KRIF–Nybro vikings 4–5

Vikings hattrick-hjälte avgjorde mot KRIF – i boxplay

Laget kämpade för att freda sitt eget mål. Fabian Ilestedt hade andra planer. "Jag körde på det enklaste – tunnel", säger matchhjälten.

Samuel Slättman

Samuel Slättman

Kl.20:45, 24 september, 2017

Vikings hattrick-hjälte avgjorde mot KRIF – i boxplay
Fabian Ilestedt avgjorde bortamatchen mot Kallinge-Ronneby i boxplay. Foto: Arkiv.

Med fyra minuter kvar att spela, 4–4 på resultattavlan och en man mindre på isen, inriktade sig Nybro Vikings-spelarna i första hand på att ta bortamatchen mot Kallinge-Ronneby till förlängning. Alla utom en – Fabian Ilestedt. 

– Det var inte många sekunder kvar av boxplayet. En KRIF-spelare vid blå ska lägga över pucken till den andra backen. Jag ser det tidigt, sticker fram klubban och bryter, säger Ilestedt.

I friläget som följde gjorde forwarden inget misstag. Pucken satt säkert mellan benen på målvakten.

– Jag körde det enklaste – tunnel, säger Ilestedt.

Målet var Ilestedts tredje för kvällen och blev matchavgörande. I och med 5–4-vinsten tog Vikings sin tredje raka seger och toppar nu Hockeyettan södra i ensam majestät.

– Det är alltid kul att göra mål, och att vinna. Jag är dessutom Blekingebo från Sölvesborg så KRIF har alltid varit rivaler. Det gör det lite extra skönt.

Tränaren Andreas Holfelt: 

– Matchen präglas av mycket utvisningar och blir därför sönderryckt. I fem-mot-fem-spelet tycker jag att vi är bättre och vi hittar ett sätt att vinna. När man har alla poängen med sig hem får man vara nöjd.

På onsdag möter Vikings Kungsbackalaget Hanhals på hemmaplan.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Kalmar HC–Osby IK

NHL-draftade förvärvet trivs i Kalmar: ”Jättebra grupp”

2013 draftades han av New York Islanders. Nu spelar Viktor Crus Rydberg ishockey i Iffehallen.

Karl-Oskar Karlsson

Karl-Oskar Karlsson

Kl.07:35, 22 oktober, 2017

NHL-draftade förvärvet trivs i Kalmar: ”Jättebra grupp”
Viktor Crus Rydberg. Foto: Kalmar HC

Kalmar HC har inlett säsongen på ett strålande sätt. Trots stor spelaromsättning där man plockat in mängder med nya spelare, har resultaten inte låtit vänta på sig. Efter sex spelade omgångar ligger KHC i topp av hockeytvåan.

– Vi har en bra känsla i laget och fick med oss en skön trea senast. Vi spelade inte bra, men det var ändå välförtjänt. Vi har höga krav på oss själva, säger 22-årige nyförvärvet Viktor Crus Rydberg.

För fyra år sedan draftades den Tingsrydsfostrade forwarden i femte rundan av New York Islanders. Därefter har resan gått via Nordamerika och ett antal matcher i AHL, tillbaka till Sverige och Vita Hästen och Vimmerby, för att sedan landa i Kalmar HC.

– Jag trivs väldigt bra och vi är en jättebra grupp som har kommit samman väldigt fort. Det har dessutom fungerat bra i vår kedja och vi har skapat hela tiden, trots att vi inte alltid har fått den där utdelningen, säger Viktor Crus Rydberg.

Hur är det att ha sin pappa som tränare?
– Nä, men det är inga problem alls. Vi har ingen far-son-relation i hockeyrinken. Där är det tränare-spelare som gäller.

På söndagen gästas Kalmar HC av Osby IK.

Vad vet du om dem?
– Jag har faktiskt inte en blekaste aning mer än att de släpper in, men samtidigt gör väldigt mycket mål. Stänger vi till bakåt kan vi säkert få en trevlig kväll i Iffehallen.

Shaquille Hickey är tillbaka i spel mot Osby. Däremot saknas Olivier Oulette och Simon Brostedt sedan tidigare.

– De dras med knäskador båda två, meddelar coach Reine Rydberg.

Vem kommer vakta kassen?
– Det kommer Antti Leskinen att göra.

Björn Kullberg står över matchen.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Historisk dag när KHC-damerna tog första segern

Kalmar HC:s damer gick in i seriespel för första gången någonsin – och som man gjorde det. "Det är helt fantastiskt egentligen", säger lagledaren Patrik Nilsson.

Karl-Oskar Karlsson

Karl-Oskar Karlsson

Kl.21:26, 21 oktober, 2017

3 bilder
 • Kalmar HC vann den historiska första matchen med 3-2. Foto: Karl-Oskar Karlsson
  Kalmar HC vann den historiska första matchen med 3-2. Foto: Karl-Oskar Karlsson
 • Anna Johansson imponerade mellan stolparna. Foto: Karl-Oskar Karlsson
  Anna Johansson imponerade mellan stolparna. Foto: Karl-Oskar Karlsson
 • Foto: Karl-Oskar Karlsson
  Foto: Karl-Oskar Karlsson

Det kunde knappast ha börjat bättre för Kalmar HC:s damlag, som för så sent som ett år sedan började träna, med målet att nå seriespel 2019. På lördagen spelade de sina första tävlingsmatcher, när säsongens första poolspel i damtrean arrangerades i Iffehallen.

Den första matchen mot IK Oskarshamn slutade 2-2 efter full tid. I den efterföljande förlängningen avgjorde Kalmar HC.

– Det är helt fantastiskt egentligen. För ett år sedan stod många av dem på ett par skridskor för första gången. Sedan dess har många nya tillkommit och i dag fick vi till och med ställa över några tjejer, säger Patrik Nilsson, lagledare för laget.

Vinsten mot Oskarshamn följdes upp med två uddamålsförluster mot Karlskrona och Värnamo.

– Det är verkligen kul att se hur snabbt tjejerna har utvecklats. Väldigt spännande och roliga matcher och jag tror samtliga av våra spelare somnar ovaggade i kväll.

En extra guldstjärna vill lagledaren dela ut till målvakten Anna Johansson som storspelade mellan stolparna.

– Hon tog på sig målvaktskläder för första gången någonsin i går kväll. Tyvärr fick vi inte dispens för en minderårig tjej, så Anna fick ta på sig målvaktsstället och skötte sig med bravur, säger Nilsson.

Nästa poolspel äger rum den 18 november i Västervik.

FaktaKalmar HC:s matcher:

Kalmar HC–IK Oskarshamn 3–2
Karlskrona–Kalmar HC 4–3
Kalmar HC–Värnamo 3–4.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Efter isfiaskot i Iffehallen: ”Man måste inse allvaret”

Isen har börjat spricka och lokalerna har länge varit utdömda. Kalmar HC lever ett liv på idrottens bakgård, menar Tobias Johansson.

Karl-Oskar Karlsson

Karl-Oskar Karlsson

Kl.18:22, 19 oktober, 2017

Efter isfiaskot i Iffehallen: ”Man måste inse allvaret”
Tobias Johansson, ordförande i Kalmar HC. Foto: Arkiv

Under torsdagseftermiddagen kallade majoriteten i Kalmar kommun till en pressträff som ska äga rum på fredagsförmiddagen. Enligt uppgifter till Barometern är det byggnationen av en friidrottshall vid Bränslehuset som ska presenteras då.

Sedan tidigare är det klart att en ny multihall ska byggas i Kalmar. En arena där innebandylaget FBC Kalmarsund kommer husera.

LÄS MER: Kalmar får ny friidrottshall

Samtidigt lever stadens ishockeylag i en annan verklighet. I undermåliga anläggningar som varit utdömda i omgångar – och som indirekt är det fortfarande.

– Skicket på Iffehallen vet vi ju om. Det är inget nytt under solen där. Tyvärr känns det som att vi blir prioriterade väldigt lågt på listan över alla idrotter i Kalmar, säger Kalmar HC-ordföranden Tobias Johansson.

Under gårdagens match mot Nässjö sprack isen 15 minuter in i den första perioden, vilket ledde till ett längre uppehåll, och ett intensivt arbete med att laga isen, påbörjades. Det var dock inte första gången som isen krånglade den här säsongen.

– Det var likadant i första matchen. Man undrar ju hur det skulle bli om det kom riktigt mycket folk och det skulle bli varmare i hallen. Håller isen då? Iffehallen blir ju inte yngre, utan slits mer för varje dag som går. Det är den bistra sanningen vi lever med.

Föreningen har en vision om att spela i allsvenskan säsongen 2021/2022.

– Vi har visat kommunen vad vi vill med vår verksamhet och för varje år som går börjar fler ungdomar att spela ishockey. Dessutom har vi den högsta beläggningen sett till publikkapacitet om man jämför med alla idrotter i kommunen, säger Johansson.

Vad hoppas du på?
– Att vi får en ärlig chans att utvecklas som vi vill. Iffehallen är en begränsning för oss i dagsläget.

Beslut om en ny ishall i Kalmar väntas inte tas förrän under nästa mandatperiod. Något som är för sent, menar KHC-ordföranden.

– Vårt mål är att gå upp i hockeyettan den här säsongen. Det är nog inte förrän då man kommer märka hur dåligt ställt det är när hallen sätts på prov i derbyn mot Nybro Vikings och Vimmerby, eller heta matcher som mot Kallinge/Ronneby och Kristianstad. Först då tror jag att man kommer inse allvaret i det här.

Vad kan ni som förening göra för att få till en ny ishall?
– Inte mer än vad vi redan gör. Vi försöker trycka på för det. Men någonstans är det så att vi bara kan visa vad vi vill med vår verksamhet. Vår grundtanke är att skapa bästa möjliga förutsättningar för alla som vill spela hockey i Kalmar. Allt från de allra yngsta till de i a-laget.

Isens kvalitet är ju på tapeten. Vad var orsaken till gårdagens fadäs?
– Tydligen ska det ha varit en tackling som gjorde att isen gick sönder. Då börjar man ju undra vad det är frågan om. Det är bara att hoppas att det inte händer fler gånger, men samtidigt har det inträffat två gånger på kort tid. Det kan inte alltid vara den mänskliga faktorn. Dessutom har flera av våra spelare sagt att isen varit dålig i flera år. Något som gör skaderisken extremt hög också.

Önskescenariot?
– Att det presenteras en ny ishall i morgon. Men det lär inte hända. Jag vill ändå inte missunna någon av de andra idrotterna någonting. Det är fantastiskt att man får bättre förutsättningar. Det man kan önska är att vi också gavs någorlunda förutsättningar för vår verksamhet och det vi vill åstadkomma.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

HALMSTAD HF–NYBRO VIKINGS

Kollektiv kollaps när Nybro tappade 3-0-ledning

Halmstad hämtade upp ett till synes omöjligt 3-0-underläge mot Nybro Vikings.

Karl-Oskar Karlsson

Karl-Oskar Karlsson

Kl.22:21, 18 oktober, 2017

Kollektiv kollaps när Nybro tappade 3-0-ledning
Foto: Arkiv

Gästande topplaget Nybro Vikings lade i högsta växeln från start och sprang ifrån Halmstad ordentligt i den första perioden.

– Sett till värderingar och det vi har pratat om var det kanske en av våra bättre perioder den här säsongen. Sedan var Halmstad kanske lite passiva också, och vi hade lite smågrejer vi pratade om i paus. Annars var det riktigt bra, säger Nybro-tränaren Andreas Holfelt.

Till den andra perioden kom gästerna ut som ett helt annat lag.

– Det var rent ut sagt skitdåligt sen. Resten av matchen vet jag inte riktigt vad vi gör. Det är verkligen inte bra alltså, säger ”Hola”.

Halmstad åt sig ikapp och med fem minuter kvar av tredje kom den logiska kvitteringen.

– Jag förstår inte hur det kan vara så stor skillnad från att spela 20 minuter jättebra, sedan gå till en kvarts paus och därefter spela skitdåligt resten. Det är en gåta, men vi får försöka analysera vad det var som hände, jag och Jerker (Jonsson, assisterande).

Förlängningen slutade mållös och matchen avgjordes på straffar där hemmalaget drog det längsta strået.

På söndag väntar nya matcher för Nybro Vikings som spelar hemma mot Grästorp och Halmstad som gästar HA 74.

– Till dess får vi rannsaka oss själva och analysera den här märkliga matchen, säger Andreas Holfelt.

 

 

FaktaISHOCKEY, HOCKEYETTAN SÖDRA:
Halmstad HF–Nybro Vikings 4–3 efter straffar (0-3, 2-0, 0-0, 1-0)
Målen: 0-1 Marcus Mellström, 0-2 Emil Larsson, 0-3 Johan Järefelt, 1-3 Jesper Johansson, 2-3 Björn Hjärpe, 3-3 Erik Borg, 4-3 Martin Pärna.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

KALMAR HC–NÄSSJÖ HC

Kalmar HC upp i ensam serieledning

En stark sistaperiod bäddade för tre nya poäng för KHC.

Karl-Oskar Karlsson

Karl-Oskar Karlsson

Kl.21:40, 18 oktober, 2017

2 bilder
 • Kalmar HC fick jubla dubbelt på onsdagskvällen. Både över segern mot Nässjö och serieledningen. Foto: Karl-Oskar Karlsson
  Kalmar HC fick jubla dubbelt på onsdagskvällen. Både över segern mot Nässjö och serieledningen. Foto: Karl-Oskar Karlsson
 • Reine Rydberg. Foto: Karl-Oskar Karlsson
  Reine Rydberg. Foto: Karl-Oskar Karlsson

Gästande Nässjö gjorde precis allt rätt i två perioder och Kalmar HC hade svårt att komma åt gästerna.

– De gjorde det bra och drog ner på tempot hela tiden. Vi hade svårt att få till något framåt, för de bromsade hela tiden upp oss, säger KHC-tränaren Reine Rydberg.

Tempot drogs dessutom ner ytterligare när isen sprack 15 minuter in i den första perioden. Något som retade upp KHC-ordföranden Tobias Johansson.

– Det var likadant förra hemmamatchen. Då blev isen för mjuk på grund av kylningen, säger han.

Gästerna från Nässjö tog ledningen i andra innan Viktor Crus-Rydberg kvitterade i powerplay. Men mycket mer än så fanns det inte att glädja sig över för hemmapubliken i Iffehallen i de två inledande perioderna.

Samme Crus-Rydberg visade sedan vägen i tredje med sitt 2-1-mål sju minuter in i slutperioden. Sedan rullade maskineriet i gång för Kalmar HC.

– Det var viktigt att få in 2-1. Då blev de tvungna att öppna upp sig mer och vi fick de ytorna vi vill ha. Vi är tempostarka och det lönar sig när man möter ett lag som bjuder upp. Nässjö spelade smart och ska ha all heder, säger Rydberg.

Matchen slutade 4-2 efter mål av Jarkko Oikarinen och David Algulin.

I och med trepoängaren kliver Kalmar HC upp i ensam serieledning eftersom Värnamo förlorade med 6-3 borta mot Olofström.

– Vi fick lite hjälp där och det är alltid kul att ligga där uppe i toppen. Det är där vi vill vara.

FaktaISHOCKEY, DIVISION 2:
Kalmar HC–Nässjö HC 4–2 (0-0, 1-1, 3-1)
Målen, KHC: Viktor Crus-Rydberg, David Algulin, Jarkko Oikarinen.
Skotten: 39–23.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng