Tokige Ture: ”Vi vill tillföra något nytt” | Nyheter i Kalmar – 24 timmar om dygnet – Helt gratis
Veckans Företag

Tokige Ture: ”Vi vill tillföra något nytt”

En gång i tiden var de Sveriges största godisbutik och än i dag är det många som inte kan ha ett riktigt helgmys utan godis från Tokige Ture.

Hanna Thulin

Kl.18:42, 14 september, 2017

12 bilder
 • Martin Hjalmarsson driver butiken tillsammans med sin vän Samy Nashed. Foto: Hanna Thulin
  Martin Hjalmarsson driver butiken tillsammans med sin vän Samy Nashed. Foto: Hanna Thulin
 • Foto: Hanna Thulin
  Foto: Hanna Thulin
 • Tokige Ture tar in mycket godis och produkter från USA. Foto: Hanna Thulin
  Tokige Ture tar in mycket godis och produkter från USA. Foto: Hanna Thulin
 • Foto: Hanna Thulin
  Foto: Hanna Thulin
 • Hygienen är viktig för Tokige Ture, efter varje användning lämnas skoporna in och diskas. Foto: Hanna Thulin
  Hygienen är viktig för Tokige Ture, efter varje användning lämnas skoporna in och diskas. Foto: Hanna Thulin
 • Ungefär så här kommer lådorna se ut som föreningar och skolklasser kan beställa. Det här är en låda med smaker för de äldre. Foto: Hanna Thulin
  Ungefär så här kommer lådorna se ut som föreningar och skolklasser kan beställa. Det här är en låda med smaker för de äldre. Foto: Hanna Thulin
 • Tokige Ture tar in mycket godis och produkter från USA. Foto: Hanna Thulin
  Tokige Ture tar in mycket godis och produkter från USA. Foto: Hanna Thulin
 • Butiken har börjat sälja laktosfri– och veganchoklad med stor framgång. Foto: Hanna Thulin
  Butiken har börjat sälja laktosfri– och veganchoklad med stor framgång. Foto: Hanna Thulin
 • Tokige Ture tar in mycket godis och produkter från USA. Foto: Hanna Thulin
  Tokige Ture tar in mycket godis och produkter från USA. Foto: Hanna Thulin
 • Om godiset innehåller ett ämne som många är allergiska mot så kan man se en färgglad prick på skylten. Foto: Hanna Thulin
  Om godiset innehåller ett ämne som många är allergiska mot så kan man se en färgglad prick på skylten. Foto: Hanna Thulin
 • Tokige Ture tar in mycket godis och produkter från USA. Foto: Hanna Thulin
  Tokige Ture tar in mycket godis och produkter från USA. Foto: Hanna Thulin

Godisbutiken Tokige Ture introducerades för Kalmar redan år 1993 av Mats Lindqvist. 24 år senare finns den fortfarande kvar men på annan plats och med nya ägare sedan nio år tillbaka.

– Det var väl lite av en slump som gjorde att jag och min kollega Samy Nashed tog över. Vi hade ett gatukök i Mönsterås som vi inte ville pendla till längre och så såg vi annonsen om Tokige Ture på Blocket. När vi hade kollat alla räkenskaper slog vi till, säger Martin Hjalmarsson.

LÄS MER: House of Carlander: ”Man ska göra det man gör bäst”

Tokige Ture inspirerades från början av kedjan Galne Gunnar och var en gång i tiden Sveriges största godisbutik. Idag har Martin och Samy valt att renodla sortimentet och satsa på godis av bättre kvalité och produkter som man inte hittar någon annanstans.

– Vi tar inte in ytterligare ett verktyg av gelé utan satsar på saker som ska tillföra något nytt och är lite roliga. Just nu är det stor efterfrågan på godis från USA så vi försöker leta upp massa nytt där. Eftersom vi inte ingår i en kedja måste vi inte gå genom en speciell grossist utan kan välja fritt. Många är väldigt beresta idag och tycker det är kul att hitta saker som man smakat på ute i världen här i Kalmar.

Tokige Ture har ungefär 750 stycken olika sorter på lösgodiset men det finns uppenbara favoriter hos kunderna.

– Många köper samma sak varje gång de kommer in men de sorterna som går åt snabbast är Cloettas center och lysmelk (chokladknappar).

LÄS MER: Här hittar du alla tidigare reportage om Veckans Företag

Trots att Martin har ett jobb som många säkert hade som drömjobb när de var små så äter han förhållandevis lite godis.

– Det går inte att provsmaka allt själv! Det jag tycker är roligast med att jobba här är att man kan hitta på mycket utifrån vilket säsong det är. Jul, påsk och halloween har alla sina olika teman och nu på sommaren får man lägga mycket fokus på dricka.

Förutom den fysiska butiken så har Tokige Ture även en e-handel sedan 2010. Där säljer de godiskorgar och påskägg till företag, i våras sålde de och packade över 10 000 påskägg med godis.

– Från och med i år så är det beräknat att nätbutiken kommer ha högre omsättning än butiken här i Kalmar. Tanken är att vi också ska börja sälja till privatpersoner. Man ska till exempel kunna beställa ett godishjärta vid alla hjärtans dag och sedan få det direkt i brevlådan.

Tokige Ture kommer även att ta fram godislådor, genom varumärket Tures godis, som skolklasser och föreningar ska kunna sälja för att tjäna ihop lite pengar till laget eller klassen.

– Vår största utmaning är att hitta på nya grejer men vi har en hel del projekt på gång. Just nu hyr vi olika lediga lokaler vid behov men i framtiden kommer vi behöva ha en egen fastighet där vi kan packa alla produkter. I butiken har vi även börjat med veganchoklad och laktosfritt vilket har tagits emot bra.

Från och med juni i år har man även valt att satsa på kvällsöppet i butiken.

– Vår ambition är att vara det självklara valet och erbjuda det bästa utbudet inför höstens filmmys.

Förutom att satsa på godis av hög kvalité så lägger man även stor vikt på hygien och allergier.

– Efter att man plockat lösgodis får man lämna in skopan så diskar vi den till nästa gång. Vi har också ett färgsystem för allergierna, en röd prick på skylten betyder att godiset innehåller gluten, det blir alltså lätt för kunden att undvika det. De som har allvarliga allergier får även komma in bakom disken för att få helt oöppnat godis, säger Martin.

 

Hur är det att ha butiken i Kalmar?

– Kalmar är en fantastisk stad. En av de största fördelarna är ju att det händer så  mycket här under sommartid. Det har varit ett väldigt uppsving de senaste åren som har varit väldigt bra för oss, avslutar Martin.

Veckans företag
Vet du något företag som du tycker att vi borde uppmärksamma? Tipsa oss genom att mejla redaktionen@24kalmar.se eller skriv till oss på Facebook.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

BILDEXTRA: Här växer nya Stars & Stripes fram

I byggdammet växer nya Stars & Stripes fram. "Vi vill att alla ska känna sig välkomna."

Hanna Thulin

Kl.21:01, 19 april, 2018

BILDEXTRA: Här växer nya Stars & Stripes fram
Foto: Hanna Thulin

Turerna har varit många för nya Stars & Stripes Larmtorget men nu börjar man närma sig det slutgiltiga öppningsdatumet. I det som tidigare var Manana Manana och Wayne´s Coffee växer nu en nu lokal fram i byggdammet.

– Det är en stor lokal som tagit längre tid att renovera än vad vi kanske hade räknat med. Vi bestämde oss för att det fick ta den tid det tar. Ska man göra saker ordentligt så tar det tid, säger Theo Kazantzidis, driftchef för Stars & Stripes.

Den nya lokalen på cirka 1000 kvadratmeter rymmer nu en lounge med bar, en restaurangdel me öppet kök, en källare med spelcenter och ett konferensrum. Theos favoritdel av lokalen är övervåningen där konferensrummet och en del av matplatserna kommer vara placerade.

– Utsikten från konferensrummet är grym. Det är lätt att förälska sig i lokalen ur ett arbetsmässigt perspektiv. I lokalen kommer det även att finnas över 30 tv-skärmar så man kommer att kunna följa sporten vart man än är.

Ett av Theos favoritplatser i lokalen är konferensrummet på övervåningen... Foto: Hanna Thulin

Ett av Theos favoritplatser i lokalen är konferensrummet på övervåningen. Foto: Hanna Thulin

Det nya Stars & Stripes kommer att vara helt annorlunda från det Stars som Kalmarborna kanske är vana vid sedan tidigare.

– Det är ett helt nytt ställe för hela familjen, det här är en helhetslösning och det är det vi kommer att stå för. Man ska kunna gå hit med familjen och stanna en hel kväll.

Till skillnad från gamla Stars så kommer man till exempel inte att ha regelbundna nattklubbskvällar. Nu ligger istället fokus på att göra det till en miljö där gästerna kan sitta ner och prata med varandra eller spela ett spel.

– Vi bygger ett så pass stort ställe för att det ska kunna vara en helhetsupplevelse, det ska inte bara vara mat eller bara sport utan du ska kunna göra allt. Vi vill verkligen kunna anpassa oss till alla och alla ska känna sig välkomna. Målet med det hela är att alla ska kunna få sitt ”best moment of the day”, precis som Stars & Stripes slogan, säger han och fortsätter:

– Vi kommer att jobba med nöjen och evenemang som trubadurer och quiz. Under sommaren blir det inget nattklubbsdunk men under vintern kan vi komma att ha något liknande under specifika tillfällen. För oss är det viktigt att även en mogen publik ska känna sig hemma här.

I källaren blir det utrymme för spel i bland annat shuffelboard, dart och biljard. Foto: Hanna Thulin

I källaren blir det utrymme för spel i bland annat shuffleboard, dart och biljard. Foto: Hanna Thulin

Härnäst väntar fortfarande några veckors jobb för Theo och resten av Stars-familjen, som han kallar alla hantverkare och medhjälpare, innan man kan slå upp portarna och bjuda in Kalmarborna.

– Det är nära öppning nu, det är det sista inredningspillet som ska in men som också tar tid. Vi siktar på att få klart det så fort som möjligt, man kan verkligen säga att vi har en spännande resa framför oss, avslutar han.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Frisörvärldens nya skönhetskoncept – hemklippning

Nu kan du få en salongsklippning hemma i soffan. "Alla måste ju till frisören någon gång," säger Sara Nyström.

Klara Alvunger

Kl.19:50, 18 april, 2018

Frisörvärldens nya skönhetskoncept – hemklippning
Sara Nyström åker hem till folk för att klippa dem. Foto: Hanna Thulin

Sara Nyström har jobbat som frisör i många år och flera av dessa har hon själv haft Salong Malmen. Under åren har hon byggt upp en kundkrets som kommer till henne för att klippas. Nu utökar hon sin verksamhet genom att istället vara den som kommer till kunderna, något hon kallar hemklipp.

– Jag har haft idén länge men varken vågat eller orkat ta tag i det. I höstas köpte jag dock en bil som jag har ”stripat” upp och nu har jag satt igång med att köra hem och klippa hos folk, berättar Sara Nyström.

För att få en hemklippning bokar man tid som vanligt via telefon eller på nätet. Sedan betalar man en avgift för sträckan Sara Nyström måste köra. Än så länge är klippningarna centrerade till Kalmar, men hon har även åkt till bland annat Smedby och Trekanten.

– Jag tror att folk blir mer bekväma, man fixar städhjälp hemma och man vill ha maten levererad hem, man har mindre tid helt enkelt. Alla måste ju till frisören någon gång och om man har många barn kanske det är smidigt att ta en familjeklippning hemma. Det var anledningen till att jag startade upp detta, förklarar Sara Nyström.

saranystrom1

Hon berättar även att hemklipp är bra för de äldre som inte kan ta sig in till stan, särskilt svårt hade många i vinter med tanke på snön.

– Jag har haft äldre som sagt att de kommer kunna bo kvar i sin bostad nu när frisören kommer hem till dem.

Reaktionerna hon har fått har enbart varit positiva.

– Hemklipp är enkelt för alla. Jag har alltid tyckt att det har varit roligt att jobba med människor och nu kände jag väl mest att det behövde hända något. Jag hoppas på att fler ska få upp ögonen för detta så nu ska jag marknadsföra, säger hon.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Bilfirma presenterar storsatsning: ”Oerhört stimulerande”

Investeringen innehåller både flytt och nya anläggningar.

Andreas Norinder

Kl.11:36, 18 april, 2018

Bilfirma presenterar storsatsning: ”Oerhört stimulerande”
Foto: Pressbild/Genre

I maj förra året kunde 24Kalmar berätta om att Liljas bil skulle lämna sina lokaler på Norra vägen och Galggatan. Istället ska mankoncentrera verksamheten till Hansa City.

Fastighetsbolaget Riksbyggen köpte tomten och planerar att bygga cirka 200 bostäder. Planerad byggstart är under 2019 och den första inflyttningen kan ske året därpå.

LÄS MER: Riksbyggen storsatsar i Kalmar – plan för 200 nya bostäder

På onsdagen presenterade Liljas bil ytterligare förändringar i sin verksamhet. Förutom koncentrationen till Hansa City, som innefattar en ny serviceverkstad, ny tvättanläggning och andra personalutrymmen, flyttar man sin verksamhet i Borgholm.

Där flyttar Liljas bil från Storgatan till helt nya lokaler i handelsområdet Triangeln. Här blir det nybyggnationer på cirka 2 000 kvadratmeter.

– Detta är en av de största satsningarna i Liljas nittioåriga historia och det känns oerhört stimulerande att kröna min 44-åriga karriär i Liljas med denna överenskommelse, säger Ingemar Andersson, ägare och koncernchef, i ett pressmeddelande.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

LISTA: Alla lokala caféer som platsar i White Guide

På tisdagen släpptes vilka som är med i årets upplaga av den prestigefulla guiden.

Andreas Norinder

Kl.19:57, 17 april, 2018

LISTA: Alla lokala caféer som platsar i White Guide
Södviks bageri & konditori i Södvik är med i White Guide. Foto: Karl-Oskar Karlsson/Pixabay

I vintras rapporterade 24Kalmar om de lokala restaurangerna som var med i White Guide, en av branschens finaste utmärkelser. I fjol debuterade Balck Coffe (Kalmar) och Fredriks bröd och bakverk (Färjestaden), men i år blev regionen utan nykomlingar.

Av White Guides 338 caféer finns totalt 13 stycken i Kalmar och på Öland. Det är en minskning från fjolårets 351 caféer. I år lyckades 42 nya caféer kvalificera sig till guiden.

LÄS MER: LISTA: Många lokala restauranger med i White Guide

– Bland årets cafétrender kan vi bland annat se ett nytt intresse för att återupptäcka, förnya och förbättra lite okända bakverksklassiker, ett allt starkare intresse för ursprungsteer och att frukosthela-dagen-konceptet är här för att stanna, säger caféredaktör Lena Ilkjaer i ett pressmeddelande.

Den 14 maj arrangerar White Guide en gala där årets pristagare kommer att avslöjas. 2015 blev Strandnära Ekocafé utsedda till vinnare i klassen ”Årets hållbara café”.

Man delar även ut pris för årets konditori, kaffebar, ”värt en resa”, fikaställe, stjärnskott och bageri.

Kalmar (3):

Balck
Coffe
Holmgrens konditori
Kullzénska caféet

Öland (10):

Café Haget, Byxelkrok
Fredriks bröd och bakverk, Färjestaden
Kaffestugan i Böda, Löttorp
Kaffetorpet, Borgholm
Köpingsviks konditori, Köpingsvik
Mormors stenugnsbageri & kaffestuga, Stora Rör
Nya Conditoriet, Borgholm
Strandnära Ekocafé, Mörbylånga
Södviks bageri & konditori, Löttorp
Ölandschoklad, Färjestaden

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

KLART: Då öppnar nya konditoriet

Lokalerna har stått tomma i drygt ett år – nu har efterträdarna avslöjat öppningsdatumet.

Andreas Norinder

Kl.11:37, 17 april, 2018

2 bilder
 • Fiesta finns sedan tidigare i Kalmar – nu tar man klivet över sundet. Foto: Magnus Jansson
  Fiesta finns sedan tidigare i Kalmar – nu tar man klivet över sundet. Foto: Magnus Jansson
 • Den 25 april är det premiär för Fiesta i Färjestaden. Foto: Magnus Jansson
  Den 25 april är det premiär för Fiesta i Färjestaden. Foto: Magnus Jansson

I januari kunde 24Kalmar berätta om att Konditori Fiesta från Kalmar skulle etablera sig på Öland. Man ska flytta in i de lokaler där anrika Färjestadens bageri tidigare fanns. Bageriet hade varit verksamma sedan 1920-talet innan konkursen förra vintern.

Nu har Fiesta avslöjat sitt premiärdatum på Öland – onsdagen den 25 april blir det invigning i Färjestaden.

LÄS MER: KLART: Konditori expanderar – öppnar nytt i anrika lokaler

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng