Halltorp Rördelar AB: ”Vi är svenska mästare” | Nyheter i Kalmar – 24 timmar om dygnet – Helt gratis
Veckans Företag

Halltorp Rördelar AB: ”Vi är svenska mästare”

I sprillans nya lokaler trivs familjeföretagen Halltorps Rördelar AB och Carrab Brake Parts AB perfekt. Med lojal personal och stora resurser ser de ljust på framtiden.

Hanna Thulin

Kl.18:38, 21 september, 2017

6 bilder
 • MakarnaGöran och Carina Hallberg äger Halltorp Rördelar AB och Carrab Brake Parts AB. Foto: Hanna Thulin
  MakarnaGöran och Carina Hallberg äger Halltorp Rördelar AB och Carrab Brake Parts AB. Foto: Hanna Thulin
 • Bromsmonteringsdetaljer packas i påsar som sedan säljs till bildelsgrossister och tillverkare av bromsbelägg. Foto: Hanna Thulin
  Bromsmonteringsdetaljer packas i påsar som sedan säljs till bildelsgrossister och tillverkare av bromsbelägg. Foto: Hanna Thulin
 • Ordning och reda är viktigt i hela lokalen. Foto: Hanna Thulin
  Ordning och reda är viktigt i hela lokalen. Foto: Hanna Thulin
 • Hos Halltorp Rördelar lagras rör av alla storlekar. Foto: Hanna Thulin
  Hos Halltorp Rördelar lagras rör av alla storlekar. Foto: Hanna Thulin
 • Så har kan en typisk order se ut hos Halltorp Rördelar. Foto: Hanna Thulin
  Så har kan en typisk order se ut hos Halltorp Rördelar. Foto: Hanna Thulin
 • De nya lokalerna är helt nybyggda och skräddarsydda för just Halltorp Rördelar och Carrab Brake Parts. Foto: Hanna Thulin
  De nya lokalerna är helt nybyggda och skräddarsydda för just Halltorp Rördelar och Carrab Brake Parts. Foto: Hanna Thulin

Halltorp Rördelar AB har en historia som sträcker sig 130 år tillbaka i tiden men det är inte förrän år 2010 som makarna Göran och Carina Hallberg tog över det efter att Göran suttit som VD i företaget i två år. Enkelt sagt så importerar företaget rör och rördelar i alla storlekar och lagerför dem. Produkterna används av VVS och industrikunder.

– Det är inte många som vet att vi finns här i Kalmar och de flesta tror att vi håller på med rörinstallationer vilket inte är fallet, säger Göran som är VD.

LÄS MER: Tokige Ture: ”Vi vill tillföra något nytt”

Företaget låg tidigare på Amerikavägen men sedan den 1 mars i år så huserar man i nya lokaler på 4 000 kvadratmeter på Franska Vägen. I byggnaden ryms även familjens andra bolag – Carrab Brake Parts AB. De importerar bromsmonteringsdetaljer till personbilar som paketeras i kit och sedan säljs till bildelsgrossister och tillverkare av bromsbelägg.

– Vi köpte Carrab Brake Parts AB år 2013 och år 2016 förvärvade vi även en av Halltorp Rördelars konkurrent i Malmö. För att kunna fortsätta växa så kunde vi inte vara kvar på tre olika ställen. Vi ville ha allt under samma tak och då var nya lokaler den bästa lösningen. Det är en jättespännande resa som vi har gjort och det var en rejäl flytt när alla bolag skulle hit, säger Carina.

Halltorp Rördelar AB och Carrab Brake Parts AB rör sig i två helt olika branscher men det finns många likheter mellan dem ändå.

– Båda bolagen har idag en ganska betydande import från Asien och på det här sättet kan vi utnyttja transporter genom samlastning. Vi såg också möjligheten att kunna använda Carrab Brake Parts, som är duktiga på att packa, till att hjälpa Halltorp Rördelar packa mindre rördelar till de kunder som efterfrågar detta. Sedan försöker vi få det administrativa att bli så gemensamt som möjligt, säger Göran.

Båda företagen har även en internationell kundbas. På rörsidan är man ganska ensamma i sin nisch och har en stor marknad i Norden.

– Det händer att konkurrenter handlar av oss då vi lagerhåller allting och kan skicka det i princip samma dag. Vår slogan är att vi är svenska mästare på rördelar och vi är kända för att kunna fixa fram grejer när det behövs.

Carrab Brake Parts befinner sig på en större marknad där konkurrensen är tuffare då man mäter sig mot hela fordonsindustrin.

– Vi brukar säga att vi är den lilla leverantören med de stora resurserna. Vi vill att det ska vara personligt och engagerat och de stora resurserna leverantörer som tillverkar för vår räkning. Hos oss vet våra kunder att de får produkter som passar exakt till rätt årsmodell, säger Göran.

Halltorp Rördelar och Carrab Brake Parts är riktiga familjeföretag. Göran och Carina äger de båda bolagen och alla tre av deras söner arbetar i något av dem.

Personalen är oerhört viktig för oss och är vår absolut största tillgång. Det är jätteviktigt att man går till jobbet med glädje och har roligt på arbetsplatsen. Vi är ett riktigt bra gäng och det har blivit ännu bättre nu när vi är på samma ställe och kan sitta tillsammans på alla raster. Vi är 15 personer i huset vilken också är en fördel då det är smidigt att samlas och informera alla på samma gång. Sen vet jag att en närvarande chef är väldigt viktig att ha, Göran är alltid glad och inspirerar andra vilket ökar sammanhållningen i gänget, säger Carina.

Idag har bolagen en omsättning på 60 miljoner sammanlagt.

– Vi ska fortsätta framåt och vill bygga en sund verksamhet som bygger på en sund tillväxt. Jag vill inte sätta ett omsättningsmål utan vill istället driva ett företag som bygger på att man vill utvecklas. Slutar man att ha mål och visioner så krymper verksamheten på sikt.

Skulle ni kunna tänka er att köpa ytterligare ett bolag så småningom?

– Det tror jag säkert. Man blir mer och mer van vid situationen vid varje process man går igenom. Jag känner mig inte avskräckt. Vi får hålla utkik på ett objekt som passar in och där vi kan utnyttja de kunskaper och resurser som vi redan har. Det kan vara på en helt ny marknad eller så har det en koppling till det vi redan håller på med, säger Göran.

Än så länge finns det inga planer på att flytta verksamheten från Kalmar.

– Vi trivs väldigt bra med att driva företag i Kalmar och har ett bra kontaktnät. Vår verksamhet är inte beroende av vart vi finns. Många talar om att infrastrukturen kan vara ett problem här men jag har aldrig upplevt det som ett bekymmer, det är sånt man får räkna med oavsett vart man är.

Eftersom hela familjen är inblandad i företagen så blir det en hel del snack om jobbet även där hemma.

– Att driva sitt eget företag är ett sätt att leva. Man lever och andas med företaget och alla borde får känna hur det är då det är otroligt inspirerande när man får fatta alla beslut själv. För vår del gör det inget om det blir mycket jobbsnack men man får hitta de där små rummen där vi pausar allt sånt, säger Carina.

– Att vara egenföretagare är inget normalt jobb på något sätt, det är jobb alla dagar i veckan om man vill det men jag känner inte att det är en belastning. Det är ett privilegie att inte ha någon måndagsångest. Så som vi har haft det nu är det nästan en förutsättning att ha haft hela familjen involverad. Det känns som en naturlig del att sedan få föra företagen som man har varit med och byggt upp vidare till sönerna om de är intresserade, avslutar Göran.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

BILDEXTRA: Här växer nya Stars & Stripes fram

I byggdammet växer nya Stars & Stripes fram. "Vi vill att alla ska känna sig välkomna."

Hanna Thulin

Kl.21:01, 19 april, 2018

BILDEXTRA: Här växer nya Stars & Stripes fram
Foto: Hanna Thulin

Turerna har varit många för nya Stars & Stripes Larmtorget men nu börjar man närma sig det slutgiltiga öppningsdatumet. I det som tidigare var Manana Manana och Wayne´s Coffee växer nu en nu lokal fram i byggdammet.

– Det är en stor lokal som tagit längre tid att renovera än vad vi kanske hade räknat med. Vi bestämde oss för att det fick ta den tid det tar. Ska man göra saker ordentligt så tar det tid, säger Theo Kazantzidis, driftchef för Stars & Stripes.

Den nya lokalen på cirka 1000 kvadratmeter rymmer nu en lounge med bar, en restaurangdel me öppet kök, en källare med spelcenter och ett konferensrum. Theos favoritdel av lokalen är övervåningen där konferensrummet och en del av matplatserna kommer vara placerade.

– Utsikten från konferensrummet är grym. Det är lätt att förälska sig i lokalen ur ett arbetsmässigt perspektiv. I lokalen kommer det även att finnas över 30 tv-skärmar så man kommer att kunna följa sporten vart man än är.

Ett av Theos favoritplatser i lokalen är konferensrummet på övervåningen... Foto: Hanna Thulin

Ett av Theos favoritplatser i lokalen är konferensrummet på övervåningen. Foto: Hanna Thulin

Det nya Stars & Stripes kommer att vara helt annorlunda från det Stars som Kalmarborna kanske är vana vid sedan tidigare.

– Det är ett helt nytt ställe för hela familjen, det här är en helhetslösning och det är det vi kommer att stå för. Man ska kunna gå hit med familjen och stanna en hel kväll.

Till skillnad från gamla Stars så kommer man till exempel inte att ha regelbundna nattklubbskvällar. Nu ligger istället fokus på att göra det till en miljö där gästerna kan sitta ner och prata med varandra eller spela ett spel.

– Vi bygger ett så pass stort ställe för att det ska kunna vara en helhetsupplevelse, det ska inte bara vara mat eller bara sport utan du ska kunna göra allt. Vi vill verkligen kunna anpassa oss till alla och alla ska känna sig välkomna. Målet med det hela är att alla ska kunna få sitt ”best moment of the day”, precis som Stars & Stripes slogan, säger han och fortsätter:

– Vi kommer att jobba med nöjen och evenemang som trubadurer och quiz. Under sommaren blir det inget nattklubbsdunk men under vintern kan vi komma att ha något liknande under specifika tillfällen. För oss är det viktigt att även en mogen publik ska känna sig hemma här.

I källaren blir det utrymme för spel i bland annat shuffelboard, dart och biljard. Foto: Hanna Thulin

I källaren blir det utrymme för spel i bland annat shuffleboard, dart och biljard. Foto: Hanna Thulin

Härnäst väntar fortfarande några veckors jobb för Theo och resten av Stars-familjen, som han kallar alla hantverkare och medhjälpare, innan man kan slå upp portarna och bjuda in Kalmarborna.

– Det är nära öppning nu, det är det sista inredningspillet som ska in men som också tar tid. Vi siktar på att få klart det så fort som möjligt, man kan verkligen säga att vi har en spännande resa framför oss, avslutar han.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Frisörvärldens nya skönhetskoncept – hemklippning

Nu kan du få en salongsklippning hemma i soffan. "Alla måste ju till frisören någon gång," säger Sara Nyström.

Klara Alvunger

Kl.19:50, 18 april, 2018

Frisörvärldens nya skönhetskoncept – hemklippning
Sara Nyström åker hem till folk för att klippa dem. Foto: Hanna Thulin

Sara Nyström har jobbat som frisör i många år och flera av dessa har hon själv haft Salong Malmen. Under åren har hon byggt upp en kundkrets som kommer till henne för att klippas. Nu utökar hon sin verksamhet genom att istället vara den som kommer till kunderna, något hon kallar hemklipp.

– Jag har haft idén länge men varken vågat eller orkat ta tag i det. I höstas köpte jag dock en bil som jag har ”stripat” upp och nu har jag satt igång med att köra hem och klippa hos folk, berättar Sara Nyström.

För att få en hemklippning bokar man tid som vanligt via telefon eller på nätet. Sedan betalar man en avgift för sträckan Sara Nyström måste köra. Än så länge är klippningarna centrerade till Kalmar, men hon har även åkt till bland annat Smedby och Trekanten.

– Jag tror att folk blir mer bekväma, man fixar städhjälp hemma och man vill ha maten levererad hem, man har mindre tid helt enkelt. Alla måste ju till frisören någon gång och om man har många barn kanske det är smidigt att ta en familjeklippning hemma. Det var anledningen till att jag startade upp detta, förklarar Sara Nyström.

saranystrom1

Hon berättar även att hemklipp är bra för de äldre som inte kan ta sig in till stan, särskilt svårt hade många i vinter med tanke på snön.

– Jag har haft äldre som sagt att de kommer kunna bo kvar i sin bostad nu när frisören kommer hem till dem.

Reaktionerna hon har fått har enbart varit positiva.

– Hemklipp är enkelt för alla. Jag har alltid tyckt att det har varit roligt att jobba med människor och nu kände jag väl mest att det behövde hända något. Jag hoppas på att fler ska få upp ögonen för detta så nu ska jag marknadsföra, säger hon.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Bilfirma presenterar storsatsning: ”Oerhört stimulerande”

Investeringen innehåller både flytt och nya anläggningar.

Andreas Norinder

Kl.11:36, 18 april, 2018

Bilfirma presenterar storsatsning: ”Oerhört stimulerande”
Foto: Pressbild/Genre

I maj förra året kunde 24Kalmar berätta om att Liljas bil skulle lämna sina lokaler på Norra vägen och Galggatan. Istället ska mankoncentrera verksamheten till Hansa City.

Fastighetsbolaget Riksbyggen köpte tomten och planerar att bygga cirka 200 bostäder. Planerad byggstart är under 2019 och den första inflyttningen kan ske året därpå.

LÄS MER: Riksbyggen storsatsar i Kalmar – plan för 200 nya bostäder

På onsdagen presenterade Liljas bil ytterligare förändringar i sin verksamhet. Förutom koncentrationen till Hansa City, som innefattar en ny serviceverkstad, ny tvättanläggning och andra personalutrymmen, flyttar man sin verksamhet i Borgholm.

Där flyttar Liljas bil från Storgatan till helt nya lokaler i handelsområdet Triangeln. Här blir det nybyggnationer på cirka 2 000 kvadratmeter.

– Detta är en av de största satsningarna i Liljas nittioåriga historia och det känns oerhört stimulerande att kröna min 44-åriga karriär i Liljas med denna överenskommelse, säger Ingemar Andersson, ägare och koncernchef, i ett pressmeddelande.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

LISTA: Alla lokala caféer som platsar i White Guide

På tisdagen släpptes vilka som är med i årets upplaga av den prestigefulla guiden.

Andreas Norinder

Kl.19:57, 17 april, 2018

LISTA: Alla lokala caféer som platsar i White Guide
Södviks bageri & konditori i Södvik är med i White Guide. Foto: Karl-Oskar Karlsson/Pixabay

I vintras rapporterade 24Kalmar om de lokala restaurangerna som var med i White Guide, en av branschens finaste utmärkelser. I fjol debuterade Balck Coffe (Kalmar) och Fredriks bröd och bakverk (Färjestaden), men i år blev regionen utan nykomlingar.

Av White Guides 338 caféer finns totalt 13 stycken i Kalmar och på Öland. Det är en minskning från fjolårets 351 caféer. I år lyckades 42 nya caféer kvalificera sig till guiden.

LÄS MER: LISTA: Många lokala restauranger med i White Guide

– Bland årets cafétrender kan vi bland annat se ett nytt intresse för att återupptäcka, förnya och förbättra lite okända bakverksklassiker, ett allt starkare intresse för ursprungsteer och att frukosthela-dagen-konceptet är här för att stanna, säger caféredaktör Lena Ilkjaer i ett pressmeddelande.

Den 14 maj arrangerar White Guide en gala där årets pristagare kommer att avslöjas. 2015 blev Strandnära Ekocafé utsedda till vinnare i klassen ”Årets hållbara café”.

Man delar även ut pris för årets konditori, kaffebar, ”värt en resa”, fikaställe, stjärnskott och bageri.

Kalmar (3):

Balck
Coffe
Holmgrens konditori
Kullzénska caféet

Öland (10):

Café Haget, Byxelkrok
Fredriks bröd och bakverk, Färjestaden
Kaffestugan i Böda, Löttorp
Kaffetorpet, Borgholm
Köpingsviks konditori, Köpingsvik
Mormors stenugnsbageri & kaffestuga, Stora Rör
Nya Conditoriet, Borgholm
Strandnära Ekocafé, Mörbylånga
Södviks bageri & konditori, Löttorp
Ölandschoklad, Färjestaden

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

KLART: Då öppnar nya konditoriet

Lokalerna har stått tomma i drygt ett år – nu har efterträdarna avslöjat öppningsdatumet.

Andreas Norinder

Kl.11:37, 17 april, 2018

2 bilder
 • Fiesta finns sedan tidigare i Kalmar – nu tar man klivet över sundet. Foto: Magnus Jansson
  Fiesta finns sedan tidigare i Kalmar – nu tar man klivet över sundet. Foto: Magnus Jansson
 • Den 25 april är det premiär för Fiesta i Färjestaden. Foto: Magnus Jansson
  Den 25 april är det premiär för Fiesta i Färjestaden. Foto: Magnus Jansson

I januari kunde 24Kalmar berätta om att Konditori Fiesta från Kalmar skulle etablera sig på Öland. Man ska flytta in i de lokaler där anrika Färjestadens bageri tidigare fanns. Bageriet hade varit verksamma sedan 1920-talet innan konkursen förra vintern.

Nu har Fiesta avslöjat sitt premiärdatum på Öland – onsdagen den 25 april blir det invigning i Färjestaden.

LÄS MER: KLART: Konditori expanderar – öppnar nytt i anrika lokaler

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng