Yoga Girl: ”Öland är ganska likt Aruba”

Instagram-profilen Yoga Girl gjorde i helgen ett nedslag på Öland med sin organisation 109 World. Utöver yogapassen har de de även diskuterat kring det sexuella våldet mot kvinnor. Något som ett antal av deltagarna varit med om själva.

Filip Edvardsson

Kl.20:09, 20 augusti, 2017

Yoga Girl: ”Öland är ganska likt Aruba”
Foto: Soda/Lime

Rachel Bråthén, eller mer känd som Yoga Girl har de senaste åren vuxit och blivit ett stort namn inom yoga-världen, samt på Instagram. Med sin organisation 109 World, som hon drivit i två år, åker hon världen över för att anordna yoga-läger kopplade till välgörande ändamål. Mellan torsdag-söndag har det blivit Stora Rör på Ölands tur att stå som värd. Där utgår de från Mormors Pensionat Strandhagen som drivs av Anita Rothschild. Hon är även mamma till Olivia Rotschild som är med och driver 109 World på svensk mark. Och faktum är att det är första gången som ett läger anordnas i Sverige.

– Vi har haft event i Stockholm, men inga läger. Detta på grund av att vi valt exotiska platser i utvecklingsländer. Men det är en dröm att få komma hit såklart, säger Rachel Bråthén.

I vanliga fall bedriver hon sin verksamhet på Aruba i Karibien. Dock ser hon vissa likheter mellan sitt vanliga hem och Öland.

– Öland är ganska likt Aruba på något sätt. Det är en väldigt avslappnad miljö här samtidigt som det är fantastiskt fint.

Det finns med andra ord bra förutsättningar för ett lyckat läger. Under denna upplagan är temat sexuellt våld mot kvinnor, där Kongo är landet som drabbas värst av problemen. Likt Zaida Catalan, en FN-anställd som kidnappades och mördades i Kongo efter sitt arbete mot kvinnliga rättigheter, vill man vara med på resan för att stoppa det sexuella våldet mot kvinnor världen över. Under fredagen tittade och lyssnade man på föreläsningar och diskuterade problemet.

30 procent här har själva varit utsatta för sexuella övergrepp. Det händer överallt hela tiden. Varenda tjej känner någon som varit med om någonting. Att diskutera det skapar starka band mellan tjejerna. Vi vill helt enkelt ta upp problemen gemensamt och komma fram till hur man ska ta sig vidare.

Även om det är första gången organisationen anordnar ett läger i Sverige, är det ett flertal av deltagarna som varit med vid tidigare upplagor.

– En del har varit med förut och funnit vänner för livet här. Framförallt är det mycket amerikaner som deltar. Jag tror det är 28 stycken här, medan det bara är fem svenskar. Vi hade hoppats på lite fler, men det är såklart kul ändå.

Trots att det är ändamålet som är huvudsyftet, går det inte att frångå faktumet att profilen Yoga-Girl lockar en del lite extra. Dock ser Rachel Bråthén inte det som något speciellt.

– Lägret handlar inte om mig på något sätt. Det handlar om det starka ändamålet som betyder mycket för många.

Men hur känns det att ha lite drygt två miljoner som följer en? 

– Asså det känns inte något speciellt egentligen. Det är ingen ny grej för mig nu. Dock känns det skönt att jag inte har någon person jag behöver vara och visa upp. Jag är ingen mode-tjej som måste visa upp kläder varje dag. Jag visar bara upp normala delar av mitt liv.

På söndag avslutas lägret. Dock kommer Rachel stanna kvar på Öland några dagar till. Detta för att ta det lugnt och njuta av lite semester. Något hon inte varit bortskämd med den senaste tiden.

– Jag har ju en fem månader gammal bebis som har varit med och rest, vilket kanske inte varit det lättaste. Så vi stannar här några dagar till, innan vi åker hem till Aruba. Då kommer vi definitivt stanna där och vila ett par månader.

Vad händer efter ni vilat upp er?

– I höst kommer vi ha ett stort teacher-training på yoga-centret vi driver på Aruba. Vi kommer helt enkelt utbilda människor till yoga-instruktörer, avslutar hon.

FaktaRachel Bråtens tre bästa yoga-tips:

1. Hitta din nivå. Det finns olika typer av yoga så hitta det som passar just dig.

2. Få in en rytm att stå på mattan varje dag. Även om du bara har en kort stund är det avslappnande.

3. Hitta en Yoga-kompis som kan inspirera och motivera dig till att fortsätta.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Ölandsost tog prestigefyllt silver under ostfestivalen

Det är mycket höga krav på ostarna som lyckas ta hem medaljer i tävlingarna.

Hanna Thulin

Kl.11:17, 20 februari, 2018

Ölandsost tog prestigefyllt silver under ostfestivalen
Foto: Pressbild/Pixabay

För femte året i rad arrangerades Ostfestivalen som samlar gräddan av svensk ost under helgen i Münchenbryggeriet.

En jury på 72 personer bestående av framstående ostkännare, journalister, kockar, sommelierer, osthandlare, inköpare och diplomerade fromagerer blindprovade ostar i medaljtävlingens olika kategorier. Experterna poängbedömde sedan tävlingsostarna enligt en sträng skala.

I sin helhet delades 25 medaljer ut, varav 19 brons, fem silver och en guldmedalj.  Kraven i medaljtävlingen är mycket höga och för att få guld måste man ha 90 procent av den totala poängen.

En av de mycket sällsynta silvermedaljerna tog Arla för sin ost Arla Unika Borgholm i kategorin pressade hårdostar. Det är en ost som ystas i Kalmar på sommarmjölk från två utvalda Öländska gårdar och sedan lagras långsamt i Borgholms slottsruin.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Nobelpristagarens översättare kommer till Kalmar

Doc Lounge kommer visa nobelpristagarens film på Calmar Stadshotell.

Hanna Thulin

Kl.10:14, 20 februari, 2018

Nobelpristagarens översättare kommer till Kalmar
Doc Lounge visar Svetlana Aleksijevitjs film Lyubov - kärlek på ryska. Foto: Triart

Onsdagen den 28 februari kommer Doc Lounge i Kalmar att visa den ryska Nobelpristagaren Svetlana Aleksijevitjs film Lyubov – kärlek på ryska.

Dokumentärfilmen baseras på samtal mellan Aleksijevitj och människor från Ryssland och Vitryssland och om deras förhållande till kärlek.

Visningen i Kalmar gästas av Svetlana Aleksijevitjs svenska översättare, Kajsa Öberg Lindsten. Kajsa har också fungerat som tolk under filminspelningen.

Filmen visas den 28 februari vid klockan 18.30 på Calmar Stadshotell. 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Postnord avslöjar: Så slipper du den nya Kinaavgiften

Snart blir det dyrare att beställa paket utanför EU, men det finns kryphål.

Matilda Larsson

Kl.10:13, 20 februari, 2018

Postnord avslöjar: Så slipper du den nya Kinaavgiften
Foto: Flickr / Wikimedia Commons.

Från och med 1 mars 2018 ändrar Postnord reglerna för paket utanför EU.

Orsaken till regeländringen är att Tullverket har beräknat att staten inte får in mellan 0,5-1 miljard kronor i den svenska moms de bör få in.

LÄS MER: Nu ändrar Postnord reglerna – paketkaos väntar

Alla som har köpt varor på nätet från Kina och andra länder utanför EU, kommer att behöva betala en administrationsavgift på minst 75 kronor för paket med värde av upp till 1 500 kronor, plus moms på 25 procent.

Men nu har Postnord själva avslöjat att det finns kryphål för att komma undan den nya regeln.

Om handlare exempelvis anger att paketet är en gåva, kommer pakettet inte att fångas upp i den nya spärren, men om avsändaren anger ett värde på till exempel en dollar, kommer däremot mottagaren att få betala 75 kronor plus moms på en dollar, även om värdet på varan i verkligheten kan vara högre.

– Vi har ingen möjlighet att ifrågasätta märkningen, eller att öppna paketen för att titta vad som är i dem. Det är det bara Tullverket som kan göra. Det som står på paketet måste vi hantera som korrekt information, säger Thomas Backteman, Postnords kommunikationsdirektör, till Ehandel.se.

Enligt Thomas Backteman är Sverige det enda landet i EU som tar ut moms från den första kronan. Därför tror han att paketen från Kina kommer att hitta andra vägar hit, till exempel via EU-länder med låg eller ingen moms. Ett exempel är Luxemburg, därifrån kan paketen sedan skickas vidare till Sverige utan att några avgifter tillkommer.

Eftersom många varor redan har beställts från Kina, tror Postnord att det kommer bli många paket som aldrig blir hämtade.

När paketet väl har registrerats kommer Postnord nämligen att skicka ut en avisering till mottagaren, som får 14 dagar på sig att betala in avgiften plus moms på varan. Först då skickas paketet ut till mottagaren.

I början planerar Postnord att låta paketen något längre för att ge svenskarna en chans att betala in. Annars kommer returerna att skickas tillbaka med båt till Kina, enligt Thomas Backteman.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

JUST NU: Stort bärgningsinsats pågår på E22 – körfält avstängt

(Uppdaterad 10.54) Trafiken leds om just nu och körfältet beräknas vara avstängt under stor del av tisdagen.

Magnus Jansson

Kl.09:18, 20 februari, 2018

JUST NU: Stort bärgningsinsats pågår på E22 – körfält avstängt
Foto: Arkiv

Det norrgående körfältet på E22, norr om Kåremo, är avstängt under tisdagen efter att en lastbil med släp varit inblandad i en singelolycka. Larmet kom in till SOS vid nio-tiden på morgonen. Trafiken leds om via Pataholm och väg 602.

Chauffören har fått föras till sjukhus med ambulans.

LÄS MER: JUST NU: Väg avstängd på nytt efter lastbilsolycka: ”Vi ber om respekt”

– Skadebilden är oklar, men chauffören klagade på rygg- och nacksmärtor och även buksmärtor, säger Roger Andersson, yttre befäl på räddningstjänsten.

Enligt uppgifter från polisen blåste föraren negativt vid polisens kontroll. Klockan 10.30 hade alla räddningstjänstens enheter lämnat platsen och överlåtit arbetet till bärgningsföretaget.

– Trailern ligger halvvägs ute i vägbanan, så den inkräktar för mycket på vägen. Därför stängs körfältet av.

Här ska olyckan ha inträffat. Foto: Skärmdump/Trafikverket.se

Här ska olyckan ha inträffat. Foto: Trafikverket.se

Trafikverket har varnat för besvärligt väglag under tisdagen, men Roger Andersson tror inte att olyckan berott på halka.

– Jag bedömer det inte som halt på platsen, så det måste vara någon annan anledning. Jag tror inte att det är halka, säger Roger Andersson.

Det finns olika uppgifter om när körfältet kan öppnas igen. Enligt Trafikverket kommer arbetet pågå fram till klockan 13 – och polisen har meddelat att arbetet på platsen inte beräknas vara klart innan klockan 16. Klart är iallafall att det är ett omfattande bärgningsarbete som pågår.

Tidigare på tisdagsmorgonen inträffade ytterligare en singelolycka då en lastbil körde i diket på väg 25 väster om Kalmar.

Texten uppdateras

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Kvinna ska ha hotat döda dagispersonal

Den misstänkta kvinnan förnekar brottet.

Hanna Thulin

Kl.08:29, 20 februari, 2018

Kvinna ska ha hotat döda dagispersonal
Foto: Arkiv

Enligt en stämningsansökan ska en kvinna född -81 ha lämnat ett hotfullt meddelande på en annan kvinnas telefonsvarare i september 2017. Hon ska ha uttalat att hon skulle döda kvinnan samt dagispersonal.

Kvinnan misstänks för olaga hot. Hon vidgår händelseförloppet men förnekar brott.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng