EMMAS MATLAGNING

Mästerkock-Emmas unika recept på klassikern

Så lyckas Emma Håkansson göra den klassiska maträtten ännu godare.

Kim Ahlqvist

Kim Ahlqvist

Kl.17:47, 24 september, 2017

Mästerkock-Emmas unika recept på klassikern

En soppa passar i många olika lägen och är oftast en enkel rätt som sköter sig själv där råvarorna får utveckla smaker tillsammans i grytan. En hemgjord fond en bra grund och förutsättning för att soppan ska få en lite djupare och rundare smak. Fond på flaska går också bra och har en tendens att ge en intensivare och mer stickig smak, vilket kan gynna många maträtter.

Créme Ninon – en grön ärtsoppa med smak av mynta. Rätten serveras med pepparrots- och citronvisp, räkor och rågsticks. En angenäm, snabblagad och färgrik soppa med smak av vin, lök, ärtor, grädde och uppfriskande mynta. Tillbehören tillför sting och lite syra. Doppa dom krispiga sticksen i soppan.

ANNONS!! Emma Håkansson

Du behöver (4 portioner)
2 st gul lök
3 st vitlöksklyftor
2 dl vitt vin
1 dl hemgjord kycklingfond eller 3 msk kycklingfond på flaska
1 liter vatten
6 dl frysta gröna ärtor
2 st nävar bladspenat
1 kruka mynta
2 tsk citronsaft
2 dl grädde
Salt
Peppar

Pepparrots- och citronvisp
1,5 dl lättvispad grädde
1,5 dl créme fraîche
3 msk finriven pepparrot
Rivet citronskal från en halv citron

Rågsticks
4 st skivor rågbröd
2 msk smör

Topping
200 g skalade räkor
Dill

Gör så här
Börja med pepparrotsvispen – detta för att smakerna ska hinna utvecklas. Vispa grädden lätt och riv pepparrot och citronskal. Blanda allt med créme fraîche och rör om försiktigt. Ställ kallt till servering.

image-2

Grovhacka lök och vitlök. Bryn på i lite smör i kastrull. Ha sedan i fond, vin och vatten och låt koka upp. Ta kastrullen från plattan och ha i ärtor, bladspenat och mynta. Låt dra i ca 3-4 min under lock. Mixa allt med stavmixer eller matberedare monterad med kniv. Häll tillbaka i kastrull och ha i grädden och citronsaften. Låt värmas upp på låg värme. Smaka av med salt och peppar.

Smält smör i stekpanna. Stek rågbröden på medelvärme tills de fått en krispig och gyllenbrun yta. Vänd brödet då och då. Skär i stavar.

Häll upp soppan, klicka i pepparrotsvisp, garnera med räkor och dill. Servera med rågsticks.

Smaklig måltid!

Hörs nästa vecka, och glöm inte följa Emma på instagram – Emmasmatlagning

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Familjefys med Emelie

TV: Undvik julstressen med lugnande övningar

24Sveriges Emelie Elmes har tips på hur du gör för att varva ner under den hektiska månaden.

Redaktionen 24Sverige.se

Redaktionen 24Sverige.se

Kl.09:49, 16 december, 2017

December är utan tvekan den månad där vi stressar mest. Det ska pyntas, köpas julklappar och fixas inför advent. Vi ska göra det sista på jobbet innan julledigheten och bestämma hur vi ska fira julen i år för att göra alla så nöjda som möjligt.

Detta är bara några faktorer som gör att december ofta inte blir så mysig som den hade kunnat vara.

LÄS MER: TV: Så gör du hälsosamt julgodis

LÄS MER: Alla artiklar av ”Familjefys med Emelie”

Att lära sig att varva ner är otroligt viktigt. I filmen visar jag tre fantastiska övningar som får dig att slappna av. Detta lilla pass kan du göra på lunchen, innan jobbet, efter jobbet, innan du går och lägger dig eller när du känner att du behöver.

Gör hur många repetitioner du vill. Ju fler desto bättre. Första övningen är en effektiv avslappningsövning där du känner effekt direkt och tredje övningen är även bra mot matsmältningsbesvär.

Testa och känn skillnaden. Instruktionerna hittar du på filmen. Hoppas ni får en fortsatt härlig december!

TÄVLING! Vinn två månaders coachning i kost och träning. Gå in på instagramkontot Familjefys och klicka på inlägget där det står TÄVLING.

Vinnaren kommer att få hjälp med kost och träning under januari och februari genom onlinecoaching och telefonsamtal. Som extra push kommer vinnarens framsteg presenteras på alla 24-sajterna i mars.

Kickstarta ditt 2018 med Familjefys! Tävlingen pågår till 20 dec.

LYCKA TILL!

Här hittar Emelies Instragramkonto ”Familjefys”

Emelie Elmes

Malkas milon 2

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Här är säkerhetstipsen inför Luciafirandet

Räddningstjänsten informerar.

Mattias Nilsson

Mattias Nilsson

Kl.08:42, 13 december, 2017

Här är säkerhetstipsen inför Luciafirandet
Foto: Arkiv.

Det är trevligt att fira Lucia men tänk på säkerheten.

Räddningstjänsten i östra Blekinge gick på Luciadagens morgon ut med några snabba förhållningsregler som det kan vara bra att tänka på när det ska firas med levande ljus.

-Utse en eller flera brandvakter. Brandvakterna bör befinna sig nära scenen och ha släckutrustning nära till hands.

-Se till att lokalen inte är överfull och att det finns markerade nödutgångar som hålls fria.

-Inled med en säkerhetsgenomgång där ni presenterar utrymningsvägarna.

-Ha alltid brandsläckare och brandfilt i beredskap.

-Använd lyktor och ljusmanschetter av icke brännbart material.

– Barn och ungdomar bör använda elektriska luciakronor och ljus.

Källa: Räddningstjänsten.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

EMMAS MATLAGNING

Mästerkocks-Emmas nya recept: Saftig fläskkotlett med Chimichurri

"Det enkla är oftast det godaste", menar Emma Håkansson som levererar ett nytt smarrigt recept.

Kim Ahlqvist

Kim Ahlqvist

Kl.16:57, 10 december, 2017

Mästerkocks-Emmas nya recept: Saftig fläskkotlett med Chimichurri
Foto: Privat

Chimichurri – En syrlig och het marinad/sås som passar bra till det mesta. Såsen mixas och består oftast av persilja och andra färska örter, vitlök, chili, citron/lime och olivolja. Emma har valt att söta ner såsen med rivet äpple som passar perfekt till fläskkött. Testa!

Saftig fläskkotlett och chimichurri med äpple
– Det enkla är oftast det godaste. Låt fläskkotletten tala för sig själv och servera med en äppelsöt chimichurri.

Du behöver (4 portioner)
4 st fläskkotletter
1 msk mjöl
Salt
Peppar
Olivolja
Smör

Chimichurri
2 st krukor med färska örter (exempelvis mynta, basilika, timjan, persilja, koriander)
6 st vitlöksklyftor
1 dl olivolja
1,5 tsk salt
Saften från en citron
2 st röda äpplen

Tillbehör
300 g potatis
Smör

Gör så här
Koka upp saltat vatten och koka potatisen mjuk. Under tiden förbereder du chimichurrin. Mixa färska örter, vitlök, salt, citronsaft och olivolja, alt hacka väldigt smått. Riv äpplena på den grövsta sidan och blanda i chimichurrin. Låt dra i rumstemperatur fram till servering.

Torka av fläskkotletterna med hushållspapper. Krydda rikligt med salt och peppar. Klappa även in lite mjöl på köttets ytor och skär några hack i fettkappan. Värm upp olivolja i en stekpanna på medelvärme och stek ca 4 min på varje sida. Ha i en klick smör i slutet och ös köttet. Låt vila i några minuter innan servering.

Servera köttet med chimichurrin, nykokt potatis och en klick smör. Smaklig måltid!

För fler recept – följ emmasmatlagning på instagram eller kika in emmas blogg – emmasmatlagning.se

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Familjefys med Emelie

TV: Så gör du hälsosamt julgodis

Emelie Elmes bjuder på tre nyttiga varianter av julfavoriterna.

Redaktionen 24Sverige.se

Redaktionen 24Sverige.se

Kl.09:57, 9 december, 2017

Försöker du äta hälsosamt men gärna vill bjuda in till adventsfika? Eller letar du efter goda, nyttigare recept till godisbordet på julafton?

Här är tre godbitar jag verkligen njuter av. Och nej, de söta små bagarhänderna i sista filmen är inte mina. De är vår tvåårings!

LÄS MER: TV: Undvik felen – så gör du en korrekt armhävning

Knäck

Ingredienser (cirka 45 st):
2 dl grädde
0,5-1 dl sötströ (beroende på hur söta knäck du vill ha)
1 dl agavesirap
Hackade mandlar

Såhär gör du: Häll alla ingredienser i en kastrull. Blanda och koka upp. Koka på låg värme i 20-25 min. Rör ofta. Häll i mandlarna i kastrullen och blanda. Häll upp i knäckformar. Konsistensen på dessa blir verkligen perfekt!

LÄS MER: Alla artiklar av ”Familjefys med Emelie”

Choklad- och mintfudge

Ingredienser:
1 burk svarta bönor
10 st dadlar
4 msk mandelsmör
några droppar pepparmintsarom
2 msk Kokosolja
1 dl kakao

Såhär gör du:  Mixa alltihop i en mixer. Klä en liten form (beroende på hur tjocka bitar du vill ha) med bakplåtspapper och häll i smeten. Skär i så stora bitar du vill ha. Förvara i kylen.

Detta är något för chokladälskaren. Den blir inte jättesöt. Släng i lite vanilj, sötströ eller annat du gillar om du föredrar en sötare variant.

Personligen älskar jag den tydliga kakaosmaken när jag äter den och touchen av mint i eftersmaken. Våga experimentera fram ditt nya favoritrecept!

Chokladdoppade mandelmassekulor

Ingredienser (cirka 10 st):
2 dl Mandelmjöl
1 msk smält Kokosolja
1 msk Mandelsmör
¼ dl Agavesirap
50 g Mörk choklad med apelsinsmak
Rivet skal från en apelsin

Såhär gör du: Blanda mandelmjöl, kokosolja, mandelsmör och sirap. Rulla till bollar. Smält chokladen över vattenbad. Doppa kulorna till hälften i choklad och lägg på det rivna skalet direkt.

Dessa är mina absoluta favoriter! Så otroligt goda! Gillar du inte apelsin kan du välja choklad med en annan smak. Du kan riva skalet från en lime eller pudra kanel eller något annat på. Låt fantasin flöda!

TÄVLING! Vinn två månaders coachning i kost och träning. Gå in på instagramkontot Familjefys och klicka på inlägget där det står TÄVLING.

Vinnaren kommer att få hjälp med kost och träning under januari och februari genom onlinecoaching och telefonsamtal. Som extra push kommer vinnarens framsteg presenteras på alla 24-sajterna i mars.

Kickstarta ditt 2018 med Familjefys! Tävlingen pågår till 20 dec.

LYCKA TILL!

Här hittar Emelies Instragramkonto ”Familjefys”

Emelie Elmes

Malkas milon 2

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

VIMMEL

BILDEXTRA: Kolla in helgens vimmelbilder!

24Kalmars fotograf tog pulsen på Kalmars nattliv. Fastnade du eller någon du känner på bild?

Redaktionen

Redaktionen

Kl.08:57, 4 december, 2017

BILDEXTRA: Kolla in helgens vimmelbilder!
Foto: Tim Selimi

24Kalmars fotograf Tim Selimi var på lördagskvällen ute på Kalmars krogar. Kolla igenom bilderna i galleriet för att se om du eller någon du känner förevigades.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng