72-årige Josef ska cykla från Budapest till Kalmar: ”Mitt livs resa”

När Josef gick i pension köpte han en cykel. Sju år senare ska han trampa 140 mil genom Europa. "Den ende som jagar mig är liemannen", säger Josef och skrattar.

Samuel Slättman

Samuel Slättman

Kl.07:01, 30 juli, 2017

2 bilder
  • I slutet av augusti ger 72-årige Josef Vogl sig ut på Europas vägar. Foto: Samuel Slättman.
    I slutet av augusti ger 72-årige Josef Vogl sig ut på Europas vägar. Foto: Samuel Slättman.
  • Josef Vogl. Foto: Samuel Slättman.
    Josef Vogl. Foto: Samuel Slättman.

Kalmarbon Josef Vogl är ett levande bevis på att det aldrig är för sent att skaffa sig en ny träningshobby. När han var 65 år gammal köpte han sin första ”riktiga” cykel och tog samtidigt avstamp mot sin livs resa.

– Jag har alltid varit intresserad av cykling och suttit framför Eurosport när det varit Girot (Giro d’Italia) och Tour de France och tänkt ”så häftigt”. När jag för sju år sedan gick i pension var det dags att förverkliga drömmen – jag köpte en cykel, en racer, och kom i kontakt med Kalmar CK, berättar Vogl.

För två år sedan föreslog Josefs son i Budapest att han borde cykla ner till Ungern och besöka honom.

– När jag fyllde 70 sa han: ”Du farsan, du som bor i Sverige, kan du inte cykla ner till Budapest?”. Då var jag 70 och inte riktigt mogen. Nu är jag 72 så nu jäklar ska det göras, säger Josef, som dock valt att genomföra resan i motsatt riktning.

– Mentalt känns det nog lättare att cykla hem till Kalmar. Varje tramptag kommer föra mig närmare Sverige.

Den 21 augusti flyger Josef, med sin nedmonterade hybridcykel, ner till Ungern. Tre dagar senare påbörjar han den 140 mil långa resan tillbaka.

– Den största utmaningen blir nog inte den fysiska delen utan logistiken – att hitta rätt, äta rätt, sova rätt. Jag som är så gammal är inkörd på att det ska vara havregrynsgröt varje morgon men när man cyklar genom Österrike och Tyskland finns det inte någon gröt, då blir det bratwurst, säger han och skrattar.

De två första nätterna är boende bokat i västra delen av Ungern. I övrigt är resvägen oplanerad.

– Jag har valt att inte boka något för då blir det sånt himla stressmoment och att man måste hinna. Det får bli bed and breakfast och gasthaus och hitta nya vänner på bierstube. Det är det som kommer bli spännande – att varje dag är ett nytt äventyr och att man hela tiden möter nya människor.

Josefs målsättning är att cykla cirka tio mil om dagen. Han beräknar att han kommer vara borta i ungefär två och en halv veckor.

– Men det är en uppskattning mellan tummen och pekfingret. Jag måste bland annat tugga mig igenom Alperna och då blir det inga tio mil. Alperna blir den tuffaste delen rent fysiskt, säger Vogl som under våren och sommaren har avverkat 20 mil i veckan på sadeln.

– Det här är mitt livs resa. Just i den här åldern handlar det mest om att hålla sig frisk, och jag känner mig i kanonform. Jag brukar säga att den ende som jagar mig är liemannen, säger han och skrattar.

FaktaNamn: Josef Vogl
Ålder: 72
Familj: Sambon Irene, sonen Josef i Budapest
Bor: Ängö, Kalmar
Klubb: Kalmar CK
Aktuell: Påbörjar den 24 augusti en 140 mil cykelresa från Budapest, Ungern, till Kalmar

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Hektisk lördag för högskoleprovskrivare

Högskoleprovet firar 40 år – och på plats bland många andra var 16-årige Gustav Isaksson.

Karl-Oskar Karlsson

Karl-Oskar Karlsson

Kl.14:28, 21 oktober, 2017

Hektisk lördag för högskoleprovskrivare
Gustav Isaksson, en av runt 1 700 provskrivare i Kalmar. Foto: Karl-Oskar Karlsson

Det klassiska provet var uppdelat i fem olika delar – och totalt var strax under 56 000 personer anmälda inför provdagen. En siffra som är 16 procent färre än förra året. Även Linnéuniversitetet hade färre anmälda. 1 686 personer hade anmält sig i förväg.

En av de som tillbringade dagen i Linnéuniversitetets Västergårds-lokaler var förstagångsskrivaren Gustav Isaksson, 16 år, från Kalmar.

– Jag vill testa hur det är inför framtiden, så man kan få det lite lättare när det väl är dags, säger Gustav Isaksson som pluggar första året på ekonomilinjen på Stagneliusskolan.

Vad har du för planer inför framtiden?
– Tanken är att plugga vidare, någonting med ekonomi, förmodligen.

Han tyckte provet var svårt, men var ändå relativt nöjd med sin insats.

– I och med att det är första gången känns det lite ovant, men det känns ändå som att det har gått bra.

På förmiddagen avhandlades läsförståelse och matematik där provskrivarna fick läsa av grafer och lösa ekvationer. Vad eftermiddagens provmoment består av får de inte veta i förväg.

– Vi får se vad det blir, men jag är redo, säger Gustav Isaksson.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

TV: Ny miljonvinst till Öland: ”Helt overkligt”

Ölänningen skrapade fram miljonvinst i Nyhetsmorgon på TV4.

Karl-Oskar Karlsson

Karl-Oskar Karlsson

Kl.13:07, 21 oktober, 2017

TV: Ny miljonvinst till Öland: ”Helt overkligt”
Anna Roslund. Foto: Svenska Spel.

I söndags kammade en Kenorad, såld på Öland, hem en miljon kronor – och för några veckor sedan skrapade Kalmarbon Susanne Ghandour hem 12 miljoner i direktsändning.

På lördagsmorgonen var det dags igen. Den här gången var det Anna Roslund från Färjestadens tur att skrapa hem en miljonvinst på Triss i TV4:s Nyhetsmorgon.

Totalt landade det på 15 000 kronor i månaden i tio år, vilket ger 1,8 miljoner kronor.

– Det är helt overkligt, säger hon efter storvinsten.

Lotten inhandlades på Coop i Kalmar i september månad i samband med hennes 31-årsdag, då familjen har som tradition att samlas och skrapa trisslotter tillsammans. Efter 14 nitlotter skrapade Anna fram tre klöver på den sista.

– Jag fattade ingenting och frågade vad som händer om man får tre klöver, för det var vad som kom upp. Pappa sa då att jag skulle få 30 kronor, alltså en ny lott, i månaden, men det var ju fel, säger Anna och fortsätter:

– Min man trodde att jag ljög, så först var han lite irriterad. Men när han förstod att det var sant var han helt i extas. Resten av den kvällen var man ju i chock och gick på moln.

Familjen har ett stort hästintresse och en del av pengarna kommer läggas på det.

– Det blir väl att resa och unna sig lite vardagslyx. Sen investera lite i döttrarna och kanske hästar, säger hon.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Musikalpremiär för eleverna på Jenny Nyströmsskolan

Fullbokat inför musikalen: "Många sa 'ni kommer aldrig boka Kalmar Teater' men nu har vi alla fem föreställningar fulla", säger Nathalie Ljunggren.

Redaktionen

Redaktionen

Kl.11:58, 21 oktober, 2017

Musikalpremiär för eleverna på Jenny Nyströmsskolan
Foto: Privat

Den 26 oktober har musikalen What a feeling premiär på Kalmar Teater. Det är Estetprogrammet Jenny Nyströmsskolan som framför totalt fem föreställningar.

Musikalen som är deras största hittills, riktar sig främst till elever i årskurs 8-9. Den handlar om hur det är att vara gymnasieelev och behandlar ämnen som ångest och blyghet.

Nathalie Ljunggren som är danslärare på Jenny Nyströmsskolan berättar att hon har skrivit manuset tillsammans med eleverna.

– Jag är så stolt. De har varit så engagerade och det är väldigt roligt att se. När vi började skriva manuset kom elever fram och sa att de kände igen sig i karaktärerna och ville spela rollerna, säger Nathalie Ljunggren.

Under totalt sex veckor har esteteleverna planerat, skrivit manus, skapat och övat in koreografier. Nathalie Ljunggren berättar att i stort sett hela estetprogrammet har varit involverat i projektet.

– Musikeleverna kommer spela live-musik, medieeleverna kommer att sätta ihop en film och sända live och några elever har skött marknadsföringen.

Det ingen självklarhet från början att det skulle bli någon musikal och eleverna har stött på problem under projektet.

– Det svåraste har varit vuxna. Många sa ‘ni kommer aldrig boka Kalmar Teater’ men nu har vi alla fem föreställningar fulla. In your faces, säger Nathalie Ljunggren och skrattar.

Text av: Matilda Larsson

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Så skyddar du dig mot skadedjuren

Sommaren är över men det betyder inte att skadedjuren försvinner.

Anders Nilsson

Anders Nilsson

Kl.09:08, 21 oktober, 2017

Så skyddar du dig mot skadedjuren
Foto: Mikael Östh

Året runt finns det problem med säsongsbetonade skadedjur som drabbar människans vardag. Efter en sommar med geting-relaterade problem nalkas en höst med andra skadedjur som stör över hela Sverige, Kalmar är inget undantag.

–Mycket av skadedjuren är säsongbetonat. Under våren är det problem med myror och under sommaren är det getingar. Den perioden som vi är inne i nu är det en ökande problematik med möss och råttor, säger Mikael Östh, gruppchef för skadedjur på Anticimex i Kalmar.

Hösten medför en ökning problem med råttor och möss, vägglöss är mindre säsongsbetonade. Hittills i år har Anticimex i Kalmar fått åka ut på drygt 3 000 råttsaneringsjobb och 603 saneringar av vägglöss. För att minimera risken att få problem med gnagarna gäller det att ta bort möjligheterna till mat, vatten och skydd för dem.

Läs också: Kraftig ökning av råttsaneringar

– Under hösten är viktigt med att kontrollera fallfrukt, låt den inte ligga kvar. Det blir föda för råttor och möss. Håll koll på sopkärl. Släng saker i rätt kärl. Se över fastigheter så att det inte finns sprickor och täta ventilationsgaller. Se över sådant. Det är under hösten som gnagarna vill krypa in. Det är lite kallare och råare och det finns lite föda. De söker sig efter värme och skydd, säger Mikael Östh.

Med andra ord gäller det att hålla ordning och reda vid sin villa eller den fastighet som hanteras, annars finns det risk för ovälkomna gäster. Inför den annalkande vintern är det även viktigt att tänka på att det medför risker att mata fåglarna, även om det är för ett gott ändamål. Fåglarna får mat men också gnagarna.

– Man bör tänka till innan man lägger fram talgbollar och fröbäddar. Maten når också råttor via marken. Eftersom att fåglarna har dåligt bordsskick när de äter sprätts frön ned till gnagarna, avslutar Mikael Östh.

TV: Se när Anticimex jagar väggöss – med en hund

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Tragisk dödsolycka efter vildsvinsattack – hund blev uppsprättad

Rådjursjakten slutade i en ofattbar tragedi. "Det var ingen bra dag."

Karl-Oskar Karlsson

Karl-Oskar Karlsson

Kl.21:07, 20 oktober, 2017

Tragisk dödsolycka efter vildsvinsattack – hund blev uppsprättad
Tobias Olsson. Foto: Pixabay/Privat

Tanken var att Helen Andersson och Tobias Olsson skulle ut och jaga rådjur tillsammans med jaktkompisen Henrik Johansson på norra Öland. Det som skulle bli en trevlig dag i skogen i Hallnäs, slutade med en tragisk dödsolycka.

– Vi hade med oss två hundar, en unghund och en lite äldre, som en kompis äger. Jag har haft hand om dem lite också, så de är vana vid att jaga ihop med mig, säger Tobias Olsson.

När Helene och Tobias gick på en liten kostig i skogen hörde de något i buskarna och hundarna skyndade sig dit. Efter ett tag kom unghunden tillbaka och den äldre hunden syntes inte till. Allt detta skedde cirka 25 meter från Helenes och Tobias position.

– Efter ett tag hörde vi ett illvrål från hunden och tänkte att det där var inte bra. Vi trodde det var en älg först. Men hunden skällde vidare tills jag beslutade mig för att gå in till henne, säger Tobias Olsson.

Då fick han se en makaber syn.

– Hon var alldeles uppsprättad och tarmarna hängde ut ur buken på henne. Det var fruktansvärt att se och hunden var alldeles till sig. Jag blev tvungen att ringa till hundägaren och frågade vad vi skulle göra. Vi kom fram till att vi skulle avliva hunden, för att den skulle slippa lida mer.

Är det mycket vildsvin i regionen?
– Det är ju inte det. I alla fall inte vad vi tror. Men tydligen så finns det sådana där.

Efter händelsen blev både Helene och Tobias chockade.

– Man blir väldigt illa till mods. Det är ändå en jaktkompis man haft i elva år som går bort. Man får trösta sig med att hon fick en värdig skogsbegravning och att hon slapp lida mer än vad hon hade behövt göra om hon inte hade avlivats. Det var ingen bra dag.

Enligt Olsson ska det röra sig om en hyfsat stor gris.

– Tydligen ska de mindre vildsvinen inte våga ge sig på och attackera hundar eller människor. De ska vara upp emot en 60 till 70 kilo om de ska göra det. Så det är ingen liten en vi pratar om.

Efter den tragiska dödsolyckan åkte de hem till Borgholm för att senare under dagen återvända till Hallnäs för att jaga rätt på vildsvinet.

– Tyvärr kom han undan då. Nu ska de upp och jaga i helgen, och förhoppningsvis kan hunden få lite revansch då, säger Tobias Olsson.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng