Öland får en speciell kärlekshyllning: ”Betyder mycket” | Nyheter i Kalmar – 24 timmar om dygnet – Helt gratis

Öland får en speciell kärlekshyllning: ”Betyder mycket”

Under en förra året intervjuades flera ölänningar. Nu samlas de 64 bästa berättelserna i boken "Ölänningar".

Klara Alvunger

Kl.21:14, 15 juli, 2017

Öland får en speciell kärlekshyllning: ”Betyder mycket”
Boken består av 64 muntligt berättade historier från Öland. Foto: Projekt 0485

Det var för exakt ett år sedan som Jacob Westerlund, Fredrik Löfgren och Jon Flobrant åkte till Öland för att i en veckas tid ta sig runt hela ön och samla in berättelser till en bok. Barndomskompisarna Jacob och Fredrik växte upp på Öland och de gillar att prata om berättelser. Utöver detta var de sugna på att göra en bok.

– Vi hade hört en bråkdel av berättelserna men förstod att det skulle finnas en hel skatt, vilket vi märkte när vi intervjuade de som berättade, säger Jacob Westerlund.

Det hela fick namnet Projekt 0485. Namnet syftar på riktnumret till Öland och det fanns också en tanke bakom det, berättar Jacob Westerlund.

– Yngre personer vet knappt vad ett riktnummer är nuförtiden, så det blev en härlig koppling till projektets syfte, nämligen att samla in berättelser som kommer att försvinna med tiden.

Under hösten förra året skrev Jacob Westerlund boken som totalt blev 250 sidor. Boken innehåller 136 bilder vilka togs under resan av fotografen Jon Flobrant. Fredrik Löfgren utformade designen.

– Det lättaste med projektet har varit att prata, folk älskar nämligen att berätta om gamla minnen och historier. Utmaningen har varit att hitta olika infallsvinklar, vi ville till exempel ha berättelser från olika tidsepoker. Boken innehåller historien som har blivit muntligt berättade ända sedan 1600-talet. Dessutom ville vi ha hela Öland representerat från söder till norr, förklarar Jacob Westerlund.

Trots att det har inneburit mycket arbete så ångrar inte Jacob Westerlund att han genomförde projektet.

– Syftet med boken var att vi skulle bli stolta över och lära oss mer om var vi kommer ifrån. Det känns som om folk i vår generation flyttar vidare från platsen de växt upp. Oavsett var man tar vägen är kunskap om sin hembygd viktig för att man ska förstå nya sammanhang och destinationer. Boken betyder även mycket för de äldre som har berättat historierna för oss tror jag, det är ju ett kulturarv som vi hjälps åt att bära vidare. Det har varit vår drivkraft, säger Jacob Westerlund

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

kalmar stadsfest

Trots brandlarmet – artisten klar för Kalmar stadsfest

På fredagen släpptes två nya namn till sommarens stadsfest.

Samuel Slättman

Kl.08:33, 27 april, 2018

Trots brandlarmet – artisten klar för Kalmar stadsfest
Sabina Ddumba. Foto: Arkiv/Samuel Slättman.

När Sabina Ddumba gästade Kalmarsalen i februari avbröts spelningen av ett brandlarm. Nu står det klart att artisten återvänder till Kalmar i sommar för att uppträda på Kalmar stadsfest.

”Sabina Ddumba har på bara några år säkrat sin plats som en av Sveriges klarast lysande musikaliska stjärnor. Redan när hon utsågs som Årets nykomling på såväl Grammisgalan som P3 Guld, kändes hon självklar som artist. 2017 var Sabina Ddumba med i TV4:s Så mycket bättre vilket ytterligare befäste hennes position på den svenska musikscenen”, skriver Destination Kalmar i ett pressmeddelande.

LÄS MER: KLART: De spelar på Kalmar Stadsfest i sommar

Även countryartisten Doug Seegers, som blev känd genom sin medverkan i tv-programmet Jills Veranda för fyra år sedan, kommer till stadsfesten i sommar.

”Sedan genombrottet har Doug Seegers gjort mer än 500 konserter och praktiskt taget alla har varit utsålda. Kanske är det sista chansen på länge att se Doug ‘Cinderella man. Seegers i Sverige nu till sommaren. I vår spelar han nämligen in ett nytt album i Los Angeles med en monsterbudget från skivbolaget. Siktet är inställt på den Nordamerikanska marknaden”.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Sista artistsläppet till Kackelstugans supersommar

Välkänd rockgrupp och en pigg nykomling – här är de sista klara akterna inför sommaren.

Karl-Oskar Karlsson

Kl.12:01, 26 april, 2018

Sista artistsläppet till Kackelstugans supersommar
Foto: Kackelstugan/Privat.

MISSA INTE: Alla nyheter från Öland – besök våra nya sajt 24Öland.se

På onsdagskvällen släppte Kackelstugan, som precis som förra året, har en diger lista på konserter och artister, de sista klara akterna inför sommaren. Totalt kommer 60 artistkvällar att äga rum på Kackelstugan.

Patrik Isaksson var klar för Kackelstugan sedan tidigare, men nu är det även klart att han kommer hålla en extraspelning den 4 augusti. Han kommer dessutom att ta med sig en hemlig gäst.

Rockgruppen The Refreshments kommer till Kackelstugan den 27 juli och den 5 juli intar den 22-årige nykomlingen Viktor Olsson scenen.

Här kan du se det hela det mastiga spelschemat på Kackelstugan i sommar.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Tioårsjubileum för Fullt Ös: ”Något utöver det vanliga”

Förra året kom cirka 1 500 elever till den alkohol- och drogfria festivalen. I år kommer man att satsa extra mycket på det som händer på scenen i form av livemusik och en talangjakt.

Hanna Thulin

Kl.16:17, 25 april, 2018

Tioårsjubileum för Fullt Ös: ”Något utöver det vanliga”
Håkan Roupe, Stefan Medhammar, Johan Hjulström, Kjell Lindberg, Mia Rönnemalm och Cecilia Lindqvist står bakom evenemanget Fullt Ös. Foto: Hanna Thulin

Fullt Ös såg dagens ljus på valborgsmässoafton 2009 och är ett initativ för att få ungdomar att inte dricka, ta droger och ställa till med bråk på valborg.

– Valborg är en debuthelg för många unga när de testar att dricka för första gången. Innan Fullt Ös infördes hade vi stora problem nere i Stadsparken med fyllor och slagsmål, säger Kjell Lindberg, Kalmar mot droger.

Fullt Ös är en alkohol- och drogfri festival som riktar sig till ungdomar på högstadiet och gymnasiet. Under valborgsmässoafton fylls hela Kalmar Sportcenter med aktiviteter i både sporthallarna, ishallarna och Äventyrsbadet. Förra året kom runt 1500 elever.

– Vi har drygt 50 stycken aktiviteter i år med vissa nyheter. Vi måste förnya oss då vi riktar oss mot ungdomar, de vill hela tiden ha något nytt och spännande, säger Mia Rönnemalm, projektledare och fritidsledare för Ung i Kalmar.

Nytt för i år är bland annat en golfsimulator som Kalmar Golfklubb ställer upp med. Andra aktiviteter inkluderar bland annat en karusell, lasergame, parkour, simhopp och nycirkus. I år kommer man också att satsa extra mycket på det som händer på scen.

Trofast kommer att vara huvudakten. Sen har vi även infört en talangtävling där det vinnande bidraget får uppträda på Lindsdalsdagen och Stadsfesten, säger Mia Rönnemalm.

I simhallen kommer det bland annat att vara discobelysning och man kan testa på simhopp, paddleboard, undervattensrugby och waterzorb. Äventyrsbadet har varit med sedan starten och Stefan Medhammar ser bara positiva effekter med att ha öppet för Kalmars ungdomar.

– Jag önskar att något liknande fanns på min tid, man går verkligen miste om något om man inte kommer. Vi vill visa att man kan ha kul utan alkoholen och det här är verkligen något utöver det vanliga, säger han.

För att få komma in på det inhägnande området måste man blåsa i en alkomätare oavsett om man är vuxen eller barn. Det kostar också endast 20 kronor för att få tillgång till allt det som sportcentret har att erbjuda.

– Det är samma pris vi haft sedan starten och det var ungdomarna själva som föreslog att vi skulle ha en symbolisk summa. De går direkt in i projektet men täcker såklart inte alla kostnader. Det är höga kostnader men det är väl investerade pengar, säger Kjell Lindberg.

Han likställer kostnaderna för Fullt Ös med en enda ringa misshandel på stan och polis Håkan Roupe tror inte att det är att överskatta.

– Skulle det uppstå ett bråk på stan där någon skadar sig lätt så drar kostnaderna lätt iväg i 100 000- klasserna när man ska behandla och utreda brottet. Till det kan man lägga kostnaderna som skulle uppstå om det blir ett åtal också, säger han.

Han har jobbat som polis i Kalmar sedan 2001 har sett en skillnad på utelivet innan och efter Fullt Ös introducerades.

– Problemen försvinner inte helt men visst är det bättre nu. Innan hade vi mängder av ungdomar som samlades i stadsparken och riktigt lika många är det inte nu. Det är mycket mer hanterbart nu.

Trots att det samlas så många ungdomar på samma plats under en kväll så har man under alla sina år inte stött på några större problem eller bråk.

– Det har varit väldigt lugnt. Det bästa med det här är när man ser glädjen och hur det riktigt lyser i ögonen på ungdomarna, då blir man lycklig själv, säger Kjell Lindberg.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

RIX FM Festival kommer till Kalmar

Festivalen blir en del av Stadsfesten i augusti.

Hanna Thulin

Kl.08:47, 25 april, 2018

RIX FM Festival kommer till Kalmar
Foto: Arkiv

Det är Barometern som skriver att RIX FM Festival kommer till Kalmar och blir en del av Stadsfesten den 9 augusti.

– Tillsammans med Sveriges artistelit kommer vi även i år att kunna bjuda på Sveriges största sommarfest. Och i år kommer RIX FM Festival att bli större, bättre och viktigare än någonsin eftersom RIX FM påbörjar sina nationella sändningar den 1 augusti. Det betyder att årets festival inte bara är ett stort tack till alla som lyssnar på kanalen, utan även en generös välkomstkram till nya lyssnare, säger Christer Modig, vd på MTG Radio.

Vilka artister som kommer att uppträda är innu inte klart men går man på tidigare år där bland annat Måns Zelmerlöw, Tove Styrke, Danny Saucedo och Astrid S har uppträtt så lär det bli en spännande uppställning.

Övriga städer som är klara att få besök av festivalen är Stockholm, Halmstad, Varberg, Gävle och Helsingborg.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Nytt band klart för Borgholm Brinner

Under onsdagen släpps också ett begränsat antal endagarsbiljetter, meddelar arrangören.

Magnus Jansson

Kl.15:13, 24 april, 2018

Nytt band klart för Borgholm Brinner
Festivalen går av stapeln i Borgholms Slottsruin den 27-28 juli i sommar.

Det svenska metalbandet Tribulation är klart för Borgholm Brinner, meddelade arrangören på tisdagen. In Flames nya festival går av stapeln i Borgholms Slottsruin den 27-28 juli i sommar.

Arrangören meddelar också att det därmed endast återstår två artistsläpp. Under onsdagen släpps också ett begränsat antal endagarsbiljetter till festivalen. 

Klara spelningar fredag:
In Flames
Raised Fist
Danko Jones
Comeback Kid
TBA

Klara spelningar lördag:
In Flames
Bullet For My Valentine
Graveyard
Tribulation
TBA

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng