Sara Dahlström: ”Handlar om vad man presterar och inte hur man ser ut”

Kalmarbo, inspiratör, bloggare och chefredaktör – kärt barn har många namn. Sara Dahlström är tjejen som vill sprida kroppspositivism och inspirera andra till att träna på ett roligt sätt.

Hanna Thulin

Kl.19:08, 30 september, 2017

Sara Dahlström: ”Handlar om vad man presterar och inte hur man ser ut”
Sara Dahlström är chefredaktör för magasinet Hälsa & Fitness där hon inspirerar andra till att träna för att ha kul. Foto: Privat

För sju år sedan opererade Kalmartjejen Sara Dahlström bort en tumör på hypofysen. Alla mediciner som hon tvingades ta efter det gjorde att hon började gå upp i vikt och för att få bukt med det började hon träna.

– Jag hade en extrem diet och tränade på ett sätt som jag tyckte var riktigt tråkigt för man kunde ju inte vara tjock liksom. Men det var som självplågeri att stå i timmar på crosstrainern och se minuterna ticka förbi, säger hon.

Efter ett tag gav Sara upp den enformiga konditionsträningen och hittade istället ett sätt att träna på som hon faktiskt tycker är kul. Hon började lyfta tunga vikter.

– Det är en mäktig känsla att hålla i en tung vikt. Det är häftigt när man klarar något som man inte trodde att man skulle klara vilket är en stor anledning till varför jag tycker att det är så kul.

Sara har som mål att vara med i Strongwoman, en tävling som går ut på att lyfta alla möjliga tunga vikter.

– Man får välta däck, gå med tunga vikter och lyfta stenar och stockar. Tyvärr har jag lyckats med att skada mig och krossa fingrarna precis innan de tidigare tävlingarna. För mig är det viktigt att ha ett konkret mål, som till exempel Strongwoman, när jag tränar istället för att jag gör det för att bli smal. Det handlar om vad man presterar och inte hur man ser ut, säger Sara.

foto-2017-07-02-12-43-47
Foto: Privat

Just den där sista meningen sammanfattar Sara på ett väldigt bra sätt. Hon har gjort sig känd genom sin blogg Fitnessfeministen och på Instagram där hon postar kroppspositiva bilder där fokus ligger på att vara glad och nöjd med hur man ser ut.

– Jag har inte alltid varit en så öppen person men nu när jag har hittat en träningsform som är genuint kul så vill jag inspirera andra lika mycket som de har inspirerat mig.

Hon får också möjlighet att sprida budskapet om kroppspositivism genom en helt annat kanal. Hon är nämligen nybliven chefredaktör på magasinet Hälsa & Fitness, där hon började jobba som redaktör för två år sedan efter att hon tagit examen från journalistik- och medieprogrammet på Linnéuniversitetet.

– I åttan på gymnasiet upptäckte jag hur kul det var att skriva så jag riktade in mig på det. Jag tog ett sabbatsår på universitetet för att utbilda mig till personlig tränare vilket fick mig att inse att jag ville skriva om just det. Jag nischade in mig bra och min syn på träning är något som folk vill läsa om, säger hon och fortsätter:

– När man kopplar ihop träning till att bara vilja bli smal så blir det fel. Träning ska inte vara en viktnedgångsmetod i första hand utan man bör koncentrera sig på de andra positiva effekterna. Man bör få mer glädje av att träna och göra det man tycker är kul.

Det är fler som pratar om kroppspositivism än vad det var för några år sedan men klimatet bland kommentarer på sociala medier kan fortfarande vara rått.

– Jag får en del trollkommentarer men det är en så liten del att jag oftast kan skratta åt dem. Oftast är det gubbar som säger att jag kanske skulle börja träna mer och är ohälsosam vilket verkligen är lätt att borsta av då de uppenbarligen inte har någon koll.

Finns det någon tanke du skulle vilja skicka med till folk som kanske brottas med sin självbild?
– Man kan följa folk på sociala medier som har en sund inställning till hälsa, kropp och träning och sedan ta bort allt det som ger en hets och ångest. Träning ska inte vara en viktnedgångsmetod utan man ska hitta något man blir glad av. Lyfta tungt ger mig en bra självkänsla och alla borde koncentrera sig på det positiva, avslutar Sara.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

NYBRO VIKINGS – KRISTIANSTADS IK 1-3

Förbannelsen fortsätter för uddlösa Vikings

Mardrömsmotståndarna vann sista hemmamatchen i Allettan.

Faton Pasho

Kl.21:50, 21 februari, 2018

Förbannelsen fortsätter för uddlösa Vikings
Foto: Faton Pasho

Tolv raka segrar i Nybro. Det hade Kristianstads IK inför onsdagens möte mot Nybro Vikings. Efter 60 spelade minuter har gästerna förlängt den sviten när laget vann med 3-1.

– Det är surt så klart. Jag tycker vi har dem på linan samtidigt som de gör en bra bortamatch. De spelar tråkigt och chippar ut pucken, vi får hämta den i egen zon och det tar mycket kraft, säger backen Rasmus Johansson och fortsätter.

– Jag tycker att vi kan göra några mål men får inte dit pucken. Sedan släpper vi in två billiga mål och då blir det svårt att vinna matcher.

Hemmalaget Nybro Vikings bjöd på vinsten ikväll. I mitten på den första perioden chippade Kristianstads Herman Hansson ner pucken i offensiv zon. Målvakten Hugo Fagerblom missbedömde höjden och istället för att låta pucken gå över kassen så försökte han plocka ner den. Det slutade med att målvakten fumlade in pucken i egen kasse.

– Jag ser inte så mycket mer än att han ska ta ner den och fumlar till. Det är sådant som händer givetvis men vi och Hugo lyfter oss igen och kommer in i matchen, säger Johansson.

Trettonde raka förlusten mot Kristianstad på hemmais – förbannelsen verkar fortsätta för Vikings. 

– Jag vet inte, visst de är ett bra lag. De ligger först i serien men samtidigt har vi saknat det där lilla extra för att trycka dit dem, säger Johansson.

Nu väntar Kallinge/Ronneby i den sista matchen i Allettan innan Nybro får spela playoff.

– Jag tycker vi kan ta med oss mycket från kvällens match. Vi spelar jämnt mot de bästa lagen så det handlar om att gå hårt på mål och trycka dit våra chanser, avslutar Rasmus.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Jubileumsresa på räls genom Småland

För dig som vill åka olika sorters tåg finns nu chansen i samband med järnvägsklubbens jubileum.

Jesper Norell

Kl.21:29, 21 februari, 2018

Jubileumsresa på räls genom Småland
Foto: Petter Arvidsson/Bildbyrån

Under den kommande våren kommer Svenska Järnvägsklubben göra ett flertal resor med tåg. Det är klubbens jubileum som går av stapeln den 17-20 maj.

– Klubben firar 60 år och kommer att ha ett stort jubileum. Då kommer vi att åka i Skåne, Blekinge och längs Smålandskusten, säger Lars-Erik Torstensson, reseansvarig på Svenska Järnvägsklubben.

Resorna kommer föra de som är intresserade över räls med ett flertal olika tåg. Från ett 100 år gammalt ånglok, till rälsbuss och moderna eltåg.

Den 19 maj går resan med eltåg via Emmaboda och Kalmar där klubben har sitt årsmöte och jubileumsmiddag.

– Det är främst för våra medlemmar, men vi säger inte nej till om nån vill åka med, säger Lars-Erik Torstensson.

För den som vill åka med fordon som normalt inte trafikerar tåglinjerna är detta ett gyllene tillfälle.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Beskedet: Då slår den sibiriska kylan till mot Kalmar

"Det kommer bli kallare och kallare."

Karl-Oskar Karlsson

Kl.20:07, 21 februari, 2018

Beskedet: Då slår den sibiriska kylan till mot Kalmar
Foto: Arkiv/Wikimedia Commons.

Den som trodde att våren var på väg får nog lov att tänka om. Redan till slutet av den här veckan kommer kylan in från nordost, norra Finland och Ryssland, och drar in över Kalmar och Öland.

Till helgen väntas det bli flera minusgrader på dagarna och upp till åtta-nio minusgrader på kvällarna och nätterna.

– Det kommer bli kallare och kallare under veckan och framför allt början på nästa vecka slår det till, säger Lars Rydqvist, meteorolog på StormGeo, till Kvällsposten.

Dessutom ser det ut som att det kan komma att falla en hel del snö över Öland och Kalmar redan under söndagen – och snöfallet ser ut att hålla i sig fram till fredag i nästa vecka.

– I Kronobergs och Kalmar län kan man redan innan helgen få rejäla minusgrader på kvällen. Är man ute kommer man känna att det är rätt så bitigt, säger Lars Rydqvist till Kvällsposten.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

BILDEXTRA: Mäktig scenshow på is intog Kalmarsalen

Den ryska cirkusen tog Kalmar med storm på onsdagskvällen.

Karl-Oskar Karlsson

Kl.19:02, 21 februari, 2018

BILDEXTRA: Mäktig scenshow på is intog Kalmarsalen
Foto: Karl-Oskar Karlsson.

För första gången någonsin gästar The Russian circus on ice Sverige – och på onsdagen gjorde den bejublade turnén ett stopp i Kalmar.

Många hade tagit sig till Kalmarsalen för att bevittna den mäktiga familjeshowen som är en blandning av cirkus, isdans, teater och musikal i en häftig färgsättning.

På scenen var en speciell plastis utlagd – och med hjälp av olika redskap – bjöd skådespelarna på akrobatiska konster i massor.

Se vårt stora bildspel från Alice i Underlandet här nedan.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Familjens drama – fastnade i bilkö på väg till BB

Tisdagens trafikolycka ställde till det rejält för de nyblivna föräldrarna.

Faton Pasho

Kl.18:30, 21 februari, 2018

Familjens drama – fastnade i bilkö på väg till BB
Foto: Läsarbild/Privat.

Sveriges Radio P4 Kalmar var först med att rapportera om att Nybroborna Ronja Borgh och Emil Råberg fastnade i en bilkö på väg till förlossningen.

Det var under tisdagsmorgonen som en trafikolycka på riksväg 25 utanför Kalmar, i höjd med Trekanten, orsakade bilkö i riktning mot Kalmar. Där satt paret Emil Råberg och höggravida Ronja Borgh, på väg till BB.

LÄS MER: Väg stängdes av två gånger efter lastbilsolycka: ”Vi ber om respekt”

– Det var en häftig start på en tisdag, kan man minst säga. Det började med att hon fick värkar rätt så sent på natten så vi bestämde oss för att åka in strax efter klockan fem på morgonen. I höjd med Trekanten så fastnade vi i en bilkö som såg rätt så tjock ut, säger sambon Emil Råberg och fortsätter.

– Jag insåg väl rätt så snabbt att vi skulle fastna där en stund och frågade Ronja om vi skulle tillkalla någon ambulans. Hon var ganska lugn vid det laget och ville vänta ett tag till.

Efter att sambon Emil surfat runt på diverse nyhetssajter bestämde han sig för att ringa SOS.

– Jag ringde dit för att meddelade att vi satt fast i bilkön och var på väg till BB. De sa att de skulle släppa på trafiken om drygt tio minuter. När det sedan hade gått en kvart, tjugo minuter så bestämde jag mig för att ringa igen. Just då ringde en polis upp från andra sidan och frågade hur det var med oss, säger Emil och fortsätter.

– De talade om att de hade en ambulans på plats men att det skulle bli svårt att ta sig till oss. De kommunicerade att de jobbade så fort de kunde och att det inte skulle ta så lång tid innan trafiken släpptes på igen. Jag märkte att Ronja hade ont men hon behöll ändå kylan på något sätt.

Några minuter efter polisens samtal till Nybroborna, ringde telefonen återigen.

– Polisen ringde tillbaka efter bara några minuter och medgav att trafiken skulle släppas igång. De frågade oss om de skulle eskortera oss med blåljus in till sjukhuset men Ronja tyckte det inte behövdes, så vi tackade nej, säger Emil.

Efter en timme i bilkö, höggravida så hann paret till förlossningen i Kalmar i tid. Där fick de reda på att Ronja var fullt gången och en timme senare tittade deras lille son ut.

– Man blev ganska stressad av situationen men det löste sig till slut. Det var som jag sa tidigare, en häftig start på en tisdag, säger Emil.

Lilleman är äntligen ute – vad får han för namn?
– Det är lite vilda diskussioner här hemma just nu. Vi kan inte komma fram till något gemensamt men hans stora syster kallar honom för lillebror och det får det bli så länge, tills vi hittar ett namn som vi är överens om, avslutar Emil.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng