Blodig historia väcker intresse ”Blev otroligt förvånade”

Nu avslöjas hemligheten bakom de skelettdelar som hittades i Kalmarsundsparken för snart fyra år sedan.

Klara Alvunger

Klara Alvunger

Kl.14:55, 17 juli, 2017

4 bilder
 • Kalmars dramatiska historia väcks till liv. Foto: Pressbild
  Kalmars dramatiska historia väcks till liv. Foto: Pressbild
 • Stefan Carlsson är arkeolog och han berättar att fyndet innebar en stor förvåning. Foto: Klara Alvunger
  Stefan Carlsson är arkeolog och han berättar att fyndet innebar en stor förvåning. Foto: Klara Alvunger
 • Emma Angelin Holmen håller i aktiviteter för folk i alla åldrar. Foto: Klara Alvunger
  Emma Angelin Holmen håller i aktiviteter för folk i alla åldrar. Foto: Klara Alvunger
 • Projektledare Björn Samuelsson är förväntansfull. Foto: Klara Alvunger
  Projektledare Björn Samuelsson är förväntansfull. Foto: Klara Alvunger

Kalmarsundsparken är ett välbesökt ställe, framförallt nu på sommaren. Men bland sandskulpturer, glasskiosk och utegrill är det få personer som vet vad platsen döljer. I början av 1600-talet utkämpades nämligen fruktansvärda strider här och många soldater, såväl danska som svenska, förlorade livet.

Kunskapen om badets historia har länge varit begränsad och det hade kanske fortfarande varit så, om det inte hade varit för att en grävmaskinist år 2013 av misstag råkade stöta på ett kranium, när han grävde i sanden.

Fyndet förvånade oss arkeologer, berättar Stefan Larsson. Vi trodde först att det tillhörde en dansk eftersom man, när man har undersökt terrängen, kommit fram till att danskarna hade sina ställningar där skelettet låg. Men analyser visar att soldaten är från Småland.

Nu har arkeologer undersökt platsen och med hjälp av metalldetektorer försökt få fram information som ska klara upp frågetecknen kring vad som egentligen hände under Kalmarkriget år 1611-1613. I tre dagar, 18-20 juli, har allmänheten möjlighet att ta del av denna fakta, då föreläsningar kommer att hållas i Kalmarsundsparken.

LÄS MER: Se bilder från skelettfyndet 2013

– Det finns ett enormt intresse och denna typ av utgrävning är unik, därför att det sker i centrum och inte på en plats långt ute dit det är svårt att ta sig, vilket gör att både invånare och turister kan komma, berättar Emma Angelin Holmen, kulturutvecklare på Kalmar kommun.

Det är Kalmar kommun som i samarbete med ett antal parter med anknytning till Kalmars och Ölands historia ligger till grund för projektet ”Unika historiska Kalmar Öland”, vilket har möjliggjort arrangemanget i Kalmarsundsparken. Utöver föreläsningar berättar dessutom personal från länsmuseet om livet som soldat på onsdagen. Vad hade man för kläder och hur levde man?

– Det är framförallt fynden som har gjort att projektet har startat igång. Det finns historiska besöksmål på både Kalmar och Öland, men de är skilda från varandra. I och med samarbetet kan vi knyta ihop dessa och sedan berätta om hela Kalmarsund, för det finns ingen som gör idag, säger projektledare Björn Samuelsson.

Artefakten som har riktat mest fokus mot Kalmarsundparken och bidragit till en del av forskningen om soldatlivet är kraniet som grävdes fram. Det kommer i sommar att analyseras och bevaras. Förhoppningsvis kommer det att lära arkeologer, historiska forskare och Kalmars invånare om tiden då staden låg i krig.

– Kalmarkriget är en av de blodigaste konflikterna som har drabbat detta område och jag kommer berätta om belägringen i ett större historiskt perspektiv på torsdag, som del i utgrävningen, förklarar historikern Peter Danielsson.

Förväntningarna höga inför den kommande utgrävningen, då fler skelettdelar kommer att möta dagens ljus.

Det är en medborgares rättighet att veta sin historia. Nu när den dessutom berättas på en så pass åtkomlig plats, kan det göra att fler kommer och det är det vi hoppas att denna utgrävning ska göra, avslutar Björn Samuelsson.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

BILDEXTRA: Kungafamiljens sommarhälsning från Öland

Sollidens slott i Borgholm är ett givet inslag under sommaren för de svenska kungligheterna.

Andreas Norinder

Andreas Norinder

Kl.09:50, 25 juli, 2017

BILDEXTRA: Kungafamiljens sommarhälsning från Öland
Kungafamiljens sommarhälsning 2017. Foto: Hovet

Nyligen var det stort kalas på Öland när Kronprinsessan Victoria fyllde 40 år.

Sollidens slott är kungafamiljens sommarbostad och lockar mängder med turister varje år. Drottning Silvia har tidigare sagt att Solliden är ”vår oas” under sommaren.

– Vårt ställe att hämta krafter och umgås med familjen och alla barnbarn, sa drottningen till Expressen i fjol.

Kronprinsessan Victoria och Prins Daniel har sitt eget boende på Solliden slottsområde i Villa Skönvik. Huset byggdes 2013 och ligger enbart 300 meter från Kalmarsund.

Kungafamiljen har postat en sommarhälsning på Facebook som fick ett varmt mottagande. Bilden har drygt 52 000 likes, över 1000 delningar och nästan lika många kommenterar.

Något som väckt reaktioner är att alla på bilden, utom Kronprinsessan samt Prinsessan Sofia, har ljusblåa kläder.

Här hittar du bilden om du vill skicka en hälsning till kungafamiljen.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Landstingets vision – avskaffa hyrläkarna: ”Ett utmanande mål”

Förra året kostade de drygt 300 hyrläkarna landstinget över 112 miljoner kronor. Till 2019 vill man att antalet hyrläkare ska vara noll.

Andreas Norinder

Andreas Norinder

Kl.08:42, 25 juli, 2017

Landstingets vision – avskaffa hyrläkarna: ”Ett utmanande mål”
Foto: Genre/Public domain pictures

Precis som många andra landsting i landet så är Kalmar län beroende av hyrläkare via bemanningsbolag för att få verksamheten att gå runt. I dagsläget jobbar drygt 300 hyrläkare i länet.

Till 2019 vill SKL, Sveriges kommuner och landsting, att man ska vara oberoende av hyrläkarna, som medför stora kostnader.

– Det är ett utmanande mål men vi jobbar för att klara av det, säger primärvårdschefen Lars Mattsson till P4 Kalmar.

Mattsson, som är chef för de offentliga vårdcentralerna i Kalmar län, menar att man skulle klara sig utan hyrläkare genom att anställa ett 20-tal läkare.

– Svårigheterna är egentligen att få medarbetare att söka de tjänster vi har och också att få våra medarbetare att stanna kvar, säger Lars Mattsson.

I våras rapporterade 24Kalmar om att landstinget i Kalmar län var ett av få landsting som hade lyckats sänka kostnaden för bemanningsbolag under årets fyra första månader, jämfört med i fjol.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

EXTRA

Väpnat rånförsök mot Rasta – skrämdes iväg av kund

Vid midnatt blev butiken och restaurangen Rasta i Hansa City utsatt för ett rånförsök av en ensam gärningsman.

Andreas Norinder

Andreas Norinder

Kl.06:51, 25 juli, 2017

Väpnat rånförsök mot Rasta – skrämdes iväg av kund
Vid midnatt slog rånaren till. Foto: Arkiv/Rickard Johansson

Polisen uppger att mannen var maskerad och beväpnad med kniv. Mannen krävde att få pengar och hotade butiksbiträdet med kniven.

När en kund kom in i lokalen flydde rånaren, utan att få med sig något byte. Det är oklart om han lämnade platsen med ett fordon eller till fots.

Under natten har polisen spanat i området, dock utan resultat. I nuläget finns det ingen misstänkt gärningsman.

Ingen person fick några fysiska skador vid rånförsöket.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Hon driver protest mot förlossningskrisen: ”Det har urartat totalt”

En protest arrangeras i hela landet. Det är ett initiativ mot den pågående förlossningskrisen.

Jesper Norell

Jesper Norell

Kl.20:13, 24 juli, 2017

Hon driver protest mot förlossningskrisen: ”Det har urartat totalt”
Foto: Montage

Förlossningskrisen upprör befolkningen. Runt om i landet arrangeras nu så kallade ”BB-marscher” för att protestera mot de nedskärningar som tagit plats inom vården. I Kalmar är marschen planerad den 20 augusti, klockan 13.00 på Larmtorget.

Idén började i Stockholm och har nu spridit sig genom landet. För Elin Johansson började engagemanget med att de ansvariga för BB-marschen i Stockholm bad flera städer att engagera sig. Kalmargruppen har bara varit igång i tre dagar, men redan nu har många visat intresse för marschen.

– Idén började i Stockholm. Jag vet att det är en pressad situation i Kalmar just nu, och då kände jag att Kalmar borde vara med, säger Elin Johansson, arrangör för BB-marschen i Kalmar.

På BB-marschens Facebooksida beskriver Elin hur förlossningskrisen har urartat totalt. Nedskärningarna inom vården har resulterat i att färre barnmorskor finns tillgängliga på mottagningarna, och de som finns på plats ansvarar för flera kvinnor samtidigt. Utöver det får kvinnor inte plats på de sjukhus som de vill föda på och vissa hänvisas till sjukhus i andra städer. Samtidigt stängs förlossningsavdelningar runt om i landet och kurser i bilförlossning erbjuds.

– Jag blir arg eftersom Kalmar kommun har en väldigt uttalad vision om befolkningen. Det ska ske en stor ökning inom befolkningen inom de kommande åren, men hur ska de födas? Hur ska de tas emot? Det måste finnas en plan som stämmer överens med den visionen, säger Elin Johansson.

Förhoppningarna inför marschen är att myndigheterna ska ta tag i den pågående krisen.

– Ge de som ska föda mer trygghet gällande plats, anställ mer personal och se till att deras anställningsvillkor blir bättre, säger Elin Johansson

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Flera kortterminaler låg nere – problemet löst

13 000 kortterminaler runt om i Sverige hade drivstörningar under måndagen, rapporterar bland annat Aftonbladet. Inom flera verksamheter rådde problem med kortbetalningar.

Redaktionen 24Sverige.se

Redaktionen 24Sverige.se

Kl.20:08, 24 juli, 2017

Flera kortterminaler låg nere – problemet löst
Foto: Pixabay

Det är företaget Babs Paylink som har haft akuta driftstörningar. Enligt företagets hemsida började felet vid 12.30-tiden på måndagen.

– Vår leverantör fick en central driftstörning strax efter klockan 13 i dag. Vi har haft löpande kontakt med dem under dagen och de tror sig ha hittat felet, men vågar inte ge någon prognos, sa Babs Paylinks vd Gunnar Wennersten till Aftonbladet på måndagskvällen.

Felet berörde tre typer av kortterminaler som finns inom olika typer av verksamheter över hela landet, vilket har påverkat många kortbetalningar.

Vid 21.00 rapporterade företaget att problemet var löst. 

”Vi beklagar den olägenhet som ovanstående driftstörning medför”, skriver Babs Paylink på sin hemsida.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng