Nu startar nollningen: ”Många har fel bild av vad det är”

För många förknippas ordet "nollning" med att skämma ut sig samt fylla. Några som inte vill få fördoms-stämpeln på sig är studentföreningen Meskalin. De vill skapa bästa möjliga inledning för studenterna, utan några som helst tvång.

Filip Edvardsson

Kl.16:31, 20 augusti, 2017

2 bilder
  • Fr.v. Michaela Ricklund och Josefine Nilsson. Foto: Filip Edvardsson.
    Fr.v. Michaela Ricklund och Josefine Nilsson. Foto: Filip Edvardsson.
  • Busbyxor som Michaela Ricklund och Josefin Nilsson tillsammans med alla faddrar kommer bära under nollningen. Foto: Filip Edvardsson
    Busbyxor som Michaela Ricklund och Josefin Nilsson tillsammans med alla faddrar kommer bära under nollningen. Foto: Filip Edvardsson

På måndag drar den väl omtalade nollningen för de nya studenterna på Linnéuniversitetet igång. Under ett antal månader har stadens studentföreningar, tillsammans med Linnestudenterna, planerat för att de nya studenterna ska få bästa möjliga start på sin studietid.

Några som ägnat ett antal timmar åt planering är Josefin Nilsson och Michaela Ricklund. De är aktiva i föreningen Meskalin, där de har rollen som sexmästare. Själva titeln är inte vad man skulle kunna tro. Det innebär kort och gott att de är festfixare i föreningen. Nu har de planerat för två introduktionsveckor som inte kommer stämma överens med bilden många har av nollningen. Nämligen att det är till för att skämma ut sig.

– Jag tycker många har en fel bild av vad nollningen faktiskt är. Introduktionen är till för att de nya ska få bästa möjliga start på sina tre år på utbildningen, säger Michaela.

– Du vill ju komma in i det nya livet här i Kalmar. Jag träffade faktiskt några av mina nuvarande närmsta vänner, redan efter två timmar på första dagen av introduktionen, tilläger Josefine.

Snart är det alltså dags. Imorgon smäller det på riktigt då första dagen äger rum. Och de nya studenterna kan förvänta sig en hel del planerade aktiviteter, men även tid till att bara umgås.

– Vi kommer ha mycket ”lära-känna-varandra” aktiviteter, samt tävlingar med uppdrag där de måste jobba tillsammans. Men vi har även planerat in mycket tid till att bara hänga och ha det gött i parken. Dock kommer det inte finnas något tvång på att vara med. Känner man att man vill sitta vid sidan av under en aktivitet är det helt okej, berättar Josefine.

Förutom aktiviteterna inom föreningen, kommer även en del evenemang anordnas i samarbete med resten av stadens föreningar.

– Vi vill skapa mer sammanhållning mellan föreningarna så studenterna kan hitta nya kompisar utanför Meskalin, berättar Michaela.

För att allt ska klaffa, och rulla på som planerat, krävs det en hel del. Framförallt behöver resterande medlemmar i föreningen ta sitt ansvar och hjälpa till. Något som inte varit några problem.

Vi har 57 faddrar som kommer hjälpa oss och de nya under introduktionen. Sen har vi en styrelse i föreningen som även de arbetar med nollningen. Sist men inte minst ska vi inte glömma vårt fantastiska sexmästeri (en grupp som hjälper sexmästarna med uppgifter som behöver göras inför evenemanget). Utan dem hade vi kvävts rent ut sagt, berättar tjejerna.

Nu hoppas de att allt slit som de lagt ner sen i april, ska löna sig. Dock finns det en hel del som måste falla på plats för att veckorna ska bli lyckade. Men det tror sexmästarna inte kommer vara ett problem. De hoppas på att studenterna ska ha de två bästa veckorna i sina liv.

– Vi är ju beroende av att människorna trivs och att de klickar med faddrarna. Det är en förutsättning för att vi ska ha kul, men det är jag säker på att vi kommer ha. Målet är att de ska ha en lika rolig introduktion som vi hade, avslutar Josefine.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Ölandsost tog prestigefyllt silver under ostfestivalen

Det är mycket höga krav på ostarna som lyckas ta hem medaljer i tävlingarna.

Hanna Thulin

Kl.11:17, 20 februari, 2018

Ölandsost tog prestigefyllt silver under ostfestivalen
Foto: Pressbild/Pixabay

För femte året i rad arrangerades Ostfestivalen som samlar gräddan av svensk ost under helgen i Münchenbryggeriet.

En jury på 72 personer bestående av framstående ostkännare, journalister, kockar, sommelierer, osthandlare, inköpare och diplomerade fromagerer blindprovade ostar i medaljtävlingens olika kategorier. Experterna poängbedömde sedan tävlingsostarna enligt en sträng skala.

I sin helhet delades 25 medaljer ut, varav 19 brons, fem silver och en guldmedalj.  Kraven i medaljtävlingen är mycket höga och för att få guld måste man ha 90 procent av den totala poängen.

En av de mycket sällsynta silvermedaljerna tog Arla för sin ost Arla Unika Borgholm i kategorin pressade hårdostar. Det är en ost som ystas i Kalmar på sommarmjölk från två utvalda Öländska gårdar och sedan lagras långsamt i Borgholms slottsruin.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Nobelpristagarens översättare kommer till Kalmar

Doc Lounge kommer visa nobelpristagarens film på Calmar Stadshotell.

Hanna Thulin

Kl.10:14, 20 februari, 2018

Nobelpristagarens översättare kommer till Kalmar
Doc Lounge visar Svetlana Aleksijevitjs film Lyubov - kärlek på ryska. Foto: Triart

Onsdagen den 28 februari kommer Doc Lounge i Kalmar att visa den ryska Nobelpristagaren Svetlana Aleksijevitjs film Lyubov – kärlek på ryska.

Dokumentärfilmen baseras på samtal mellan Aleksijevitj och människor från Ryssland och Vitryssland och om deras förhållande till kärlek.

Visningen i Kalmar gästas av Svetlana Aleksijevitjs svenska översättare, Kajsa Öberg Lindsten. Kajsa har också fungerat som tolk under filminspelningen.

Filmen visas den 28 februari vid klockan 18.30 på Calmar Stadshotell. 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Postnord avslöjar: Så slipper du den nya Kinaavgiften

Snart blir det dyrare att beställa paket utanför EU, men det finns kryphål.

Matilda Larsson

Kl.10:13, 20 februari, 2018

Postnord avslöjar: Så slipper du den nya Kinaavgiften
Foto: Flickr / Wikimedia Commons.

Från och med 1 mars 2018 ändrar Postnord reglerna för paket utanför EU.

Orsaken till regeländringen är att Tullverket har beräknat att staten inte får in mellan 0,5-1 miljard kronor i den svenska moms de bör få in.

LÄS MER: Nu ändrar Postnord reglerna – paketkaos väntar

Alla som har köpt varor på nätet från Kina och andra länder utanför EU, kommer att behöva betala en administrationsavgift på minst 75 kronor för paket med värde av upp till 1 500 kronor, plus moms på 25 procent.

Men nu har Postnord själva avslöjat att det finns kryphål för att komma undan den nya regeln.

Om handlare exempelvis anger att paketet är en gåva, kommer pakettet inte att fångas upp i den nya spärren, men om avsändaren anger ett värde på till exempel en dollar, kommer däremot mottagaren att få betala 75 kronor plus moms på en dollar, även om värdet på varan i verkligheten kan vara högre.

– Vi har ingen möjlighet att ifrågasätta märkningen, eller att öppna paketen för att titta vad som är i dem. Det är det bara Tullverket som kan göra. Det som står på paketet måste vi hantera som korrekt information, säger Thomas Backteman, Postnords kommunikationsdirektör, till Ehandel.se.

Enligt Thomas Backteman är Sverige det enda landet i EU som tar ut moms från den första kronan. Därför tror han att paketen från Kina kommer att hitta andra vägar hit, till exempel via EU-länder med låg eller ingen moms. Ett exempel är Luxemburg, därifrån kan paketen sedan skickas vidare till Sverige utan att några avgifter tillkommer.

Eftersom många varor redan har beställts från Kina, tror Postnord att det kommer bli många paket som aldrig blir hämtade.

När paketet väl har registrerats kommer Postnord nämligen att skicka ut en avisering till mottagaren, som får 14 dagar på sig att betala in avgiften plus moms på varan. Först då skickas paketet ut till mottagaren.

I början planerar Postnord att låta paketen något längre för att ge svenskarna en chans att betala in. Annars kommer returerna att skickas tillbaka med båt till Kina, enligt Thomas Backteman.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

JUST NU: Stort bärgningsinsats pågår på E22 – körfält avstängt

(Uppdaterad 10.54) Trafiken leds om just nu och körfältet beräknas vara avstängt under stor del av tisdagen.

Magnus Jansson

Kl.09:18, 20 februari, 2018

JUST NU: Stort bärgningsinsats pågår på E22 – körfält avstängt
Foto: Arkiv

Det norrgående körfältet på E22, norr om Kåremo, är avstängt under tisdagen efter att en lastbil med släp varit inblandad i en singelolycka. Larmet kom in till SOS vid nio-tiden på morgonen. Trafiken leds om via Pataholm och väg 602.

Chauffören har fått föras till sjukhus med ambulans.

LÄS MER: JUST NU: Väg avstängd på nytt efter lastbilsolycka: ”Vi ber om respekt”

– Skadebilden är oklar, men chauffören klagade på rygg- och nacksmärtor och även buksmärtor, säger Roger Andersson, yttre befäl på räddningstjänsten.

Enligt uppgifter från polisen blåste föraren negativt vid polisens kontroll. Klockan 10.30 hade alla räddningstjänstens enheter lämnat platsen och överlåtit arbetet till bärgningsföretaget.

– Trailern ligger halvvägs ute i vägbanan, så den inkräktar för mycket på vägen. Därför stängs körfältet av.

Här ska olyckan ha inträffat. Foto: Skärmdump/Trafikverket.se

Här ska olyckan ha inträffat. Foto: Trafikverket.se

Trafikverket har varnat för besvärligt väglag under tisdagen, men Roger Andersson tror inte att olyckan berott på halka.

– Jag bedömer det inte som halt på platsen, så det måste vara någon annan anledning. Jag tror inte att det är halka, säger Roger Andersson.

Det finns olika uppgifter om när körfältet kan öppnas igen. Enligt Trafikverket kommer arbetet pågå fram till klockan 13 – och polisen har meddelat att arbetet på platsen inte beräknas vara klart innan klockan 16. Klart är iallafall att det är ett omfattande bärgningsarbete som pågår.

Tidigare på tisdagsmorgonen inträffade ytterligare en singelolycka då en lastbil körde i diket på väg 25 väster om Kalmar.

Texten uppdateras

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Kvinna ska ha hotat döda dagispersonal

Den misstänkta kvinnan förnekar brottet.

Hanna Thulin

Kl.08:29, 20 februari, 2018

Kvinna ska ha hotat döda dagispersonal
Foto: Arkiv

Enligt en stämningsansökan ska en kvinna född -81 ha lämnat ett hotfullt meddelande på en annan kvinnas telefonsvarare i september 2017. Hon ska ha uttalat att hon skulle döda kvinnan samt dagispersonal.

Kvinnan misstänks för olaga hot. Hon vidgår händelseförloppet men förnekar brott.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng