BILDEXTRA: Operaprofilens stämma ekade över Kalmar | Nyheter i Kalmar – 24 timmar om dygnet – Helt gratis
kalmar stadsfest

BILDEXTRA: Operaprofilens stämma ekade över Kalmar

Rickard Söderberg fick det till gränsen fyllda Stortorget att stämma in i operaklassiker. "Fantastiskt", tycker en av besökarna.

Klara Alvunger

Kl.20:31, 11 augusti, 2017

BILDEXTRA: Operaprofilens stämma ekade över Kalmar
Rickard Söderberg fick hela publiken att sjunga med i kända operastycken. Foto: Klara Alvunger

Det var ingen stillasittande publik som hade kommit för att vara med när Rickard Söderberg tillsammans med Kalmar Symfoniorkester intog Stadsfestens största scen, som befinner sig på Stortorget.

Redan en halvtimme innan start började bänkarna framför scenen att fyllas och två stycken som stod i publikhavet bakom de förväntansfulla människorna var Josefine Carlström och Karin Martinsson.

LÄS MER: BILDEXTRA: The Sounds dominerade Stortorget

– Det här är helt nytt för oss, vi vet inte vad som kommer att hända. Opera-sing-along är en annorlunda idé, men det är ju många här, konstaterar Karin Martinsson.

Båda tjejerna gillar musik men det var inte det enda som lockade.

– Vi hoppas på att få uppleva en bra stämning. Idén med ett sånt här event är väldigt bra, för det känns som att det för samman människor i olika åldrar, menar Josefin Carlström och pekar menande ut mot det blandade publikhavet.

Klockan 16.00 klev dirigenten Kajsa Boström in på scen och tillsammans med Kalmar Symfoniorkester kickade hon igång evenemanget med låtar från operan Carmen.

Efter att ha spelat första stycket klev kvällens höjdpunkt Rickard Söderberg ut på scen. Han är en känd operasångare som, förutom att ha sjungit i operahus världen över, även har deltagit i Let´s Dance, Gatans kör och Körslaget och det rådde ingen tvekan om att det var denne som publiken hade väntat på.

Helena och Moa Andersson hade tagit sig till Stortorget just för att de visste att de skulle ha en chans att se honom.

Rickard utmanar stereotyper och människor på ett positivt sätt, han är inte den som folk tror att han ska vara. Han är till exempel klädd som en rockare, men han sjunger opera. Han står för allas rätt att vara sig själva och det tycker jag är bra, särskilt när man har barn som växer upp, säger Helena Andersson.

De hade inte varit där så länge men förväntningarna var stora.

– Hittills är det jättebra! säger Moa Andersson och ler.

Mellan styckena passade Rickard Söderberg på att berätta om hur låtarna får en att vilja dansa. Han drog in många skratt när han berättade om sin medverkan i Let´s Dance och att det enda han ville göra där var att dansa vals. Tyvärr så åkte han ut bara någon vecka innan det var dags för vals. För att kompensera för detta så bjöd han upp publiken till att dansa, medan han själv dansade med solisten Margareta Melz.

Det är första gången som en opera-sing-along anordnas i Kalmar och två som gillade initiativet var Åke och Karin Hjort, vilka sjöng med i låtarna som spelades.

– Jag läste om programmet och tyckte att detta var ett härligt koncept att få sjunga tillsammans med en känd. Det är ingen speciell låt vi har kommit för att höra utan vi har öronen öppna, berättar Åke Hjort.

Karin Hjort instämmer och tillägger att hon hoppas att det fortsätter i framtiden.

– Jag tycker om opera, det är fantastiskt att lyssna på.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

KLART: De uppträder på Kalmars nyaste festival: ”Fräscht”

Tre akter är hittills klara för festivalen.

Hanna Thulin

Kl.19:47, 21 maj, 2018

KLART: De uppträder på Kalmars nyaste festival: ”Fräscht”
Foto: Arkiv/Pressbild

Den 12 juli kommer Kalmars nya festival Amazing Thursday att äga rum på Rävspelet i Kalmar.

Nu är de första artisterna som kommer att uppträda släppta. Kalmarpubliken kommer bland annat att kunna sjunga med tillsammans med Miss Li och lyssna på Petter och Hästpojken.

– Det är starka namn som lockar en bred publik. Till skillnad från de andra festivalerna så känns det fräscht, säger Oscar, inhyrd kreatör för festivalen.

Arrangörerna har bland annat tagit hjälpa av Kalmarborna för att välja rätt artister till festivalen.

– Det var därför vi tog med Petter faktiskt, han var inte aktuell från början men när vi gjorde en omröstning så reagerade folk bäst på honom och Miss Li. Sedan har vi också tittat på vad folk lyssnar på i området tack vare en kontakt vi har på Spotify, säger arrangören.

Ytterligare artister kommer att släppas inom kort.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Ölänning deltar i P4 Nästa: ”Känns så himla fint att bli vald”

Han deltar med sin egenskrivna låt: "Jag hoppas att folk tycker den är bra och röstar på mig".

Magnus Jansson

Kl.09:36, 21 maj, 2018

Ölänning deltar i P4 Nästa: ”Känns så himla fint att bli vald”
Joel Wirsén är en av artisterna som kommer uppträda inför publiken på Larmtorget i sommar. Fotokollage: Arkiv

Han fick upp ögonen för musiken under sin fleråriga vistelse i Australien. Nu ska Joel Wirsén delta i Sveriges Radios musiktävling P4 Nästa på Larmtorget i Kalmar. Ölänningen, med låten Always will love you, är ett av sammanlagt tolv bidrag som är utvalda att tävla. Totalt ska fem tävlingskvällar gå av stapeln.

– Det känns så himla fint att bli vald. Jag är riktigt peppad att få spela på Larmtorget med så många bra medtävlande. Jag hoppas att folk tycker min låt är bra och röstar på mig, men om jag kommer vidare till länsfinalen så är det bara en bonus.

LÄS MER: Kärleken gjorde Joel till australisk medborgare

24Öland har tidigare skrivit om hans äventyr utomlands. Då uppträdde han som trubadur på barer och restauranger vid olika tillfällen. Via sin ansökan och sitt deltagande i tävlingen hoppas han kunna bygga vidare på sin musikkarriär.

– Jag fick idén rätt tidigt men tvekade att söka in först. Sedan så tänkte jag: ”men tusan, det är väl bara att köra, om jag ska framåt med min musik så är det här något jag verkligen borde göra”. Soundet växte och blev så himla bra med hjälp av Peter på Unik (ungdomshus i Kalmar).

Vad handlar den om? 

– Den handlar om kärlek, så klart. Den där genuint fina känslan när man vet att man hittat den rätta kärleken och man är beredd att göra precis allt för den personen. Jag vill tillägga bara att jag fick mycket bra ”pushning” av min vän,  artisten Tomas Kaya, som verkligen tyckte jag borde gå in i studion.

Totalt kom det in 23 ansökande bidrag till tävlingen i år. Joel Wirsén tävlar på Larmtorget den 12 juli.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Familjen låser in andra i lägenheten: ”Får en timme på sig”

"Det ska inte vara otäckt här, man ska istället bli överlycklig när man lyckats lösa något," säger de.

Hanna Thulin

Kl.20:26, 20 maj, 2018

Familjen låser in andra i lägenheten: ”Får en timme på sig”
Hälften av familjen Nilsson, Louise, Billy och Ingrid, sitter i soffan som står i Bertil Söderqvists dödsbo. Foto: Hanna Thulin

Det hela började med att Billy Nilsson var lite för självsäker och kaxig när han och familjen var på ett escape room i Göteborg.

– Jag sa att något sånt här skulle vi ju kunna ha hemma, det finns inte i Kalmar. Det hände inget på ett tag men när vi sedan träffade de som vi hade varit med i Göteborg och de undrade hur det gick med projektet så var det bara att sätta igång, säger han.

Sagt och gjort. När källarlokalen på Banérgatan i Funkabo stod ledig så bestämde sig familjen för att testa sig på att bygga ett eget escape room.

– Hade vi inte testat så hade vi alltid undrat, säger Billy.

I mars öppnade familjen Nilsson, beståendes av pappa Billy, mamma Ingrid, barnen Louise, Sofia och Simon samt svärsonen Filip Karlsson, upp The Mystery.

escaperoom3

Ett escape room går ut på att man blir inlåst i ett rum och under en bestämd tid ska lösa en rad uppgifter med hjälp av ledtrådar för att kunna ta sig ut. I The Mysterys första rum ska man snarare hitta gömda pengar istället för att behöva ta sig ut.

– Lägenheten är ett dödsbo efter en man som hette Bertil Söderqvist och det säga att han har gömt undan pengar i lägenheten. Man har en timme på sig att hitta dem innan flyttfirman kommer, säger Ingrid.

Det är familjemedlemmarna själva som har kommit på historien och alla ledtrådar och det har varit en hel del testandes och provandes innan man nu anser sig vara klara med det första rummet.

– Vi märkte att de som gick in i rummet löser uppgifterna på ett sätt som vi inte hade tänkt oss och då får vi tänka om lite för vi vill ju att det ska ligga på rätt svårighetsnivå. Vi har fått bygga bort genvägarna och nu känns det som att vi har fått en bra balans.

escaperoom2

De berättar att rummet ligger på en nybörjarnivå.

– Vi har haft professionella spelare som åker runt för att samla på sig erfarenheter och de tycker att rummet är ganska lätt. Men de som aldrig har gjort något sånt här innan kan behöva hela timmen på sig för att lösa det. Hittills har alla klarat rummet men några har fått lite ledtrådar av oss när det har börjat närma sig slutet.

De som har varit på lite kusliga och läskiga escape rooms tidigare och tyckt att det varit lite väl stressigt behöver inte oroa sig.

– Det ska inte vara otäckt här, man ska istället bli överlycklig när man lyckats lösa något. Det tycker vi att alla har varit när de varit här, det bubblas och pratas när de är klara med rummet. Trots att det inte är läskigt så får man ändå igång stresskänslan när man väl är där inne och det får verkligen igång människorna, säger Ingrid.

Familjen har redan börjat bygga och spåna på idéer på ett andra rum som man räknar med kommer vara lite svårare och förhoppningsvis står klart till hösten. Hur långt man vill ta konceptet i framtiden återstår att se.

– Vi har börjat i en liten skala för vi vet ju inte heller hur det tas emot, men det blir mer och mer populärt i Sverige. Vi vill kunna driva det under kvällstid och helger och folk ska ha roligt här och det är väl den nivån vi vill hålla. Vi har inga större ambitioner att växa men om ungarna sen vill satsa mer på det så kör vi, säger Billy.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Insamlingsäventyret blev en succé: ”Man har lite träningsvärk”

Vädret bjöd på sol under stor del av tiden, men duon ställdes ändå inför vissa utmaningar: "Vid ett tillfälle var det nästan lite otäckt".

Magnus Jansson

Kl.17:35, 19 maj, 2018

Insamlingsäventyret blev en succé: ”Man har lite träningsvärk”
Kompisduon genomförde paddlingen på fem dagar. Foto: Privat

MISSA INTE: Alla nyheter från Öland – besök våra nya sajt 24Öland.se

I söndags kväll steg Andreas Lönander och Marcus Sandahl från Landsbro i land vid Saxnäs. Uppdraget att paddla Öland runt på fem dagar blev lyckat, och insamlingen till TSC-lägret är just nu uppe i cirka 55 000 kronor.

LÄS MER: Han hjälper sin svårt sjuka son – ska paddla Öland runt

– Vi är jättenöjda. Både med insamlingen och att vi lyckades med vår plan att paddla runt på fem dagar. Det är det nog inte så många som gjort det. Insamlingen pågår dessutom månaden ut, hela maj är en TSC-månad, säger Andreas Lönander.

Hur har det känts i kroppen den här veckan?

– Det känns ändå bra, men visst, man har lite träningsvärk och jag vill inte paddla igen nu direkt. Det är en stor psykisk påfrestning också, det är det värsta; tio-elva timmar i kanot per dag. Det är ju som Vasaloppet eller Vätternrundan.

Duon rundade norra udden den andra dagen. Foto: Privat

Norra udden rundades den andra dagen. Foto: Privat

De gav sig iväg vid sextiden varje morgon. Sammanlagt blev det alltså fyra övernattningar längs med kusten för kompisduon. Den första ägde rum ”i höjd med Löttorp”; den andra ”i höjd med Löttorp fast på östra sidan”; den tredje ”i höjd med Borgholm fast på östra sidan” och den fjärde ”nästan nere vid södra udden”. På den andra dagen fick de besök av familjerna som kom med matleverans vid Kårehamn.

– Då blev man laddad och vi fick lite extra energi. När vi skulle runda norra udden den andra dagen så blåste det som tusan med rejält höga vågor. Då var det nästan lite otäckt. Och under lördagen var det rätt dimmigt, så då gällde det att ligga nära strandlinjen för att inte tappa bort oss själva. Men överlag var det soligt och fint väder, och vi är jättenöjda som sagt, säger Andreas Lönander.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

KLART: Kalmar får ny hemlighetsfull festival

"Till skillnad från andra festivaler så känns artisterna väldigt fräscha," säger arrangören.

Hanna Thulin

Kl.19:59, 18 maj, 2018

KLART: Kalmar får ny hemlighetsfull festival
"Oscar" pekar ut vart scenen kommer att stå ute på Rävspelet. Foto: Hanna Thulin

I sommar, om två månader, är det dags för Kalmars nyaste festival att se dagens ljus. Under en torsdagskväll i juli kommer musiken att ljuda från scenen på Rävspelet i Kalmar.

– Det är Kalmars mysigaste plats för konserter, artisterna får den bästa backstagen någonsin. Hela konceptet har varit att det ska vara en myskänsla med höga toppar, säger Oscar, inhyrd kreatör för KalmarLive.

Han vill inte stå med med namn då det än så länge är en hel del hemlighetsmakeri rörande vilka det är som står bakom festivalen.

– Vi vill inte synas utåt eftersom vi vill att det är KalmarLive som ska få all uppmärksamhet.

kalmarlive1

Anledningen till varför man väljer att köra på en festival just i år är enkel.

– Det är något vi har funderat på i några år men nu uppstod det en bra lucka eftersom det inte är något lika stort som händer den här sommaren.

Artisterna är bokade men för tillfället är de också hemliga.

– Vi har starka namn som lockar en bred publik. Men till skillnad från andra festivaler så känns artisterna väldigt fräscha, avslöjar han och säger att artisterna kommer att presenteras inom kort.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng