Blodig historia väcker intresse ”Blev otroligt förvånade”

Nu avslöjas hemligheten bakom de skelettdelar som hittades i Kalmarsundsparken för snart fyra år sedan.

Klara Alvunger

Klara Alvunger

Kl.14:55, 17 juli, 2017

4 bilder
 • Kalmars dramatiska historia väcks till liv. Foto: Pressbild
  Kalmars dramatiska historia väcks till liv. Foto: Pressbild
 • Stefan Carlsson är arkeolog och han berättar att fyndet innebar en stor förvåning. Foto: Klara Alvunger
  Stefan Carlsson är arkeolog och han berättar att fyndet innebar en stor förvåning. Foto: Klara Alvunger
 • Emma Angelin Holmen håller i aktiviteter för folk i alla åldrar. Foto: Klara Alvunger
  Emma Angelin Holmen håller i aktiviteter för folk i alla åldrar. Foto: Klara Alvunger
 • Projektledare Björn Samuelsson är förväntansfull. Foto: Klara Alvunger
  Projektledare Björn Samuelsson är förväntansfull. Foto: Klara Alvunger

Kalmarsundsparken är ett välbesökt ställe, framförallt nu på sommaren. Men bland sandskulpturer, glasskiosk och utegrill är det få personer som vet vad platsen döljer. I början av 1600-talet utkämpades nämligen fruktansvärda strider här och många soldater, såväl danska som svenska, förlorade livet.

Kunskapen om badets historia har länge varit begränsad och det hade kanske fortfarande varit så, om det inte hade varit för att en grävmaskinist år 2013 av misstag råkade stöta på ett kranium, när han grävde i sanden.

Fyndet förvånade oss arkeologer, berättar Stefan Larsson. Vi trodde först att det tillhörde en dansk eftersom man, när man har undersökt terrängen, kommit fram till att danskarna hade sina ställningar där skelettet låg. Men analyser visar att soldaten är från Småland.

Nu har arkeologer undersökt platsen och med hjälp av metalldetektorer försökt få fram information som ska klara upp frågetecknen kring vad som egentligen hände under Kalmarkriget år 1611-1613. I tre dagar, 18-20 juli, har allmänheten möjlighet att ta del av denna fakta, då föreläsningar kommer att hållas i Kalmarsundsparken.

LÄS MER: Se bilder från skelettfyndet 2013

– Det finns ett enormt intresse och denna typ av utgrävning är unik, därför att det sker i centrum och inte på en plats långt ute dit det är svårt att ta sig, vilket gör att både invånare och turister kan komma, berättar Emma Angelin Holmen, kulturutvecklare på Kalmar kommun.

Det är Kalmar kommun som i samarbete med ett antal parter med anknytning till Kalmars och Ölands historia ligger till grund för projektet ”Unika historiska Kalmar Öland”, vilket har möjliggjort arrangemanget i Kalmarsundsparken. Utöver föreläsningar berättar dessutom personal från länsmuseet om livet som soldat på onsdagen. Vad hade man för kläder och hur levde man?

– Det är framförallt fynden som har gjort att projektet har startat igång. Det finns historiska besöksmål på både Kalmar och Öland, men de är skilda från varandra. I och med samarbetet kan vi knyta ihop dessa och sedan berätta om hela Kalmarsund, för det finns ingen som gör idag, säger projektledare Björn Samuelsson.

Artefakten som har riktat mest fokus mot Kalmarsundparken och bidragit till en del av forskningen om soldatlivet är kraniet som grävdes fram. Det kommer i sommar att analyseras och bevaras. Förhoppningsvis kommer det att lära arkeologer, historiska forskare och Kalmars invånare om tiden då staden låg i krig.

– Kalmarkriget är en av de blodigaste konflikterna som har drabbat detta område och jag kommer berätta om belägringen i ett större historiskt perspektiv på torsdag, som del i utgrävningen, förklarar historikern Peter Danielsson.

Förväntningarna höga inför den kommande utgrävningen, då fler skelettdelar kommer att möta dagens ljus.

Det är en medborgares rättighet att veta sin historia. Nu när den dessutom berättas på en så pass åtkomlig plats, kan det göra att fler kommer och det är det vi hoppas att denna utgrävning ska göra, avslutar Björn Samuelsson.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Kalmarskola kammade hem dubbla priser – för andra året i rad

Skolan stod för den största förbättringen av kommunens samtliga skolor jämfört med förra året.

Karl-Oskar Karlsson

Karl-Oskar Karlsson

Kl.22:02, 19 september, 2017

Kalmarskola kammade hem dubbla priser – för andra året i rad
Vasaskolans rektor Anders Hjortenkrans tillsammans med kollegorna Jonas Berggren, Bitte Gudmundsson och Mia Fryklund. Foto: Karl-Oskar Karlsson

För andra året i rad kammade Vasaskolan i Kalmar hem priset som Årets förbättrare grundskola och Årets förbättrare fritidshem.

Priset delades ut i skolans matsal på tisdagseftermiddagen av Lasse Johansson (S), ordförande i barn- och ungdomsnämnden.

– Vasaskolan har gjort ett fantastiskt jobb – och har förbättrat en redan hög nivå. Ni borde ge er själva en stor applåd, sade Johansson i samband med prisceremonin.

Resultatet baseras på barn och föräldrars upplevelser om verksamheten – och precis som i fjol stod Vasaskolan för den största förbättringen.

– Det borde var omöjligt att vinna ett sådant pris två år i rad. Men vi jobbar målmedvetet och har en fantastisk personal. Jag är extremt stolt. Nu firar vi med tårta, sade rektor Anders Hjortenkrans.

Priset består av ett diplom samt 50 000 för vardera kategori.

– Pengarna går till skolans verksamhet och är ganska så fritt att spendera på det som behövs, säger Lasse Johansson.

Tidigare delades även priset till Årets förbättrare i förskola ut. I år gick det priset till förskolan i Smedby.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Kom hem till familjens villa – blev knivhotad av inbrottstjuv

18-åringen fick ett minst sagt otrevligt bemötande när han kom hem till familjens villa i Lindsdal.

Karl-Oskar Karlsson

Karl-Oskar Karlsson

Kl.21:29, 19 september, 2017

Kom hem till familjens villa – blev knivhotad av inbrottstjuv
Foto: Arkiv

Mitt under ett pågående villainbrott, vid tiotiden på måndagsförmiddagen, kom den 18-årige sonen i hushållet hem till villan på Lassevägen i Lindsdal.

När inbrottstjuven upptäckte sonens ankomst drog han kniv och gjorde ett utfall utan att träffa 18-åringen. Därefter lämnade han villan snabbt.

På eftermiddagen kunde en man i 45-årsåldern gripas av polis, när han cyklade omkring i samhället.

Mannen nekar till brott, men sitter nu anhållen. Det är ännu oklart om han fick med sig något vid inbrottet.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Oktoberfest med plats för 1 400 personer till Kalmar

"Det vi vill är att folk slår sig ner, tar en öl och dansar lite ringdans. Det är den stämningen vi vill skapa".

Samuel Slättman

Samuel Slättman

Kl.21:00, 19 september, 2017

Oktoberfest med plats för 1 400 personer till Kalmar
Jimmy Strand (bilden) och Aris Diminikos arrangerar Oktoberfest på Sandra. Foto: Samuel Slättman/Wikimedia commons.

Förra hösten gick planerna på en Oktoberfest på Fredriksskans i stöpet efter strul med den tilltänkta arrangörens alkoholtillstånd.

Nu meddelar eventbolaget Mighty att man plockar upp den tappade bollen och i stället arrangerar Oktoberfest på Sandra.

– Vi har hamnat i kategorin där vi tycker att temakvällar är roligast att anordna. Vi kände att vi har lokalerna och kontakterna så nu blåser vi på, säger Jimmy Strand på Mighty, som tillsammans med Aris Diminikos arrangerar festen.

– Oktoberfest är ett generellt och inkört tema men vi kommer göra vår försvenskade version. Vi vill lägga mer fokus på den goda stämningen snarare än Lederhosen, säger Strand.

Festen är planerad till lördagen den 7 oktober. Dagen inleds med sittningar för 400 studenter vid långbord med tysk mat och tysk öl. Senare på kvällen öppnas lokalen upp för allmänheten och Kalmarbandet Rotblöta kliver upp på scen.

– Vi funderade på att boka in ett tyskt ompa ompa-band men valde till sist att lägga mer krut på andra happenings i lokalen. Vi kommer behålla långborden under hela kvällen. Det vi vill är att folk slår sig ner, tar en öl med några nya vänner och dansar lite ringdans. Det är den stämningen vi vill skapa.

Ölet är en central del av den traditionella Oktoberfesten. Vilken eller vilka sorter som kommer att erbjudas är ännu inte bestämt.

– Vi ligger i förhandling med bryggerier och leverantörer till Sandra. Det är ett måste att ha minst ett tyskt öl på en Oktoberfest, avslutar Strand.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Kalmarbyrå satsar på framtiden – kan bli bäst i Sverige

Kan få priset som Årets framtidsbyrå.

Karl-Oskar Karlsson

Karl-Oskar Karlsson

Kl.20:06, 19 september, 2017

Kalmarbyrå satsar på framtiden – kan bli bäst i Sverige
Hela gänget på Sporrong & Eriksson Revisionsbyrå AB, som nominerats till priset som Årets framtidsbyrå. Foto: Privat

Revisionsbyrån Sporrong & Eriksson kan ta hem priset som Årets framtidsbyrå på organisationen FAR:s branschdagar i veckan.

Sammanlagt är sex företag nominerade i kategorin.

Varför tror du att ni är nominerade?
– Jag tror att det beror på lite olika saker. Bland annat har vi antagit den stora utmaningen med digitaliseringen där vi gått med i branschorganisationens treårsprojekt. Sedan är det lite andra värderingar, där jag tror att vi skiljer oss från mängden. Vi är starkt lokalt profilerade och vågar även att skoja och driva med oss själva på ett annorlunda sätt, säger delägaren Per Eriksson.

Bland kriterierna i kategorin för Årets framtidsbyrå ser man till hur företaget tar sig an digitaliseringen och synen på framtiden.

– Omställningen till det digitala är viktig, men det finns även andra mjuka värden, som till exempel god ekonomi.

FAR:s branschdagar pågår torsdag till fredag – och på torsdag kväll presenteras vinnaren.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Bygglov beviljat för nya arenan

Men ännu är ingen byggare klar.

Karl-Oskar Karlsson

Karl-Oskar Karlsson

Kl.18:16, 19 september, 2017

Bygglov beviljat för nya arenan
Skiss: Mats Dahlström

Tidigare i år har 24Kalmar.se skrivit om förseningen av byggandet av KIFAB Arena, multisporthallen som är tänkt att bli FBC Kalmarsunds blivande hemmaarena.

Turerna har varit många och nu gör samhällsbyggnadsnämnden bedömningen att någon detaljplaneändring inte behöver göras. På tisdagen togs beslutet av en oenig nämnd. SD och M satte sig emot främst när det gäller placeringen.

– Hade vi gått på deras linje hade bygget försenats rejält, vi hade inte haft en hall färdigt förrän om två eller tre år, säger Mattias Adolfson (S) ordförande i samhällsbyggnadsnämnden, till Barometern.

Multihallen kommer uppföras vid nuvarande Bränslehuset i korsningen vid Trångsundsvägen och Fölehagsvägen. Att slippa ny detaljplan kan göra att arenan blir klar ett år snabbare. Däremot är ingen byggare klar, och anbudstiden har förlängts.

– Vi har två elitlag som saknar en gemensam hall, nu vill vi göra den här satsningen, säger Mattias Adolfson till Barometern.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng