Sista resan för Kaggs rugbyveteran | Nyheter i Kalmar – 24 timmar om dygnet – Helt gratis
GYMNASIERUGBYN

Sista resan för Kaggs rugbyveteran

Han gör sitt sjunde år som rugbytränare för Lars Kaggskolan. Det kommer också att bli hans sista. "Så är det, allt har sin tid."

Karl-Oskar Karlsson

Kl.07:07, 1 oktober, 2017

Sista resan för Kaggs rugbyveteran
Adnan Beckovic slutar som tränare för Lars Kagg efter årets gymnasierugby. Foto: Karl-Oskar Karlsson

Förra årets dubbelseger var den första för Lars Kaggskolan sedan 2008. En förkrossande tjejseger följdes upp av ett sudden-drama – där Calvin Silverstrand avgjorde för killarna.

– Det var helt fantastiskt, och jag tror inte folk förstår hur mycket som krävs för att man ska lyckas ta hem dubbeln, säger Adnan Beckovic, tränaren som gör sin sjunde gymnasierugby som ledare.

LÄS MER: Nedräkningen till den stora rugbyfesten har startat

Hur har de här åren varit?
– Själva spelet har förändrats de senaste åren. Sedan jag kom in har jag försökt få oss att spela mer och inte bara grisa. Förr var det grisfys i två och en halv månad. Nu försöker vi utveckla ett spel och tränar på speltekniska bitar.

Kompanjonen Rasmus Hansson har han haft vid sin sida under de flesta åren som tränare.

– Vi spelade även rugbyn ihop när det begav sig och fungerar bra ihop.

Men i år är den absolut sista för dig?
– Ja, så är det, allt har sin tid.

För Rasmus också?
– Det skulle jag tro, vi håller ihop, Rasmus och jag.

Sju år är en lång tid – och 24-åringen har hunnit med att träna en hel del ungdomar genom åren.

Vilka är de bästa du tränat?
– På tjejsidan är det Shannon Erlingsson. Hon var en komplett spelare och nio mål på två år säger väl det mesta. Sedan är Jenny Svensson, som är kapten för laget i år, med där uppe också. Hon gjorde fyra mål förra året.

– Bland killarna måste jag nog säga Calvin Silverstrand som avgjorde i fjol och Rasmus Hansson, som var ett defensivt geni.

Årets trupper har precis tagits ut – och nu väntar ett läger under hela helgen, från fredag till söndag.

– Det gäller att svetsa samman gruppen, att få alla att agera som ett lag, det är det allra viktigaste. På träningarna fokuserar vi väldigt mycket på fart och spel. Vi spelar till oss kunskaper med hjälp av avledande moment, överlapp och att öppna upp spelet, säger Adnan Beckovic.

När frågan om årets nyckelspelare kommer på tal, vill Kagg-tränaren först inte nämna några – alla är lika viktiga. Till slut kläcker han ur sig två namn.

Jenny Svensson på tjejsidan är nog vår absoluta nyckel. På killsidan har vi Mustafa Ahmadi som är en riktig försvarsgigant.

Förra året hade Adnan och Rasmus hand om både kill- och tjejlaget på egen hand. Till årets gymnasierugby har de mer stöttning från yngre förmågor. Adnan hoppas att någon eller några av dem är villiga att axla manteln som tränare till nästa år. De som assisterar är Emil Poikela och Calvin Silverstrand på killsidan och Elna Persson och Julia Franzén på tjejsidan.

– Det är förhoppningen att vi kan skola in dem i det här. Det är alltid bra att gå vid sidan om och lära sig lite om ledarskapet. Det var så jag själv började för sju år sedan.

Blir det ny dubbelseger i år?
– Det är alltid målet, men det är små marginaler och allt kan hända. Men givetvis hoppas vi på det. Det vore kul att avsluta på det sättet.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

SKOLRUGBYN

Rugbyveteranen tackar för sig: ”Levt med det här i många år”

Torsdagens match blev den sista. Nu tackar Adnan Beckovic för sig. "Det här har varit en fantastisk resa för mig."

Karl-Oskar Karlsson

Kl.09:12, 1 december, 2017

Rugbyveteranen tackar för sig: ”Levt med det här i många år”
Adnan Beckovic samlade Lars Kaggskolans killar för en sista samling efter nederlaget. Tjejerna fick däremot fira i år igen. Foto: Karlo-Oskar Karlsson

Inför årets skolrugby aviserade tränarveteranen Adnan Beckovic att det här var hans sista år. Efter en ny seger för tjejerna och en svidande förlust för killarna.

– Jag sa det till grabbarna efteråt – det här har varit en fantastisk resa för mig personligen och vi visste om förutsättningarna innan där vi visste att det skulle bli tufft. Jag vågar till och med sticka ut hakan och påstå att det här är ett av de bästa Stagg-lagen på många, många år. De är breda, kompletta och har en bra trupp, säger han.

LÄS MER: Sista resan för Kaggs rugbyveteran

Vad säger du om tjejernas insats?
– Där var vår vinst förkrossande. Egentligen var det aldrig något snack om saken och vi visste att vi var breda där och att de rullade på få spelare. Sedan har vi ju målmaskiner som Anna Gunnarsson och Jenny Svensson. Jag tror aldrig att vi kommer få se sådana centrar i skolrugbyn igen. De är outstandning.

Hur känns det nu personligen?
– Det är blandat. Det här har ju sin charm och jag kommer sakna det på väldigt många sätt. Jag har levt med det här i många år och senast jag inte var involverad i rugbyn var jag 17 år. Så nästa år lär jag sitta här uppe på läktaren och heja på.

Trots att Lars Kaggskolan misslyckades med att ta hem dubbelsegern i år igen var Beckovic märkbart nöjd med sina adepter.

– Vi kan inte vinna båda matcherna varje år – då vore det tråkigt för rugbyn här i Kalmar. Man blev nog lite bortskämd med förra årets triumfer.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

SKOLRUGBYN

BILDBOMB: Se alla bilder från rugbyfesten!

Efter fantastiska insatser från båda lagen, blev det seger för Lars Kaggs tjejer och Stagg/Jennys killar. Här hittar du alla bilder från gymnasierugbyn.

Matilda Larsson

Kl.07:08, 1 december, 2017

BILDBOMB: Se alla bilder från rugbyfesten!
Foto: Matilda Larsson

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

SKOLRUGBYN

Svensson återigen segerorganisatör för Kagg

Precis som förra året var Jenny Svensson den klarast lysande stjärnan i gymnasierugbyn.

Karl-Oskar Karlsson

Kl.21:50, 30 november, 2017

Trots en trevande start var det Lars Kaggskolan som kopplade greppet i den andra perioden. 1-0-målet blev lite av startskottet inför den tredje periodens bombardemang mot Stagg/Jennys matta.

– Första var lite av en transport. I andra trummade vi i gång och i tredje var det aldrig något snack. Jäklar vad vi bara körde, körde och körde över dem då, säger Jenny Svensson, lagkaptenen som noterades för tre mål.

LÄS MER: Blodig hjälte när Stagg/Jenny tog revansch

Matchen slutade 6–2 till Kagg och efter slutsignalen hade kapten Svensson svårt att hålla tårarna tillbaka.

– Det här var sista året för mig och att jag fick göra det tillsammans med det här underbara laget. I vår intervju inför det här höll jag igen. Jag visste att vi var så jävla redo för det här och visste vilket bra lag vi är.

Vad händer i kväll?
– Nu ska vi dansa hela natten lång och fira.

Adnan Beckovic, tränare för Lars Kaggskolan:

– Vi visste att vi var breda och att de rullade på få spelare. I första och andra är det lite kamp, men sedan tar vi över och då var det inget snack om saken, säger han och riktar mängder med beröm mot centrarna Anna Gunnarsson och Jenny Svensson.

– De är målmaskiner. Jag tror aldrig mer att vi kommer få se sådana centrar på tjejsidan igen. De är helt fantastiska.

FaktaSKOLRUGBYN 2017, TJEJER:
Lars Kaggskolan–Stagg/Jenny 6–2

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

SKOLRUGBYN

Blodig hjälte när Stagg/Jenny tog revansch

Förra året var han defensivspecialist. I år var han det främsta anfallsvapnet. Med sönderslagen näsa och nerblodad tröja firade hattrickhjälten den stora revanschen.

Karl-Oskar Karlsson

Kl.21:40, 30 november, 2017

Förra året avgjordes killmatchen i sudden death. Den gången drog Lars Kaggskolan det längsta strået. I årets match satte Stagg/Jenny tonen direkt och inför den tredje perioden var man i en betryggande 4-1-ledning som snabbt blev 5-1 i slutakten.

När lagkaptenen Martin Karlsson satt utvisad i slutminuterna passade Kagg på att reducera två gånger om – men Stagg/Jenny höll ut och tog grundlig revansch från förra årets nederlag.

LÄS MER: Svensson återigen segerorganisatör för Kagg

– Det är helt underbart. Jag känner sådan stolthet, och att få göra detta som kapten. Det berör, det är det största man kan göra under gymnasietiden, säger Martin Karlsson.

Stor matchvinnare blev Imer Kozhani. Med tre mål och en helt nerblodad tröja var det aldrig något tvivel om vem som var matchens stora behållning. Inför årets match fick han dessutom en ny roll av tränare Kevin Kristensen.

– Förra året spelade jag defensivt. Nu spelade jag offensivt – och det gick ju ganska bra. Vi har ett bra lag och ett fint samarbete och en fantastisk inställning, säger han.

Vad hände med näsan?
– Jag fick en liten smäll, men det är sånt som händer. Det ska vara lite blod. Det är ju rugby det här.

Vad händer i kväll då?
– Nu blir det fest! Det här ska vi fira.

Kaggs coach Adnan Beckovic hyllade motståndarlaget.

– Det här är det bästa laget Stagg/Jenny haft på många, många år. De är kompletta och har inga svagheter. Är det något lag vi ska förlora mot så är det de här, säger han.

FaktaSKOLRUGBYN 2017, KILLAR:
Kagg–Stagg/Jenny 3–5

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

SKOLRUGBYN

TV: Highlights från årets skolrugby

Här kan du se höjdpunkterna från årets gymnasierugby i Kalmar sportcenter.

Karl-Oskar Karlsson

Kl.21:37, 30 november, 2017

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng