House of Carlander: ”Man ska göra det man gör bäst” | Nyheter i Kalmar – 24 timmar om dygnet – Helt gratis
Veckans Företag

House of Carlander: ”Man ska göra det man gör bäst”

Dammode, inredning och våtdräkter kanske inte är den mest självklara kombinationen men för nyöppnade House of Carlander har det visat sig vara en succé.

Hanna Thulin

Kl.19:57, 7 september, 2017

7 bilder
 • Anna och Jonas Carlander har passande nog döpt sitt nya
  Anna och Jonas Carlander har passande nog döpt sitt nya "minivaruhus" till House of Calander. Foto: Hanna Thulin
 • House of Calander är Kalmars enda återförsäljare av Matteus-porslin. Foto: Hanna Thulin
  House of Calander är Kalmars enda återförsäljare av Matteus-porslin. Foto: Hanna Thulin
 • Längst in i butiken ligger Prestationskläder. Foto: Hanna Thulin
  Längst in i butiken ligger Prestationskläder. Foto: Hanna Thulin
 • Det första man möts av när man kommer in är dammode. Foto: Hanna Thulin
  Det första man möts av när man kommer in är dammode. Foto: Hanna Thulin
 • House of Calander är Kalmars enda återförsäljare av Matteus-porslin. Foto: Hanna Thulin
  House of Calander är Kalmars enda återförsäljare av Matteus-porslin. Foto: Hanna Thulin

När franschiseavtalet med Peak Performance tog slut stod Anna och Jonas Carlander inför ett val. Fortsätta med butiksverksamheten på Kvarnholmen eller satsa på något helt annat – de valde det förstnämnda med ett stänk av något nytt. I augusti öppnade House of CarlanderKaggensgatan och den som går in där kan handla dammode, inredning och sportprylar för atlether.

– Den här lokalen med bästa läget i stan var för bra för att lämna men vi visste också att vi ville utveckla något nytt, man ska göra det man gör bäst. Dammode var det första som Anna tänkte på vilket har funkat otroligt bra och satt sig snabbare än vad vi trodde. Det är som ett minivaruhus med tre separata rum, jag tror många tycker det är spännande att gå in här, säger Jonas.

LÄS MER: Partykompaniet: ”Vi har svart bälte i planering och logistik”

Förutom den fysiska butiken så driver de även en e-handelsbutik, Prestationskläder, där man kan köpa unika sportartiklar som är noga utvalda av Jonas själv. Han har genomfört flera Ironman och vet vad det är han säljer.

– Vi är så långt ifrån en traditionell sportbutik som man kan komma och jag hade nog inte kunnat sälja de här sakerna om jag inte hade tränat själv. Sedan hade nog inte den här butiken funnits om Ironman inte hade varit i stan, under Ironmanveckan blir det här en sambandscentral dit alla kommer för att få tips och råd. Det går knappt att röra sig här inne då.

LÄS MER: Här hittar du alla tidigare reportage om Veckans Företag

Utvecklingen går rasande fort på sportsidan och en av de största utmaningarna familjen Carlander har är att ligga i fronten och veta vad kunden vill ha innan kunden vet det själv. Att hela tiden kunna erbjuda ett unikt sortiment med det bästa som finns på marknaden är en av anledningarna till att Prestationskläder är ett så pass starkt varumärke som det idag är bland atlether.

– Man måste hela tiden testa och förstå vad som är nästa grej. Många av sakerna vi har här är helt unika och går inte att köpa någon annanstans i Sverige. Vi var till exempel först i Sverige med att sälja kompressionsbyxor som sedan blev jättestort. När jag började prata om att sälja våtdräkter sa Anna att jag var galen men nu säljer vi 2 000 dräkter om året. Trendspaning är en stor del av det här yrket, säger Jonas.

Även på inredningssidan står House of Carlander ut. Man har bland annat lyckats få rätten att sälja Matteus-porslin vilket inte är det lättaste då det bland annat bara får finnas en återförsäljare i varje stad.

Inredningsdelen går väldigt bra och det är många som kommer in för att köpa presenter. Det är också kul när man trivs i lokalerna för att det är fint, i den här miljön mår man bra och man blir glad över att packa upp vackra saker. Slutar man tycka det är kul är man ingen bra affärsinnehavare, den drivkraften behövs.

Och drivkraft behövs om man ska lägga nästan all den tid man har på jobbet.

– Det blir en livsstil. Vi valde namnet House of Carlander för att det här är vårt hus, vårt hem. Hela familjen jobbar här nere och vi får hitta sätt för oss att umgås här i butiken istället, klämma in en fika här och där till exempel. Semester har inte varit att tänka på. Men det är ju också det här vi tycker är roligt. Det är kul att gå till jobbet och jag tycker det är lika glad över att träffa nöjda kunder som jag var för 20 år sedan.

Som om det inte vore nog att arbeta under öppettider så bjuder House of Carlander även in grupper på föreläsningar och tjejkvällar. Att komma närmare kunden är ett av deras stora framtidsmål.

– Vi vill hela tiden utveckla nya koncept för att få jobba nära kunden. Sen får vi se vad exakt det kan vara. Det är viktigt att kunna erbjuda personlig service. Oftast vill kunden ha den kontakten när de kommer till butiken vare sig det handlar om att få bekräftelse för ett köp eller bara en annan åsikt.

I början av sommaren var det en hel del diskussion angående Kvarnholmen och dess trafikavstängningar och brist på parkeringsplatser. Men Jonas vill inte fokusera på det.

Alla förändringar är bra förändringar men sen får de inte ta för lång tid. Det gäller att hitta lösningar i det man gör så att man inte prompt stänger av för man kan inte tro att vi ska vara helt billösa, så funkar det inte, säger Jonas och fortsätter:

– Annars är Kalmar en fantastiskt vacker och spännande stad. När man gör något så är man duktig på det man gör. Kalmar är även fantastisk på att utveckla sig och man har verkligen dragit nytta av sina utomhusmiljöer men nu är det dags att även satsa på innemiljöerna. Det är viktigt för oss handlare att få hit folk även på vintern sedan gör det också att folk hellre vill stanna i sin hemstad.

Veckans företag
Vet du något företag som du tycker att vi borde uppmärksamma? Tipsa oss genom att mejla redaktionen@24kalmar.se eller skriv till oss på Facebook.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Hållbar entreprenör ska prisas: ”Tänkt till lite extra”

Stipendiet ska lyfta fram en företagare som lyckas med både affären och miljön.

Andreas Norinder

Kl.07:08, 27 maj, 2018

Hållbar entreprenör ska prisas: ”Tänkt till lite extra”
Malin Lundqvist Gunnarsson fick ta emot priset förra året. Foto: Arkiv/Karl-Oskar Karlsson

Förra året var det lantbrukaren Malin Lundqvist Gunnarsson från Långasjö som prisades för sitt arbete med naturbeteskött, lammskinn och ull.

Nu är det återigen dags att nominera lokala entreprenörer till ”Hållbar inspiratör i Kalmar län”. Pristagaren får ta emot 50 000 kronor av Länsförsäkringar Kalmar län.

LÄS MER: Hållbar entreprenör ska prisas: ”Tänkt till lite extra”

– Stipendiet syftar till att lyfta fram en entreprenör i vårt län som tänkt till lite extra kring miljömässig, ekonomisk och social hållbarhet och visar att det går att kombinera det med tillväxt och affärsmässighet, säger Anna Blom, vd för Länsförsäkringar Kalmar läns, i ett pressmeddelande.

Stipendiet delas ut på Framtidsdagen den 26-27 september. Den som vill nominera någon skickar motivering och kontaktuppgifter till hallbar@lfkalmar.se.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Öländsk camping bland de bästa i landet

En av landets populäraste husbilssajter har listat Sveriges bästa ställplatser – och på topp tio-listan hittar vi en öländsk camping.

Karl-Oskar Karlsson

Kl.15:40, 24 maj, 2018

Öländsk camping bland de bästa i landet
Foto: Arkiv.

MISSA INTE: Alla nyheter från Öland – besök våra nya sajt 24Öland.se

Det är husbil.se som sammanställt information från användarna på sajten och därmed listat Sveriges 50 bästa ställplatser.

Överst på listan hittar vi Ställplatsstockholm med sina 48 platser, varav 38 stycken med el.

Stenåsa Stugor och Camping placerar sig på nionde plats med motiveringen:

”Naturskön camping nära havet – 400 meter till stranden med 26 husbilsplatser.”

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

De öppnar ny butik: ”Vill vara tillgängliga”

Då slår de upp portarna: "Våra produkter har varit populära.

Karl-Oskar Karlsson

Kl.11:22, 23 maj, 2018

De öppnar ny butik: ”Vill vara tillgängliga”
Foto: Arkiv/Karl-Oskar Karlsson

Sedan ett antal år tillbaka driver bönderna Tony Åhlund och Emanuel Olsson en butik under namnet Mysinge Kött i Bårby på södra Öland. Om knappt en månad slår de upp portarna till ytterligare en, i Färjestaden.

– Vi tycker att butiken i Bårby fungerat bra och våra produkter har varit populära. När det här tillfället dök upp bestämde vi oss för att testa, säger Emanuel Olsson.

Mysinge Kött har övertagit Skördebutikens tidigare lokaler och invigningen sker onsdagen den 13 juni.

– Då kommer vi ha en premiärkväll med lite provsmakning med olika leverantörer på plats.

Känner ni er redo?
– Ja, men det tycker vi. Många grejer är på plats redan och vi vill göra det här för att komma närmare kunden och dessutom vill vi vara mer tillgängliga, säger Emanuel Olsson.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Centrala butiken upphör: ”Väljer konsten, hälsan och familjen”

Lördag blir butikens sista dag.

Hanna Thulin

Kl.18:30, 21 maj, 2018

Centrala butiken upphör: ”Väljer konsten, hälsan och familjen”
Foto: Martin Persson

Heminrednings- och presentbutiken Busiga RumStorgatan i Kalmar meddelar att man kommer att stänga.

På sin Facebooksida skriver de att arbetet med butiken har tagit för mycket tid – tid som de hellre lägger på familjen.

Redan nu kommer barnen i kläm med butiken och våra bisysslor har börjat ta mer tid. Så vi måste helt enkelt välja för att det skall fungera. Vi väljer konsten, hälsan och familjen. När vi väl tagit beslutet kändes det som ett stort ok från våra axlar lyfte och vi längtar efter att få färdigställa de jobb och projekt vi redan påbörjat.

Sista dagen som man kan handla i butiken blir på lördag denna vecka.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Kalmarchef på topp 100-lista: ”Såklart jätteglad”

När Handelskammaren listar 100 kompetenta kvinnor finns ett lokalt namn med.

Andreas Norinder

Kl.11:30, 21 maj, 2018

Kalmarchef på topp 100-lista: ”Såklart jätteglad”
Anna Blom, vd för Länsförsäkringar i Kalmar län, till höger på bilden. Foto: Arkiv/Samuel Slättman

Det är Anna Blom, vd för Länsförsäkringar Kalmar län och stationerad i Kalmar, som uppmärksammas av Handelskammaren. Listan är skapad för att öka mångfalden och kompetensen i det sydsvenska näringslivet.

– Det är egentligen förvånansvärt att det 2018 behövs en lista som visar att det finns kompetenta kvinnor – det borde vara en självklarhet att det finns lika många kompetenta kvinnor som män, säger Anna Blom i ett pressmeddelande.

Genom att söka och filtrera listan kan man lätt få fram kompetenta kvinnor inom ämnen som entreprenörskap, hållbarhet, marknad och vd.

Ulrika Dieroff, chef för affärsservice på Handelskammaren, säger att det är ”uppenbart att valberedningar och bolag behöver hjälp att hitta de kompetenta kvinnor som finns därute”.

– Jag hoppas att listan hjälper de som behöver inspiration till att söka utanför sina vanliga nätverk i jakt på kompetens. Jag är såklart jätteglad över att finnas med på samma lista som väldigt kompetenta, kvalificerade och meriterade personer, oavsett om de är män eller kvinnor, säger Anna Blom.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng