Kalmar SK-löparen: ”Jag fick ångest av att äta en gurka”

I flera år brottades Erika Lindeblad med ätstörningar och överträning. Först när vågen visade 46 kilo accepterade hon sin sjukdom. "Då satte jag mig ner på sängen och bröt ihop".

Samuel Slättman

Samuel Slättman

Kl.07:04, 23 juli, 2017

2 bilder
  • Erika Lindeblad led av ätstörningar och överträning under cirka 2,5 års tid. 2013 blev hon friskförklarad. Foto: Samuel Slättman.
    Erika Lindeblad led av ätstörningar och överträning under cirka 2,5 års tid. 2013 blev hon friskförklarad. Foto: Samuel Slättman.
  • Foto: Samuel Slättman.
    Foto: Samuel Slättman.

I april 2013 brast det för Erika Lindeblad. Efter flera år av svält och överträning kunde hon inte ljuga för sig själv längre. Framför en spegel hemma i föräldrahemmet föll fasaden.

– Min lillasyster fyllde 18 och vi skulle fira henne. På kvällen skulle vi gå ut och vi står framför mammas och pappas stora spegel i deras rum. Vi håller på att välja kläder och vi står bredvid varandra och har väldigt kul ihop. Plötsligt ser jag i spegeln hur liten jag är. Jag är så liten i jämförelse med min syster och hon är inte stor. Då satte jag mig ner på sängen och bröt ihop, jag tänkte ”vad fan har du gjort”. Allt kom på samma gång. Då förstod jag att jag var tvungen att göra någonting åt det, berättar Lindeblad.

Två och ett halvt år innan insikten i föräldrarnas rum, när Erika började andra året på gymnasiet, kom de första tecknen på att allt inte stod rätt till.

– Det fanns en massa olika anledningar till att jag hamnade där jag hamnade. Bland annat gick min gammelfarmor bort senare under den våren och det blev sak på sak. Samtidigt upplevde jag att ingen riktigt lyssnade på vad jag hade att säga och jag hade nog behövt någon att prata med. Det blev att jag tog jag ut min sorg på maten och träningen. Jag slutade i princip äta och tränade jättemycket.

När sjukdomen väl fick fäste hos Erika gick det snabbt. Minimalt med mat och över tio träningspass i veckan gjorde att hon gick ner 20 kilo på en månad.

– Till en början fanns det reserver, men till slut fanns det inget mer att ta av. Det var då alla fick upp ögonen och tänkte ”ojdå, hon mår nog inte så bra”, medan jag tyckte att jag hade koll på läget.

Varje måltid framkallade ångest och ibland även panikattacker. På sensommaren samma år märkte Erikas föräldrar att någonting var fel och övertalade henne att skriva in sig på ABC-kliniken (anorexi-, bulimicenter) i Kalmar.

– Jag fick ångest av att äta en gurka. Gjorde jag inte de träningspassen som rötsten inuti huvudet sa åt mig att göra fick jag ångest. Till sist gör man allt för att slippa den ångesten. I dag är det är svårt att förstå även för mig som har varit i det. Det är en läskig sjukdom, säger Lindeblad och fortsätter:

– När jag väl sökte hjälp gjorde jag det för deras (föräldrarnas) skull. Men att bli frisk från ätstörningar oavsett sort handlar om att komma till insikt med att man gör det för sin egen skull.

För Erika tog det alltså ytterligare två år innan just den insikten föll på plats. När hon till sist insåg och accepterade att hon var sjuk vägde hon 46 kilo fördelat på 168 centimeter.

– Jag var så jävla trött på att vara svag. Jag var rädd för att gå och lägga mig för jag visste inte om jag skulle vakna. Hjärtat var så svagt att det knappt slog eller orkade pumpa runt blod. Det var när jag verkligen fattade att jag inte mådde bra som jag kunde göra något åt det.

Det var då sammanbrottet i föräldrarnas rum ägde rum. Knappt en månad senare blev hon utskriven från ABC-kliniken och var på pappret friskförklarad.

– Det handlade om att släppa ”kontrollen” som en ätstörning innebär. Jag var tvungen att lära mig om det var jag som ville något eller om det var ätstörningen som ville något.

Kampen inuti i Erikas huvud fortsatte dock ett tag till – men med en viktig skillnad – nu hade hon verktygen för att vinna den.

I dag äter Erika ”när hon är hungrig och slutar när hon är mätt”, som hon själv uttrycker det. När det kommer till träning och löpning är det numer sex pass i veckan som gäller, till skillnad mot de elva-tolv som för några år sedan var den vanliga dosen.

– Det var först förra året som jag hittade en ordentlig trygghet i mig själv. I dag trivs jag med mig själv och vem jag är. Jag kan säga att jag är stolt över att jag tagit mig hit. Jag skulle aldrig vilja uppleva den perioden i mitt liv igen men jag skulle heller inte vilja vara utan de erfarenheterna som jag fått av det.

Sedan en tid tillbaka föreläser Erika på ABC-kliniken och är helt öppen med sin tidigare sjukdom. Karriären som löpare i Kalmar SK har under de senaste två åren kantats av skador till följd av hur hon tidigare behandlade sin kropp. Den här våren och sommaren är första gången på länge som hon hållit sig skadefri. I juni sprang hon sitt första marathon (Stockholm Marathon) och förra helgen ställde hon upp i Kalmar swimrun. Nästa stora mål är Atea Kalmarmilen i augusti.

– I dag vet jag att jag inte vinner något på att svälta mig. Det låter så himla lätt och självklart nu, avslutar Lindeblad.

 

Fakta



Erika Lindeblad

Ålder: 24
Klubb: Kalmar SK
Gren: Långdistanslöpning
Främsta meriter: JSM-silver 5 000 m, JSM-brons 2 000 m. hinder
Familj: Mamma, pappa och lillasyster
Bor: Söder i Kalmar

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Världsberömda Yoga Girl kommer till Öland

Rachel Bråthén har över två miljoner följare på Instagram och är en av världens mest kända yogaprofiler.

Andreas Norinder

Andreas Norinder

Kl.20:05, 13 augusti, 2017

Världsberömda Yoga Girl kommer till Öland
Foto: Pressbild

De senaste åren har Rachel Bråthén vuxit till att bli en världskänd profil inom yoga. Hon har drygt två miljoner följare på Instagram och har skrivit boken ”Yoga Girl”, en internationell bästsäljare.

Nästa vecka, mellan den 17-20 augusti, gör hon ett sällsynt gästspel i sitt hemland. Det är hennes välgörenhetsorganisation 109 World som har lagt en så kallad ”Mission trip”Öland.

– Vi har velat göra en resa hemma i Sverige, att väcka intresset här. Vi har haft en mer amerikansk målgrupp men vill bredda oss på hemmaplan också, säger Olivia Rothschild, barndomsvän till Rachel och en av organisationens ledare.

Att det blev Öland föll sig naturligt. Olivas mamma driver Mormors Pensionat Strandhagen i Stora Rör, där lägret ska äga rum. Dessutom ska Rachels man göra debut i Ironman Kalmar.

Hur ser verksamheten ut i 109 World?

– Vi reser runt i världen och har läger med yoga där det är kopplat till välgörenhetsändamål. Oftast samarbetar vi med lokala organisationer. Deltagarna får en inblick i problemet, vad lösningen kan vara och hur man kan hjälpa till ”hands on”. Det ekonomiska överskottet går till de organisationer som vi jobbar med då, säger Oliva.

För deltagarna på Öland är det temat sexuellt våld mot kvinnor i Kongo. En lokal hjälporganisation för utsatta kvinnor är medarrangörer till Ölandsträffen.

– Vi har bland annat en föreläsare från Kongo, en kvinna som själv har varit med om konfliktrelaterat övergrepp. Vi får lära oss mer om vilka modeller de använder sig av i hemlandet för att komma till rätta med problemen.

Ett 30-tal deltagare, varav hälften svenskar, kommer att delta. Under de  fyra dagarna blir det ett sex stycken yogapass varvat med samtal, föreläsningar och annat kring temat.

Vad har ni fått namnet i från?

– 108 är ett heligt nummer i många religioner, och även för yogan. Man brukar säga att solen har 108 strålar och bönehalsbanden har 108 kulor. Den 109:e är den som håller ihop kulorna. Så namnet ska symbolisera att ta hand om sig själv och vara behjälplig, att hjälpa till att ta nästa steg, säger Olivia.

Varför tror du att just Rachel har blivit så stor inom yogan?

– Hennes tajming, att hon kopplade yogan till det emotionella. Det var ganska nytt då. Sedan att hon var ung och relaterbar, öppen och transparent om sina problem, det gjorde att hon kunde nå ut.

I dagsläget har Rachel Bråthén drygt 2,1 miljoner följare på Instagram samt över 530 000 gillare på Facebook. Antalet följare ökar hela tiden stadigt.

– Hon var tidig med att använda Instagram och lyckades skapa en väldigt engagerad grupp som hela tiden fortsätter att växa. De läser och tar del av det hon säger. Rachel har försökt hålla sig från att använda Instagram som en marknadsföringskanal, det har gjort att hennes tillit är väldigt stark, säger Olivia.

Att vara med på Yoga Girls och 109 Worlds läger på Öland kostar drygt 13 000 kronor. Olivia räknar med att överskottet som kan skänkas till välgörenhet hamnar på omkring 85 000-90 000 kronor.

– Det känns som att Öland är en fridfull plats som passar för att prata om så pass allvarliga saker. Jag själv bor i Stockholm men försöker tillbringa en eller två veckor på Öland varje sommar.

Vad gjorde att du fastnade för yoga?

– Jag tycker att man mår bättre, yogan gör en stark. Jag gillar också den ”communityn” som finns kring yogan, att det finns så mycket vilja inom den. Det gjorde att jag i mitt yrkesval ville jobba i den kretsen, säger Olivia Rothschild.

Här kan du läsa mer om 109 Worlds läger på Öland. Och här hittar du Yoga Girls populära konto på Instagram.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Brist på kräftor efter kall vår

Ska du ha kräftskiva inom den närmaste tiden? Då kan det vara läge att bunkra upp med kräftor i tid.

Josefine Göransson

Josefine Göransson

Kl.12:56, 10 augusti, 2017

Brist på kräftor efter kall vår
Foto: Pixabay

Det är inte bara brist på blåbär i år utan även kräftorna ser ut att bli svårfångade under augusti. Kräftfisket i år är ovanligt sent och kan göra att både priset och tillgången på kräftor påverkas, rapporterar SVT Nyheter Uppsala.

Anledningen till bristen är den kalla våren. Det kyliga vattnet gör nämligen att honornas ömsning av skal försenas.

– När de ömsar skal så kryper de undan och gömmer sig under stenar. Det är för riskabelt för dem eftersom det nya skalet blir mjukt. Då kryper de inte in i några burar, säger Ulf Lindqvist, kräftfiskare och vd för konsultföretaget Naturvatten till SVT Nyheter Uppsala.

Det kan röra sig om att det blir ett par veckors försening. Men enligt Ulf Lindqvist finns det ingen anledning att oroa sig för att tillgången av kräftor ska minska på längre sikt.

– Om inte någon annan plockat upp dom eller någon abborre ätit upp dom så blir det nog bra kräftfiske även i år, säger han.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Föräldrars knep mot jobbiga barn på semestern

En undersökning där 12 000 föräldrar deltagit avslöjar deras bästa tips när barnen inte är på humör under semesterns första dygn.

Redaktionen 24Sverige.se

Redaktionen 24Sverige.se

Kl.16:56, 9 augusti, 2017

Föräldrars knep mot jobbiga barn på semestern
Foto: Pixabay

En semester ska vara avslappnande och spännande. Men om barnen har svårt att anpassa sig och inte är på humör kan det lätt bli motsatsen. Booking.com har gjort en undersökning där man frågat 12 000 föräldrar hur de hanterar barnen under resans första dygn.

Det viktigaste enligt de föräldrar som deltagit i undersökningen var att ha med spel och böcker som kan sysselsätta barnen under resan, vilket 43 procent ansåg. Tätt efter på plats två med 42 procent var att ha med ett litet ”nöd-kit” med snacks och annat förberett för att förhindra en dålig start på semestern.

Därefter var det nästan lika viktigt att smörja in barnen med solskyddsfaktor eller myggmedel ansåg 41 procent av föräldrarna.

För att få barnen att känna sig mer trygga i den nya miljön uppgav en av tre att de tog med exempelvis en filt så att den nya platsen känns mer som hemma.

Övriga saker på listan var bland annat att packa nödvändigheter, som exempelvis badkläder, överst i resväskan, ta reda på den snabbaste vägen till stranden eller skidbacken innan och packa adaptrar och laddare högst upp.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Vimmel

BILDEXTRA: Kolla in helgens vimmelbilder!

I helgen var 24Kalmars fotograf ute i vimlet – kanske fastnade du eller någon du känner på bilderna?

Redaktionen

Redaktionen

Kl.08:40, 7 augusti, 2017

BILDEXTRA: Kolla in helgens vimmelbilder!
Foto: Henrik Holstad

24Kalmars vimmelfotograf Henrik Holstad kollade in läget på Harrys, O’Learys och Krögers.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

TIPS: Så blir du sommarens grillmästare

Så gör du för att bli mästare vid grillen.

Redaktionen 24Sverige.se

Redaktionen 24Sverige.se

Kl.17:33, 6 augusti, 2017

TIPS: Så blir du sommarens grillmästare
Foto: Pixabay

Att grilla handlar om så mycket mer än att bara lägga köttet på grillen och vänta tills köttet är genomstekt. Här kommer ett antal tips på hur du blir en grillmästare, listade av Leva & Bo.

Det första tipset enligt tidningen är att använda något som kallas för maillardreaktionen. Det är den reaktion som ger en brun och fin yta och höjer smaken på kött och grönsaker. Reaktionen sker när kolhydrater, proteiner och aminosyror hettas upp till en temperatur över 150 grader. Men se upp, når temperaturen över 200 grader sker istället karbonisering och maten blir bränd.

Tips nummer två är att det som grillas ska vara torrt. Är exempelvis köttet för blött kommer ytan börja koka och resultatet blir inte som önskat. Ett tips för att undvika det blöta köttet är att salta köttet eller torka det med hushållspapper, och ställa in i kylskåp över natten.

Vilken grillmetoden du använder är väldigt viktigt och här finns tre alternativ, direkt värme, indirekt värme eller 50/50-metoden, skriver Leva & Bo.

Direkt grillning är ”en vanlig grillning” där maten ligger på gallret, direkt ovanför kolen eller briketterna. Grillsättet är bra för exempelvis hamburgare, kotletter, kyckling, fiskfilé och grönsaker.

Indirekt värme betyder att köttet inte ligger direkt ovanför en värmekälla. Briketterna samlas i två högar på var sin sida, medans mitten är fri. En grillmetod som passar bra för större köttbitar och revbensspjäll.

Sist men inte minst är 50/50-metoden där du lägger briketterna på en sida av grillen och låter den andra vara fri. Först bryner du köttet över värmekällan och sedan flyttar du köttet till den andra sidan, och den indirekta värmen.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng