Sjöräddningssällskapets dag anordnades i Kalmar

Under lördagen höll Sjöräddningssällskapet i Kalmar öppet hus och hade uppvisningar. "Vi vill göra folk uppmärksamma på vår verksamhet".

Viktor Jerner

Viktor Jerner

Kl.20:08, 15 juli, 2017

Sjöräddningssällskapets dag anordnades i Kalmar
Sjöräddningssällskapets dag 2017. Foto: Viktor Jerner

Mellan klockan 11.00 och 15.00 på lördagen arrangerade Sjöräddningssällskapet i hela Sverige vad de kallar för ”Sjöräddningssällskapets dag”. I Kalmar bjöds det in till öppet hus där allmänheten gavs möjlighet att ta en titt i stationens båtar.

– Vi hade också sjöräddningsuppvisningar med våra båtar och med sjöfartsverkets helikopter som flög hit. Den vinschade upp två personer som agerade nödställda i vattnet, berättar Andreas Svensson hos Sjöräddningssällskapet i Kalmar.

Andreas uppskattar att drygt ett hundratal personer har kommit förbi Kalmarstationen under dagen och varit nyfikna på organisationen och dess maskineri.

– Vi vill göra folk uppmärksamma på vår verksamhet, att vi finns och att vi finansieras helt genom gåvor och bidrag. Sjöräddningssällskapet är en frivillig organisation utan statlig finansiering, berättar Andreas.

– Vi vill också uppmärksamma att vi utför en väldigt stor del av Sveriges sjöräddningsuppdrag. 80 procent av alla sjöräddningslarm är vi involverade i på något sätt, fortsätter han.

Sjöräddningssällskapet består av 70 stationer runt om i landet, med drygt 200 räddningsbåtar och 2100 frivilliga sjöräddare. Efter kontakt med sjöräddningssällskapet dröjer det oftast under en kvart innan hjälpen är på väg i en nödsituation.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Veckans Företag

Halltorp Rördelar AB: ”Vi är svenska mästare”

I sprillans nya lokaler trivs familjeföretagen Halltorps Rördelar AB och Carrab Brake Parts AB perfekt. Med lojal personal och stora resurser ser de ljust på framtiden.

Hanna Thulin

Hanna Thulin

Kl.18:38, 21 september, 2017

6 bilder
 • MakarnaGöran och Carina Hallberg äger Halltorp Rördelar AB och Carrab Brake Parts AB. Foto: Hanna Thulin
  MakarnaGöran och Carina Hallberg äger Halltorp Rördelar AB och Carrab Brake Parts AB. Foto: Hanna Thulin
 • Bromsmonteringsdetaljer packas i påsar som sedan säljs till bildelsgrossister och tillverkare av bromsbelägg. Foto: Hanna Thulin
  Bromsmonteringsdetaljer packas i påsar som sedan säljs till bildelsgrossister och tillverkare av bromsbelägg. Foto: Hanna Thulin
 • Ordning och reda är viktigt i hela lokalen. Foto: Hanna Thulin
  Ordning och reda är viktigt i hela lokalen. Foto: Hanna Thulin
 • Hos Halltorp Rördelar lagras rör av alla storlekar. Foto: Hanna Thulin
  Hos Halltorp Rördelar lagras rör av alla storlekar. Foto: Hanna Thulin
 • Så har kan en typisk order se ut hos Halltorp Rördelar. Foto: Hanna Thulin
  Så har kan en typisk order se ut hos Halltorp Rördelar. Foto: Hanna Thulin
 • De nya lokalerna är helt nybyggda och skräddarsydda för just Halltorp Rördelar och Carrab Brake Parts. Foto: Hanna Thulin
  De nya lokalerna är helt nybyggda och skräddarsydda för just Halltorp Rördelar och Carrab Brake Parts. Foto: Hanna Thulin

Halltorp Rördelar AB har en historia som sträcker sig 130 år tillbaka i tiden men det är inte förrän år 2010 som makarna Göran och Carina Hallberg tog över det efter att Göran suttit som VD i företaget i två år. Enkelt sagt så importerar företaget rör och rördelar i alla storlekar och lagerför dem. Produkterna används av VVS och industrikunder.

– Det är inte många som vet att vi finns här i Kalmar och de flesta tror att vi håller på med rörinstallationer vilket inte är fallet, säger Göran som är VD.

Företaget låg tidigare på Amerikavägen men sedan den 1 mars i år så huserar man i nya lokaler på 4 000 kvadratmeter på Franska Vägen. I byggnaden ryms även familjens andra bolag – Carrab Brake Parts AB. De importerar bromsmonteringsdetaljer till personbilar som paketeras i kit och sedan säljs till bildelsgrossister och tillverkare av bromsbelägg.

– Vi köpte Carrab Brake Parts AB år 2013 och år 2016 förvärvade vi även en av Halltorp Rördelars konkurrent i Malmö. För att kunna fortsätta växa så kunde vi inte vara kvar på tre olika ställen. Vi ville ha allt under samma tak och då var nya lokaler den bästa lösningen. Det är en jättespännande resa som vi har gjort och det var en rejäl flytt när alla bolag skulle hit, säger Carina.

Halltorp Rördelar AB och Carrab Brake Parts AB rör sig i två helt olika branscher men det finns många likheter mellan dem ändå.

– Båda bolagen har idag en ganska betydande import från Asien och på det här sättet kan vi utnyttja transporter genom samlastning. Vi såg också möjligheten att kunna använda Carrab Brake Parts, som är duktiga på att packa, till att hjälpa Halltorp Rördelar packa mindre rördelar till de kunder som efterfrågar detta. Sedan försöker vi få det administrativa att bli så gemensamt som möjligt, säger Göran.

Båda företagen har även en internationell kundbas. På rörsidan är man ganska ensamma i sin nisch och har en stor marknad i Norden.

– Det händer att konkurrenter handlar av oss då vi lagerhåller allting och kan skicka det i princip samma dag. Vår slogan är att vi är svenska mästare på rördelar och vi är kända för att kunna fixa fram grejer när det behövs.

Carrab Brake Parts befinner sig på en större marknad där konkurrensen är tuffare då man mäter sig mot hela fordonsindustrin.

– Vi brukar säga att vi är den lilla leverantören med de stora resurserna. Vi vill att det ska vara personligt och engagerat och de stora resurserna leverantörer som tillverkar för vår räkning. Hos oss vet våra kunder att de får produkter som passar exakt till rätt årsmodell, säger Göran.

Halltorp Rördelar och Carrab Brake Parts är riktiga familjeföretag. Göran och Carina äger de båda bolagen och alla tre av deras söner arbetar i något av dem.

Personalen är oerhört viktig för oss och är vår absolut största tillgång. Det är jätteviktigt att man går till jobbet med glädje och har roligt på arbetsplatsen. Vi är ett riktigt bra gäng och det har blivit ännu bättre nu när vi är på samma ställe och kan sitta tillsammans på alla raster. Vi är 15 personer i huset vilken också är en fördel då det är smidigt att samlas och informera alla på samma gång. Sen vet jag att en närvarande chef är väldigt viktig att ha, Göran är alltid glad och inspirerar andra vilket ökar sammanhållningen i gänget, säger Carina.

Idag har bolagen en omsättning på 60 miljoner sammanlagt.

– Vi ska fortsätta framåt och vill bygga en sund verksamhet som bygger på en sund tillväxt. Jag vill inte sätta ett omsättningsmål utan vill istället driva ett företag som bygger på att man vill utvecklas. Slutar man att ha mål och visioner så krymper verksamheten på sikt.

Skulle ni kunna tänka er att köpa ytterligare ett bolag så småningom?

– Det tror jag säkert. Man blir mer och mer van vid situationen vid varje process man går igenom. Jag känner mig inte avskräckt. Vi får hålla utkik på ett objekt som passar in och där vi kan utnyttja de kunskaper och resurser som vi redan har. Det kan vara på en helt ny marknad eller så har det en koppling till det vi redan håller på med, säger Göran.

Än så länge finns det inga planer på att flytta verksamheten från Kalmar.

– Vi trivs väldigt bra med att driva företag i Kalmar och har ett bra kontaktnät. Vår verksamhet är inte beroende av vart vi finns. Många talar om att infrastrukturen kan vara ett problem här men jag har aldrig upplevt det som ett bekymmer, det är sånt man får räkna med oavsett vart man är.

Eftersom hela familjen är inblandad i företagen så blir det en hel del snack om jobbet även där hemma.

– Att driva sitt eget företag är ett sätt att leva. Man lever och andas med företaget och alla borde får känna hur det är då det är otroligt inspirerande när man får fatta alla beslut själv. För vår del gör det inget om det blir mycket jobbsnack men man får hitta de där små rummen där vi pausar allt sånt, säger Carina.

– Att vara egenföretagare är inget normalt jobb på något sätt, det är jobb alla dagar i veckan om man vill det men jag känner inte att det är en belastning. Det är ett privilegie att inte ha någon måndagsångest. Så som vi har haft det nu är det nästan en förutsättning att ha haft hela familjen involverad. Det känns som en naturlig del att sedan få föra företagen som man har varit med och byggt upp vidare till sönerna om de är intresserade, avslutar Göran.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Polisens satsning mot drogerna i Kalmar: ”Det har ökat”

Polisen i Kalmar och på Ölands riktade insats mot narkotikan har burit frukt.

Karl-Oskar Karlsson

Karl-Oskar Karlsson

Kl.16:00, 21 september, 2017

Polisens satsning mot drogerna i Kalmar: ”Det har ökat”
Foto: Polisen

De senaste veckorna har polisen arbetat särskilt mot drogerna som florerar i krogmiljöer i Kalmar. Ett arbete som har gett resultat.

”Hittills har det resulterat i femtiotalet anmälningar om både innehav och användande. I några fall misstänker vi även försäljning och att man har delat med sig av narkotikan”, skriver polisen på sin Facebooksida.

Enligt polisen har brukandet av narkotika ökat på stadens krogar. Droganvändandet leder även ofta till annan brottslighet.

”Visste du att det även är straffbart att dela med sig? Vi beslagtog cannabis, ecstasy, kokain, amfetamin och läkemedel. I samband med arbetet kunde vi även upptäcka annan brottslighet som drograttfylla, vapenbrott och stölder. Vi arbetar alltid mot narkotika, även fortsättningsvis”, skriver polisen.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Äldre kvinna slog i huvudet vid lyft – gled av skynket

En Lex Maria-anmälan har upprättats.

Karl-Oskar Karlsson

Karl-Oskar Karlsson

Kl.14:54, 21 september, 2017

Äldre kvinna slog i huvudet vid lyft – gled av skynket
Foto: Arkiv

Det var i augusti månad som en äldre kvinna som vårdades på Länssjukhuset i Kalmar skulle flyttas till en säng med hjälp av ett lyftskynke som olyckan höll sig framme.

Kvinnan gled ur skynket och slog i bakhuvudet. Efter incidenten hittades ett trasigt identitetsband på platsen och vårdgivaren tror att det kan ha misstagits för en av skynkets öglor.

– Kvinnan är i dag återställd, säger chefläkare Gunhild Nordesjö Haglund till Nyhetsbyrån Siren.

Efter olyckan förlängdes kvinnans vårdtid med två dagar.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

KLART: Han föreslås bli ny partiledare för Moderaterna

Valberedningen presenterade ett väntat namn på torsdagens presskonferens.

Andreas Norinder

Andreas Norinder

Kl.14:32, 21 september, 2017

KLART: Han föreslås bli ny partiledare för Moderaterna
Ulf Kristersson föreslås ta över som partiledare efter Anna Kinberg Batra. Foto: Bildbyrån

Efter Anna Kinberg Batras avgång för en månad sedan har Ulf Kristersson varit en av förhandsfavoriterna till att ta över uppdraget som partiledare för Moderaterna.

Vid en pressträff på torsdagen blev det officiellt att valberedningen föreslår honom till posten.

– Jag känner entusiasm inför uppgiften och stark energi. Jag tycker det är för mycket gnällighet och spel i svensk politik just nu, säger Ulf Kristersson enligt Aftonbladet.

Den 1 oktober ska partiet ha en extrastämma där man tar beslut om vem som blir ny partiledare. I dagsläget finns det ingen som utmanar Kristersson om att bli ny M-topp.

Elisabeth Svantesson har nämnts i spekulationerna men hon har uttalat sitt stöd för Ulf Kristersson. Inte heller tidigare partiledaren Carl Bildt är intresserad.

Ulf Kristersson har bland annat varit socialförsäkringsminister, socialborgarråd och ordförande för ungdomsförbundet MUF.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

EXTRA

TV: Lastbilsbrand spred sig till matbutik – fastigheter har evakuerats

(UPPDATERAD 17:08) Branden i matbutiken är fortfarande inte under kontroll. "Just nu håller vi den planen vi har satt upp", meddelar räddningschefen. Sedan tidigare har ett område på 300 meter spärrats av och ett 30-tal fastigheter har evakuerats.

Karl-Oskar Karlsson

Karl-Oskar Karlsson

Kl.13:12, 21 september, 2017

Strax efter klockan 13 på torsdagseftermiddagen fick SOS ett larm angående en lastbil som stod i brand på Norra Långgatan i Sandvik på Öland.

Polis och räddningstjänst kallades till platsen och vid 13.30-tiden hade branden spridit sig till fasaden på den livsmedelsbutik där lastbilen stod parkerad.

– Det ska även finnas ett antal gamla bensinpumpar i nära anslutning till branden där det fortfarande finns bensin och diesel kvar, säger Anna Göransson vid polisens ledningscentral.

Lastbilen var helt övertänd när räddningstjänsten kom till platsen där ett antal styrkor från olika stationer på Öland jobbade med att släcka branden

– Ett område på 300 meter har spärrats av. Dessutom ska ett 30-tal fastigheter evakueras. Enligt uppgift finns det även gasflaskor i närheten, säger Anna Göransson.

Även butikens personal och kunder evakuerades.

Enligt räddningschef Rutger Thuresson brinner det kraftigt på vinden till butiken.

– Just nu riktar vi in oss på att dämpa branden och rädda de omkringliggande fastigheterna, säger han vid 16-tiden.

Går butiken att rädda?
– Det är väldigt svårt att svara på. Klart är i alla fall att det kommer bli stora skador på butiken, då den är helt rökfylld.

Strax efter klockan 17 brann det fortfarande i butiken. De gasflaskor som tidigare rapporterades finnas i närheten av branden har flyttats.

– En del av butiken är nedbrunnen och resten är rökskadad, säger Thuresson.

– Det är inte släckt, men just nu håller vi oss till den planen som vi har satt upp.

Vad konkret innebär den planen?
– Att hindra spridning till andra byggnader och dämpa branden så mycket som möjligt.

Texten uppdateras

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng