Sara Dahlström: ”Handlar om vad man presterar och inte hur man ser ut”

Kalmarbo, inspiratör, bloggare och chefredaktör – kärt barn har många namn. Sara Dahlström är tjejen som vill sprida kroppspositivism och inspirera andra till att träna på ett roligt sätt.

Hanna Thulin

Hanna Thulin

Kl.19:08, 30 september, 2017

Sara Dahlström: ”Handlar om vad man presterar och inte hur man ser ut”
Sara Dahlström är chefredaktör för magasinet Hälsa & Fitness där hon inspirerar andra till att träna för att ha kul. Foto: Privat

För sju år sedan opererade Kalmartjejen Sara Dahlström bort en tumör på hypofysen. Alla mediciner som hon tvingades ta efter det gjorde att hon började gå upp i vikt och för att få bukt med det började hon träna.

– Jag hade en extrem diet och tränade på ett sätt som jag tyckte var riktigt tråkigt för man kunde ju inte vara tjock liksom. Men det var som självplågeri att stå i timmar på crosstrainern och se minuterna ticka förbi, säger hon.

Efter ett tag gav Sara upp den enformiga konditionsträningen och hittade istället ett sätt att träna på som hon faktiskt tycker är kul. Hon började lyfta tunga vikter.

– Det är en mäktig känsla att hålla i en tung vikt. Det är häftigt när man klarar något som man inte trodde att man skulle klara vilket är en stor anledning till varför jag tycker att det är så kul.

Sara har som mål att vara med i Strongwoman, en tävling som går ut på att lyfta alla möjliga tunga vikter.

– Man får välta däck, gå med tunga vikter och lyfta stenar och stockar. Tyvärr har jag lyckats med att skada mig och krossa fingrarna precis innan de tidigare tävlingarna. För mig är det viktigt att ha ett konkret mål, som till exempel Strongwoman, när jag tränar istället för att jag gör det för att bli smal. Det handlar om vad man presterar och inte hur man ser ut, säger Sara.

foto-2017-07-02-12-43-47
Foto: Privat

Just den där sista meningen sammanfattar Sara på ett väldigt bra sätt. Hon har gjort sig känd genom sin blogg Fitnessfeministen och på Instagram där hon postar kroppspositiva bilder där fokus ligger på att vara glad och nöjd med hur man ser ut.

– Jag har inte alltid varit en så öppen person men nu när jag har hittat en träningsform som är genuint kul så vill jag inspirera andra lika mycket som de har inspirerat mig.

Hon får också möjlighet att sprida budskapet om kroppspositivism genom en helt annat kanal. Hon är nämligen nybliven chefredaktör på magasinet Hälsa & Fitness, där hon började jobba som redaktör för två år sedan efter att hon tagit examen från journalistik- och medieprogrammet på Linnéuniversitetet.

– I åttan på gymnasiet upptäckte jag hur kul det var att skriva så jag riktade in mig på det. Jag tog ett sabbatsår på universitetet för att utbilda mig till personlig tränare vilket fick mig att inse att jag ville skriva om just det. Jag nischade in mig bra och min syn på träning är något som folk vill läsa om, säger hon och fortsätter:

– När man kopplar ihop träning till att bara vilja bli smal så blir det fel. Träning ska inte vara en viktnedgångsmetod i första hand utan man bör koncentrera sig på de andra positiva effekterna. Man bör få mer glädje av att träna och göra det man tycker är kul.

Det är fler som pratar om kroppspositivism än vad det var för några år sedan men klimatet bland kommentarer på sociala medier kan fortfarande vara rått.

– Jag får en del trollkommentarer men det är en så liten del att jag oftast kan skratta åt dem. Oftast är det gubbar som säger att jag kanske skulle börja träna mer och är ohälsosam vilket verkligen är lätt att borsta av då de uppenbarligen inte har någon koll.

Finns det någon tanke du skulle vilja skicka med till folk som kanske brottas med sin självbild?
– Man kan följa folk på sociala medier som har en sund inställning till hälsa, kropp och träning och sedan ta bort allt det som ger en hets och ångest. Träning ska inte vara en viktnedgångsmetod utan man ska hitta något man blir glad av. Lyfta tungt ger mig en bra självkänsla och alla borde koncentrera sig på det positiva, avslutar Sara.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Tavla stals från Försäkringskassan

Stölden uppdagades vid en inventering.

Samuel Slättman

Samuel Slättman

Kl.11:45, 24 november, 2017

Försäkringskassan i Kalmar har anmält att en tavla som tidigare har hängt i lokalerna saknas. Tavlan ska vara värd ”ett par tusenlappar” och stölden uppdagades vid en inventering som nyligen gjordes.

Polisen har ingen misstänkt för brottet.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Man greppade tag i ung tjej på stadsbiblioteket

Polisen har i nuläget ingen misstänkt för brottet.

Samuel Slättman

Samuel Slättman

Kl.11:39, 24 november, 2017

Man greppade tag i ung tjej på stadsbiblioteket
Foto: Arkiv.

En tjej född i början av 00-talet har anmält att hon vid lunchtid på onsdagen blev ofredad på Kalmar stadsbibliotek.

En man i okänd ålder greppade då tag i tjejen och medan han höll fast henne ska han ha krävt att få veta var hon bor och vad hon heter.

– Hon kände stort obehag men lyckades ta sig loss och lämna biblioteket, säger Christine Bergkvist Björklund vid Kalmarpolisen.

Polisen har i nuläget ingen misstänkt för brottet. Brottet rubriceras som ofredande.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Kustbevakningen stoppade fartyg vid Ölands kust

En man i 60-årsåldern misstänks nu för sjötrafikbrott.

Samuel Slättman

Samuel Slättman

Kl.11:24, 24 november, 2017

Kustbevakningen stoppade fartyg vid Ölands kust
Kustbevakningen stoppade det misstänkta fartyget i vattnet utanför Byxelkrok. Foto: Kustbevakningen.

I vattnet söder om Byxelkrok på norra Öland observerade Kustbevakningen ett misstänkt fartyg och beslut togs om att stoppa båten. Efter en genomgång av fartyget konstaterades att en rad olika märkningar, både ut- och invändigt, saknades.

– Dessutom saknades någon typ av certifikat, säger Christine Bergkvist Björklund vid polisen i Kalmar.

En man född i slutet av 50-talet misstänks nu för sjötrafikbrott. Polisen kan inte svara på hur stort fartyget är eller var det är registrerat. Polisanmälan inkom på onsdagseftermiddagen.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Stadsmissionen ber om julklappar: ”Kalmarborna är generösa”

Det är inte alla som längtar efter julen men med hjälp av andra medmänniskor kan åtminstone julafton bli lite mindre ensam.

Hanna Thulin

Hanna Thulin

Kl.11:18, 24 november, 2017

Stadsmissionen ber om julklappar: ”Kalmarborna är generösa”
Foto: Hanna Thulin

Det lider mot jul och för många är det en höjdpunkt på året. Dessvärre finns det de som tycker att högtiden mest är jobbig av flera olika skäl. Kanske har man inga pengar eller så är man helt ensam och har ingen att fira tillsammans med.

Stadsmissionen i Kalmar bjuder in dessa personer till ett gemensamt julfirande men för att det ska gå att göra så är man beroende av gåvor från Kalmarborna.

– Vi är väldigt tacksamma för allt vi får in. Hittills har Kalmarborna och de som  bor i de närliggande kommuner varit väldigt generösa, säger Ingegerd Petersson som är insamlingsansvarig på Kalmar Stadsmission.

Hon berättar att behovet av gåvor är större än någonsin då de märker ett ökande utanförskap. Det är fler och fler som tar del av och utnyttjar Stadsmissionens tjänster.

– Det är de som gått igenom en skilsmässa, är arbetslösa eller lider av en sjukdom med mera. Pengarna de får räcker inte till. I vårt informationsblad har vi en verklig historia där en mamman till två tonårsbarn har en matbudget på 500 kronor i veckan. Det är inte mycket.

Stadsmissionen tar emot hjälp på alla möjliga sätt. Dels kan man skänka pengar eller gåvor. Särskilt vill man ha in julklappar till Stadsmissionens julfirande.

– Vi får in ganska många julklappar till män så vi efterfrågar särskilt efter inslagna klappar till kvinnor. Man får gärna skriva en lapp på vad det ligger i och till vem det skulle passa så att vi vet när vi ska dela ut dem.

Ett annat sätt man kan bidra med är genom att skänka tid. Stadsmissionen söker alltid efter volontärer. Har man inget bättre för sig att göra under julafton kan man alltid höra av sig och erbjuda sin hjälp.

– Förra året var jag själv och firade jul på Stadsmissionen och det var fantastiskt att få vara med i den gemenskapen. Det är många som kan glädjas av att vara med, avslutar Ingegerd.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Sjukgymnaster utreds för misstänkt fusk

I ett fall registrerades endast fyra av nästan 800 påstådda besök. Nu ska IVO utreda de allvarliga bristerna.

Andreas Norinder

Andreas Norinder

Kl.11:16, 24 november, 2017

Sjukgymnaster utreds för misstänkt fusk
Foto: Genre/Pexels

Landstinget i Kalmar län har polisanmält fyra stycken fysioterapeuter till Inspektionen för vård och omsorg, IVO. Orsaken är allvarliga brister i journalföringen.

Fysioterapeuterna har privata verksamheter men är offentligt finansierade via landstinget. De får en ersättning från landstinget för varje timme som de behandlar patienter.

När man gjorde en fördjupad uppföljning fann man att en stor mängd av de rapporterade besöken, som fysioterapeuterna krävt ersättning för, inte fanns med i journalen.

I det sämsta fallet var endast fyra av 793 besök (0,5%) dokumenterade i patientens journal. ”I praktiken innebär det helt avsaknad av journaldokumentation”, skriver landstinget i ett pressmeddelande.

För de övriga fysioterapeuterna som anmälts var siffran för besök som dokumenterats 1,7, 2,2 samt 11,7 procent.

Landstinget uppger att granskninsprocessen inte är helt klar ännu, men att man väljer att anmäla redan nu då bristerna bedöms vara så pass allvarliga.

Om det visar sig att fysioterapeuterna fuskat riskerar de att bli återbetalningsskyldiga.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng