Veckans Företag

Tokige Ture: ”Vi vill tillföra något nytt”

En gång i tiden var de Sveriges största godisbutik och än i dag är det många som inte kan ha ett riktigt helgmys utan godis från Tokige Ture.

Hanna Thulin

Hanna Thulin

Kl.18:42, 14 september, 2017

12 bilder
 • Martin Hjalmarsson driver butiken tillsammans med sin vän Samy Nashed. Foto: Hanna Thulin
  Martin Hjalmarsson driver butiken tillsammans med sin vän Samy Nashed. Foto: Hanna Thulin
 • Foto: Hanna Thulin
  Foto: Hanna Thulin
 • Tokige Ture tar in mycket godis och produkter från USA. Foto: Hanna Thulin
  Tokige Ture tar in mycket godis och produkter från USA. Foto: Hanna Thulin
 • Foto: Hanna Thulin
  Foto: Hanna Thulin
 • Hygienen är viktig för Tokige Ture, efter varje användning lämnas skoporna in och diskas. Foto: Hanna Thulin
  Hygienen är viktig för Tokige Ture, efter varje användning lämnas skoporna in och diskas. Foto: Hanna Thulin
 • Ungefär så här kommer lådorna se ut som föreningar och skolklasser kan beställa. Det här är en låda med smaker för de äldre. Foto: Hanna Thulin
  Ungefär så här kommer lådorna se ut som föreningar och skolklasser kan beställa. Det här är en låda med smaker för de äldre. Foto: Hanna Thulin
 • Tokige Ture tar in mycket godis och produkter från USA. Foto: Hanna Thulin
  Tokige Ture tar in mycket godis och produkter från USA. Foto: Hanna Thulin
 • Butiken har börjat sälja laktosfri– och veganchoklad med stor framgång. Foto: Hanna Thulin
  Butiken har börjat sälja laktosfri– och veganchoklad med stor framgång. Foto: Hanna Thulin
 • Tokige Ture tar in mycket godis och produkter från USA. Foto: Hanna Thulin
  Tokige Ture tar in mycket godis och produkter från USA. Foto: Hanna Thulin
 • Om godiset innehåller ett ämne som många är allergiska mot så kan man se en färgglad prick på skylten. Foto: Hanna Thulin
  Om godiset innehåller ett ämne som många är allergiska mot så kan man se en färgglad prick på skylten. Foto: Hanna Thulin
 • Tokige Ture tar in mycket godis och produkter från USA. Foto: Hanna Thulin
  Tokige Ture tar in mycket godis och produkter från USA. Foto: Hanna Thulin

Godisbutiken Tokige Ture introducerades för Kalmar redan år 1993 av Mats Lindqvist. 24 år senare finns den fortfarande kvar men på annan plats och med nya ägare sedan nio år tillbaka.

– Det var väl lite av en slump som gjorde att jag och min kollega Samy Nashed tog över. Vi hade ett gatukök i Mönsterås som vi inte ville pendla till längre och så såg vi annonsen om Tokige Ture på Blocket. När vi hade kollat alla räkenskaper slog vi till, säger Martin Hjalmarsson.

LÄS MER: House of Carlander: ”Man ska göra det man gör bäst”

Tokige Ture inspirerades från början av kedjan Galne Gunnar och var en gång i tiden Sveriges största godisbutik. Idag har Martin och Samy valt att renodla sortimentet och satsa på godis av bättre kvalité och produkter som man inte hittar någon annanstans.

– Vi tar inte in ytterligare ett verktyg av gelé utan satsar på saker som ska tillföra något nytt och är lite roliga. Just nu är det stor efterfrågan på godis från USA så vi försöker leta upp massa nytt där. Eftersom vi inte ingår i en kedja måste vi inte gå genom en speciell grossist utan kan välja fritt. Många är väldigt beresta idag och tycker det är kul att hitta saker som man smakat på ute i världen här i Kalmar.

Tokige Ture har ungefär 750 stycken olika sorter på lösgodiset men det finns uppenbara favoriter hos kunderna.

– Många köper samma sak varje gång de kommer in men de sorterna som går åt snabbast är Cloettas center och lysmelk (chokladknappar).

LÄS MER: Här hittar du alla tidigare reportage om Veckans Företag

Trots att Martin har ett jobb som många säkert hade som drömjobb när de var små så äter han förhållandevis lite godis.

– Det går inte att provsmaka allt själv! Det jag tycker är roligast med att jobba här är att man kan hitta på mycket utifrån vilket säsong det är. Jul, påsk och halloween har alla sina olika teman och nu på sommaren får man lägga mycket fokus på dricka.

Förutom den fysiska butiken så har Tokige Ture även en e-handel sedan 2010. Där säljer de godiskorgar och påskägg till företag, i våras sålde de och packade över 10 000 påskägg med godis.

– Från och med i år så är det beräknat att nätbutiken kommer ha högre omsättning än butiken här i Kalmar. Tanken är att vi också ska börja sälja till privatpersoner. Man ska till exempel kunna beställa ett godishjärta vid alla hjärtans dag och sedan få det direkt i brevlådan.

Tokige Ture kommer även att ta fram godislådor, genom varumärket Tures godis, som skolklasser och föreningar ska kunna sälja för att tjäna ihop lite pengar till laget eller klassen.

– Vår största utmaning är att hitta på nya grejer men vi har en hel del projekt på gång. Just nu hyr vi olika lediga lokaler vid behov men i framtiden kommer vi behöva ha en egen fastighet där vi kan packa alla produkter. I butiken har vi även börjat med veganchoklad och laktosfritt vilket har tagits emot bra.

Från och med juni i år har man även valt att satsa på kvällsöppet i butiken.

– Vår ambition är att vara det självklara valet och erbjuda det bästa utbudet inför höstens filmmys.

Förutom att satsa på godis av hög kvalité så lägger man även stor vikt på hygien och allergier.

– Efter att man plockat lösgodis får man lämna in skopan så diskar vi den till nästa gång. Vi har också ett färgsystem för allergierna, en röd prick på skylten betyder att godiset innehåller gluten, det blir alltså lätt för kunden att undvika det. De som har allvarliga allergier får även komma in bakom disken för att få helt oöppnat godis, säger Martin.

 

Hur är det att ha butiken i Kalmar?

– Kalmar är en fantastisk stad. En av de största fördelarna är ju att det händer så  mycket här under sommartid. Det har varit ett väldigt uppsving de senaste åren som har varit väldigt bra för oss, avslutar Martin.

Veckans företag
Vet du något företag som du tycker att vi borde uppmärksamma? Tipsa oss genom att mejla redaktionen@24kalmar.se eller skriv till oss på Facebook.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Kalmarprofilens nya satsning – tar över två restauranger

Krögaren öppnar nytt – gånger två. "Drabbades lite av panikångest."

Karl-Oskar Karlsson

Karl-Oskar Karlsson

Kl.18:54, 23 januari, 2018

Kalmarprofilens nya satsning – tar över två restauranger
Martin Bergvall Nilsson. Foto: Arkiv

Sedan tidigare driver Kalmarprofilen och krögaren Martin Bergvall Nilsson restaurangerna Kallskänken, Postgatan, Villa Solbacken och Restaurang Måltid. Dessutom driver han restaurangen på Sinus i Köpingsvik sommartid. Nu är det klart att Bergvall Nilsson tar över driften av restaurangen Brasseriet uppe på Böda Sand i sommar.

– Jag har ju aldrig varit så högt upp på Öland tidigare. Det är väl typ när man mött Böda i fotbollen i så fall. Men Anna Barkevall (vd för Böda Sands camping) kallade upp mig för ett möte och ville att jag skulle ta över restaurangen. Instinktivt tänkte jag; ”nej, aldrig”, men efter förhandlingar och samtal med hennes fantastiska team där uppe har vi bestämt oss för att köra. De är riktiga proffs. Och när Anna Barkevall kallar på en, då åker man upp, säger Martin Bergvall Nilsson.

LÄS MER: Populära krogen skippar köttet

Restaurangen kommer att drivas som ett samarbete mellan Kallskänken och Böda Sand.

– Man drabbades lite av panikångest – men här finns en intressant marknad och efter att vi skissat på lösningen tillsammans känns det bra. Det är lite som ett konsultarbete där vi kommer driva den här restaurangen som kommer heta Taverna Centro. En italiensk familjerestaurang.

Men samarbetet stannade inte där.

– När den värsta svetten hade torkats bort från pannan sa Anna att de har ett gatukök också, som de ville att vi skulle ta över. Sedan visade det sig att de omsätter mer än restaurangen på Sinus och tanken är att vi kan få lite synergieffekter av det här. Restaurang Måltid i Kalmar, som är stängd på sommaren, kan vi använda för att producera mat som baguetter och lite sånt till både Sinus och Böda Sand. Så det är mycket logistik för att få det att fungera.

Gatukökets nya namn kommer bli The Food Market och har tidigare haft runt 20 anställda under sommarmånaderna.

För tillfället jagar krögaren personal. Totalt ska runt 50 tjänster tillsättas på de tre Ölandsrestaurangerna.

– Det blir en del pusslande, men det ska bli jätteroligt. Svärföräldrarna har dessutom köpt ett hus i Kolstad, så det känns tryggt med att vi kommer ha en liten delegation där uppe. Så om någon är sugen på att sommarjobba på Öland har jag en hel del att erbjuda.

I måndags väckte Martin Bergvall Nilsson och Kallskänken en hel del uppmärksamhet, när de gick ut med nyheten att de från och med den 5 februari, kommer gå över till en helt vegetarisk meny kvällstid.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Butiksjättens oro: ”Vi är tagna på sängen”

Svenska butiksjätten har en butik i Kalmar. Nu slår de larm. "Det kan påverka jobb", säger företagets vd.

Martin Persson

Martin Persson

Kl.09:02, 23 januari, 2018

Butiksjättens oro: ”Vi är tagna på sängen”
Foto: Pressbild/Teknikmagasinet

Kinesiska sajter som Alibaba och Wish är på väg att slå ut flera svenska kedjor. Den främsta orsaken är att svenska butiker måste betala tull, moms och flera andra avgifter när de importerar varor.

Jättekedjan Teknikmagasinet är satt under rekonstruktion, och menar att de har svårt att konkurrera med den kinesiska lågprisimporten.

LÄS MER: EXTRA: Här är snackisen hela Sverige pratar om just nu

– Vi är alla lite tagna på sängen. Vi kan inte få fram produkter på den prisnivån. Inte om vi importerar från Kina och följer alla regler och betalar alla avgifter. Det går inte för oss, säger Catherine Sahlgren, vd för Teknikmagasinet, till SVT och fortsätter:

– Det här berör inte bara Teknikmagasinet utan gäller för handeln i stort när konkurrensen nu snedvrids. Det kan påverka jobb.

Tullverket är medvetna om problemet, och att svenska arbetstillfällen kan försvinna om det inte vidtas några åtgärder. I slutet av förra veckan avslöjade Breakit att Tullverket och PostNord ska vara överens om att införa en högre administrationsavgift.

– Det kommer att bli avsevärt dyrare för de som handlar. Idag ligger vår administrationsavgift på 125 kronor. Men vi har inte fastställt exakt hur stor avgiften kommer att bli i och med det nya systemet, säger Postens kommunikationschef Thomas Backteman till Breakit.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Då öppnar nya jättebutiken i Hansa City

"Det kommer bli fantastiskt", säger butikschefen.

Karl-Oskar Karlsson

Karl-Oskar Karlsson

Kl.21:29, 22 januari, 2018

Då öppnar nya jättebutiken i Hansa City
Foto: Kim Ahlqvist.

I början av maj månad förra året skrev 24Kalmar att Granngården skulle öppna en ny butik ute vid Hansa City. Nu står den klar och på torsdag invigs den med pompa och ståt.

– Det ska bli otroligt spännande och roligt. Vi känner lite att det äntligen sker, och det behövs i Kalmar. Vi vill inte bara var med och leka, utan konkurrera på allvar, säger butikschefen Micael Söderlund.

LÄS MER: Kedja bygger ny butik vid Hansa City: ”Äntligen hittat rätt läge”

Redan på onsdag kväll är det VIP-kväll och då kan man få en exklusiv förhandstitt på de nya lokalerna.

– Det kommer bli fantastiskt och nu är det bara finliret kvar, säger Söderlund.

Nyöppningen skapar cirka tio stycken nya arbetstillfällen i Kalmar.

Invigningen sker klockan åtta på torsdagsmorgonen.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Gård utanför Kalmar prisas av köttjätte

Kammar hem utmärkelsen som Årets Nöt bland 10 000 andra gårdar.

Karl-Oskar Karlsson

Karl-Oskar Karlsson

Kl.08:44, 22 januari, 2018

Gård utanför Kalmar prisas av köttjätte
Foto: Pixabay

I Lindersmåla, utanför Rockneby, driver Morgan Karlsson och Therese Nilsson sin gård med nötköttproduktion.

Nu prisas duon för sitt gedigna arbete av Scans inköpsavdelning, HKScan Agri, när de får ta emot utmärkelsen som Årets Leverantör Nöt 2017.

Priset är ett etablerat hedersomnämnande bland svenska djuruppfödare och vinnaren utses bland HKScan Agris 10 000 leverantörer.

– Vi är mycket stolta över våra svenska gris-, lamm-, och nötleverantörer och vill genom utmärkelsen Årets leverantör lyfta fram den leverantör inom respektive djurslag som vi anser gjort en extra bra insats under året. Det är tack vare HKScan Agris leverantörer som vi kan erbjuda kött- och charkprodukter från Scan med 100 procent svenskt kött året om, säger Magnus Lindholm, tillförordnad inköpsdirektör hos HKScan Sweden.

På gården i Lindersmåla föds det årligen upp 200 nötdjur till slakt och då främst ungtjurar av mjölkras. Therese Nilsson och Morgan Karlsson har 175 hektar som de odlar på och utöver det betar djuren på 30 hektar. Grödorna består av vall, majs, korn, havre, rågvete och raps. Företaget har en halvtidsanställd men annars sköts all verksamhet av familjen.

Motiveringen till priset:
”Therese och Morgan är ungnötsproducenter som är drivna, noggranna och gärna antar nya utmaningar. De är lyhörda för marknaden oavsett om det innebär att betäcka kvigor för att ta en kalv innan slakt som ungko eller att testa att producera mellankalv, ständigt med noggrann utvärdering efteråt. Produktionen är väl fungerande, det finns framförhållning i slaktplaneringen och toppkvalitet på de djur som levereras. De har en god förmåga till samarbete både med HKScan och med andra producenter i närområdet.”

FaktaKriterierna för priset Årets Leverantör Nöt 2017:

- Har bra djuröga och jobbar aktivt för främja djurens naturliga beteende så att de mår bra.

- Flexibel produktion med goda och jämna slaktresultat som anpassas till svensk köttkonsumtion.

- Framåtanda genom kontinuerlig utveckling och nytänk för att förbättra sin verksamhet.

- Professionell affärspartner som sätter kunden och konsumenternas önskemål i fokus.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Flygande start för restaurangsatsning i Kalmar

Nyetableringen har minst sagt slagit väl ut. "Vi vill bli bäst och vi litar på vår produkt."

Karl-Oskar Karlsson

Karl-Oskar Karlsson

Kl.20:04, 20 januari, 2018

Flygande start för restaurangsatsning i Kalmar
Felix Astrén, Matilda Thuresson och Fabian Astrén. Foto: Karl-Oskar Karlsson

2015 drog bröderna Felix och Fabian Astrén i gång Grilleriet i Växjö med stor framgång – och nu har de tagit Kalmar med storm.

Den 1 december slogs portarna upp till Grilleriet Burgers i Kalmar och sedan dess har man i stort sett haft fullsatt varje lunch och Kalmarborna har minst sagt varit nyfikna på stans första renodlade hamburgerrestaurang.

LÄS MER: PREMIÄR: Ny restaurang lockade många gäster

– Absolut är det kul att det har varit fullt. Man hade nästan önskat en lite lugnare start så att både vi och personalen skulle ha blivit varmare i kläderna. Det är lite av nyhetens behag och nu gäller det att fortsätta leverera en bra produkt för att bibehålla det här, säger Felix Astrén, som är en av fem delägare.

Efter en och en halv månad i Kalmar har vardagen börjat infinna sig på den nyöppnade restaurangen.

– Vi har gått en bra skola, för vi har fått gott om gånger att öva. Alla har blivit varma i kläderna och det känns som att allt flyter på, vilket är väldigt skönt. Nu ser vi verkligen fram emot framtiden.

Totalt har Grilleriet 27 anställda på restaurangerna i Växjö och Kalmar – och man är inte heller främmande för att öppna upp nya restauranger.

– Först och främst ska vi göra det här bra och vara ödmjuka. Vi vill bli bäst och vi litar på vår produkt som vi vet är väldigt bra. Fel kommer vi allltid att göra, men vi jobbar alltid med att göra någonting åt det. Alla ska kunna gå härifrån och vara nöjda på något sätt. Det ska vara kul att äta hos oss, säger Felix Astrén och fortsätter:

– Vi är ju från Kristianstad och får vi ett tillfälle så kommer vi att öppna där. Ingenting är klart, men vi håller ögon och öron öppna där.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng