Sara Dahlström: ”Handlar om vad man presterar och inte hur man ser ut” | Nyheter i Kalmar – 24 timmar om dygnet – Helt gratis

Sara Dahlström: ”Handlar om vad man presterar och inte hur man ser ut”

Kalmarbo, inspiratör, bloggare och chefredaktör – kärt barn har många namn. Sara Dahlström är tjejen som vill sprida kroppspositivism och inspirera andra till att träna på ett roligt sätt.

Hanna Thulin

Kl.19:08, 30 september, 2017

Sara Dahlström: ”Handlar om vad man presterar och inte hur man ser ut”
Sara Dahlström är chefredaktör för magasinet Hälsa & Fitness där hon inspirerar andra till att träna för att ha kul. Foto: Privat

För sju år sedan opererade Kalmartjejen Sara Dahlström bort en tumör på hypofysen. Alla mediciner som hon tvingades ta efter det gjorde att hon började gå upp i vikt och för att få bukt med det började hon träna.

– Jag hade en extrem diet och tränade på ett sätt som jag tyckte var riktigt tråkigt för man kunde ju inte vara tjock liksom. Men det var som självplågeri att stå i timmar på crosstrainern och se minuterna ticka förbi, säger hon.

Efter ett tag gav Sara upp den enformiga konditionsträningen och hittade istället ett sätt att träna på som hon faktiskt tycker är kul. Hon började lyfta tunga vikter.

– Det är en mäktig känsla att hålla i en tung vikt. Det är häftigt när man klarar något som man inte trodde att man skulle klara vilket är en stor anledning till varför jag tycker att det är så kul.

Sara har som mål att vara med i Strongwoman, en tävling som går ut på att lyfta alla möjliga tunga vikter.

– Man får välta däck, gå med tunga vikter och lyfta stenar och stockar. Tyvärr har jag lyckats med att skada mig och krossa fingrarna precis innan de tidigare tävlingarna. För mig är det viktigt att ha ett konkret mål, som till exempel Strongwoman, när jag tränar istället för att jag gör det för att bli smal. Det handlar om vad man presterar och inte hur man ser ut, säger Sara.

foto-2017-07-02-12-43-47
Foto: Privat

Just den där sista meningen sammanfattar Sara på ett väldigt bra sätt. Hon har gjort sig känd genom sin blogg Fitnessfeministen och på Instagram där hon postar kroppspositiva bilder där fokus ligger på att vara glad och nöjd med hur man ser ut.

– Jag har inte alltid varit en så öppen person men nu när jag har hittat en träningsform som är genuint kul så vill jag inspirera andra lika mycket som de har inspirerat mig.

Hon får också möjlighet att sprida budskapet om kroppspositivism genom en helt annat kanal. Hon är nämligen nybliven chefredaktör på magasinet Hälsa & Fitness, där hon började jobba som redaktör för två år sedan efter att hon tagit examen från journalistik- och medieprogrammet på Linnéuniversitetet.

– I åttan på gymnasiet upptäckte jag hur kul det var att skriva så jag riktade in mig på det. Jag tog ett sabbatsår på universitetet för att utbilda mig till personlig tränare vilket fick mig att inse att jag ville skriva om just det. Jag nischade in mig bra och min syn på träning är något som folk vill läsa om, säger hon och fortsätter:

– När man kopplar ihop träning till att bara vilja bli smal så blir det fel. Träning ska inte vara en viktnedgångsmetod i första hand utan man bör koncentrera sig på de andra positiva effekterna. Man bör få mer glädje av att träna och göra det man tycker är kul.

Det är fler som pratar om kroppspositivism än vad det var för några år sedan men klimatet bland kommentarer på sociala medier kan fortfarande vara rått.

– Jag får en del trollkommentarer men det är en så liten del att jag oftast kan skratta åt dem. Oftast är det gubbar som säger att jag kanske skulle börja träna mer och är ohälsosam vilket verkligen är lätt att borsta av då de uppenbarligen inte har någon koll.

Finns det någon tanke du skulle vilja skicka med till folk som kanske brottas med sin självbild?
– Man kan följa folk på sociala medier som har en sund inställning till hälsa, kropp och träning och sedan ta bort allt det som ger en hets och ångest. Träning ska inte vara en viktnedgångsmetod utan man ska hitta något man blir glad av. Lyfta tungt ger mig en bra självkänsla och alla borde koncentrera sig på det positiva, avslutar Sara.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Här finns Sveriges vackraste tågresa

Så rankas tågresan mellan Kalmar-Alvesta-Göteborg.

Dennis Johansson

Kl.10:44, 23 maj, 2018

Här finns Sveriges vackraste tågresa
Sveriges vackraste tågsträcka går mellan Lidköping och Mariestad. Foto: Markus Tellerup/Pressbild

SJ har nu tillsammans med deras resenärer utsett landets vackraste tågresa. Tolv bidrag nominerades till titeln i mitten av april och efter en omröstning har nu resan mellan Lidköping och Mariestad krönts som Sveriges vackraste tågresa.

Att utse resan genom naturen runt Vänerns strand var, enligt lokföraren på SJ Götalandståg Sofia Lundborg, ett klokt val.

– Det är häftigt att få köra tåg med så vacker natur alldeles intill spåret. Dovhjortar ute på slätterna, utsikt över Vänern, pittoreska stationshus och till och med havsörnar har jag sett. Att ha sådana vyer utanför lokförarhytten gör det lite extra roligt att jobba, säger hon.


Se listan på Sveriges 12 vackraste tågresor nedan:

1. Sveriges vackraste tågresa: Lidköping-Mariestad över Kinnekulle
2. Kiruna-Narvik
3. Järvsö-Ånge
4. Tenhult-Bankeryd via Huskvarna och Jönköping
5. Halmstad-Göteborg
6. Borlänge-Mora
7. Malmö-Helsingborg
8. Laxå-Karlstad
9. Malmö-Köpenhamn
10. Kalmar-Alvesta-Göteborg

”En 350 kilometer lång sträcka från kust till kust från Kalmar i öst till Göteborg i väst. Resan erbjuder stor variation, genom skogarna i Småland vidare mot lövskogar och odlingslandskap runt Borås och slutligen fram till Västkusten.”

11. Ludvika-Örebro
12. Södertälje-Eskilstuna-Arboga

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Kalmarbo blåste flera personer på mobilköp

Bedrägerierna skedde på flera olika köp- och säljsajter.

Samuel Slättman

Kl.12:53, 22 maj, 2018

Kalmarbo blåste flera personer på mobilköp
Foto: Arkiv.

En 33-årig man åtalades på tisdagen vid Kalmar tingsrätt för sex fall av bedrägeri och ett fall bidragsbrott.

Mannen har i förhör erkänt att han under 2016 lurade sex olika personer på sammanlagt 16 000 kronor genom att lägga ut mobiltelefoner till försäljning på köp- och säljsajterna Tradera, Blocket och Citiboard. 

Trots att köparna skickade över pengar till 33-åringen struntade han i att leverera mobiltelefonerna.

Mannen nekar dock till anklagelserna om bidragsbrott som rör utbetalningar från CSN. Enligt åtalet ska mannen underlåtit att anmäla ändrade förhållanden till studienämnden och därmed fått 18 273 kronor för mycket i studiemedel, varav 11 522 kronor var bidrag.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Besviket efter städdagen: ”Kalmar är i stort behov av att städas”

"Vi vill skryta med att Kalmar är Sveriges renaste stad. Det vore fantastiskt om vi kunde marknadsföra vår stad på det viset. Just nu är vi tyvärr långt därifrån".

Dennis Johansson

Kl.08:30, 21 maj, 2018

2 bilder
  • Foto: Anna Nyqvist
    Foto: Anna Nyqvist
  • Foto: Anna Nyqvist
    Foto: Anna Nyqvist

Under söndagen försökte ett femtiotal frivilliga från Kalmar Orienteringsklubb och McDonalds att göra Kalmar till Sveriges renaste stad. Och efter städinsatsen konstaterar de nu att Kalmar är ”i stort behov av att städas”.

– Idag har vi städat Tallhagsområdet och samlat ihop 20 stora säckar med brännbart avfall (mycket plast), cirka 3 500 fimpar, diverse grovsopor, cirka 500 snuspåsar, en trasig segel, 20 bildäck med mera, säger initiativtagare Tobias Borger ordförande i Kalmar Orienteringsklubb.

LÄS MER: De vill göra Kalmar till ”Sveriges renaste stad”

– Dessutom har vi återvunnit 360 liter plastförpackningar, 241 glasflaskor inklusive hundratals glasskärvor och 431 aluminiumburkar, fortsätter han.

Målet att kunna kalla och marknadsföra Kalmar som Sveriges renaste stad känns, enligt Tobias Borger, långt borta efter gårdagens alla fynd.

– Förhoppningsvis vill flera vara med och stödja projektet så vi till slut når målet. Det behöver inte vara så svårt, om alla som läser detta slänger sina saker i papperskorgar, återvinningsstationer eller sopstationer har vi kommit långt. I bästa fall kan man också tänka sig att ta upp skräp som någon annan har tappat eller slängt, säger Tobias.

Övriga samarbetspartners i städprojektet var: Atrio Arkitekter, Visma Comenius, CalmarStadshotell, Tecomatic, Kallskänken, Vitargo, Infoservice AB Kalmar och Stellan Johansson AB.

 

 

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

En stökig lördagsnatt på Larmtorget

Två tonåringar omhändertogs under lördagskvällen.

Dennis Johansson

Kl.20:02, 20 maj, 2018

En stökig lördagsnatt på Larmtorget
Foto: Elias Håkansson

Vid 23.30 ska en man född 98 hotat en ordningsvakt på Larmtorget i Kalmar. Mannen omhändertas sedan för att ha varit för berusad och gör sig då skyldig till våldsamt motstånd.

Sedan vid 02.50 är det en kroggäst på Larmtorget som erbjuder narkotika till andra på krogen. Personen blev då utpekad och greps av poliser. Han är nu misstänkt för narkotikainnehav och eget bruk.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

JUST NU: Flerfordonsolycka i Kalmar

Om någon kommit till skada är i nuläget oklart.

Filip Edvardsson

Kl.11:15, 20 maj, 2018

JUST NU: Flerfordonsolycka i Kalmar
Foto: Arkiv

Strax innan klockan elva inträffade det en trafikolycka i Funkabo vid korsningen Vasallgatan/Jägarevägen.

Enligt de initiala uppgifterna skulle det handla om en krock där flera fordon var inblandade.

När polis kom till platsen visade det sig vara två bilar inblandade i olyckan. Dock ska det handla om en mindre händelse.

– Det ska ha varit en mindre olycka med lindriga personskador, säger Kim Hild, pressinformatör vid polisen region syd.

Polis är kvar på platsen för att prata med de inblandade.

En bärgningsbil har beställts för att bärga bort en av bilarna.

 

 

Texten uppdateras

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng