ÖLANDS SKÖRDEFEST

Öland är redo för Skördefesten

På onsdagen invigs Ölands Skördefest – ett evenemang med över 900 olika aktiviteter.

Karl-Oskar Karlsson

Kl.06:36, 27 september, 2017

Öland är redo för Skördefesten
Pia Axelsson är verksamhetsansvarig för Ölands Skördefest. Foto: Arkiv

Tusentals personer väntas komma till invigningen av Ölands Skördefest som äger rum i Vickleby på onsdagskvällen.

– Men aktiviteterna i byn börjar redan klockan 16.00 i en stor lada där 30 stycken personer som representerar Vickleby ställer ut, säger Pia Axelsson, verksamhetsansvarig för Ölands Skördefest.

LÄS MER: KLART: Här är årets Ölandsby

Invigningen startar vid 18.00 och nytt för i år är att man inte har någon särskilt inbjuden invigningstalare.

– I år kör vi på två stycken konferencierer i Olof Svensson och Ingela Carlsson som kommer hålla i trådarna. De båda bor i byn och kommer leda kvällens arrangemang.

Under kvällen kommer priser som Gyllene pumpan, Årets Ölandsfotograf och Årets Ölandsby, som i år gick till Böda, att delas ut.

Hur många väntar ni er att det kommer?
– När vi är i de lite mindre byarna brukar det bli mellan 2 500-3 000. I fjol var det ju exceptionellt på torget i Borgholm med kronprinsessan Victoria, då kom det 6 000 ungefär.

Totalt innefattar Skördefesten 900 olika aktiviteter, från Långe Erik i norr till Långe Jan i söder.

– Vi brukar räkna med att det passerar 60 000 bilar över Ölandsbron den här helgen och cirka 250 000 besökare, säger Pia Axelsson.

Varför har det här blivit så stort, tror du?
– Det är för att folk tycker det är så mysigt och lätt att ta sig till Öland. Närheten till aktiviteter och det trevliga i att åka runt och äta och handla gott. Det är som ett enda stort smörgårdsbord. Sedan är det även konsten som lockar många. Det är extremt många konstnärer över hela Öland som öppnar upp sina ateljéer den här helgen.

Arbetet med att planera upp Skördefesten pågår från dagen den slutar till att nästa tar vid, ett år senare.

– Så är det. Det kräver sin tid, men vi utvärderar varje år och försöker utveckla arrangemanget. Än så länge har vi inte märkt av någon dipp, men för att upprätthålla det hela måste man hela tiden sträva framåt och hitta på nya saker, säger Pia Axelsson.

Är ni redo att det ska dra i gång nu?
– Ja, det ska bli fantastiskt härligt när det är i gång. Nu väntar fyra dagar fulla med glädje och möjligheter.

FaktaTre godbitar man inte får missa under Ölands Skördefest, enligt Pia Axelsson:

  • Samlingsutställningen i Himmelsberga där 90 konstnärer har öppen ateljé. Ett väldigt bra ställe att utgå i från och sedan åka vidare.

  • Uppe på norra Öland i Löttorp har de pumpatema med olika aktiviteter kring pumpan. Bland annat en tävling med jättepumpor, ett pumpalopp, och en massa andra roliga aktiviteter.

  • Längre söderut har vi Triberga som är fantastiskt med Havtornsgården och produkterna kring det. Även Robert Oldergaard i glashyttan är något man bara måste besöka.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Restaurang tömdes innan konkurs: ”Väldigt konstigt”

Larmet ska ha varit avstängt när lokalen plundrades.

Karl-Oskar Karlsson

Kl.16:15, 22 februari, 2018

Restaurang tömdes innan konkurs: ”Väldigt konstigt”
Foto: Arkiv.

24Kalmar har tidigare skrivit om Istanbul BBQ och deras satsning på restaurang och nattklubb i centrala Kalmar. Däremot föll den inte så väl ut som de hade hoppats på och efter att de inte längre fick ha öppet sent och spela hög musik försattes bolaget i konkurs den 13 februari i år.

När konkursförvaltaren och en värderingsman skulle se över värdet på inventarierna i lokalen märkte de att det mesta hade försvunnit.

LÄS MER: Central sportbar ute till försäljning

– Ägarna menar att de haft inbrott strax före konkursen. Vid tidpunkten för själva inbrottet ska lokalerna dessutom ha varit avlarmade, men när vi kom dit några dagar senare var det larmat, säger konkursförvaltaren Erik Gabrielsson.

Inom kort ämnar Gabrielsson att upprätta en polisanmälan för inbrottet och stölden av restaurangspisar, stekhällar, kylar och övriga inventarier.

– Faktum är ju att någon har tagit sakerna. Det hela känns väldigt konstigt, men det är inte min sak att lägga mig i det polisiära. Det är inte ägarna som har polisanmälts, utan själva brottet. Jag har meddelat försäkringsbolaget att jag kommer polisanmäla det här, säger Gabrielsson.

Efter händelsen har konkursförvaltaren mottagit flera tips från allmänheten.

– Anonyma uppgiftslämnare har kommit in med tips om var grejerna kan finnas. Tips som jag kommer lämna vidare till polisen, säger Gabrielsson.

Har ägarna polisanmält inbrottet?
– Nej, det har de inte gjort.

24Kalmar söker ägaren.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Stor polisinsats – 24 personer misstänkta för brott

Efter en instats mot en person som sålde droger på nätet kunde polisen identifiera ett stort antal säljare som nu misstänks för brott.

Michaela Ekström

Kl.15:52, 22 februari, 2018

Stor polisinsats – 24 personer misstänkta för brott
Foto: Jonas Ljungdahl / BILDBYRÅN

En nationell polisinsats mot fentanylförsäljare ledde polisen till fler husrannsakningar på olika orter i region Syd. Hittills är 24 personer brottsmisstänkta och 7 personer är under vård för missbruk. Detta skriver Sydsvenskan.

– Det som ligger bakom den här lyckade insatsen är ett fantastiskt bra arbete ute i lokalpolisområdena, säger Mats Berggren, underrättelsechef i region Syd i en kommentar på polisens hemsida.

I husrannsakningarna har polisen bland annat påträffat en cannabisodling, 1,5 kilo cannabis, cirka 1 000 narkotikaklassade tabletter, 200 doser LSD, tre jaktgevär och en pistol. Man har även tagit mindre mängder fentanyl och amfetamin i beslag.

Det som började mot som ett tillslag mot en person som sålde fentanyl på nätet ledde vidare till 35 misstänkta köpare i region Syd. Hittills har polisen gjort hembesök hos 24 av dessa och inlett förundersökningar mot 8 personer, varav två sitter häktade.

– När vi gör de här hembesöken blir det påfallande vilken misär den som är missbrukare lever under. Därför gläds vi också åt att insatsen lett till att sju medborgare nu är under vård för sitt missbruk, säger Mats Berggren.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Här delas överlevnadspåsar ut till fattiga studenter

"Det är verkligen så att många har noll kronor kvar i dag", säger Nisse Nilsson.

Samuel Slättman

Kl.15:12, 22 februari, 2018

Här delas överlevnadspåsar ut till fattiga studenter
Studenten Philip Lind får en "överlevnadspåse" av Zara Lood, projektledare för Linnéstudenter i regional samverkan. Foto: Samuel Slättman.

Vid lunchtid på torsdagen kunde studenter som har det knapert hämta ut en gratis ”överlevnadspåse” på universitetsbiblioteket i Kalmar. Det är andra gången som studentkåren Linnéstudenterna skänker bort basvaror till sina medlemmar i Kalmar och Växjö.

– Det är CSN-utbetalning i morgon så det här är sista dagen innan pengarna kommer. Det är verkligen så att många har noll kronor kvar i dag, så det brukar vara ganska välkommet, förklarar Nisse Nilsson, kommunikatör på Linnéstudenterna.

Totalt delades ett 80-tal påsar ut. Kassarna innehöll bland annat nudlar, krossade tomater, toalettpapper, frukt och choklad. Philip Lind går sista året på programmet Internationella affärer och var en av studenterna som fick med sig en påse hem.

– Jag har tur som jobbar, annars hade det blivit att spara på alla resurser och gå här på UB på torsdagar och dricka kaffe och laga nudlar, säger Lind.

Nisse Nilsson beskriver initiativet som ”väldigt uppskattat” och tror att fler överlevnadspåsar kommer delas ut i framtiden.

– Även maj är en fattig månad då det bara är halvt CSN-bidrag. Då planerar vi att genomföra en ny sådan här raid. Vi är till för att hjälpa våra medlemmar på olika sätt och det här är ett av dem, avslutar Nilsson.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Bekräftat: Hon ersätter veteranen i partitoppen

Kommunalrådet kliver ner på fjärde plats. Hon tar täten för V.

Karl-Oskar Karlsson

Kl.14:51, 22 februari, 2018

Bekräftat: Hon ersätter veteranen i partitoppen
Foto: Vänsterpartiet Kalmar.

Det blev precis som väntat Liselotte Ross som ersätter veteranen Berti Dahl som Vänsterpartiets förstanamn till kommunfullmäktige. Dahl som varit politiskt verksam i närmare 40 år – varav närmare 20 år som heltidspolitiker.

På torsdagen presenterades hela listan – där fem av de tio första namnen är kvinnor.

LÄS MER: Beskedet: Kommunalrådet slutar efter valet

FaktaVästerpartiets topp 10-lista:
1. Liselotte Ross
2. Jens Körge
3. Leila Ben Larbi
4. Bertil Dahl
5. Maria Persson Engman
6. Richard Deichmann
7. Elsa Berg
8. Joel Rydh
9. Josefin Hellvin
10. Ragnar Olsson.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Klinton ger konsert i Gröna salen

"Vi är mycket glada för att ha lyckats engagera denna extraordinära talang".

Samuel Slättman

Kl.12:06, 22 februari, 2018

Klinton ger konsert i Gröna salen
Dinara Klinton. Foto: Pressbild/Emil Matveev.

Den 7 mars kommer den unga, ukrainska pianisten Dinara Klinton till Gröna salen Kalmar Slott. 

– Vi är mycket glada för att ha lyckats engagera denna extraordinära talang och ser fram emot att få bjuda vår publik i Kalmar på en minnesvärd pianokväll med ett varierat och intressant program, säger Sten Franzén, ordförande i Kammarmusikföreningen som arrangerar konserten.

Klinton är utbildad vid Royal College of Music i London och var den första mottagaren av det prestigefyllda Benjamin Britten Fellowship. Hon har vunnit flera internationella priser och framträder över hela världen.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng