Kalmarparet ställer ut barnböcker på Bokmässan: ”Vi är rookies”

Det är en händelserik lördag i Göteborg då den stora Bokmässan sammanfaller med en demonstration av Nordiska Motståndsrörelsen. "Förhoppningsvis påverkar inte detta oss," säger Andreas Sjölander.

Hanna Thulin

Kl.12:16, 30 september, 2017

2 bilder
  • Andreas och Emelie Sjölander ställer ut sina barnböcker på Bokmässan i Göteborg. Foto: Privat
    Andreas och Emelie Sjölander ställer ut sina barnböcker på Bokmässan i Göteborg. Foto: Privat
  • En av de första böckerna som paret gav ut handlar om Drottning Kristina. Foto: Privat
    En av de första böckerna som paret gav ut handlar om Drottning Kristina. Foto: Privat

Just nu är Bokmässan i Göteborg i full sving och några som är där för allra första gången är Kalmarparet Emelie och Andreas Sjölander som är hjärnorna bakom barnböcker som handlar om svensk historia.

– Vi är rookies. För ett år sedan hade vi inga böcker då våra tre första böcker släpptes den 1 november och de två sista hade smygpremiär i torsdags. Det är en mycket glad och skön stämning här med många besökare. Och vi själva är supernöjda, vi har fått mycket uppmärksamhet. Jättekul, säger Andreas Sjölander.

LÄS MER: De släpper nya barnböcker – om svenska kungar

LÄS MER: De släpper nya barnböcker – om svenska kungar

Böckerna som paret Sjölander har skapat handlar om svenska regenter och deras historia. Det är en bok som både föräldrar och barn ska kunna ha glädje och nytta av att läsa tillsammans. De har redan tagits emot mycket bra och bokmässan ger böckerna ytterligare spridning.

– Det finns flera anledningar till varför vi är här. Vi vill promota våra böcker, skapa nya kontakter och lära oss branschen. Vi är som sagt gröna och har massor att lära. Sedan är det fantastiskt kul att träffa våra läsare, det är många som kommer fram och vill prata med oss om böckerna.

Bokmässan har fått mycket uppmärksamhet de senaste åren då man tillåtit den högerextrema tidningen Nya Tider att ställa ut där.

Hur ser ni på debatten angående det fria ordet?
– Den är befogad med tanke på de extrema idéologier och åsikter som finns. Det fria ordet är viktigt, men inte gränslöst. Ifrågasätter man alla människors lika fri- och rättigheter så har man gått över den gränsen.

Under lördagen ska Nordiska Motståndsrörelsen demonstrera i närheten av mässan vilket har varit en stor snackis då det sammanfaller med den judiska högtiden Jom Kippur och fotbollslaget GAIS familjematch.

Är det här något som påverkar er på något sätt?
– Det återstår att se, vi vet inte. Förhoppningsvis påverkar inte detta oss, mässan eller de som vill besöka den. Vår monter är placerad bara 50 meter från Nya Tiders hörna, så blir det ståhej hos dem så lär vi påverkas. Hittills har det dock varit lugnt, avslutar Andreas.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

KLART: Knattarna kommer till Kallemar

Kalmar vann den mycket spännande omröstningen.

Hanna Thulin

Kl.10:15, 22 februari, 2018

KLART: Knattarna kommer till Kallemar
Foto: Skärmdump/Egmont.

I januari släpptes det mycket speciella numret av Kalle Anka där Kalmar fick äran att genomgå en ”ankifiering” och döptes om till Kallemar.

De senaste veckorna har en omröstning pågått där läsare fått bestämma vilken stad av Kallemar, Kuleå (Luleå) och Kallestad (Karlstad) som Knattarna ska få åka till i ett framtida nummer.

LÄS MER: Känd Anka på besök i ”Kallemar” – kan vinna omröstning

Det blev en jämn kamp mellan Kallemar och Kuleå där staden i norr tyvärr fick se sig besegrad av Kallemar som fick hela 48 procent av rösterna.

– Det som händer nu är att vi tar fram en liten brief om vad vi vill att historien ska handla om och sen kommer det att skickas till en av våra författare som skriver en historia baserat på detta. Efter det skickas historien till en tecknare som tecknar upp serien, säger Anna Bergström, redaktionell projektledare.

Kommer skaparna att få åka på studiebesök till Kalmar?
– Vi kommer inte själva att skicka några författare eller tecknare på studiebesök utan det är upp till personerna själva att göra egen research.

Det lär bli rusning till butikerna när numret släpps men när det exakt blir återstår att se.

– Vi har inte någon bekräftad tidsplan för när numret kommer ut i butik, säger Anna Bergström.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Slängdes ut från restaurang – hotade personal via sms

Mannen blev inte glad när han tvingades lämna matstället.

Hanna Thulin

Kl.09:20, 22 februari, 2018

Slängdes ut från restaurang – hotade personal via sms
Foto: Arkiv

En man född -74 avvisades under tisdagskvällen från en restaurang i Kalmar efter att han varit full och betett sig opassande.

Efter att han blivit utslängd från restaurangen ska ha ha skickat ett hotfullt sms till en person i personalen.

– Där ska det ha stått en massa otrevligheter, säger Robert Loeffel, polisens presstalesperson.

En polisanmälan är upprättad mot mannen gällande olaga hot mot grupp.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

25-åring körde narkotikapåverkad utan körkort

Händelsen inträffade i november förra året.

Hanna Thulin

Kl.08:35, 22 februari, 2018

25-åring körde narkotikapåverkad utan körkort
Foto: Arkiv

En man född -92 åtalas nu för ringa narkotikabrott, rattfylleri och olovlig körning.

Han ska ha kört bil på Lassevägen i Kalmar i november efter att ha använt cannabispreparat. Han ska även ha kört personbilen utan att ha rätt till det.

Mannen erkänner att han brukat narkotika men förnekar att han kört personbilen.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Sabotage stänger Jimmie Åkessons Kalmarbesök

Sverigedemokraternas partiledare gästar Kalmar – som väljer att ha mötet bakom stängda dörrar.

Karl-Oskar Karlsson

Kl.06:52, 22 februari, 2018

Sabotage stänger Jimmie Åkessons Kalmarbesök
Foto: Bildbyrån/Skärmdump.

Den 19 mars kommer Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson till Kalmar för ett möte med partiets medlemmar. Inga utomstående är välkomna till mötet, som sker bakom stängda dörrar.

Alla medlemmar i länet är välkomna och kommer att få en kallelse. Är du inte medlem än så finns fortfarande tid att hinna bli det”, skriver Sverigedemokraterna Kalmar län på sin Facebooksida.

Anledningen till att mötet är stängt för allmänheten är att flera tidigare besök runtom i landet har förstörts av åhörare, menar Sverigedemokraterna.

Tyvärr kommer personer som inte vill lyssna på Jimmie Åkesson, utan de vill bara förstöra mötet. Det hände flera gånger under förra året. T.ex. Jönköping och Umeå, om jag kommer ihåg rätt. Det är anledningen till att bara medlemmar kommer att kunna närvara vid detta tillfälle. Tråkigt men det är så det ser ut”, skriver de på sin Facebooksida.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

NYBRO VIKINGS – KRISTIANSTADS IK 1-3

Förbannelsen fortsätter för uddlösa Vikings

Mardrömsmotståndarna vann sista hemmamatchen i Allettan.

Faton Pasho

Kl.21:50, 21 februari, 2018

Förbannelsen fortsätter för uddlösa Vikings
Foto: Faton Pasho

Tolv raka segrar i Nybro. Det hade Kristianstads IK inför onsdagens möte mot Nybro Vikings. Efter 60 spelade minuter har gästerna förlängt den sviten när laget vann med 3-1.

– Det är surt så klart. Jag tycker vi har dem på linan samtidigt som de gör en bra bortamatch. De spelar tråkigt och chippar ut pucken, vi får hämta den i egen zon och det tar mycket kraft, säger backen Rasmus Johansson och fortsätter.

– Jag tycker att vi kan göra några mål men får inte dit pucken. Sedan släpper vi in två billiga mål och då blir det svårt att vinna matcher.

Hemmalaget Nybro Vikings bjöd på vinsten ikväll. I mitten på den första perioden chippade Kristianstads Herman Hansson ner pucken i offensiv zon. Målvakten Hugo Fagerblom missbedömde höjden och istället för att låta pucken gå över kassen så försökte han plocka ner den. Det slutade med att målvakten fumlade in pucken i egen kasse.

– Jag ser inte så mycket mer än att han ska ta ner den och fumlar till. Det är sådant som händer givetvis men vi och Hugo lyfter oss igen och kommer in i matchen, säger Johansson.

Trettonde raka förlusten mot Kristianstad på hemmais – förbannelsen verkar fortsätta för Vikings. 

– Jag vet inte, visst de är ett bra lag. De ligger först i serien men samtidigt har vi saknat det där lilla extra för att trycka dit dem, säger Johansson.

Nu väntar Kallinge/Ronneby i den sista matchen i Allettan innan Nybro får spela playoff.

– Jag tycker vi kan ta med oss mycket från kvällens match. Vi spelar jämnt mot de bästa lagen så det handlar om att gå hårt på mål och trycka dit våra chanser, avslutar Rasmus.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng