EMMAS MATLAGNING

Mästerkock-Emmas unika recept på klassikern

Så lyckas Emma Håkansson göra den klassiska maträtten ännu godare.

Kim Ahlqvist

Kim Ahlqvist

Kl.17:47, 24 september, 2017

Mästerkock-Emmas unika recept på klassikern

En soppa passar i många olika lägen och är oftast en enkel rätt som sköter sig själv där råvarorna får utveckla smaker tillsammans i grytan. En hemgjord fond en bra grund och förutsättning för att soppan ska få en lite djupare och rundare smak. Fond på flaska går också bra och har en tendens att ge en intensivare och mer stickig smak, vilket kan gynna många maträtter.

Créme Ninon – en grön ärtsoppa med smak av mynta. Rätten serveras med pepparrots- och citronvisp, räkor och rågsticks. En angenäm, snabblagad och färgrik soppa med smak av vin, lök, ärtor, grädde och uppfriskande mynta. Tillbehören tillför sting och lite syra. Doppa dom krispiga sticksen i soppan.

ANNONS!! Emma Håkansson

Du behöver (4 portioner)
2 st gul lök
3 st vitlöksklyftor
2 dl vitt vin
1 dl hemgjord kycklingfond eller 3 msk kycklingfond på flaska
1 liter vatten
6 dl frysta gröna ärtor
2 st nävar bladspenat
1 kruka mynta
2 tsk citronsaft
2 dl grädde
Salt
Peppar

Pepparrots- och citronvisp
1,5 dl lättvispad grädde
1,5 dl créme fraîche
3 msk finriven pepparrot
Rivet citronskal från en halv citron

Rågsticks
4 st skivor rågbröd
2 msk smör

Topping
200 g skalade räkor
Dill

Gör så här
Börja med pepparrotsvispen – detta för att smakerna ska hinna utvecklas. Vispa grädden lätt och riv pepparrot och citronskal. Blanda allt med créme fraîche och rör om försiktigt. Ställ kallt till servering.

image-2

Grovhacka lök och vitlök. Bryn på i lite smör i kastrull. Ha sedan i fond, vin och vatten och låt koka upp. Ta kastrullen från plattan och ha i ärtor, bladspenat och mynta. Låt dra i ca 3-4 min under lock. Mixa allt med stavmixer eller matberedare monterad med kniv. Häll tillbaka i kastrull och ha i grädden och citronsaften. Låt värmas upp på låg värme. Smaka av med salt och peppar.

Smält smör i stekpanna. Stek rågbröden på medelvärme tills de fått en krispig och gyllenbrun yta. Vänd brödet då och då. Skär i stavar.

Häll upp soppan, klicka i pepparrotsvisp, garnera med räkor och dill. Servera med rågsticks.

Smaklig måltid!

Hörs nästa vecka, och glöm inte följa Emma på instagram – Emmasmatlagning

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

BILDEXTRA: Succé för ny festival i Kalmar: ”Fallit väl ut”

Många kom för att smaka på vin och champagne när den första festivalen av sitt slag ägde rum i Kalmar.

Karl-Oskar Karlsson

Karl-Oskar Karlsson

Kl.17:01, 21 oktober, 2017

BILDEXTRA: Succé för ny festival i Kalmar: ”Fallit väl ut”
Foto: Karl-Oskar Karlsson

Under fredagen och lördagen besökte hundratals gäster Sandra och BC Events första vin- och bubbelfestival. Tidigare har Peter Sunnanek och Joakim Einarsson arrangerat två lyckade ölfestivaler.

– Vi ville testa marknaden med något nytt, och det känns ändå som att det har fallit väl ut. Det är inte samma tryck som vid ölfestivalerna, men vi har väldigt många nöjda gäster och utställare, säger Peter Sunnanek.

Totalt var sex stycken vinutställare på plats.

– Dessutom har vi lite chark och choklad här. Precis som Orrefors och Munskänkarna, säger Sunnanek.

Runt 300 personer hade löst förköpsbiljetter. Den riktiga besökssiffran väntas dock landa betydligt högre än så.

– Det trillar in folk hela tiden som löser entré i luckan, vilket är jätteroligt. Vi hade en trevlig fredagskväll och hoppas att lördagen blir lika bra. Det var kö utanför när vi slog upp portarna vid tolv i dag, säger Joakim Einarsson.

Kan det här bli en tradition?
– Absolut. Efter vi utvärderat allt med utställarna och de är nöjda är det någonting vi kan tänkas satsa vidare på. Det bygger ändå någonstans på att man har nöjda kunder – och det känns det som att vi har haft här.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

FAMILJEFYS MED EMELIE

TV: Tre viktiga övningar för dig med stillasittande arbete

24Sveriges träningsskribent Emelie Elmes har konkreta tips för dig som sitter framför datorn en stor del av dagen.

Redaktionen 24Sverige.se

Redaktionen 24Sverige.se

Kl.10:02, 21 oktober, 2017

Sitter du framför datorn en stor del av din dag? Detta kan utan träning leda till gamnacke och framåtroterade axlar vilket på sikt ofta leder till värk och skador.

För att förhindra detta behöver du träna upp din rygg så att den orkar hålla emot. Du behöver också träna för att bibehålla rörligheten i bröstrygg och axlar.

Här kommer tre tips på övningar för att förebygga eller träna bort detta.

Wallslides

Gör såhär: Denna fantastiska övning ökar rörligheten i skuldror och axlar. Vila händer och armbågar mot väggen under övningen. Jag lovar att den är tuffare än du tror.

LÄS MER: Alla artiklar av ”Familjefys med Emelie”

Häng mot bord

Gör såhär: Lägg armarna på skrivbordet och stick in huvudet under. Slappna av och känn stretchen i bröstmuskulaturen.

Jorden runt

Gör såhär: Fantastisk övning där du tränar upp både styrka och rörlighet. Lyft fötterna från golvet om du vill. Ha en penna (eller annat) i handen och byt hand över ländryggen.

Andra tips för dig med stillasittande arbete:

  • Stå vid skrivbordet om du har möjlighet.
  • Sitt på en pilatesboll istället för på en stol
  • Ta en bensträckare med jämna mellanrum. Har du en trappa i närheten? Gå/spring upp och ner för den ett par gånger.
  • Hur många minuter värmer du din lunch? Rör på dig medan du väntar!

Här hittar Emelies Instragramkonto ”Familjefys”

Emelie Elmes

balansikalmar-marie-555x250

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

FAMILJEFYS MED EMELIE

TV: Så väcker du kroppen på bästa sätt

24Sveriges träningsskribent Emelie Elmes delar med sig av fyra morgonövningar som får henne att starta dagen på bästa sätt.

Redaktionen 24Sverige.se

Redaktionen 24Sverige.se

Kl.17:43, 18 oktober, 2017

Vi tar alla olika lång tid på oss att vakna till liv på morgonen och bli av med stelheten vi fått efter en natts avslappning. Efter denna långa vila behöver musklerna och hjärnan förstå att det är morgon.

Detta lilla pass sätter igång blodcirkulationen och gör så att blodet levererar mer syre. Genom att ge kroppen några minuters rörelseträning direkt när du vaknar ger du den bra förutsättningar att komma igång på bästa sätt.

Dessa fyra övningar är mina favoriter på morgonpasset. Ha inte bråttom! Andas djupa andetag och låt kroppen komma igång sakta men säkert. (Jag har snabbspolat filmen)

1. Höftöppnaren
Gör såhär: Pressa främre knät utåt med motsatt hand så du får en skön stretch i höften.

2. Katten
Gör såhär: Gör som en katt gör när den mornar sig. Variera mellan att krumma ryggen och att svanka.

3. Krama benet
Gör såhär: Sitt i skräddarposition och krama om ena benet, gunga lätt och känn att det sträcker i sätet.

LÄS MER: Alla artiklar av ”Familjefys med Emelie”

4. Bröst- och ryggstretch
Gör såhär: Sätt i händerna i golvet bakom dig med fingrarna bort från dig och pressa ett stolt bröst mot taket. Variera detta med att sträcka händerna fram på golvet. Känn hur skulderbladen vaknar till liv.

Andra tips för att starta dagen på bästa sätt:

1. Gå upp lite tidigare! Att slippa stressa på morgonen kommer ha positiv effekt på hela din dag.

2. Låt mobilen vara första stunden på dagen.

3. Ligg gärna kvar i sängen ett par minuter innan du går upp. Blunda och ta djupa andetag. Välkomna den nya dagen

4. Sätt upp mål för dagen, realistiska så klart.

5. Hitta dina morgonrutiner. Kroppen mår bra av rutiner. Prova dig fram och kör på det som passar dig.

Här hittar Emelies Instragramkonto ”Familjefys”

Emelie Elmes

balansikalmar-marie-555x250

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

VIMMEL

BILDEXTRA: Kolla in helgens vimmelbilder!

I helgen var 24Kalmars fotograf ute i vimlet – kanske fastnade du eller någon du känner på bilderna?

Redaktionen

Redaktionen

Kl.08:21, 16 oktober, 2017

BILDEXTRA: Kolla in helgens vimmelbilder!
Foto: Pilar Malo Villasante

24Kalmars vimmelfotograf Pilar Malo Villasante kollade in läget på HarrysO’Learys och Krögers.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

EMMAS MATLAGNING

Mästerkock-Emmas nya recept: ”Kan inte undvika att bli hungrig”

Mästerkocken Håkansson levererar ett nytt "saftigt" recept. Och det går inte att undvika att bli hungrig.

Kim Ahlqvist

Kim Ahlqvist

Kl.16:51, 15 oktober, 2017

Mästerkock-Emmas nya recept: ”Kan inte undvika att bli hungrig”

Salt är fiskens bästa krydda! Ett svårslaget och förberedande tips inför fiskmiddagen – rimma alltid fisken! Rimmad fisk innebär att fisken få ligga i en saltlag minst 30 min innan tillagning. Fisken upplevs få en bättre konsistens och en genomgående sälta. Torrimma går givetvis också bra, vilket innebär att du saltar fisken normalt och låter den dra i kylskåpet. Temperaturen på fisken är väsentlig. Se till att fiskens temperatur hamnar mellan 48-51 °C på en låg tillagningstemperatur för ett maximalt saftigt resultat.

Ugnsbakad torsk med saffran- och dijonstuvad fänkål och purjolök. En saftig, krämig och färgsprakande fiskrätt med sting från dijonsenapen och en touch av lakritssmak från fänkålen. Svårt att undvika bli hungrig när saffransdoften sprider sig i köket.

Du behöver (4 portioner)
Ugnsbakad torsk
600 g torsk (4 bitar á 150 g)
3 msk salt
2 tsk socker
7 dl vatten
Peppar

Saffran-och dijonstuvad fänkål och purjolök
1 st fänkål
1/2 purjolök
3 dl grädde
3 dl mjölk
1 pkt saffran
2 tsk paprikapulver
1,5 msk dijonsenap
2 krm salt
Olivolja

Tillbehör
300-400 g småtomater
Ris/kokt potatis
Färsk dill

Gör så här
Börja med att rimma tinad torsk. Blanda salt, socker och vatten och rör om tills det löst sig. Lägg fisken i saltlagen i minst 30 min. Sätt ugnen på 150 °C. Lägg fisken på en plåt och krydda med lite peppar. Halvera småtomaterna och lägg även dem i plåten. Sätt in i ugn ca 18-20 min eller tills torsken uppnått en temperatur på 48 °C.

Koka ris eventuellt potatis.

Hyvla eller skär fänkålen och purjolöken i strimlor. Fräs i kastrull i olivolja i ca 3 min. Ha i grädde, mjölk, dijon, saffran och salt. Låt småputtra på svag värme fram till servering.

Garnera rätten med färsk dill. Smaklig måltid!

För fler recept – följ emmasmatlagning på instagram eller kika in emmas blogg – emmasmatlagning.se

image-1-3

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng