72-årige Josef ska cykla från Budapest till Kalmar: ”Mitt livs resa”

När Josef gick i pension köpte han en cykel. Sju år senare ska han trampa 140 mil genom Europa. "Den ende som jagar mig är liemannen", säger Josef och skrattar.

Samuel Slättman

Samuel Slättman

Kl.07:01, 30 juli, 2017

2 bilder
  • I slutet av augusti ger 72-årige Josef Vogl sig ut på Europas vägar. Foto: Samuel Slättman.
    I slutet av augusti ger 72-årige Josef Vogl sig ut på Europas vägar. Foto: Samuel Slättman.
  • Josef Vogl. Foto: Samuel Slättman.
    Josef Vogl. Foto: Samuel Slättman.

Kalmarbon Josef Vogl är ett levande bevis på att det aldrig är för sent att skaffa sig en ny träningshobby. När han var 65 år gammal köpte han sin första ”riktiga” cykel och tog samtidigt avstamp mot sin livs resa.

– Jag har alltid varit intresserad av cykling och suttit framför Eurosport när det varit Girot (Giro d’Italia) och Tour de France och tänkt ”så häftigt”. När jag för sju år sedan gick i pension var det dags att förverkliga drömmen – jag köpte en cykel, en racer, och kom i kontakt med Kalmar CK, berättar Vogl.

För två år sedan föreslog Josefs son i Budapest att han borde cykla ner till Ungern och besöka honom.

– När jag fyllde 70 sa han: ”Du farsan, du som bor i Sverige, kan du inte cykla ner till Budapest?”. Då var jag 70 och inte riktigt mogen. Nu är jag 72 så nu jäklar ska det göras, säger Josef, som dock valt att genomföra resan i motsatt riktning.

– Mentalt känns det nog lättare att cykla hem till Kalmar. Varje tramptag kommer föra mig närmare Sverige.

Den 21 augusti flyger Josef, med sin nedmonterade hybridcykel, ner till Ungern. Tre dagar senare påbörjar han den 140 mil långa resan tillbaka.

– Den största utmaningen blir nog inte den fysiska delen utan logistiken – att hitta rätt, äta rätt, sova rätt. Jag som är så gammal är inkörd på att det ska vara havregrynsgröt varje morgon men när man cyklar genom Österrike och Tyskland finns det inte någon gröt, då blir det bratwurst, säger han och skrattar.

De två första nätterna är boende bokat i västra delen av Ungern. I övrigt är resvägen oplanerad.

– Jag har valt att inte boka något för då blir det sånt himla stressmoment och att man måste hinna. Det får bli bed and breakfast och gasthaus och hitta nya vänner på bierstube. Det är det som kommer bli spännande – att varje dag är ett nytt äventyr och att man hela tiden möter nya människor.

Josefs målsättning är att cykla cirka tio mil om dagen. Han beräknar att han kommer vara borta i ungefär två och en halv veckor.

– Men det är en uppskattning mellan tummen och pekfingret. Jag måste bland annat tugga mig igenom Alperna och då blir det inga tio mil. Alperna blir den tuffaste delen rent fysiskt, säger Vogl som under våren och sommaren har avverkat 20 mil i veckan på sadeln.

– Det här är mitt livs resa. Just i den här åldern handlar det mest om att hålla sig frisk, och jag känner mig i kanonform. Jag brukar säga att den ende som jagar mig är liemannen, säger han och skrattar.

FaktaNamn: Josef Vogl
Ålder: 72
Familj: Sambon Irene, sonen Josef i Budapest
Bor: Ängö, Kalmar
Klubb: Kalmar CK
Aktuell: Påbörjar den 24 augusti en 140 mil cykelresa från Budapest, Ungern, till Kalmar

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Stora störningar för Bank-ID – flera kunder drabbade

Under måndagskvällen gick det inte att logga in på banker och myndigheter.

Mia Martelleur

Kl.22:03, 18 december, 2017

Stora störningar för Bank-ID – flera kunder drabbade
Foto: Nils Jakobsson / BILDBYR

Sedan 20.30-tiden på måndagen råder störningar med Bank-ID. Flera kunder har under kvällen drabbats. Det har under kvällen inte gått att logga in på flera banker och myndigheter. Bland annat har Skatteverket, Nordea, Swedbank och Swish berörts av problemet.

– Det är tyvärr en driftstörning. Vi vet i nuläget inte hur omfattande problemen är men vi har tekniker inne som felsöker och försöker åtgärda problemet, sa Malin Wemnell, administrativ chef och presskontakt vid bank-id till dinapengar.se strax efter det inträffade. 

Vid 22.30-tiden rapporterade Bank-ID på sin sajt att problemet ska vara löst. 

”Vi har tidigare haft tekniska problem med BankID-tjänsten. Alla tjänster ska nu fungera som vanligt igen”, skriver de.

Det är i nuläget okänt exakt hur många tjänster som drabbades av driftstörningen.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Bygglov klart för nya hyreslägenheter

Då beräknas husen stå klara.

Karl-Oskar Karlsson

Karl-Oskar Karlsson

Kl.21:30, 18 december, 2017

Bygglov klart för nya hyreslägenheter
Foto: Arkiv/Rickard Johansson

Henrik Håkansson fick nyligen bygglov för två hyreshus på Sandåsgatan, öster om hälsocentralen i Färjestaden.

Den aktuella tomten är 5 000 kvadratmeter stor och Håkansson ämnar uppföra två stycken hus med åtta lägenheter i varje.

– Vi gör det här som en långsiktig satsning, skall man tjäna pengar snabbt är det bostadsrätter som gäller, säger han till Ölandsbladet.

Han räknar med att skriva kontrakt med byggherren efter årsskiftet och lägenheterna väntas stå klara till hösten 2018.

– Vi vet ju att det är stor efterfrågan på hyresrätter, det är därför vi gör det här. Men det är nog först om 20 år som vi kan räkna med att ha fått tillbaka satsade pengar, säger Henrik Håkansson, som genomför projektet med sitt företag Håkansson Consulting AB, till tidningen.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Olle oroar sig för tiggarna – skriver brev till Johan Persson

"När jag ser vad som händer och ser något dåligt så vill jag gärna hjälpa till med det," säger nioårige Olle Andersson.

Hanna Thulin

Hanna Thulin

Kl.20:34, 18 december, 2017

Olle oroar sig för tiggarna – skriver brev till Johan Persson
Helena Roditou Andersson och Olle Andersson. Foto: Hanna Thulin

Olle Andersson är bara nio år men har redan lyft blicken och börjat ifrågasätta vad som är rätt och fel i världen. När han var ute och handlade med sin familj såg han en man som satt utanför en butik och tiggde.

– Jag såg att han inte hade någonting att äta. Jag undrade varför de har det så och varför vi har det så bra. Det känns som att vi som bor i Sverige är mer värda men det är vi ju inte. Jag har fått lära mig att de är flyktingar från sina land som kommer hit för att det inte är krig eller bombningar här. Jag blir ledsen när jag ser dem, berättar Olle.

Olle bestämde sig för att han ville försöka göra något för att hjälpa till. För ett tag sedan såg han på Lilla Aktuellt att ett barn skickade ett brev till en person med makt och han bestämde sig för att göra detsamma. Förra veckan satte han sig ner för att komponera ett brev till Kalmars kommunalråd Johan Persson.

Vad skrev du i brevet?
– Jag skrev att tiggarna har jobbiga nätter och ingen mat och att jag blir väldigt ledsen för att det är så, säger Olle.

– Du frågar ju också honom hur vi ska göra detta tillsammans. Vad kan vi göra ihop, vi människor och politiker? Du vill ju förändra, fyller Olles mamma Helena Roditou-Andersson i.

Olle, som själv vill bli politiker när han blir äldre, hoppas få ett svar från Johan Persson. Han har också några förslag på hur man skulle kunna hjälpa tiggarna.

– Först och främst tycker jag att de ska få lära sig svenska. Sen tycker jag att man ska låta dem få skaffa jobb så att de kan tjäna pengar och sedan handla mat för dem, säger han.

Finns det några fler orättvisor som du tycker är viktiga?
– Det finns väldigt många andra orättvisor, bland annat det som handlar om #metoo och det som handlar om Trump, jag vill verkligen inte att han ska göra som han gör.

Olle tittar ofta på Lilla Aktuellt med sin klass på Lindöskolan. På morgonen så var det tidigare Barnkanalen som gällde hemma hos familjen men det har bytts ut mot nyheterna.

Vart kommer ditt intresse för nyheter och samhällsproblem ifrån?
– När jag ser vad som händer och ser något dåligt så vill jag gärna hjälpa till med det. Jag vill hjälpa människor, säger Olle.

– Jag tror inte att vi har tänkt aktivt på att sätta på nyhetssändningar och sånt men visst är vi engagerade som familj också. När vi väl tittar på nyheterna så pratar vi om det vi ser och vad barnen känner. Igår när vi åkte till bion pratade vi om ISIS och #metoo då Olle ville jämföra de två med tanke på vad förövarna gör mot sina offer. Det är som han säger, han vill att alla ska må bra, både i den lilla vänskapskretsen och ute i världen. Jag tycker det är viktigt att vi pratar om de här ämnena, vi får inte vara rädda för det är i rädslan som det blir knas, säger Helena.

Nu väntar Olle spänt på ett svar på sitt brev från Johan Persson.

– Jag tror att det kommer komma ett. Vad jag vet om Johan Persson så tar han sig tid för sådana här saker, avslutar Helena.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Kalmarbördig författare får Bonnierstipendium på 100 000

Stipendiet delas ut den 25 januari.

Karl-Oskar Karlsson

Karl-Oskar Karlsson

Kl.19:42, 18 december, 2017

Kalmarbördig författare får Bonnierstipendium på 100 000
Tove Folkesson. Foto: Arkiv

Författaren till trilogin om Kalmars jägarinnor, Tove Folkesson, är en av årets Bonnierstipendiater.

Folkesson, som är uppväxt i Kalmar, släppte den senaste boken i trilogin, Ölandssången, tidigare i år.

LÄS MER: De är årets kulturprisstipendiater

Albert Bonniers stipendiefond har delats ut sedan 1901 till svenska författare som utkommit med ”ett nytt verk av litterär betydelse” det år som de tilldelas stipendiet.

Övriga stipendiater är Sigrid Combüchen, Gunnar D. Hansson, Agneta Pleijel och Nils Håkanson.

Bonnierstipendiet är på 100 000 kronor och delas ut den 25 januari.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Snabbmatsjättens fina initiativ: ”Vill ge tillbaka till Kalmar”

Anordnar julkväll för familjer som inte har det så gott ställt.

Karl-Oskar Karlsson

Karl-Oskar Karlsson

Kl.18:38, 18 december, 2017

Snabbmatsjättens fina initiativ: ”Vill ge tillbaka till Kalmar”
Foto: Arkiv

Under tisdagskvällen ger Burger King i Kalmar och Stadsmissionen flera familjer chansen till julmys på restaurangen.

– Vi vill sprida julstämning till alla familjer och det finns de som har det lite tuffare ekonomiskt än andra. Det märks allra helst på julen när barn jämför sig med varandra, säger Ulrica Marcks von Würtemberg på Burger King.

Inbjudningar är redan utskickade till familjer som i dag får stöd av Kalmar Stadsmission och ingen anmälan krävs för deltagande.

– Det är bara att komma hit med inbjudan, så bjuder vi familjen på mat, ballonger och ansiktsmålning. Vi vill ge tillbaka till Kalmar och sprida den där härliga julstämningen. Vi hoppas att vi kan hjälpa föräldrar att kunna ge sina barn en bra upplevelse, säger Ulrica Marcks von Würtemberg.

Julkvällen startar klockan 18.00 på Burger Kings restaurang vid Rasta i Kalmar.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng