Studie: Kattmänniskor smartare än hundmänniskor

En omfattande studie på hund- och kattmänniskor visar vem som är smartast.

Redaktionen 24Sverige.se

Redaktionen 24Sverige.se

Kl.10:07, 13 augusti, 2017

Studie: Kattmänniskor smartare än hundmänniskor
Foto: Flickr

En stor studie har gjord av Denise Guastello, som är doktor i psykologi vid Carroll University i Wisconsin, har undersökt vem som är smartast av kattmänniskor och hundmänniskor.

Och resultatet visar att det är kattmänniskorna som är mest intelligenta av de två djurälskarna, skriver Metro Mode.

Men det rör sig inte om IQ-test, utan istället visar kattmänniskor upp egenskaper som pekar mot att de ska vara mer intelligenta enligt studien. Bland annat är de mer benägna att spendera tid ensamma. Något som kan bero på att de är engagerade i ett specifikt intresse eller gillar att läsa böcker.

Hundmänniskor däremot är mer sociala och atletiska.

”Det är logiskt att en person som skaffar hund kommer att bli mer levande, eftersom de kommer att vilja vara ute mer. De kommer också att träffa mer folk tillsammans med sin nya vän!” säger Denise Guastello till Time Magazine.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Förare smet från olycka vid Ängö: ”Kan vara en Mållgan”

Tidigt på lördagsmorgonen krockade en bil med ett räcke på Ängöleden och nu söker polisen efter en förare utan namn.

Hanna Thulin

Hanna Thulin

Kl.22:13, 20 augusti, 2017

Förare smet från olycka vid Ängö: ”Kan vara en Mållgan”
Foto: Arkiv

Vid klockan 00.40 under natten till lördagen körde en bil in i ett räcke på Ängöleden och hamnade sedan i diket. När ambulansen kom till platsen fanns det tre personer på platsen. Två av dem, varav en var ägaren till bilen, fick föras till sjukhus.

När polisen kom till platsen fick de dock uppgifter om att det ska funnits en fjärde person i bilen – nämligen han som körde bilen. De andra i bilen uppgav att han försvunnit från platsen men ingen av dem har velat ge ett namn på personen.

– Vi är ännu på det oklara angående vad som hänt och vi söker föraren som har gjort sig skyldig till smitning. Jag säger inte att det är så i det här fallet men visst har det också hänt att man ibland försöker skylla på en person som inte finns, en Mållgan, säger Catarina Brandt vid polisen i Kalmar.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Yoga Girl: ”Öland är ganska likt Aruba”

Instagram-profilen Yoga Girl gjorde i helgen ett nedslag på Öland med sin organisation 109 World. Utöver yogapassen har de de även diskuterat kring det sexuella våldet mot kvinnor. Något som ett antal av deltagarna varit med om själva.

Filip Edvardsson

Filip Edvardsson

Kl.20:09, 20 augusti, 2017

Yoga Girl: ”Öland är ganska likt Aruba”
Foto: Soda/Lime

Rachel Bråthén, eller mer känd som Yoga Girl har de senaste åren vuxit och blivit ett stort namn inom yoga-världen, samt på Instagram. Med sin organisation 109 World, som hon drivit i två år, åker hon världen över för att anordna yoga-läger kopplade till välgörande ändamål. Mellan torsdag-söndag har det blivit Stora Rör på Ölands tur att stå som värd. Där utgår de från Mormors Pensionat Strandhagen som drivs av Anita Rothschild. Hon är även mamma till Olivia Rotschild som är med och driver 109 World på svensk mark. Och faktum är att det är första gången som ett läger anordnas i Sverige.

– Vi har haft event i Stockholm, men inga läger. Detta på grund av att vi valt exotiska platser i utvecklingsländer. Men det är en dröm att få komma hit såklart, säger Rachel Bråthén.

I vanliga fall bedriver hon sin verksamhet på Aruba i Karibien. Dock ser hon vissa likheter mellan sitt vanliga hem och Öland.

– Öland är ganska likt Aruba på något sätt. Det är en väldigt avslappnad miljö här samtidigt som det är fantastiskt fint.

Det finns med andra ord bra förutsättningar för ett lyckat läger. Under denna upplagan är temat sexuellt våld mot kvinnor, där Kongo är landet som drabbas värst av problemen. Likt Zaida Catalan, en FN-anställd som kidnappades och mördades i Kongo efter sitt arbete mot kvinnliga rättigheter, vill man vara med på resan för att stoppa det sexuella våldet mot kvinnor världen över. Under fredagen tittade och lyssnade man på föreläsningar och diskuterade problemet.

30 procent här har själva varit utsatta för sexuella övergrepp. Det händer överallt hela tiden. Varenda tjej känner någon som varit med om någonting. Att diskutera det skapar starka band mellan tjejerna. Vi vill helt enkelt ta upp problemen gemensamt och komma fram till hur man ska ta sig vidare.

Även om det är första gången organisationen anordnar ett läger i Sverige, är det ett flertal av deltagarna som varit med vid tidigare upplagor.

– En del har varit med förut och funnit vänner för livet här. Framförallt är det mycket amerikaner som deltar. Jag tror det är 28 stycken här, medan det bara är fem svenskar. Vi hade hoppats på lite fler, men det är såklart kul ändå.

Trots att det är ändamålet som är huvudsyftet, går det inte att frångå faktumet att profilen Yoga-Girl lockar en del lite extra. Dock ser Rachel Bråthén inte det som något speciellt.

– Lägret handlar inte om mig på något sätt. Det handlar om det starka ändamålet som betyder mycket för många.

Men hur känns det att ha lite drygt två miljoner som följer en? 

– Asså det känns inte något speciellt egentligen. Det är ingen ny grej för mig nu. Dock känns det skönt att jag inte har någon person jag behöver vara och visa upp. Jag är ingen mode-tjej som måste visa upp kläder varje dag. Jag visar bara upp normala delar av mitt liv.

På söndag avslutas lägret. Dock kommer Rachel stanna kvar på Öland några dagar till. Detta för att ta det lugnt och njuta av lite semester. Något hon inte varit bortskämd med den senaste tiden.

– Jag har ju en fem månader gammal bebis som har varit med och rest, vilket kanske inte varit det lättaste. Så vi stannar här några dagar till, innan vi åker hem till Aruba. Då kommer vi definitivt stanna där och vila ett par månader.

Vad händer efter ni vilat upp er?

– I höst kommer vi ha ett stort teacher-training på yoga-centret vi driver på Aruba. Vi kommer helt enkelt utbilda människor till yoga-instruktörer, avslutar hon.

FaktaRachel Bråtens tre bästa yoga-tips:

1. Hitta din nivå. Det finns olika typer av yoga så hitta det som passar just dig.

2. Få in en rytm att stå på mattan varje dag. Även om du bara har en kort stund är det avslappnande.

3. Hitta en Yoga-kompis som kan inspirera och motivera dig till att fortsätta.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

LISTA: Så gick det för Kalmarborna i Ironman

Kalmar och Färjestaden fick i lördags över 150 nya Ironmans! Här kan du se alla tider på de som kommer från Kalmar och Färjestaden.

Hanna Thulin

Hanna Thulin

Kl.19:06, 20 augusti, 2017

LISTA: Så gick det för Kalmarborna i Ironman
Foto: Arkiv

Totalt 2036 personer gick i mål under lördagens folkfest och blev utnämnda till Ironman. Här kan du se alla tider på de som är från Kalmar och Färjestaden. Namnen kommer från Ironmans hemsida och baseras på de som fyllt i de båda städerna som hemort. (*) efter sluttiden innebär att man valde att bryta loppet.

Kalmar

ska%cc%88rmavbild-2017-08-20-kl-15-16-42 ska%cc%88rmavbild-2017-08-20-kl-19-52-27ska%cc%88rmavbild-2017-08-20-kl-15-18-41

Färjestaden

ska%cc%88rmavbild-2017-08-20-kl-15-27-37

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Man blev rånad på bil – hittades efter trafikolycka

På lördagsmorgonen blev en man rånad på sin bil då två män tvingade honom att stiga ur den.

Hanna Thulin

Hanna Thulin

Kl.17:10, 20 augusti, 2017

Man blev rånad på bil – hittades efter trafikolycka
Foto: Arkiv

På lördagsmorgonen runt klockan 01.00 satte sig en man i sin bil på Drottning Margaretas väg och vred om tändningen. Då körde en annan bil fram och två män steg ur för att sedan sätta sig i den ensamma mannens bil.

De bad honom att lämna bilen på tyska, då mannen är polack, och sa att de var privatpoliser. Mannen kände ett obehag och gjorde som de sa. Sammanlagt ska det ha varit fyra män i bilen som kom.

Senare under dagen runt klockan 19.00 inträffade en trafikolycka i närheten av Vänskapens väg. Den bil som under morgonen blev stulen av den polska mannen mejade ner en lyktstolpe och blev ståendes på platsen.

Ett vittne ska ha sett, och lyckats filma, hur tre män sprang bort från bilen.

– Vi vill inte säga för mycket i nuläget men det kan finnas ett samband mellan de både händelserna. Bilen är tagen på teknisk undersökning och vi får se om man kan lyckas identifiera personerna från filmen, säger Catarina Brandt vid polisen i Kalmar.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Så många poliser försvinner från Kalmar i höst

En grupp poliser från Kalmar skickas inom kort till Malmö för att förstärka gränskontrollerna. "Man måste se det i olika perspektiv."

Viktor Jerner

Viktor Jerner

Kl.16:46, 20 augusti, 2017

Så många poliser försvinner från Kalmar i höst
Foto: Arkiv

På grund av det tuffa resursläget hos polisen i Malmö har totalt 22 anställda inom polisområde sydöstra Götaland, vilket innefattar Kalmar län samt delar av Kronobergs län och Blekinge län, beordrats att tjänstgöra längre söderut i höst.

Av dessa 22 poliser är det åtta som är utredare som redan nu har börjat jobba med grova brott i Malmö, medan de resterande 14 är uniformerade poliser som ska förstärka gränskontrollerna från september och framåt.

Patrik Oldin, polischef i Kalmar län, berättar för 24Kalmar att minst två av utredarna och tre av de som ska jobba med gränskontrollerna är från polisen i Kalmar stad.

– De som ska till gränsen är nyutbildade poliser som just kommit ut. De gör tillfällig tjänstgöring hos gränspolisen under tre månader från september. Om någon vill hem efter den perioden så byts de ut, annars kan de få vara kvar längre, berättar Patrik Oldin.

Om de nyutexaminerade poliserna hade stannat i Kalmar hade de antingen blivit utredare eller brottsförebyggande poliser.

– Varje person som inte är här märks ju, det kan man säga. Men samtidigt är vi 700 anställda i det här polisområdet, så i det skenet är det inte så våldsamt stor skillnad och det blir inte några dramatiska effekter, säger Patrik.

– Den effekt det får är att utredningarna tar lite längre tid, men mer alarmerande än så är det inte, fortsätter han.

Även om Patrik är tydlig med att polisläget i Kalmar ser precis likadant ut som i hela landet, med knappa resurser som försvårar för ett redan tungt uppdrag, menar han att det här var en nödvändig åtgärd.

Man måste se det i olika perspektiv och man får ha förståelse för situationen i Malmö. Deras resurser gällande viss kompetens räckte inte till när det har blivit så många mordutredningar, säger Patrik.

Vi måste kunna kraftsamla, vara mer flexibla och hjälpas åt inom polisen. För två veckor sedan hade vi Emmaboda-festival här och polisiärt sett kom hälften av polisstyrkan från andra regioner. Så ibland får vi förstärkning hit och ibland får vi hjälpa andra helt enkelt.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng