Ölandsryttare klar för SM | Nyheter i Kalmar – 24 timmar om dygnet – Helt gratis

Ölandsryttare klar för SM

Efter fina resultat under helgen är Klara Lewin klar för SM.

Hanna Thulin

Kl.08:12, 12 september, 2017

Ölandsryttare klar för SM
Foto: Privat

I söndags tävlade Klara Lewin från Ölands Ryttarförening tillsammans med sin häst Haricott i Osby Indoor Showjumping.

De hade en lyckad dag då de hoppade felfritt och blev placerad i helgens högsta klass, 1.35 hoppning.

I och med det fina resultatet är Klara och Haricott klara för inomhus-SM i Billdal den 10-12 november.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Landslagsryttare håller i clinic: ”Hur häftigt som helst”

Alexander Zetterman kommer till Björnö Slott för att dela med sig av sina erfarenheter.

Hanna Thulin

Kl.08:12, 27 november, 2017

Landslagsryttare håller i clinic: ”Hur häftigt som helst”
Malin Johansson kommer att delta i Alexander Zettermans clinic. Foto: Hanna Thulin

Den 28 november kommer hoppryttaren Alexander Zetterman till Björnö Slott för att hålla en clinic. Han har tävlat bland världseliten och hoppat för det svenska landslaget.

En av de som ska vara med under clinicen och coachas av Zetterman är Malin Johansson från Ölands Ryttarförening som tillsammans med sin häst Nils kommer rida på elitnivå nästa år.

LÄS MER: Malin och Nils tar sig an eliten: ”Vi är som ler och långhalm”

– Det är hur häftigt som helst, när jag fick frågan så var det inga konstigheter om att tacka ja. Det kanske bara finns en chans i livet, han är ju ändå en världsryttare, säger hon.

LÄS MER: Malin och Nils tar sig an eliten: ”Vi är som ler och långhalm”

Det kommer att bli en helkväll ute på Björnö Slott där Zettermans erfarenhet och ideologi kring ridning står i fokus.

– Det ska bli jättehäftigt att få se vad han säger om oss som ekipage och om han har några tips och tricks.

De kommer att få sin lektion framför 150 stycken åskådare som har löst biljett för att ta del av Alexander Zettermans tips och råd.

– Att det är så många som tittar på är ingenting man blir nervös över, det är mest bara roligt. Vi ser verkligen fram mot det här, avslutar Malin.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Malin och Nils tar sig an eliten: ”Vi är som ler och långhalm”

Efter en mycket fin säsong är det dags för Malin Johansson och hennes häst Nils att sadla om för att ta klivet in i eliten.

Hanna Thulin

Kl.07:17, 18 november, 2017

Malin och Nils tar sig an eliten: ”Vi är som ler och långhalm”
Malin Johansson har hittat en toppenpartner i hästen Nils. Foto: Hanna Thulin

Malin Johansson, från Ölands Ryttarförening, började rida som 6-åring och köpte sin allra första häst redan när hon var 10 år.

– Det började mest som en hobby och jag tyckte det var kul. Första kusen var mest för att testa på om det var roligt att ha egen häst och sedan dess har det bara rullat på, berättar hon.

När Malin blev lite äldre upptäckte hon hoppning, någon annan ridsportsgren har aldrig fallit henne i smaken, och köpte hästen Nils som hon rider än idag.

– Nils var fyra år när jag köpte honom, han var väldigt grön och kunde inte  mycket. Vi har utvecklats ihop och gjort en resa. I år debuterade vi i 1.45-klassen och kom trea. Nu är vi kvalificerade i elithoppning nästa år.

När hon var liten var hennes högsta mål att gå 1.40 men det klarade hon och Nils av förra året så nu är det dags att sätta ett nytt.

– Vi får ta det som det kommer och se vart vi slutar. Nu blir det bara till att tuta och köra på, det finns ingen gräns så länge vi både får vara hela och friska. Allting kommer ju att bli mycket svårare men det gäller främst att få in rutiner och hitta det där lilla extra som krävs, säger Malin.

malinjohansson1

Malin och Nils har varit ett sammansvetsat par i ett antal år nu och de känner varandra utan och innan.

– Många säger att vi är som ler och långhalm. Så länge jag ger mitt hjärta till honom så ger han sitt hjärta tillbaka. Visst har han en räv bakom örat och kan busa till det men han är så snäll och ger verkligen av hela sig själv. Han har ett hjärta av guld och ställer alltid upp, så enkelt är det bara.

Det blir en hel del timmar i stallet och fler lär det bli för det numera elitsatsande ekipaget. Malin jobbar även heltid och balanserar det med att åka till stallet vid Björnö Slott varje dag.

– Mamma hjälper mig oerhört mycket och det är ju mer eller mindre en del av ens liv. Det är skönt att få ett miljöombyte och komma ifrån jobbet. Det jag gillar är att man skapar sina egna mål hela tiden och eftersom jag är väldigt tävlingsinriktad så tänker man alltid att har jag gett mig in på något så ska jag klara det också, säger Malin och fortsätter:

– Det är en oerhört rolig sport som bjuder på både ris och ros med massor av utmaningar. Även om det tar sin lilla tid så är det värt det. Det går spikrakt uppåt nu och jag är så glad över att jag får göra det här tillsammans med Nils, avslutar Malin.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Gänget som ska ta hem SM-guld: ”Känns tufft men kul”

På onsdag samlas landets bästa ryttare i Sundbyholm för att göra upp om förstaplatsen i SM i ridsport.

Klara Alvunger

Kl.11:24, 23 juli, 2017

Gänget som ska ta hem SM-guld: ”Känns tufft men kul”
Belinda Matzke tävlar med ponnyn Queens Sweet Violet i SM. Foto: Privat

En av de sex ryttarna som har blivit utvalda att representera sin region för andra året i rad är Belinda Matzke från Ölands Ryttarförening. Hon ska fylla sexton år och hon har ridit sedan hon var tre.

Av alla grenar tycker hon att hoppning är den roligaste och det är vad hon kommer att ställa upp i, tillsammans med ponnyn Queens Sweet Violet, eller Viola.

– Det känns väldigt kul, vi kommer att åka till Sundbyholm på måndag och på tisdagen kommer vi att känna på banorna. Sedan är det dags för kval 1 på onsdagen.

Först visste inte Belinda att hon var uttagen till SM, det var förra året som hon hade avslutat en tävling och en tjej på läktaren berättade för henne att hon hade kvalat in.

Hon åker med två andra från samma klubb och stämningen inför tävlingarna är bra, men spänd.

– Det känns såklart lite pirrigt. Jag vågar inte riktigt ha förhoppningar om prisplats, men jag ska försöka vara felfri. Det viktigaste är att grunderna fungerar och att markarbetet är bra. Dessutom kommer min tränare finnas på plats och coacha.

Enligt Belinda Matzke har de under träningarna jobbat mycket med just markarbetet, som det kallas, och Viola har fått träna både styrka och kondition.

– Jag och Viola är ett bra ekipage och vi är säkra tillsammans, så på så sätt ska allt funka. Nu, dagarna innan tävlingen, ska jag försöka få hästen på bra humör, för det kommer att bli tufft för henne både fysiskt och mentalt. Roligt arbete är aktiviteter som inte är för ansträngande, till exempel kommer vi kanske rida i skogen, berättar Belinda Matzke.

Det är totalt 60 ryttare från hela landet som åker till SM.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Hemmafavoriten hoppas på repris: ”Spänningen är det bästa”

Ryttaren Martin Ståhlfors hade en lyckad tävling förra året och är även i år en av förhandsfavoriterna under Uddens superhelg som inleds på fredagen.

Klara Alvunger

Kl.06:39, 21 juli, 2017

Hemmafavoriten hoppas på repris: ”Spänningen är det bästa”
Martin Ståhlfors taggar inför årets Superhelg. Foto: Privat

Förra året knep han förstaplatsen i hopptävlingen med storhäst. Martin Ståhlfors är en av de tippade hemmafavoriterna för Ridklubben Udden. I år ska han ska tävla med två av sina hästar i samma gren som föregående år.

– De är i form båda två, den ena av dem gör debut så där ska det bli intressant att se hur det går. Den andra är lite mer rutinerad, men jag kommer att starta med båda, berättar Martin Ståhlfors.

LÄS MER: Rekordmånga deltar i hästsportens superhelg: ”Väldigt unikt koncept”

Totalt gör han fem starter i år. Att han är en av de mer erfarna ryttarna råder det ingen tvekan om, Martin Ståhlfors har nämligen deltagit i Superhelgen alla dess tio år och han har dessutom ridit i 30 år.

– Jag har växt upp med hästar, min farfar höll på med hästar och då skulle jag göra det också, det gick liksom i familjen. Jag tycker att Superhelgen är en väldigt trevlig tävling, det är både hopp för häst och ponny och sedan är det även dressyr och det är en rolig blandning. Det brukar också locka mycket folk, säger han.

Inför en tävling är det viktigt att vara väl förberedd och mycket vätska och mat för att kunna hålla koncentrationen är en nödvändighet. Martin ser fram emot årets tävling, som blir ett jubileum eftersom det är tionde gången för den att hållas och för honom att delta i.

– I år är det en ny banbyggare så det ska bli intressant att se hur det blir. Hennes banor brukar vara utmanande men också väldigt roliga. Det bästa med tävlingar är spänningen.

Att det är en vinstsatsning är en självklarhet.

– Jag måste ju ta hem en vinst i år igen, säger Martin Ståhlfors och skrattar.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Tävling i hästhopp adderar till sommarsporten i Kalmar

I fyra dagar kommer det hållas hopptävlingar på Kalmar Hästsportklubb, då ”Kalmar Challenger” är i full gång.

Klara Alvunger

Kl.16:00, 30 juni, 2017

Tävling i hästhopp adderar till sommarsporten i Kalmar
Tävlingen "Kalmar Challenger" är i full gång. Foto: Arkiv (bilden har ingenting med själva tävlingen att göra.)

Tävlingen, som hålls i Smedby och hade sin start torsdagen den 29 juni, har lockat cirka 500 deltagare både inom och utanför länet. De lokala klasserna för ponnyer med hinderhöjder på en meter som högsta och 50 centimeter som lägsta höjd ägde rum på tävlingens första dag.

Under tävlingens kommande dagar är det regionala klasserna med storhästar som körs, med hinder på max 130 centimeter.

På tävlingens sista dag är det ”Winning Round” för de högsta klasserna som gäller, vilket kommer bli extra spännande för publik och ryttare, enligt ridklubben.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng