Veckans Företag

Halltorp Rördelar AB: ”Vi är svenska mästare”

I sprillans nya lokaler trivs familjeföretagen Halltorps Rördelar AB och Carrab Brake Parts AB perfekt. Med lojal personal och stora resurser ser de ljust på framtiden.

Hanna Thulin

Hanna Thulin

Kl.18:38, 21 september, 2017

6 bilder
 • MakarnaGöran och Carina Hallberg äger Halltorp Rördelar AB och Carrab Brake Parts AB. Foto: Hanna Thulin
  MakarnaGöran och Carina Hallberg äger Halltorp Rördelar AB och Carrab Brake Parts AB. Foto: Hanna Thulin
 • Bromsmonteringsdetaljer packas i påsar som sedan säljs till bildelsgrossister och tillverkare av bromsbelägg. Foto: Hanna Thulin
  Bromsmonteringsdetaljer packas i påsar som sedan säljs till bildelsgrossister och tillverkare av bromsbelägg. Foto: Hanna Thulin
 • Ordning och reda är viktigt i hela lokalen. Foto: Hanna Thulin
  Ordning och reda är viktigt i hela lokalen. Foto: Hanna Thulin
 • Hos Halltorp Rördelar lagras rör av alla storlekar. Foto: Hanna Thulin
  Hos Halltorp Rördelar lagras rör av alla storlekar. Foto: Hanna Thulin
 • Så har kan en typisk order se ut hos Halltorp Rördelar. Foto: Hanna Thulin
  Så har kan en typisk order se ut hos Halltorp Rördelar. Foto: Hanna Thulin
 • De nya lokalerna är helt nybyggda och skräddarsydda för just Halltorp Rördelar och Carrab Brake Parts. Foto: Hanna Thulin
  De nya lokalerna är helt nybyggda och skräddarsydda för just Halltorp Rördelar och Carrab Brake Parts. Foto: Hanna Thulin

Halltorp Rördelar AB har en historia som sträcker sig 130 år tillbaka i tiden men det är inte förrän år 2010 som makarna Göran och Carina Hallberg tog över det efter att Göran suttit som VD i företaget i två år. Enkelt sagt så importerar företaget rör och rördelar i alla storlekar och lagerför dem. Produkterna används av VVS och industrikunder.

– Det är inte många som vet att vi finns här i Kalmar och de flesta tror att vi håller på med rörinstallationer vilket inte är fallet, säger Göran som är VD.

LÄS MER: Tokige Ture: ”Vi vill tillföra något nytt”

Företaget låg tidigare på Amerikavägen men sedan den 1 mars i år så huserar man i nya lokaler på 4 000 kvadratmeter på Franska Vägen. I byggnaden ryms även familjens andra bolag – Carrab Brake Parts AB. De importerar bromsmonteringsdetaljer till personbilar som paketeras i kit och sedan säljs till bildelsgrossister och tillverkare av bromsbelägg.

– Vi köpte Carrab Brake Parts AB år 2013 och år 2016 förvärvade vi även en av Halltorp Rördelars konkurrent i Malmö. För att kunna fortsätta växa så kunde vi inte vara kvar på tre olika ställen. Vi ville ha allt under samma tak och då var nya lokaler den bästa lösningen. Det är en jättespännande resa som vi har gjort och det var en rejäl flytt när alla bolag skulle hit, säger Carina.

Halltorp Rördelar AB och Carrab Brake Parts AB rör sig i två helt olika branscher men det finns många likheter mellan dem ändå.

– Båda bolagen har idag en ganska betydande import från Asien och på det här sättet kan vi utnyttja transporter genom samlastning. Vi såg också möjligheten att kunna använda Carrab Brake Parts, som är duktiga på att packa, till att hjälpa Halltorp Rördelar packa mindre rördelar till de kunder som efterfrågar detta. Sedan försöker vi få det administrativa att bli så gemensamt som möjligt, säger Göran.

Båda företagen har även en internationell kundbas. På rörsidan är man ganska ensamma i sin nisch och har en stor marknad i Norden.

– Det händer att konkurrenter handlar av oss då vi lagerhåller allting och kan skicka det i princip samma dag. Vår slogan är att vi är svenska mästare på rördelar och vi är kända för att kunna fixa fram grejer när det behövs.

Carrab Brake Parts befinner sig på en större marknad där konkurrensen är tuffare då man mäter sig mot hela fordonsindustrin.

– Vi brukar säga att vi är den lilla leverantören med de stora resurserna. Vi vill att det ska vara personligt och engagerat och de stora resurserna leverantörer som tillverkar för vår räkning. Hos oss vet våra kunder att de får produkter som passar exakt till rätt årsmodell, säger Göran.

Halltorp Rördelar och Carrab Brake Parts är riktiga familjeföretag. Göran och Carina äger de båda bolagen och alla tre av deras söner arbetar i något av dem.

Personalen är oerhört viktig för oss och är vår absolut största tillgång. Det är jätteviktigt att man går till jobbet med glädje och har roligt på arbetsplatsen. Vi är ett riktigt bra gäng och det har blivit ännu bättre nu när vi är på samma ställe och kan sitta tillsammans på alla raster. Vi är 15 personer i huset vilken också är en fördel då det är smidigt att samlas och informera alla på samma gång. Sen vet jag att en närvarande chef är väldigt viktig att ha, Göran är alltid glad och inspirerar andra vilket ökar sammanhållningen i gänget, säger Carina.

Idag har bolagen en omsättning på 60 miljoner sammanlagt.

– Vi ska fortsätta framåt och vill bygga en sund verksamhet som bygger på en sund tillväxt. Jag vill inte sätta ett omsättningsmål utan vill istället driva ett företag som bygger på att man vill utvecklas. Slutar man att ha mål och visioner så krymper verksamheten på sikt.

Skulle ni kunna tänka er att köpa ytterligare ett bolag så småningom?

– Det tror jag säkert. Man blir mer och mer van vid situationen vid varje process man går igenom. Jag känner mig inte avskräckt. Vi får hålla utkik på ett objekt som passar in och där vi kan utnyttja de kunskaper och resurser som vi redan har. Det kan vara på en helt ny marknad eller så har det en koppling till det vi redan håller på med, säger Göran.

Än så länge finns det inga planer på att flytta verksamheten från Kalmar.

– Vi trivs väldigt bra med att driva företag i Kalmar och har ett bra kontaktnät. Vår verksamhet är inte beroende av vart vi finns. Många talar om att infrastrukturen kan vara ett problem här men jag har aldrig upplevt det som ett bekymmer, det är sånt man får räkna med oavsett vart man är.

Eftersom hela familjen är inblandad i företagen så blir det en hel del snack om jobbet även där hemma.

– Att driva sitt eget företag är ett sätt att leva. Man lever och andas med företaget och alla borde får känna hur det är då det är otroligt inspirerande när man får fatta alla beslut själv. För vår del gör det inget om det blir mycket jobbsnack men man får hitta de där små rummen där vi pausar allt sånt, säger Carina.

– Att vara egenföretagare är inget normalt jobb på något sätt, det är jobb alla dagar i veckan om man vill det men jag känner inte att det är en belastning. Det är ett privilegie att inte ha någon måndagsångest. Så som vi har haft det nu är det nästan en förutsättning att ha haft hela familjen involverad. Det känns som en naturlig del att sedan få föra företagen som man har varit med och byggt upp vidare till sönerna om de är intresserade, avslutar Göran.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Kalmarprofilens nya satsning – tar över två restauranger

Krögaren öppnar nytt – gånger två. "Drabbades lite av panikångest."

Karl-Oskar Karlsson

Karl-Oskar Karlsson

Kl.18:54, 23 januari, 2018

Kalmarprofilens nya satsning – tar över två restauranger
Martin Bergvall Nilsson. Foto: Arkiv

Sedan tidigare driver Kalmarprofilen och krögaren Martin Bergvall Nilsson restaurangerna Kallskänken, Postgatan, Villa Solbacken och Restaurang Måltid. Dessutom driver han restaurangen på Sinus i Köpingsvik sommartid. Nu är det klart att Bergvall Nilsson tar över driften av restaurangen Brasseriet uppe på Böda Sand i sommar.

– Jag har ju aldrig varit så högt upp på Öland tidigare. Det är väl typ när man mött Böda i fotbollen i så fall. Men Anna Barkevall (vd för Böda Sands camping) kallade upp mig för ett möte och ville att jag skulle ta över restaurangen. Instinktivt tänkte jag; ”nej, aldrig”, men efter förhandlingar och samtal med hennes fantastiska team där uppe har vi bestämt oss för att köra. De är riktiga proffs. Och när Anna Barkevall kallar på en, då åker man upp, säger Martin Bergvall Nilsson.

LÄS MER: Populära krogen skippar köttet

Restaurangen kommer att drivas som ett samarbete mellan Kallskänken och Böda Sand.

– Man drabbades lite av panikångest – men här finns en intressant marknad och efter att vi skissat på lösningen tillsammans känns det bra. Det är lite som ett konsultarbete där vi kommer driva den här restaurangen som kommer heta Taverna Centro. En italiensk familjerestaurang.

Men samarbetet stannade inte där.

– När den värsta svetten hade torkats bort från pannan sa Anna att de har ett gatukök också, som de ville att vi skulle ta över. Sedan visade det sig att de omsätter mer än restaurangen på Sinus och tanken är att vi kan få lite synergieffekter av det här. Restaurang Måltid i Kalmar, som är stängd på sommaren, kan vi använda för att producera mat som baguetter och lite sånt till både Sinus och Böda Sand. Så det är mycket logistik för att få det att fungera.

Gatukökets nya namn kommer bli The Food Market och har tidigare haft runt 20 anställda under sommarmånaderna.

För tillfället jagar krögaren personal. Totalt ska runt 50 tjänster tillsättas på de tre Ölandsrestaurangerna.

– Det blir en del pusslande, men det ska bli jätteroligt. Svärföräldrarna har dessutom köpt ett hus i Kolstad, så det känns tryggt med att vi kommer ha en liten delegation där uppe. Så om någon är sugen på att sommarjobba på Öland har jag en hel del att erbjuda.

I måndags väckte Martin Bergvall Nilsson och Kallskänken en hel del uppmärksamhet, när de gick ut med nyheten att de från och med den 5 februari, kommer gå över till en helt vegetarisk meny kvällstid.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Butiksjättens oro: ”Vi är tagna på sängen”

Svenska butiksjätten har en butik i Kalmar. Nu slår de larm. "Det kan påverka jobb", säger företagets vd.

Martin Persson

Martin Persson

Kl.09:02, 23 januari, 2018

Butiksjättens oro: ”Vi är tagna på sängen”
Foto: Pressbild/Teknikmagasinet

Kinesiska sajter som Alibaba och Wish är på väg att slå ut flera svenska kedjor. Den främsta orsaken är att svenska butiker måste betala tull, moms och flera andra avgifter när de importerar varor.

Jättekedjan Teknikmagasinet är satt under rekonstruktion, och menar att de har svårt att konkurrera med den kinesiska lågprisimporten.

LÄS MER: EXTRA: Här är snackisen hela Sverige pratar om just nu

– Vi är alla lite tagna på sängen. Vi kan inte få fram produkter på den prisnivån. Inte om vi importerar från Kina och följer alla regler och betalar alla avgifter. Det går inte för oss, säger Catherine Sahlgren, vd för Teknikmagasinet, till SVT och fortsätter:

– Det här berör inte bara Teknikmagasinet utan gäller för handeln i stort när konkurrensen nu snedvrids. Det kan påverka jobb.

Tullverket är medvetna om problemet, och att svenska arbetstillfällen kan försvinna om det inte vidtas några åtgärder. I slutet av förra veckan avslöjade Breakit att Tullverket och PostNord ska vara överens om att införa en högre administrationsavgift.

– Det kommer att bli avsevärt dyrare för de som handlar. Idag ligger vår administrationsavgift på 125 kronor. Men vi har inte fastställt exakt hur stor avgiften kommer att bli i och med det nya systemet, säger Postens kommunikationschef Thomas Backteman till Breakit.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Då öppnar nya jättebutiken i Hansa City

"Det kommer bli fantastiskt", säger butikschefen.

Karl-Oskar Karlsson

Karl-Oskar Karlsson

Kl.21:29, 22 januari, 2018

Då öppnar nya jättebutiken i Hansa City
Foto: Kim Ahlqvist.

I början av maj månad förra året skrev 24Kalmar att Granngården skulle öppna en ny butik ute vid Hansa City. Nu står den klar och på torsdag invigs den med pompa och ståt.

– Det ska bli otroligt spännande och roligt. Vi känner lite att det äntligen sker, och det behövs i Kalmar. Vi vill inte bara var med och leka, utan konkurrera på allvar, säger butikschefen Micael Söderlund.

LÄS MER: Kedja bygger ny butik vid Hansa City: ”Äntligen hittat rätt läge”

Redan på onsdag kväll är det VIP-kväll och då kan man få en exklusiv förhandstitt på de nya lokalerna.

– Det kommer bli fantastiskt och nu är det bara finliret kvar, säger Söderlund.

Nyöppningen skapar cirka tio stycken nya arbetstillfällen i Kalmar.

Invigningen sker klockan åtta på torsdagsmorgonen.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Gård utanför Kalmar prisas av köttjätte

Kammar hem utmärkelsen som Årets Nöt bland 10 000 andra gårdar.

Karl-Oskar Karlsson

Karl-Oskar Karlsson

Kl.08:44, 22 januari, 2018

Gård utanför Kalmar prisas av köttjätte
Foto: Pixabay

I Lindersmåla, utanför Rockneby, driver Morgan Karlsson och Therese Nilsson sin gård med nötköttproduktion.

Nu prisas duon för sitt gedigna arbete av Scans inköpsavdelning, HKScan Agri, när de får ta emot utmärkelsen som Årets Leverantör Nöt 2017.

Priset är ett etablerat hedersomnämnande bland svenska djuruppfödare och vinnaren utses bland HKScan Agris 10 000 leverantörer.

– Vi är mycket stolta över våra svenska gris-, lamm-, och nötleverantörer och vill genom utmärkelsen Årets leverantör lyfta fram den leverantör inom respektive djurslag som vi anser gjort en extra bra insats under året. Det är tack vare HKScan Agris leverantörer som vi kan erbjuda kött- och charkprodukter från Scan med 100 procent svenskt kött året om, säger Magnus Lindholm, tillförordnad inköpsdirektör hos HKScan Sweden.

På gården i Lindersmåla föds det årligen upp 200 nötdjur till slakt och då främst ungtjurar av mjölkras. Therese Nilsson och Morgan Karlsson har 175 hektar som de odlar på och utöver det betar djuren på 30 hektar. Grödorna består av vall, majs, korn, havre, rågvete och raps. Företaget har en halvtidsanställd men annars sköts all verksamhet av familjen.

Motiveringen till priset:
”Therese och Morgan är ungnötsproducenter som är drivna, noggranna och gärna antar nya utmaningar. De är lyhörda för marknaden oavsett om det innebär att betäcka kvigor för att ta en kalv innan slakt som ungko eller att testa att producera mellankalv, ständigt med noggrann utvärdering efteråt. Produktionen är väl fungerande, det finns framförhållning i slaktplaneringen och toppkvalitet på de djur som levereras. De har en god förmåga till samarbete både med HKScan och med andra producenter i närområdet.”

FaktaKriterierna för priset Årets Leverantör Nöt 2017:

- Har bra djuröga och jobbar aktivt för främja djurens naturliga beteende så att de mår bra.

- Flexibel produktion med goda och jämna slaktresultat som anpassas till svensk köttkonsumtion.

- Framåtanda genom kontinuerlig utveckling och nytänk för att förbättra sin verksamhet.

- Professionell affärspartner som sätter kunden och konsumenternas önskemål i fokus.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Flygande start för restaurangsatsning i Kalmar

Nyetableringen har minst sagt slagit väl ut. "Vi vill bli bäst och vi litar på vår produkt."

Karl-Oskar Karlsson

Karl-Oskar Karlsson

Kl.20:04, 20 januari, 2018

Flygande start för restaurangsatsning i Kalmar
Felix Astrén, Matilda Thuresson och Fabian Astrén. Foto: Karl-Oskar Karlsson

2015 drog bröderna Felix och Fabian Astrén i gång Grilleriet i Växjö med stor framgång – och nu har de tagit Kalmar med storm.

Den 1 december slogs portarna upp till Grilleriet Burgers i Kalmar och sedan dess har man i stort sett haft fullsatt varje lunch och Kalmarborna har minst sagt varit nyfikna på stans första renodlade hamburgerrestaurang.

LÄS MER: PREMIÄR: Ny restaurang lockade många gäster

– Absolut är det kul att det har varit fullt. Man hade nästan önskat en lite lugnare start så att både vi och personalen skulle ha blivit varmare i kläderna. Det är lite av nyhetens behag och nu gäller det att fortsätta leverera en bra produkt för att bibehålla det här, säger Felix Astrén, som är en av fem delägare.

Efter en och en halv månad i Kalmar har vardagen börjat infinna sig på den nyöppnade restaurangen.

– Vi har gått en bra skola, för vi har fått gott om gånger att öva. Alla har blivit varma i kläderna och det känns som att allt flyter på, vilket är väldigt skönt. Nu ser vi verkligen fram emot framtiden.

Totalt har Grilleriet 27 anställda på restaurangerna i Växjö och Kalmar – och man är inte heller främmande för att öppna upp nya restauranger.

– Först och främst ska vi göra det här bra och vara ödmjuka. Vi vill bli bäst och vi litar på vår produkt som vi vet är väldigt bra. Fel kommer vi allltid att göra, men vi jobbar alltid med att göra någonting åt det. Alla ska kunna gå härifrån och vara nöjda på något sätt. Det ska vara kul att äta hos oss, säger Felix Astrén och fortsätter:

– Vi är ju från Kristianstad och får vi ett tillfälle så kommer vi att öppna där. Ingenting är klart, men vi håller ögon och öron öppna där.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng