Det här är årets smak på Juleskum

Tidigare år har man testat på bland annat tomtegröt, clementin och pepparkaka. Redan nu kan man köpa 2017 års smak i butiken.

Hanna Thulin

Kl.21:29, 12 september, 2017

2 bilder
  • Calle Berletin har plockat fram Juleskummet i butiken. På nästa bild kan ni se designen på den nya påsen. Foto: Hanna Thulin
    Calle Berletin har plockat fram Juleskummet i butiken. På nästa bild kan ni se designen på den nya påsen. Foto: Hanna Thulin
  • Årets smak på Juleskum är skogsbäret Lingon. Foto: Hanna Thulin
    Årets smak på Juleskum är skogsbäret Lingon. Foto: Hanna Thulin

Trots att vi inte ens har nått mitten av september så har Eko stormarknad i Kalmar redan plockat fram Juleskummet på sin godisavdelning.

– Jag fick möjlighet att ta hem det redan nu och tyckte det skulle vara roligt att börja sälja med en gång. Det här känns som det mest populära julgodiset och jag vet att det är många som längtar, säger Calle Berletin som är dagligvaruchef på Eko i Kalmar.

Förutom de klassiska originaltomtarna och chokladdoppade hjärtan så är det även premiär för säsongens smak. I år är det skogsbäret lingon som har fått äran att smaksätta skumtomtarna.

– I år tycker jag att de lyckades med smaken. Förra årets tomtegröt var jag verkligen inget fan av. Den här tycker jag ändå är lite syrligare än originalet utan att lingonsmaken tar över alldeles för mycket, säger Calle.

Vilken smak hade du velat se till nästa år om du hade fått välja?

– Svår fråga, det känns som att de redan har haft med många självklara julsmaker. Men kanske hjortron? Är det juligt? Jag tror jag överlåter det till proffsen.

Trots att Juleskummen tar oss ett steg närmare december så kommer det fortfarande att dröja cirka tre veckor innan resten av julgodiset kommer fram.

Musten och julkalendrarna kommer vecka 40 och då börjar vi sälja det. Sedan börjar vi bygga vår julavdelning vecka 43 vilket jag skulle säga är ganska vanligt, avslutar Calle.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

NYBRO VIKINGS – KRISTIANSTADS IK 1-3

Förbannelsen fortsätter för uddlösa Vikings

Mardrömsmotståndarna vann sista hemmamatchen i Allettan.

Faton Pasho

Kl.21:50, 21 februari, 2018

Förbannelsen fortsätter för uddlösa Vikings
Foto: Faton Pasho

Tolv raka segrar i Nybro. Det hade Kristianstads IK inför onsdagens möte mot Nybro Vikings. Efter 60 spelade minuter har gästerna förlängt den sviten när laget vann med 3-1.

– Det är surt så klart. Jag tycker vi har dem på linan samtidigt som de gör en bra bortamatch. De spelar tråkigt och chippar ut pucken, vi får hämta den i egen zon och det tar mycket kraft, säger backen Rasmus Johansson och fortsätter.

– Jag tycker att vi kan göra några mål men får inte dit pucken. Sedan släpper vi in två billiga mål och då blir det svårt att vinna matcher.

Hemmalaget Nybro Vikings bjöd på vinsten ikväll. I mitten på den första perioden chippade Kristianstads Herman Hansson ner pucken i offensiv zon. Målvakten Hugo Fagerblom missbedömde höjden och istället för att låta pucken gå över kassen så försökte han plocka ner den. Det slutade med att målvakten fumlade in pucken i egen kasse.

– Jag ser inte så mycket mer än att han ska ta ner den och fumlar till. Det är sådant som händer givetvis men vi och Hugo lyfter oss igen och kommer in i matchen, säger Johansson.

Trettonde raka förlusten mot Kristianstad på hemmais – förbannelsen verkar fortsätta för Vikings. 

– Jag vet inte, visst de är ett bra lag. De ligger först i serien men samtidigt har vi saknat det där lilla extra för att trycka dit dem, säger Johansson.

Nu väntar Kallinge/Ronneby i den sista matchen i Allettan innan Nybro får spela playoff.

– Jag tycker vi kan ta med oss mycket från kvällens match. Vi spelar jämnt mot de bästa lagen så det handlar om att gå hårt på mål och trycka dit våra chanser, avslutar Rasmus.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Jubileumsresa på räls genom Småland

För dig som vill åka olika sorters tåg finns nu chansen i samband med järnvägsklubbens jubileum.

Jesper Norell

Kl.21:29, 21 februari, 2018

Jubileumsresa på räls genom Småland
Foto: Petter Arvidsson/Bildbyrån

Under den kommande våren kommer Svenska Järnvägsklubben göra ett flertal resor med tåg. Det är klubbens jubileum som går av stapeln den 17-20 maj.

– Klubben firar 60 år och kommer att ha ett stort jubileum. Då kommer vi att åka i Skåne, Blekinge och längs Smålandskusten, säger Lars-Erik Torstensson, reseansvarig på Svenska Järnvägsklubben.

Resorna kommer föra de som är intresserade över räls med ett flertal olika tåg. Från ett 100 år gammalt ånglok, till rälsbuss och moderna eltåg.

Den 19 maj går resan med eltåg via Emmaboda och Kalmar där klubben har sitt årsmöte och jubileumsmiddag.

– Det är främst för våra medlemmar, men vi säger inte nej till om nån vill åka med, säger Lars-Erik Torstensson.

För den som vill åka med fordon som normalt inte trafikerar tåglinjerna är detta ett gyllene tillfälle.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Beskedet: Då slår den sibiriska kylan till mot Kalmar

"Det kommer bli kallare och kallare."

Karl-Oskar Karlsson

Kl.20:07, 21 februari, 2018

Beskedet: Då slår den sibiriska kylan till mot Kalmar
Foto: Arkiv/Wikimedia Commons.

Den som trodde att våren var på väg får nog lov att tänka om. Redan till slutet av den här veckan kommer kylan in från nordost, norra Finland och Ryssland, och drar in över Kalmar och Öland.

Till helgen väntas det bli flera minusgrader på dagarna och upp till åtta-nio minusgrader på kvällarna och nätterna.

– Det kommer bli kallare och kallare under veckan och framför allt början på nästa vecka slår det till, säger Lars Rydqvist, meteorolog på StormGeo, till Kvällsposten.

Dessutom ser det ut som att det kan komma att falla en hel del snö över Öland och Kalmar redan under söndagen – och snöfallet ser ut att hålla i sig fram till fredag i nästa vecka.

– I Kronobergs och Kalmar län kan man redan innan helgen få rejäla minusgrader på kvällen. Är man ute kommer man känna att det är rätt så bitigt, säger Lars Rydqvist till Kvällsposten.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

BILDEXTRA: Mäktig scenshow på is intog Kalmarsalen

Den ryska cirkusen tog Kalmar med storm på onsdagskvällen.

Karl-Oskar Karlsson

Kl.19:02, 21 februari, 2018

BILDEXTRA: Mäktig scenshow på is intog Kalmarsalen
Foto: Karl-Oskar Karlsson.

För första gången någonsin gästar The Russian circus on ice Sverige – och på onsdagen gjorde den bejublade turnén ett stopp i Kalmar.

Många hade tagit sig till Kalmarsalen för att bevittna den mäktiga familjeshowen som är en blandning av cirkus, isdans, teater och musikal i en häftig färgsättning.

På scenen var en speciell plastis utlagd – och med hjälp av olika redskap – bjöd skådespelarna på akrobatiska konster i massor.

Se vårt stora bildspel från Alice i Underlandet här nedan.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Familjens drama – fastnade i bilkö på väg till BB

Tisdagens trafikolycka ställde till det rejält för de nyblivna föräldrarna.

Faton Pasho

Kl.18:30, 21 februari, 2018

Familjens drama – fastnade i bilkö på väg till BB
Foto: Läsarbild/Privat.

Sveriges Radio P4 Kalmar var först med att rapportera om att Nybroborna Ronja Borgh och Emil Råberg fastnade i en bilkö på väg till förlossningen.

Det var under tisdagsmorgonen som en trafikolycka på riksväg 25 utanför Kalmar, i höjd med Trekanten, orsakade bilkö i riktning mot Kalmar. Där satt paret Emil Råberg och höggravida Ronja Borgh, på väg till BB.

LÄS MER: Väg stängdes av två gånger efter lastbilsolycka: ”Vi ber om respekt”

– Det var en häftig start på en tisdag, kan man minst säga. Det började med att hon fick värkar rätt så sent på natten så vi bestämde oss för att åka in strax efter klockan fem på morgonen. I höjd med Trekanten så fastnade vi i en bilkö som såg rätt så tjock ut, säger sambon Emil Råberg och fortsätter.

– Jag insåg väl rätt så snabbt att vi skulle fastna där en stund och frågade Ronja om vi skulle tillkalla någon ambulans. Hon var ganska lugn vid det laget och ville vänta ett tag till.

Efter att sambon Emil surfat runt på diverse nyhetssajter bestämde han sig för att ringa SOS.

– Jag ringde dit för att meddelade att vi satt fast i bilkön och var på väg till BB. De sa att de skulle släppa på trafiken om drygt tio minuter. När det sedan hade gått en kvart, tjugo minuter så bestämde jag mig för att ringa igen. Just då ringde en polis upp från andra sidan och frågade hur det var med oss, säger Emil och fortsätter.

– De talade om att de hade en ambulans på plats men att det skulle bli svårt att ta sig till oss. De kommunicerade att de jobbade så fort de kunde och att det inte skulle ta så lång tid innan trafiken släpptes på igen. Jag märkte att Ronja hade ont men hon behöll ändå kylan på något sätt.

Några minuter efter polisens samtal till Nybroborna, ringde telefonen återigen.

– Polisen ringde tillbaka efter bara några minuter och medgav att trafiken skulle släppas igång. De frågade oss om de skulle eskortera oss med blåljus in till sjukhuset men Ronja tyckte det inte behövdes, så vi tackade nej, säger Emil.

Efter en timme i bilkö, höggravida så hann paret till förlossningen i Kalmar i tid. Där fick de reda på att Ronja var fullt gången och en timme senare tittade deras lille son ut.

– Man blev ganska stressad av situationen men det löste sig till slut. Det var som jag sa tidigare, en häftig start på en tisdag, säger Emil.

Lilleman är äntligen ute – vad får han för namn?
– Det är lite vilda diskussioner här hemma just nu. Vi kan inte komma fram till något gemensamt men hans stora syster kallar honom för lillebror och det får det bli så länge, tills vi hittar ett namn som vi är överens om, avslutar Emil.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng