Veckans Företag

Kalmar Musteri: ”Folk åker långt för att musta”

Ölands skördefest är i full sving och några som verkligen utnyttjar höstens godsaker är Kalmar Musteri.

Hanna Thulin

Hanna Thulin

Kl.20:03, 28 september, 2017

7 bilder
 • Daniel Andersson, Kim Johansson och Daniel Kjellstrand gör mustar varje tisdag och fredag under september och oktober. Foto: Hanna Thulin
  Daniel Andersson, Kim Johansson och Daniel Kjellstrand gör mustar varje tisdag och fredag under september och oktober. Foto: Hanna Thulin
 • Musten kyls ner efter att den tappats i påsar. Foto: Hanna Thulin
  Musten kyls ner efter att den tappats i påsar. Foto: Hanna Thulin
 • Äpplena tippas ner på ett band där de dåliga frukterna sorteras bort innan resten tvättas. Foto: Hanna Thulin
  Äpplena tippas ner på ett band där de dåliga frukterna sorteras bort innan resten tvättas. Foto: Hanna Thulin
 • Kunderna måste ha med sig minst 20 kilo äpplen och vissa kommer med betydligt mer än så. Foto: Hanna Thulin
  Kunderna måste ha med sig minst 20 kilo äpplen och vissa kommer med betydligt mer än så. Foto: Hanna Thulin
 • Foto: Hanna Thulin
  Foto: Hanna Thulin
 • Päron har fått sig ett uppsving då fördelningen mellan de båda frukterna är nästan 50-50 i år. Foto: Hanna Thulin
  Päron har fått sig ett uppsving då fördelningen mellan de båda frukterna är nästan 50-50 i år. Foto: Hanna Thulin
 • När saften pressats ut är det bara en fruktmassa kvar som skickas till biogasanläggningar. Foto: Hanna Thulin
  När saften pressats ut är det bara en fruktmassa kvar som skickas till biogasanläggningar. Foto: Hanna Thulin

Kalmar Musteri går in på sin fjärde säsong med att tillverka must från äpplen som kunderna kommer med. Det var Daniel Andersson som fick idén till att starta musteriet och berättade om det för sin kollega Kim Johansson som genast hoppade på det.

– Som alla bra idéer så är den såklart snodd. Jag och min fru var på ett musteri där ägaren var överarbetad, trött och hade väldigt mycket äpplen i lager. När jag berättade för Kim gick han gång rejält på idén och bestämde sig för att ta hem en maskin, säger Daniel.

LÄS MER: Halltorp Rördelar AB: ”Vi är svenska mästare”

Det första året innebar många sena kvällar för att få allt att gå ihop.

– Som längst tror jag att vi stod till tre på natten. Andra året jobbade Kim nästan 24 timmar om dygnet med detta för att få det att gå ihop. Nu är det lite lugnare då vi har bättre maskiner, vilket våra familjer är glada över.

Processen går till så att de som vill lämnar in sin frukt från trädgården till Musteriet i Kalmar. Där tvättas den innan det är dags för frukten att krossas och pressas. Spillet som blir över efter att saften pressats ur lämnar de till biogasanläggningar.

– För att musten ska hålla i upp till ett år pastöriserar vi den innan den förpackas. I år är det ett ganska dåligt äppelår men vi räknar ändå med att musta cirka 60 ton äpplen under september och oktober. Förra året var det ett rekordår och då blev det sammanlagt 140 ton, säger Daniel.

Efter att musten är gjord får kunden ett sms om att den är klar och kan hämtas ut. Den dryck som kunderna inte vill köpa säljer musteriet istället på marknader och hos gårdsbutiker. Och det är inte bara Kalmarbor som kommer med frukt utan även lite mer långväga gäster.

– Vi hade ett par som kom hela vägen från Landskrona med ett släp fullt med äpplen. Annars är det inte ovanligt med kunder från Växjö, Oskarshamn och Borgholm. Det är mycket större upptagningsområde än vad vi hade räknat med när vi startade, folk åker långt för att musta.

LÄS MER: Här kan du läsa alla reportage om Veckans Företag.

Äppeltillgången från år till år kan såklart vara en stor utmaning för musteriet men annars är det en väldigt smidig produkt man har valt att rikta in sig på.

– Utmaningen är snarar att hinna med att musta allt. Trots att vi håller på med livsmedel så har kommunen varit väldigt tillmötesgående och smidiga, de har mest bett oss att använda vårt sunda förnuft. Det finns väldigt få faror med den här hanteringen och det krävs mycket för att misslyckas. Det värsta skulle vara om musten jäser men det märker kunderna snabbt och oftast är det inte så farligt. Än så länge har vi inte varit med om det heller, säger Daniel.

Förutom att tillverka must av äpplen så kan kunderna även lämna in päron vilket har blivit väldigt populärt.

– Äppelmust är mer av en måltidsdryck men päronmusten blir väldigt söt så vi brukar rekommendera att man har den till att göra isglass eller har den till efterrätten. I år har det varit väldigt mycket päron och vi mustar nästan 50 procent päron och 50 procent äpplen.

Just nu ligger fokus på att tillverka must men det finns en vilja att utveckla det ytterligare.

– Vi funderar på om man kan tappa den på flaska och få den kolsyrad. Vi har även en kontakt med ett bryggeri som vill göra grejer med honung, som vi också tillverkar, och äppelmust. Vi kommer definitivt inte att göra något här hos oss med alkolhol, det är för vedervärdigt med lagar och regler, säger Daniel och fortsätter:

– Det finns även i tankarna att kunna erbjuda saker som äppelmos och sylt men det tar mer tid och pengar att tillverka. Det krävs rationalitet för att en burk äppelmos inte ska kosta 80 spänn. Överlag tycker jag att folk borde bli bättre på att ta tillvara på sin frukt genom att tänka lite mer utanför lådan. Det finns massvis med saker man kan göra som till exempel att torka den eller göra glass.

Hur är det att ha företaget i Kalmar?
– Livsmedelsfolket på kommunen ska ha en stor eloge för att de är så trevliga och tillmötesgående. Den största nackdelen är att vi har en alldeles för liten lokal och det finns inte mycket annat att välja på om man inte har mängder med pengar att lägga i hyra. Annars har vi haft en ganska lätt resa här och fått ett fint mottagande av alla glada kunder, avslutar Daniel Andersson.

Veckans företag
Vet du något företag som du tycker att vi borde uppmärksamma? Tipsa oss genom att mejla redaktionen@24kalmar.se eller skriv till oss på Facebook.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Kalmarprofilens nya satsning – tar över två restauranger

Krögaren öppnar nytt – gånger två. "Drabbades lite av panikångest."

Karl-Oskar Karlsson

Karl-Oskar Karlsson

Kl.18:54, 23 januari, 2018

Kalmarprofilens nya satsning – tar över två restauranger
Martin Bergvall Nilsson. Foto: Arkiv

Sedan tidigare driver Kalmarprofilen och krögaren Martin Bergvall Nilsson restaurangerna Kallskänken, Postgatan, Villa Solbacken och Restaurang Måltid. Dessutom driver han restaurangen på Sinus i Köpingsvik sommartid. Nu är det klart att Bergvall Nilsson tar över driften av restaurangen Brasseriet uppe på Böda Sand i sommar.

– Jag har ju aldrig varit så högt upp på Öland tidigare. Det är väl typ när man mött Böda i fotbollen i så fall. Men Anna Barkevall (vd för Böda Sands camping) kallade upp mig för ett möte och ville att jag skulle ta över restaurangen. Instinktivt tänkte jag; ”nej, aldrig”, men efter förhandlingar och samtal med hennes fantastiska team där uppe har vi bestämt oss för att köra. De är riktiga proffs. Och när Anna Barkevall kallar på en, då åker man upp, säger Martin Bergvall Nilsson.

LÄS MER: Populära krogen skippar köttet

Restaurangen kommer att drivas som ett samarbete mellan Kallskänken och Böda Sand.

– Man drabbades lite av panikångest – men här finns en intressant marknad och efter att vi skissat på lösningen tillsammans känns det bra. Det är lite som ett konsultarbete där vi kommer driva den här restaurangen som kommer heta Taverna Centro. En italiensk familjerestaurang.

Men samarbetet stannade inte där.

– När den värsta svetten hade torkats bort från pannan sa Anna att de har ett gatukök också, som de ville att vi skulle ta över. Sedan visade det sig att de omsätter mer än restaurangen på Sinus och tanken är att vi kan få lite synergieffekter av det här. Restaurang Måltid i Kalmar, som är stängd på sommaren, kan vi använda för att producera mat som baguetter och lite sånt till både Sinus och Böda Sand. Så det är mycket logistik för att få det att fungera.

Gatukökets nya namn kommer bli The Food Market och har tidigare haft runt 20 anställda under sommarmånaderna.

För tillfället jagar krögaren personal. Totalt ska runt 50 tjänster tillsättas på de tre Ölandsrestaurangerna.

– Det blir en del pusslande, men det ska bli jätteroligt. Svärföräldrarna har dessutom köpt ett hus i Kolstad, så det känns tryggt med att vi kommer ha en liten delegation där uppe. Så om någon är sugen på att sommarjobba på Öland har jag en hel del att erbjuda.

I måndags väckte Martin Bergvall Nilsson och Kallskänken en hel del uppmärksamhet, när de gick ut med nyheten att de från och med den 5 februari, kommer gå över till en helt vegetarisk meny kvällstid.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Butiksjättens oro: ”Vi är tagna på sängen”

Svenska butiksjätten har en butik i Kalmar. Nu slår de larm. "Det kan påverka jobb", säger företagets vd.

Martin Persson

Martin Persson

Kl.09:02, 23 januari, 2018

Butiksjättens oro: ”Vi är tagna på sängen”
Foto: Pressbild/Teknikmagasinet

Kinesiska sajter som Alibaba och Wish är på väg att slå ut flera svenska kedjor. Den främsta orsaken är att svenska butiker måste betala tull, moms och flera andra avgifter när de importerar varor.

Jättekedjan Teknikmagasinet är satt under rekonstruktion, och menar att de har svårt att konkurrera med den kinesiska lågprisimporten.

LÄS MER: EXTRA: Här är snackisen hela Sverige pratar om just nu

– Vi är alla lite tagna på sängen. Vi kan inte få fram produkter på den prisnivån. Inte om vi importerar från Kina och följer alla regler och betalar alla avgifter. Det går inte för oss, säger Catherine Sahlgren, vd för Teknikmagasinet, till SVT och fortsätter:

– Det här berör inte bara Teknikmagasinet utan gäller för handeln i stort när konkurrensen nu snedvrids. Det kan påverka jobb.

Tullverket är medvetna om problemet, och att svenska arbetstillfällen kan försvinna om det inte vidtas några åtgärder. I slutet av förra veckan avslöjade Breakit att Tullverket och PostNord ska vara överens om att införa en högre administrationsavgift.

– Det kommer att bli avsevärt dyrare för de som handlar. Idag ligger vår administrationsavgift på 125 kronor. Men vi har inte fastställt exakt hur stor avgiften kommer att bli i och med det nya systemet, säger Postens kommunikationschef Thomas Backteman till Breakit.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Då öppnar nya jättebutiken i Hansa City

"Det kommer bli fantastiskt", säger butikschefen.

Karl-Oskar Karlsson

Karl-Oskar Karlsson

Kl.21:29, 22 januari, 2018

Då öppnar nya jättebutiken i Hansa City
Foto: Kim Ahlqvist.

I början av maj månad förra året skrev 24Kalmar att Granngården skulle öppna en ny butik ute vid Hansa City. Nu står den klar och på torsdag invigs den med pompa och ståt.

– Det ska bli otroligt spännande och roligt. Vi känner lite att det äntligen sker, och det behövs i Kalmar. Vi vill inte bara var med och leka, utan konkurrera på allvar, säger butikschefen Micael Söderlund.

LÄS MER: Kedja bygger ny butik vid Hansa City: ”Äntligen hittat rätt läge”

Redan på onsdag kväll är det VIP-kväll och då kan man få en exklusiv förhandstitt på de nya lokalerna.

– Det kommer bli fantastiskt och nu är det bara finliret kvar, säger Söderlund.

Nyöppningen skapar cirka tio stycken nya arbetstillfällen i Kalmar.

Invigningen sker klockan åtta på torsdagsmorgonen.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Gård utanför Kalmar prisas av köttjätte

Kammar hem utmärkelsen som Årets Nöt bland 10 000 andra gårdar.

Karl-Oskar Karlsson

Karl-Oskar Karlsson

Kl.08:44, 22 januari, 2018

Gård utanför Kalmar prisas av köttjätte
Foto: Pixabay

I Lindersmåla, utanför Rockneby, driver Morgan Karlsson och Therese Nilsson sin gård med nötköttproduktion.

Nu prisas duon för sitt gedigna arbete av Scans inköpsavdelning, HKScan Agri, när de får ta emot utmärkelsen som Årets Leverantör Nöt 2017.

Priset är ett etablerat hedersomnämnande bland svenska djuruppfödare och vinnaren utses bland HKScan Agris 10 000 leverantörer.

– Vi är mycket stolta över våra svenska gris-, lamm-, och nötleverantörer och vill genom utmärkelsen Årets leverantör lyfta fram den leverantör inom respektive djurslag som vi anser gjort en extra bra insats under året. Det är tack vare HKScan Agris leverantörer som vi kan erbjuda kött- och charkprodukter från Scan med 100 procent svenskt kött året om, säger Magnus Lindholm, tillförordnad inköpsdirektör hos HKScan Sweden.

På gården i Lindersmåla föds det årligen upp 200 nötdjur till slakt och då främst ungtjurar av mjölkras. Therese Nilsson och Morgan Karlsson har 175 hektar som de odlar på och utöver det betar djuren på 30 hektar. Grödorna består av vall, majs, korn, havre, rågvete och raps. Företaget har en halvtidsanställd men annars sköts all verksamhet av familjen.

Motiveringen till priset:
”Therese och Morgan är ungnötsproducenter som är drivna, noggranna och gärna antar nya utmaningar. De är lyhörda för marknaden oavsett om det innebär att betäcka kvigor för att ta en kalv innan slakt som ungko eller att testa att producera mellankalv, ständigt med noggrann utvärdering efteråt. Produktionen är väl fungerande, det finns framförhållning i slaktplaneringen och toppkvalitet på de djur som levereras. De har en god förmåga till samarbete både med HKScan och med andra producenter i närområdet.”

FaktaKriterierna för priset Årets Leverantör Nöt 2017:

- Har bra djuröga och jobbar aktivt för främja djurens naturliga beteende så att de mår bra.

- Flexibel produktion med goda och jämna slaktresultat som anpassas till svensk köttkonsumtion.

- Framåtanda genom kontinuerlig utveckling och nytänk för att förbättra sin verksamhet.

- Professionell affärspartner som sätter kunden och konsumenternas önskemål i fokus.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Flygande start för restaurangsatsning i Kalmar

Nyetableringen har minst sagt slagit väl ut. "Vi vill bli bäst och vi litar på vår produkt."

Karl-Oskar Karlsson

Karl-Oskar Karlsson

Kl.20:04, 20 januari, 2018

Flygande start för restaurangsatsning i Kalmar
Felix Astrén, Matilda Thuresson och Fabian Astrén. Foto: Karl-Oskar Karlsson

2015 drog bröderna Felix och Fabian Astrén i gång Grilleriet i Växjö med stor framgång – och nu har de tagit Kalmar med storm.

Den 1 december slogs portarna upp till Grilleriet Burgers i Kalmar och sedan dess har man i stort sett haft fullsatt varje lunch och Kalmarborna har minst sagt varit nyfikna på stans första renodlade hamburgerrestaurang.

LÄS MER: PREMIÄR: Ny restaurang lockade många gäster

– Absolut är det kul att det har varit fullt. Man hade nästan önskat en lite lugnare start så att både vi och personalen skulle ha blivit varmare i kläderna. Det är lite av nyhetens behag och nu gäller det att fortsätta leverera en bra produkt för att bibehålla det här, säger Felix Astrén, som är en av fem delägare.

Efter en och en halv månad i Kalmar har vardagen börjat infinna sig på den nyöppnade restaurangen.

– Vi har gått en bra skola, för vi har fått gott om gånger att öva. Alla har blivit varma i kläderna och det känns som att allt flyter på, vilket är väldigt skönt. Nu ser vi verkligen fram emot framtiden.

Totalt har Grilleriet 27 anställda på restaurangerna i Växjö och Kalmar – och man är inte heller främmande för att öppna upp nya restauranger.

– Först och främst ska vi göra det här bra och vara ödmjuka. Vi vill bli bäst och vi litar på vår produkt som vi vet är väldigt bra. Fel kommer vi allltid att göra, men vi jobbar alltid med att göra någonting åt det. Alla ska kunna gå härifrån och vara nöjda på något sätt. Det ska vara kul att äta hos oss, säger Felix Astrén och fortsätter:

– Vi är ju från Kristianstad och får vi ett tillfälle så kommer vi att öppna där. Ingenting är klart, men vi håller ögon och öron öppna där.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng