Veckans Företag

House of Carlander: ”Man ska göra det man gör bäst”

Dammode, inredning och våtdräkter kanske inte är den mest självklara kombinationen men för nyöppnade House of Carlander har det visat sig vara en succé.

Hanna Thulin

Hanna Thulin

Kl.19:57, 7 september, 2017

7 bilder
 • Anna och Jonas Carlander har passande nog döpt sitt nya
  Anna och Jonas Carlander har passande nog döpt sitt nya "minivaruhus" till House of Calander. Foto: Hanna Thulin
 • House of Calander är Kalmars enda återförsäljare av Matteus-porslin. Foto: Hanna Thulin
  House of Calander är Kalmars enda återförsäljare av Matteus-porslin. Foto: Hanna Thulin
 • Längst in i butiken ligger Prestationskläder. Foto: Hanna Thulin
  Längst in i butiken ligger Prestationskläder. Foto: Hanna Thulin
 • Det första man möts av när man kommer in är dammode. Foto: Hanna Thulin
  Det första man möts av när man kommer in är dammode. Foto: Hanna Thulin
 • House of Calander är Kalmars enda återförsäljare av Matteus-porslin. Foto: Hanna Thulin
  House of Calander är Kalmars enda återförsäljare av Matteus-porslin. Foto: Hanna Thulin

När franschiseavtalet med Peak Performance tog slut stod Anna och Jonas Carlander inför ett val. Fortsätta med butiksverksamheten på Kvarnholmen eller satsa på något helt annat – de valde det förstnämnda med ett stänk av något nytt. I augusti öppnade House of CarlanderKaggensgatan och den som går in där kan handla dammode, inredning och sportprylar för atlether.

– Den här lokalen med bästa läget i stan var för bra för att lämna men vi visste också att vi ville utveckla något nytt, man ska göra det man gör bäst. Dammode var det första som Anna tänkte på vilket har funkat otroligt bra och satt sig snabbare än vad vi trodde. Det är som ett minivaruhus med tre separata rum, jag tror många tycker det är spännande att gå in här, säger Jonas.

LÄS MER: Partykompaniet: ”Vi har svart bälte i planering och logistik”

Förutom den fysiska butiken så driver de även en e-handelsbutik, Prestationskläder, där man kan köpa unika sportartiklar som är noga utvalda av Jonas själv. Han har genomfört flera Ironman och vet vad det är han säljer.

– Vi är så långt ifrån en traditionell sportbutik som man kan komma och jag hade nog inte kunnat sälja de här sakerna om jag inte hade tränat själv. Sedan hade nog inte den här butiken funnits om Ironman inte hade varit i stan, under Ironmanveckan blir det här en sambandscentral dit alla kommer för att få tips och råd. Det går knappt att röra sig här inne då.

LÄS MER: Här hittar du alla tidigare reportage om Veckans Företag

Utvecklingen går rasande fort på sportsidan och en av de största utmaningarna familjen Carlander har är att ligga i fronten och veta vad kunden vill ha innan kunden vet det själv. Att hela tiden kunna erbjuda ett unikt sortiment med det bästa som finns på marknaden är en av anledningarna till att Prestationskläder är ett så pass starkt varumärke som det idag är bland atlether.

– Man måste hela tiden testa och förstå vad som är nästa grej. Många av sakerna vi har här är helt unika och går inte att köpa någon annanstans i Sverige. Vi var till exempel först i Sverige med att sälja kompressionsbyxor som sedan blev jättestort. När jag började prata om att sälja våtdräkter sa Anna att jag var galen men nu säljer vi 2 000 dräkter om året. Trendspaning är en stor del av det här yrket, säger Jonas.

Även på inredningssidan står House of Carlander ut. Man har bland annat lyckats få rätten att sälja Matteus-porslin vilket inte är det lättaste då det bland annat bara får finnas en återförsäljare i varje stad.

Inredningsdelen går väldigt bra och det är många som kommer in för att köpa presenter. Det är också kul när man trivs i lokalerna för att det är fint, i den här miljön mår man bra och man blir glad över att packa upp vackra saker. Slutar man tycka det är kul är man ingen bra affärsinnehavare, den drivkraften behövs.

Och drivkraft behövs om man ska lägga nästan all den tid man har på jobbet.

– Det blir en livsstil. Vi valde namnet House of Carlander för att det här är vårt hus, vårt hem. Hela familjen jobbar här nere och vi får hitta sätt för oss att umgås här i butiken istället, klämma in en fika här och där till exempel. Semester har inte varit att tänka på. Men det är ju också det här vi tycker är roligt. Det är kul att gå till jobbet och jag tycker det är lika glad över att träffa nöjda kunder som jag var för 20 år sedan.

Som om det inte vore nog att arbeta under öppettider så bjuder House of Carlander även in grupper på föreläsningar och tjejkvällar. Att komma närmare kunden är ett av deras stora framtidsmål.

– Vi vill hela tiden utveckla nya koncept för att få jobba nära kunden. Sen får vi se vad exakt det kan vara. Det är viktigt att kunna erbjuda personlig service. Oftast vill kunden ha den kontakten när de kommer till butiken vare sig det handlar om att få bekräftelse för ett köp eller bara en annan åsikt.

I början av sommaren var det en hel del diskussion angående Kvarnholmen och dess trafikavstängningar och brist på parkeringsplatser. Men Jonas vill inte fokusera på det.

Alla förändringar är bra förändringar men sen får de inte ta för lång tid. Det gäller att hitta lösningar i det man gör så att man inte prompt stänger av för man kan inte tro att vi ska vara helt billösa, så funkar det inte, säger Jonas och fortsätter:

– Annars är Kalmar en fantastiskt vacker och spännande stad. När man gör något så är man duktig på det man gör. Kalmar är även fantastisk på att utveckla sig och man har verkligen dragit nytta av sina utomhusmiljöer men nu är det dags att även satsa på innemiljöerna. Det är viktigt för oss handlare att få hit folk även på vintern sedan gör det också att folk hellre vill stanna i sin hemstad.

Veckans företag
Vet du något företag som du tycker att vi borde uppmärksamma? Tipsa oss genom att mejla redaktionen@24kalmar.se eller skriv till oss på Facebook.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Han är hjärnan bakom framgångsrika spelbutiken

"Det är många som har fått ta del av pengarna", säger spelexperten.

Samuel Slättman

Samuel Slättman

Kl.07:11, 25 november, 2017

Han är hjärnan bakom framgångsrika spelbutiken
Thomas Arvidsson driver spelbutiken Direkten Spelcentrum i Berga. Foto: Samuel Slättman.

Direkten Spelcentrum i Berga har haft många spelvinnare genom åren – så pass många att butiken numera tillhör Sverigetoppen. Det är något som gläder butikens delägare Thomas Arvidsson.

– Ja, det är alltid trevligt och glädjande att många vinner, säger han.

LÄS MER: Miljonvinst till Kalmarbutik: ”Gårdagen var lite halvkaos”

– Genom åren har vi haft många vinster, så det är många som har fått ta del av pengarna.

Thomas och en kollega har drivit butiken sedan 2008. Under åren är det främst andelsspelen på trav och V75 som varit framgångsrikt. På resultatlistan över 2017 placerar sig butiken på 31:a plats i landet när det kommer till vinster på andelsspel.

Men det är ingen slump att just Spelcentrum har en gedigen utdelning, det ligger en hel del arbete bakom en lyckad kupong.

– Vi läser mycket om hästarna och kuskarna och om dagsformen och så vidare. Så det är en kombination med tur som gör att man har möjlighet att vinna, säger Thomas Arvidsson.

– Jag har hållit på med hästar och trav länge. Det var en klasskompis som tog med mig till Kalmartravet för 40 år sedan, sen dess har intresset hållit i sig.

Så sent som i augusti vann en person 1,2 miljoner kronor genom ett spel i butiken.

– Det är den största vinsten vi har haft nyligen, och sen har det varit lite sämre, säger Thomas.

Miljonvinst till Kalmarbutik: ”Gårdagen var lite halvkaos”

Sedan 2008 har butiken dragit in drygt 35 miljoner kronor på sina andelssystem. Butikens enskilt största vinst ligger på 2,4 miljoner kronor.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Öppnar i Kalmar om två månader – nu söker de personal

Letar personal via sociala medier.

Karl-Oskar Karlsson

Karl-Oskar Karlsson

Kl.21:16, 24 november, 2017

Öppnar i Kalmar om två månader – nu söker de personal
Foto: Arkiv

Tidigare i höstas blev det klart att Stars & Stripes kommer öppna i Manana Mananas och Wayne’s Coffees gamla lokaler vid Larmorget.

Den 27 januari är det dags för den första klubbkvällen när Stars & Stripes slår upp portarna för sin nattklubb.

LÄS MER: KLART: Då öppnar nya Stars & Stripes

– Vi beräknar att öppningen för själva verksamheten kommer att bli några dagar tidigare än så, troligtvis någon gång mellan den 22-25 januari, sa Theo Kazantzidi, driftchef för Stars & Stripes i Kalmar till 24Kalmar för en månad sedan.

För tillfället är restaurangen mitt i rekryteringsprocessen och går nu ut på sociala medier i sökandet på personal.

”Ingen har väl missat att i början av nästa år slår portarna upp för Stars & Stripes på Larmtorget!? Vill du vara med i vår resa från början & få chansen att arbeta med en riktig sammansvetsad grupp av människor? Just nu söker vi bartenders och servispersonal”, skriver man på sin Facebooksida.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

De vill lyfta fram kurdisk kafétradition: ”Alla är välkomna”

"Folk ska känna att man vill komma in hit, sätta sig och bara må bra", säger föreningens ordförande.

Samuel Slättman

Samuel Slättman

Kl.19:17, 24 november, 2017

De vill lyfta fram kurdisk kafétradition: ”Alla är välkomna”
Labbe Demiri, ansvarig för klubbkonceptet Studenthuset, tillsammans med Apo Polo Cakici (mitten) och Amir Arman (till höger). Foto: Samuel Slättman.

Restaurangen Istanbul fortsätter att utveckla sin verksamhet. Efter att under hösten ha lanserat klubbkonceptet Studenthuset satsar man nu på kvällar med livemusik och större tv-utbud vid sportevenemang.

Den absolut största förändringen sker dock i lokalerna som vetter ut mot Storgatan. Den delen av restaurangen kommer, med start nästa vecka, att hyras ut till nystartade Svensk Mezopotamya Kulturföreningen (SMKF).

LÄS MER: Han drar igång ny nattklubb: ”Var sugen på att göra något”

– Det ska vara som de gamla kurdiska kaféerna i Turkiet. Här ska man sitta och spela kort och brädspel, röka vattenpipa och dricka te eller öl. Det ska vara underhållning och tidsfördriv, säger Amir Arman, vice ordförande i SMKF.

– Känner man på exempelvis en torsdags- eller söndagseftermiddag att man vill hitta på något ska man kunna gå hit och ta en kaffe, röka lite vattenpipa och spela kort.

Är intresset i Kalmar tillräckligt stort tror du?
– Vi är 210 medlemmar redan nu. Vi satsar på att komma upp till 500 medlemmar, men till kaféet är alla välkomna. Det är viktigt att understryka att det här är för alla, säger Arman.

Istanbuls ägare, tillika SMKF:s ordförande, Apo Polo Cakici, var den som kläckte idéen.

– Kalmar är en sommarstad. När det gäller aktiviteter och underhållning på vardagar och söndagar under andra delen av året är det en kall stad, det händer inte så mycket. Tittar man på större städer som Malmö, Stockholm och Göteborg ligger vi i underläge, säger Cakici.

– Därför tänkte jag att det var dags att göra något. Vi hade redan restaurangen och nattklubben Studenthuset men jag ville ha något utöver det vanliga. Folk ska känna att man vill komma in hit, sätta sig och bara må bra.

I början av nästa vecka väntas föreningslokalen vara iordningställd men besökare är välkomna  redan nu. Lokalen kommer ha samma öppettider som den redan befintliga verksamheten.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Premiär för inredningsbutik i Baronen: ”Känns fantastiskt kul”

Under torsdagen var det invigning för Baronens nya pop-up-butik.

Hanna Thulin

Hanna Thulin

Kl.20:23, 23 november, 2017

Premiär för inredningsbutik i Baronen: ”Känns fantastiskt kul”
Felicia Särmark och Ulrica Wallberg passade på att ta ett glas bubbel under premiärmorgonen. Foto: Hanna Thulin

Under torsdagen var det full aktivitet på Baronens Köpcenter när H&M Home hade sin stora nyöppning. En annan butik som också hade premiär var Paradisverkstadens pop-up butik som tagit över Kompaniets gamla lokaler och kommer att sälja keramik och heminredning där fram till jul.

– Det känns fantastiskt kul att vara igång, vi jobbade ända in på småtimmarna igår för att få allting färdigt, säger Felicia Särmark.

Butiken är endast tillfällig och kommer att upphöra efter nyår och som det ser ut nu finns inga planer för en permanent butik på fastlandet.

– Vi missar stora delar av julhandeln i butiken i Färjestaden så att få vara här är perfekt. Vi är inte vana vid att få se så mycket folk under vintern, säger Felicia.

BILDEXTRA: Här öppnar nya H&M Home i Baronen

I entrén är det full fart och det bjuds på bubbel dagen till ära. Att få öppna samtidigt som stora H&M Home gör att Paradisverkstadens premiär hamnar lite i skuggan men det är en hel del kunder som letar sig in i butiken även under den första timmen på dagen.

– Vi hade väl egentligen hoppats på att få öppna imorgon (fredag) men det här är inte så dumt ändå. Det lär vara mycket folk som kommer hit under dagen, säger Ulrica Wallberg.

Kommer ni själva att springa bort till H&M sen?
– Ja, det kommer absolut bli en tur dit!

Imorgon är det Black Friday och dagen till ära har butikerna på Kvarnholmen gått ihop för att öppna redan vid klockan 07.00 så att alla shoppingsugna kan klämma in några fynd innan jobbet.

– Det blir verkligen en rivstart på vår tid här. Så tidigt är vi inte vana vid att gå upp men det kommer nog gå bra, säger Ulrica och skrattar.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Unga företagare prisades av näringslivet

Här är alla vinnarna.

Karl-Oskar Karlsson

Karl-Oskar Karlsson

Kl.15:01, 23 november, 2017

Unga företagare prisades av näringslivet
Abbe Alimov, Ahmed MM Badawi, Jack Abousamra, Parallell UF. Foto: Karl-Oskar Karlsson

Närmare 250 gymnasieelever presenterade sina affärsidéer inför mängder av nyckelpersoner inom näringslivet i Kalmar län när Ung Företagsamhet anordnade Idénästet 2017Gulfågeln Arena.

– Det här är en av de roligaste dagarna på året varje år, tycker jag. Det är alltid så spännande att träffa och lyssna på era spännande idéer, sa Christian Hultén, företagslots i Kalmar kommun, när han klev upp på scenen.

LÄS MER: Unga företagare inspirerades när UF hade kickoff

Dagen gick ut på att UF-företagen fick pitcha sin affärsidé inför en jury, som därefter utsåg ett vinnande företag. Till årets evenemang var jurygrupperna fler än någonsin tidigare, hela tolv stycken. Vinnarna tilldelades 1 000 kronor vardera till ett startkapital för sina UF-företag.

Ett av de vinnande företagen var Parallell som drivs av Ahmed MM Badawi, Abdurashid Alimov och Jack Abousamra.

– Vi är ett klädföretag som har specialiserat oss på en produkt med ett kardborreband mitt på tröjan, eller märkband som vi kallar det. Man kan märka tröjan med ord, citat eller namn, säger Jack Abousamra.

– Man kan även trycka hos oss, det fixar vi på en minut och är jätteenkelt, säger Ahmed MM Badawi.

Hur kom ni på idén?
– Det var i somras som vi började spåna om det här. Vi älskar mode och kläder och ville se något nytt, som inte redan fanns, säger Jack.

Under förmiddagen på Guldfågeln Arena knöt trion viktiga kontakter med näringslivets representanter som var på plats.

– Många är intresserade av vår produkt och vi har redan ett stort företag i Kalmar som vill sälja våra kläder, säger Abdurashid Alimov.

Tanken är att de ska ta fram fler produkter i framtiden.

– Vi tittar lite på mobilskal och andra bra och praktiska saker. I framtiden vill vi att alla stora klädföretag ska sälja våra produkter, säger Jack Abousamra.

FaktaAlla vinnarna från Idénästet 2017:

Friendly Olive UF:
Alva Ryder, Evelina Gustafsson, Rebecca Engdahl.

Smiling World UF:
Milli Karlsson, Sonja Lagerwall.

Parallell UF:
Abbe Alimov, Ahmed MM Badawi, Jack Abousamra.

Bakboken UF:
Jonna Karlsson.

Yourcare UF:
Amelia Ideström, Johanna Brynielsson, Sebastian Gustafsson, Tilda Eriksson.

Featured UF:
Cassandra Rasmussen, Erjona Ulaj, Katarina Norlund Larsson, Sandra Drahosch.

Bjorks artwork UF:
Theo Björk Olsson.

Anytime bag UF:
Annie Henrysson, Clara Vigstedt, Elise Hornborg, Linnea Ljungar, Nichole Björnsson, Sophia Thorsell.

Unnieq Dance UF:
Moa Björck, Tova Lindberg.

Påsen UF:
Erika Robertsson.

Spreadpride UF:
Jakob Axelsson.

Rena Platser UF:
Jakki Berglund, Pontus Andersson.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng