Kalmar Musteri: ”Folk åker långt för att musta” | Nyheter i Kalmar – 24 timmar om dygnet – Helt gratis
Veckans Företag

Kalmar Musteri: ”Folk åker långt för att musta”

Ölands skördefest är i full sving och några som verkligen utnyttjar höstens godsaker är Kalmar Musteri.

Hanna Thulin

Kl.20:03, 28 september, 2017

7 bilder
 • Daniel Andersson, Kim Johansson och Daniel Kjellstrand gör mustar varje tisdag och fredag under september och oktober. Foto: Hanna Thulin
  Daniel Andersson, Kim Johansson och Daniel Kjellstrand gör mustar varje tisdag och fredag under september och oktober. Foto: Hanna Thulin
 • Musten kyls ner efter att den tappats i påsar. Foto: Hanna Thulin
  Musten kyls ner efter att den tappats i påsar. Foto: Hanna Thulin
 • Äpplena tippas ner på ett band där de dåliga frukterna sorteras bort innan resten tvättas. Foto: Hanna Thulin
  Äpplena tippas ner på ett band där de dåliga frukterna sorteras bort innan resten tvättas. Foto: Hanna Thulin
 • Kunderna måste ha med sig minst 20 kilo äpplen och vissa kommer med betydligt mer än så. Foto: Hanna Thulin
  Kunderna måste ha med sig minst 20 kilo äpplen och vissa kommer med betydligt mer än så. Foto: Hanna Thulin
 • Foto: Hanna Thulin
  Foto: Hanna Thulin
 • Päron har fått sig ett uppsving då fördelningen mellan de båda frukterna är nästan 50-50 i år. Foto: Hanna Thulin
  Päron har fått sig ett uppsving då fördelningen mellan de båda frukterna är nästan 50-50 i år. Foto: Hanna Thulin
 • När saften pressats ut är det bara en fruktmassa kvar som skickas till biogasanläggningar. Foto: Hanna Thulin
  När saften pressats ut är det bara en fruktmassa kvar som skickas till biogasanläggningar. Foto: Hanna Thulin

Kalmar Musteri går in på sin fjärde säsong med att tillverka must från äpplen som kunderna kommer med. Det var Daniel Andersson som fick idén till att starta musteriet och berättade om det för sin kollega Kim Johansson som genast hoppade på det.

– Som alla bra idéer så är den såklart snodd. Jag och min fru var på ett musteri där ägaren var överarbetad, trött och hade väldigt mycket äpplen i lager. När jag berättade för Kim gick han gång rejält på idén och bestämde sig för att ta hem en maskin, säger Daniel.

LÄS MER: Halltorp Rördelar AB: ”Vi är svenska mästare”

Det första året innebar många sena kvällar för att få allt att gå ihop.

– Som längst tror jag att vi stod till tre på natten. Andra året jobbade Kim nästan 24 timmar om dygnet med detta för att få det att gå ihop. Nu är det lite lugnare då vi har bättre maskiner, vilket våra familjer är glada över.

Processen går till så att de som vill lämnar in sin frukt från trädgården till Musteriet i Kalmar. Där tvättas den innan det är dags för frukten att krossas och pressas. Spillet som blir över efter att saften pressats ur lämnar de till biogasanläggningar.

– För att musten ska hålla i upp till ett år pastöriserar vi den innan den förpackas. I år är det ett ganska dåligt äppelår men vi räknar ändå med att musta cirka 60 ton äpplen under september och oktober. Förra året var det ett rekordår och då blev det sammanlagt 140 ton, säger Daniel.

Efter att musten är gjord får kunden ett sms om att den är klar och kan hämtas ut. Den dryck som kunderna inte vill köpa säljer musteriet istället på marknader och hos gårdsbutiker. Och det är inte bara Kalmarbor som kommer med frukt utan även lite mer långväga gäster.

– Vi hade ett par som kom hela vägen från Landskrona med ett släp fullt med äpplen. Annars är det inte ovanligt med kunder från Växjö, Oskarshamn och Borgholm. Det är mycket större upptagningsområde än vad vi hade räknat med när vi startade, folk åker långt för att musta.

LÄS MER: Här kan du läsa alla reportage om Veckans Företag.

Äppeltillgången från år till år kan såklart vara en stor utmaning för musteriet men annars är det en väldigt smidig produkt man har valt att rikta in sig på.

– Utmaningen är snarar att hinna med att musta allt. Trots att vi håller på med livsmedel så har kommunen varit väldigt tillmötesgående och smidiga, de har mest bett oss att använda vårt sunda förnuft. Det finns väldigt få faror med den här hanteringen och det krävs mycket för att misslyckas. Det värsta skulle vara om musten jäser men det märker kunderna snabbt och oftast är det inte så farligt. Än så länge har vi inte varit med om det heller, säger Daniel.

Förutom att tillverka must av äpplen så kan kunderna även lämna in päron vilket har blivit väldigt populärt.

– Äppelmust är mer av en måltidsdryck men päronmusten blir väldigt söt så vi brukar rekommendera att man har den till att göra isglass eller har den till efterrätten. I år har det varit väldigt mycket päron och vi mustar nästan 50 procent päron och 50 procent äpplen.

Just nu ligger fokus på att tillverka must men det finns en vilja att utveckla det ytterligare.

– Vi funderar på om man kan tappa den på flaska och få den kolsyrad. Vi har även en kontakt med ett bryggeri som vill göra grejer med honung, som vi också tillverkar, och äppelmust. Vi kommer definitivt inte att göra något här hos oss med alkolhol, det är för vedervärdigt med lagar och regler, säger Daniel och fortsätter:

– Det finns även i tankarna att kunna erbjuda saker som äppelmos och sylt men det tar mer tid och pengar att tillverka. Det krävs rationalitet för att en burk äppelmos inte ska kosta 80 spänn. Överlag tycker jag att folk borde bli bättre på att ta tillvara på sin frukt genom att tänka lite mer utanför lådan. Det finns massvis med saker man kan göra som till exempel att torka den eller göra glass.

Hur är det att ha företaget i Kalmar?
– Livsmedelsfolket på kommunen ska ha en stor eloge för att de är så trevliga och tillmötesgående. Den största nackdelen är att vi har en alldeles för liten lokal och det finns inte mycket annat att välja på om man inte har mängder med pengar att lägga i hyra. Annars har vi haft en ganska lätt resa här och fått ett fint mottagande av alla glada kunder, avslutar Daniel Andersson.

Veckans företag
Vet du något företag som du tycker att vi borde uppmärksamma? Tipsa oss genom att mejla redaktionen@24kalmar.se eller skriv till oss på Facebook.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

BILDEXTRA: Här växer nya Stars & Stripes fram

I byggdammet växer nya Stars & Stripes fram. "Vi vill att alla ska känna sig välkomna."

Hanna Thulin

Kl.21:01, 19 april, 2018

BILDEXTRA: Här växer nya Stars & Stripes fram
Foto: Hanna Thulin

Turerna har varit många för nya Stars & Stripes Larmtorget men nu börjar man närma sig det slutgiltiga öppningsdatumet. I det som tidigare var Manana Manana och Wayne´s Coffee växer nu en nu lokal fram i byggdammet.

– Det är en stor lokal som tagit längre tid att renovera än vad vi kanske hade räknat med. Vi bestämde oss för att det fick ta den tid det tar. Ska man göra saker ordentligt så tar det tid, säger Theo Kazantzidis, driftchef för Stars & Stripes.

Den nya lokalen på cirka 1000 kvadratmeter rymmer nu en lounge med bar, en restaurangdel me öppet kök, en källare med spelcenter och ett konferensrum. Theos favoritdel av lokalen är övervåningen där konferensrummet och en del av matplatserna kommer vara placerade.

– Utsikten från konferensrummet är grym. Det är lätt att förälska sig i lokalen ur ett arbetsmässigt perspektiv. I lokalen kommer det även att finnas över 30 tv-skärmar så man kommer att kunna följa sporten vart man än är.

Ett av Theos favoritplatser i lokalen är konferensrummet på övervåningen... Foto: Hanna Thulin

Ett av Theos favoritplatser i lokalen är konferensrummet på övervåningen. Foto: Hanna Thulin

Det nya Stars & Stripes kommer att vara helt annorlunda från det Stars som Kalmarborna kanske är vana vid sedan tidigare.

– Det är ett helt nytt ställe för hela familjen, det här är en helhetslösning och det är det vi kommer att stå för. Man ska kunna gå hit med familjen och stanna en hel kväll.

Till skillnad från gamla Stars så kommer man till exempel inte att ha regelbundna nattklubbskvällar. Nu ligger istället fokus på att göra det till en miljö där gästerna kan sitta ner och prata med varandra eller spela ett spel.

– Vi bygger ett så pass stort ställe för att det ska kunna vara en helhetsupplevelse, det ska inte bara vara mat eller bara sport utan du ska kunna göra allt. Vi vill verkligen kunna anpassa oss till alla och alla ska känna sig välkomna. Målet med det hela är att alla ska kunna få sitt ”best moment of the day”, precis som Stars & Stripes slogan, säger han och fortsätter:

– Vi kommer att jobba med nöjen och evenemang som trubadurer och quiz. Under sommaren blir det inget nattklubbsdunk men under vintern kan vi komma att ha något liknande under specifika tillfällen. För oss är det viktigt att även en mogen publik ska känna sig hemma här.

I källaren blir det utrymme för spel i bland annat shuffelboard, dart och biljard. Foto: Hanna Thulin

I källaren blir det utrymme för spel i bland annat shuffleboard, dart och biljard. Foto: Hanna Thulin

Härnäst väntar fortfarande några veckors jobb för Theo och resten av Stars-familjen, som han kallar alla hantverkare och medhjälpare, innan man kan slå upp portarna och bjuda in Kalmarborna.

– Det är nära öppning nu, det är det sista inredningspillet som ska in men som också tar tid. Vi siktar på att få klart det så fort som möjligt, man kan verkligen säga att vi har en spännande resa framför oss, avslutar han.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Frisörvärldens nya skönhetskoncept – hemklippning

Nu kan du få en salongsklippning hemma i soffan. "Alla måste ju till frisören någon gång," säger Sara Nyström.

Klara Alvunger

Kl.19:50, 18 april, 2018

Frisörvärldens nya skönhetskoncept – hemklippning
Sara Nyström åker hem till folk för att klippa dem. Foto: Hanna Thulin

Sara Nyström har jobbat som frisör i många år och flera av dessa har hon själv haft Salong Malmen. Under åren har hon byggt upp en kundkrets som kommer till henne för att klippas. Nu utökar hon sin verksamhet genom att istället vara den som kommer till kunderna, något hon kallar hemklipp.

– Jag har haft idén länge men varken vågat eller orkat ta tag i det. I höstas köpte jag dock en bil som jag har ”stripat” upp och nu har jag satt igång med att köra hem och klippa hos folk, berättar Sara Nyström.

För att få en hemklippning bokar man tid som vanligt via telefon eller på nätet. Sedan betalar man en avgift för sträckan Sara Nyström måste köra. Än så länge är klippningarna centrerade till Kalmar, men hon har även åkt till bland annat Smedby och Trekanten.

– Jag tror att folk blir mer bekväma, man fixar städhjälp hemma och man vill ha maten levererad hem, man har mindre tid helt enkelt. Alla måste ju till frisören någon gång och om man har många barn kanske det är smidigt att ta en familjeklippning hemma. Det var anledningen till att jag startade upp detta, förklarar Sara Nyström.

saranystrom1

Hon berättar även att hemklipp är bra för de äldre som inte kan ta sig in till stan, särskilt svårt hade många i vinter med tanke på snön.

– Jag har haft äldre som sagt att de kommer kunna bo kvar i sin bostad nu när frisören kommer hem till dem.

Reaktionerna hon har fått har enbart varit positiva.

– Hemklipp är enkelt för alla. Jag har alltid tyckt att det har varit roligt att jobba med människor och nu kände jag väl mest att det behövde hända något. Jag hoppas på att fler ska få upp ögonen för detta så nu ska jag marknadsföra, säger hon.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Bilfirma presenterar storsatsning: ”Oerhört stimulerande”

Investeringen innehåller både flytt och nya anläggningar.

Andreas Norinder

Kl.11:36, 18 april, 2018

Bilfirma presenterar storsatsning: ”Oerhört stimulerande”
Foto: Pressbild/Genre

I maj förra året kunde 24Kalmar berätta om att Liljas bil skulle lämna sina lokaler på Norra vägen och Galggatan. Istället ska mankoncentrera verksamheten till Hansa City.

Fastighetsbolaget Riksbyggen köpte tomten och planerar att bygga cirka 200 bostäder. Planerad byggstart är under 2019 och den första inflyttningen kan ske året därpå.

LÄS MER: Riksbyggen storsatsar i Kalmar – plan för 200 nya bostäder

På onsdagen presenterade Liljas bil ytterligare förändringar i sin verksamhet. Förutom koncentrationen till Hansa City, som innefattar en ny serviceverkstad, ny tvättanläggning och andra personalutrymmen, flyttar man sin verksamhet i Borgholm.

Där flyttar Liljas bil från Storgatan till helt nya lokaler i handelsområdet Triangeln. Här blir det nybyggnationer på cirka 2 000 kvadratmeter.

– Detta är en av de största satsningarna i Liljas nittioåriga historia och det känns oerhört stimulerande att kröna min 44-åriga karriär i Liljas med denna överenskommelse, säger Ingemar Andersson, ägare och koncernchef, i ett pressmeddelande.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

LISTA: Alla lokala caféer som platsar i White Guide

På tisdagen släpptes vilka som är med i årets upplaga av den prestigefulla guiden.

Andreas Norinder

Kl.19:57, 17 april, 2018

LISTA: Alla lokala caféer som platsar i White Guide
Södviks bageri & konditori i Södvik är med i White Guide. Foto: Karl-Oskar Karlsson/Pixabay

I vintras rapporterade 24Kalmar om de lokala restaurangerna som var med i White Guide, en av branschens finaste utmärkelser. I fjol debuterade Balck Coffe (Kalmar) och Fredriks bröd och bakverk (Färjestaden), men i år blev regionen utan nykomlingar.

Av White Guides 338 caféer finns totalt 13 stycken i Kalmar och på Öland. Det är en minskning från fjolårets 351 caféer. I år lyckades 42 nya caféer kvalificera sig till guiden.

LÄS MER: LISTA: Många lokala restauranger med i White Guide

– Bland årets cafétrender kan vi bland annat se ett nytt intresse för att återupptäcka, förnya och förbättra lite okända bakverksklassiker, ett allt starkare intresse för ursprungsteer och att frukosthela-dagen-konceptet är här för att stanna, säger caféredaktör Lena Ilkjaer i ett pressmeddelande.

Den 14 maj arrangerar White Guide en gala där årets pristagare kommer att avslöjas. 2015 blev Strandnära Ekocafé utsedda till vinnare i klassen ”Årets hållbara café”.

Man delar även ut pris för årets konditori, kaffebar, ”värt en resa”, fikaställe, stjärnskott och bageri.

Kalmar (3):

Balck
Coffe
Holmgrens konditori
Kullzénska caféet

Öland (10):

Café Haget, Byxelkrok
Fredriks bröd och bakverk, Färjestaden
Kaffestugan i Böda, Löttorp
Kaffetorpet, Borgholm
Köpingsviks konditori, Köpingsvik
Mormors stenugnsbageri & kaffestuga, Stora Rör
Nya Conditoriet, Borgholm
Strandnära Ekocafé, Mörbylånga
Södviks bageri & konditori, Löttorp
Ölandschoklad, Färjestaden

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

KLART: Då öppnar nya konditoriet

Lokalerna har stått tomma i drygt ett år – nu har efterträdarna avslöjat öppningsdatumet.

Andreas Norinder

Kl.11:37, 17 april, 2018

2 bilder
 • Fiesta finns sedan tidigare i Kalmar – nu tar man klivet över sundet. Foto: Magnus Jansson
  Fiesta finns sedan tidigare i Kalmar – nu tar man klivet över sundet. Foto: Magnus Jansson
 • Den 25 april är det premiär för Fiesta i Färjestaden. Foto: Magnus Jansson
  Den 25 april är det premiär för Fiesta i Färjestaden. Foto: Magnus Jansson

I januari kunde 24Kalmar berätta om att Konditori Fiesta från Kalmar skulle etablera sig på Öland. Man ska flytta in i de lokaler där anrika Färjestadens bageri tidigare fanns. Bageriet hade varit verksamma sedan 1920-talet innan konkursen förra vintern.

Nu har Fiesta avslöjat sitt premiärdatum på Öland – onsdagen den 25 april blir det invigning i Färjestaden.

LÄS MER: KLART: Konditori expanderar – öppnar nytt i anrika lokaler

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng