Idol-coach vill hitta talang i Kalmar: ”Många vågar inte uppträda” | Nyheter i Kalmar – 24 timmar om dygnet – Helt gratis

Idol-coach vill hitta talang i Kalmar: ”Många vågar inte uppträda”

Drömmer du om att bli artist eller låtskrivare men har aldrig vågat ta steget? Då ska du gå på audition inför Idol-coachen Susanne Bertlin på lördag.

Hanna Thulin

Kl.19:56, 1 september, 2017

Idol-coach vill hitta talang i Kalmar: ”Många vågar inte uppträda”
Susanne Bertlin kommer till Kalmar för att coacha artister. Foto: Anders Lundqvist/Pixabay

Imorgon, lördag, kommer artistcoachen Susanne Bertlin till Kalmar för att hålla i en workshop och audition för Kalmars talanger. För många är hon troligtvis mest känd som röstcoach i TV4-programmet Idol men i Kalmar kommer hon att samarbeta med musikkollektivet Garden 12 och musikstudion Volt för att lyfta fram nya artister.

– Garden 12 är ett gäng producenter och låtskrivare från Kalmar som har gått ihop och har massor av låtar och musik. De behöver personer som är duktiga på att sjunga och några av låtarna behöver text så man söker även efter kreativa människor. Den här auditionen handlar om att få upp ögonen för folk som de kan ha nytta av, säger Susanne Bertlin.

De som kommer för att göra en audition behöver inte vara nervösa för att få höra några negativa ord, snarare tvärtom.

– Det finns så många som har fantastiska röster men som aldrig vågar uppträda. Och alla som kan sjunga är inte alltid artister men de kan använda sina röster till andra saker, till exempel att sjunga in demos. Vi är inte ute efter att döma någon utan snarare att ha ett samtal om hur man kan bli ännu bättre.

Vad ska man tänka på innan man kommer in i auditionrummet?

–  Att välja en låt där rösten kommer fram på bästa sätt och som passar den man vill vara som artist. Gillar man country ska man sjunga en countrysång, är man en singer-songwriter så kanske man spelar upp sin egna musik. Sen får man gärna förbereda att man ska berätta lite om sig själv. Jag tänker att vi ska ha ett väldig öppet samtal i rummet så det kan finnas möjlighet att sjunga flera låtar också.

På förmiddagen mellan klockan 10-12 kommer hon även att hålla i en workshop för de som vill lära sig mer om artisteri.

– Vi pratar om vad som krävs för att bli artist. Vissa vill ha hjälp med rösten och den tekniska biten och vissa vill ha en insyn i vad det innebär att röra sig i den här branschen. Vi pratar om allt från stor till liten nivå, säger Susanne och fortsätter:

– Det är en stor skillnad från att sjunga lite hemma till att göra det yrkesmässigt och det är många som är nervösa när man ska ställa sig på en scen. Många tror att allt ska vara medfött men jättemycket går att lära sig så man behöver inte gå omkring och tänka att man är dålig! De man ser i rutan har tränar jättemycket och det är därför de ser så trygga ut, säger Susanne.

Den som vill få chansen att träffa Susanne och Garden 12 är välkomna till Volt Studios på Trädgårdsgatan 12 mellan klockan 14-16 lördagen den 2 september.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Vårkonsert ska sprida leenden över världen

I maj arrangerar tre lokala körer en välgörenhetskonsert tillsammans.

Klara Alvunger

Kl.08:25, 22 april, 2018

Vårkonsert ska sprida leenden över världen
Tre körer samlas för att samla in pengar till välgörenhet. Foto: Privat/Birgitta Axelsson Edström

”Om våren och kärleken” är en konsert som kommer att sättas upp av tre körer: Gärdslösa kammarkör, Vox Communis och Badrumskören, i Algutsrums kyrka den 8:e maj. Birgitta Axelsson Edström är körledare för Vox Communis och hon berättar att det är tredje året i rad som de tillsammans håller i en konsert.

Det speciella med arrangemanget är att alla pengar som kommer in går direkt till ett välgörenhetsprojekt. I år är det organisationen Operation Smile.

LÄS MER: TV: Vox Communis förbereder för julkonsert

– Det är ett väldigt bra ändamål och det betyder otroligt mycket för barnen, det känns väldigt angeläget. Det känns ju bra att veta att varenda krona kommer att gå till detta projekt, säger hon.

Tidigare år har pengarna gått till andra hjälporganisationer men enligt Birgitta Axelsson Edström vill de variera sig lite. Än så länge har Operation Smile genomfört över 250 000 operationer i bland annat Asien, Afrika och Latinamerika, tack vare donationer.

Åtminstone hoppas arrangörerna för ”Om våren och kärleken” på ett par tusenlappar, detta har man lyckats komma upp i innan.

Under kvällen kommer körerna sjunga låtar från olika genrer, bland annat schlager och gospel. Dessutom kommer publiken ha möjlighet att sjunga med på vissa ställen.

– Det blir så mycket mervärde av en sån här tillställning, det är så roligt att sjunga och spela. Att dessutom skapa möjligheter för andra genom att göra det man tycker är roligast är ju bara ett stort plus, menar Birgitta Axelsson Edström.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Brand i industribyggnad: ”Brunnit i ett begränsat utrymme”

(Uppdaterad 06.53) Larmet kom vid 06.15-tiden på söndagsmorgonen.

Magnus Jansson

Kl.06:31, 22 april, 2018

Brand i industribyggnad: ”Brunnit i ett begränsat utrymme”
Foto: Arkiv

På söndagsmorgonen utbröt en mindre brand på Atlas Copco i Kalmar. Larmet kom in till SOS klockan 06.14.

I de initiala larmuppgifterna stod det att branden kunnat bekämpas av personer på plats, men man visste inte om man lyckats släcka branden helt.

– Det har brunnit en form av slang i ett begränsat utrymme, men branden var helt släckt när räddningstjänsten kom fram, säger Jesper Berglund, larmoperatör på trygghets- och larmcentralen i Kalmar vid 06.45-tiden.

Räddningstjänsten stannade kvar och hjälpte till at vädra ut lokalen innan man lämnade platsen. I nuläget finns det inga uppgifter på vad som orsakat branden.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Angelica tävlar i SM som murare: ”Inte så nervös”

På tisdag går resan upp till Uppsala för Angelica Peterson då hon ska tävla i Yrkes-SM.

Hanna Thulin

Kl.19:54, 21 april, 2018

Angelica tävlar i SM som murare: ”Inte så nervös”
Angelica Petersson och hennes lärare Jonas Johansson åker på tisdag till Uppsala och Yrkes-SM. Foto: Hanna Thulin

På tisdag åker Angelica Petersson till Uppsala för att tävla i Yrkes-SM som murare. När 24Kalmar hälsar på henne i Lars Kaggsskolans nybyggda lokaler på Polhemsgatan som inhyser byggprogrammet så över hon för fullt inför nästa veckas tävling.

– Deltagarna har fått ritningar på vad det är som de ska bygga men inför ett SM kan de ändras till 30 procent så det är inte säkert att det kommer att bli exakt samma, säger Jonas Johansson som är yrkeslärare i murning och även ska åka med upp till Uppsala som domare.

Det var också han som anmälde Angelica till tävlingen.

– Han ringde och sa att han hade tagit sig friheten att anmäla mig till en skoltävling men då visste jag inte vad det rörde sig om, berättar Angelica.

murare1

Det faktum att Angelica kommit in på murningsbanan är lite av en slump. Hon började egentligen läsa på hästlinjen i Ingelstorp då hon tävlar mycket inom det. Året efter började hon på Kagg och funderade på att bli plåtslagare.

– Men sen insåg jag att det inte fanns någon tjej som var murare så jag valde det istället. Det roligaste med yrket är inte själva murandet utan putsningen. Jag jobbar på Kalmarsunds mur och fasad där vi för om stora hus. Det är roligt att se hur det såg ut före och hur fint det blir efter att man varit där.

I år är första året som någon från Lars Kaggs byggprogram ställer upp i en sån här tävling.

– De har varit på oss rätt så länge om att vi ska vara med, eftersom branschen gärna vill att man ska ha skoltävlingar, men vi har inte haft tiden som krävs. Det blir en erfarenhet för både Angelica, mig och hela programmet, vi får med oss mycket tillbaka, säger Jonas.

Han kommer att vara en av domarna som ska avgöra hur bra deltagarna är på att mura.

– Man kommer bland annat att titta på hur man jobbar ergonomiskt och om man smutsar ner runtomkring sig. Sen är det vissa mått som ska hållas, är väggarna någon millimeter större än vad de ska vara så blir det minuspoäng, säger han.

murare2

Vad skulle det innebära att vinna SM?
– Jobbmöjligheterna ökar såklart, då kan jag skriva i CV:t att jag är en av Sveriges bästa murare. Det blir också marknadsföring av mitt namn eftersom det inte är så många tjejer som är murare, säger Angelica.

På frågan om vad hon tror om sina chanser så skrattar hon.

– Skulle jag ha tävlat idag så hade det inte gått så bra, jag är inte på det bästa humöret. Men det går nog bra när jag väl kommer dit, jag är van att tävla med hästen och vet att när det väl gäller så kommer vinnarskallen fram. Det blir kul!

Skulle Angelica vinna så väntar bland annat en resa till Ryssland nästa år.

– Då kommer jag med i landslaget och får åka till EM och VM.

Arrangörerna av Yrkes-SM siktar på att slå publikrekord med 25 000 personer i publiken, det är några tusen fler än som normalt brukar titta på när Angelica jobbar.

– Jag tror inte det kommer bli så farligt faktiskt, jag är van vid att folk tittar på när jag tävlar med hästen så jag är inte så nervös. Då är jag nästan mer nervös inför söndag då jag ska tävla terräng för första gången, avslutar Angelica.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Filt orsakade utryckning

(Uppdaterad 18:30) Räddningstjänsten fick rycka ut.

Mattis Andersson

Kl.18:14, 21 april, 2018

Filt orsakade utryckning
Foto: Arkiv/Bildbyrån

Klockan 18:02 larmades SOS alarm om att det rök från en bil på Kungsgatan.

När räddningstjänsten kom till platsen visade det sig vara en filt som låg bakom röken.

– Vi fick ett larm om att det skulle ryka ganska mycket från en bil. Det visade sig vara någon filt eller tyg som rök från motorrummet i bilen, säger Tony Nilsson larmoperatör vid TLC.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Potentiell brand i släpvagn stoppades: ”Var ingen större grej”

Under lördagseftermiddagen började det glöda på en släpvagn vid Kåremo.

Filip Edvardsson

Kl.17:00, 21 april, 2018

Potentiell brand i släpvagn stoppades: ”Var ingen större grej”
Foto: Bildbyrån

Vid 16.43 fick SOS Alarm in ett larm om en brand vid Kåremo.

Det visade sig vara torv på en släpvagn som börjat glöda. Dock kunde räddningstjänsten stoppa en potentiell brand direkt.

– Rockneby-styrkan var där och hällde lite vatten på glöden, så det var ingen större grej, säger Kenneth Emricsson, yttre befäl vid räddningstjänsten Kalmar.

Vad som orsakade branden är däremot oklart.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng