Veckans Företag

House of Carlander: ”Man ska göra det man gör bäst”

Dammode, inredning och våtdräkter kanske inte är den mest självklara kombinationen men för nyöppnade House of Carlander har det visat sig vara en succé.

Hanna Thulin

Kl.19:57, 7 september, 2017

7 bilder
 • Anna och Jonas Carlander har passande nog döpt sitt nya
  Anna och Jonas Carlander har passande nog döpt sitt nya "minivaruhus" till House of Calander. Foto: Hanna Thulin
 • House of Calander är Kalmars enda återförsäljare av Matteus-porslin. Foto: Hanna Thulin
  House of Calander är Kalmars enda återförsäljare av Matteus-porslin. Foto: Hanna Thulin
 • Längst in i butiken ligger Prestationskläder. Foto: Hanna Thulin
  Längst in i butiken ligger Prestationskläder. Foto: Hanna Thulin
 • Det första man möts av när man kommer in är dammode. Foto: Hanna Thulin
  Det första man möts av när man kommer in är dammode. Foto: Hanna Thulin
 • House of Calander är Kalmars enda återförsäljare av Matteus-porslin. Foto: Hanna Thulin
  House of Calander är Kalmars enda återförsäljare av Matteus-porslin. Foto: Hanna Thulin

När franschiseavtalet med Peak Performance tog slut stod Anna och Jonas Carlander inför ett val. Fortsätta med butiksverksamheten på Kvarnholmen eller satsa på något helt annat – de valde det förstnämnda med ett stänk av något nytt. I augusti öppnade House of CarlanderKaggensgatan och den som går in där kan handla dammode, inredning och sportprylar för atlether.

– Den här lokalen med bästa läget i stan var för bra för att lämna men vi visste också att vi ville utveckla något nytt, man ska göra det man gör bäst. Dammode var det första som Anna tänkte på vilket har funkat otroligt bra och satt sig snabbare än vad vi trodde. Det är som ett minivaruhus med tre separata rum, jag tror många tycker det är spännande att gå in här, säger Jonas.

LÄS MER: Partykompaniet: ”Vi har svart bälte i planering och logistik”

Förutom den fysiska butiken så driver de även en e-handelsbutik, Prestationskläder, där man kan köpa unika sportartiklar som är noga utvalda av Jonas själv. Han har genomfört flera Ironman och vet vad det är han säljer.

– Vi är så långt ifrån en traditionell sportbutik som man kan komma och jag hade nog inte kunnat sälja de här sakerna om jag inte hade tränat själv. Sedan hade nog inte den här butiken funnits om Ironman inte hade varit i stan, under Ironmanveckan blir det här en sambandscentral dit alla kommer för att få tips och råd. Det går knappt att röra sig här inne då.

LÄS MER: Här hittar du alla tidigare reportage om Veckans Företag

Utvecklingen går rasande fort på sportsidan och en av de största utmaningarna familjen Carlander har är att ligga i fronten och veta vad kunden vill ha innan kunden vet det själv. Att hela tiden kunna erbjuda ett unikt sortiment med det bästa som finns på marknaden är en av anledningarna till att Prestationskläder är ett så pass starkt varumärke som det idag är bland atlether.

– Man måste hela tiden testa och förstå vad som är nästa grej. Många av sakerna vi har här är helt unika och går inte att köpa någon annanstans i Sverige. Vi var till exempel först i Sverige med att sälja kompressionsbyxor som sedan blev jättestort. När jag började prata om att sälja våtdräkter sa Anna att jag var galen men nu säljer vi 2 000 dräkter om året. Trendspaning är en stor del av det här yrket, säger Jonas.

Även på inredningssidan står House of Carlander ut. Man har bland annat lyckats få rätten att sälja Matteus-porslin vilket inte är det lättaste då det bland annat bara får finnas en återförsäljare i varje stad.

Inredningsdelen går väldigt bra och det är många som kommer in för att köpa presenter. Det är också kul när man trivs i lokalerna för att det är fint, i den här miljön mår man bra och man blir glad över att packa upp vackra saker. Slutar man tycka det är kul är man ingen bra affärsinnehavare, den drivkraften behövs.

Och drivkraft behövs om man ska lägga nästan all den tid man har på jobbet.

– Det blir en livsstil. Vi valde namnet House of Carlander för att det här är vårt hus, vårt hem. Hela familjen jobbar här nere och vi får hitta sätt för oss att umgås här i butiken istället, klämma in en fika här och där till exempel. Semester har inte varit att tänka på. Men det är ju också det här vi tycker är roligt. Det är kul att gå till jobbet och jag tycker det är lika glad över att träffa nöjda kunder som jag var för 20 år sedan.

Som om det inte vore nog att arbeta under öppettider så bjuder House of Carlander även in grupper på föreläsningar och tjejkvällar. Att komma närmare kunden är ett av deras stora framtidsmål.

– Vi vill hela tiden utveckla nya koncept för att få jobba nära kunden. Sen får vi se vad exakt det kan vara. Det är viktigt att kunna erbjuda personlig service. Oftast vill kunden ha den kontakten när de kommer till butiken vare sig det handlar om att få bekräftelse för ett köp eller bara en annan åsikt.

I början av sommaren var det en hel del diskussion angående Kvarnholmen och dess trafikavstängningar och brist på parkeringsplatser. Men Jonas vill inte fokusera på det.

Alla förändringar är bra förändringar men sen får de inte ta för lång tid. Det gäller att hitta lösningar i det man gör så att man inte prompt stänger av för man kan inte tro att vi ska vara helt billösa, så funkar det inte, säger Jonas och fortsätter:

– Annars är Kalmar en fantastiskt vacker och spännande stad. När man gör något så är man duktig på det man gör. Kalmar är även fantastisk på att utveckla sig och man har verkligen dragit nytta av sina utomhusmiljöer men nu är det dags att även satsa på innemiljöerna. Det är viktigt för oss handlare att få hit folk även på vintern sedan gör det också att folk hellre vill stanna i sin hemstad.

Veckans företag
Vet du något företag som du tycker att vi borde uppmärksamma? Tipsa oss genom att mejla redaktionen@24kalmar.se eller skriv till oss på Facebook.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Fastighetsägaren: ”De har skulder till mig på 250 000”

Märkliga omständigheter kring stölden på konkursdrabbade Istanbul. Niko Saber menar att restaurangen är skyldiga honom en kvarts miljon kronor.

Karl-Oskar Karlsson

Kl.20:16, 22 februari, 2018

Fastighetsägaren: ”De har skulder till mig på 250 000”
Foto: Arkiv.

Under torsdagen rapporterade 24Kalmar om Istanbul BBQ:s konkurs. Strax innan konkursen blev verklighet drabbades restaurangen av ett inbrott där inventarier som restaurangspisar, stekhällar och kylar stals. Det är vad ägaren har påstått, menar konkursförvaltaren Erik Gabrielsson.

Den massiva stölden inträffade under märkliga omständigheter.

LÄS MER: Restaurang tömdes innan konkurs: ”Väldigt konstigt”

– Ägarna menar att de haft inbrott strax före konkursen. Vid tidpunkten för själva inbrottet ska lokalerna dessutom ha varit avlarmade, men när vi kom dit några dagar senare var det larmat, sa konkursförvaltaren Erik Gabrielsson till 24Kalmar tidigare under torsdagen.

Konkursförvaltaren har även talat med försäkringsbolaget – och planerar inom kort att lämna in en polisanmälan om stölden. Själva anmälan gäller enbart själva brottet – och ingen misstänkt gärningsman.

Niko Saber äger fastigheten där Istanbul hyrt in sig sedan april förra året.

– De första tre månaderna betalades hyrorna och allt var frid och fröjd. Men de sista åtta månaderna har de inte betalat, säger han.

Hur mycket pengar rör det sig om?
– De har skulder till mig på 250 000 kronor.

Enligt konkursförvaltaren har flera anonyma tips ramlat in. Något som Niko Saber inte fått ta del av.

– Jag vet ingenting om någon som har sett eller hört något. Det är polisens sak att utreda vad som har hänt.

Tror du att du kommer få tillbaka pengarna?
– Jag hoppas det, men har i ärlighetens namn ingen aning om så kommer bli fallet.

24Kalmar har vid upprepade tillfällen försökt nå ägaren utan framgång.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Profilens nya satsning: ”Kommer köra samma koncept”

Efter 13 år på Öland – nu öppnar han ny verksamhet i Kalmar.

Karl-Oskar Karlsson

Kl.19:17, 22 februari, 2018

Profilens nya satsning: ”Kommer köra samma koncept”
Foto: Karl-Oskar Karlsson.

Han var en av grundarna till populära restaurangen Robertos i Färjestaden. Nu blickar Bekim Fazliu fram emot nya utmaningar. Den 1 april slår han upp portarna till den nya satsningen i Matstugan i Djurängen.

Efter 13 år på Robertos och 18 år i branschen vet Fazliu vad som krävs.

– De flesta Kalmarbor som kom till Färjestaden käkade på Robertos. Jag kommer köra samma koncept i Djurängen med hög kvalitet. All ost kommer vara från Sverige och vi kommer välja råvaror med omsorg, gärna så närodlat som möjligt, säger han.

Bekim Fazliu, som är är uppväxt i Djurängen, hoppas kunna locka över sin gamla kundkrets från tiden på Öland.

– Man kommer få väldigt bra mat hos mig, det kan jag lova, säger han.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Restaurang tömdes innan konkurs: ”Väldigt konstigt”

Larmet ska ha varit avstängt när lokalen plundrades.

Karl-Oskar Karlsson

Kl.16:15, 22 februari, 2018

Restaurang tömdes innan konkurs: ”Väldigt konstigt”
Foto: Arkiv.

24Kalmar har tidigare skrivit om Istanbul BBQ och deras satsning på restaurang och nattklubb i centrala Kalmar. Däremot föll den inte så väl ut som de hade hoppats på och efter att de inte längre fick ha öppet sent och spela hög musik försattes bolaget i konkurs den 13 februari i år.

När konkursförvaltaren och en värderingsman skulle se över värdet på inventarierna i lokalen märkte de att det mesta hade försvunnit.

LÄS MER: Fastighetsägaren: ”De har skulder till mig på 250 000”

– Ägarna menar att de haft inbrott strax före konkursen. Vid tidpunkten för själva inbrottet ska lokalerna dessutom ha varit avlarmade, men när vi kom dit några dagar senare var det larmat, säger konkursförvaltaren Erik Gabrielsson.

Inom kort ämnar Gabrielsson att upprätta en polisanmälan för inbrottet och stölden av restaurangspisar, stekhällar, kylar och övriga inventarier.

– Faktum är ju att någon har tagit sakerna. Det hela känns väldigt konstigt, men det är inte min sak att lägga mig i det polisiära. Det är inte ägarna som har polisanmälts, utan själva brottet. Jag har meddelat försäkringsbolaget att jag kommer polisanmäla det här, säger Gabrielsson.

Efter händelsen har konkursförvaltaren mottagit flera tips från allmänheten.

– Anonyma uppgiftslämnare har kommit in med tips om var grejerna kan finnas. Tips som jag kommer lämna vidare till polisen, säger Gabrielsson.

Har ägarna polisanmält inbrottet?
– Nej, det har de inte gjort.

24Kalmar söker ägaren.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Rutinerad brödraduo tar över City-pizzerian

Då öppnar de upp sin nya verksamhet i centrala Kalmar.

Karl-Oskar Karlsson

Kl.20:09, 20 februari, 2018

Rutinerad brödraduo tar över City-pizzerian
Foto: Karl-Oskar Karlsson.

Sedan tidigare driver bröderna Ali och Mehmet Tasin Pizzeria Oxen i Oxhagen. Nu expanderar duon och öppnar nytt i gamla City-pizzerians lokaler på Östra Sjögatan i Kalmar.

– Vi kommer köra samma stuk som på Oxen. Det kommer bli pizzor, kebab, gyros och veganska och vegetariska rätter med god kvalitet, säger Ali Tasin.

Ali har arbetat i branschen sedan han kom till Sverige för åtta år sedan – och har arbetat på Pizzeria Oxen sedan dess. Mehmet har hela 25 år i branschen.

– Sättet vi arbetar på är ganska bra, tycker vi, och det verkar som att kunderna uppskattar arbetet vi lägger ner, säger Ali Tasin.

För tillfället pågår renoveringen av lokalen som ligger vägg i vägg med Pressbyrån.

– Vi öppnar den 1 mars och hoppas att våra kunder som åker ut till Oxhagen från centrum, kommer till oss nu när vi öppnar en pizzeria lite närmare.

De kommer fortsätta driva pizzerian i Oxhagen parallellt med nytillskottet i centrala Kalmar som kommer heta Kvarholmens Pizzeria.

Totalt skapas tre nya arbetstillfällen när den nya pizzerian slår upp portarna.

– Jag kan lova att vi har stans bästa pizzor. Det är en garanti, säger Ali Tasin.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Nu ska de sälja sin prisbelönta verksamhet

Lämnar den populära matvagnen.

Karl-Oskar Karlsson

Kl.18:29, 20 februari, 2018

Nu ska de sälja sin prisbelönta verksamhet
Foto: Calmar Falafel. Foto: Privat.

Ölandsfalafeln från foodtrucken Calmar Falafel har knappast undgått någon i regionen. Så sent som i höstas prisades köksmästaren Robert Petersson för sin populära rätt och gick vidare till riksfinalen i Matverk 2018.

– Det känns såklart jättekul att bli uppmärksammad. Vår falafel är redan väldigt populär bland lokalinvånarna, sa Robert Petersson till 24Kalmar då.

LÄS MER: Prisbelönad Ölandsfalafel till riksfinal: ”Såklart jättekul”

Redan i höstas hintade Petersson om att de var på väg att öppna upp en vegansk grossistverksamhet till restauranger.

– Vi är i processen att bli ett bolag som kommer bli ett familjeföretag där vi kommer fokusera på fler veganska rätter, sa han då.

Nu har det blivit verklighet – och via köp- och säljsidan Blocket – ligger den populära foodtrucken ute till försäljning.

Vi söker en engagerad person som kan driva det i samma anda och som tar vara på vår stabila veganska kundkrets”, skriver Calmar Falafel i annonsen.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng