Veckans Företag

House of Carlander: ”Man ska göra det man gör bäst”

Dammode, inredning och våtdräkter kanske inte är den mest självklara kombinationen men för nyöppnade House of Carlander har det visat sig vara en succé.

Hanna Thulin

Hanna Thulin

Kl.19:57, 7 september, 2017

7 bilder
 • Anna och Jonas Carlander har passande nog döpt sitt nya
  Anna och Jonas Carlander har passande nog döpt sitt nya "minivaruhus" till House of Calander. Foto: Hanna Thulin
 • House of Calander är Kalmars enda återförsäljare av Matteus-porslin. Foto: Hanna Thulin
  House of Calander är Kalmars enda återförsäljare av Matteus-porslin. Foto: Hanna Thulin
 • Längst in i butiken ligger Prestationskläder. Foto: Hanna Thulin
  Längst in i butiken ligger Prestationskläder. Foto: Hanna Thulin
 • Det första man möts av när man kommer in är dammode. Foto: Hanna Thulin
  Det första man möts av när man kommer in är dammode. Foto: Hanna Thulin
 • House of Calander är Kalmars enda återförsäljare av Matteus-porslin. Foto: Hanna Thulin
  House of Calander är Kalmars enda återförsäljare av Matteus-porslin. Foto: Hanna Thulin

När franschiseavtalet med Peak Performance tog slut stod Anna och Jonas Carlander inför ett val. Fortsätta med butiksverksamheten på Kvarnholmen eller satsa på något helt annat – de valde det förstnämnda med ett stänk av något nytt. I augusti öppnade House of CarlanderKaggensgatan och den som går in där kan handla dammode, inredning och sportprylar för atlether.

– Den här lokalen med bästa läget i stan var för bra för att lämna men vi visste också att vi ville utveckla något nytt, man ska göra det man gör bäst. Dammode var det första som Anna tänkte på vilket har funkat otroligt bra och satt sig snabbare än vad vi trodde. Det är som ett minivaruhus med tre separata rum, jag tror många tycker det är spännande att gå in här, säger Jonas.

Förutom den fysiska butiken så driver de även en e-handelsbutik, Prestationskläder, där man kan köpa unika sportartiklar som är noga utvalda av Jonas själv. Han har genomfört flera Ironman och vet vad det är han säljer.

– Vi är så långt ifrån en traditionell sportbutik som man kan komma och jag hade nog inte kunnat sälja de här sakerna om jag inte hade tränat själv. Sedan hade nog inte den här butiken funnits om Ironman inte hade varit i stan, under Ironmanveckan blir det här en sambandscentral dit alla kommer för att få tips och råd. Det går knappt att röra sig här inne då.

LÄS MER: Här hittar du alla tidigare reportage om Veckans Företag

Utvecklingen går rasande fort på sportsidan och en av de största utmaningarna familjen Carlander har är att ligga i fronten och veta vad kunden vill ha innan kunden vet det själv. Att hela tiden kunna erbjuda ett unikt sortiment med det bästa som finns på marknaden är en av anledningarna till att Prestationskläder är ett så pass starkt varumärke som det idag är bland atlether.

– Man måste hela tiden testa och förstå vad som är nästa grej. Många av sakerna vi har här är helt unika och går inte att köpa någon annanstans i Sverige. Vi var till exempel först i Sverige med att sälja kompressionsbyxor som sedan blev jättestort. När jag började prata om att sälja våtdräkter sa Anna att jag var galen men nu säljer vi 2 000 dräkter om året. Trendspaning är en stor del av det här yrket, säger Jonas.

Även på inredningssidan står House of Carlander ut. Man har bland annat lyckats få rätten att sälja Matteus-porslin vilket inte är det lättaste då det bland annat bara får finnas en återförsäljare i varje stad.

Inredningsdelen går väldigt bra och det är många som kommer in för att köpa presenter. Det är också kul när man trivs i lokalerna för att det är fint, i den här miljön mår man bra och man blir glad över att packa upp vackra saker. Slutar man tycka det är kul är man ingen bra affärsinnehavare, den drivkraften behövs.

Och drivkraft behövs om man ska lägga nästan all den tid man har på jobbet.

– Det blir en livsstil. Vi valde namnet House of Carlander för att det här är vårt hus, vårt hem. Hela familjen jobbar här nere och vi får hitta sätt för oss att umgås här i butiken istället, klämma in en fika här och där till exempel. Semester har inte varit att tänka på. Men det är ju också det här vi tycker är roligt. Det är kul att gå till jobbet och jag tycker det är lika glad över att träffa nöjda kunder som jag var för 20 år sedan.

Som om det inte vore nog att arbeta under öppettider så bjuder House of Carlander även in grupper på föreläsningar och tjejkvällar. Att komma närmare kunden är ett av deras stora framtidsmål.

– Vi vill hela tiden utveckla nya koncept för att få jobba nära kunden. Sen får vi se vad exakt det kan vara. Det är viktigt att kunna erbjuda personlig service. Oftast vill kunden ha den kontakten när de kommer till butiken vare sig det handlar om att få bekräftelse för ett köp eller bara en annan åsikt.

I början av sommaren var det en hel del diskussion angående Kvarnholmen och dess trafikavstängningar och brist på parkeringsplatser. Men Jonas vill inte fokusera på det.

Alla förändringar är bra förändringar men sen får de inte ta för lång tid. Det gäller att hitta lösningar i det man gör så att man inte prompt stänger av för man kan inte tro att vi ska vara helt billösa, så funkar det inte, säger Jonas och fortsätter:

– Annars är Kalmar en fantastiskt vacker och spännande stad. När man gör något så är man duktig på det man gör. Kalmar är även fantastisk på att utveckla sig och man har verkligen dragit nytta av sina utomhusmiljöer men nu är det dags att även satsa på innemiljöerna. Det är viktigt för oss handlare att få hit folk även på vintern sedan gör det också att folk hellre vill stanna i sin hemstad.

Veckans företag
Vet du något företag som du tycker att vi borde uppmärksamma? Tipsa oss genom att mejla redaktionen@24kalmar.se eller skriv till oss på Facebook.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Prylarna som säljer bäst på nätet just nu

Dessa prylar kan du tjäna en extra peng på under hösten.

Josefine Göransson

Josefine Göransson

Kl.18:02, 23 september, 2017

Prylarna som säljer bäst på nätet just nu
Foto: Pixabay

Har du massa prylar liggandes hemma som inte kommer till användning? Då är det kanske dags att göra dig av med dem. Genom att sälja dina prylar istället för att kasta dem kan du spara en slant och samtidigt vara miljövänlig.

– Det märks verkligen att svenskarna ser alltmer positivt på att köpa och sälja second hand. Varje dag byter drygt 4 400 secondhand-plagg garderob på Tradera och försäljningen av second hand-mode har ökat med 34 % på två år, säger Sofia Hagelin, pressansvarig på Tradera till Leva & Bo.

Något som är värt tänka på när du ska sälja dina saker är att gå efter säsong. Just nu går till exempel försäljningen av kappor och kängor extra bra.

Förutom höstkläder är det även högsäsong för försäljning av båttillbehör. Det är nämligen dags att plocka upp båtarna ur vattnet och många är därför ute efter släp till sina båtar, skriver Leva & Bo.

Även elektronik går bra att sälja – och köpa för en billig peng – under den här tiden. Iphone har till exempel nyligen släppt nya produkter och då är många ivriga med att göra sig av med sina gamla mobiltelefoner.

Sammanfattningsvis kan man säga att det som säljer bäst just nu är det som det är säsong för. Till exempel går barnens regnjackor, stövlar och höstskor åt på nätet. Även vitvaror, biljetter och cyklar säljer bra under hösten.

 

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Tårthysteri när Maxi firade hundra år

Flera tusen portioner prinsesstårta delades ut vid jubileumsfirande. "Bra mycket större tryck än vanligt".

Samuel Slättman

Samuel Slättman

Kl.16:14, 23 september, 2017

Tårthysteri när Maxi firade hundra år
Carina Holmström öste ut prinsesstårta på löpande band när ICA-koncernen firade hundra år. Foto: Samuel Slättman.

På lördagen firade ICA-koncernen hundra år och på Maxi i Giraffen bjöds kunderna på fiskdamm, glass, ansiktsmålning och framför allt – prinsesstårta.

– Vi är uppe i 3 500 portioner nu, men vi har ytterligare på lager. Vi har bakat hela dagen så det ska räcka, säger butikskommunikatören Carina Holmström, en halvtimme innan serveringen stängde.

– Jag kan inte säga några siffror på hur mycket folk som har varit här, men det är bra mycket större tryck än vanligt.

Maxi i Kalmar har funnits sedan 1986 och dagen till ära var sex stycken pensionerande ”veteraner” tillbaka i butiken och ansvarade för det livsviktiga kaffet.

Varför tror du att ICA och Maxi fortsätter vara ett framgångsrecept?
– Vi är måna om att kunden både ska få en bra upplevelse och bra mat. Att besöka oss ska vara lite mer än att bara köpa mat, avslutar Holmström.

Bläddra i galleriet nedanför för att se fler bilder från firandet.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Optiker tror inte på butiksdöd i city: ”Framtiden är ljus”

Tre butiker försvinner från Kvarnholmen. Det är inget som oroar optikern Charlie Råberg. "Vi har sett en liten ökning vid varje bokslut".

Samuel Slättman

Samuel Slättman

Kl.11:04, 23 september, 2017

Optiker tror inte på butiksdöd i city: ”Framtiden är ljus”
Charlie Råberg driver Optiker Tottie. Butiken har funnits på Kvarnholmen sedan 1934. Foto: Samuel Slättman.

I början av veckan rapporterade 24Kalmar och andra lokala medier om att butikerna Topiary, Calmareboden och Cityväskan försvinner från Kvarnholmen. I minst ett av fallen ligger sviktande försäljningssiffror till grund för att verksamheten avvecklas.

Charlie Råberg driver Optiker TottieKaggensgatan och tycker inte att stadens handlare behöver oroa sig för någon butiksdöd i centrum.

– Vi har haft ganska bra år de senaste åren och har sett en liten ökning vid varje bokslut. Förra fredagen hade vi försäljningsrekord. Personligen tycker jag att framtiden är ljus, berättar Råberg.

För att ett levande centrum ska kunna existera menar Råberg att variation och tillgänglighet är två viktiga ingredienser.

– Det måste finnas ett brett utbud av butiker. Exempelvis var det jättebra att en ny elektronikbutik (Elgiganten) öppnade i dag.

– Även tillgänglighet är viktigt. Det ska vara smidigt att parkera och enkelt att ta sig in till stan. Det har varit väldigt mycket arbeten men nu är det lättare att ta sig fram. Det känns som att de börjar få ordning på det.

Så sent som i slutet av augusti fastslog rapporten Cityklimatet att omsättningen i Kalmars citykärna har ökat under de två senaste åren.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Gymmets storsatsning klar – nu väntar invigning

Yogasal med golvvärme och modern "maskinpark" är några av nyheterna. "Vi har höjt oss en hel del", säger ägaren.

Samuel Slättman

Samuel Slättman

Kl.20:18, 22 september, 2017

8 bilder
 • Pelle Ström, delägare i Wellness Studio på Kvarnholmen, testar den nya yogasalen. Foto: Samuel Slättman.
  Pelle Ström, delägare i Wellness Studio på Kvarnholmen, testar den nya yogasalen. Foto: Samuel Slättman.
 • Pelle Ström. Foto: Samuel Slättman.
  Pelle Ström. Foto: Samuel Slättman.
 • Cirkelträningssalen har fått sig ett lyft med ny matta, nytt tak och ny belysning. Foto: Samuel Slättman.
  Cirkelträningssalen har fått sig ett lyft med ny matta, nytt tak och ny belysning. Foto: Samuel Slättman.
 • I den nybyggda gymdelen finns maskiner där fria vikter hängs på. Foto: Samuel Slättman.
  I den nybyggda gymdelen finns maskiner där fria vikter hängs på. Foto: Samuel Slättman.
 • I den nybyggda gymdelen finns maskiner där fria vikter hängs på. Foto: Samuel Slättman.
  I den nybyggda gymdelen finns maskiner där fria vikter hängs på. Foto: Samuel Slättman.
 • Receptionen är utbytt. Foto: Samuel Slättman.
  Receptionen är utbytt. Foto: Samuel Slättman.
 • Foto: Samuel Slättman.
  Foto: Samuel Slättman.
 • Foto: Samuel Slättman.
  Foto: Samuel Slättman.

För nästan exakt ett år sedan skrev 24Kalmar om Wellness Studios planer på att utöka träningslokalerna vid Kopparslagen. På lördag invigs gymmets nya satsning där den toppmoderna yogasalen är kronjuvelen.

– Yogan växer otroligt mycket i alla målgrupper. Förr var den nischad och man placerade personer som yogade i ett visst fack. I dag finns det något för alla, säger Pelle Ström, delägare i Wellness Studio City.

Salen har plats för ett 30-tal utövare och är bland annat utrustad med golvvärme och ställbar LED-belysning i olika färger.

– Yoga har blivit en folklig friskvårdsaktivitet skulle jag säga. Helt säkert har det att göra med att yogan ökar rörligheten och samtidigt är avstressande. Det är även ett komplement till andra idrotter och annan typ av träning, säger Ström.

Totalt har gymmet expanderat med tvåhundra kvadratmeter. Förutom yogasalen har även en helt ny gymdel byggts och utrustats med moderna träningsmaskiner.

– Vi valde att sätta in en ny serie av träningsmaskiner där man använder sig av lösa vikter. Traditionellt sett har man magasin som åker upp och ner. Det här tilltalar de som vill ha ännu mer känsla i träningen – de som vill ha känslan av fria vikter som hantlar och skivstänger.

LÄS MER: 400 kvadrat i Guldfågeln – Wellness studio expanderar

I samband med nybyggnationerna har man även passat på att renovera reception, omklädningsrum, bastu och toaletter.

– Jag tror att folk kommer känna att vi har höjt oss en hel del snäpp och att vi har tänkt lite nytt, avslutar Ström.

På lördag klockan 10-13 har gymmet öppet hus och visar då upp sina lokaler för gamla och nya medlemmar.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Butiken satsar och bygger ut: ”Gäller att hänga med”

I onsdags påbörjades arbetet med att bygga ut butiken med 225 kvadratmeter.

Hanna Thulin

Hanna Thulin

Kl.18:36, 22 september, 2017

Butiken satsar och bygger ut: ”Gäller att hänga med”
Foto: Arkiv

För nästan exakt tio år sedan byggdes ICA Nära i Trekanten och nu är det dags för en liten uppdatering av butiken. I onsdags påbörjades arbetet med att bygga ut butiken med 225 kvadratmeter.

– Det har varit i tankarna i något år. Jag känner att man måste satsa lite framåt. Det byggs många nya hus och tomter här i Trekanten och då gäller det att hänga med. Sedan var det även dags att byta ut kylsystemet också till ett mer miljövänligt alternativ så då passade det bra att göra nu, säger handlaren Ulf Andersson.

Kommer kunderna att störas mycket av arbetet?
– Det har varit lite bökigt nu de första två dagarna men sedan kommer det inte att märkas och kunderna kommer inte att störas så mycket. Det är först runt jul som det ska börjas riva lite väggar men det ska gå rätt så smidigt.

Förutom utbyggnaden kommer även entrén till butiken att bli sprillans ny.

– Det är fantastiskt kul. Om allt går enligt planerna så kommer allt att stå klart i mitten januari. Det är roligt att man väljer att satsa även här på landsbygden och inte bara i stan, avslutar Ulf.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng