Nu startar nollningen: ”Många har fel bild av vad det är” | Nyheter i Kalmar – 24 timmar om dygnet – Helt gratis

Nu startar nollningen: ”Många har fel bild av vad det är”

För många förknippas ordet "nollning" med att skämma ut sig samt fylla. Några som inte vill få fördoms-stämpeln på sig är studentföreningen Meskalin. De vill skapa bästa möjliga inledning för studenterna, utan några som helst tvång.

Filip Edvardsson

Kl.16:31, 20 augusti, 2017

2 bilder
 • Fr.v. Michaela Ricklund och Josefine Nilsson. Foto: Filip Edvardsson.
  Fr.v. Michaela Ricklund och Josefine Nilsson. Foto: Filip Edvardsson.
 • Busbyxor som Michaela Ricklund och Josefin Nilsson tillsammans med alla faddrar kommer bära under nollningen. Foto: Filip Edvardsson
  Busbyxor som Michaela Ricklund och Josefin Nilsson tillsammans med alla faddrar kommer bära under nollningen. Foto: Filip Edvardsson

På måndag drar den väl omtalade nollningen för de nya studenterna på Linnéuniversitetet igång. Under ett antal månader har stadens studentföreningar, tillsammans med Linnestudenterna, planerat för att de nya studenterna ska få bästa möjliga start på sin studietid.

Några som ägnat ett antal timmar åt planering är Josefin Nilsson och Michaela Ricklund. De är aktiva i föreningen Meskalin, där de har rollen som sexmästare. Själva titeln är inte vad man skulle kunna tro. Det innebär kort och gott att de är festfixare i föreningen. Nu har de planerat för två introduktionsveckor som inte kommer stämma överens med bilden många har av nollningen. Nämligen att det är till för att skämma ut sig.

– Jag tycker många har en fel bild av vad nollningen faktiskt är. Introduktionen är till för att de nya ska få bästa möjliga start på sina tre år på utbildningen, säger Michaela.

– Du vill ju komma in i det nya livet här i Kalmar. Jag träffade faktiskt några av mina nuvarande närmsta vänner, redan efter två timmar på första dagen av introduktionen, tilläger Josefine.

Snart är det alltså dags. Imorgon smäller det på riktigt då första dagen äger rum. Och de nya studenterna kan förvänta sig en hel del planerade aktiviteter, men även tid till att bara umgås.

– Vi kommer ha mycket ”lära-känna-varandra” aktiviteter, samt tävlingar med uppdrag där de måste jobba tillsammans. Men vi har även planerat in mycket tid till att bara hänga och ha det gött i parken. Dock kommer det inte finnas något tvång på att vara med. Känner man att man vill sitta vid sidan av under en aktivitet är det helt okej, berättar Josefine.

Förutom aktiviteterna inom föreningen, kommer även en del evenemang anordnas i samarbete med resten av stadens föreningar.

– Vi vill skapa mer sammanhållning mellan föreningarna så studenterna kan hitta nya kompisar utanför Meskalin, berättar Michaela.

För att allt ska klaffa, och rulla på som planerat, krävs det en hel del. Framförallt behöver resterande medlemmar i föreningen ta sitt ansvar och hjälpa till. Något som inte varit några problem.

Vi har 57 faddrar som kommer hjälpa oss och de nya under introduktionen. Sen har vi en styrelse i föreningen som även de arbetar med nollningen. Sist men inte minst ska vi inte glömma vårt fantastiska sexmästeri (en grupp som hjälper sexmästarna med uppgifter som behöver göras inför evenemanget). Utan dem hade vi kvävts rent ut sagt, berättar tjejerna.

Nu hoppas de att allt slit som de lagt ner sen i april, ska löna sig. Dock finns det en hel del som måste falla på plats för att veckorna ska bli lyckade. Men det tror sexmästarna inte kommer vara ett problem. De hoppas på att studenterna ska ha de två bästa veckorna i sina liv.

– Vi är ju beroende av att människorna trivs och att de klickar med faddrarna. Det är en förutsättning för att vi ska ha kul, men det är jag säker på att vi kommer ha. Målet är att de ska ha en lika rolig introduktion som vi hade, avslutar Josefine.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Här finns Sveriges vackraste tågresa

Så rankas tågresan mellan Kalmar-Alvesta-Göteborg.

Dennis Johansson

Kl.10:44, 23 maj, 2018

Här finns Sveriges vackraste tågresa
Sveriges vackraste tågsträcka går mellan Lidköping och Mariestad. Foto: Markus Tellerup/Pressbild

SJ har nu tillsammans med deras resenärer utsett landets vackraste tågresa. Tolv bidrag nominerades till titeln i mitten av april och efter en omröstning har nu resan mellan Lidköping och Mariestad krönts som Sveriges vackraste tågresa.

Att utse resan genom naturen runt Vänerns strand var, enligt lokföraren på SJ Götalandståg Sofia Lundborg, ett klokt val.

– Det är häftigt att få köra tåg med så vacker natur alldeles intill spåret. Dovhjortar ute på slätterna, utsikt över Vänern, pittoreska stationshus och till och med havsörnar har jag sett. Att ha sådana vyer utanför lokförarhytten gör det lite extra roligt att jobba, säger hon.


Se listan på Sveriges 12 vackraste tågresor nedan:

1. Sveriges vackraste tågresa: Lidköping-Mariestad över Kinnekulle
2. Kiruna-Narvik
3. Järvsö-Ånge
4. Tenhult-Bankeryd via Huskvarna och Jönköping
5. Halmstad-Göteborg
6. Borlänge-Mora
7. Malmö-Helsingborg
8. Laxå-Karlstad
9. Malmö-Köpenhamn
10. Kalmar-Alvesta-Göteborg

”En 350 kilometer lång sträcka från kust till kust från Kalmar i öst till Göteborg i väst. Resan erbjuder stor variation, genom skogarna i Småland vidare mot lövskogar och odlingslandskap runt Borås och slutligen fram till Västkusten.”

11. Ludvika-Örebro
12. Södertälje-Eskilstuna-Arboga

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Kalmarbo blåste flera personer på mobilköp

Bedrägerierna skedde på flera olika köp- och säljsajter.

Samuel Slättman

Kl.12:53, 22 maj, 2018

Kalmarbo blåste flera personer på mobilköp
Foto: Arkiv.

En 33-årig man åtalades på tisdagen vid Kalmar tingsrätt för sex fall av bedrägeri och ett fall bidragsbrott.

Mannen har i förhör erkänt att han under 2016 lurade sex olika personer på sammanlagt 16 000 kronor genom att lägga ut mobiltelefoner till försäljning på köp- och säljsajterna Tradera, Blocket och Citiboard. 

Trots att köparna skickade över pengar till 33-åringen struntade han i att leverera mobiltelefonerna.

Mannen nekar dock till anklagelserna om bidragsbrott som rör utbetalningar från CSN. Enligt åtalet ska mannen underlåtit att anmäla ändrade förhållanden till studienämnden och därmed fått 18 273 kronor för mycket i studiemedel, varav 11 522 kronor var bidrag.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Besviket efter städdagen: ”Kalmar är i stort behov av att städas”

"Vi vill skryta med att Kalmar är Sveriges renaste stad. Det vore fantastiskt om vi kunde marknadsföra vår stad på det viset. Just nu är vi tyvärr långt därifrån".

Dennis Johansson

Kl.08:30, 21 maj, 2018

2 bilder
 • Foto: Anna Nyqvist
  Foto: Anna Nyqvist
 • Foto: Anna Nyqvist
  Foto: Anna Nyqvist

Under söndagen försökte ett femtiotal frivilliga från Kalmar Orienteringsklubb och McDonalds att göra Kalmar till Sveriges renaste stad. Och efter städinsatsen konstaterar de nu att Kalmar är ”i stort behov av att städas”.

– Idag har vi städat Tallhagsområdet och samlat ihop 20 stora säckar med brännbart avfall (mycket plast), cirka 3 500 fimpar, diverse grovsopor, cirka 500 snuspåsar, en trasig segel, 20 bildäck med mera, säger initiativtagare Tobias Borger ordförande i Kalmar Orienteringsklubb.

LÄS MER: De vill göra Kalmar till ”Sveriges renaste stad”

– Dessutom har vi återvunnit 360 liter plastförpackningar, 241 glasflaskor inklusive hundratals glasskärvor och 431 aluminiumburkar, fortsätter han.

Målet att kunna kalla och marknadsföra Kalmar som Sveriges renaste stad känns, enligt Tobias Borger, långt borta efter gårdagens alla fynd.

– Förhoppningsvis vill flera vara med och stödja projektet så vi till slut når målet. Det behöver inte vara så svårt, om alla som läser detta slänger sina saker i papperskorgar, återvinningsstationer eller sopstationer har vi kommit långt. I bästa fall kan man också tänka sig att ta upp skräp som någon annan har tappat eller slängt, säger Tobias.

Övriga samarbetspartners i städprojektet var: Atrio Arkitekter, Visma Comenius, CalmarStadshotell, Tecomatic, Kallskänken, Vitargo, Infoservice AB Kalmar och Stellan Johansson AB.

 

 

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

En stökig lördagsnatt på Larmtorget

Två tonåringar omhändertogs under lördagskvällen.

Dennis Johansson

Kl.20:02, 20 maj, 2018

En stökig lördagsnatt på Larmtorget
Foto: Elias Håkansson

Vid 23.30 ska en man född 98 hotat en ordningsvakt på Larmtorget i Kalmar. Mannen omhändertas sedan för att ha varit för berusad och gör sig då skyldig till våldsamt motstånd.

Sedan vid 02.50 är det en kroggäst på Larmtorget som erbjuder narkotika till andra på krogen. Personen blev då utpekad och greps av poliser. Han är nu misstänkt för narkotikainnehav och eget bruk.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

JUST NU: Flerfordonsolycka i Kalmar

Om någon kommit till skada är i nuläget oklart.

Filip Edvardsson

Kl.11:15, 20 maj, 2018

JUST NU: Flerfordonsolycka i Kalmar
Foto: Arkiv

Strax innan klockan elva inträffade det en trafikolycka i Funkabo vid korsningen Vasallgatan/Jägarevägen.

Enligt de initiala uppgifterna skulle det handla om en krock där flera fordon var inblandade.

När polis kom till platsen visade det sig vara två bilar inblandade i olyckan. Dock ska det handla om en mindre händelse.

– Det ska ha varit en mindre olycka med lindriga personskador, säger Kim Hild, pressinformatör vid polisen region syd.

Polis är kvar på platsen för att prata med de inblandade.

En bärgningsbil har beställts för att bärga bort en av bilarna.

 

 

Texten uppdateras

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng