Viktig marsch för människans rättighet: ”Inte tryggt att föda barn.”

Vem vill åka flera mil för att föda i en bil? Det undrade alla de familjer som samlades på Larmtorget under söndagen.

Hanna Thulin

Hanna Thulin

Kl.14:24, 20 augusti, 2017

4 bilder
 • Foto: Hanna Thulin
  Foto: Hanna Thulin
 • Foto: Hanna Thulin
  Foto: Hanna Thulin
 • Foto: Hanna Thulin
  Foto: Hanna Thulin
 • Foto: Hanna Thulin
  Foto: Hanna Thulin

Under söndagen pågick en riksmarsch i 15 olika städer för att belysa problemen inom förlossningsvården. I Kalmar hade flera familjer samlats på Larmtorget för att gemensamt vandra genom staden med skyltar och rop.

– Idag är det inte tryggt att föda barn. Vi måste slåss för den höga standarden vi förtjänar. Vi har fått det bevisat att om man stänger ner en förlossningsavdelning så tvingas kvinnan föda barn i en bil, säger Elin Johansson som är arrangör för BB-marschen i Kalmar.

Och det var bland annat de orden som skanderades i tåget: ”Vem vill åka flera mil, för att föda i en bil?

Elin vill att man ska lägga mer pengar på att anställa barnmorskor. De som finns nu räcker inte till och det är allt färre som utbildar sig till det då man vet att man inte arbetar under de bästa förhållanden.

– Just nu kan en barnmorska ha tre aktiva förlossningar. Vad händer om alla tre börjar krysta samtidigt? Vi vill ha en barnmorska per födsel vilket är ett rimligt krav. Den 28 juli i år var det också fullt på alla förlossningsavdelningar här runtomkring, vart åker man då? frågar Elin.

Två barnmorskor kommer fram till Elin efter marschen och tackar henne för hennes engagemang.

– Ni står upp för det vi har skrikit om i flera år. Vår lön lön är sekundär, allt handlar om patientsäkerhet, säger de.

Elin och hennes vän Gabriella Bergvall, som hjälpt till att arrangera marschen, har båda fött barn i Kalmar.

Jag hade tur att det var lugnt när jag födde. Men jag vet att barnmorskorna först inte ville berätta hur det skulle kunna bli när det väl var dags, säger Gabriella.

– Barnmorskorna ska inte behöva gråta på jobbet för att de inte hinner med, avslutar Elin.

Liberalernas Björn Brändevall gick med i marschen.

– Finns det ingen fungerande förlossningsvård hade ingen av oss varit här idag. Landstingssjukhuset har varit väldigt underbemannade i sommar. Jag har en vän som har utbildat sig till undersköterska och det nödvändiga för att kunna hoppa in på förlossningen vid behov, det har hänt flera gånger sedan dess, säger han och fortsätter:

– De handlar om att få de styrande att inse att problemet finns. Vi i Liberalerna har pratat om det i flera år. Med den höga skatt vi betalar i Sverige borde det finnas pengar till att lägga på förlossningsvård, avslutar han.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Bygglov beviljat för nya arenan

Men ännu är ingen byggare klar.

Karl-Oskar Karlsson

Karl-Oskar Karlsson

Kl.18:16, 19 september, 2017

Bygglov beviljat för nya arenan
Skiss: Mats Dahlström

Tidigare i år har 24Kalmar.se skrivit om förseningen av byggandet av KIFAB Arena, multisporthallen som är tänkt att bli FBC Kalmarsunds blivande hemmaarena.

Turerna har varit många och nu gör samhällsbyggnadsnämnden bedömningen att någon detaljplaneändring inte behöver göras. På tisdagen togs beslutet av en oenig nämnd. SD och M satte sig emot främst när det gäller placeringen.

– Hade vi gått på deras linje hade bygget försenats rejält, vi hade inte haft en hall färdigt förrän om två eller tre år, säger Mattias Adolfson (S) ordförande i samhällsbyggnadsnämnden, till Barometern.

Multihallen kommer uppföras vid nuvarande Bränslehuset i korsningen vid Trångsundsvägen och Fölehagsvägen. Att slippa ny detaljplan kan göra att arenan blir klar ett år snabbare. Däremot är ingen byggare klar, och anbudstiden har förlängts.

– Vi har två elitlag som saknar en gemensam hall, nu vill vi göra den här satsningen, säger Mattias Adolfson till Barometern.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

BESLUT: Järnvägsövergången vid Esplanaden öppnas upp

Efter analyser och synpunkter togs beslutet – i höst öppnas övergången upp för biltrafik igen.

Samuel Slättman

Samuel Slättman

Kl.17:12, 19 september, 2017

BESLUT: Järnvägsövergången vid Esplanaden öppnas upp
Foto: Arkiv

I början av juni skrev 24Kalmar att järnvägsövergången vid Esplanaden/Södra vägen kunde öppna i höst. På tisdagen tog samhällsbyggnadsnämnden det slutgiltiga beslutet om att öppna upp för biltrafik.

– Vi har fått in synpunkter från verksamheter och Kalmar City, men i första hand var det analysen som låg till grund för beslutet. Där är det fakta som presenteras, säger Stefan Larsson på samhällsbyggnadskontoret. 

Analysen som Larsson nämner är den konsekvensanalys som en konsult har tagit fram. 

– Nu ska det vara öppet en tid och vi får titta på hur det blir, säger Larsson, som inte kan svara på exakt när övergången kommer att öppnas.

– Det måste förberedas så det blir riktigt gjort. Men under oktober kommer det att ske.

Järnvägsövergången har varit avstängd sedan januari 2016.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Trafikljusen var avstängda – två personer till sjukhus efter krock

(UPPDATERAD 17:17): Trafikolyckan inträffade vid klockan 16:13 på tisdagen.

Karl-Oskar Karlsson

Karl-Oskar Karlsson

Kl.16:23, 19 september, 2017

Trafikljusen var avstängda – två personer till sjukhus efter krock
Foto: Läsarbild

Under en veckas tid har trafikljusen vid korsningen Gröndalsgatan och Norra vägen varit avstängda. På tisdagen inträffade en trafikolycka mellan två personbilar i den aktuella korsningen.

– Det var en bilist som kom körandes på väg ut på Galggatan som krockade med en bil som var på väg norrut längs med Norra vägen, säger Roger Andersson vid räddningstjänsten i Kalmar.

I samband med olyckan påverkades trafiken under en tid, då båda bilarna blev stående i korsningen.

– Det är ju allra mest trafik vid den här tiden på dygnet, så det blev en hel del stora störningar, säger Andersson.

En kvinna och ett barn fick föras till sjukhus med. Totalt var fyra personer inblandade i trafikolyckan.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Här är årets innovativa Skapa-pristagare

De båda entreprenörerna har chansen att kamma hem vinsten i riksfinalen i november.

Karl-Oskar Karlsson

Karl-Oskar Karlsson

Kl.14:27, 19 september, 2017

3 bilder
 • Andreas Hermansson och John Nyberg. Foto: Karl-Oskar Karlsson
  Andreas Hermansson och John Nyberg. Foto: Karl-Oskar Karlsson
 • Malin Almqvist och David Lengström, vd för Almi Företagspartner Kalmar län, delade ut priset till Andreas Hermansson som årets unga innovatör. Foto: Karl-Oskar Karlsson
  Malin Almqvist och David Lengström, vd för Almi Företagspartner Kalmar län, delade ut priset till Andreas Hermansson som årets unga innovatör. Foto: Karl-Oskar Karlsson
 • John Nyberg tar emot Skapas utvecklingspris. Foto: Karl-Oskar Karlsson
  John Nyberg tar emot Skapas utvecklingspris. Foto: Karl-Oskar Karlsson

På tisdagen prisades två driftiga innovatörer från länet i Residenset i Kalmar. Årets Skapa-pristagare tog emot årets utvecklingspris samt priset för unga innovatörer.

Skapas utvecklingspris är instiftat till minne av uppfinnaren Alfred Nobel och har delats ut sedan 1986. Årets pris gick till John Nyberg, vars företag Pure Bio Synergy Sweden AB, arbetar för att ta hand om jordens vatten, och då främst i tropiska områden i världen. Företaget har möjliggjort att rengöra vatten med användning av ozon.

– Priset har flera betydelser. Dels är det ett erkännande för det vi har, att det har potential och är stort. Dels är det betydelsefullt att det uppmärksammas och att budskapet sprids. En tredje aspekt är värdet i prissumman som kan användas för att bygga vidare på och utveckla det vi gör, säger John Nyberg, från det Ankarsrum-baserade företaget.

Priset som delas ut av Skapa-stiftelsen och Almi Företagspartner, är på sammanlagt 25 000 kronor.

Årets unga innovatör-pris gick till Andreas Hermansson och Storebro Lyan AB. Företaget riktar främst in sig på att bygga billiga bostäder på löpande band.

– Vi bygger till ett kvadratmeterpris 40 procent under våra konkurrenter. Dessutom är vi mer effektiva och har mycket färre mantimmar än andra tillverkare, säger han.

– Att få priset betyder mycket för mig personligen och för företaget. Att ens innovation blir sedd efter alla timmar och pengar nerlagda i brandtester och konstruktion i en väldigt konservativ bransch. Att nu kunna bygga mindre lägenheter bland annat studentlägenheter och hus till en mycket lägre kostnad och hög standard kombinerat med att miljötänket finns redan i tillverkningsprocessen till energianvändning i boendet.

Det var sjunde gången som priset på 15 000 kronor för unga innovatörer delades ut.

Nu har både Pure Bio Synergy Sweden AB och Storebro Lyan AB chansen att vinna den prestigefyllda tävlingen som avgörs i Stockholm den 9 november. I kategorin för utvecklingspriset tävlar de olika regionvinnarna om 550 000 kronor. De unga innovatörerna tävlar om sammanlagt 250 000 kronor.

Juryn i Kalmar län består av Almi Företagspartner, Regionförbundet Kalmar län, Kalmar Science Park och Uppfinnarna Kalmarsund.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Kalmarrestaurang kritiseras för matsnusk

Kommunens livsmedelsinspektörer hittade en rad brister vid en kontroll.

Andreas Norinder

Andreas Norinder

Kl.11:56, 19 september, 2017

Kalmarrestaurang kritiseras för matsnusk
OBS, genrebild. Foto: Genre/Wikimedia

Det var i början av september som en restaurang i Kalmar kommun fick besök av en livsmedelsinspektör. Vid inspektionen fann man en rad avvikelser kring rengöring och temperatur.

Enligt kontrollrapporten fanns det slitna och smutsiga lister till kylskåp samt smuts på väggar och hyllor i beredningsutrymmet.

Restaurangen får även kritik för att dressingen förvaras för varmt och att det var för hög temperatur i både en av de större kylarna samt i en frys. I frysen var det tre plusgrader vid inspektionstillfället.

Inspektörerna anmärker också på att personal i köket saknade hårskydd. Nu kommer man att göra en extra kontroll för att se till så att avvikelserna rättas till.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng