Kalmar SK-löparen: ”Jag fick ångest av att äta en gurka”

I flera år brottades Erika Lindeblad med ätstörningar och överträning. Först när vågen visade 46 kilo accepterade hon sin sjukdom. "Då satte jag mig ner på sängen och bröt ihop".

Samuel Slättman

Samuel Slättman

Kl.07:04, 23 juli, 2017

2 bilder
  • Erika Lindeblad led av ätstörningar och överträning under cirka 2,5 års tid. 2013 blev hon friskförklarad. Foto: Samuel Slättman.
    Erika Lindeblad led av ätstörningar och överträning under cirka 2,5 års tid. 2013 blev hon friskförklarad. Foto: Samuel Slättman.
  • Foto: Samuel Slättman.
    Foto: Samuel Slättman.

I april 2013 brast det för Erika Lindeblad. Efter flera år av svält och överträning kunde hon inte ljuga för sig själv längre. Framför en spegel hemma i föräldrahemmet föll fasaden.

– Min lillasyster fyllde 18 och vi skulle fira henne. På kvällen skulle vi gå ut och vi står framför mammas och pappas stora spegel i deras rum. Vi håller på att välja kläder och vi står bredvid varandra och har väldigt kul ihop. Plötsligt ser jag i spegeln hur liten jag är. Jag är så liten i jämförelse med min syster och hon är inte stor. Då satte jag mig ner på sängen och bröt ihop, jag tänkte ”vad fan har du gjort”. Allt kom på samma gång. Då förstod jag att jag var tvungen att göra någonting åt det, berättar Lindeblad.

Två och ett halvt år innan insikten i föräldrarnas rum, när Erika började andra året på gymnasiet, kom de första tecknen på att allt inte stod rätt till.

– Det fanns en massa olika anledningar till att jag hamnade där jag hamnade. Bland annat gick min gammelfarmor bort senare under den våren och det blev sak på sak. Samtidigt upplevde jag att ingen riktigt lyssnade på vad jag hade att säga och jag hade nog behövt någon att prata med. Det blev att jag tog jag ut min sorg på maten och träningen. Jag slutade i princip äta och tränade jättemycket.

När sjukdomen väl fick fäste hos Erika gick det snabbt. Minimalt med mat och över tio träningspass i veckan gjorde att hon gick ner 20 kilo på en månad.

– Till en början fanns det reserver, men till slut fanns det inget mer att ta av. Det var då alla fick upp ögonen och tänkte ”ojdå, hon mår nog inte så bra”, medan jag tyckte att jag hade koll på läget.

Varje måltid framkallade ångest och ibland även panikattacker. På sensommaren samma år märkte Erikas föräldrar att någonting var fel och övertalade henne att skriva in sig på ABC-kliniken (anorexi-, bulimicenter) i Kalmar.

– Jag fick ångest av att äta en gurka. Gjorde jag inte de träningspassen som rötsten inuti huvudet sa åt mig att göra fick jag ångest. Till sist gör man allt för att slippa den ångesten. I dag är det är svårt att förstå även för mig som har varit i det. Det är en läskig sjukdom, säger Lindeblad och fortsätter:

– När jag väl sökte hjälp gjorde jag det för deras (föräldrarnas) skull. Men att bli frisk från ätstörningar oavsett sort handlar om att komma till insikt med att man gör det för sin egen skull.

För Erika tog det alltså ytterligare två år innan just den insikten föll på plats. När hon till sist insåg och accepterade att hon var sjuk vägde hon 46 kilo fördelat på 168 centimeter.

– Jag var så jävla trött på att vara svag. Jag var rädd för att gå och lägga mig för jag visste inte om jag skulle vakna. Hjärtat var så svagt att det knappt slog eller orkade pumpa runt blod. Det var när jag verkligen fattade att jag inte mådde bra som jag kunde göra något åt det.

Det var då sammanbrottet i föräldrarnas rum ägde rum. Knappt en månad senare blev hon utskriven från ABC-kliniken och var på pappret friskförklarad.

– Det handlade om att släppa ”kontrollen” som en ätstörning innebär. Jag var tvungen att lära mig om det var jag som ville något eller om det var ätstörningen som ville något.

Kampen inuti i Erikas huvud fortsatte dock ett tag till – men med en viktig skillnad – nu hade hon verktygen för att vinna den.

I dag äter Erika ”när hon är hungrig och slutar när hon är mätt”, som hon själv uttrycker det. När det kommer till träning och löpning är det numer sex pass i veckan som gäller, till skillnad mot de elva-tolv som för några år sedan var den vanliga dosen.

– Det var först förra året som jag hittade en ordentlig trygghet i mig själv. I dag trivs jag med mig själv och vem jag är. Jag kan säga att jag är stolt över att jag tagit mig hit. Jag skulle aldrig vilja uppleva den perioden i mitt liv igen men jag skulle heller inte vilja vara utan de erfarenheterna som jag fått av det.

Sedan en tid tillbaka föreläser Erika på ABC-kliniken och är helt öppen med sin tidigare sjukdom. Karriären som löpare i Kalmar SK har under de senaste två åren kantats av skador till följd av hur hon tidigare behandlade sin kropp. Den här våren och sommaren är första gången på länge som hon hållit sig skadefri. I juni sprang hon sitt första marathon (Stockholm Marathon) och förra helgen ställde hon upp i Kalmar swimrun. Nästa stora mål är Atea Kalmarmilen i augusti.

– I dag vet jag att jag inte vinner något på att svälta mig. Det låter så himla lätt och självklart nu, avslutar Lindeblad.

 

Fakta



Erika Lindeblad

Ålder: 24
Klubb: Kalmar SK
Gren: Långdistanslöpning
Främsta meriter: JSM-silver 5 000 m, JSM-brons 2 000 m. hinder
Familj: Mamma, pappa och lillasyster
Bor: Söder i Kalmar

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

EMMAS MATLAGNING

Här är recepten på julgodiset du måste testa: ”Njut”

Mästerkocks-Emma är redo för julafton och bjuder nu på tre recept till fantastiskt julgodis.

Kim Ahlqvist

Kim Ahlqvist

Kl.18:04, 17 december, 2017

Här är recepten på julgodiset du måste testa: ”Njut”

Julafton är snart här och givetvis ska vi unna oss sötsaker under jul! Emma delar med sig av tre stycken olika julgodisvarianter baserat på choklad. Minisandwich med noblesse och vit choklad-och saffransglass, vit choklad- och bryntsmörfudge toppat med kanel och havssalt samt hallon- och lakritsbräck. Hur låter detta? Testa själv och njut!

Minisandwich med noblesse och vit choklad-och saffransglass 

Du behöver (20 glassar)
40 st chokladplattor noblesse (två paket á 150 g)
2 dl grädde
100 g vit choklad
1 dl naturell kesella 10 %
1 pkt saffran
1 tsk socker
1 msk hett vatten

Gör så här 
Mortla saffran tillsammans med socker. Ha i en matsked hett vatten. Smält den vita chokladen över vattenbad eller i micro. Blanda kesella och den smälta chokladen tills du fått en fin kräm. Vispa grädden, men inte för hårt. Ha i grädden och saffran i kesellablandningen och rör om försiktigt. Lägg en klick av glassen mellan två chokladplattor. Ställ in i frys i ca 2 timmar. Låt tina i några minuter innan servering. Smaklig glass!

Vit choklad- och bryntsmörfudge toppat med kanel och havssalt 

Du behöver (20-25 fudge)
3 dl grädde
2 dl socker
1 dl ljus sirap
50 g vit choklad
50 g smör
Citronzest från en citron
Kanel
Havssalt

Gör såhär
Bryn smöret – dvs. ta kastrullen från plattan när smöret tystnat och låt svalna i skål. Koka upp grädde, socker och sirap på svag värme tills temperaturen är uppe på 117 ºC (tar ca 30 min men viktigt att använda termometer för att få rätt konsistens). Ha sedan i hackad vit choklad, det brynta smöret och citronzest. Häll upp i form 20×20 och pudra över kanel. Strö även över lite flingsalt. Låt svalna i rumstemperatur i ca 2-3 timmar innan du skär upp i bitar. Försvara i kyl.

ANNONS!! Emma Håkansson

Hallon- och lakritsbräck 

Du behöver
400 g vit choklad
8 st kick havssalt (mjuk lakritskola)
120 g geléhallon

Gör så här 
Skär lakrits och geléhallon i mindre bitar. Smält chokladen över vattenbad eller i micro. Häll ut chokladen på bakplåtspapper. Bre ut och strö över lakrits och geléhallonbitar. Ställ in i kyl. Bryt i bitar och njut!

För fler recept – följ emmasmatlagning på instagram eller kika in emmas blogg – emmasmatlagning.se

Har du börjat planera nyår men behöver inspiration till nyårsmiddagen? Jag har funderat, provlagat, filat och komponerat ihop en enkel, lyxig och supergod 3-rättersmeny i form av en nyårskasse som hämtas hos Västerslät i Kalmar & tillagas av dig i ditt egna kök. Kolla in menyn här! Tilltalar nyårsmenyn dig och du vill slippa fundera på vad du ska laga, slippa handla och köa? Beställ den här!

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Familjefys med Emelie

TV: Undvik julstressen med lugnande övningar

24Sveriges Emelie Elmes har tips på hur du gör för att varva ner under den hektiska månaden.

Redaktionen 24Sverige.se

Redaktionen 24Sverige.se

Kl.09:49, 16 december, 2017

December är utan tvekan den månad där vi stressar mest. Det ska pyntas, köpas julklappar och fixas inför advent. Vi ska göra det sista på jobbet innan julledigheten och bestämma hur vi ska fira julen i år för att göra alla så nöjda som möjligt.

Detta är bara några faktorer som gör att december ofta inte blir så mysig som den hade kunnat vara.

LÄS MER: TV: Så gör du hälsosamt julgodis

LÄS MER: Alla artiklar av ”Familjefys med Emelie”

Att lära sig att varva ner är otroligt viktigt. I filmen visar jag tre fantastiska övningar som får dig att slappna av. Detta lilla pass kan du göra på lunchen, innan jobbet, efter jobbet, innan du går och lägger dig eller när du känner att du behöver.

Gör hur många repetitioner du vill. Ju fler desto bättre. Första övningen är en effektiv avslappningsövning där du känner effekt direkt och tredje övningen är även bra mot matsmältningsbesvär.

Testa och känn skillnaden. Instruktionerna hittar du på filmen. Hoppas ni får en fortsatt härlig december!

TÄVLING! Vinn två månaders coachning i kost och träning. Gå in på instagramkontot Familjefys och klicka på inlägget där det står TÄVLING.

Vinnaren kommer att få hjälp med kost och träning under januari och februari genom onlinecoaching och telefonsamtal. Som extra push kommer vinnarens framsteg presenteras på alla 24-sajterna i mars.

Kickstarta ditt 2018 med Familjefys! Tävlingen pågår till 20 dec.

LYCKA TILL!

Här hittar Emelies Instragramkonto ”Familjefys”

Emelie Elmes

Malkas milon 2

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Här är säkerhetstipsen inför Luciafirandet

Räddningstjänsten informerar.

Mattias Nilsson

Mattias Nilsson

Kl.08:42, 13 december, 2017

Här är säkerhetstipsen inför Luciafirandet
Foto: Arkiv.

Det är trevligt att fira Lucia men tänk på säkerheten.

Räddningstjänsten i östra Blekinge gick på Luciadagens morgon ut med några snabba förhållningsregler som det kan vara bra att tänka på när det ska firas med levande ljus.

-Utse en eller flera brandvakter. Brandvakterna bör befinna sig nära scenen och ha släckutrustning nära till hands.

-Se till att lokalen inte är överfull och att det finns markerade nödutgångar som hålls fria.

-Inled med en säkerhetsgenomgång där ni presenterar utrymningsvägarna.

-Ha alltid brandsläckare och brandfilt i beredskap.

-Använd lyktor och ljusmanschetter av icke brännbart material.

– Barn och ungdomar bör använda elektriska luciakronor och ljus.

Källa: Räddningstjänsten.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

EMMAS MATLAGNING

Mästerkocks-Emmas nya recept: Saftig fläskkotlett med Chimichurri

"Det enkla är oftast det godaste", menar Emma Håkansson som levererar ett nytt smarrigt recept.

Kim Ahlqvist

Kim Ahlqvist

Kl.16:57, 10 december, 2017

Mästerkocks-Emmas nya recept: Saftig fläskkotlett med Chimichurri
Foto: Privat

Chimichurri – En syrlig och het marinad/sås som passar bra till det mesta. Såsen mixas och består oftast av persilja och andra färska örter, vitlök, chili, citron/lime och olivolja. Emma har valt att söta ner såsen med rivet äpple som passar perfekt till fläskkött. Testa!

Saftig fläskkotlett och chimichurri med äpple
– Det enkla är oftast det godaste. Låt fläskkotletten tala för sig själv och servera med en äppelsöt chimichurri.

Du behöver (4 portioner)
4 st fläskkotletter
1 msk mjöl
Salt
Peppar
Olivolja
Smör

Chimichurri
2 st krukor med färska örter (exempelvis mynta, basilika, timjan, persilja, koriander)
6 st vitlöksklyftor
1 dl olivolja
1,5 tsk salt
Saften från en citron
2 st röda äpplen

Tillbehör
300 g potatis
Smör

Gör så här
Koka upp saltat vatten och koka potatisen mjuk. Under tiden förbereder du chimichurrin. Mixa färska örter, vitlök, salt, citronsaft och olivolja, alt hacka väldigt smått. Riv äpplena på den grövsta sidan och blanda i chimichurrin. Låt dra i rumstemperatur fram till servering.

Torka av fläskkotletterna med hushållspapper. Krydda rikligt med salt och peppar. Klappa även in lite mjöl på köttets ytor och skär några hack i fettkappan. Värm upp olivolja i en stekpanna på medelvärme och stek ca 4 min på varje sida. Ha i en klick smör i slutet och ös köttet. Låt vila i några minuter innan servering.

Servera köttet med chimichurrin, nykokt potatis och en klick smör. Smaklig måltid!

För fler recept – följ emmasmatlagning på instagram eller kika in emmas blogg – emmasmatlagning.se

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Familjefys med Emelie

TV: Så gör du hälsosamt julgodis

Emelie Elmes bjuder på tre nyttiga varianter av julfavoriterna.

Redaktionen 24Sverige.se

Redaktionen 24Sverige.se

Kl.09:57, 9 december, 2017

Försöker du äta hälsosamt men gärna vill bjuda in till adventsfika? Eller letar du efter goda, nyttigare recept till godisbordet på julafton?

Här är tre godbitar jag verkligen njuter av. Och nej, de söta små bagarhänderna i sista filmen är inte mina. De är vår tvåårings!

LÄS MER: TV: Undvik felen – så gör du en korrekt armhävning

Knäck

Ingredienser (cirka 45 st):
2 dl grädde
0,5-1 dl sötströ (beroende på hur söta knäck du vill ha)
1 dl agavesirap
Hackade mandlar

Såhär gör du: Häll alla ingredienser i en kastrull. Blanda och koka upp. Koka på låg värme i 20-25 min. Rör ofta. Häll i mandlarna i kastrullen och blanda. Häll upp i knäckformar. Konsistensen på dessa blir verkligen perfekt!

LÄS MER: Alla artiklar av ”Familjefys med Emelie”

Choklad- och mintfudge

Ingredienser:
1 burk svarta bönor
10 st dadlar
4 msk mandelsmör
några droppar pepparmintsarom
2 msk Kokosolja
1 dl kakao

Såhär gör du:  Mixa alltihop i en mixer. Klä en liten form (beroende på hur tjocka bitar du vill ha) med bakplåtspapper och häll i smeten. Skär i så stora bitar du vill ha. Förvara i kylen.

Detta är något för chokladälskaren. Den blir inte jättesöt. Släng i lite vanilj, sötströ eller annat du gillar om du föredrar en sötare variant.

Personligen älskar jag den tydliga kakaosmaken när jag äter den och touchen av mint i eftersmaken. Våga experimentera fram ditt nya favoritrecept!

Chokladdoppade mandelmassekulor

Ingredienser (cirka 10 st):
2 dl Mandelmjöl
1 msk smält Kokosolja
1 msk Mandelsmör
¼ dl Agavesirap
50 g Mörk choklad med apelsinsmak
Rivet skal från en apelsin

Såhär gör du: Blanda mandelmjöl, kokosolja, mandelsmör och sirap. Rulla till bollar. Smält chokladen över vattenbad. Doppa kulorna till hälften i choklad och lägg på det rivna skalet direkt.

Dessa är mina absoluta favoriter! Så otroligt goda! Gillar du inte apelsin kan du välja choklad med en annan smak. Du kan riva skalet från en lime eller pudra kanel eller något annat på. Låt fantasin flöda!

TÄVLING! Vinn två månaders coachning i kost och träning. Gå in på instagramkontot Familjefys och klicka på inlägget där det står TÄVLING.

Vinnaren kommer att få hjälp med kost och träning under januari och februari genom onlinecoaching och telefonsamtal. Som extra push kommer vinnarens framsteg presenteras på alla 24-sajterna i mars.

Kickstarta ditt 2018 med Familjefys! Tävlingen pågår till 20 dec.

LYCKA TILL!

Här hittar Emelies Instragramkonto ”Familjefys”

Emelie Elmes

Malkas milon 2

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng