Jonstorps IF–kALMAR HC

KHC:s första förlust: ”Stora minuset var special teams”

Kalmar HC hade 39 skott på mål – bara ett gick in. "Får man hundra PP-lägen måste man göra fler mål"

Samuel Slättman

Samuel Slättman

Kl.18:52, 8 oktober, 2017

KHC:s första förlust: ”Stora minuset var special teams”
Kalmar HC förlorade mot Jonstorp med 4–1. Foto: Arkiv.

Kalmar HC är inte längre obesegrat i Hockeytvåan. Efter två raka vinster förlorade man bortamatchen mot Jonstorp med 4–1.

– Det stora minuset var special teams. Får man hundra powerplay-lägen måste man göra fler mål. Vi borde gjort minst två-tre stycken, säger KHC-tränaren Reine Rydberg.

Kalmar HC brände sju av åtta lägen i spelformen med en man mer på banan. Inte förrän Jarkko Oikarinen tryckte in 4–1-pucken med sex minuter kvar att spela fick man hål på Simon Zurawski i JIF-målet.

– Vi var alldeles för ineffektiva och borde varit mer fysiska framför deras kasse, säger Rydberg.

Tre av Jonstorps fyra mål kom till i powerplay. Det fjärde var ett oturligt självmål som styrdes in via en KHC-försvarares skridsko.

– De (Jonstorp) är alltid bra på hemmaplan där de spelar fysiskt. Det var en riktig hockeymatch med lite efterslängar och trashtalk och det har vi inte haft i de andra matcherna i år.

 

FaktaJonstorps IF–Kalmar HC 4–1 (2–0, 1–0, 1–1)

Målskytt, KHC: Jarkko Oikarinen.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Kalmar HC–Osby IK

NHL-draftade förvärvet trivs i Kalmar: ”Jättebra grupp”

2013 draftades han av New York Islanders. Nu spelar Viktor Crus Rydberg ishockey i Iffehallen.

Karl-Oskar Karlsson

Karl-Oskar Karlsson

Kl.07:35, 22 oktober, 2017

NHL-draftade förvärvet trivs i Kalmar: ”Jättebra grupp”
Viktor Crus Rydberg. Foto: Kalmar HC

Kalmar HC har inlett säsongen på ett strålande sätt. Trots stor spelaromsättning där man plockat in mängder med nya spelare, har resultaten inte låtit vänta på sig. Efter sex spelade omgångar ligger KHC i topp av hockeytvåan.

– Vi har en bra känsla i laget och fick med oss en skön trea senast. Vi spelade inte bra, men det var ändå välförtjänt. Vi har höga krav på oss själva, säger 22-årige nyförvärvet Viktor Crus Rydberg.

För fyra år sedan draftades den Tingsrydsfostrade forwarden i femte rundan av New York Islanders. Därefter har resan gått via Nordamerika och ett antal matcher i AHL, tillbaka till Sverige och Vita Hästen och Vimmerby, för att sedan landa i Kalmar HC.

– Jag trivs väldigt bra och vi är en jättebra grupp som har kommit samman väldigt fort. Det har dessutom fungerat bra i vår kedja och vi har skapat hela tiden, trots att vi inte alltid har fått den där utdelningen, säger Viktor Crus Rydberg.

Hur är det att ha sin pappa som tränare?
– Nä, men det är inga problem alls. Vi har ingen far-son-relation i hockeyrinken. Där är det tränare-spelare som gäller.

På söndagen gästas Kalmar HC av Osby IK.

Vad vet du om dem?
– Jag har faktiskt inte en blekaste aning mer än att de släpper in, men samtidigt gör väldigt mycket mål. Stänger vi till bakåt kan vi säkert få en trevlig kväll i Iffehallen.

Shaquille Hickey är tillbaka i spel mot Osby. Däremot saknas Olivier Oulette och Simon Brostedt sedan tidigare.

– De dras med knäskador båda två, meddelar coach Reine Rydberg.

Vem kommer vakta kassen?
– Det kommer Antti Leskinen att göra.

Björn Kullberg står över matchen.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Historisk dag när KHC-damerna tog första segern

Kalmar HC:s damer gick in i seriespel för första gången någonsin – och som man gjorde det. "Det är helt fantastiskt egentligen", säger lagledaren Patrik Nilsson.

Karl-Oskar Karlsson

Karl-Oskar Karlsson

Kl.21:26, 21 oktober, 2017

3 bilder
 • Kalmar HC vann den historiska första matchen med 3-2. Foto: Karl-Oskar Karlsson
  Kalmar HC vann den historiska första matchen med 3-2. Foto: Karl-Oskar Karlsson
 • Anna Johansson imponerade mellan stolparna. Foto: Karl-Oskar Karlsson
  Anna Johansson imponerade mellan stolparna. Foto: Karl-Oskar Karlsson
 • Foto: Karl-Oskar Karlsson
  Foto: Karl-Oskar Karlsson

Det kunde knappast ha börjat bättre för Kalmar HC:s damlag, som för så sent som ett år sedan började träna, med målet att nå seriespel 2019. På lördagen spelade de sina första tävlingsmatcher, när säsongens första poolspel i damtrean arrangerades i Iffehallen.

Den första matchen mot IK Oskarshamn slutade 2-2 efter full tid. I den efterföljande förlängningen avgjorde Kalmar HC.

– Det är helt fantastiskt egentligen. För ett år sedan stod många av dem på ett par skridskor för första gången. Sedan dess har många nya tillkommit och i dag fick vi till och med ställa över några tjejer, säger Patrik Nilsson, lagledare för laget.

Vinsten mot Oskarshamn följdes upp med två uddamålsförluster mot Karlskrona och Värnamo.

– Det är verkligen kul att se hur snabbt tjejerna har utvecklats. Väldigt spännande och roliga matcher och jag tror samtliga av våra spelare somnar ovaggade i kväll.

En extra guldstjärna vill lagledaren dela ut till målvakten Anna Johansson som storspelade mellan stolparna.

– Hon tog på sig målvaktskläder för första gången någonsin i går kväll. Tyvärr fick vi inte dispens för en minderårig tjej, så Anna fick ta på sig målvaktsstället och skötte sig med bravur, säger Nilsson.

Nästa poolspel äger rum den 18 november i Västervik.

FaktaKalmar HC:s matcher:

Kalmar HC–IK Oskarshamn 3–2
Karlskrona–Kalmar HC 4–3
Kalmar HC–Värnamo 3–4.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Efter isfiaskot i Iffehallen: ”Man måste inse allvaret”

Isen har börjat spricka och lokalerna har länge varit utdömda. Kalmar HC lever ett liv på idrottens bakgård, menar Tobias Johansson.

Karl-Oskar Karlsson

Karl-Oskar Karlsson

Kl.18:22, 19 oktober, 2017

Efter isfiaskot i Iffehallen: ”Man måste inse allvaret”
Tobias Johansson, ordförande i Kalmar HC. Foto: Arkiv

Under torsdagseftermiddagen kallade majoriteten i Kalmar kommun till en pressträff som ska äga rum på fredagsförmiddagen. Enligt uppgifter till Barometern är det byggnationen av en friidrottshall vid Bränslehuset som ska presenteras då.

Sedan tidigare är det klart att en ny multihall ska byggas i Kalmar. En arena där innebandylaget FBC Kalmarsund kommer husera.

LÄS MER: Kalmar får ny friidrottshall

Samtidigt lever stadens ishockeylag i en annan verklighet. I undermåliga anläggningar som varit utdömda i omgångar – och som indirekt är det fortfarande.

– Skicket på Iffehallen vet vi ju om. Det är inget nytt under solen där. Tyvärr känns det som att vi blir prioriterade väldigt lågt på listan över alla idrotter i Kalmar, säger Kalmar HC-ordföranden Tobias Johansson.

Under gårdagens match mot Nässjö sprack isen 15 minuter in i den första perioden, vilket ledde till ett längre uppehåll, och ett intensivt arbete med att laga isen, påbörjades. Det var dock inte första gången som isen krånglade den här säsongen.

– Det var likadant i första matchen. Man undrar ju hur det skulle bli om det kom riktigt mycket folk och det skulle bli varmare i hallen. Håller isen då? Iffehallen blir ju inte yngre, utan slits mer för varje dag som går. Det är den bistra sanningen vi lever med.

Föreningen har en vision om att spela i allsvenskan säsongen 2021/2022.

– Vi har visat kommunen vad vi vill med vår verksamhet och för varje år som går börjar fler ungdomar att spela ishockey. Dessutom har vi den högsta beläggningen sett till publikkapacitet om man jämför med alla idrotter i kommunen, säger Johansson.

Vad hoppas du på?
– Att vi får en ärlig chans att utvecklas som vi vill. Iffehallen är en begränsning för oss i dagsläget.

Beslut om en ny ishall i Kalmar väntas inte tas förrän under nästa mandatperiod. Något som är för sent, menar KHC-ordföranden.

– Vårt mål är att gå upp i hockeyettan den här säsongen. Det är nog inte förrän då man kommer märka hur dåligt ställt det är när hallen sätts på prov i derbyn mot Nybro Vikings och Vimmerby, eller heta matcher som mot Kallinge/Ronneby och Kristianstad. Först då tror jag att man kommer inse allvaret i det här.

Vad kan ni som förening göra för att få till en ny ishall?
– Inte mer än vad vi redan gör. Vi försöker trycka på för det. Men någonstans är det så att vi bara kan visa vad vi vill med vår verksamhet. Vår grundtanke är att skapa bästa möjliga förutsättningar för alla som vill spela hockey i Kalmar. Allt från de allra yngsta till de i a-laget.

Isens kvalitet är ju på tapeten. Vad var orsaken till gårdagens fadäs?
– Tydligen ska det ha varit en tackling som gjorde att isen gick sönder. Då börjar man ju undra vad det är frågan om. Det är bara att hoppas att det inte händer fler gånger, men samtidigt har det inträffat två gånger på kort tid. Det kan inte alltid vara den mänskliga faktorn. Dessutom har flera av våra spelare sagt att isen varit dålig i flera år. Något som gör skaderisken extremt hög också.

Önskescenariot?
– Att det presenteras en ny ishall i morgon. Men det lär inte hända. Jag vill ändå inte missunna någon av de andra idrotterna någonting. Det är fantastiskt att man får bättre förutsättningar. Det man kan önska är att vi också gavs någorlunda förutsättningar för vår verksamhet och det vi vill åstadkomma.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

KALMAR HC–NÄSSJÖ HC

Kalmar HC upp i ensam serieledning

En stark sistaperiod bäddade för tre nya poäng för KHC.

Karl-Oskar Karlsson

Karl-Oskar Karlsson

Kl.21:40, 18 oktober, 2017

2 bilder
 • Kalmar HC fick jubla dubbelt på onsdagskvällen. Både över segern mot Nässjö och serieledningen. Foto: Karl-Oskar Karlsson
  Kalmar HC fick jubla dubbelt på onsdagskvällen. Både över segern mot Nässjö och serieledningen. Foto: Karl-Oskar Karlsson
 • Reine Rydberg. Foto: Karl-Oskar Karlsson
  Reine Rydberg. Foto: Karl-Oskar Karlsson

Gästande Nässjö gjorde precis allt rätt i två perioder och Kalmar HC hade svårt att komma åt gästerna.

– De gjorde det bra och drog ner på tempot hela tiden. Vi hade svårt att få till något framåt, för de bromsade hela tiden upp oss, säger KHC-tränaren Reine Rydberg.

Tempot drogs dessutom ner ytterligare när isen sprack 15 minuter in i den första perioden. Något som retade upp KHC-ordföranden Tobias Johansson.

– Det var likadant förra hemmamatchen. Då blev isen för mjuk på grund av kylningen, säger han.

Gästerna från Nässjö tog ledningen i andra innan Viktor Crus-Rydberg kvitterade i powerplay. Men mycket mer än så fanns det inte att glädja sig över för hemmapubliken i Iffehallen i de två inledande perioderna.

Samme Crus-Rydberg visade sedan vägen i tredje med sitt 2-1-mål sju minuter in i slutperioden. Sedan rullade maskineriet i gång för Kalmar HC.

– Det var viktigt att få in 2-1. Då blev de tvungna att öppna upp sig mer och vi fick de ytorna vi vill ha. Vi är tempostarka och det lönar sig när man möter ett lag som bjuder upp. Nässjö spelade smart och ska ha all heder, säger Rydberg.

Matchen slutade 4-2 efter mål av Jarkko Oikarinen och David Algulin.

I och med trepoängaren kliver Kalmar HC upp i ensam serieledning eftersom Värnamo förlorade med 6-3 borta mot Olofström.

– Vi fick lite hjälp där och det är alltid kul att ligga där uppe i toppen. Det är där vi vill vara.

FaktaISHOCKEY, DIVISION 2:
Kalmar HC–Nässjö HC 4–2 (0-0, 1-1, 3-1)
Målen, KHC: Viktor Crus-Rydberg, David Algulin, Jarkko Oikarinen.
Skotten: 39–23.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Isen sprack – matchen fick avbrytas

Fortsatta isproblem i Iffehallen.

Karl-Oskar Karlsson

Karl-Oskar Karlsson

Kl.19:42, 18 oktober, 2017

Isen sprack – matchen fick avbrytas
Foto: Arkiv

Efter drygt 15 minuters spel i matchen i hockeytvåan mellan Kalmar HC och Nässjö sprack isen i Iffehallen. Spelet tvingades avbrytas och isen spolas om.

– Det var likadant förra hemmamatchen. Då blev isen för mjuk på grund av kylningen, säger KHC-ordföranden Tobias Johansson.

Enligt Johansson har man problem med ett aggregat under isen.

– Man kan väl lugnt säga att vi är i behov av en ny arena.

Efter en stunds arbete kunde matchen återupptas.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng