Yoga Girl: ”Öland är ganska likt Aruba” | Nyheter i Kalmar – 24 timmar om dygnet – Helt gratis

Yoga Girl: ”Öland är ganska likt Aruba”

Instagram-profilen Yoga Girl gjorde i helgen ett nedslag på Öland med sin organisation 109 World. Utöver yogapassen har de de även diskuterat kring det sexuella våldet mot kvinnor. Något som ett antal av deltagarna varit med om själva.

Filip Edvardsson

Kl.20:09, 20 augusti, 2017

Yoga Girl: ”Öland är ganska likt Aruba”
Foto: Soda/Lime

Rachel Bråthén, eller mer känd som Yoga Girl har de senaste åren vuxit och blivit ett stort namn inom yoga-världen, samt på Instagram. Med sin organisation 109 World, som hon drivit i två år, åker hon världen över för att anordna yoga-läger kopplade till välgörande ändamål. Mellan torsdag-söndag har det blivit Stora Rör på Ölands tur att stå som värd. Där utgår de från Mormors Pensionat Strandhagen som drivs av Anita Rothschild. Hon är även mamma till Olivia Rotschild som är med och driver 109 World på svensk mark. Och faktum är att det är första gången som ett läger anordnas i Sverige.

– Vi har haft event i Stockholm, men inga läger. Detta på grund av att vi valt exotiska platser i utvecklingsländer. Men det är en dröm att få komma hit såklart, säger Rachel Bråthén.

I vanliga fall bedriver hon sin verksamhet på Aruba i Karibien. Dock ser hon vissa likheter mellan sitt vanliga hem och Öland.

– Öland är ganska likt Aruba på något sätt. Det är en väldigt avslappnad miljö här samtidigt som det är fantastiskt fint.

Det finns med andra ord bra förutsättningar för ett lyckat läger. Under denna upplagan är temat sexuellt våld mot kvinnor, där Kongo är landet som drabbas värst av problemen. Likt Zaida Catalan, en FN-anställd som kidnappades och mördades i Kongo efter sitt arbete mot kvinnliga rättigheter, vill man vara med på resan för att stoppa det sexuella våldet mot kvinnor världen över. Under fredagen tittade och lyssnade man på föreläsningar och diskuterade problemet.

30 procent här har själva varit utsatta för sexuella övergrepp. Det händer överallt hela tiden. Varenda tjej känner någon som varit med om någonting. Att diskutera det skapar starka band mellan tjejerna. Vi vill helt enkelt ta upp problemen gemensamt och komma fram till hur man ska ta sig vidare.

Även om det är första gången organisationen anordnar ett läger i Sverige, är det ett flertal av deltagarna som varit med vid tidigare upplagor.

– En del har varit med förut och funnit vänner för livet här. Framförallt är det mycket amerikaner som deltar. Jag tror det är 28 stycken här, medan det bara är fem svenskar. Vi hade hoppats på lite fler, men det är såklart kul ändå.

Trots att det är ändamålet som är huvudsyftet, går det inte att frångå faktumet att profilen Yoga-Girl lockar en del lite extra. Dock ser Rachel Bråthén inte det som något speciellt.

– Lägret handlar inte om mig på något sätt. Det handlar om det starka ändamålet som betyder mycket för många.

Men hur känns det att ha lite drygt två miljoner som följer en? 

– Asså det känns inte något speciellt egentligen. Det är ingen ny grej för mig nu. Dock känns det skönt att jag inte har någon person jag behöver vara och visa upp. Jag är ingen mode-tjej som måste visa upp kläder varje dag. Jag visar bara upp normala delar av mitt liv.

På söndag avslutas lägret. Dock kommer Rachel stanna kvar på Öland några dagar till. Detta för att ta det lugnt och njuta av lite semester. Något hon inte varit bortskämd med den senaste tiden.

– Jag har ju en fem månader gammal bebis som har varit med och rest, vilket kanske inte varit det lättaste. Så vi stannar här några dagar till, innan vi åker hem till Aruba. Då kommer vi definitivt stanna där och vila ett par månader.

Vad händer efter ni vilat upp er?

– I höst kommer vi ha ett stort teacher-training på yoga-centret vi driver på Aruba. Vi kommer helt enkelt utbilda människor till yoga-instruktörer, avslutar hon.

Fakta



Rachel Bråtens tre bästa yoga-tips:

1. Hitta din nivå. Det finns olika typer av yoga så hitta det som passar just dig.

2. Få in en rytm att stå på mattan varje dag. Även om du bara har en kort stund är det avslappnande.

3. Hitta en Yoga-kompis som kan inspirera och motivera dig till att fortsätta.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

JUST NU: Avicii har avlidit – blev 28 år gammal

Discjockeyn och musikproducenten har avlidit.

Ola Carlsson

Kl.19:31, 20 april, 2018

JUST NU: Avicii har avlidit – blev 28 år gammal
Foto: wikimedia commons

Enligt Dagens Nyheter så har den världskände Tim ”Avicii” Bergling avlidit.

Han befann sig i Muscat, Oman och påträffades avliden under fredag eftermiddag lokal tid.

”Det är med stor sorg vi måste meddela att Tim Bergling, känd under artistnamnet Avicii, är död.” skriver hans presskontakt Ebba Lindqvist.

Avicii fick med hit-låten ”Levels” sitt stora genombrott och under 2014 slog han rekord med låten ”Wake me up” då den spelades över 200 miljoner gånger.

Under 2012 drabbades Avicii av hälsoproblem och efter operationer och inställda spelningar så tog han under 2016 beslutet att sluta turnera som DJ. De sista åren har han i huvudsak arbetat som musikproducent.

Presskontakten ber även om att allmänheten ska visa hänsyn och att inga fler uttalanden kommer att göras.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Läppstiftet kan rivas – då fattas beslut om fiaskohuset

Landmärket har blivit en sönderfallande belastning. Snart kan beslut tas om att jämna Läppstiftet med marken.

Samuel Slättman

Kl.18:01, 20 april, 2018

Läppstiftet kan rivas – då fattas beslut om fiaskohuset
Foto: Arkiv.

Läppstiftet på Varvsholmen byggdes så sent som 2002. Redan för två år sedan upptäckte Kalmarhem att byggnaden läckte in vatten och att flera av kakelplattorna på husets fasad var lösa och riskerade att falla ner.

Nu meddelar Kalmarhems vd Per Stephani att Läppstiftets framtid har kommit till ett vägskäl där bara två alternativ återstår.

LÄS MER: Hyresgäster tvingas evakueras: ”Väldigt tragiskt”

– Alternativ ett, det som vi kallar huvudspåret, är att ta bort den befintliga ytterväggen av lättbetong som står på bjälklaget i dag och som är spänd mellan golv och tak, säger Stephani.

Efter att blocken av lättbetong tagits bort skulle endast ett skal bestående av en stålkonstruktion och betongbjälkaget stå kvar på platsen. Nya, välvda betongblock skulle sedan lyftas på plats.

Men Kalmarhems uttalade huvudspår har flera problem och brister. Bland annat skulle lägenheterna behöva renoveras efter att arbetet med ytterväggen är klart.

– På grund av tyngden och storleken på betongblocken måste marken även pålas om det ska fungera, säger Stephani.

Just nu genomförs en utredning av tre olika konsultföretag vars uppgift är undersöka om bytet av yttervägg är praktiskt genomförbart och om det är ekonomiskt försvarbart.

Skulle utredningen komma fram till att så inte är fallet återstår bara alternativ två – att riva Läppstiftet och bygga nytt. Problemet med alternativ två är att det då behövs en ny detaljplan – en process som kan ta uppemot fem-sex år, enligt Stephani.

– Den nuvarande detaljplanen är så snävt skriven. Om vi ska utöka huset bara lite åt något håll måste vi ha en ny detaljplan.

För att vara så väl förberedda som möjligt på ett eventuellt negativt besked från utredningen har Kalmarhem redan inlett samtal med Kalmar kommun angående en ny detaljplan.

Konsulternas utredning väntas bli klar i maj eller i början av juni. Målet är att Kalmarhems styrelse sedan ska ha nått ett beslut innan midsommar.

– Ett beslut ska förhoppningsvis nås innan sommaren, säger Stephani.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

SMHI: Så varmt blir det i helgen

Allt pekar på soliga dagar med härliga vårtemperaturer.

Andreas Norinder

Kl.16:56, 20 april, 2018

SMHI: Så varmt blir det i helgen
Foto: Genre/Pixabay

Det har varit en vecka med fint vårväder i Kalmar och på Öland där temperaturen har varit uppe på omkring 20 grader som mest.

Värmen ser ut att stanna kvar över helgen. På lördagen väntas det bli sol och runt 18 grader i Kalmar. Söndagen blir något svalare och med inslag av moln.

På andra sidan sundet spår SMHI att det blir strålande sol med temperaturer runt 15 grader.

Under lördagen blir det förhållandevis blåsigt med västliga vindar på omkring fem-sex sekundmeter och vindbyar omkring tolv meter i sekunden. Till på söndagen mojnar vinden ordentligt.

Den kommande veckan väntas sedan bli kallare och enligt SMHI:s nuvarande prognos blir det mellan 10-12 grader, mulet och enstaka regnskurar både i Kalmar och på Öland.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Inbrott på fritidsgård: ”Sprejade klotter på bordet”

Tjuvarna ska ha tagit sin in via altandörren.

Hanna Thulin

Kl.16:00, 20 april, 2018

Inbrott på fritidsgård: ”Sprejade klotter på bordet”
Foto: Arkiv

En fritidsgård i Norrliden blev under natten till torsdagen utsatt för inbrott.

– Någon har brutit upp altandörren och sedan sex andra dörrar inne i lokalen samt sprejat klotter på ett bord, säger Robert Loeffel, polisens presstalesman.

Tjuvarna ska ha tillgripit en mindre summa kontanter, godis, läsk och tv-spel samt tv-spelskontroller.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Folkkär staty utsatt för vandalisering

Det finns misstankar om att skadegörelsen har nazistiska motiv.

Hanna Thulin

Kl.14:52, 20 april, 2018

Folkkär staty utsatt för vandalisering
Simhopparen utanför Stagneliusskolan har blivit av med sin ena arm, nu är statyn övertäckt med en plastsäck. Foto: Hanna Thulin/Lena Blomander

De som promenerade längs med Systraströmmen vid Stagneliusskolan på fredagen kunde se att Simhopparen, som står med armarna utsträckta mot vattnet, fått en av sina armar kapade.

Simhopparen skapades av Carl Eldh år 1933 vilket innebär att den alltså stått orörd i 85 år fram tills nu.

När 24Kalmar når Katarina Johansson Storm, som är konstansvarig på kultur- och fritidsförvaltningen, så har hon inte hört om händelsen och blir märkbart upprörd.

– Det låter verkligen otroligt tråkigt. Jag får ta och åka dit för att titta på den och prata med de på skolan, säger hon.

Utan sin ena arm går det knappast att undgå att se att det nu ser ut som att Simhopparen gör en nazisthälsning. Det verkar inte vara ett sammanträffande då flera andra svenska städer under dagen har utsatts för skadegörelse av liknande sort.

Aftonbladet rapporterar om att hakkorsflaggor har hissats på flera håll i Stockholm under fredagsmorgonen och att hakkors har klottrats på fasader i Nyköping. Även i Boda Glasbruk har en flagga hissats på The Glass Factory. Enligt 24Emmaboda togs flaggan ned av två bodabor som sedan tog den hem där den hamnade i kakelugnen för att sedan eldas upp.

Anledningen sägs vara att det idag, den 20 april, är Hitlers födelsedag.

Statyn täcktes under fredagen över med en plastsäck. I nuläget finns det ingen misstänkt för vandaliseringen i Kalmar.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng