Han trillade, men reste sig snabbt upp igen, säger LIF-anfallaren.

Domaren var snabb med att dra upp det röda kortet – med förklaringen att det var ett överfall.

– Visst, det är en väldigt onödig knuff av mig. Jag ångrade mig direkt – men det borde inte bli en längre avstängning, menar Quist.

Eftersom domaren klassade utvisningen som grov missade Quist matchen mot Räppe. Däremot var han tillbaka senast mot Prespa Birlik, i väntan på dom från disciplinnämnden.

På torsdagen kom domen. LIF-anfallaren stängs av mellan den 22 september och 5 oktober – och missar därmed de två nästkommande matcherna mot Asarum och Österlen.

– Sådana situationer sker ju varje match. Tre matchers avstängning känns väldigt hårt för lite gruff.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Halmstads BK–Kalmar FF 1–1

TV: Se Dioufs vackra nickmål mot HBK

Emin Nouri servade och Papa Diouf smashade. Se samarbetet som gav 1–0-ledning mot Halmstads BK.

Samuel Slättman

Samuel Slättman

Kl.23:02, 20 september, 2017

TV: Se Dioufs vackra nickmål mot HBK
Foto: Bidbyrån/Krister Andersson.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Halmstads BK–Kalmar FF 1–1

Betygen: Decimerat Kalmar FF stal poäng mot HBK

Så bra var samtliga Kalmar FF-spelare i 1–1-matchen mot Halmstads BK.

Samuel Slättman

Samuel Slättman

Kl.21:30, 20 september, 2017

Betygen: Decimerat Kalmar FF stal poäng mot HBK
Foto: Krister Andersson/Bildbyrån.

Lucas Hägg-Johansson 6

Räddade Gudmundssons låga skott med en hand och nekade Kinoshita på stopptid med en fin benparad. Tvingades kapitulera vid ett senare tillfälle när Gudmundsson satte 1–1 men kan knappast lastas för det. Hade bra hjälp av sin högra stolpe vid två tillfällen.

Emin Nouri 4

Hann slå ett makalöst inlägg till Papa Dioufs 1–0 och levererade en minst lika underbar crossboll till Fejzullahu innan han tveksamt blev frilägesutvisad. Hade en kort men händelserik afton.

Viktor Elm 4

Hade problem med snabbe Gudmundsson matchen igenom. Var den som kollrades bort innan 1–1-målet. Stod även för en hel del viktiga brytningar.

LÄS MER: KFF-match avbröts – publiken tvingades lämna arenan

Mikael Dyrestam 5

Placeringssäker, snabb och lugn. Hade alltid en fot i vägen när HBK försökte sätta in bollen i straffområdet.

Viktor Agardius 4

Kom fel in i matchen men ryckte snabbt upp sig. Kunde inte följa med upp i anfallen efter utvisningen.

Jonathan Ring (ut 77) 5

Skapade flera situationer som kunde resulterat i bra lägen men alltid var det något som saknades. Lyckades hålla i bollen på offensiv planhalva vid ett par tillfällen vilket tillät lagkamraterna att andas.

Romario 5

Var lika bolltrygg och passningssäker som vanligt. Lyckades, trots en man mindre, sätta igång ett par farliga anfall i slutet av första och i början av andra. Inte lika aktiv sista 20 minuterna.

Herman Hallberg 5

Gjorde ett viktigt jobb i defensiven. Täckte stora ytor centralt vilket tvingade HBK att anfalla på kanterna.

Melker Hallberg (ut 77) 4

Fick fokusera på defensiven efter utvisningen och gjorde det man kan begära. Utbytt.

Erton Fejzullahu 4

Slet ensam på topp under nästan hela matchen. Fick inte många bollar att jobba med rättvänd men oerhört stark i spelet med ryggen mot mål.

Papa Diouf (ut 30) 5

Osynlig fram tills chansen dök upp i matchminut 19. Nicken satt perfekt ner i backen och in i mål. Offrades efter en halvtimmes spel då Nouri fick rött kort.

Stefan Larsson (in 30) 4

Ersatte Nouri rakt av. Hade lite problem under de första minuterna men skötte sedan sin uppgift när han blivit varm.

Filip Sachpekidis (in 77)

Spelade för kort tid för att betygsättas.

Harmeet Singh (in 77)

Spelade för kort tid för att betygsättas.

FaktaBetygsskala:

1 – Usel
2 – Dålig
3 – Icke godkänd
4 – Godkänd
5 – Bra
6 – Mycket bra
7 – Lysande
8 – Världsklass

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng