Blodig historia väcker intresse ”Blev otroligt förvånade”

Nu avslöjas hemligheten bakom de skelettdelar som hittades i Kalmarsundsparken för snart fyra år sedan.

Klara Alvunger

Klara Alvunger

Kl.14:55, 17 juli, 2017

4 bilder
 • Kalmars dramatiska historia väcks till liv. Foto: Pressbild
  Kalmars dramatiska historia väcks till liv. Foto: Pressbild
 • Stefan Carlsson är arkeolog och han berättar att fyndet innebar en stor förvåning. Foto: Klara Alvunger
  Stefan Carlsson är arkeolog och han berättar att fyndet innebar en stor förvåning. Foto: Klara Alvunger
 • Emma Angelin Holmen håller i aktiviteter för folk i alla åldrar. Foto: Klara Alvunger
  Emma Angelin Holmen håller i aktiviteter för folk i alla åldrar. Foto: Klara Alvunger
 • Projektledare Björn Samuelsson är förväntansfull. Foto: Klara Alvunger
  Projektledare Björn Samuelsson är förväntansfull. Foto: Klara Alvunger

Kalmarsundsparken är ett välbesökt ställe, framförallt nu på sommaren. Men bland sandskulpturer, glasskiosk och utegrill är det få personer som vet vad platsen döljer. I början av 1600-talet utkämpades nämligen fruktansvärda strider här och många soldater, såväl danska som svenska, förlorade livet.

Kunskapen om badets historia har länge varit begränsad och det hade kanske fortfarande varit så, om det inte hade varit för att en grävmaskinist år 2013 av misstag råkade stöta på ett kranium, när han grävde i sanden.

LÄS MER: Ovanligt arkeologiskt fynd vid Kalmar slott – kan fylla kunskapsluckor

Fyndet förvånade oss arkeologer, berättar Stefan Larsson. Vi trodde först att det tillhörde en dansk eftersom man, när man har undersökt terrängen, kommit fram till att danskarna hade sina ställningar där skelettet låg. Men analyser visar att soldaten är från Småland.

Nu har arkeologer undersökt platsen och med hjälp av metalldetektorer försökt få fram information som ska klara upp frågetecknen kring vad som egentligen hände under Kalmarkriget år 1611-1613. I tre dagar, 18-20 juli, har allmänheten möjlighet att ta del av denna fakta, då föreläsningar kommer att hållas i Kalmarsundsparken.

LÄS MER: Se bilder från skelettfyndet 2013

– Det finns ett enormt intresse och denna typ av utgrävning är unik, därför att det sker i centrum och inte på en plats långt ute dit det är svårt att ta sig, vilket gör att både invånare och turister kan komma, berättar Emma Angelin Holmen, kulturutvecklare på Kalmar kommun.

Det är Kalmar kommun som i samarbete med ett antal parter med anknytning till Kalmars och Ölands historia ligger till grund för projektet ”Unika historiska Kalmar Öland”, vilket har möjliggjort arrangemanget i Kalmarsundsparken. Utöver föreläsningar berättar dessutom personal från länsmuseet om livet som soldat på onsdagen. Vad hade man för kläder och hur levde man?

– Det är framförallt fynden som har gjort att projektet har startat igång. Det finns historiska besöksmål på både Kalmar och Öland, men de är skilda från varandra. I och med samarbetet kan vi knyta ihop dessa och sedan berätta om hela Kalmarsund, för det finns ingen som gör idag, säger projektledare Björn Samuelsson.

Artefakten som har riktat mest fokus mot Kalmarsundparken och bidragit till en del av forskningen om soldatlivet är kraniet som grävdes fram. Det kommer i sommar att analyseras och bevaras. Förhoppningsvis kommer det att lära arkeologer, historiska forskare och Kalmars invånare om tiden då staden låg i krig.

– Kalmarkriget är en av de blodigaste konflikterna som har drabbat detta område och jag kommer berätta om belägringen i ett större historiskt perspektiv på torsdag, som del i utgrävningen, förklarar historikern Peter Danielsson.

Förväntningarna höga inför den kommande utgrävningen, då fler skelettdelar kommer att möta dagens ljus.

Det är en medborgares rättighet att veta sin historia. Nu när den dessutom berättas på en så pass åtkomlig plats, kan det göra att fler kommer och det är det vi hoppas att denna utgrävning ska göra, avslutar Björn Samuelsson.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Kanonresultat för friidrottare i stor inomhustävling

Under helgen gick en av Sveriges största inomhustävlingar i friidrott av stapeln i Växjö.

Hanna Thulin

Hanna Thulin

Kl.09:10, 24 januari, 2018

Kanonresultat för friidrottare i stor inomhustävling
Nadja Rugland (mitten) springer 800 meter. Foto: Privat

Som vanligt stod Kalmar SK:s idrottare för fina resultat. Nadja Rugland, som är trea i Sverige bland sjuttonåringar, sprang 800 meter på 2.16,33 samtidigt som lillasyster Juni Rugland, 15 år, slog personligt rekord på 1 000 meter. Hon sprang på 3.06,44 vilket är fjärde bästa tid i Sverige i år.

Även Hanna Jonsson slog personligt rekord med 27.56 på 200 meter. Lyckades bra gjorde också Nova Brideau, 16 år, som kom sjua i ett tufft fält i kula. 11.21 blev längsta stöten och Nova närmar sig topp 10 i Sverige.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Rullstol försvann – väckte ilska på sociala medier

"Jag tycker att det är väldigt tråkigt, onödigt också", säger Ann Fingerhut, sjukhusvärdinna på Kalmar Länssjukhus.

Michaela Ekström

Kl.08:04, 24 januari, 2018

Rullstol försvann – väckte ilska på sociala medier
Foto: Arkiv/Skärmdump

En rullstol och en telefon, båda tillhörande Röda korsets sjukhusvärdinnorKalmar Länssjukhus, försvann på eftermiddagen den 16 januari.

Efter händelsen publicerade en av sjukhusvärdinnorna ett inlägg i Facebook-gruppen ”Kalmar” där hon efterlyste rullstolen och telefonen. Ett inlägg som fick stor spridning och som väckte många ilskna reaktioner.

– Det händer ju att vi är borta på uppdrag alla på en gång. Det var vi då och när vi kommer tillbaka vid 14-tiden är rullstolen och telefonen borta. Vi letade men hittade ingenting, säger Ann Fingerhut, en av sjukhusvärdinnorna.

Sjukhusvärdinnorna finns på plats i entrén till Kalmar länssjukhus. Syftet med verksamheten är bland annat att hjälpa besökare till rätta. Det kan till exempel vara personer som har svårt att gå som kan få skjuts till en avdelning eller någon som behöver hjälp att ringa efter sjukresor.

Den försvunna rullstolen användes bland annat till patienter som har svårigheter att sitta i vanliga transportstolar eller när det är ont om stolar.

– Jag tycker att det är väldigt tråkigt, onödigt också. Jag förstår inte vem som skulle ha glädje av den. Det är dumt och onödigt, säger Ann Fingerhut.

Vad tror ni har hänt med dem?
– Det är svårt att säga. Man tycker ju att det inte skulle vara så stöldbegärligt. Det känns ju mest som ett dumt påhitt, säger Ann Fingerhut.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

SMHI utfärdar klass 1-varning

Myndigheten har utfärdat en varning för onsdagen.

Magnus Jansson

Magnus Jansson

Kl.06:34, 24 januari, 2018

SMHI utfärdar klass 1-varning
En blåsig onsdag väntar. Foto: Bildbyrån

En blåsig onsdag väntar. SMHI har utfärdat en klass 1-varning för kuling ute till havs längs hela svenska kusten.

”Ett lågtryck på Norska havet ger kuling på många av våra farvatten”, skriver myndigheten. Vindarna förväntas variera i styrka under dygnet och som värst kan det blåsa upp mot 18 m/s.

FaktaDefinitionen för Varning klass 1 kuling: 

Medelvind från 14 m/s upp till 25 m/s. Farligt för fritidsbåtar och små yrkesfartyg. Om prognosen ändras till 25 m/s eller mer uppdateras varningen till en högre varningsklass.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Därför bryter FBC-backen kontraktet

"Trivs man inte så är det som det är", säger FBC:s klubbchef Per Viberg.

Michaela Ekström

Kl.21:47, 23 januari, 2018

Därför bryter FBC-backen kontraktet
Foto: Arkiv

FBC Kalmarsund värvade Mattias Jansson från allsvenska konkurrenten Visby IBK inför den här säsongen. Nu väljer backen att bryta kontraktet med FBC Kalmarsund. Detta skriver Barometern.

– Mattias och hans flickvän ska ha barn i april och hon bor fortfarande kvar på Gotland och har pendlat hit. Sedan har Mattias inte haft den roll som han kanske hade tänkt så situationen är inte optimal. Det har gått fort, vi hade första samtalet innan helgen men trivs man inte så är det som det är, säger FBC:s klubbchef Per Viberg till Barometern.

Mattias Jansson själv om situationen:

– Det är klart att jag hade förhoppningar om att bidra mer än vad jag har gjort men så har det inte blivit och vi har bestämt oss för att gå skilda vägar. Så är det i idrottens värld ibland, säger Mattias Jansson till Barometern.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Mamma misshandlades av barbröstad man – framför barnen

För att inte skrämma barnen vågade hon först inte skrika på hjälp.

Michaela Ekström

Kl.21:29, 23 januari, 2018

Mamma misshandlades av barbröstad man – framför barnen
Foto: Casper Johansson

En mamma var på väg hem från en lekplats i Kalmar med sitt 5-åriga barn och dennes kompis när en barbröstad man ställde sig framför henne och blockerade vägen. Mamman sa ”snälla, gör inget” till mannen. Då tog han ett hårt tag om hennes överarmar.

För att inte skrämma barnen vågade hon inte skrika. Först när mannen drog ner henne på marken skrek hon på hjälp. Efter att en bil stannade och en man klev ut släppte den barbröstade mannen tag om hennes armar. Tagen var så hårda att hon fick blåmärken. Händelsen inträffade i april förra året.

Nu döms mannen vid Kalmar tingsrätt till villkorlig dom och 60 dagsböter á 50 kronor för misshandel. Han ska också betala 5000 kronor i skadestånd till kvinnan.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng