Klubbens första kvinnliga ordförande någonsin

Efter 20 år som spelare i föreningen kan hon numera även titulera sig som ordförande.

Karl-Oskar Karlsson

Karl-Oskar Karlsson

Kl.17:04, 9 september, 2017

Klubbens första kvinnliga ordförande någonsin
Maria Hammarström är ny KHK-ordförande. Foto: Karl-Oskar Karlsson

Efter att ordförandeposten varit vakant under några år har Kalmar HK numera en uttalad sådan. 33-årige Maria Hammarström är ny ordförande i klubben.

– Det kändes som ett bra uppdrag som jag var intresserad av. Att jag är kvinna och sitter på den position är både kul och lite ovanligt. Vi har aldrig haft någon kvinnlig ordförande här förut, säger hon.

Maria Hammarström har varit aktiv i föreningen sedan hon var 13 år gammal. Nu är hon 33.

– Nej, men usch, är det så länge. Jag får i alla fall skylla på att jag varit utomlands i perioder också.

Hur kommer ditt ledarskap att spegla av sig på verksamheten?

– Vi behöver förbättra lite organisatoriska bitar, men i det stora hela fungerar föreningen väldigt bra. Vi har många engagerade och duktiga ungdomsledare och överlag är det ett väldigt bra flow i Kalmar HK. Ambitionerna finns där, vilket är jättekul.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

ESLÖVS IK - KFUM KALMAR HK

Kalmar HK tar nya tag i tvåan: ”Känns jäkligt lovande i år”

Evelina Clason har spelat handboll i Kalmar HK sedan barnsben och är en av få som spelat på och behärskar alla positioner. "Handbollen ger mig så mycket glädje."

Redaktionen

Redaktionen

Kl.07:55, 1 oktober, 2017

Kalmar HK tar nya tag i tvåan: ”Känns jäkligt lovande i år”
Evelina Clason är en mångsidig handbollspelare som behärskar spel på alla positioner. Foto: Hanna Thulin

Evelina Clason har handbollen i blodet. Tack vare mamma Heléne, som bland annat har spelat handboll på landslagsnivå, så var det aldrig någon tvekan om att det var just handbollspelare hon skulle bli.

– Mamma tog tag i det och satte igång ett lag för oss som var födda -94 här i Kalmar. Det föll sig rätt så naturligt att hänga på där när hon också var tränare, säger Evelina.

Nu är Evelina några år äldre än vad hon var när första träningen drog igång och än så länge har hon inte tröttnat på det.

– Jag älskar handboll och brinner för sporten. Det är en underbar sport att utöva och jag känner så mycket glädje till den. Det bästa med handbollen är att det händer så mycket hela tiden och att det är så fartfyllt med kombinationer, rörelser och fysisk kontakt. Det är sällan det är tråkiga handbollsmatcher.

När hon var yngre testade hon på alla positioner på planen men tydde sig mer och mer till målet där hon sedan fastnade i ett antal år innan gick ut som utespelare. Som senior har hon också spelat på alla positioner och gjort det med bravur.

– Som försvarare är jag en fysisk spelare och har blivit bättre på det sedan jag klev ut ur målet. Det är tråkigt att säga att jag är mest bekväm på kanten eftersom man rör bollen så sällan där men jag gillar inte att ”ta tag i” saker utan ”hänger hellre med” vilket gör att jag inte är så bekväm som niometersspelare. Däremot har jag känt att känt att jag börjar trivas som ytternia mer och mer under de senaste träningarna.

Evelina spelar i KFUM Kalmar HK:s damlag och förra året säsong var en rörig och slitsam historia.

– Det var en berg och dalbana. Vi vann första matchen och fick en bra start med en massa energi sedan följde vi upp det med nio raka förluster innan nästa vinst. Efter det handlade det om att kämpa för att inte trilla ur division 2. Det var djupa dalar och inte allt för höga toppar.

Förra säsongens kamp berodde till stor del på att det saknades spelare varje match som var sjuka, skadade eller tvungna att jobba. Denna säsongen har man stärkt upp med flera spelare och förhoppningarna är att man kommer kunna åka med en full bänk.

Under söndagseftermiddagen är det dags för seriepremiär då Kalmar möter Eslövs IK som även har ett lag i högsta serien. Förra säsongen knäppte man Eslöv på näsan i premiären och man räknar med att göra det igen, denna gången med en ny tränare i Fredrik Bolin och fler spelare.

– Det känns jäkligt lovande inför detta året. Fredrik är en driven tränare med viljan att satsa på oss, det finns mycket potential. Det kommer att gå jättebra bara spelarna håller igång. Vi har inget uttalat mål, vad jag vet, men visst ska vi vara med och fightas och hamna i den övre halvan av tabellen.

Vid klockan 16.00 på fredagseftermiddagen är det avkast i Eslövshallen.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Hohultslätt HK - KFUM Kalmar HK

Premiär för Kalmar HK med länsderby: ”Skräckblandad förtjusning”

KFUM Kalmar HK:s herrar kliver in i division 2 genom ett laddat länsderby som Kalmar måste vinna.

Hanna Thulin

Hanna Thulin

Kl.08:45, 29 september, 2017

Premiär för Kalmar HK med länsderby: ”Skräckblandad förtjusning”
Andreas Stening ser fram emot länsderbyt med skräckblandad förtjusning. Foto: Arkiv

Förra säsongen gick spikrakt uppåt för handbollsherrarna i KFUM Kalmar HK. Man gick obesegrade genom division 3 och tog en självklar plats i divison 2 inför kommande säsong.

– Vårt mål med denna säsongen är att förnya kontraktet, högre än så kan man inte sikta detta året. Vi har lite nyförvärv men några har samtidigt lämnat så det är plus minus noll, säger Andreas ”Knoen” Stening, tränare och spelare i laget.

LÄS MER: Klubbens första kvinnliga ordförande någonsin

En av de största utmaningarna för laget detta året är just bredden på truppen.

– Det är lite tunnsått. Jag beundrar killarnas mentala inställning på träningarna. De senaste veckorna har vi inte haft någon målvakt och det saknas spelare men vi kan ändå bedriva träningar med bra kvalité. Man vet att det inte blir roligare om man gräver ner sig.

Trots att man är några spelare färre än vad man hade önskat så är kvalitén hög.

– Alla spelare är viktiga och jag tycker det ser riktigt bra ut på planen. Det jag gillar med handboll och som gör att jag fortsätter är kampmomentet. Sämre lag kan kämpa sig till vinster i handbollen. Har man rätt inställning så kan man göra jobbet på den nivån som vi är.

Laget har premiär under fredagskvällen och nerverna är på helspänn när det bjuds på länsderby mot Hohultslätts HK som är b-lag till Handbollsligalaget Alstermo.

– Det är alltid kul med ett länsderby. De gick upp tillsammans med oss förra året och då slog vi dem med klara siffror i båda mötena men sedan dess vet jag att de har värvat lite spelare och de har ju bra gubbar.

Mötet mot Hohultslätt blir viktigt och är en av de matcherna som Kalmar bör vinna.

– Det är med skräckblandad förtjusning som vi får inleda med en så viktig match. Visst är det bra om man inleder serien på bästa sätt men samtidigt vill jag inte fundera så mycket på just det. Vi kommer att få kriga för att hänga kvar och få ta lärdom av alla matcher vi spelar, avslutar Andreas Stening.

Vid klockan 19.00 på fredagskvällen är det avkast i Alstermo.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Uppsving för damhandbollen i Kalmar

Både dam- och herrlaget i Kalmar HK har fått nya tränare inför kommande säsong.

Karl-Oskar Karlsson

Karl-Oskar Karlsson

Kl.21:35, 6 september, 2017

Uppsving för damhandbollen i Kalmar
Fredrik Bolin är ny damtränare i Kalmar HK. Foto: Karl-Oskar Karlsson

Sedan några veckor tillbaka är Fredrik Bolin ny huvudtränare för Kalmar HK:s damer som även den här säsongen spelar division 2-handboll.

– Det satt hårt åt förra säsongen, men efter en bättre vår lyckades tjejerna klara sig kvar, säger den nye tränaren.

Sedan tidigare har han varit tränare i klubbens ungdomslag – ett uppdrag han fortsatt kommer axla.

– Jag har ”Böna” (Björn Håkansson) med mig både i dam- och ungdomslaget. Utan honom hade det aldrig gått, säger han.

Inför årets säsong ser det bättre ut än på länge för KHK-damerna. Ett antal nyförvärv har hämtats in och flera gamla spelare har gjort comeback.

– Det ser lovande ut, helt klart. Det är många av tjejerna som har sagt att det börjat bli riktigt bra driv på träningarna, vilket är väldigt kul att höra.

Serien startar den 1 oktober och någon uttalad målsättning har man inte i nuläget.

– Vi siktar på att vinna varje match, och gör vi det, kommer det gå väldigt bra för oss. Vi tar en match i taget helt enkelt.

Även KHK-herrarna har gjort klart med ny coach. Trotjänaren Andreas Stening, 43, kommer agera spelande tränare hos division 2-nykomlingen.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Ystad IF - KFUM Kalmar HK (27-20)

KHK pressade serievinnarna: ”De trodde att det skulle bli lätt”

Inför 850 personer på läktaren bjöd Kalmar HK upp till en spännande dans mot serievinnaren Ystad.

Redaktionen

Redaktionen

Kl.15:40, 26 mars, 2017

KHK pressade serievinnarna: ”De trodde att det skulle bli lätt”
Foto: Privat/Arkiv

Resultat: Ystad IF – KFUM Kalmar HK 27-20 (11-10)

Mål Kalmar: Hanna Thulin 4, Wilma Ludvigsson 4, Maria Hammarström 4, Olivia Johansson 2, Evelina Clason 2, Amanda Axelsson, Maja Jägerbrink, Nathalie Rasmussen & Elin Åkerlind

Kalmar tog den långa resan ner till Ystad för säsongens sista match. Kalmar var redan klara för fortsatt spel i division 2 innan matchen men för Ystad skulle en seger innebära serievinst. Vid förlust skulle de behöva förlita sig på resultaten i andra matcher.

– Det börjar lite skakigt, Ystad får göra 4-0 innan vi gör mål. Sen jobbar vi oss upp och bollen studsar vår väg. Vi spelar det spelet vi har bestämt. Ystad trodde nog att det skulle bli en lätt match men vi pressar dem hela tiden, säger Joanna Jonsson, tränare i KHK.

I halvtid hade Ystad ett mycket litet försprång då det stod 11-10. Kalmar gjorde den hoppfulla hemmapubliken på 850 personer nervösa.

– I andra halvleken slappnar vi av bakåt och blir trötta så Ystad får göra några mål ganska snabbt. Vi jobbar på men räcker inte hela vägen. Överlag tycker jag att vi gör en jättebra match, bättre än förväntat.

Sara Karlsson fick pris som matchens lirare och gjorde flera fina räddningar i målet. Hon stod för en riktigt fin prestation då hon var sjuk och hostade sig igenom hela matchen.

Kalmar slutar nia i serien, en välförtjänst placering sett till säsongens resultat.

– Visst hade vi kunnat plocka fler poäng i några matcher. Men vi har inte kunnat få någon kontinuitet i laget och det är otydliga roller eftersom vi alltid åker med olika spelare varje match. Vi har en väldigt hög högstanivå när vi är bra men även en väldigt låg lägstanivå, avslutar Joanna.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

KFUM Kalmar HK - HK Kristianstad 28-16

Kalmar HK tog efterlängtad vinst

På förhand såg det ut att bli ett tufft möte i Kalmar Sportcenter men det slutade med en enkel seger för hemmalaget.

Redaktionen

Redaktionen

Kl.23:11, 22 mars, 2017

Kalmar HK tog efterlängtad vinst
Foto: Privat

KFUM Kalmar HK spelade under onsdagskvällen match mot HK Kristianstad. Det var en flyttad match som var tvungen att spelas av innan säsongens slut. Resultatet skulle inte påverka något av lagens tabelläge vilket märktes då Kristianstad kom till spel utan en enda avbytare.

Trots en svajig inledning av matchen för hemmalaget så drog man i andra halvlek ifrån och kunde till slut vinna med 12 bollars marginal.

Det var dåligt tempo i matchen, de drog ner det ganska mycket och vi rycktes med i första halvleken. Det blir en del slarv och det är svårspelat när det är lågt tempo. Annars tycker jag överlag att vi gör det vi ska. Idag gör vi äntligen gör lite mål framåt, det har vi varit dåliga på under säsongen, säger tränare Joanna Jonsson.

Kalmar kommer att sluta på en nionde plats i tabellen och är klara för spel i division två även nästa år. Trots att vinsten inte påverkar tabellen så var den viktig för laget.

– Det känns skönt att få med sig en vinst nu på slutet av säsongen när det inte har gått så bra tidigare. Vi förtjänar att vinna lite vi också. Vi har en så fin stämning i laget trots alla förluster vilket gör att man vill kunna fira lite tillsammans också, säger lagkapten Hanna Thulin.

Härnäst väntar bortamatch mot serieledaren Ystad på söndag. Det blir även säsongens sista match.

FaktaResultat:

Kalmar HK - HK Kristianstad 28-16 (12-8)

Mål Kalmar:

Olivia Johansson 8, Hanna Thulin 5, Olivia Jonsson 5, Maja Jägerbrink 3, Maria Hammarström 2, Amanda Axelsson 2, Nathalie Rasmussen 2, Elin Åkerlind

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng